Jump to content
  • Sign Up
Sign in to follow this  
Guest RA_dya

KEÇİNİN YEDİĞİ HER OTU YERİZ:)

Recommended Posts

:D:clover:

 

Sevgili Ra_dya , sarmasigi kavururken bizde de cok karistirilmaz acisi cikar derler.

Biliyormusun ben burada arapsaci buldum.Buldum bulmasina ama bunlar obez. Gercek soyluyorum ya ,neden inanmiyonuz... :lol: kafa kismi yumruktan buyuk. Saclari da az. Ama olsun, tadi bizimki gibi. Mis gibi anason kokuyor. :stuart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu arada diğer otları bir geceme maloldu ama hatırladım,lütfen gülmeyin,gerçekten lezizler: Melevcan ve Çekülce..bu arada bunu onaylayacak bir Karadenizli de bekleniyor :islik: zira ben aslen değilim..:P

 

Sevgili `LeylaM`

Bu yazdiginiz otlari hic duymadin .Bunlar hakkinda bizi biraz bilgilendirirseniz cok sevinirim (Nasil pisirilir ,varsa resmi vs.) :clover:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest RA_dya
Sevgili Ra_dya , sarmasigi kavururken bizde de cok karistirilmaz acisi cikar derler.

Biliyormusun ben burada arapsaci buldum.Buldum bulmasina ama bunlar obez. Gercek soyluyorum ya ,neden inanmiyonuz... :lol: kafa kismi yumruktan buyuk. Saclari da az. Ama olsun, tadi bizimki gibi. Mis gibi anason kokuyor. :stuart:

:huh::w00t:

Eh hiç yoktan iyidir.Kaderini değiştiremiyorsan onu sevicekmişsin :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sevgili `LeylaM`

Bu yazdiginiz otlari hic duymadin .Bunlar hakkinda bizi biraz bilgilendirirseniz cok sevinirim (Nasil pisirilir ,varsa resmi vs.) :clover:

 

Tabii :)

Yanılıyorsam hakiki Karadenizli arkadaşlardan düzeltmelerini rica edeceğim.Bir otsever olarak o yörenin otları kızartarak yeme tarzı başta bana ilginç geldi,çünkü bizler ya yemeğini,ya kavurarak,ya da haşlayıp sarımsaklı yoğurtla boranisini yaparak tüketiriz.Ama itiraf edeceğim,kızartması da çok lezzetli oluyor..

 

Bu Çekülce ya da Çökülce..

DSCF1314.JPG

Çökülce genelde bağ halinde satılır. Bir bağ çökülceyi ayıklayıp, haşlıyorsunuz. Suyunu süzüp içine un, tuz, iki çırpılmış yumurta koyup iyice karıştırıyorsunuz, karışımı teflon tavaya baştırarak yerleştirip önlü arkalı çevirerek kızartıyorsunuz. Tabii biraz sıvı yağ ile. Çökülce akşam beş çayında ya da yemekte, hatta kahvaltıda bile yenebilir.alıntı

(bence yumurta ve un yerine biraz hafif ıslatılmış bayat ekmek doğranırsa da çok güzel oluyor)

 

Bu Melevcan (Dikenucu)..

melevcen.jpg

 

Böğürtlene benzeyen yabani bir bitkinin kiremit renkli yumuşak dikenidir. Çocuklar tarafından çiğken bile yenilir.

 

Olduğu gibi pişirilebileceği gibi turşusu yapılıp soğanla da kavrulabilir. Muhlaması, soğan veya pırasayla kavurması yapılır.

 

Bu da Kaldirik..

kardilik.jpg

KAlDİRİK KAVURMASI

 

Malzemeler : Galdirik (Taze ve diri olmalı (1 bağ), Yeşil Soğan veya Kuru Soğan (3 - 4 tane), Sıvıyağ (Mısır Özü, Ayçiçeği Yağı ½ çay bardağı), Maydanoz (Taze Maydanoz ½ bağ), Pulbiber, Yumurta (1 adet).

 

Yapılışı : Galdirik temizlenip, yıkanır. İnce ince doğranır. Tuzlu kaynar suda haşlanır. Üzerinden soğuk su geçirilir. Bir tencereye sıvı yağ konur. Soğan doğranır, pembeleşinceye kadar kavrulur. Pulbiber ilâve edilir. Kavrulmuş soğan üzerine galdirik boca edilir. Karıştırılarak kavrulur. Kıyılmış maydanoz katılır. Bir kapta çırpılmış yumurta karışıma dökülür. Pulbiber serpilerek servis yapılır.

 

NOT : Galdirik saplı, yeşil yapraklı bir bitki olup, ilkbahar ve yaz aylarında çıkar. Taze iken toplanır. Sadece gövde kısmı yenilir.

(Ayrıca Kaldirik ve Melevcanın da Çökülce gibi kızartması da yapılabiliyor )

Share this post


Link to post
Share on other sites

SELAM..Bir Karadeniz kökenli olarak olarak BELİRTMEK ISTERİM.EVET OT YEMEKLERI KONUSUNDA BIR COK CESIT MEVCUT..BABAANNEMIN YAPTIKLARINDAN HATIRLAYARAK KALDİRİK,MELOCAN,SAKARCA,BALDIRAN,ISIRGAN HATIRLADIKLARIMDAN BAZILARI,BUNLARI GENELDE SOGANLA KAVURARAK TUKETİYORLAR..BIRDE BITKIDEN SAYARSANANIZ ENFES MANTAR ÇEŞİTLERİ VAR..BUNLARI DENEMELİSİNİZ..KİRMİT(FINDIK MANTARI),İÇİ KIZIL,GEYİK MANTARI,TAVUK MANTARI GIBI..Tavsiye ederim..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[Giritliler şöle dermiş;

Keçinin yediği her ot yenir...

 

Keçinin yediği her otu yemektense keçiyi yemeyi tercih ederim :rolleyes:

İtiraf ediyorum ben bir et oburum yaşasın et yemek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bu Melevcan (Dikenucu)..

melevcen.jpg

 

Böğürtlene benzeyen yabani bir bitkinin kiremit renkli yumuşak dikenidir. Çocuklar tarafından çiğken bile yenilir.

 

Olduğu gibi pişirilebileceği gibi turşusu yapılıp soğanla da kavrulabilir. Muhlaması, soğan veya pırasayla kavurması yapılır.

 

Sevgili LeylaM, :clover::clover:

Oncelikle cok cok tesekkur ediyorum.Ellerine saglik .Cok guzel olmus. Ayrica resimlerde ise yaradi. Ortak bir otumuz varmis. Melevcan ( Dikenucu) dedigin .Bizim oralardada o sarmasikla birlikte satilir. Hatta ben kendimde toplar kavururum. Adina ne dendigini bilmiyordum.Ogrenmis oldum. Ayrica degisik pisirme seklinide deneyecegim. (Tabi buralarda buldugum da :lol: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sevındim sevgili Deepblue,rica ederim.:)

Yalnız bir itirafım var,yukarıda yazdıklarımı bulamamaktan dolayı sadece birer ikişer kez yedim,malum Karadeniz otları :)

Ama aşağıdakini çok yemişliğim var,hatta annemden gizli pazar dönüşü nedense canım çekip tadına bakmışlığım da var,çiğ hali de çok lezzetliydi,ekşimsi ot sevenler için ideal :P

 

LABADA

 

2007-06-17_093308_labada.jpgPicture%201100.jpg

 

Sarması,kavurması,yemeği,boranisi,salatası hatta bulgur pilavı ile,yani ne isterseniz yapılabilir,eminim Egeliler de bilir,ayrıca arsızdır,her yerde yetişip,toplanabilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sevgili LeylaM , evet labadayi taniyorum. Cokta severek yedigim bir ot. Boranisinin nasil oldugunu bilmiyorum.Sarmasi ve kavurmasi bir harika.Tesekkurler. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest RA_dya
Sevgili LeylaM, :clover::clover:

Oncelikle cok cok tesekkur ediyorum.Ellerine saglik .Cok guzel olmus. Ayrica resimlerde ise yaradi. Ortak bir otumuz varmis. Melevcan ( Dikenucu) dedigin .Bizim oralardada o sarmasikla birlikte satilir. Hatta ben kendimde toplar kavururum. Adina ne dendigini bilmiyordum.Ogrenmis oldum. Ayrica degisik pisirme seklinide deneyecegim. (Tabi buralarda buldugum da :lol: )

 

Nasıl yaniii :huh::blink::islik::P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sevgili LeylaM , evet labadayi taniyorum. Cokta severek yedigim bir ot. Boranisinin nasil oldugunu bilmiyorum.Sarmasi ve kavurmasi bir harika.Tesekkurler. :)

 

Rica ederim :)

Borani: otların haşlanıp doğrandıktan sonra sarımsaklı yoğurtlanmış hali..arzu edilirse üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilebiliyor.Bütün otlar bu şekilde yapılabilir,hem kolay,hem de hafif :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tabii :)

Yanılıyorsam hakiki Karadenizli arkadaşlardan düzeltmelerini rica edeceğim.Bir otsever olarak o yörenin otları kızartarak yeme tarzı başta bana ilginç geldi,çünkü bizler ya yemeğini,ya kavurarak,ya da haşlayıp sarımsaklı yoğurtla boranisini yaparak tüketiriz.Ama itiraf edeceğim,kızartması da çok lezzetli oluyor..

 

 

 

Bu Melevcan (Dikenucu)..

 

 

Böğürtlene benzeyen yabani bir bitkinin kiremit renkli yumuşak dikenidir. Çocuklar tarafından çiğken bile yenilir.

 

Olduğu gibi pişirilebileceği gibi turşusu yapılıp soğanla da kavrulabilir. Muhlaması, soğan veya pırasayla kavurması yapılır.

 

Bu da Kaldirik..

 

KAlDİRİK KAVURMASI

 

 

[LABADA

 

Çekulgeyi çıkartamadım,ama dikenucunu bilirim,izimilaça dikeni deniliyor ona yanılmıyorsam bizim burada kavrularak yapılır.

Hiç yapmadım hiç yemedim ama bilirim..

diğer,kaldirik dediğineyse salut,yada tomara diyorlar fomarada olabilir biz salut deriz malum burada ilçe ilçe bile farklılık gösteriyor büyük ihtmalle biri rumcadır onun daha çok turşusu makbuldur bahar başında toplanır ve yalnızca sapları kullanılır.Yine ondan yapılan turşuda çiğ değil kavrularak yenilir artı parantez(nefret ederim)..

Labada'ya ne deniliyordu dilimin ucunda ama..seninde dediğin gibi her yerde biten bir ot fakat onun yemeğinin yapıldığını ilk kez şimdi burada okuyorum..Isırgan değen yere bastırılır acısını alır yani yemeğinden ziyade şifasını biliyorum.

Aslında karadenizliler çok fazla ot tüketmezler,bizde hayvansal gıdalar daha çok tercih edilir..

Mesela bizim aile kültüründe etsiz yemek çok nadir pişer..Birde vazgeçilmezimiz balık tabi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buyrun görün, bu bir İZMİR kedisi...Kendisi brokoli, roka, turp otu, ıspanak vs. bütün otları iştahla yer. Pazardan geldiğimde neler almışım diye bakmak için pazar arabasının içine girer..biggrin.png

 

a7guclsciaaxdot.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.