Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

RUHLAR EVİ
(The House of Spirits)


Tür: Dram / Romantik
Yönetmen: Bille August
Senaryo: Bille August , Isabel Allende
Görüntü Yönetmeni: Jörgen Persson
Müzik: Hans Zimmer
Yapım: 1993, Danimarka, Almanya, Portekiz ortak yapımı, 140 dk.

Oyuncular

Meryl Streep (Clara), Glenn Close (Férula Trueba), Jeremy Irons (Esteban Trueba), Winona Ryder (Blanca), Antonio Banderas (Pedro Tercero García)

7naj.jpg

Filmin Konusu

Esteban, zengin bir adamın kızı olan Rosa’ya aşık olur ve onunla evlenebilmek için iki yıllığına çalışmak üzere maden ocaklarına gider. Döndüğünde onu korkunç bir sürpriz beklemektedir. Genç Rosa yanlışlıkla babası için hazırlanmış olan zehirli içkiyi içmiş ve hayatını kaybetmiştir. Evin küçük kızı Clara, doğaüstü güçlere sahip bir çocuktur ve bu ölümü önceden tahmin etmiş, bunu da ailesiyle paylaşmıştır.

"Çok yakın zamanda ailemizden birisi ölecek ama bu kazayla olacak”

Rosa’nın ölümü bütün aileyi perişan etmiş ama en çok da Clara bundan etkilenmiştir. Bütün suçun kendisinde olduğunu düşünen Clara, bir daha da konuşmamaya karar verir çünkü o konuşunca kötü şeyler olmaktadır.

Aradan yıllar geçer, Esteban Tres Marias’ta bir çiftlik satın alır ve artık orada yaşamaya başlar. 20 yılını burada geçirir ve zamanla bölgenin saygı duyulan ama aynı zamanda korkulan kişilerinden birisi haline gelir. Çok çalışmasının sonucunda istediği paraya da artık sahiptir. Aldığı bir telgrafla annesinin öldüğünü öğrenir ve 20 yıl aradan sonra yeniden şehre döner. Kilisede ölen sevgilisi Rosa’nın kız kardeşi Clara’yı görüp, ona aşık olur.

Bundan sonrasını anlatmayacağım ama bilmenizi isterim ki film asıl bundan sonra başlamaktadır.

Dev bir kadroya sahip olan bu film, aynı zamanda Isabel Allende’nin aynı adlı romanından uyarlamadır. Romandaki ayrıntılar, her uyarlamada olduğu gibi filme tam olarak yansıtılamamış, sembolleştirilmekle yetinilmiştir ama kitabı okumamış olanlar için film gerçekten izlenmeye değer… Üstüne bir de kitabı alıp okumak isteyeceğinize emin olabilirsiniz.

Film, dönem olarak 1973 Şili Darbesini içine almaktadır. Aslında yeri gelmişken kısaca bu darbeden de söz etmekte fayda var diye düşünmekteyim. Çünkü Şili siyasi tarihi açısından oldukça önemli olan bu dönem, filmin arka planını oluşturmuş ve Trueba ailesinin gözünden darbe öncesi, darbe zamanı ve darbe sonrası şeklinde beyazperdeye aktarılmıştır.
 

1973 Şili Darbesi, Allende ve Pinochet

Dünyada seçimle başa gelmiş ilk sosyalist hükümet Allende hükümetidir. 1970 yılında %36.3 lük oy oranıyla başkan seçilmiş olan Salvador Allende, başkan olduktan sonra geniş çaplı reformlara girişmiş, özellikle de endüstri alanlarının devletleştirilmesini ve toprakların yeniden dağıtılmasını sağlamaya çalışmıştır. Bu da zenginlerin büyük tepkisine yol açmıştır. Allende hükümeti ilk senesinde gösterdiği ekonomik büyümeyi ikinci senesinde gösterememiş, %140’lık enflasyon sonucu yiyecek sıkıntısı ortaya çıkmış ve karaborsacılık baş göstermiştir. Bakır fiyatlarının düşmesi, ihracatın neredeyse tamamını bakırla yapan Şili ekonomisine ağır bir darbe vurmuştur. Buna rağmen 1973 yılında yapılmış seçimlerle %43lük oy oranını bulan Allende yeniden Şili Devlet Başkanı olmuştur. Bunun üzerine seçimlerde rakibi olan milliyetçiler, muhafazakârlar ve Hıristiyan demokratlar birleşerek “Demokratik Koalisyon”u kurmuşlar ve Allende hükümetine muhalefet olmuşlardır. Koalisyon ile hükümet arasındaki bu çekişmeler Şili’de birçok siyasi krize neden olmuş, sonunda Hıristiyan demokratlarla muhafazakârların kontrolündeki Şili Meclisi, “Şili Demokrasisinin kırılmakta Olduğunun Bildirgesi” adlı kararı kabul etmiştir. Bu karara göre; Allende anayasayı delmekte olan bir diktatördür ve Şili’de bir diktatörlük kurmaya çalışmaktadır. Demokrasiyi yeniden işler kılmak ve sorunu çözmek için ordunun yönetime el koyması gerekmektedir.

Alınan karar üzerine, 11 Eylül 1973’te General Pinochet önderliğindeki silahlı kuvvetler yönetime el koymuşlar ve darbecilerin başı olan Augusto Pinochet, darbe sırasında ölen Allende yerine yeni devlet başkanı olarak ilan edilmiştir. 1990 yılında Pinochet’nin iktidardan ayrılmaya karar vermesine kadar da sürecek olan diktatörlük dönemi böylece başlamıştır.

Salvador Allende’nin yeğeni olan gazeteci yazar Isabel Allende ise darbe sonrasında Şili’den kaçmak zorunda kalmıştır. Uzun yıllar Venezuela’da yaşadıktan sonra San Francisco’ya yerleşmiş ve 1982’de ilk romanı olan “Ruhlar Evi”ni yayınlamıştır.

  • 5 yıl sonra...
Gönderi tarihi:

Şili deki kanlı Pinochet darbesinin 40 yıldönümü nedeniyle bu filmi tekrar gündeme getirmek istedim. Yukarıda zaten konusu yazıyor... Filme ek olarak darbeyle, Pinochet ve Allende ile ilgili de bilgiler bulacaksınız, ayrıca bilgi için buraya da bakabilirsiniz.  Bu başlıkta ayrıca Allende'nin son radyo konuşmasının Türkçe çevirisini de bulabilirsiniz.

Gönderi tarihi:

çok teşekkürler @@gloria..tek kelime ile muhteşemdi..smile.png

 

Clara bana şu sözü hatırlattı:

"Ne hoş bir güzelliği vardır, hafif adımlarla, dünyadan gülümseyerek geçenlerin! " wub.png

Gönderi tarihi:

çok teşekkürler @@gloria..tek kelime ile muhteşemdi..smile.png

 

Clara bana şu sözü hatırlattı:

"Ne hoş bir güzelliği vardır, hafif adımlarla, dünyadan gülümseyerek geçenlerin! " wub.png

 

Çok güzel bir film gerçekten, bu filmi üniversitenin ilk yılında izlemiştim.  O zamanlar hayatımda Şili yoktu... Film hayatıma ilk önce Şili'yi soktu, sonra merak düştü aklıma, Pablo Neruda'yı öğrendim. Sonra darbeler, devrimler... Belki de benim hayata bakış açıma imza atan filmlerden birisidir bu bilmiyorum ama bir etkisi olduğuna eminim...

 

Bu arada Pablo Neruda demişken il Postino niye yok bu forumun sinema sayfalarında :) Hemen ekleyeyim :)

Gönderi tarihi:

 

Bu arada Pablo Neruda demişken il Postino niye yok bu forumun sinema sayfalarında smile.png Hemen ekleyeyim smile.png

 

Hemen ekledim işte burada: il Postino

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.