Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DEMOKRASİ ?


Misafir CYRANO

Önerilen İletiler

bu topiği açtım zira, bu dizindeki tartışmaların hemen hemen, hepsinde bu kelimeye atıfta bulunuluyor, bunun olmaması yada yanlış uygulanmasından, eksikliğinden vs bahsediliyor.

 

peki nedir bu demokrasi?

net bir tanımı var mıdır?

 

biraz beyin jinastiği yapalım.

 

önce bu kelimenin anlamına bakalım. latincede iki kelimenin bileşiminden oluşur yani halk anlamına gelen "Demos" ve iktidar anlamına gelen "Cracy", bunların bileşmesiyle "Halk İktidarı" anlamına gelir. Halkın iktidarda olması bütün halkın ülkeyi direk oalrak yönetmesi mümkün olmadığı için onları temsil edecek makamlar vardır. site demokrasilerindeki senatör ler gibi. bu demokrasiler "halk iktidarı" ilkesine bğalı kalmışlardır ancak halk tanımları bu günkünden oldukça değişiktir. yani "halk" denilen demos, sadece özgür ve bağımsız yurttaşlardan oluşur. özgür demek onların köle olmadıkları anlamına, bağımsız demekte köle olmasalar bile kimseye bağımlı olmamaları yani kimsenin yanında çalışmıyor olmaları demektir. Yani kaba, ilkel bir kast sistemi. Bu sistem köleleri zaten tamamen dışarıda tuttuğu gibi, askerleri ve çalışanlarıda yönetimden uzak tutar, yani onlar. senatoda temsil edilemez.

 

Latincede başka bir bileşik kelime daha vardır "rex" ve "public" kelimelerinden bileşmiş "republique" toplum için anlamına gelen cumhuriyet, Roma cumhuriyeti, site dmeokrasisinden farklı olarak köleler dışındaki tüm kesimlerin yani bütün vatandaşların senatoda temsil edilmesini sağlamış ve toplum tanımıyla özgür olan herkesi ülke idaresine ortak etmiştir.

 

Cumhuriyet kelimesi bu güne kadar, anlamından pek bir şey kaybetmemiş, bir kavram kargaşası yaratmamıştır. bu günde cumhuriyetler tüm "vatandaşların" yönetime ortak edileceği ilkesine dayanır. Ne kadar adı cumhuriyet olan her ülke bu ilkeyi hayata geçirir o ayrı.

 

Ama demokrasi kelimesi ne olmuştur. başka bir çok kelimenin anlamını içinde toplamıştır, ve kendi anlamı başka kelimelere mal edilmiştir. kavram her yöne çekilmiş ve neticesinde Net bir anlamı olmayan kelime halien gelmiştir. Bu gün birine Demokrasi nedir diye sorsanız üç kişinin vereceği cevap aynı olmayacaktır, ve yine eminimki hiç biri bu gerçek anlamını söylemiyecektir.

 

Türkçedeki anlamı farklı mıdır klatince anlamından? hayır:

 

"Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi"

 

demokrasi kelimesinin türkçe deki anlamı budur. siz bu cümleyi sorup nedir bu deseniz size demorkasi değil cumhuriyet derler.

 

zira cumhuriyetin tanımı nasıl öğretilir temel olarak "halkın kendi kendini yönetmesi" aslında bu tanım direk oalrak Demokrasi'nin tanımıdır. zira cumhuriyet daha net belirgin bir tanımdır:

 

"Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi."

 

Cumhuriyetin tanımı budur.

 

bu gün dünyada , ifade özgürlüğü, inanca saygı, farklılıklara hoşgörü, fikir özgürlüğü, insan hakları, ve daha bir çok konu ve kavramın dayandırıldığı yer Demokrasidir. Peki demokrasinin bunlarla ne gibi bir ilgisi vardır. ya da "halk iktidarı" kavramı bunalrın hepsini bünyesinde barındırıyor mu.

 

mesela, Halk iktidar için kendine bir lider seçip ona sınırsız yetkiler verirse, ve o lideri ne yaparsa yapsın desteklerse, bu lider bir diktatör olursa, biz buna anti demokratik diyebilir miyiz?. Demokrasiye uygundur, zira halk iktidarı denilen şeye göre halkın tercihi bu yöndeyse ve o diktatör ne yaparsa yapsın halk onu destekliyorsa, bu demokrasidir. mesela bize Nazi Almanyası sorulduğunda şüphesizki anti demokratik deriz. Ama alman halkının hemen hemen hepsinin, Hitlerin yaptıkalrını ve egemenliğini desteklediğini düşünürsek, bunu söyleyemeyiz. Çünkü halkın istediği yönetim iktidardadır. o halkın elindeki yetkileri, alıp onun temsil mekanizmalarını dağıtsada neticede halk onu desteklediği için bu bir demokrasidir.

 

cumhuriyeti düşünelim :

 

"Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi."

 

cumhuriyet yani "toplum için" olan yönetim ise, nerede farklıdır. buna göre toplumun idaresi milletin seçtiği vekillerindir ve bu yetki kısmen dahi olsa başkasına devredilemiyecek bir yetkidir. sınırlı ve sürelidir.

 

tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Demokrasi fetişizmi vardır, yani ona aslıdna sahip olmadığı anlamlar yüklenmekte. toplumcu demokrasi, burjuva demokrasisi, özgürlükçü demokrasi vs bir sürü ek sıfatlar yüklenir. bazen bu saçmalığa bile varır "halk demokrasisi" gibi. demokrasi zaten " halk iktidarı" demekken başına bir daha halk koymak ne?.

 

bu ne sonuç doğrumuştur, herkesin farklı bir demokrasi anlayışını, herkes demokrasiyi anladığı veyahut işine geldiği şekliyle yorumlamış ve adlar takmıştır. Demokrasi sadece "halk iktidarı" demektir. bu gün oan atfedilen bir çok argüman aslında ona ait değildir ve hiç olmamıştır.

 

kavram mutasyona uğramış ve "herkesin düşüncesini söyliyebilmesi" ne dönüşmüştür.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

alio anlatamıyorum galiba. halkın özgürlük istemediği durumklar vardır nazi almanyası buna örnektir. bir diktatörün bir liderin kendilerini sınırsız bir güçle yönetmesini isteyebilirler, burada demokrasi yokmudur yani. demokrasi halk iktidarıysa halk kendi adına iktidarda bulunan kimseye bu yetkiyi ve desteği verebilir. bu sadece nazi almanyasında değil, çinde de böyle olmuştur, küba da da. şimdi biz buna demokratik dğeil dersek demokrasiden ne anlamış oluyoruz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın CYRANO rumuzlu arkadaşım.

 

Öncelikle böylesine önemli bir konuyu tartışmaya açtığın için seni kutlarım. Konuya ilişkin şahsi kanaatimi ve yorumumu, vakit buldukça yazmaya çalışacağım.

 

Ayrıca konuya yorum yazan bu arkadaşın yapmış olduğu "zengin içerikli ve bilimsel tanımlamadan" oldukça faydalandık. ;)

 

Lakin böylesine zengin içerikli bir "bilimsel bir tahlil" ancak bilgelik gerektirir. :D

 

Umarım sende, benim gibi bu bilgelikten ve yapmış olduğu bilimsel açıklamadan epeyce faydalanmışsındır. :sorcerer:

 

Saygı ve dostlukla.

Sedat.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bahsettiğiniz durumlarda tabi ki demokrasi söz konusu olamaz...

 

Halk tüm yetkiyi kendi isteğiyle de birilerine vermiş olsa demokrasi ortadan kalkar...

 

Söz konusu durumlar genellikle sıkıntı dönemine rastgelir ve halkın isteğinden çok muhtaçlığı belirleyici olur...

 

:zorro:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bizim konumuz halkın iradesinin nasıl şekillendirildiği değil, liderlerin özelliği budur halkın iradesine yön verebilmeleri, onları öne çıkaran ve lider yapan budur. bu uyutma yöntemiyle olur, ikna kabiliyetiyle olur, ajitasyon yetneğiyle olur, bilgiyle olur, cesaretle karizmayla olur bunlar başka şeyler.

 

Seçim sistemi liderlik hepsi bunlara dayanır. bu sana göre halkı uyutmayken başkasına göre gerçekler ve doğrular olur bunalr ayrı konular. olay o kisme yaptıklarıyla halktan onay, destek alıyormu. esas olan budur.

 

demokrasi temsilcinin niteliğini sorgulamaz, halk temsil yetkisini verdiyse demokrasi için temel kıstas budur tanımına göre.

 

ve bilmem farkındamısın sende demokrasinin niteliğinden çıkıp cumhuriyetin niteliğini emsal göstermeye başladın. işte benimde bu topicte anlatmaya çalıştığım buydu :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

O zaman bundan sonra demokrasiyi değil özgürlüğü savunacağız...

 

İşte ben verimli tartışma buna derim sayın Cyrano...

 

Teşekkürlerimi sunarım...

 

Keşke herkes sizin gibi bildiği kadarını konuşsa boşa kasıntı yapmasa...

 

Kendi sözlerimle sizn sonucunuza gittim galiba...

 

Şimdi daha mantıklı geliyor...

 

Ancak kavramın açıklığa kavuşmasıyla dileklerimiz bitmez...

 

Demokrasi olmazsa insanlık olsun...

 

:zorro:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.