Φ YARASA Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Ama Allah biz ona inanmıyorsak, gözlerimizi perdelediğini kendisi söylüyor? Kalplerimizi mühürleyenin kendisi olduğunu söylüyor. Nasıl olurda ben ona inanmamakta özgür olabilirim ki kardeşim? Alıntı
Φ gülemeftun Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 anlaşılmayacak bir konu değil kardeşim.. sen bir fiili yapmak istiyorsun, Allah ta bu fiili yaratıyor. bu kadar açık.. mühürlü kalpler konusuna gelince... bu ayet için de bir sürü tartışmalar yapılıyor. ayetin şerhi şu ki Allah mühürlü kalpler ifadesini kullandığı kişiler için zaten onlar iman etmezler ibaresini de kullanıyor. Enam Suresi(110) Biz onların kalplerini ve gözlerini ters döndürürüz de ilkin ona iman etmedikleri gibi (mucize geldikten sonra da inanmazlar) ve yine onları azgınlıkları içinde bırakırız da bocalar dururlar. yani bu kişiler için hangi mucize gösterilirse gösterilirsin muhakkak inanmayacak bir yan bulurlar. onlar iman etmeyecek kimseler oldukları için kalpleri de mühürlüdür. yani inanmak istediğinizde inanabilirsiniz, bunun için bir engel yok kardeşim... kadercilik anlayışını bazı sapıtan ekoller gibi rüzgarın önünde savrulan bir yaprak misaliyiz, hür değiliz, kaderimize razıyız şeklinde algılamayın. bir müslümana kaderine küsüp oturmak yakışmaz. elbette hayatla mücadele edecek insan, elinden geleni yapacak her konuda. planlanmış bir hayat değil yaşadığımız. biz yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın Allah katında bilindiğine inanıyoruz. Kader anlayışımız Allahın ilmi dahilinde bizim hür olarak davranışlarımızdan sorumlu olmamızı gerektirir. takvim misali vardır mesela bu konuda. 365 günlük bir takvim basılır her senenin başında. ve takvimde her gün güneşin ne zaman doğacağı ne zaman batacağı, imsak vakitleri vs. vs. yazılıdır. bu bilgiler yazıldığı için mi güneş o saatte doğar. yoksa güneş o saatte doğacağı için takvimler o şekilde yazılır... Alıntı
Φ YARASA Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 anlaşılmayacak bir konu değil kardeşim.. sen bir fiili yapmak istiyorsun, Allah ta bu fiili yaratıyor. bu kadar açık....................... Lafı dolandırmadan açık ve net bir cevap verirmisiniz A ve B seçeneklerinden birisini seçeceğin baştan biliniyor mu? Biliniyor ise senin iraden yoktur. (kader vardır) Bilinmiyor ise iraden vardır ve Allah'ın bilgisi sonsuz değildir (kader yoktur). Bekliyorum! Alıntı
Φ gülemeftun Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Lafı dolandırmadan açık ve net bir cevap verirmisiniz gayet açık bir cümleydi ama... daha net bir cümle söyliyeyim o zaman.. "SEÇTİĞİN KADERİNDİR.." Kader konusunda bir kaç örnek aktarayım size ... Bir apartmanın üst katının lütuflarla bodrum katının ise işkence aletleriyle dolu olduğunu ve bir şahsın bu apartmanın asansörü içerisinde bulunduğunu farz ediniz. Kendisine, apartmanın bu keyfiyeti daha önce anlatılmış bulunan bu zat, üst katın düğmesine bastığında lütfa mazhar olacak, alt katın düğmesine bastığında ise azaba uğrayacaktır. Burada iradenin yaptığı tek şey, sadece hangi düğmeye basılacağına karar vermesi ve teşebbüse geçmesidir. Asansör ise, o zatın kudret ve iradesiyle değil, belirli fizik ve mekanik kanunlarla hareket etmektedir. Yani, insan üst kata kendi iktidarıyla çıkmadığı gibi, alt kata da kendi iktidarıyla inmemektedir. Bununla beraber asansörün nereye gideceğinin tayini, içindeki şahsın iradesine bırakılmıştır. İnsanın kendi iradesiyle yaptığı bütün işler, bu ölçüyle değerlendirilebilir. ------------------- mesela;meteroloji uzmanı,uydudan gelen fotoğraflara bakarak geleceği görebilmektedir.bir insan ne kadar yükseğe çıkarsa hem görüş alanı genişler hemde geleceği görebilir. uzman, uydudan görüyor ki,Türkiye?nin batısından yağmur bulutları geliyor.bulutların hızını ve yönünü hesaplıyrak,hemen defterine şunları yazıyor,?yarın türkiye bulutlu ve yağışlı olacak?.bulutların gelmesine bir gün var.bir gün sonra türkiye bulutlu ve yağışlı olsa;acaba meteroloji uzmanı bir gün önceden deftere,bu olayı yazdığı içinmi olaylar oluyor?yoksa uzman olayları uydudan önceden gördüdemi yazdı. doğru cevap,gördüde yazdı.yazdığı için olaylar olmamakta,fakat olayın öyle olacağını önceden görüp yazmıştır. --------------------------- aklı başında bir kişiyi, siz sırtınıza alsanız,nereye gitmek istersen seni oraya götüreceğim deseniz,diyelim ki iki yol var biri,tehlikeli yol, öteki tehlikesiz yol.siz baştan o kişiye uyarıda bulunarak her iki yolun durumunu anlatsanız buna rağmen,o kişi beni tehlikeli yoldan götür dese,o tehlikeli yolda başına bir kaza gelse, bak senin yüzünden başıma bu kaza geldi diyemez.çünkü kendi iradesiyle tehlikeli yolu seçmiştir.götüren değil,isteyen suçludur.... biz filli yapmak isteriz, Allah yaratır... Biliniyor ise senin iraden yoktur. (kader vardır) diyorsunuz. hayır hem iradem vardır hem de kader... benim tüm yapacaklarım fiillerim kaderimi oluşturur, bu kadar basit.. bunun önceden biliniyor olması benim fiillerimde özgür olmamamı gerektirmez. sanırım kabullenemediğiniz durum, Allahın fiillerini yapmadan önce biliyor olması.... Alıntı
Φ YARASA Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 gayet açık bir cümleydi ama... daha net bir cümle söyliyeyim o zaman.. "SEÇTİĞİN KADERİNDİR.." Değildi! Seçtiğin şey en başından Allah tarafondan biliniyor mu? Sen bana bunu söyle... Kader konusunda bir kaç örnek aktarayım size ... Örnek verme soruya yanıt ver... Burada iradenin yaptığı tek şey, sadece hangi düğmeye basılacağına karar vermesi ve teşebbüse geçmesidir. Hangi düğmeye basacağın baştan biliniyor mu bilinmiyor mu? bunu söyle bana... Gerisi fazlalık... Alıntı
Φ gülemeftun Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Hangi düğmeye basacağın baştan biliniyor mu bilinmiyor mu? bunu söyle bana... Gerisi fazlalık... siz yine anlamak istediğiniz gibi anlayacaksınız ama ben yine de tekrar tekrar söylüyorum.. hangi düğmeye basılacağınız biliniyor, ama düğmeye iradenizle basıyorsunuz. biliniyor olması iradenizi etkilemiyor....... Alıntı
Φ YARASA Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 siz yine anlamak istediğiniz gibi anlayacaksınız ama ben yine de tekrar tekrar söylüyorum.. hangi düğmeye basılacağınız biliniyor, ama düğmeye iradenizle basıyorsunuz. biliniyor olması iradenizi etkilemiyor....... Akıl var mantık var Hangi düğmeye basacağım biliniyor ise, ve hangi kata gideceğim belli ise bu benim iradem değildir! Kaderimdir! ben ne yaparsam yapayım oraya gideceğimdir! Bunu değiştiremeyeceğimdir! Bu da adaletsizliktir! Anladi? Alıntı
Φ gülemeftun Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Akıl var mantık var Hangi düğmeye basacağım biliniyor ise, ve hangi kata gideceğim belli ise bu benim iradem değildir! Kaderimdir! ben ne yaparsam yapayım oraya gideceğimdir! Bunu değiştiremeyeceğimdir! Bu da adaletsizliktir! Anladi? evet kardeşim akıl var mantık var. inan bunu kavramanın neden bu kadar zor olduğunu anlıyamıyorum. "Kaderimdir! ben ne yaparsam yapayım oraya gideceğimdir!" diye birşey olabilir mi... gitmek istemezsem gitmem. Peygamber Efendimizin yanına bir yahudi geliyor. ona zekice bir soru sorarak üstünlük sağlamaya çalışıyor. -Söyle Ya Muhammed, bu elimdeki lokma benim rızkım mıdır... yahudi aklı sıra rızkındır derse yemeyecek, rızkın değildir derse yiyecek ve Hz. Muhammedi haksız duruma düşürmüş olacak.. Ve Hz.Muhammed cevap veriyor.. "-Yersen rızkındır, yemezsen değildir." anlatabildim mi???? yiyip yememek kişinin kendi elinde.. bunu Allahın biliyor olması olaya adaletsizlik boyutunu getirmez.. burda bir insandan, bir yaratılmıştan sözetmiyoruz. Yaratıcıdan söz ediyoruz. sonsuz ilmi ile bunu biliyor olması gayet doğal bir durum.. iyi geceler diliyorum.. Alıntı
Φ YARASA Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2008 evet kardeşim akıl var mantık var. gitmek istemezsem gitmem. Soru hala anlaşılmadı! Gitmek isteyip istemeyeceğini Allah baştan biliyor mu bilmiyor mu? Bunu söyle bana! Laf kalabalığına gerek yok ki uzun cümleler ile? Alıntı
Φ gülemeftun Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2008 Soru hala anlaşılmadı!Gitmek isteyip istemeyeceğini Allah baştan biliyor mu bilmiyor mu? Bunu söyle bana! Laf kalabalığına gerek yok ki uzun cümleler ile? ilginççç.. türkçe yazıyorum ama siz ısrarla anlamıyorsunuz... BİLİYOR... ama anladığım kadarıyla siz yapmak ve bilmek fiillerini birbirine karıştırıyorsunuz.. Allah herkesin ne yapacağını bilir.Fakat iradeyi de yaratan O dur.İnsana irade hürriyeti vermiştir.Kaderi takdir ederken,insanın neyi tercih edeceğini bilmiş,ona göre yazmıştır. Bilmek ise yapmak değildir.Bir hareketin olması için ilmin yanında iradenin ve kudretin de bulunması gerekir.Eğer Allah ,insanın kaderindekini bilirken irade de etseydi,o zaman kulun yapabileceği bir iş kalmazdı.Ama hakikat böyle değildir. Mesela biz mektup yazmayı biliyoruz,fakat mektup hemen yazılmıyor.Harflerin kağıda yerleşmesi için,yazmayı istememiz gerekir.Bu da yetmez ,kuvvetimizi kullanmalı ve bir iş yapmalıyız. Harika bir kameraman düşünelim.Diyelim ki,bu adam,bizim gelecekteki on günlük hayatımızı filme aldı.Yani,on günlük hayatımızı önceden bildi.On birinci gün filmi bize gösterdi.İşlediğimiz hataları,günahları ve suçları seyrettik.Kameramana,"Sen bizim on günlük geleceğimizi bilmesen ,görüntülemesen ,biz filmdeki suçları işlemezdik"diyebilir miyiz? Teşbihte hata olmasın,Allah da bizim ömrümüz boyunca yapacaklarımızı ezel kamerasıyla "Levh-i Mahfuz" denilen filme alıyor.Bu tespit bizim hareketlerimize asla tesir etmiyor.Gerçek bu olunca,mesuliyet bizimdir,Suçlu biziz.Cezayı da biz çekeceğiz."Kaderimde yazılıysa suçum ne?" demeye hiç hakkımız yok.Günahımıza tövbe etmekten,affı için yalvarmaktan ve güzel ameller işleyip cezadan kurtulmaktan başka çaremiz de yok! Suçu kadere yüklemeye çalışmakla ancak kendimizi aldatabiliriz.Allah ı asla!!!! SONUÇ:İNSANLAR ALLAH'IN YAZDIĞINI YAPMIYOR , ALLAH İNSANLARIN NE YAPACAĞINI ÖNCEDEN BİLİYOR. Kullarının önceden ne yapacağını bilemeyen bir Allah “Allah” olamazdı zaten. Buradaki tek soru insanın ne karar vereceğine müdahale etmeyen Allah’ın olayı olmadan önce bilmesidir. burda bir ayrıntı da Allahın zaman mefhumundan münezzeh olmasıdır. bizim için geçerli olan dilimi Onun için geçerli değildir. Zira zamanı yaratan odur. Yaratıcı yarattığına muhtaç olamaz... selametle... Alıntı
Φ birvarmışhiçyokmuş Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2008 dogmadan once kımse annesını babasını ulkesını ve nerde dunyaya gelecegını secmıyopekı tanrı bunu neye gore belırlıyo dın secımınde annenın babanın ve toplumun etkısı cok buyuk mesela bır cocuk ıngılterede dunyaya geldıgı zaman anne hrıstıyan baba hrıstıyan toplum hrıstıyan bu cocukta dogal olarak hrıstıyan degerlerıne gore buyucek ve o sekılde devam edecek aynı zamanda dogan baska bır cocukta turkıyede dogdu dıyelım anne musluman baba musluman bu cocukta musluman degerlerıne gore buyucek ve yetısecek ıngılterede turkıyede fransada surda burda dogmamızı tanrı neye gore belırlıyo.cunku dogdugumuz yer veya aıle bı sekılde ınsanın kendı hayatını belırlıyo.sımdı kısıler dın secerken kendı ozgur ıradesıylemı secıyo yoksa aıle ve toplumun etkısnde mı kalıyomu.. dıyebılırsınızkı ınsanlar sorgulamalı ve arastırmalı arastırarak dogru dını bulabılır ama yukarda verdıgım ornekte oldugu gıbı dıyelım kı dogru olan dın hrıstıyanlık o zaman turkıyede dogan cocuk 1-0 gerıde baslıyo maca cennet ve cehennem bu kadar onemlı ıse ve tanrının huzuruna cıktıgımızda hepımız esıt olacaksak tanrı neden esıt sartlarda bızı dunyaya getırmıyo.. esıt sartlarda dunyaya nasıl gelecegımızı ben bılmıyorum ama bıldıgım bısey varsa esıt sartlarda dunyaya gelmedıgımız.. yazılanlara cevap veremeyebılırım cunku dını konularda cok bılgım oldugu soylenemez ama okuyarak kafamda olusan soruları belkı gıderebılırım Sevgili Jön Öncelikle Tanrı Kimseye Hiç Bir Şey Yapamaz. Tüm Mevcudat ın Hüküm ve Ferman ı Yalnızca ALLAH ın Kudret in de dir. Bu Böylece Biline. Gelelim Herkes Eşit mi Yaratılıyor Sorusuna ; Hayır Hiç Kimse Eşit Yaratılmıyor. Herkes, A D İ L Olarak Yaratılıyor. Tek Kelime İle Yaratılışta ADALET Tecelli Ediyor. Detaylı ve Tam İzahat ını Şahsıma ve Her Sorunun Yanıtlandığı Başlıkta Verdim Talep Edilirse yine Detayları ile Açıklarım. Burada yalnızca , Arife Tarif Gerekmeyeceği yaklaşımı ile Bir Numune , Bir Emsal, Bir Misal Vererek, Adalet i İspat Edecek. Lakin Kısa Keseceğim. Şöyleki ; Bir Maraton Düşünün ( Hatta düşünmeyin, açın Televizyon unu zun spor Kanallarını bizzat seyredin ) Dünya Olimpiyatları nda Maraton Koşusu Yapılacak. Rüzgar ın Hızı Yönü ve Akım ından tutunda, Zemin in Üzerinde Bakım ve Temizlik sırasında ihmal edilmiş bir Çakıl Taş ı bile hayati Önem Arzediyor. Her Şey Kusursuz Olmalı. Kaldı ki Yarışmacılardan Biri için Haksız Rekabet ihtimal i Bile bir Son olabilir. Yarışmacılar Çizgide ki Yerini Alıyor. Hepsi Hazır ve Beklemede. Lakin O da Ne ? Hakem Heyeti yarışmacıları Konumlandırırken Eşit davranmıyor mu yoksa ? Atletlerin Her biri nin Durdukları Start Çizgisi birbirinden Farklı yerlerde. Koşucuların Kimi Yarışa önde Başlıyor kimi Arkada. Hatta En öndeki ile En arkadakinin Arasındaki mesafe Hayli Fazla. Ama Nasıl Olur ? Bal Gibi Olur. Buna ADALET Denir. Asıl Böyle olmaz ise ADALETSİZLİK olur. Niye mi ? Çünki ; Yüksek Kurul Dairesel Düzlemdeki Koşu Yolunun Uzunluğunu Ölçer.ve Buna göre Şartları Belirler. Dairesel Koşu Parkuru nun En İçteki Düzlemi diğerlerine Nazaran, yani Çemberin Dış Cephesindeki Bant lara Nazaran Daha Kısadır. Dolayısı ile En Dışta Kalan Bant ta En Uzun Bant tır. Bu Durum da, Her Koşucu Faklı Uzunluklar da ki Platformlarda Mücadele Etmek Zorundadırlar. Buna Sebebiyet Vermemek için , Tam Adalet in Sağlanması açısından Her koşucu Kendi Parkuru nun Uzunluğu ile Orantılı olarak Yarışmaya Farklı Başlar. Ve Böylece Tüm Koşucular Aynı Mesafeyi Katedmiş ve Adil Olarak Yarışmış Olurlar. Şimdi Herkese Soruyorum; Şu Hayat Yolu , O Koşu Parkuru ndan Daha Karmaşık, Daha Zahmetli, Daha Çok Farklılık larla Dolu Değilmidir ? Yani Her Anlamda, Uzunlu ve Kısalı, İnişli ve Çıkışlı Değil mi dir ? Yani Aslında Hepimiz Bu Farklı Boyutları içerisinde Barındıran Dünya ya , Eşit Mesafede Başlamış Olsa idik Bunun adı Adaletsizlik olurdu. Hakem Heyeti, Koşucuları Bekleyen Parkurun Uzunluğunu Nasıl Önceden Hesap edip, Koşuculara Ona Göre Farklı Konum Belirliyor ise ; Cenab ı Hak da şu Alemi Mevcudatta, Bizim Önümüzde Uzanmış Bu Yaşam Maraton unda Bizim için Farklı Bir Seviye ve Konum Tayin Etmiştir. Şunu İyi Kavramalıyız ki; Zahiren göründüğü şekli itibari ile ; Eşitsizlik Adaletsizlik Değildir. Hakikatte Kesinlikle Görülülüyor ki ; Eşitsizlikler Adalet i Tecelli Ettirir. Yukarıda Zikrettiğimiz gibi, Konuyu Avam Lisanı ile Anlattık, Lakin Yakinen Kavrayabilmek, ya da Soru Yöneltmek İsteyen Herkes için; Detayları ve Bilimsel Metod ve Delilleri ile , '' Burada Her Soruya Cevap Verilir '' başlığı altında , Açıklanacak, İzah Edilecektir. Saygılarımla. Doğan Gülbudak Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2008 Sevgili Jön Öncelikle Tanrı Kimseye Hiç Bir Şey Yapamaz. Tüm Mevcudat ın Hüküm ve Ferman ı Yalnızca ALLAH ın Kudret in de dir. Bu Böylece Biline. Gelelim Herkes Eşit mi Yaratılıyor Sorusuna ; . . . Gördüğüm kadarıyla eşitsizlik ve adaletten bahsediyorsunuz... Size bir soru.... Hz. Muhammedin karılarının çokluğu (30'un üzerinde olduğu biliniyor) hakkındaki görüşünüz nedir... Yukarıda verdiğiniz örnekteki hakem eyeti bu duruma ne der di acaba ve nasıl bir parkur uzunluğu tecelli ettirirdi çok merak ediyorum... Eğer sayacağım şu eşitsizlikler (tabirinizle)... Eğer bir kimsenin bir kimseye secde etmesini emretseydim, erkeklerin kadınlar üzerinde olan haklarından dolayı kadınların erkeklere secde etmelerini emrederdim. Tirmizi, Rada, 10/1159; Ebu Davud, Nikah 40/2140 Ahmed b. Hanbel, Müsned VI, 76; İbn Mace, Nikah 4/1852 Kocanın vücudu irin ile kaplı dahi olsa ve karısı onu yalayarak temizlese yine de kocasının hakkını ödemiş olmaz. İbni Hacer El Heytemi 2/121 Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 239 Ey kadınlar! Eğer kocalarınızın size olan haklarını bilseydiniz, ayaklarının tozunu yüzlerinizle silerdiniz. Hafız Zehebi-Büyük Günahlar- Sayfa 187 Kadınların dinleri ve akılları eksiktir. Sahihi Buhari Çok lanet ediyor ve kocalarınıza karşı nankörlük ediyorsunuz. Aklı başında bir erkeğin aklını sizin kadar çelebilen aklı ve dini eksik başka bir varlık görmedim. Müslim, İman, 34/132 İbn Mace, Fiten 19/4003 Kadınlar arasında iyi kadın, yüz tane karga arasında alaca bir karga gibidir. Sahihi Buhari Ey kadınlar topluluğu! Sadaka veriniz ve çok istiğfar ediniz. Çünkü ben Cehennem halkının çoğunun sizler olduğunu gördüm. Müslim, İman, 34/132 İbn Mace, Fiten 19/4003 Bütün bunlar adaleti tecelli ettirecek öylemi... Hiç ettirmesin daha iyi... Benim için böyle bir adalet ancak mezbaha kültüründe geçerlidir... DİPNOT... Alıntı
Φ birvarmışhiçyokmuş Gönderi tarihi: 12 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 12 Temmuz , 2008 Gördüğüm kadarıyla eşitsizlik ve adaletten bahsediyorsunuz...Size bir soru.... Hz. Muhammedin karılarının çokluğu (30'un üzerinde olduğu biliniyor) hakkındaki görüşünüz nedir... Yukarıda verdiğiniz örnekteki hakem eyeti bu duruma ne der di acaba ve nasıl bir parkur uzunluğu tecelli ettirirdi çok merak ediyorum... . . ... Sevgili Dipnot ; Okuduklarınıza Ehemmiyet vererek, akabinde Yöneltmiş olduğunuz Soru adına öncelikle Size Teşekkür Ediyorum. Lakin, Mevzunun kendisi kadar, sorduğunuz Soruları Yanıtlamak ta bir o kadar Kapsamlı ve Geniş bir Münazara ve Tartışma zemini gerektiriyor. Zannımca bu Başlık Karşılıklı ve İkili Diyalog gerektiren, muhtemel Hususi tartışmalar için uygun olmayabilir. Bu Mevzu Bahsi nde sormuş olduğunuz, ve sorabileceğiniz Tüm Soruları '' Burada Her Soruya Cevap Verilir '' Başlığı altında Yanıtlandırmaktan Onur Duyacağım. Yalnızca Konu ile Alakadar Fikir Beyan ın da bulunmak ve Bilgi Paylaşımı Sağlamak amacı ile yaklaşıldığında, bu Başlıkta Hayli verimli olacaktır. Bununla birlikte, Hususi ve Kişiye Özel Soruları, Konsantrasyon ve Soyutlanabilmek yeterliliği Sağlayabilmek açısından, zikrettiğim Başlıkta sürdürmeyi, uygun görmekteyim. Size, ve Fikrilerinize, ve Sorularınıza Ehemmiyet Veriyor, ve Sizi Ricaen, Her Sorunun Cevaplanacağı Başlığa Davet Ediyorum. Saygılarımla. Doğan Gülbudak Alıntı
Φ mikail13 Gönderi tarihi: 12 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 12 Temmuz , 2008 çocuk bülüğ çağına geldiğinde müslüman olur. Artık ondan sonra sorumludur. Hz.İbrahim'in babası Azer put tüccarı idi. Ama o kadar küçük çocuk beni yaratan kim diye soruyor ve akılla Allah'ı bulabiliyor. Peygamberimizin kendi amcası putperest olarak öldü. Demek ki akrabalığın anne babanın kesin tesir yok. Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin diye de ayet var. Şimdi sizde müslüman bir toplulukta yaşıyorsunuz.Belki anneniz babanız müslüman ama ateist, bteist olmuşsunuz. Çok mu garip.. Çin'in doğu Türkistan'a gidiyorsunuz Orda da milyonlarca Müslüman var. İslam'ı bilmeyen var mı dünyada.. Şimdi dünyanın büyük çoğunluğu Hristiyan ve Müslüman.Eğer Hristiyan ise bunun kesin hükmü Allah'a aittir.yani cennete girer mi girmez mi kesin değil. Ama kimse kesin cehennemlik demiyor.Eğer Allah'ın birliğine inanıyorsa Yani La ilahe İllallah diyorsa cennete girecektir.Bu Hadislerde geçiyor. Ama siz bunu insanlara söyletmeye çalışan Fethullah Gülen'i CIA ajanı,yok bilmem ne diye suçluyorsunuz. Burada yazılan bir çok sorunun,şüphenin cevabını o 20 yıl önce cevaplamıştır...vaazlarını alır dinlersiniz. Ve şu ana kadar 124 bin veya 224 bin nebi'nin gönderildiği hadislerce sabittir. Sokrat'ın veya Konfüçyüs'ün nebi olma ihtimali var.Kitaplarını okuduğunuzda anlıyorsunuz. Hatta Sokrat içinden bazı sesler duyduğunu söylüyor.. Ama kesinlik yok. Peygamber olmayan birine peygamber demek kafir yapar insanı... Ayrıca "Peygamber göndermedikçe azab etmeyiz"diye de ayet var. Siz kim oluyorsunuz da Allah'ın adaletini tartışıyorsunuz? Sen daha 30 yıl önce tarlada ottun.(Bu sizin materyalist görüşünüz)Herşeyi yaratan O 'dur ve senin onun üzerinde hiçbir hakkın yoktur. Bir insanın Allah'a uzaklığı ile bir taşın Allah'a uzaklığı aynıdır. VE küfür yaratılmış tüm mahlukata hakaret olduğu için sonsuz azabı gerektirir. Siz tüm atomlara moleküllere kendi oldu diyerek hakaret ediyorsunuz.En değerli şeylerin değerini sıfıra indiriyorsunuz. Elmasa cam değeri veriyorsunuz. İnsanı hayvan yapıyorsunuz. Madem insan düşünen hayvandır VE KENDİ KENDİNE OLMUŞ, ya da doğa yaratmış.o zaman insan öldürmekle hayvan öldürmek arasındaki farkı bana açıklayın..çocuk aldırmakla sinek öldürmenin farkını izah edin. kız çocuğunu diri diri toprağa gömmekle inek kurban etmenin farkını açıklayın bana.. İşte kafirin mantığı bu ... Kadınlar üzerine söylenmiş hadislere bakarak dinden mi çıkıyorsunuz? Eğer hadis doğru ise doğrudur. Kadınların çoğu iyi değildir katılıyorum. Hatta nietschze bile Erkeğin özünde sertlik kadının özünde kötülük var demiştir. Ama sen felsefeciye kıymet verirken Peygamber'i küçük görürsün. Diğer hadislerde kadının kocasına itaat etmesi gerektiğini tembihliyor kötü mü ediyor.Onları kendi haline bıraksan asla geçinemezler.Bu da bir gerçektir. Ve Dünya tarihine bak. Kaç tane önemli işler başarmış kadın gösterebilirsin. Parmakla sayılır. Komutan yok gibi. Bilimadamı dersen çok az. felsefeci dersen hakeza ve hamile olduklarında da kafaları çalışmaz bu da bilimsel bir gerçektir..... Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 12 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 12 Temmuz , 2008 anlaşılmayacak bir konu değil kardeşim.. sen bir fiili yapmak istiyorsun, Allah ta bu fiili yaratıyor. bu kadar açık.. İstemek de bir fiil değil midir? Bu durumda, İsteme fiilini de Allah yaratmış olmuyor mu? İnsanın bir fonksiyonu kalıyor mu bu noktada? Saygılar. Alıntı
Φ birvarmışhiçyokmuş Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 İstemek de bir fiil değil midir?Bu durumda, İsteme fiilini de Allah yaratmış olmuyor mu? İnsanın bir fonksiyonu kalıyor mu bu noktada? Saygılar. Sevgili BrainSlapper ; Sizin donanımlı ve Zeki bir Kişinin, üzerinde Tartıştığı ve Fikir Yürüttüğü, Konu Başlığı, yani Din ve Dini Konular hakkında Yeterli Düzeyde, Bilgi-Birikim Sahibi Olabileceğiniz Varsayımından yola çıkarak, Bir soru Yöneltmek İstiyorum ; İslam Literatür ün de Miheng Kabul Edilen bir Söz Vardır. Tarih te her ne Kadar Alim ve Arif kişiler, Bu Söz ve Yaklaşım üzerinde Hem Fikir Olmak Kaydı ile İstişareler Yapmış, ve Edebi Eserler Yazılmış olsada ; Günümüz de, Bu Durum Alimlerin Tekelinden alınmış, Bilgi Çağının Gereksinimleri Üzere, Her Kültürlü Müslüman Tarafından Kavranabilir, ve Yorumlanabilir duruma Gelmiştir. Ben yine de yukarıda ki Yazınız Üzerine Bu Yapı Taşı Niteliğindeki Sözü Size Sormak İstiyorum. VERMEK İSTEMESEYDİ , İSTEMEK VERMEZDİ... Daha Önce Bu Sözü Hiç Duydunuz mu ? Pekiyi Anlayabildiniz mi ? O Halde Nasıl Yukarıda ki Sözleri Sarfedebildiniz ? Sizin adınıza, bir Düzeltme İmkanı Bulabilmiş Olsa İdik; Tekrar Düşünebilmeyi İSTERMİYDİNİZ ? Saygılarımla. Doğan Gülbudak Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 VERMEK İSTEMESEYDİ , İSTEMEK VERMEZDİ... Daha Önce Bu Sözü Hiç Duydunuz mu ? Pekiyi Anlayabildiniz mi ? O Halde Nasıl Yukarıda ki Sözleri Sarfedebildiniz ? Sizin adınıza, bir Düzeltme İmkanı Bulabilmiş Olsa İdik; Tekrar Düşünebilmeyi İSTERMİYDİNİZ ? Tersyüz yaptığınız cümle anlamlı olmalı. Normal bir cümleyi anlamsız bir cümle haline getirerek, kuyuya taş atmayı mı deniyorsunuz. Soru net , basit ve açık. İslam inancına göre, Allah'ın dilemediği hiçbirşey olabilemez. Allah dilemezse, ben isteyeme yani. Demek ki, birşeye karşı istem duymam da Allah'ın iradesi ve dilemesi ile oluyor. Bu durumda, insanın herhangi bir fonksiyonu kalır mı? Elbette kalmaz. Allah kendi çalıyor, kendi oynuyor. Eee bu durumda ne imtihanından bahsediyorsunuz? Kader varsa imtihan olabilemez. İmtihan varsa kader olabilemez. Allah herşeyi bilebilemez. Dileyebilemez. Saygılar. Alıntı
Φ Marjan Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 [ quote name='BrainSlapper' date='13-07-2008, 18:39' post='706682]Tersyüz yaptığınız cümle anlamlı olmalı. Normal bir cümleyi anlamsız bir cümle haline getirerek, kuyuya taş atmayı mı deniyorsunuz. Soru net , basit ve açık. İslam inancına göre, Allah'ın dilemediği hiçbirşey olabilemez. Allah dilemezse, ben isteyeme yani. Demek ki, birşeye karşı istem duymam da Allah'ın iradesi ve dilemesi ile oluyor. Bu durumda, insanın herhangi bir fonksiyonu kalır mı? Elbette kalmaz. Allah kendi çalıyor, kendi oynuyor. Eee bu durumda ne imtihanından bahsediyorsunuz? Kader varsa imtihan olabilemez. İmtihan varsa kader olabilemez. Allah herşeyi bilebilemez. Dileyebilemez. Kader meselesini idrak edebilmezni için önce zamanın sırrını çözmeninz lazım . Zaman akıyor mu eğik mi düz mü ? Bizim zaman algımızla kadere bakarsak elbet anlamamız mümkün olmaz . Bizim için zaman geçer ( biz öyle zan ederiz )yaratıcı için geçen bişey yok dün yok bugünde yok yarında bunlar bizim terimlerimiz .Kul kendi fiillerinden sorumludur iradesi vardır aklı vardır .Kulun fiili Yaratıcının dilemesi hepsnin çarpıştığını düşünün belki kafanızda şimşek çakar .evraka der sokağa fırlarsınız . O halde henüz sırrına vakf olmadğımız meseleler hakkında atıp tutmayalım . Hem Allaha inanma hem Allahı yargıla , madem inanmıyorsun niye yargılıyorsun . Bi eleştiriniz varsa idaresi hakkında öldükten sonra bizzat kendisine yöneltirsiniz .Biz nerden bilelim biz yalnızca iman ediyoruz imanın ispatı mı olur muş . Alıntı
Φ YARASA Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 ilginççç.. türkçe yazıyorum ama siz ısrarla anlamıyorsunuz...BİLİYOR... İLGİNÇ! Türkçe yazıyor ama yazdıklarınızın ne anlama geldiğini göremiyorsunuz... ama anladığım kadarıyla siz yapmak ve bilmek fiillerini birbirine karıştırıyorsunuz.. Yapmak ya da bilmek... Yapılan, yani yapılacak olan ve vakti gelince yapılmış olan Allah tarafından biliniyor mu? Sen bunu söyle bana. Allah herkesin ne yapacağını bilir.Fakat iradeyi de yaratan O dur. Ne yapacağını bildiğin bir makinanın, yani programlanmış bir robotun iradesi olabilir mi bunu söyle bana. Eğer robotun iradesi var ise sen baştan bilemezsin ne yapacağını. Ama ne yapacağını biliyor isen programlanmıştır ve iradesi yoktur. Bu nedenle de yaptıklarından mesul değildir! Anladi? İnsana irade hürriyeti vermiştir.Kaderi takdir ederken,insanın neyi tercih edeceğini bilmiş,ona göre yazmıştır. irade hürrüyeti verdi ise neyi tercih edeceğini bilemez! Şayet buraya kadar anlaşıldı ise devam edebiliriz... Alıntı
Φ YARASA Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Kader meselesini idrak edebilmezni için önce zamanın sırrını çözmeninz lazım . Çözelim bakalım Zaman akıyor mu eğik mi düz mü ? Bilmem? Madem çözdüreceksiniz anlatın da öğrenelim değil mi? Bu arada zamanı eğsenizde bükseniz de sonuç değişmez! İrade var ise kader olamaz, kader var ise irade olamaz, irade var ise baştan bilinemez... Bizim zaman algımızla kadere bakarsak elbet anlamamız mümkün olmaz . Siz hangi zaman algınız ile baktınız ve anlayabildiniz? Anlatsanız da biz de öğrensek? Bizim için zaman geçer ( biz öyle zan ederiz )yaratıcı için geçen bişey yok dün yok bugünde yok yarında Nereden biliyorsunuız?? Ayrıca yaratıcı için zaman olsun yada olmasın, bu ideolojinizin zayıf halkasını kurtarmaya yetmeyecektir. Zaman geçsin yada geçmesin sorun biliniyor yada bilinmiyor olmasındadır. Daha problemi anlamadan çözüm üretmeye çalışırsanız olacağı budur. Lütfen problemi iyi idrak edin... Hem Allaha inanma hem Allahı yargıla , madem inanmıyorsun niye yargılıyorsun .Bi eleştiriniz varsa idaresi hakkında öldükten sonra bizzat kendisine yöneltirsiniz .Biz nerden bilelim biz yalnızca iman ediyoruz imanın ispatı mı olur muş . Yahu ya ben İslama yakınlık duyuyor ama kafamdaki problemleri çözümiyorsam? Çözmek istiyorsam? Ve bu yüzden çöğrenmek için yazışıyorsam? Bunları sorgulamak hakkım değilmi bu biiir, sorgulamalarıma, inancın gereği mantıklı cevap vermen gerekmez mi bu ikiii.... (zorunda da değilsiniz tabi ) Alıntı
Φ birvarmışhiçyokmuş Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 [ Kader meselesini idrak edebilmezni için önce zamanın sırrını çözmeninz lazım . Zaman akıyor mu eğik mi düz mü ? Bizim zaman algımızla kadere bakarsak elbet anlamamız mümkün olmaz . Bizim için zaman geçer ( biz öyle zan ederiz )yaratıcı için geçen bişey yok dün yok bugünde yok yarında bunlar bizim terimlerimiz .Kul kendi fiillerinden sorumludur iradesi vardır aklı vardır .Kulun fiili Yaratıcının dilemesi hepsnin çarpıştığını düşünün belki kafanızda şimşek çakar .evraka der sokağa fırlarsınız . O halde henüz sırrına vakf olmadğımız meseleler hakkında atıp tutmayalım . Hem Allaha inanma hem Allahı yargıla , madem inanmıyorsun niye yargılıyorsun . Bi eleştiriniz varsa idaresi hakkında öldükten sonra bizzat kendisine yöneltirsiniz .Biz nerden bilelim biz yalnızca iman ediyoruz imanın ispatı mı olur muş . Sevgili Marjan : Bu Güzel ve Anlamlı ve Açık Çalışmanızdan Ötürü Sizi Tebrik Ediyorum. İfade ve Düşünceleriniz, ile Paralellik Arzeden bir Konumda Bulunmamız, Bizim için Sevindirici ve Gurur a Şayan dır. Çalışmalarınızın Devamı Dileğiyle. Saygılarımla. Doğan Gülbudak Alıntı
Φ birvarmışhiçyokmuş Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Çözelim bakalım Bilmem? Madem çözdüreceksiniz anlatın da öğrenelim değil mi? Bu arada zamanı eğsenizde bükseniz de sonuç değişmez! İrade var ise kader olamaz, kader var ise irade olamaz, irade var ise baştan bilinemez... Siz hangi zaman algınız ile baktınız ve anlayabildiniz? Anlatsanız da biz de öğrensek? Nereden biliyorsunuız?? Ayrıca yaratıcı için zaman olsun yada olmasın, bu ideolojinizin zayıf halkasını kurtarmaya yetmeyecektir. Zaman geçsin yada geçmesin sorun biliniyor yada bilinmiyor olmasındadır. Daha problemi anlamadan çözüm üretmeye çalışırsanız olacağı budur. Lütfen problemi iyi idrak edin... Yahu ya ben İslama yakınlık duyuyor ama kafamdaki problemleri çözümiyorsam? Çözmek istiyorsam? Ve bu yüzden çöğrenmek için yazışıyorsam? Bunları sorgulamak hakkım değilmi bu biiir, sorgulamalarıma, inancın gereği mantıklı cevap vermen gerekmez mi bu ikiii.... (zorunda da değilsiniz tabi ) Sevgili Yarasa ; Sergilediğiniz Tutum ve Konulara ve Konukların Düşüncelerine Getirdiğiniz Alaycı Yaklaşımlar Sebebiyle , Bizleri Güldüremesenizde , Düşündürmektesiniz. Acaba Bu Ciddi ve Ehemmiyetli Mevzu bu Kadar Alalade ve Basit Ele Alınabilir mi ? Diye.. Saygılarımla. Doğan Gülbudak Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2008 Kader meselesini idrak edebilmezni için önce zamanın sırrını çözmeninz lazım .Zaman akıyor mu eğik mi düz mü ? Bizim zaman algımızla kadere bakarsak elbet anlamamız mümkün olmaz . Bizim için zaman geçer ( biz öyle zan ederiz )yaratıcı için geçen bişey yok dün yok bugünde yok yarında bunlar bizim terimlerimiz .Kul kendi fiillerinden sorumludur iradesi vardır aklı vardır .Kulun fiili Yaratıcının dilemesi hepsnin çarpıştığını düşünün belki kafanızda şimşek çakar .evraka der sokağa fırlarsınız . O halde henüz sırrına vakf olmadğımız meseleler hakkında atıp tutmayalım . Bir taraftan ilah için zaman durağandır diyorsun, öbür taraftan sırrına vakıf değiliz diyorsun. Sırrına vakıf değilsen durağan olduğun u nerden çıkarıyorsun. Diyelim ki sizin Allah için zaman yok. Zaman olmadan fiil olabilemez kardeşim. Sizin Allah Ol da diyemez, öl de diyemez. Namevcudiyetten ile Mevcudiyete geçiş zaman gerektirir. OLMAK başlıbaşına zaman gerektirir. Hem Allaha inanma hem Allahı yargıla , madem inanmıyorsun niye yargılıyorsun .Bi eleştiriniz varsa idaresi hakkında öldükten sonra bizzat kendisine yöneltirsiniz .Biz nerden bilelim biz yalnızca iman ediyoruz imanın ispatı mı olur muş . İnanılacak bir tarafı olmadığını göstermeye çalışıyoruz. Ne kadar çelişki barındırdığını göstermeye çalışıyoruz. Saygılar. Alıntı
Φ birvarmışhiçyokmuş Gönderi tarihi: 14 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 14 Temmuz , 2008 Bir taraftan ilah için zaman durağandır diyorsun, öbür taraftan sırrına vakıf değiliz diyorsun. Sırrına vakıf değilsen durağan olduğun u nerden çıkarıyorsun. Diyelim ki sizin Allah için zaman yok. Zaman olmadan fiil olabilemez kardeşim. Sizin Allah Ol da diyemez, öl de diyemez. Namevcudiyetten ile Mevcudiyete geçiş zaman gerektirir. OLMAK başlıbaşına zaman gerektirir. İnanılacak bir tarafı olmadığını göstermeye çalışıyoruz. Ne kadar çelişki barındırdığını göstermeye çalışıyoruz. Saygılar. Sevgili BrainSlapper ; Biliyorsunuz ki ; Siz de Tüm İnsanlar gibi Beniniz in %5 ila %10 unu Kulanabilmektesiniz. Elbette, Bu Durumda Diyebiliriz ki, Geri Kalan %90 lık Kısmı Kesinlikle İrademiz Kontrolünde Değildir. Yani Kullanılamıyor. Pekiyi; Siz İradeniz e Bağlı Olmayan , ve de Kullanamadığınız, ve de Hakkında Pek Çok Şeyi Bilemediğiniz , Beyninizin geri kalan %90 nı nın Var olduğunu Bilemiyormusunuz..? Anlaşılacağı Üzere Bir Hakikat in, ya da Her Hangi bir Olgu nun, Bütünü ile ve Her Ayrıntısı ile Bilinemsede, Var olduğunu İlmen ve Kesinlikle Görebiliyoruz. Tıpkı , Gözümüz ile Görüp Elimiz ile Dokunamasak da , ALLAH ın Varlığını ve Biriğini, Şeksiz, Şüphesiz Bildiğimiz, Öylede İMAN Ettiğimiz gibi. Şimdi Anladınız mı ? İşte Tüm Forum Üyeleri ve Misafir leri nin Huzurunda ALLAH a İman, Bir Kere daha İSPAT EDİLMİŞTİR. Cesareti olan İnkar ına Kalkışsın. Yalnızca Ateizm e Değil Tüm Münkir lere Meydan Okuyorum. İlmine Güvenen ALLAH ı İnkar a Kalkışsın. Evet. ALLAH ın Varlığının İspat ı İlmen Ortadadır. İnkar Edilemez. Red Edilemez. ve de Yalanlanamaz. Bu da Böylece Biline. Saygılarımla. Doğan Gülbudak Alıntı
Φ birvarmışhiçyokmuş Gönderi tarihi: 14 Temmuz , 2008 Gönderi tarihi: 14 Temmuz , 2008 [ Kader meselesini idrak edebilmezni için önce zamanın sırrını çözmeninz lazım . Zaman akıyor mu eğik mi düz mü ? Bizim zaman algımızla kadere bakarsak elbet anlamamız mümkün olmaz . Bizim için zaman geçer ( biz öyle zan ederiz )yaratıcı için geçen bişey yok dün yok bugünde yok yarında bunlar bizim terimlerimiz .Kul kendi fiillerinden sorumludur iradesi vardır aklı vardır .Kulun fiili Yaratıcının dilemesi hepsnin çarpıştığını düşünün belki kafanızda şimşek çakar .evraka der sokağa fırlarsınız . O halde henüz sırrına vakf olmadğımız meseleler hakkında atıp tutmayalım . Hem Allaha inanma hem Allahı yargıla , madem inanmıyorsun niye yargılıyorsun . Bi eleştiriniz varsa idaresi hakkında öldükten sonra bizzat kendisine yöneltirsiniz .Biz nerden bilelim biz yalnızca iman ediyoruz imanın ispatı mı olur muş . Sevgili Marjan ; Diyorsunuz ki ; Biz nerden bilelim biz yalnızca iman ediyoruz imanın ispatı mı olur muş . Alıntı Marjan Üzgünüm Lakin Burada Yanılıyorsunuz. Allah ın İspat ı Mümkündür. ve de Aşikardır. ve de Tarafımızca Yazılmış ve Yayınlanmıştır. Lütfen Red Edilemez Şekilde ALLAH ın İSPATI Başlıklı Yazımı Okuyunuz. Şimdiden Teşekkür Ederim. Saygılarımla. Doğan Gülbudak Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.