Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump üretim patlaması istiyor. Sektör çöküyor.

Trump-manufacturing-boom-industry-buckling.jpg

Başkan Donald Trump, Amerikan işçilerini ve endüstrisini korumak için gümrük vergileriyle üretim patlaması başlatmaya yemin ediyor. Şimdiye kadar, acının yükünü çekenler üreticiler oldu.

Başkanın ithal çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerini yüzde 50'ye çıkarma yönündeki sürpriz kararı, yeni bir raporun sektörün zaten daraldığını gösterdiği sırada yerli üretimi vuracak. Gümrük vergilerinin nihayetinde nereye varacağı veya nerede uygulanacağı konusundaki belirsizlik, işletmeleri hem kârlarını hem de işe alımlarını azaltabilecek zor kararlar almaya zorladı. Ve önde gelen bir ticaret grubu Perşembe günü Trump'tan şirketlere gümrük vergilerinde bir mola vermesini istedi.

"ABD'de üretim yapmaya niyetli bir başkan için, ortaya koyduğu gümrük vergisi stratejisi oldukça dar görüşlü," dedi Harvard Kennedy School profesörü Gordon Hanson. 2016'da çığır açan araştırma çalışması "Çin Şoku" Amerikan endüstrisine yönelik tehdit konusunda alarmı çalan ilk kişilerden biriydi. "Modern tedarik zincirlerinin neye benzediğini anlamakta başarısız oluyor."

"Üretimin bazı kısımlarını geri getirmeye niyetli olsanız bile, hepsini yapamazsınız," dedi. "Çelik ve alüminyum bunun bir parçası."

Trump'ın tarifeleri, başkanlık kampanyasının merkezi odağı olan bir üretim rönesansına yol açmazsa, korumacı ticaret politikalarını destekleyen işçi sınıfı seçmenlerine giderek daha fazla bağımlı hale gelen bir GOP koalisyonunun beklentilerini zayıflatabilir. Ancak beklenmeyen tarifeler, üretim için çelik ve alüminyuma ihtiyaç duyan şirketler için girdi maliyetlerini artırmaya devam ederken, üreticilerden gelen uyarı işaretleri daha da yükseliyor.

Üretimi takip eden Tedarik Yönetimi Enstitüsü tarafından bu hafta yayınlanan bir endeks, şirketler üretimi azaltma planları yaparken Mayıs ayında üst üste üçüncü ay düştü. Ulusal Üreticiler Birliği tarafından yürütülen üç aylık bir anket, Covid-19 salgınının zirvesinden bu yana iyimserlikte en büyük düşüşü bildirdi ve ticaret belirsizliği ve hammadde maliyetleri en büyük endişeler olarak gösterildi. Federal Rezerv verileri bu ay daha zayıf üretim çıktısı bildirdi.

Üreticiler birliği Perşembe günü Trump'ı, şirketlerin ABD üreticileri için elzem olan ithal hammaddeler ve bileşenler üzerindeki maliyetli yeni vergilerden kaçınmasını sağlayacak bir "hız geçişi" geliştirmeye çağırdı.

"Çelik ve alüminyum tarifeleri neredeyse Amerikan üretimine zarar vermek için özel olarak yapılmış" dedi, şu anda Yale Bütçe Laboratuvarı'nda çalışan eski Biden yönetimi ekonomisti Ernie Tedeschi.

Trump ve üst düzey yönetim yetkilileri, tarifelerin yerli üreticilere yatırımı teşvik edeceğini ve bunun daha iyi ücretli işlere, daha dayanıklı bir ekonomiye ve daha güvenli tedarik zincirlerine yol açacağını savunuyor. Nisan ayında başkanın tarifeleri yürürlüğe girdiğinde ihracat arttı ve bu da ABD ticaret açığında göz kamaştırıcı bir düşüşe katkıda bulundu.

Gerçekten de, Cuma günü Mayıs ayına ait istihdam raporuna göre, genel ekonomi sağlam kalmaya devam ediyor ve işletmeler işe alım yapmaya devam ediyor. Ticaretteki olumsuzluklara rağmen, Trump göreve geldiğinden beri üretim sektöründeki istihdam sabit kaldı.

"Başkanın dediği gibi, çelik üretmezseniz savaşamazsınız. O, bu endüstriyi koruyor ve geri getiriyor," dedi Ticaret Bakanı Howard Lutnick bu hafta Senato milletvekillerine. "Önümüzdeki üç yıl içinde bu ülkenin tarihinde daha fazla çelik ve alüminyum fırını ve fabrikasının inşa edildiğini göreceksiniz."

Beyaz Saray yorum talebine yanıt vermedi.

Trump aylık istihdam raporunu memnuniyetle karşıladı ve Truth Social'da şunları paylaştı: "AMERİKA SICAK! ALTI AY ÖNCE BUZ GİBİ SOĞUKTU! SINIR KAPALI, FİYATLAR DÜŞTÜ. ÜCRETLER YÜKSELDİ!"

Yine de, kritik çelik ve alüminyum girdileri için uluslararası tedarik zincirlerine güvenen yerel üreticiler, üretimi sabit tutarken karlarını korumak istiyorlarsa zorlu seçimlerle karşı karşıya kalacaklar.

"Daha yüksek maliyetler bekleniyor. Daha yüksek girdi fiyatları. Soru şu, bu maliyetlerle ne yapacaksınız? Tüketiciye ne kadarını yansıtabilirsiniz? Tedarikçilerinizle ne kadar pazarlık yapabilirsiniz?" dedi danışmanlık firmasının ticaret ve gümrük uygulamalarını yöneten KPMG ortağı Andrew Siciliano.

Çelik ve alüminyum tarifelerindeki artışın yarattığı zorluklar özellikle keskin çünkü yerel tedarikçilerin yerel üreticilerin taleplerini karşılayıp karşılayamayacağı belirsiz. Federal verilere göre, geçen yıl ABD'de kullanılan alüminyumun neredeyse yarısı yabancı kaynaklardan geldi ve tüm çeliğin yaklaşık dörtte biri ithal ediliyor.

Her iki durumda da, "girdi maliyetleri daha yüksek olacak" dedi Siciliano. "Bunu aktarırlarsa, talebi etkileyebilir. Aktarmazlarsa, karlılığı etkileyebilir."

Bu, üreticilerin uzun vadede tarifelerden faydalanmayacağı anlamına gelmiyor. Trump'ın genel tarife rejimi ithalatı sınırladığı ölçüde, ABD merkezli endüstriyel üretim karşılanmamış talebi karşılamak için genişleyebilir. Bütçe Laboratuvarı'nın Trump'ın tarife rejimine ilişkin analizi - çelik ve alüminyuma uygulanan %50 tarifeleri de içerir - mevcut ithalat vergileri yerinde bırakılırsa üretim çıktısının önümüzdeki beş yıl içinde %1,3 oranında artabileceğini öngörüyor.

Ancak Tedeschi, büyümenin çalışanlar için daha yüksek gelirler üretme eğiliminde olan elektronik ve yarı iletken üretimi gibi segmentleri hariç tutabileceği konusunda uyardı. Bu arada, inşaat veya tarım gibi diğer sektörlerdeki çıktı muhtemelen daralacaktır.

MacroPolicy Perspectives'in kurucusu Julia Coronado da yeni ithalat vergilerinin artışının bazı üreticileri tedarik zincirlerini ve üretim süreçlerini birden fazla tarifeye tabi tutmak yerine üretim tesislerini yurtdışına taşımaya teşvik edebileceğini söyledi.

"Bir sürü parça ve girdiyi bir araya getirmem gerekiyorsa, neden bunu sınırın Kanada veya Meksika tarafında yapmıyorum ve sonra nihai ürüne tarife ödemiyorum?" dedi.

Daha da büyük bir zorluk, kıyıya geri dönen herhangi bir tesiste personel çalıştırabilecek işçileri bulmak ve eğitmek olabilir. Bank of America Enstitüsü'ndeki ekonomistlere göre, çoğu Amerikalı hizmet sektöründe çalışıyor ve tarifeler kıyıya geri dönmeye yol açtığı ölçüde, bu tesisler büyük olasılıkla otomasyona büyük ölçüde güvenecek. ABD'de kalifiye işçi bulmak ya çok zor ya da çok pahalı.

Hanson, "ABD'ye geri dönen üretim, 30 veya 40 yıl öncesine göre çok daha az iş gerektirecek," dedi. "Dünyanın gidişatı bu."

Kaynak: Politico

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.