Φ kaplan-200 Gönderi tarihi: 13 Ekim , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 13 Ekim , 2007 bence ülkemizin en önde gelenleri (komutanlar)dahil çıkıp kürtler vardırlar ve bizim özbeöz kardeşlerimizdirler demelidirler gerekirse kürtçe öğrenip kürtlerle yeri geldiğinde kürtçe konuşmalıdırlar böylece bölücülerede bu bir tokat olacaktır... sevgili kaplan 200 meselenin çözümü benim veya başka birinin kullanacağı birtek kelime değildir.yukarıda belittiğim şu cümlededir bakın geçenlerde erzurumda yaşlı bir teyze bir komutanımızdan yardım istiyordu ve bu teyze türkçe bilmiyordu orada o komutanın ona verdiği cevap yüreğimizi parçaladı cevap neydi biliyormusunuz (git tv seyret türkçe öğren öyle gel) bu sizce doğru bir davranışmıdır ??????????? gerçi siz hala kürt diye birşey yok diyosunuz yaa, artık bunu diyenleri pek umursamıyoruz bütün dünya tanıyor, artık siz tanımasanızda olur. sevgiler.... Sevgili botan böyle kaçamak cevaplar verme bana,olayı çarpıtma lütfen meselenin özü sizin ve sizingibi vatandaşlarımızın(pkk yı terör gören kardeşlerimizin)kullanacağı bir tek kelimedir. pkk yı terör örgütü olarak görmektir. kürt vatandaşlarımız(genel olarak konuşmuyorum)pkk yı terör olarak gördüğü zaman işin özü orada başlar işin özünün başladığı yerdede biter. Erzurumda komutan öyle demiş benim hoş görceğim kanısına nerden vardın?pkk ya terör katil dediğimdenmi? Aslında o yaşlı teyzenin değilde, o komutanın böyle bir olayla karşılaşacağını düşünüpte kürtçe öğrenmesi gerekirdi sanırım..!! İşte kürtçe öğrenmiş olsaydı o komutan o teyzeyi anlaya bilirdi elbet ..... öylemi sizce.. ************ saygılar Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 bence ülkemizin en önde gelenleri (komutanlar)dahil çıkıp kürtler vardırlar ve bizim özbeöz kardeşlerimizdirler demelidirler gerekirse kürtçe öğrenip kürtlerle yeri geldiğinde kürtçe konuşmalıdırlar böylece bölücülerede bu bir tokat olacaktır... Bölücülere "kardeşlerimiz" demek yerine "bölücü" demek olmazmı ilk tokat. Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 sevgili adamın biri botan g.doğu anadoluda cizre ve çevresine daha önce verilen ve halen bölge halkı tarafından kullanılan :(cizira botan )isminden gelir ve ayrıca siirt yöresinde dicle çayının bir kolu olan botan isminde bir çay vardır. Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 bu arada ''biji mezin TÜRKİYE'' ( yaşasın büyük TÜRKİYE ) Alıntı
Misafir ADAMIN_BIRI Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 sevgili adamın biri botan g.doğu anadoluda cizre ve çevresine daha önce verilen ve halen bölge halkı tarafından kullanılan :(cizira botan )isminden gelir ve ayrıca siirt yöresinde dicle çayının bir kolu olan botan isminde bir çay vardır. Amed, botan, dersim, koçgiri vs. isimler PKK nın o bölgedeki sözde illerinin vilayetlerinin bölgelerinin isimleridir.. ben botan çayını ve o bölgeyi iyi bilirim.. haaa......... unutmadan ben kürtçe de bilirim ama asla bu Kürtçe tabir edilen şiveyi ayrı bir dil olarak görmedim..! ***** başı bölücü örgütün o bölge için belirttiği isimleri isterseniz buraya aktarayım mı? belki nickinin nereden geldiğinide öğrenmiş olursun...! ne dersin? Amed Eyaleti, Garzan Eyaleti, Botan Eyaleti, Zağnos Eya1eti, Dersim Eyaleti, Mardin Eyaleti, Serhat Eyaleti, Ruha (GAP) Eyaleti, Koçgiri Eyaleti şu an aklıma gelenler.. veeeeeeeee ****************************** sevgilerimle. Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 adamın biri yine döndükmü başa, bak pkk 1978 yılında kurulmuş bir örgüttür,kürtlerse 5000 yıllık bir tarihe sahip halktır.botan suyunuda pkk akıttı dersiniz şimdi, lütfen böyle herşeyi pkk'ya mal etmeyin sizin gibilerin butür yaklaşımları pkk'yı ve onun destekçilerini sevindiriyor maalesef ,tamam pkk'nın butür eyalet isimlerinden söz ettiğini elbette bizde biliyoruz ancak şunuda biliyoruzki asla gerçekleşemeyecek bir hayalden öte değil bunlar çünkü kürtlerde ayrı devlet beklentisi falan yok bütün kürtler sanki ayrı devlet istiyormuş gibi bir izlenim uyandırılıyor ülkemizde ve maalesef halkta bu oyuna çok çabuk geliyor.Ayrıca botan çayı devlet kayıtlarındada aynı şekilde kabul görüyor buda bir dipnot olsun.haaa birde unutmadan agresif üslupla konuşmanıza gerek yok arkadaşça bir sohbet olarak düşünün bunu. SEVGİLER... Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Bölücülere "kardeşlerimiz" demek yerine "bölücü" demek olmazmı ilk tokat. LÜTFEN BÜTÜN KÜRTLER BÖLÜCÜMÜDÜR YANİ!!!Biraz mantıklı olun eğer Türkiyedeki bütün kürtler bölücü olsaydı inanın bana şimdi bölünme çoktaan olmuştu bile ama türkiyedeki kürtlerin böyle bir beklentisi yok. Alıntı
Misafir ADAMIN_BIRI Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Kürtlerin tarihi mi? Kürt kim? tarihe bakacaksan eğer Türk=kürt tarihidir.. yada kürt eşittir=Türk tarihidir..! ayrıca; Sevgili botan yazılarına cevap vererek polemik yapıp emellerine alet olmayacağım.. ben seni anladım arkadaşım.. Allah işini rast getirsin. Alıntı
Φ kaplan-200 Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 14 Ekim , 2007 adamın biri yine döndükmü başa, bak pkk 1978 yılında kurulmuş bir örgüttür,kürtlerse 5000 yıllık bir tarihe sahip halktır.botan suyunuda pkk akıttı dersiniz şimdi, lütfen böyle herşeyi pkk'ya mal etmeyin sizin gibilerin butür yaklaşımları pkk'yı ve onun destekçilerini sevindiriyor maalesef ,tamam pkk'nın butür eyalet isimlerinden söz ettiğini elbette bizde biliyoruz ancak şunuda biliyoruzki asla gerçekleşemeyecek bir hayalden öte değil bunlar çünkü kürtlerde ayrı devlet beklentisi falan yok bütün kürtler sanki ayrı devlet istiyormuş gibi bir izlenim uyandırılıyor ülkemizde ve maalesef halkta bu oyuna çok çabuk geliyor.Ayrıca botan çayı devlet kayıtlarındada aynı şekilde kabul görüyor buda bir dipnot olsun.haaa birde unutmadan agresif üslupla konuşmanıza gerek yok arkadaşça bir sohbet olarak düşünün bunu.SEVGİLER... ***** İnanın sizin düşüncelerinizi anlayamadım sizce pkk nedir?kimdir?sizden öğrenebilirmiyiz. saygılar Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 LÜTFEN BÜTÜN KÜRTLER BÖLÜCÜMÜDÜR YANİ!!!Biraz mantıklı olun eğer Türkiyedeki bütün kürtler bölücü olsaydı inanın bana şimdi bölünme çoktaan olmuştu bile ama türkiyedeki kürtlerin böyle bir beklentisi yok. Sen ne anlatıyorsun arkadaşım bana. Bütün Kürtler bölücüdür diyenmi var. DTP Milletvekili bölücülerden "kardeşlerimiz" diye bahsetmedimi? Komutanlara kürtçe öğrenmeyi tavsiye etmek yerine. Bölücüler ve onların yasal alandaki temsilcilerine karşı durmak gerekiyor sanıyorum.Bunuda cesurca yapabilmek gerekiyor. Alıntı
Φ ossman Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 LÜTFEN BÜTÜN KÜRTLER BÖLÜCÜMÜDÜR YANİ!!!Biraz mantıklı olun eğer Türkiyedeki bütün kürtler bölücü olsaydı inanın bana şimdi bölünme çoktaan olmuştu bile ama türkiyedeki kürtlerin böyle bir beklentisi yok. bölücü değiliz diyorsanız, bölmek isteyenlerin ************...... içinizdeki bölücülere fırsat vermeyin.., kuzey ıraktan önce kendi içimizdekileri temizleyelim.. Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 kuzey ıraktan önce kendi içimizdekileri temizleyelim.. Bunun yolu nedir peki? Bana göre bunun yolu bir gecede yok sayılan ve yaklaşık 90 yıldır yok denilen bölge halkının dil ve kültürünün varlığının kabülü ve anayasal güvence altına alınmasıdır.Zaten bu sağlandığı ve bölge halkına eşit haklara sahip olduğu hisstirilirse hiçbir yasadışı faaliyete bulaşmayacaklardır ve bulaşanlara karşıda gereken tavrı koyacaklardır bugün bile kürtler TÜRKİYELİ olmaktan memnun olduklarını her fırsatta belirtmektedirler. Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Sen ne anlatıyorsun arkadaşım bana. Bütün Kürtler bölücüdür diyenmi var. DTP Milletvekili bölücülerden "kardeşlerimiz" diye bahsetmedimi? sevgili cyrano birincisi sen ne anlatıyorsun diye başlayan cümleniz hiç hoş değil burada mahelle kavgası yapmıyoruz görüşlerimizi paylaşıyoruz eğer görüşlerimin aksini düşünüyorsanız çıkar anlatırsınız. ikincisi bana özel mesaj atıp sormuşsun ''biji mezin TÜRKİYE'' ( yaşasın büyük TÜRKİYE ) şeklinde yazmıştım parantez içindekinin türkçesi olduğuna dikkatini çekerim. üçüncüsü bu cümleyi siz yazmıştınız (Bölücülere "kardeşlerimiz" demek yerine "bölücü" demek olmazmı ilk tokat.) dördüncüsü ben hiçbir partinin sözcüsü yada savunucusu değilim onlar kendi görüşlerini belirtmişlerdir bana göre ülkemin askerine karşı silahlı eylemde bulunan hiçkimse kardeşim olamaz. Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Kürtlerin tarihi mi? Kürt kim? tarihe bakacaksan eğer Türk=kürt tarihidir.. yada kürt eşittir=Türk tarihidir..! ayrıca; Sevgili botan yazılarına cevap vererek polemik yapıp emellerine alet olmayacağım.. ben seni anladım arkadaşım.. Allah işini rast getirsin. Ah sizin şu entirikalarınız ah... Alıntı
Φ ossman Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2007 Bunun yolu nedir peki? Bana göre bunun yolu bir gecede yok sayılan ve yaklaşık 90 yıldır yok denilen bölge halkının dil ve kültürünün varlığının kabülü ve anayasal güvence altına alınmasıdır.Zaten bu sağlandığı ve bölge halkına eşit haklara sahip olduğu hisstirilirse hiçbir yasadışı faaliyete bulaşmayacaklardır ve bulaşanlara karşıda gereken tavrı koyacaklardır bugün bile kürtler TÜRKİYELİ olmaktan memnun olduklarını her fırsatta belirtmektedirler. kürtçenin dil olarak kabul edilmesini istiyorsun ,sayın politikanın araştırıp bulduğu yazıyı birkez daha hatırlatayım; ________________________________________________________________________________ ________________________________________ V.Minorsky gibi önde gelen Kürdologlar bu sözlükteki kelimeleri mense itibariyle tasnif etmis ve ortaya asagidaki tablo cikmistir. 3080 kelime TÜRKCE 2230 kelime FARSCA(1200 üZehd lehcesi) 370 kelime Pehlevi Lehcesi FARSCA 2000 kelime ARAPCA 220 kelime ERMENICE 108 kelime KELDANICE 60 kelime CERKEZCE 20 kelime GÜRCÜCE 300 kelime ise mensei belli olmayan ________________________________________________________________________________ _________________________________- kürtçe olsa olsa, türkçe, arapça farsça ve bir kaç ortadoğu lehçesindeki kelimelerin bir torbaya atılıp rastgele kümeler halinde seçilmesiyle elde edilen tombalalar topluluğudur....ayrıca fransızca ve ingilizce kelimelerde olduğunu biliyorum.... farklı yerden alınmış kürt kökenli 8 kişinin hiç birinin birbirini anlamadığınıda biliyorum.... sence hangisini kabul edelim sayın botan..zazaca,..kirmançe..vs..vs hangi çeşidini kürtçe olarak kabul edelim... devletin eşit hizmet etmediğini düşünüyorsan, önce karadenizin ve akdenizin denizden birkaç km yüseğine çık.... yasadışı faaliyet yaparak bebekleri, ana kuzularını katlederek bu haklar elde edilemez.. <<LÜTFEN BÜTÜN KÜRTLER BÖLÜCÜMÜDÜR YANİ!!!Biraz mantıklı olun eğer Türkiyedeki bütün kürtler bölücü olsaydı inanın bana şimdi bölünme çoktaan olmuştu bile ama türkiyedeki kürtlerin böyle bir beklentisi yok.>> bence bu söylediklerinle çelişki içindesin.... Alıntı
Misafir Yakisikli Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2007 Arkadaslar burada herkes herseyi istedigi gibi anliyor.. boluculuk yapmiyoruz diyorsunuz ama halen ikide bir boluculuk yapiyorsunuz resmen kelime oyunu yapiyorsunuz eger botanin yazdiklarini adam akilli okumus olsaydiniz hicte yanlis bir sey soylemiyor ama nedense turkiyede yasayanlarin sadece turk oldugunu savunuyor ve herkesin turkce konusmasinin gerektigini savunuyorsunuz sonrada yok oyle bir sey demedik diyorsunuz bu ne lahana bu ne perhiz once yazdiklarinizi dikkatli okuyun ve arkasinda durun. turkiyede kac milyon kurt var bunlarin hepsi bolucumu, nekadar ermeni var bunlar bolucumu.. ustelik herkesin turkce bilmesi gerekmiyor oyle degilmi bugun avrupada yasayan milyonlarca turk yasiyor ve yillardir halen bulunduklari ulkenin dilini bilmiyorlar ve ogrenmemek icin inat ediyorlar simdi soruyorum size, acaba simdi onlarda sizin bu kriterlerinize gore boluculermi ??? veya almanyada bir cok aile alman kanallarini izlemiyorlar sadec turk kanallarini izliyorlar peki boluculermi almanyayi bolmeyemi calisiyorlar soylesenize Size yapilmasini istemediginiz seyleri baskalarina yapmayin... paylasamadiginiz nedir bunu bana bir aciklamasini yaparmisiniz ama kelime oyunu yapmadan .... Alıntı
Φ kaplan-200 Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2007 Arkadaslar burada herkes herseyi istedigi gibi anliyor.. boluculuk yapmiyoruz diyorsunuz ama halen ikide bir boluculuk yapiyorsunuz resmen kelime oyunu yapiyorsunuz eger botanin yazdiklarini adam akilli okumus olsaydiniz hicte yanlis bir sey soylemiyor ama nedense turkiyede yasayanlarin sadece turk oldugunu savunuyor ve herkesin turkce konusmasinin gerektigini savunuyorsunuz sonrada yok oyle bir sey demedik diyorsunuz bu ne lahana bu ne perhiz once yazdiklarinizi dikkatli okuyun ve arkasinda durun. turkiyede kac milyon kurt var bunlarin hepsi bolucumu, nekadar ermeni var bunlar bolucumu.. ustelik herkesin turkce bilmesi gerekmiyor oyle degilmi bugun avrupada yasayan milyonlarca turk yasiyor ve yillardir halen bulunduklari ulkenin dilini bilmiyorlar ve ogrenmemek icin inat ediyorlar simdi soruyorum size, acaba simdi onlarda sizin bu kriterlerinize gore boluculermi ??? veya almanyada bir cok aile alman kanallarini izlemiyorlar sadec turk kanallarini izliyorlar peki boluculermi almanyayi bolmeyemi calisiyorlar soylesenize Size yapilmasini istemediginiz seyleri baskalarina yapmayin... paylasamadiginiz nedir bunu bana bir aciklamasini yaparmisiniz ama kelime oyunu yapmadan .... Dostum sen neyi kimi mahsum göstermeye çalışıyorsun?herkes her şeyi gayet çok iyi anlıyor. Tekrar sorayım o zaman, belki anlamamışsınızdır pkk sizce (botan) terör örgütümür değilmidir? Burada kelime oyunu yok açıkca soruyorum ayrıca botanın yazdıkları adam akıllı okunuyor, ama adam akıllı anlaşılmıyor (dağa çıkmalarını sebebi varmış)madem siz adam akıllı okudunuz siz cevap verin o zaman. Bu sitede bir tane arkadaşımın yazısını gösterebilirmisiniz'' türkiyede sadece türk vardır, herkesin türkçe konuşması gerekir'' diye tam tersi savunulmuştur...Ama elbette resmi dili türkçe isteyeceklerdir bunu kast etmiyorsunuz sanırım. ***** ***** Defalarca söylenmiştir pkk ile kürt vatandaşlarımız ayrıdır diye her kürt vatanadaşı bölücü ve pkk lı değildir diye ..............(kürtler bizim kardeşimizdir kız alıp kız vermişiz bütünleşmişiz diye)isterseniz yazıları baştan bir okuyun.. Ya kardeşim nerden çıkarıyırsun kim söyledi ''kürt vatandaşı türkçe bilmediği için bölücüdür diye'' Madem bizlere bu yakıştırmayı yaptınız ...... kırmızı olan yazımı açıklayın......... Sizin yazınızı okuyunca kendimi birden başka bir siteyim gibi sandım..... olmayanı olmuş gibi göstermek, söylenmeyeni söylemiş gibi göstermek ne kadar acı.......... tahammülü zormuş. Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 17 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ekim , 2007 Sen ne anlatıyorsun arkadaşım bana. Bütün Kürtler bölücüdür diyenmi var. DTP Milletvekili bölücülerden "kardeşlerimiz" diye bahsetmedimi? sevgili cyrano birincisi sen ne anlatıyorsun diye başlayan cümleniz hiç hoş değil burada mahelle kavgası yapmıyoruz görüşlerimizi paylaşıyoruz eğer görüşlerimin aksini düşünüyorsanız çıkar anlatırsınız. ikincisi bana özel mesaj atıp sormuşsun ''biji mezin TÜRKİYE'' ( yaşasın büyük TÜRKİYE ) şeklinde yazmıştım parantez içindekinin türkçesi olduğuna dikkatini çekerim. üçüncüsü bu cümleyi siz yazmıştınız (Bölücülere "kardeşlerimiz" demek yerine "bölücü" demek olmazmı ilk tokat.) dördüncüsü ben hiçbir partinin sözcüsü yada savunucusu değilim onlar kendi görüşlerini belirtmişlerdir bana göre ülkemin askerine karşı silahlı eylemde bulunan hiçkimse kardeşim olamaz. yine "sen ne anlatıyorsun arkadaşım" diye soracağım. Seni tanımıyorum. Ve sana bugüne kadar özel mesaj falan atmadım. Alıntı
Φ bradost Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2007 beş yüz otuz milletvekilini bırakıp yirmi kişilik DTP ye bütün suçu yüklüyorsunuz,aferin size,milliyetçilikten oy alan partileri,çatışmalardan beslenen iktidar olanları bırakın,türlü hilelerle seçim baraşlarıyla önünü kesmeye çalıştığımız kürt parlementerlerle uğraşın,afferin size,çetecileri,ihalecileri,hortumcu milletvekillerini bırakın DTP yle uğraşın bravo,aferin size,siyaset budur. Alıntı
Φ kaplan-200 Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2007 beş yüz otuz milletvekilini bırakıp yirmi kişilik DTP ye bütün suçu yüklüyorsunuz,aferin size,milliyetçilikten oy alan partileri,çatışmalardan beslenen iktidar olanları bırakın,türlü hilelerle seçim baraşlarıyla önünü kesmeye çalıştığımız kürt parlementerlerle uğraşın,afferin size,çetecileri,ihalecileri,hortumcu milletvekillerini bırakın DTP yle uğraşın bravo,aferin size,siyaset budur. Senin dtp beyüz değil bin beşyüz millet vekiline bedel...Allhtan adamlara fırsat verilmiyor birde fırsatın onlarda olduğunu düşünsene..... Senin dtp kürt milliyetçiliği bırk, yaptığı kürt ırkçılığı ve bölücülüğü ile kürt halkımızıdan ziyade türkiye cumhuriyetinde ********** olanlardan vatana ihanet edenlerden oy alıp ihanet etmeye alelen devam etmekte,sizilerde çanak tutmaya devam edin sizede aferin... Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2007 Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda! Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda. Mehmet Akif ERSOY Arkadaşlar beni anlmamakta neden ısrar ediyosunuz bayrağımıza,vatanımıza ve ister TÜRK ister KÜRT olsun yurttaşımıza kastedenler elbetteki teröristtirler,Ancak sorunu bu kelime çözmez bu sorunu bahçenizdeki bir bataklık gibi düşünün bataklığın üstüne ne kadar çalı örtersen ört,kum atarsan at,bataklığa gelen suyun kaynağını kesmessen o bataklık kurumaz. Alıntı
Φ suheda Gönderi tarihi: 19 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 19 Ekim , 2007 beş yüz otuz milletvekilini bırakıp yirmi kişilik DTP ye bütün suçu yüklüyorsunuz,aferin size,milliyetçilikten oy alan partileri,çatışmalardan beslenen iktidar olanları bırakın,türlü hilelerle seçim baraşlarıyla önünü kesmeye çalıştığımız kürt parlementerlerle uğraşın,afferin size,çetecileri,ihalecileri,hortumcu milletvekillerini bırakın DTP yle uğraşın bravo,aferin size,siyaset budur. Kimseden aferin yada takdir bekleme gibi bir sıkıtımız yok,ama anlaşıldığı kadarı ile sizin ciddi sıkıtılarınız var... dtp denilen partinizin pkk nın siyasi kolu olduğunu artık ilkokul 2.sınıfa giden çocukta biliyor kime ne anlatıyorsun?? Önünü kesmeye çalıştığımızmış nasıl bir ön kesme ise kürt halkının değilde pkk avukatları gibi gelip TBMM si koltuklarına kurulup oturmuşlar.... Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 20 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 20 Ekim , 2007 Arkadaslar burada herkes herseyi istedigi gibi anliyor.. boluculuk yapmiyoruz diyorsunuz ama halen ikide bir boluculuk yapiyorsunuz resmen kelime oyunu yapiyorsunuz eger botanin yazdiklarini adam akilli okumus olsaydiniz hicte yanlis bir sey soylemiyor ama nedense turkiyede yasayanlarin sadece turk oldugunu savunuyor ve herkesin turkce konusmasinin gerektigini savunuyorsunuz sonrada yok oyle bir sey demedik diyorsunuz bu ne lahana bu ne perhiz once yazdiklarinizi dikkatli okuyun ve arkasinda durun. turkiyede kac milyon kurt var bunlarin hepsi bolucumu, nekadar ermeni var bunlar bolucumu.. ustelik herkesin turkce bilmesi gerekmiyor oyle degilmi bugun avrupada yasayan milyonlarca turk yasiyor ve yillardir halen bulunduklari ulkenin dilini bilmiyorlar ve ogrenmemek icin inat ediyorlar simdi soruyorum size, acaba simdi onlarda sizin bu kriterlerinize gore boluculermi ??? veya almanyada bir cok aile alman kanallarini izlemiyorlar sadec turk kanallarini izliyorlar peki boluculermi almanyayi bolmeyemi calisiyorlar soylesenize Size yapilmasini istemediginiz seyleri baskalarina yapmayin... paylasamadiginiz nedir bunu bana bir aciklamasini yaparmisiniz ama kelime oyunu yapmadan .... Sayin arkadasim önce vermek istediginiz bilgi yanlistir.Yurt disinda özellikle Almanyada düne kadar yabancilarin Almanca bilmemelrine tolerans gösteriliyordu.ama simdi durum tamamen degisiktir.Bunu sanirim duymadiniz veya isinize gelmedigi icin zikretmiyorsunuz.Almanya Alman vatandasi olacaklardan Almanca bilmelerini sart kosmaktadir.Is yerlerine alinacak yabancilardan Almanca istenmektedir.Ya gercekleri yazin yada insanlari yaniltmayin.Dünyani bütün ülkelerinde o ülkenin dili konusulur,bu degismez bir kaidedir.Nedense konu Türkiye olunca bütün kaideler unutulup bütün yasalar gecersiz sayilmaktadir.Türkiyede tabiiki sadece Türkler yasamiyor ama b u ülkenin yüzde 92 si Türktür,ve bu ülkenin kurucularida Türklerdir.Burada gercekleri yazanlari bölücülükle suclamak kolayiniza gelmektedir.Asil bölücüler gercekleri inkar edenlerdir. saygilarla Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 20 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 20 Ekim , 2007 Bosubosuna tartismayalim,DTP yide birakalim,yakinda DTP nin papucu dama atilirsa kimse sasmasin cünkü,AKP nin basbakani PKK yida meclise cagirdi,ilk cagiranlardan Mehmet Agar pilini pirtisini toplayip gitti,simdide basbakan yapiyor bunu.*Silahi birakin meclise gelin.*Bu ne aymazliktir.Adam babasinin meclisine cagirirmis gibi terör örgütünü meclise cagiriyor.Derler ya * ************ *diye.Türk ulusunun askerine pusu kuranlari,bu ülkeyi bölmeye kalkisanlari meclise cagirmak aslinda sehitlere ve ailelerine bir saygisizliktir.Basbakanin saygi konusunda nekadar eksi notunun oldugunu bilmekteyiz.Ama bir ulusa bu derece saygisiz olunamaz.Korkarimki PKK nin davet edildigi o meclise birgün Türk ulusu gidecektir ve iste o zaman PKK yi davet edenlerin nerelere gideceklerini cok merak ediyorum,heralde ilk duraklari Gürcistan olur diye düsünüyorum. saygilarla Alıntı
Φ botan Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2007 Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2007 Kürtlerin konuştukları lehçeler söyle sıralanabilir: Kurmanci, Kelhuri ve Sorani. Soranî lehçesi, daha çok Irak ve İran'da konuşulur. Kelhuri lehçesi İranının batısında yaygindir. Kurmancî lehçesi ise dünyanın birçok ülkesinde konuşulur. Kurmanci (Merkez Kürtçe, Kurdmanci) en yaygın kürt lehçesidir. 8-10 Milyon kişiden Türkiyede, Süriyede, Irakda, İranda, Ermenistan, konuşulmaktadır. 1930lu yıllardan itibaren Kurmanci kürt-latin alfabesi ile yazılıyor ve şu anda dil genişletme sürecini yaşıyor. Cizredeki Botani şivesini standard lehçe etmeye çabalar vardır. Bu şive Kamuran Bedirxandan 1920de kürt grameri üzeri kitabı için temel olarak alınmışdi. Arapça kökenli sözcükleri obir şivelerin ve lehcelerin öz kürtce varyanteleriyle değistirmeye de gayret ediliyor. Kurmancinin şiveleri: Sanjari, Judikani; Urfi, Botani, Bayazidi, Hakkari, Koceri, Jezire; Aqrah, Dahuk, Amadiyah, Zakhu, Surchi; Qochani, Erzurumi, Birjandi, Alburzi; Herki, Shikaki Latin-Kürtçe Alfabesi Latin harflerini temel alan Kürtçe alfabe 31 harften oluşur. A B C Ç D E Ê F G H I Î J K L M N O P Q R S Ş T U Û V W X Y Z a b c ç d e ê f g h i î j k l m n o p q r s ş t u û v w x y z Bu alfabece karşılanan 31 sesten 8'i ünlü, 23'ü de ünsüzdür. Ünlüler a, e, ê, i, î, o, u, û'dir. Akraba isimlerinin dışında, varlık ve kavram isimlerine de gelen ekler bu kurala uyar. Varlık ve kavramlar, Kürtlerin yaşayışına, edindikleri deneyimlere bağlantılı olarak varlıklara bakış açısına göre şekillenir. Buna bağlı olarak bazı varlık ve kavramlar, birtakım özelliklerine göre eril yani erkek olur, bazıları da dişil yani kadın olur. 2 örnek verelim. Poz (burun) ve mal (ev) isimlerini ele alırsak, burun Kürtçe'de erildir yani erkektir, buna bağlı olarak gelen ek "ê" olur. Ev kelimesi de dişildir yani kadındır, buna bağlı olarak gelen ek "a" olur. Pozê min - Benim burnum Mala min - Benim evim Bir kişi Kürtçede “arkadaşım” dediği zaman; dişil veya eril olduğu hemen belli olur. Arkadaş kelimesi "heval"dır. Hevalê min (benim erkek arkadaşım) Hevala min (benim bayan arkadaşım) Kürt dili, öncelikle toprağa bağlı bir Doğu dilidir. Dünyadaki birçok dilde, ilk kelimelerin nasıl oluştuğunu sorgulamak belki zordur; ama birkaç kelimenin yan yana gelerek oluşturduğu kelimeler hakkında görüş belirtilebilir. Kürtler, yaşayış özelliklerine göre gördükleri varlık ve kavramlara isim verirler. Bu bölümde, 3 kelimeyle, az da olsa, bu dilin mantığı hakkında bilgi vereceğim. 1) "xwêdan" (ter) : "xwê" , Kürtçede "tuz" demektir. "dan" ise "vermek, çıkarmak" anlamına gelir. Yani "tuz" ismi ve "vermek, çıkarmak" fiili yan yana gelerek xwêdan (ter) kelimesini oluşturur. Kişi terlerken vücuttan dışarıya tuz çıkar. 2) "kêrguh" (tavşan) : "kêr", Kürtçede "bıçak" demektir. "guh" ise "kulak" anlamına gelir. Burada kelime oluşurken verilen anlam, bıçağın sivriliğine göredir. Tavşan, kulakları sivrice olan bir hayvandır. Tavşanın kulağının sivri olma özelliğine bakılır ve isim ona göre şekillenir. 3) "xalxalok" (uğur böceği) : "xal", Kürtçede "nokta, ben" demektir. "ok" ise "ik" gibi bir ektir. Bu ekler, geldikleri kelimelere "sevecenlik ve küçültme" anlamı yüklerler.Uğur böceğinin sırtında noktalar vardır. Yani birden fazla nokta vardır.Bu kelimede de, gördüğümüz gibi, "xal" kelimesi iki defa tekrar edilmiştir. Sona gelen "ok" eki de, kelimeye sevecenlik ve küçültme katmıştır. Kürtçede hayvanın yaşına göre farklı adlar verilebilir: Erkek kuzuların isimleri Kürtçe'de 4 yaşına kadar 4 kez değişiyor. Birinci yıl "berx", ikinci yıl "kavir", üçüncü yıl "hogeç", dördüncü yıl "maz" olur. Koç ismi "Maz" ve "Mazman" şeklinde değişir. Türkçede : 1.yıl "kuzu", 2. yıl "toklu", 3.yıl "şişek", 4.yıl "öveç" ve sonrasında "koç"tur. Araplarda deve yavrusunun 7 değişik isimle adlandırılması ve Eskimolarda yirminin üzerinde kar yağışı şekli isimlendirilmesi gibi. Hatta Kürtçede süpürgenin yirminin üzerinde adı vardır. Bazi örnekler; gêzik, gêzî, havlêk, kinoşe, melkes, sivnik, sizik. Bazı dillerde "sürü" (çoğul anlamda) herhangi bir ismin önünde kullanılabilirken Kürtçe her cümleye değişik kelimeler kullanılıyor. “Bir sürü kuş uçtu, bir sürü koyun otluyor, bir sürü kurt gördüm, bir sürü at geçti, bir sürü adam geçti.” Kürtçe'de bunların hepsi farklı ifade edilir: “Refê teyran, keriye pez, garrana dewar, exiriyê hespan, peranî yan jî zurbê guran, qeflê meriyan." 'Min kerî merî dît' ya da 'Min naxire merî dît” denilmez. Kürtçe'de bir şeye küçüklük anlamı yüklenmek istendiği zaman kelimelerin sonuna –ik eki getirilir. Örnekler: Şiv “Sopa”, Şivik “Küçük sopa” demek. Law “Oğul”, Lawik “Küçük oğlan” demek. Bu kelime Türkçeye hakaret unsuru olarak geçmiştir. Kürtçede bir şeye “dahalık” anlamı yüklenmek istendiği zaman kelimelerin sonuna –tir eki getirilir. Örnek: Mezin “Büyük”, Mezintir “Daha büyük” demek. Kurmanci, Sorani, Zazaca, Farsça ve Türkçe arasında karşılaştırma Türkçe Kurmanci Sorani Zazaca Farsça Türkçe Kurmanci Sorani Zazaca Farsça Ev Mal Mal Keye Xane Açlık Birçî Birsî Veyşan Gorosnegi Susuzluk Tî Tî Teyşan Teşnegi Yaşam Jîyan Jîyan Cewiyaene Zisten Gönül Dil Dil Zerri Del Anne Dayik Dayik Mae Madar Baba Baw Baw Pî Peder Ağız Dev Dem Fek Dahan Oğul Kurr Kurr Lac Pesar Gelmek Hatin Hatin Ameyene Amadan Kadın Jin Jin Cêniye Zen Ağlamak Girîn Girîn Bermaene Geristan Gitmek Çûn Çûn Şiyene Raftan De (örn.: evde) Li Le De® Dar, tu a (örn.:eve) Bo Bo Rê Beh Nasıl Çawan Çowon Senên Çetowr Kim Kî Kê Kam Kî Akşam Êvar Êware Şan Begah At hesp Esp Estor Asb Ot Giya Giya Vaş Sabzeh Dün Duh Duhêke Vizêr Diruz Küçük Piçûk Piçûk Qic Kuçek Tilki Rovî Rowî Luwe Rubah Yıl Sal Sal Serre Sal Fare Mişk Mişk Merre Muş Getirmek Anîn Anan Ardene Avardan Kan Xwîn Xwîn Gonî Xun Kız Keç Keç Keyna Doxtar Kapı Derî Dergî Keyber Dar Sevgili Dezgir Dezgîran Waşte Namzad Evet / Hayır Erê / Na Erê / Na Ya / Ne Arî / Na Domuz Beraz Beraz Xoz Xuk Bu Ev Ev (I)no, (I)na In Kaşınmak Xurîn Xurîn Hurîaene Xarîdan Diğer Din Din Bîn Digar Var Heye Heye Esto Hast Kar Berf Berfir Vorre Barf Yanmak Şewitîn Şûwitan Veşayiş Suxtan Koşmak Bazdan Bezin Vestene Gurizan Ön Ber Ber Ver Bar Koç Beran Beran Vosn Goşn Muhallefe Bije Biwejen Viae Biva Çiçek Gul Gul Vil Gol Böbrek Gurçik Gurçile Velik Gorda Değişmek Guherîn Guherîn Vurrayene Gerawidan Uyku Xew Xew Hewn Xab Üksek Bilind Bilind Berz Bulend Bahar Bihar Bihar Wusar Bahar Rüzgar Ba Ba Va Bad Yapraklar Belk Belik Velg Barg Kuzu Berx Berx Vorrek Barra Kurt Gur Gur Verg Gorg Yağmur Baran Baran Varan Baran Çeşme Kanî Kanî Hêni Xanî Gülmek Kenin Kenin Huyaene Xanidan Hatırlama Bîr Bîr Vira Vir Söylemek Gotin Gutin Vatene Goftan Dağ Çiya Çiya Ko Kuh Kürt edebiyatı, halk edebiyatı ve yazılı edebiyat olarak ikiye ayrılır. Sözlü edebiyat, yani halk edebiyatı, yaklaşık bin yıl öncesine kadar dayanan yazılı edebiyata göre çok daha eskidir. Hemadani Baba Tahir (935-1010), Kürt edebiyatının ilk yazılı örneğini, bin yıl önce İran'da Arap alfabesiyle yazmıştır. Kürtçe'nin edebi ürünlere sahip önemli bir lehçesi Kurmanci'dir. Kurmanci lehçesinin 15. yüzyılda yazılmış olan bazı edebi eserler günümüze kadar ulaşmıştır. Bu lehçeyle yazan Kürt şairleri arasında ilk akla gelenler Elîyê Herîrî (1425-1495), Feqîyê Teyran (1590-1660), Melayê Cizîrî (1570-1640) ve Hanili Ahmet (1650-1707)'tir. Hanili Ahmet'in Mem û Zîn adlı ünlü eseri birçok kez yayımlandı. Türkçe'ye ilk kez 1930'da çevrilen Mem û Zîn, daha sonra M. Emin Bozarslan tarafından tekrar çevrilmiştir. Bunlara Kürtçe şiir yazdığı belirtilen Abdussamed Babek (ölüm tarihi: 1019 veya 1020) ile Diyarbakırlı kadın şair Sırrı Hanım (1814-1877) eklenebilir. Kimi yazarlar Osmanlı edebiyatının ünlü isimlerinden Nef'i (1572-1655) ve Nabi (1642-1712)'nin de Kürtçe şiirlerinin bulunduğunu belirtmektedir. Prof. Qenatê Kurdo'nun belirttiğine göre 1911'de Viyana'da yayınlanan Yezidilerin kutsal kitabı Kitab el Celve, Kürtçenin Güney lehçesiyledir. Ona göre bu kitap 11-12. yüzyıllarda, O. L. Vilçevski'ye göre ise 17. yüzyılda yazılmıştır. İlk Kürtçe Gazete 22 Nisan 1898‘de Mısır’ın başkenti Kahire'de sürgünde yayımlanan “Kurdistan” araştırmacılar tarafından ilk Kürtçe gazete olarak kabul edilir. Gazete, 1898-1902 yılları arasında Mikdad Midhat ve Abdurrahman Bedirhan kardeşler tarafından toplam 31 sayı olarak çıktı. Yayın 32 basım sonra 1902'de son buldu. Kurdistan gazetesinin hala 10., 12. ve 19. sayıları bulunamamıştır. Bütün sayıların İstanbul'daki Osmanlı ve Yıldız Sarayı arşivinde bulunma ihtimali çok yüksektir.[kaynak belirtilmeli] Kürtçe, Farsça ve Zazaca Kürtçe, Farsça ve Zazaca ile aynı dil grubundadır ve çeşitli benzerlikler sergiler. Buna karşılık Kürtçe her iki dilden de ayrı, kendi başına bir dildir. Bi örnek, basit cümleler kürt lehçelerinde birbirine benziyerken Farsça ve Zazacada tamamen farklılar: Türkçe Onlar gitti ve geldi. Sizin evde vardır. Ne yapiyorsun? Nasılsın? O aç mı? Kurmanci Ewan çûn û hatin. Li mala we heye. Tu çi dikî? Tu çawanî? Ew birçî ye? Sorani Ewan çûn û hatin. Le malî ewe heye. To çi dekî? To çowunî? Ew birsî ye? Kelhuri Ewane çûn û hatin. Le malini îwe heye. Ti çi (di)kîd? Ti çuwunîd? Ew birsî yud? Zazaca Ê şiyê u ameye. Keyê şıma de esto. Tı se kena? Tı senêna? A veyşana? Farsça İşān raftand o âmadand. Dar xânaye şomâ hast. To çe mikoni? To çetori? U gorosne/gorçi a(-st)? Türkçe O yapiyor, O yiyor, O alıyor, O geliyor, O gidiyor, O ağlıyor, O yaşiyor Kurmanci Ew dike, Ew dixwe, Ew digire, Ew tê, Ew diçe, Ew digrî, Ew dijî Sorani Ew deke, Ew dexwe, Ew degire, Ew tê, Ew deçe, Ew degrî, Ew dejî Kelhuri Ewe (di)kûd, Ewe (di)xwûd, Ewe (di)girûd, Ewe tê, Ewe (di)çûd, Ewe (di)grî, Ewe (di)jî Zazaca A kena, A wena, A gêna, A yena, A şona, A bermena, A cewîna Farsça U mikonad, U mixorad, U migirad, U miâyad, U miravad, U geryad/gerya mikonad, U mizehad/zendegi mikonad Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.