Misafir RA_dya Gönderi tarihi: 22 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 22 Kasım , 2007 Egeli olup helede İzmirli olursanız,hele hele de adalı(midilli)bir kökene sahipseniz beni gibi kesinlikle bir ot canavarı oluyorsunuz Şimdi tam mevsimi otların dün pazara çıktım,hangi yana bakacağımı şaşırdım,hazine bulmuş gibi sevindim. Hangisini sayayım ki burası tam bi ot cenneti; Mis gibi anason kokulu arapsaçı(herkes sevmez kokusunu ama ben çok seviyorum),ebegümeci,radika,cibez,hele bir şevket-i bostan var ki inanın bana parmaklarınızı yersiniz sonra,turpotu,denizbörülcesi,hindiba,akkız,ısırgan... Benim bir eniştem var dağa bayıra gezmeye çıktıkmı kafasını yerden kaldıramaz.önüne gelen otu toplar. Sordum bir gün hngi ot yenir hangisi yenmez diye(o hepsini yiyor da ) Giritliler şöle dermiş; Keçinin yediği her ot yenir... Bu otların kimi haşlanıp salatası yapılır,bazıları kavrulur kiminin de etli yemeği yapılır... Ben şimdi arapsaçıyla başlıyayım... ARAPSAÇI(rezene) Yapraklarında bulunan ve uçucu bir yağ olan rezene sayesinde anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahiptir. Gaz söktürücü ve süt artırıcı etkileri vardır. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır. Kasım'dan önce pek çıkmaz ortalıklara bu güzel ot. Kıyılarda kendiliğinden yetişir, ekimi yapılmaz. Bir de herkesin daha iyi bildiği çayı vardır tabi... Yemek sonrası içilen bir fincan rezene çayı , sindirime yardımcı olur. Prometheus, tanrılardan çaldığı içten içe yanan ateşi, dev bir rezenenin içinde getirmiş. Rezene, Romalılar tarafından da iyi değerlendirilmiş. ?Bir gladyatörün güçlü ve haşin olmasını istiyorsanız, yemeklerine rezene katın. Eğer o savaşır ve yenilirse ölüsüne rezeneden çelenk takın.? Romalı savaşçılar sağlıklarını korumak, kadınlar ise şişmanlığı önlemek için rezene yerlermiş. Arapsaçı kavurması Tarif için bu linke tıklayın (Sizi yemek tarifleri bölümüne götürecektir.) http://www.turkish-media.com/yemektarifler...id&asc=DESC Alıntı
Misafir RA_dya Gönderi tarihi: 23 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 23 Kasım , 2007 Kuzu etli arapsaçı (Tarif için bu linki takip ediniz - sizi yemek tarifleri bölümüne götürecektir.) http://www.turkish-media.com/yemektarifler...id&asc=DESC Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 23 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 23 Kasım , 2007 Rahmetli Anneannem bizim ev ile okulum arasında bir yerde otururdu. Bende eve gelene kadar yorulur ve acıkır, orada mola verirdim... Hergün mutlaka ot yemeği olurdu onlarda... Sanırım birazda o yüzden otçul oldum ben, bayılırım ot yemeklerine... Bu arada bizde Ege'liyiz, biliyorsun Alıntı
Misafir RA_dya Gönderi tarihi: 25 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 25 Kasım , 2007 Rahmetli Anneannem bizim ev ile okulum arasında bir yerde otururdu.Bende eve gelene kadar yorulur ve acıkır, orada mola verirdim... Hergün mutlaka ot yemeği olurdu onlarda... Sanırım birazda o yüzden otçul oldum ben, bayılırım ot yemeklerine... Bu arada bizde Ege'liyiz, biliyorsun E biliyorum tabi ki Benimde rahmetli babaannem çok yapardı ot yemeği zaten çoğunu pişirmesini de ondan öğrendim Alıntı
Φ diloş Gönderi tarihi: 26 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 26 Kasım , 2007 Keçinin yediği her otu yersiniz ha .. bundan sonra keçileri daha dikkatle izliyciim..de önce bir keçi bulmam gerek.. Alıntı
Φ DeepBlue Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2007 Sevgili RA_dya Bir ot canavarida karsinizda...Su anda yazdigin butun otlarin kokulari buram buram burnumda . Sanki yemis kadar keyiflendim inan. Bizde de bir hikaye vardir anlatilan.Biliyorsundur mutlaka(Egeli olup bilmeyen var mi?) paylasmak istedim. Ot dolu bir tarlaya bir inek bir de giritli girmis .Gorenler sahibine haber vermeye gitmisler .Adama, tarlana bir inek bir de giritli girdi demisler.Adam inegi birakin giritliyi kovun demis. Iste boyle arkadas.Ot yemeklerinin en lezzetlisi, dogadan kendin toplayip, gelip taze taze pisirip yemekten gecer. Arap sacini ,kurufasulye ,ispanak,pirasa yemeklerine koymayi denediniz mi. Muhtesem oluyor. (Tabii benim damak tadim da) Alıntı
Misafir RA_dya Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2007 Sevgili RA_dyaBir ot canavarida karsinizda...Su anda yazdigin butun otlarin kokulari buram buram burnumda . Sanki yemis kadar keyiflendim inan. Bizde de bir hikaye vardir anlatilan.Biliyorsundur mutlaka(Egeli olup bilmeyen var mi?) paylasmak istedim. Ot dolu bir tarlaya bir inek bir de giritli girmis .Gorenler sahibine haber vermeye gitmisler .Adama, tarlana bir inek bir de giritli girdi demisler.Adam inegi birakin giritliyi kovun demis. Iste boyle arkadas.Ot yemeklerinin en lezzetlisi, dogadan kendin toplayip, gelip taze taze pisirip yemekten gecer. Arap sacini ,kurufasulye ,ispanak,pirasa yemeklerine koymayi denediniz mi. Muhtesem oluyor. (Tabii benim damak tadim da) Ege'lisin yani öle mi Evet duydum bu hikayeyi ama yazarken unutmuşum yoksa sen bilmiyormusun çok unutkan olduğumu Tıklıyıveriniz lütfen Hatırlattığın ve bizimle paylaştığın için teşekkürler Arapsaçını pırasayla ben de yapıyorum ilk fırsatta diğerleriyle de deneyicem... Alıntı
Misafir RA_dya Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2007 Keçinin yediği her otu yersiniz ha .. bundan sonra keçileri daha dikkatle izliyciim..de önce bir keçi bulmam gerek.. Keçini kargoya verdim tatlım yanında da promosyon olarak tavuk var Keçileri bayıra tavuğu halılara salıver gitsin Alıntı
Φ LeylaM Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2007 Egeli değilim ama ailecek hatta sülale boyu otçuyuzdur,ayrıca bizim memlekette de koyun değil keçi vardır onun etkisiyle mi acaba Bu topice baktım bakalı,gözümün önünde ot yemeklerinin dumanları tütüyor Ama sadece semizotu ve ıspanak bulabilirim burda Isırgan,ebegümecini biliyorum,diğerlerinin adı belki bizim yörede farklıdır Çokca yenen labada vardır bir de,İstanbul'da da biliniyor. Ayrıca bir tarafım sonradan karadeniz olunca,başka otları da tanıdım ve yedim mesela kaldirik diğerlerinin adını hatırlayınca yazarım,biri M biri Ç ile başlıyordu,malum unutkanlık Alıntı
Φ DeepBlue Gönderi tarihi: 30 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 30 Kasım , 2007 Ege'lisin yani öle mi Evet duydum bu hikayeyi ama yazarken unutmuşum yoksa sen bilmiyormusun çok unutkan olduğumu Tıklıyıveriniz lütfen Hatırlattığın ve bizimle paylaştığın için teşekkürler Arapsaçını pırasayla ben de yapıyorum ilk fırsatta diğerleriyle de deneyicem... Sevgili RA_dya, Evet bende egeliyim. Unutkanligina gelince cok guldurdun beni. Cocuk yetistirmeni ise kutluyorum.( Bak kizin oradan hic kipirdamamis .Annem beni almaya gelir nasil olsa diye. Biliyor cocuk annesini ) Saka biryana yazdiklarini keyifle okuyorum. Ozellikle de yemekleri.....Denemelerinin sonucunu yazarsin degil mi? Alıntı
Φ kız kurusu Gönderi tarihi: 30 Kasım , 2007 Gönderi tarihi: 30 Kasım , 2007 Ben egeli değilim ama nerde yemek orda ben varım.. gerekirse üsteki tariflerden yemek için egelide oluveririm.. Bizim oralarda da keçinin yediği her ot yenir. Ayrıca keçinin kendiside büyük bir zevkle yenir... ama asla otla et karıştırımaz benim menümde... Alıntı
Φ diloş Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 Keçini kargoya verdim tatlım yanında da promosyon olarak tavuk var Keçileri bayıra tavuğu halılara salıver gitsin Tatlım gönderdiğin kargo dün elime ulaştı..tavuğu önerin üzerine hemencik halıya saldım..sabah olup uyandığımızda halıda istenmeyen hiçbir çer çöp kalmamıştı ancak halı tanınmaz hale gelmişti.. yer yer tiftiklenmiş..çıkarılabilen kısımlar yenmeye çalışılmış hazmedilemeyince öylece bırakılmıştı..tavuk evde gıdaklamaya devam ediyor.. Keçiye gelince burada salacak bayır bulamadığımdan onuda bizim balkona saldım..sabah uyandığımda balkondaki üç saksımın içindeki çiçeklerin hepsinin yokolduğunu görmek bana Atatürk çiçeği menekşe ve begonyaları da yiyebileceğimizi gösterdi..-hani keçinin yediği herşeyi yeriz sloganından hareketle -hoş ben Begonya'yı küçüklüğümden beri yerim.. bilenler bilir.. ..keçi yediklerinin meyvesi olarak balkonumuza ip gibi zeytin diziyor.. Sağol..varol.. Alıntı
Φ dumanlı Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 konuyu yeni gördüm.bizde ailece çok severiz.turp otu,acı hindiba,arapsaçı,eşek helvası derler,babaannem çok yapardı..acı filiz bilirmisiniz bilmem..ben çok severim.her yemekte olsa bıkmadan yerim.şimdi olsada yesek:) Alıntı
Φ diloş Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 diğerlerinin adını hatırlayınca yazarım,biri M biri Ç ile başlıyordu,malum unutkanlık M ve Ç ile başlayanlar sakın Marul ve Çörekotu olmasın gökkuşağım.. otlar hususundaki engin bilgim nasılda kendini ele veriyor.. Ben egeli değilim ama nerde yemek orda ben varım.. gerekirse üsteki tariflerden yemek için egelide oluveririm.. Bizim oralarda da keçinin yediği her ot yenir. Ayrıca keçinin kendiside büyük bir zevkle yenir... ama asla otla et karıştırımaz benim menümde... Seni de gerektiğinde araziye uyum sağlıyan ,vahşi ve prensip sahibi gördüm Kız Kurum.. Alıntı
Φ ejderha Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 Şimdi bazınız Egeli bazınız değil, birileri çok sevmiş otu yemiş, bi diğeri 'burası ottur bunu bilmeyen ****** demiş" tamam da... Ot mot.... Çok sevdiğimde bir şiir var şimdi. Hem sevdiğim hem her gün yaşadığım. Günahı boynuma bak ne demiş ki, o canım benim.... Bedri Rahmi Eyüboğlu: "En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde ******** En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde düşünüp rüya göreceksin En azından üç dil Birisi ana dilin Elin ayağın kadar senin Ana sütü gibi tatlı Ana sütü gibi bedava Nenniler, masallar, küfürler de caba Ötekiler yedi kat yabancı Her kelime arslan ağzında Her kelimeyi bir bir dişinle tırnağınla Kök sökercesine söküp çıkartacaksın Her kelimede bir tuğla boyu yükselecek Her kelime bir kat daha artacaksın En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde Canımın içi demesini Canım ağzıma geldi demesini Kırmızı gülün alı var demesini Nerden ince ise ordan kopsun demesini Atın ölümü arpadan olsun demesini Keçiyi yardan uçuran bir tutam ottur demesini İnsanın insanı sömürmesi Rezilliğin dik alası demesini Ne demesi be Gümbür gümbür gümbürdemesini becereceksin En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde Ana avrat dümdüz gideceksin En azından üç dil Çünkü sen ne tarih ne coğrafya Ne şu ne busun Oğlum Mernuş Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun." Ya ot yerken.... Alıntı
Φ LeylaM Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2007 M ve Ç ile başlayanlar sakın Marul ve Çörekotu olmasın gökkuşağım.. otlar hususundaki engin bilgim nasılda kendini ele veriyor.. Çok haklısın Diloşum,bu benim de cehaletimi ortaya çıkardı,Allah biliyor ya,onlar hiç aklıma gelmemişti Keçi .. Begonyalar hepinize yeter mi Diloşum.. Bu arada diğer otları bir geceme maloldu ama hatırladım,lütfen gülmeyin,gerçekten lezizler: Melevcan ve Çekülce..bu arada bunu onaylayacak bir Karadenizli de bekleniyor zira ben aslen değilim.. Alıntı
Φ kız kurusu Gönderi tarihi: 2 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 2 Aralık , 2007 Seni de gerektiğinde araziye uyum sağlıyan ,vahşi ve prensip sahibi gördüm Kız Kurum.. Alıntı
Φ diloş Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2007 Çok haklısın Diloşum,bu benim de cehaletimi ortaya çıkardı,Allah biliyor ya,onlar hiç aklıma gelmemişti Keçi .. Begonyalar hepinize yeter mi Diloşum.. Bu arada diğer otları bir geceme maloldu ama hatırladım,lütfen gülmeyin,gerçekten lezizler Melevcan ve Çekülce..bu arada bunu onaylayacak bir Karadenizli de bekleniyor zira ben aslen değilim.. Korkarım bu konuda benden öğreneceğin çok şey var Leylacım.. Begonyalara gelince..hiç sorma içim yanıyor..nankör keçi bana hiç bırakmamış.. Alıntı
Φ DeepBlue Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 konuyu yeni gördüm.bizde ailece çok severiz.turp otu,acı hindiba,arapsaçı,eşek helvası derler,babaannem çok yapardı..acı filiz bilirmisiniz bilmem..ben çok severim.her yemekte olsa bıkmadan yerim.şimdi olsada yesek:) bende ,bende Alıntı
Misafir RA_dya Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 Sevgili RA_dya,Evet bende egeliyim. Unutkanligina gelince cok guldurdun beni. Cocuk yetistirmeni ise kutluyorum.( Bak kizin oradan hic kipirdamamis .Annem beni almaya gelir nasil olsa diye. Biliyor cocuk annesini ) Saka biryana yazdiklarini keyifle okuyorum. Ozellikle de yemekleri.....Denemelerinin sonucunu yazarsin degil mi? Teşekkür ederim Sonuçları yazıcam Bu arada hiç kimse duymasın bak,sana bir sır vericem,bu senle benim aramda kalıcak tamam mı Bu acı filiz nasıl bi ot,ben niye bilmiyorum ki Başka bir ismi var mı acaba? Alıntı
Φ DeepBlue Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 Teşekkür ederim Sonuçları yazıcam Bu arada hiç kimse duymasın bak,sana bir sır vericem,bu senle benim aramda kalıcak tamam mı Bu acı filiz nasıl bi ot,ben niye bilmiyorum ki Başka bir ismi var mı acaba? Aramizda kalacagina emin olmak icin biraz yaniti uzattim. Benim bildigim iki ot var .Bu otlara yore yore farkli isim vermisler.Biri aci ot ,sarmasik ,tilkisen dedikleri ot (hani kavrulur Yumurta kirilir ,bazilari icine peynir yada cokelekte koyar ), digeri ise , aci turp deriz ya filiz filiz toplariz. Iste bu iki ottan biri olarak algiladim da yanitladim .Eger bunlar degilse aramizda kalsin .Bende bilmiyom demektir. Alıntı
Misafir RA_dya Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 (söz aramızda kalıcak,yine aramızda kalsın karnım acıktı ) Alıntı
Φ DeepBlue Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 5 Aralık , 2007 (söz aramızda kalıcak,yine aramızda kalsın karnım acıktı ) Sen simdi gider bir ot yemegi pisirir yersin .Hic kiskanmiyacam. Afiyet olsun .....Mutfak kapisini acik birakmayi sakin unutma yatarken . Alıntı
Misafir RA_dya Gönderi tarihi: 8 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 8 Aralık , 2007 Sen simdi gider bir ot yemegi pisirir yersin .Hic kiskanmiyacam. Afiyet olsun .....Mutfak kapisini acik birakmayi sakin unutma yatarken . İşin tuhafı ne biliyomusun: Benim mutfağın kapısı yok Bu yazışmamızın ardından ben azcık araştırma yaptım.Evet,Dumanlı arkadaşımızın bahsettiği acı filiz otu senin de dediğin gibi "sarmaşık"mış.Sarmaşığı duymuştum hatta resmini görünce tanıdım ama hiç pişirmedim. Belki merak edenler olur Çarşamba günü buranın semt pazarıydı.Köylü pazarı denen bir bölüm var burada,köylü kadınlar hep bu otları satarlar. Hepsini dolaştım ama sarmaşık bulamadım sonra öğrendim ki henüz mevsimi değilmiş. Bir yakınımdan da acı filizi kavururken bir püf noktasını öğredim: Acı filizi ne kadar çok kavurursan,o kadar acısı çıkarmış.Onun için şöle bi öldürüp bırakmak lazımmış. Ah DeepBlue ah yanmışım ben,gene yutkunmaya başladım Bu arada şunu da son olarak söylemek istiyorum: Bana; "şu şu ottan canım çekti radya" demen yeterli,inan seve seve gönderirim sana Alıntı
Φ DeepBlue Gönderi tarihi: 9 Aralık , 2007 Gönderi tarihi: 9 Aralık , 2007 İşin tuhafı ne biliyomusun:Benim mutfağın kapısı yok Bu yazışmamızın ardından ben azcık araştırma yaptım.Evet,Dumanlı arkadaşımızın bahsettiği acı filiz otu senin de dediğin gibi "sarmaşık"mış.Sarmaşığı duymuştum hatta resmini görünce tanıdım ama hiç pişirmedim. Belki merak edenler olur Çarşamba günü buranın semt pazarıydı.Köylü pazarı denen bir bölüm var burada,köylü kadınlar hep bu otları satarlar. Hepsini dolaştım ama sarmaşık bulamadım sonra öğrendim ki henüz mevsimi değilmiş. Bir yakınımdan da acı filizi kavururken bir püf noktasını öğredim: Acı filizi ne kadar çok kavurursan,o kadar acısı çıkarmış.Onun için şöle bi öldürüp bırakmak lazımmış. Ah DeepBlue ah yanmışım ben,gene yutkunmaya başladım Bu arada şunu da son olarak söylemek istiyorum: Bana; "şu şu ottan canım çekti radya" demen yeterli,inan seve seve gönderirim sana Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.