Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

301 NOLU KILIÇ


TANİA HAYDE

Önerilen İletiler

Belge Yayınları'nın yayımladığı "Yitik Köyler- Bin Yılların Mirası Nasıl Yakıldı?" kitabının yazarı Zülküf Kışanak, "Devleti alenen aşağıladığı" gerekçesiyle 6 ay hapse mahkum edildi. Yazarın cezası 3 bin YTL'ye çevrildi.

 

Ceza Yasası' nın 301. maddesinden suçlu bulunan yazar Kışanak'ın avukatı Özcan Kılıç, Mahkeme Başkanı Sevim Efendiler'in açıkladığı kararı temyiz edeceğini açıkladı.

Mahkeme, ceza isteyen savcıya uydu

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün (Perşembe) görülen karar duruşmasına sadece Av. Kılıç katıldı.

Av. Kılıç, Savcı Kadir Nazmi Yelkenci'nin 18 Ekim'de sunduğu ve yazar için üç yıl hapis istediğini esas hakkında mütalaasına karşılık, kitapta yer verilen yakılan köylerle ilgili olayların kanıtlanmış örnekler olduğunu savunarak, yayıncının beraatini istedi.

Kılıç, aynı maddeden yazar Pamuk'a açılan davanın ileri bir tarihe ertelendiğini hatırlatarak, söz konusu davanın da ileride görülmesini talep etti. Ancak mahkeme, yazara ceza verilmesini yönünde karar verdi.

Mahkeme, önce yazara Cumhuriyeti aşağıladığı iddiasıyla 6 ay hapis cezası verdi; ardından bu cezayı iyi halinden 5 aya indirdi.

Karaca, **** ve Taş'tan sonra Kışanak

Yazara destek için Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin de duruşmayı izledi.

Daha önce de gazeteci-yazar Emin Karaca, gazeteci Hrant **** ve yayıncı Fatih Taş, 301. maddeden mahkum olmuşlardı.

Mütalaasında savcı, Ağustos 2004'te yayımlanan kitapta, "Güneydoğu'da yaşayan insanların sürgüne gönderildiği, evlerinin yakılıp yıkıldığı, daha sonra aynı topraklarda yaşayan insanların Cumhuriyet döneminde de bu baskılara maruz kaldığı, topraklarının yakılıp yıkıldığı, insanların sürgüne gönderildiği, devletin Bingöl'ün Genç İlçesi'ne bağlı Risg köyüne saldırı gerçekleştirdiği ve kitabın diğer bölümlerinde de devletin alenen tahkir ve tezyif edildiği, kitabın tamamında buna benzer yazıların bulunduğunu" savunmuştu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Adalet Bakanı televizyonda 301 madde ile ilgili sokaktaki vatandaşları değil entelektüelleri (aydınları) ilgilendiren bir sorundur demiş. TCK’nın 301’inci maddesi Türklüğü, Cumhuriyeti, TBMM’yi, hükümeti, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayanların cezalandırılmasına ilişkin düzenlemedir.

aydın hali. vatandaş hali bilinmez ama, Bakan bu sözü etmiş.

 

bakanımız ne demek istiyor böyle demekle

 

301. madde aydınlara mahsustur, vatandaşa uygulanmaz.

 

Aydın olmayın, vatandaş kalın 301 size dokunmasın.

 

Türklük, Cumhuriyet, TBMM vb. cahil vatandaşa karşı değil, aydın yurttaşa karşı korunmuştur.

 

Aydın olmayan vatandaş Türklük, Cumhuriyet, TBMM, hükümet, askeri ve emniyet güçleri hakkında alenen fikir beyan etmez ki korunan bu değerleri alenen aşağılayabilsin.

 

Sıradan vatandaşların Türklük, Cumhuriyet, TBMM, hükümet, askeri ve emniyet güçleri hakkında sağlam, doğruluğundan kuşku duymadıkları, edindirilmiş inançları vardır, aydınların tersine vatandaşlar inançlarını sorgulamazlar, sorgulamadıkları için 301 inci maddes kapsamında sorgulanamazlar.

Sıradan vatandaş teba gibidir, bu değerleri eleştirmeyi aklından geçirmez ki eleştirinin dozunu kaçırıp alenen aşağılasın!

Vatandaşın alenen ne dediğini savcı nereden bilsin? Aydın dediğin yazar, çizer, konuşur, (sonuçta kaşınır) alenen ne dediğini savcı bilir.

Vatandaş söz dinler, yapma dedin mi yapmaz, aydının ağzı torba değil, büzemezsin. Vatandaş hakkında dava açıldı mı sürünür, çoluk çocuk perişan olur,aydın davadan, ceza almaktan hoşlanır, kendini kahraman hisseder, meşhur olduğunu sanır, ‘ne kadar çok mahkeme, o kadar çok şöhret’ der.

Aydın 301’i çok sever, onsuz edemez, kaldırın bu maddeyi, aydın kendini düşünceleri elinden alınmış, çıplak bırakılmış hisseder, mutsuz olur. Vatandaş için aynı şeyi söyleyebilir misiniz?

301 olmasa aydın aydın olduğunu nasıl kanıtlayacak ki? Vatandaşın vatandaş olduğunu kanıtlaması gerekmez, bu nedenledir ki ona 301 de gerekmez.

 

Bakan hukukçu, üstelik avukatlığı var. ;):)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.