Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MAKEDONYA’NIN HAKİMİ KİMLER?


Dr. Ahmet İlyas

Önerilen İletiler

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, tarihi bir çarşı var. Osmanlılar döneminden kalma tarihi Türk Çarşısı, bugün bile Türk ve Arnavut esnafların yoğun olduğu, Üsküp’te Türk, Arnavut, Makedon, herkes tarafından beğenilen ve sıklıkla ziyaret edilen önemli bir ticaret merkezi.

 

 

 

Ancak son günlerde Türk Çarşısı’nda önemli bazı gelişmeler yaşanıyor.

 

 

 

Dünya Bankası tarafından finanse edilen “Belediyelerin ve Kültürlerin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, tarihi Türk Çarşısı’nın onarımı için finansman imkanı sağlandı. Dünya Bankası’nın yanı sıra, Hollanda Hükümeti de projeye 350 bin Euro katkı sağlayacağını açıkladı.

 

 

 

Buraya kadar olanlar, iç açıcı, tarihe yeni bir çehre kazandırma adına sevindirici. Ancak işin bir de başka bir boyutu var.

 

 

 

Arnavutların Bayrak Günü olan 28 Kasım’da, tarihi Türk Çarşısı’na İskender Bey’in heykelinin dikilmesi amacıyla temel atma töreni yapıldı.

 

 

 

İskender Bey (Arnavutların deyimiyle George Kastrioti), 1405 yılında doğmuş, Osmanlı kuvvetlerine karşı mücadele ederek Müslümanlığa karşı Katolik olmayı tercih etmiş, Arnavutlara göre efsanevi bir halk kahramanı. Arnavutluk’ta ulusal kahraman konumunda.

 

 

 

Cair Belediye Başkanı İzet Mecidi, İskender Bey heykelinin yaklaşık 100 bin Euro’ya mal olacağını ve gerekli finansmanın Makedonya’daki Arnavutlar tarafından yapılan bağışlarla karşılanacağını açıkladı.

 

 

 

Ancak İzet Mecidi’nin tersine, Arnavutları temsil eden Demokratik Bütünleşme Birliği üyeleri, heykelin finansmanının Makedonya Kültür Bakanlığı bütçesinden karşılanacağı şeklindeki açıklamalarında ısrarcılar.

 

 

 

İskender Bey heykelinin yapılacağını öğrenen Türk Çarşısı esnafları, özellikle de Türkler, çarşıya böyle bir heykel yapılmasının halkın çarşıya olan ilgisini olumsuz etkileyebileceğini savundular. Fakat nihayetinde, 28 Kasım’da, Arnavut folklor gösterileri eşliğinde temel atma töreni yapıldı.

 

 

 

Ancak 28 Kasım’dan sonra özellikle Makedonlar, Türk Çarşısı’na neredeyse hiç uğramaz oldular. Heykelin dikilmesini sevinçle destekleyen Arnavut esnaflar bile bu durumu gördükten sonra hata yaptıklarını anlayarak pişmanlık duydular.

 

 

 

İskender Bey, Arnavutlar için önemli bir kahraman olabilir. Onların bu sevgisine saygı duymak da gerekir. Ancak, adı üstünde “Türk” olan ve Türk tarihini, ortak bir kültürü temsil eden bir çarşı, sadece bir heykel dikmekle Arnavut çarşısı olmaz. O heykel, yalnızca bugüne kadarki birliktelik ve dayanışmanın daha da gelişmesi önüne çekilmiş bir engel olur.

 

 

 

Açıkça görülüyor ki, İskender Bey heykelinin finansmanı, Dünya Bankası’nca sağlanan fondan karşılanacak. Öyle bile olsa, bir heykelin 100 bin Euro’ya mal edilmesi de ilginç. Anlaşılıyor ki, Makedonya’da Arnavutlar, devlet desteğiyle propagandalarını yapıyorlar, Makedonya’yı gün geçtikçe yeni bir Arnavutluk haline getiriyorlar. Heykel için ayrılan bu 100 bin Euro’nun önemli bir kısmının yakında yine bir Arnavut propagandası için harcanacağı aşikar.

 

 

 

Çünkü bu heykel olayı ilk değil. Doğumunun 600. yılı münasebetiyle, Makedonya Posta İdaresi tarafından üzerinde İskender Bey figürleri bulunan posta pulları bastırıldı. Arnavut dili üzerine yayınlanan ilk eser olan “Mesari”nin yayınlanmasının 450. yılı dolayısıyla da yine pul bastırılmıştı.

 

 

 

Hemen yeri gelmişken sormak lazım: Atatürk pulları ne zaman bastırılmıştı?..

 

 

 

Bununla da kalmıyor olanlar. Üsküp Belediyesi, İskender Bey heykelinin yanı sıra, şehrin çeşitli noktalarına Bizans İmparatoru Jüstinyen (Hani şu, Fatih döneminden kalan tarihi Taşköprü’nün sahibi olan!), Car Samuil, Karpos, Kuzman Yosifovski Pitu, General Mihaylo Apostoloski ve Makedon Ortodoks Kilisesinin ilk başpiskoposu Dositey’in büst ve anıtlarını dikme kararı aldı.

 

 

 

Üsküp’te onlarca esere imza atan, bir döneme damgasını vuran ve bugünkü Makedon kültürünün en büyük yapıcısı olan Türklere ait bir tane heykel projesi yok.

 

 

 

Makedonya’daki Türklerin birliği MATUSİTEB, gelişmeler üzerine Üsküp Belediye Başkanlığı’na bir mektup göndererek, Üsküp’ün çeşitli bölgelerinde Makedonya asıllı tanınmış Türklere ait heykeller dikilmesini talep etmiş. Örnek olarak da Atatürk başta olmak üzere, Yahya Kemal Beyatlı, Paşayiğit Bey, Salih Asım Bey gibi isimler önermiş.

 

 

 

Dileriz bu sefer Üsküp Belediyesi bizi utandırır da MATUSİTEB’in sesine kulak verir!

 

 

 

2006, Atatürk’ün doğumunun 125. yılı olacak. Makedonya Kültür Bakanlığı, Atatürk’ün doğumunun 125. yılında bazı etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. Ancak neticede ortaya bir şey çıkmayacağı daha şimdiden belli. Zira Taşköprü’yü Bizans dönemine ait gösteren aynı Kültür Bakanlığı’nın çalışanları, “Etkinliklerin Türkiye tarafından planlanması gerektiği, herhangi bir yanlışlık yapılmaması için koordineli hareket edilmesinin uygun olacağı” gibi, girişimleri sonuçsuz bırakmayı amaçlayan bir sürü gereksiz prosedür ve bahane üretmeye başladı bile.

 

 

 

Dünya tarihine yeni bir yön veren, tüm dünyanın büyük bir lider olarak saygı duyduğu Atatürk’ü anmanın neresinde yanlışlık olabilir ki? Makedonlar, İskender Bey heykeli dikilirken Arnavutluk’tan icazet mi almışlar?

 

 

 

Makedonya da olan biteni anlamak bir süre önce daha zordu. Ama artık kimin ne yaptığı açıkça görülebiliyor. Makedonya’nın kontrolü, Arnavutların eline geçmiş bile. Yarın birgün “Zaten dünyanın neredeyse tamamı bize Makedonya yerine FYROM diyor ve bizi tanımıyor, en iyisi yeni ülkemizin adını ARNAVUTYA olarak değiştirelim” derlerse de kimse şaşırmasın.

 

 

Unutmadan, MATUSİTEB’in girişimini canı gönülden destekliyoruz.

 

 

Dr. Ahmet İlyas

 

www.balkanpostasi.net

[email protected]

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

valla benim makedonya hakkında o kadar fazla bilgim yokta. 2 milyonluk ülkede 80 bin türkün olduğunu biliyorum.

 

orada yaşıyan makedonlar ve arnavutlar kahramanlarının heykelini dikebilirler her yere. yani şöyle düşünelim biz türkiyede fatih'İn ya da Atatürk'ün heykelini dikicem bir yere burası rum çarşısı diye itiraz edicekelr. olur mu böyle şey. biraz empati kurmak lazım.

 

neticede Orası Osmanlı'Nın sömrügesiydi ve bağımsızlığını kazandı. Osmanlıya karşı savaşmış kişileri kahraman görmeleri gayet normal doğrusuda bu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

valla benim makedonya hakkında o kadar fazla bilgim yokta. 2 milyonluk ülkede 80 bin türkün olduğunu biliyorum.

 

orada yaşıyan makedonlar ve arnavutlar kahramanlarının heykelini dikebilirler her yere. yani şöyle düşünelim biz türkiyede fatih'İn ya da Atatürk'ün heykelini dikicem bir yere burası rum çarşısı diye itiraz edicekelr. olur mu böyle şey. biraz empati kurmak lazım.

 

neticede Orası Osmanlı'Nın sömrügesiydi ve bağımsızlığını kazandı. Osmanlıya karşı savaşmış kişileri kahraman görmeleri gayet normal doğrusuda bu.

Azınlıklara-özellikle soydas Balkan Türklerine yapılacak bir haksızlık olursa Türkiye bunun karşısında durmalıdır.Heykeli dikenler kendilerince haklı olabilirler ama bizim yapmamız gereken orda Türk azınlığı ezdirmemektir.En azından Türkiyede soydaşlarımıza ait dernekler bir protesto gösterisi veya imza kampanyası düzenleyebilir ve dış işleri kibarca gereken uyarıyı verbilir.Gönül isterdi ki dış politikamızda Mustafa Kemal döneminin dış politikası uygulansın ve o bölgelerde yaşayan Türk azınlığının hakkını her koşulda arayıp, zengin bir Türkiye kurup,soydaşlarımızın zenginleşmeleri ve Balkan ticaretinde egemen olmaları için fonlar göndersek.(1900-1950 arası özellikle Bulgaristandaki büyük tüccarların bir çoğunun Türk olduğunu okumuştum.Ne derece doğru bilemem!)Rum Carşısı örneğini vermissiniz devletler arası ilişkilerde karşılıklı eşitlik asla olmaz.Büyük devlet olmak Rum Carsısına Atatürk heykeli diktirmek ama Türk Çarşısına

Skender Beg heykeli diktirmemektir.Atatürk döneminde bu yapılırdı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 ay sonra...

selamlar..

 

adim Tanju, Uskup dogumluyum.. ve tam iskender bey heykelinin ortasindayim yani yakin yasadigim yere.. sahseen coook uzuldum, tam carsinin ortasina yapildi Turk carsinin her yani osmanli kokan carsinin.. Arnavutlarla aramaizdaki gerilimi artiracagi kesin ki zaten pek gecinemeyiz.. ama nasil olurda onu halk kahramiamani ilan ederler anlamis diilim.. hic kimse bilmiypor hangi tarihte yasamis nerelde savasmis ne kazanmis ne kaybetmis mezari nerde ? heykelinde bile tarih yok! o sadece muslumanlara-osmanliya karsi bas kaldirmis o kadar.. ki sonrada o bas... neyse..

 

makedonyada cok azinlik kaldik, git gide ertiyoruz, arnautlar cok cogalldi evet arkadas dogfru demis buarsi 20 sene sonra arnautluk olacak.. bizde tukenecez.. uzulerek soyluyorum ki anavatanimiz da bize pek sahip cikmiyor.. hepimizin umudu bi gun yine buralarda bizim sancak dalgalansin belki biz gormeyiz ama torunlarimiz gorsun ben Allaha dua ediyorum ama bunun olmasi icin en kucuk bi hareket yok, en azindan balkana Turk cogalsin Turkiye bunun icin caba gostersin.. inanin yapilacak cok sey var... yahu uskupte parmakla sayilacak kadar az Turk aile kaldik inanin :(

 

soylemek isterim: dedem in adi Ali Riza'ymis, uskupte son Turk paytoncuda dedemmis.. ve bugun skender beyin heykelinin dikildigi yerde demdem paytonunu park eder orada musteri beklermis.. pek alakasi yok ama buda beni fazla uzuyor..

 

selamlar, tanju

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

selamlar..

 

adim Tanju, Uskup dogumluyum.. ve tam iskender bey heykelinin ortasindayim yani yakin yasadigim yere.. sahseen coook uzuldum, tam carsinin ortasina yapildi Turk carsinin her yani osmanli kokan carsinin.. Arnavutlarla aramaizdaki gerilimi artiracagi kesin ki zaten pek gecinemeyiz.. ama nasil olurda onu halk kahramiamani ilan ederler anlamis diilim.. hic kimse bilmiypor hangi tarihte yasamis nerelde savasmis ne kazanmis ne kaybetmis mezari nerde ? heykelinde bile tarih yok! o sadece muslumanlara-osmanliya karsi bas kaldirmis o kadar.. ki sonrada o bas... neyse..

 

makedonyada cok azinlik kaldik, git gide ertiyoruz, arnautlar cok cogalldi evet arkadas dogfru demis buarsi 20 sene sonra arnautluk olacak.. bizde tukenecez.. uzulerek soyluyorum ki anavatanimiz da bize pek sahip cikmiyor.. hepimizin umudu bi gun yine buralarda bizim sancak dalgalansin belki biz gormeyiz ama torunlarimiz gorsun ben Allaha dua ediyorum ama bunun olmasi icin en kucuk bi hareket yok, en azindan balkana Turk cogalsin Turkiye bunun icin caba gostersin.. inanin yapilacak cok sey var... yahu uskupte parmakla sayilacak kadar az Turk aile kaldik inanin :(

 

soylemek isterim: dedem in adi Ali Riza'ymis, uskupte son Turk paytoncuda dedemmis.. ve bugun skender beyin heykelinin dikildigi yerde demdem paytonunu park eder orada musteri beklermis.. pek alakasi yok ama buda beni fazla uzuyor..

 

selamlar, tanju

 

 

sayın tanju

ne gibi sorunlar yaşadığınızı ve türkiyeden beklentillerinizi anlatırsanız bizi konu hakkında daha fazla bilgilendirmiş olursunuz....

 

saygılar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ben hala aynı noktadayım.

 

Adamlar kendi ülkelerinde kendi ulusal kahramanlarının heykelini istedikleri yere dikebilirler.

 

Buna bizim karşı çıkma gerekçemizde, 150 yıl önce buralar Osmanlı'nın de vs olamaz.

 

2 milyonluk makedonyada 80,000 türkün elbette haklarını, özgürlüklerinin korunması için elimizden geleni yapmalıyız. Ancak ben makedonyadakileri türklerin, makedonlara "yok kardeşim ulusal kahramanınızın heykelini buraya dikemezsiniz" deme hakları olduğunada inanmıyorum. Daha doğrusu bunun bir özgürlük ve hak olduğuna inanmıyorum. Elbette Adamlar kendi ülkelerinde istedikleri heykeli istedikleri yere dikerler.

 

Örneğim bakidir, bu gün esnafının genelde rum ve ermeni olduğu kapalı çarşıya ben Atatürk heykeli dikicem onlarda buna karşı çıkacak. olur mu öyle ******* şey.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.