Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Bilgi ekonomisi öldü Yaşasın inovasyon ekonomisi - Yaratıcılık, Merak, Cesaret, Şefkat ve İletişim

knowledg-economy-dead.jpg

LinkedIn'de baş ekonomik fırsat sorumlusu Aneesh Raman, yapay zekanın küresel iş gücünü altüst etmesiyle "bilgi ekonomisinin sonunun geldiğini" söylüyor.

Bunun yerine, yaratıcılık, merak, cesaret, şefkat ve iletişim gibi insan becerilerinin kilit öneme sahip olacağı "inovasyon ekonomisine" giriyoruz, dedi.

Yapay zeka küresel endüstrileri ve iş gücünü altüst ediyor, ancak aynı zamanda tamamen yeni bir ekonomiyi de harekete geçirebilir.

Yapay zeka fikri 1900'lerin ortalarına dayansa da, teknoloji Kasım 2022'de OpenAI'nin üretken yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden sonra ortak söyleme fırladı.

LinkedIn'de baş ekonomik fırsat sorumlusu Aneesh Raman, "Ancak [üretken yapay zeka] sıradan bir icat değil," dedi. "Bu bir dönüm noktası, bizi sadece işin ne olduğu konusunda değil, aynı zamanda işte insan olmanın ne anlama geldiği konusunda da yeniden düşünmeye zorluyor."

'Bilgi ekonomisi son buluyor'

Raman, Sanayi Devrimi'ne benzer şekilde, yapay zekanın bizi yeni bir döneme ittiğini söyledi.

"Yüzyıllar boyunca, iş çiftliklerde ve ardından fabrikalarda fiziksel yeteneklerimizle ilgiliydi," dedi Raman. "İş sadece son birkaç on yıldır entelektüel yeteneklerimizle ilgili."

Şimdi yapay zekanın yükselişi yeni bir tartışmayı ateşliyor: Otomasyon daha fazla fiziksel görevi ve yapay zeka daha fazla entelektüel görevi üstlenirse, insanlar sosyal yetenekleriyle tanımlanacak, dedi Raman.

"Bilgi ekonomisi son buluyor ve iş yerindeki biz insanlar için yeni bir ekonomi yolda," dedi. "Ben buna inovasyon ekonomisi diyorum."

Bu yeni dönemde, "insan inovasyonu ve sosyal ve duygusal zeka gibi benzersiz insan becerilerimiz" anahtar olacak diye ekledi.

Yaratıcılık, merak, cesaret, şefkat ve iletişim gibi beceriler -veya "5 C"- yeniliğin temelini oluşturur ve statükoyu zorlayan, iş birliği yapan ve nihayetinde birlikte inşa eden yeni fikirler üretmemizi sağlar, dedi.

Yapay zeka yeniliğin kilidini açar

Yapay zeka ayrıca yeniliği daha önce hiç görmediğimiz bir şekilde demokratikleştirmeye de adaydır, dedi Raman.

"Çalışma sistemleri geleneksel olarak potansiyelden çok soyağacına öncelik vermiştir - tarih boyunca çok az insan fikirleri icatlara dönüştürmek için ihtiyaç duydukları sermayeye erişmek için doğru kimlik bilgilerine ve doğru bağlantılara sahip olmuştur," dedi.

Ekonomist Raj Chetty ve diğer araştırmacıların bir araştırma makalesi, sosyoekonomik statüleriyle sınırlı olan potansiyel yenilikçileri tanımlamak için "kayıp Einstein'lar" terimini ortaya attı.

ABD'de bir milyondan fazla patent sahibinin vergi ve okul bölgesi kayıtlarını karşılaştıran makale, gelir dağılımının en üst %1'inde ebeveynleri olan çocukların, ortalama gelirin altında ebeveynleri olan çocuklara göre mucit olma olasılıklarının on kat daha fazla olduğunu buldu.

Raman, "Yapay zekanın en büyük etkiyi yaratması, harika fikirler ve harika icatlar üzerinde oturan insanların sonunda bu fikirleri hayata geçirmelerine yardımcı olmasıyla mümkün olacak," dedi.

Teknolojinin sadece rutin görevleri otomatikleştirmeye yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda "sizin fikir danışmanınız, kurucu ortağınız, kodlayıcınız" ve daha fazlası olabileceğini söyledi.

"Brezilya'daki bir girişimcinin tam bir mühendislik ekibine ihtiyaç duymadan bir iklim teknolojisi çözümü prototipi oluşturabildiğinde ne olacağını düşünün. Ya da Hindistan'ın kırsal kesimindeki bir öğretmenin kod yazmaya ihtiyaç duymadan bir eğitim platformu oluşturup dağıtabildiğini düşünün," diye ekledi.

"Kendinizi bozun ya da bozulun"

Yapay zeka, inovasyonun ötesinde iş piyasasını da değiştiriyor.

"İşler o kadar hızlı değişiyor ki, uzun zamandır güvendiğimiz soyağacı sinyalleri, örneğin hangi okula gittiğiniz veya geçmişte hangi büyük şirkette çalıştığınız, artık gelecekteki başarının yararlı tahmin edicileri değil," diye ekledi.

Bunun yerine, beceriler bu yeni çalışma çağında her zamankinden daha önemli.

Teknik yetenekler ve bilgi uzun zamandır "sert beceriler" olarak kategorize edilirken, sosyal ve duygusal yetenekler "yumuşak beceriler" olarak belirlendi. Raman, yapay zekanın işin birçok entelektüel yönünü taklit edebildiğini ve insan becerilerimizin yeni "sert beceriler" haline geldiğini ekledi.

Bu nedenle, bu yeni iş döneminin kazananları, eğilip uyum sağlamayı öğrenenler olacak - veya başka bir deyişle "kendini boz ya da bozul", dedi Raman.

LinkedIn'in dokuz ülkedeki 1.991 yöneticiden topladığı verilere göre, C-suite yöneticilerinin neredeyse %90'ı, yapay zeka benimsemesinin 2025'te en önemli öncelik olduğunu söylüyor. Asya-Pasifik'te bu sayı %94'e çıkıyor.

Bu nedenle, yapay zeka araçlarının nasıl kullanılacağını öğrenmenin yanı sıra yapay zekanın yerini alamayacağı insan becerilerini de keskinleştirmenin önemli olduğunu söyledi Raman.

Kaynak: CNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.