Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ALLAHTAN KAÇAMAZSINIZ.....

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Neden çoluk çocuk ölüyorken birşey yapmıyor diye. Herkes herşeyin karşılığını alacak, bazıları dünyada bazıları ahirette.

Şu zihniyete bakın lutfen. Allahını nitelediği şeye bakın. Allah o insanları katlediyor, yıllarca sakat bir şekilde süründürüyor. Helede anne babasına acıdan hayatı çekilmez ediyor. Sonradan da acısını unutturmak için ahrette göğsü yeni çıkma kızlar veriyor. Bu masallar ancak ortaçağda *******. Ama işin asıl ilginci, günümüzde inananlar da var.

• Cevaplar 201
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
Herkes herşeyin karşılığını alacak, bazıları dünyada bazıları ahirette.

Hiç soruyormusunuz kendinize acaba, felaketin içine yeni doğan bebekler ne yapmışta karşılığını alıyor diye. Ama doğru ya, Allah her şeyi bilendir, bu problemle o uğraşsın, bize ne!

Gönderi tarihi:
Hiç soruyormusunuz kendinize acaba, felaketin içine yeni doğan bebekler ne yapmışta karşılığını alıyor diye. Ama doğru ya, Allah her şeyi bilendir, bu problemle o uğraşsın, bize ne!

o zaman bıde suna dıkkat et allah savas ortasındakı bebeklere bıle, anne gogsunden tertemız el degmemıs bır sut verır. allah gozetır ve bılır.

her kotuyu allah yaptı ozaman bu ıyılıklerı kım yaptı?sayın mukı.

Gönderi tarihi:
o zaman bıde suna dıkkat et allah savas ortasındakı bebeklere bıle, anne gogsunden tertemız el degmemıs bır sut verır. allah gozetır ve bılır.

cocuk2jp.gif

Hani nerede bu çocuğa yemek veren annesi?

1sayfa%20(23).gif

Ya da bunun annesi?

Göz var izan var!

Allah nerede burada?

Gönderi tarihi:

Diyelim bir adam, adı Ahmet olsun, Mehmet'i dolandırdı. Neyi var neyi yoksa hileyle çarptı, elinden aldı. Mehmet beş parasız kaldı. Çocuklarını doyurmak için fırından ekmek çalarken yakalandı ve hapse atıldı. Bunu gururuna yediremeyerek gardiyana saldırdı, cezası arttı. O hapisteyken karısı her yerde iş aradı, sonunda iyi bir iş bulduğunu sandı fakat onu işe alan adam akşam mesaiye kalması gerektiğini söyleyip onu taciz etti. Çocuklarına bakmayı bir türlü başaramadı. Çocuklarının biri kaldırımlarda yatıp serseri oldu, biri hayatını yasadışı şekilde kazanıyor.

Sonra hepsi öldüler. Mehmet Ahmet'ten davacı. Hakkını istiyor Allah'tan. Fakat bir oğlu çocuklara uyuşturucu satarak onları zehirlediği için sorgusuz sualsiz cehennemi boylamış. Öbürü kimseye bir şey yapmamış fakat, kaldırımlarda yata yata hiç bir şey öğrenmemiş. Çok da kötü arkadaşlar edinmiş. Herkes onun ahlaksız işler yaptığını söyleyerek onu aşağılıyormuş. Belki Allah onun yaptıklarını affedip okul okumadığı halde hizmet içi eğitime alır ve yeniden eğitir. Ama eğitimle olmayacak bir çok şeyden mahrum kaldı, kişiliği gelişmedi. Doğru dürüst bir kişiliği bile yok. Bir sigara için adi bir sokak serserisine her şeyini verecek kadar kişiliksiz. Babası ona baktığında ağlamak istiyor, onun oğlu olduğuna inanmak istemiyor. Karısının da sağlam pabuç olmadığı dedikoduları var, ama Allah bunları açığa vurmuyor. Belki de doğrudur?

Eğer Ahmet Mehmet'i dolandırıp iflas ettirmeseydi, hepsinin hayatları farklı olacaktı. Ama artık çok farklı yaşanmış bir hayatı yeniden düzgün yaşama şansları yok. Ahmet cehennemde ciyak ciyak bağıracak ve dolandırdığı paralar kızdırılıp sırtına yapıştırılacak ama, bu Mehmet'e hiç zevk vermiyor. Ahmet sonradan vicdan azabına kapılıp Mehmet'ten dolandırdığı sermayeyle kazandığı paralarla da bir sürü hayır yapmış, köprü, çeşme, cami... hacca da gitmiş. Vicdan azabını bastırmak için namazını da hiç geçirmezmiş. Zekat da verirmiş. Dini bütünmüş yani.

Mehmet cehenneme götürülmek üzere olan Ahmet'in ağlamaklı acınası yüzüne bir bakmış ve bütün olanlar gözünün önünden geçmiş. Hapiste bir sürü azılı suçlunun arasında ailesinin ne yaptığını düşünerek çıldıracak gibi olmaktan zaten psikolojik dengesi bozulmuş. Buna rağmen Ahmet cehennemde yanarken bütün bu olanlar geri başa sarılamayacakmış. Eğer Mehmet iflas etmeseymiş, Ahmet'in yaptığı ibadetlerin helal parayla iki katını yapıp öyle iyi bir müslüman olacakmış ki, cennetin en yüksek kademesini kazanacakmış. Çocukları da öyle olacakmış, onları öyle güzel yetiştirecekmiş ki... Hepsi değme seçme örnek müminler olacaklarmış.

Ama Ahmet cehennemde sonsuza kadar yansa bile bütün bunlar artık yeniden olmayacakmış. Dönüp bir şey demeden ayaklarını sürüyerek cennete doğru yürümüş. Ahmet'in çığlıklarını ve yalvarmalarını duymuyormuş. Nasılsa yaptığı ibadetler sayesinde ordan çıkarmış. Bir an durup Allah'a "adaletin bu mu?" diye soracak olmuş. Her şey olup bittikten ve hayatlar geri döndürülemez şekilde farklılaştıktan sonra, Ahmet en ağır işkenceleri çekse, bana faydası ne? diye soracak olmuş.

Vaz geçmiş ve ayaklarını sürüyerek cennete doğru ilerlemiş...

Gönderi tarihi:
Diyelim bir adam, adı Ahmet olsun, Mehmet'i dolandırdı. Neyi var neyi yoksa hileyle çarptı, elinden aldı. Mehmet beş parasız kaldı. Çocuklarını doyurmak için fırından ekmek çalarken yakalandı ve hapse atıldı. Bunu gururuna yediremeyerek gardiyana saldırdı, cezası arttı. O hapisteyken karısı her yerde iş aradı, sonunda iyi bir iş bulduğunu sandı fakat onu işe alan adam akşam mesaiye kalması gerektiğini söyleyip onu taciz etti. Çocuklarına bakmayı bir türlü başaramadı. Çocuklarının biri kaldırımlarda yatıp serseri oldu, biri hayatını yasadışı şekilde kazanıyor.

.

.

.

Ama Ahmet cehennemde sonsuza kadar yansa bile bütün bunlar artık yeniden olmayacakmış. Dönüp bir şey demeden ayaklarını sürüyerek cennete doğru yürümüş. Ahmet'in çığlıklarını ve yalvarmalarını duymuyormuş. Nasılsa yaptığı ibadetler sayesinde ordan çıkarmış. Bir an durup Allah'a "adaletin bu mu?" diye soracak olmuş. Her şey olup bittikten ve hayatlar geri döndürülemez şekilde farklılaştıktan sonra, Ahmet en ağır işkenceleri çekse, bana faydası ne? diye soracak olmuş.

super bı zanla yazılmıs senaryo belkıde yasanmıs bıde tam tersı oldugunu dusun bıde bır olgu uzerınde konusmayı dusun bıde hıc bırseyın sebepsız olmadıgını dusun,bıde ahmetı buna ıten nedenı dusun yanı sen bunları dusun bunlar senın yazdıkların senın yazdıgın senaryo senın ıstedıgın gıbı bıter. ama hayatına yazdıgın tanrısızlık senaryosu nasıl bıter bılemıyorum :) bak sana neler anlatmak ısterdım ama bos olduguna ınanıyorum sadece.

Gönderi tarihi:

sayın demirefe

başarılı bir senaryo olmuş tebrik ederim..ben de hikayenin aslında bilinmeyen bir başka yönünü yazayım bakayım olacak mı??

zengin olan mehmet aslında bu zenginliğinin kaynağı yıllar evvel ahmetin babasından çarptıkları servetmiş..çünkü ahmetin babası kurtuluş savaşına katılmak için köyünü terkettiğinde mehmet ahmetin babasının servetinin üzerine çöreklenmiş..bu adam dolayısıyla hem hırsız hem de savaş kaçkınıymış..aradan yıllar geçmiş...yıllarca yokluk çeken ahmet bir gün hakkını almak için beklemiş hep..sononda beklediği an gelmiş..mehmetin malını elinden almayı başarmış...çünkü onun hakkıymış zaten ona göre...sonrasını biliyorsunuz zaten....ama kim cennete kim cehenneme gidecekti demirefe karıştı bu iş...

allah hesap görenlerin en hayırlısıdır...o gün kinseye zerre kadar haksızlık yapılmaz...ben böyle inanıyorum..mahzuru yoksa...

selamlar..

Gönderi tarihi:
yıllarca yokluk çeken ahmet bir gün hakkını almak için beklemiş hep..sononda beklediği an gelmiş..mehmetin malını elinden almayı başarmış...

Öyküden gereken çıkarsamayı yapamamışsınız. Öykünün anafikri zaten bir adaletsizliğin başka bir adaletsizliği silip adaleti sağlayamayacağı idi. Kan kanı yıkamaz, intikam intikam almaz.

Sorun sadece Ahmet ile Mehmet arasında olsaydı bir tür adalet gerçekleştirme şansı vardır. Ama Ahmet'in de Mehmet'in de hayatlarında, hayatları onlara bağlı bir çok kişi var. Hayat akıp belli öyküler gerçekleştikten sonra adalet şansı yok...

Gönderi tarihi:
Öyküden gereken çıkarsamayı yapamamışsınız. Öykünün anafikri zaten bir adaletsizliğin başka bir adaletsizliği silip adaleti sağlayamayacağı idi. Kan kanı yıkamaz, intikam intikam almaz.

Sorun sadece Ahmet ile Mehmet arasında olsaydı bir tür adalet gerçekleştirme şansı vardır. Ama Ahmet'in de Mehmet'in de hayatlarında, hayatları onlara bağlı bir çok kişi var. Hayat akıp belli öyküler gerçekleştikten sonra adalet şansı yok...

sayın demirefe

hak ya da haksızlık bizim elimizdeki bilgilere göre ve tek taraflı olarak ortaya koyduğumuz bir yargıdır..buna göre insanları cennete ya da cehenneme koymak bizim varacağımız bir yargı değildir..bir hakimin vereceği karar elindeki bilgiler kadardır.zahire bakar hüküm verir..niyet okuma şansı ya da yetkisi yoktur..allahın hükmü böyle değildir..onu söylemek istedim

hayatlar yaşanıp bittikten sonra adaletin anlamı yoksa mahkemeler neden hınca hınç adalet isteyen insanlarla dolup taşıyor..

selamlar..

Gönderi tarihi:
hayatlar yaşanıp bittikten sonra adaletin anlamı yoksa mahkemeler neden hınca hınç adalet isteyen insanlarla dolup taşıyor..

selamlar..

Sayın 4mevsim, hayatlar yaşanıp bittikten sonra mahkemelere başvurulamıyor, o ayrı. Benim söylediğim, öbür dünyada Mehmet'in artık Ahmet ne kadar cezalandırılsa da ailesi ile iyi ve düzgün bir hayat sürme şansını geri kazanamayacağı. Senaryo daha vahim olabilirdi. Hapisten bir afla çıkan Mehmet ailesini o durumda görünce Ahmet'i öldürebilir. Cinnet geçirip karısını öldürebilir. Senaryoları uzatmak istemiyorum, sonuçta karmakarışık hale gelen zincirleme etkileşimleri hiç bir adalet çözemez, çünkü bir kötülük tüm akışı değiştirir. O kötülüğün bedelini tayin edip ödetmek imkansızdır.

Tüm bunlar, yaşanan hayatlar bir rüya veya kabus, ölünce uyanacağız, ne yaşandığının önemi yok deseniz, bunun için mi sonsuz azaplar, mükafatlar, abes kaçar. Hayatı çok ciddiye alırsanız bir türlü, almazsanız bir türlü...

Bakın mantık temelinde geliştirilmeyen, hayali varsayımları sınırlamanın bir yolu olmadığı için son derece geniş bir alanda çelişkilere yol açarlar ve bunları kısıtlamanın, insanları çelişkili bir yığın düşünce içinde bocalamaya yuvarlamamanın bir yolu bulunamaz. İş hayal gücüne kalırsa, sayısız mezhep, sayısız tarikat türer de türer. Çünkü elde geçerli bir kriter yok. Bir kutsal metinle, biraz yüzyıllarca nasıl değiştiği bilinmeyen rivayetle bu işe bir ölçü getirilemez. Hepsi kendi hayallerinin gerçek olduğunu iddia eder, Mehdiler türer, şeyhler türer, dabbeler, deccallar, türlü efsane türer. Bunlar da insanları ancak uyuşturur.

İnsanlar da bu boş işlerle zaman öldürür, üstelik inançları sömürülür. Bakın açıkça söylüyorum. Çağ bilgi ve teknoloji çağı. Geçmişteki gibi kaba güç çağı değil. İslam ekonomileri en başından sonuna kadar savaş ve ganimete dayalı süregelmiş ve çıkmaza girip bitmiştir. Dinden uzaklaşıldığı için filan yozlaşılmamıştır. Savaş ve ganimete dayalı bir ekonomi artık yaşayamadığı için bitmiştir. Dine dönersek uyanırız, yine dünyaya hakim oluruz hayalleri safsatadır, din ciddiye alınırsa insanları gereksiz tartışmalara sürükler, çatıştırır ve oyalar.

Batılılar Türkiye'de İslamın yükselişini bana inanın ellerini oğuşturarak, sevinerek izliyorlar, teşvik bile ediyorlar. Çünkü ne olacak, tartışma artacak, çatışma artacak, vakit ve enerji kaybı artacak, kararlı politikalar aşınacak, bir adım at, bir geri at, başörtülü okunsun, yok okunmasın, bir yap bir boz, böyle gidecek ve oyalanacağız da ondan...

Gönderi tarihi:
Sayın 4mevsim, hayatlar yaşanıp bittikten sonra mahkemelere başvurulamıyor, o ayrı. Benim söylediğim, öbür dünyada Mehmet'in artık Ahmet ne kadar cezalandırılsa da ailesi ile iyi ve düzgün bir hayat sürme şansını geri kazanamayacağı. Senaryo daha vahim olabilirdi. Hapisten bir afla çıkan Mehmet ailesini o durumda görünce Ahmet'i öldürebilir. Cinnet geçirip karısını öldürebilir. Senaryoları uzatmak istemiyorum, sonuçta karmakarışık hale gelen zincirleme etkileşimleri hiç bir adalet çözemez, çünkü bir kötülük tüm akışı değiştirir. O kötülüğün bedelini tayin edip ödetmek imkansızdır.

Tüm bunlar, yaşanan hayatlar bir rüya veya kabus, ölünce uyanacağız, ne yaşandığının önemi yok deseniz, bunun için mi sonsuz azaplar, mükafatlar, abes kaçar. Hayatı çok ciddiye alırsanız bir türlü, almazsanız bir türlü...

Bakın mantık temelinde geliştirilmeyen, hayali varsayımları sınırlamanın bir yolu olmadığı için son derece geniş bir alanda çelişkilere yol açarlar ve bunları kısıtlamanın, insanları çelişkili bir yığın düşünce içinde bocalamaya yuvarlamamanın bir yolu bulunamaz. İş hayal gücüne kalırsa, sayısız mezhep, sayısız tarikat türer de türer. Çünkü elde geçerli bir kriter yok. Bir kutsal metinle, biraz yüzyıllarca nasıl değiştiği bilinmeyen rivayetle bu işe bir ölçü getirilemez. Hepsi kendi hayallerinin gerçek olduğunu iddia eder, Mehdiler türer, şeyhler türer, dabbeler, deccallar, türlü efsane türer. Bunlar da insanları ancak uyuşturur.

İnsanlar da bu boş işlerle zaman öldürür, üstelik inançları sömürülür. Bakın açıkça söylüyorum. Çağ bilgi ve teknoloji çağı. Geçmişteki gibi kaba güç çağı değil. İslam ekonomileri en başından sonuna kadar savaş ve ganimete dayalı süregelmiş ve çıkmaza girip bitmiştir. Dinden uzaklaşıldığı için filan yozlaşılmamıştır. Savaş ve ganimete dayalı bir ekonomi artık yaşayamadığı için bitmiştir. Dine dönersek uyanırız, yine dünyaya hakim oluruz hayalleri safsatadır, din ciddiye alınırsa insanları gereksiz tartışmalara sürükler, çatıştırır ve oyalar.

Batılılar Türkiye'de İslamın yükselişini bana inanın ellerini oğuşturarak, sevinerek izliyorlar, teşvik bile ediyorlar. Çünkü ne olacak, tartışma artacak, çatışma artacak, vakit ve enerji kaybı artacak, kararlı politikalar aşınacak, bir adım at, bir geri at, başörtülü okunsun, yok okunmasın, bir yap bir boz, böyle gidecek ve oyalanacağız da ondan...

boşverin ...

ben de bişey dicem içimde kalmasın diye uzayacak..

ama anlamadığım her tartışmanın sonu başörtüsü vs.. joker hakkı kullanır gibi...

sanırım bu başörtüsü mevzusu uzaydaki karadelikler gibi ilgili ilgisiz ne varsa çekim alanına alıp yutmakta...

ağız tadıyla tartışmanın imkanı yok..

selamlar

Gönderi tarihi:

Dinler ister Bir Tanrıdan/Yaratıcıdan gelmiş olsun ister İnsanlar tarafından icat edilmiş olsun insanlık tarihinin en önemli ögesini oluşturur.eğer dinler olmasaydı bambaşka bir dünya ile karşılaşırdık herhalde.Bugünden daha iyi bir dünya olmazdı sanırım.Bazı arkadaşlar,Ateist veya dinsiz olan birçok kişininde dini inançları olmamasına rağmen ahlaklı olabildiğini söylüyor.başına her türlü musibet gelmiş hayattan bezmiş herşeyi göze almış bir insana dini İnancı olmasa ahlakı nasıl anlatırsın yada her türlü imkana sahip İnançsız bir insanın ahlak anlayışına ne kadar güvenebiliriz.

Dinlerden rahatsız olanlar birde bu durumu düşünsünler.

Gönderi tarihi:

toplum ve devlet kanunları bu işin üstesinden geliyor

sence başına her türlü musibet gelmiş hayattan bezmiş herşeyi göze almış biri bir adam öldürecek olsa bundan günah alacağı içinmi yoksa hapise atılacağım diyemi vazgeçer?

Gönderi tarihi:
toplum ve devlet kanunları bu işin üstesinden geliyor

sence başına her türlü musibet gelmiş hayattan bezmiş herşeyi göze almış biri bir adam öldürecek olsa bundan günah alacağı içinmi yoksa hapise atılacağım diyemi vazgeçer?

herşeyi göze almış adam vazgeçmişse dinsizse hapse atılacağı için vazgeçmiştir..

dindarsa ya hapse atılacağı için ya da günah olduğu için vazgeçmiştir.ya da herikisi için vazgeçmiştir..

peki hapse atılma imkanının olmadığı suçun ispatlanamadığı bir ortamda ne olur o zaman????

dindar olan günah olduğu için vazgeçer

ama dinsizi kim tutabilir.... :sweatingbullets:

Gönderi tarihi:
herşeyi göze almış adam vazgeçmişse dinsizse hapse atılacağı için vazgeçmiştir..

dindarsa ya hapse atılacağı için ya da günah olduğu için vazgeçmiştir.ya da herikisi için vazgeçmiştir..

peki hapse atılma imkanının olmadığı suçun ispatlanamadığı bir ortamda ne olur o zaman????

Şimdiye kadar siz hiç bir dinsizin beline bomba bağlayıpta masum insanların ölmelerine neden olduğunu duydunuz mu hiç sayın 4mevsim. Bilakis, dindar günah olduğu için vazgeçmiyor, çünkü Allah yolunda savaşıyor (bu Allah yolunda savaşmakta bir tek İslam'da var sanırım) ve masum insanları da beraberinde götürüyor. Ya da cinnet geçiripte çoluğunu çocuğunu dograyanlardan bu dinsizdi bu dinliydi diyen bir açıklama duydunuz mu hiç?

Herşeyi göze alıpta yapan insanlar genelde dine kayıtsız şartsız bağlanmış insanlar oluyor, zira sonunda vaadedilen Cennet var. Bağla beline bombayı cennetlik ol, ne kolay değil mi cennete gitmek.

Gönderi tarihi:
Şimdiye kadar siz hiç bir dinsizin beline bomba bağlayıpta masum insanların ölmelerine neden olduğunu duydunuz mu hiç sayın 4mevsim. Bilakis, dindar günah olduğu için vazgeçmiyor, çünkü Allah yolunda savaşıyor (bu Allah yolunda savaşmakta bir tek İslam'da var sanırım) ve masum insanları da beraberinde götürüyor. Ya da cinnet geçiripte çoluğunu çocuğunu dograyanlardan bu dinsizdi bu dinliydi diyen bir açıklama duydunuz mu hiç?

Herşeyi göze alıpta yapan insanlar genelde dine kayıtsız şartsız bağlanmış insanlar oluyor, zira sonunda vaadedilen Cennet var. Bağla beline bombayı cennetlik ol, ne kolay değil mi cennete gitmek.

sayın muki

eldeki argümanlardan bu çıktı..

şaka bir yana benim tüm ateistler şöyledir böyledir diye bir genelleme yapmadığımı söylemek isterim..ancak sizin ortak insani değerler dediğiniz şeyin içinde yaşadığımız toplumun dininin kültürünün etkisini görmenizi isterim..

ateistim ama elimdeki krossanı yolda gördüğüm bir çocuğa veriyorum derken aslında içinde yaşadığı toplumun dini değerlerinin üzerine sinen yaklaşımını taşıdığını görmeli ..

arkadaşım var..kocası doğu almanyada yetişmiş bir ateist..birine yardım etmesini söylediğimde hayretle gözlerini açıyor ve nedennn yardım edecekmişim diyor demişti..alman komşuma tatlı verdiğimde oğlunun bana bakışını görmeliydin..neden bize yemek veriyorsun...istemiyoruz..

yaşlı bir almanın yoldan geçmesine o istemeden yardım etmek istemeniz ona hakaret sayılır gibi....gerçi öğrendiler artık türkler sayesinde değerlerimizi..

adam öldürmenin yanlışlığı ya da suç oluşu evrimleşerek bulduğumuz bir yargı değildir..ilk insandan itibaren suçtur....hiç düşündünüz mü bunda vahyin etken olduğunu.....

Gönderi tarihi:
adam öldürmenin yanlışlığı ya da suç oluşu evrimleşerek bulduğumuz bir yargı değildir..ilk insandan itibaren suçtur....hiç düşündünüz mü bunda vahyin etken olduğunu.....

Adam öldürmenin suç olmasının vahyle bir alakası yok.

Zaten vahy diye bişey yok.

Mamut avlarken, yardımcılarının öldürülmesi insanı kızdırır elbette.

Bu kadar basit birşey öldürmenin günah/suç olması.

Düşman addedilen kişileri öldürmenin suç olduğunu söyleyen olmamış zaten.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Sayın 4mevsim.

Kırmızı yazıda edindiğiniz intiba yanlış olduğu için çok zorlanmışsınız, terleme ifadesi koymuşsunuz. Yakışmışta... :)

Önce bir inceleyelim bakalım bir insanı suç işlemeden alıkoyan sebepler nelermiş. 1- Vicdan 2- Öğretiler 3-Yargılanma korkusu 4-Soyutlanma korkusu. Bu değerlerin tümü bir ateistte üst düzeye çıkmış değerlerir. İnsani değerlerdir ve bunların mücadelesini yapmaktadır. Hapiste kalmaması demek yargılanmaması anlamına gelmemektedir. İşlediği suça karşı olan taraflarda insanı yargılayıp cezalandırabilir (bunu savunmuyorum).

Bence en önemli faktörler vicdan ve öğretilerdir. Vicdanı hepimiz biliyoruz. İnsanın içinden gelen insaf duygusu ile, öğretilerin toplamından gelen karma merhamet davranışıdır. Yaşamda ve eğitim kurumlarında verilen sosyal öğretiler, insanın vicdanlı, merhametli, insaflı davranmasını zaten sağlamaktadır.

Kaldıki din bunların tam tersini yapmaktadır. Babasına haksızlık yapacağı zannıyla çocuk öldürmek, çocuk kurban kesme örneği, sizden olmayanı öldürün, kısas yapın, savaşın tavsiyeleri insan öldürme teşvikleridir.

İnsan öldüren bir dinsiz yada ateist gösteremezsiniz.

Gönderi tarihi:

cocuk2jp.gif

Hani nerede bu çocuğa yemek veren annesi?

"Hani nerede bu çocuğa yemek veren annesi?"

Neden bunun yanıtı verilmiyor...

Polemiği başlatıp sonradan neden bu soru görmemezlikten geliniyor?..

"Tertemiz el değmemiş bir sut"mü içiyor bu yavru?

Gözetmen nerede?

Yaşamın gerçekleri ile örtüşüyor mu inançlarınıza dayalı ifadeleriniz?

Gönderi tarihi:

Valla CNN de din teröristleri iyi işleniyor. Faydalı bir belgesel, izleyin, dinlerin insanlara neler yaptırabildiğini görebilirsiniz. Taraflılık yok, çarpıtma yok. Teröristlerin kendi ağızlarından...

Gönderi tarihi:

LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMEDEN RESULULLAH

Onlar, Allah'a, hoşlarına gitmeyen şeyleri uygun görürler, dilleri de yalan olarak en güzel olanın

'kendilerinin olduğunu düzmektedir.'Hiç şüphesiz ateş onlar içindir ve hiç şüphesiz onlar (cehennemde) öncülerdir.

(Nahl Suresi, 62)

Allah'a inanmayanlara İmam-ı Azamn'dan cevap

Üç kişi İmam Azam Hazretleri?ne birer soru sordular. Büyük imam hepsine birbirinden güzel cevaplar verdi:

1- Bize Allah?ı gösterebilir misin?

2- Cehennem ateş olduğuna göre, ateşten yaratılan cinler ve şeytanlar orada nasıl azap göreceklerdir?

3- Hem kaza ve kadere inanmamızı istiyorsun, hem de insanın iradesinden bahsediyorsun. Halbuki insan her şeyi mecburen yapar, kendi iradesi yoktur?

Bu soruları alan büyük imam, eline aldığı bir avuç toprağı soranların yüzlerine attı. Üçü de bu davranışa tepki gösterdiler. İmam-ı Azam bunun üzerine şöyle dedi: ?Allah?ı göremediği için inkar etmeye çalışan adam! Toprağın yüzünde meydana getirdiği acıyı görebildin mi? Daha yüzündeki acıyı göremezken Allah?ı göremediğin için nasıl inkar edersin? Ya sen ikinci sorunun sahibi! Bildiğin gibi insan topraktan yaratılmıştır. Ama bu bir avuç toprak senin yüzünü acıtmaya yetti. Demek ki cehennemin ateşi de ateşten yaratılan varlıkları yakabilir. İnsanın iradesini inkar eden adam! Madem benim iradem yok, ne diye yüzüne attığım toprak için benden şikayetçi oluyorsun??

Aldıkları bu cevaplar karşısında şaşkına dönen adamlar ne diyeceklerini bilemeden oradan uzaklaştılar.

10/105,106- Yine bana söyle emredildi: “Hakka yönelen bir kimse olarak yüzünü dine çevir. Sakin Allah’a ortak kosanlardan olma. Allah’i birakip da sana ne fayda ve ne de zarar verebilecek olan seylere yalvarma. Eger böyle yaparsan, süphesiz ki sen zâlimlerden olursun.”

12/38- “Atalarim Ibrahim, Ishak ve Yakub’un dinine uydum. Bizim Allah’a herhangi bir seyi ortak kosmamiz (söz konusu) olamaz. Bu, bize ve insanlara Allah’in bir lütfudur, fakat insanlarin çogu sükretmezler.”

13/36- Kendilerine kitap verdigimiz kimseler, sana indirilen Kur’an ile sevinirler. Fakat (senin aleyhinde olan) gruplardan onun bir kismini inkar edenler de vardir. De ki: “Ben ancak Allah’a kulluk etmek ve O’na ortak kosmamakla emrolundum. Ben yalniz O’na çagiriyorum ve dönüsüm de yalniz O'nadir.”

16/51- Allah söyle dedi: “Iki ilah edinmeyin. O, ancak tek ilahtir. O halde yalniz benden korkun.”

16/73- Allah’i birakip da, kendilerine göklerden ve yerden hiçbir rizik saglayamayan ve buna gücü de yetmeyen seylere tapiyorlar.

16/74- Artik Allah’a (sanina uymayan) benzetmeler yapmaya kalkmayin. Çünkü Allah bilir siz bilmezsiniz.

17/111- “Hamd, çocuk edinmeyen, mülkte ortagi olmayan, zillet ve acizligin gerektirdigi bir yardimciya ihtiyaci bulunmayan Allah’a mahsustur” de ve O’nu tekbir ile yücelt.

17/22- Allah ile birlikte baska bir tanri edinme, yoksa kinanmis ve yalnizliga itilmis olarak kalirsin.

17/39- Bunlar, Rabbinin sana vahyettigi bazi hikmetlerdir. Allah ile birlikte baska ilah edinme. Sonra kinanmis ve Allah’in rahmetinden kovulmus olarak cehenneme atilirsin.

18/110- De ki: “Ben de ancak sizin gibi bir insanim, (Ne var ki) bana, ‘Sizin ilah’iniz ancak bir tek ilâhtir” diye vahyolunuyor. Kim Rabbine kavusmayi umuyorsa yararli bir is yapsin ve Rabbine ibadette kimseyi ortak kosmasin.”

22/26- Hani biz Ibrahim’e, Kâbe’nin yerini, “Bana hiçbir seyi ortak kosma; evimi, tavaf edenler, namaz kilanlar, rükû ve secde edenler için temizle” diye belirlemistik.

22/31- Allah’a yönelen, ona ortak kosmayan kimseler (olun). Kim Allah’a ortak kosarsa, sanki gökten düsmüs de kendisini kuslar kapisiyor veya rüzgar onu uzak bir yere sürüklüyor gibidir

26/213- Öyle ise sakin Allah ile beraber baska bir ilaha yalvarma, sonra azaba ugratilanlardan olursun!

28/88- Sen Allah ile beraber baska bir ilaha ibadet etme. Ondan baska hiçbir ilah yoktur. Onun zatindan baska her sey yok olacaktir. Hüküm yalnizca O’nundur ve kesinlikle O’na döndürüleceksiniz.

30/13- Onlarin, Allah’a kostuklari ortaklardan kendileri için sefaatçilar da olmayacaktir. Artik onlar ortak kostuklari seyleri de inkar ederler.

4/36- Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir seyi ortak kosmayin. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakin komsuya, uzak komsuya, yaninizdaki arkadasa, yolcuya, elinizin altindakilere iyilik edin. Süphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.

40/66- De ki: “Rabbimden bana apaçik deliller gelince, Allah’i birakip da taptiklariniza tapmam bana yasaklandi ve bana âlemlerin Rabbine teslim olmam emredildi.”

42/6- Allah’tan baska dostlar edinenlere gelince, Allah onlari daima gözetlemektedir. Sen onlara vekil degilsin.

51/51- Allah ile beraber baska bir ilah edinmeyin. Gerçekten ben, size, Allah tarafindan gönderilmis açik bir uyariciyim.

6/14- De ki: “Göklerin ve yerin yaraticisi olan, besledigi halde beslenmeye ihtiyaci olmayan Allah’tan baskasini mi dost edinecegim.” De ki: “Bana, (Allah’a) teslim olanlarin ilki olmam emredildi ve sakin Allah’a ortak kosanlardan olma (denildi).”

6/151- (Ey Muhammed!) De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kildigi seyleri okuyayim: Ona hiçbir seyi ortak kosmayin. Anaya babaya iyi davranin. Fakirlik endisesiyle çocuklarinizi öldürmeyin. Sizi de onlari da biz riziklandiririz. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunlarin açigina da gizlisine de yaklasmayin.36 Mesrû bir hak karsiligi olmadikça Allah’in haram (dokunulmaz) kildigi cani öldürmeyin.37Iste size Allah bunu emretti ki aklinizi kullanasiniz.” 36-37

6/56- De ki: “Sizin, Allah’tan baska ibadet ettiginiz seylere ibadet etmem bana kesinlikle yasaklandi. Ben sizin arzulariniza uymam. (Uyarsam) o takdirde sapmis olurum, hidayete erenlerden olmam.”

7/33- De ki: “Rabbim ancak, açik ve gizli çirkin isleri, günahi, haksiz saldiriyi, hakkinda hiçbir delil indirmedigi herhangi bir seyi Allah’a ortak kosmanizi ve Allah’a karsi bilmediginiz seyleri söylemenizi haram kilmistir.”

72/18- “Süphesiz mescitler, Allah’indir. O halde, Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin.

Ey ALLAHA (C.C) inanmayanlar, Bugünün yarini olmayacak is isten gecmeden ALLAHA (C.C)iman edin. ALLAHTAN (C.C) baska ilah yoktur ve MUHAMMED (SAV) aleyhisselam onun elcisidir. RABBIM sizlere hidayet versin insallah yananlardan olmayin

Gönderi tarihi:

o cocuk ekmek yiyerek buyumedı o gune kadar!o kadar da dogmadı!veya bunların sorumlusu allah dıyorsan ve onun olmadıgını ıdda edıyorsan!onu yarattıgına veya yasattıgına ınandıgın deger neyse cok megolaman mıs!ama ben dıyorumkı onu allah var ettı!o oyle dogmadı!o hep ekmek yıyerek buyumedı!o oyle olusmadı!bence konuların bıraz daha ıcıne gır sonra soru sor...;)

Gönderi tarihi:

Ey ALLAHA (C.C) inanmayanlar, Bugünün yarini olmayacak is isten gecmeden ALLAHA (C.C)iman edin. ALLAHTAN (C.C) baska ilah yoktur ve MUHAMMED (SAV) aleyhisselam onun elcisidir. RABBIM sizlere hidayet versin insallah yananlardan olmayin

valla sonsuza kadar kölelik etmek bana ağır gelir beni hiç yaratmamış farzetsin aynen geri iade etsin edebiliyorsa edemiyorsada beni rahat bıraksın veya benden birşey istiyorsa karşılığını versin inancımı istiyorsa kanıtını göstersin. kanıtı gördüğün herşey demesin gördüğüm herşey bana göre benden değerli değil özgürlüğümden değerli değil ha bende onunum zaten diyorsanız faturasını göstersin. bu can bana emanet ise sahibine verilecekse sahibi olduğunu ıspatlasın. lütfen bunlardan sadece birini yapsın. kimsenin canında malında gözüm yok maksat hak yerini bulsun yanlışa gitmesin.

Gönderi tarihi:

valla sonsuza kadar kölelik etmek bana ağır gelir.

durumunun su ankı ıfadesı bu! allaha baglı olmak kolelıkten kurtulusa ermek, ozgur kalmak demektır.buna ınanmıyormusun bu okadar bagrıyorkı gunde 5 sefer (hayyalel felah,hayyalel selah) sadece gozlerını ac yeter.

beni hiç yaratmamış farzetsin

mısal sen bu kadar gucluysen hıc yaradılmamıs farz et kendını, neden sımdı allaha sıgınıyorsun kı bu lafınla aa pardon gafınla :)

aynen geri iade etsin edebiliyorsa

amin bu dua na amin demek gelıyor ıcımden sadece.pekı sana bır soru senı nereye ıade etsın? yanı kaynaga gerı donmek ıstıyorsun yanı allaha degılmı?o zaman ınancsızlık sadece bır moda hastılıgı oldugu ıcın sen ınancsızsın, bu deyısınden ben bunu cıkarıyorum. her kelımende allaha yalvarıyorsun farkında degılmısın.

bak sana bır ıkı ayet arayısını sonlandırır belkı:

(BAKARA suresi 118. ayet)

Elmalılı Sade. 1 İlmi olmayanlar da: «Ne olur Allah bizimle konuşsa, yahut bize bir mucize gelse!» dediler. Bunlardan öncekiler de tıpkı bunların dedikleri gibi demişlerdi. Kalpleri birbirine benzedi. Cidden gerçekleri bilmek isteyen bir ümmet için Biz mucizeleri açık bir şekilde gösterdik.

bak ne guzel yazdıklarına cevap vermıs allah (c.c.) sankı sana soylemıs al sana aradıgın mucıze. bıde tam konusunun ustunde yazısıyoruz ALLAHTAN KAÇAMAZSINIZ bak ne yaparsan yap allahtan kacamıyorsun buda sana bır mucıze gıbı gelıyormu?bıde su mukemmel konuyu hıc okudun mu?

veya benden birşey istiyorsa karşılığını versin inancımı istiyorsa kanıtını göstersin.

senı butun yarattıklarından ayıran fark ney kı?peygamber olmak ıstermısın mısal?sana kanıt olarak ben bır sey soyleyemem ,cunku gene allaha yalvarmıssın. sen ınanmakla ınanmamak arasında kalmıssın! ben senı bu sorunda, dualarınla basbasa bırakmak ıstıyorum.'' hıdayete erdıren ancak allahtır.'' bunu farketmıssın ıyı olmus sızın ıcın.

kanıtı gördüğün herşey demesin

demek allah ıle konustun ve sana bu cevabı verdı.:)tamam ozaman bıde sunu dusun. goremedıgın hersey deseydı sana? pekı nasıl kanıt ıstıyorsun algının dısında bana soylermısın:)gormek ıstemıyorum ama gormemekte ıstemıyorum ,sız ne ıstedıgınızı bılıyormusunuz.herseye gozlerınızı kapatmayın gordugunuz seyler apacık delıller sızın ıcın.

gördüğüm herşey bana göre benden değerli değil özgürlüğümden değerli değil ha bende onunum zaten diyorsanız faturasını göstersin.

bak bu dogru ıste sen gordugun herseyden daha degerlısın,ozgurlugun daha degerlı onun ıcın gordugun seylere bagımlı kalma! onun ıcın ezanda hayyalel selah,hayyalel felah derler. bunlar cok dogru ama su fatura olayı var ya!.. madem bukadar guclusun ve buna ınanıyorsun allah senın canını almayacak! ozaman allahtan baska bırı var senın canını alacak,cunku sonsuza kadar yasamayacaksın ama sonsuza kadar yasamak ısterdın, ona karsı hazır ol! ve faturan kıme aıtse ona onu goster.ama ben ınanıyorumkı allah senın canını alacak ve sen buna engel olamayacaksın.

bu can bana emanet ise sahibine verilecekse sahibi olduğunu ıspatlasın.

etrafında vefat eden bırı yok heralde! veya vefat etmeden once konustugun bırı! ınsan son 15 sanıyesınde bıle olmek ıstemez ve hep olmeyecekmıs gıbı konusur, dusunur ama 15 sanıye sonra o ,artık olmustur ve kaynagına donmustur.bu sana bır ıspat degılmıdır, sence? bak elınde olmadan alınacak canın ve kendı olumunun efendısı olamayacak kadar bıle gucsuz kalacaksın belkı.

lütfen bunlardan sadece birini yapsın. kimsenin canında malında gözüm yok maksat hak yerini bulsun yanlışa gitmesin.

yapmayacagını sana kım soyledı kı, bu kadar emın bır sekılde hayatta olmamıs olaylar gıbı cıglık atıyorsun. elem verıcı azabının karsısında?herkesın malında canında gozun olsa ne olur kı?hak yerını zaten bulacak sayın abraham! bundan ananın senı dogurdugu gıbı emın olabılırsın!

Gönderi tarihi:

kardeş sen doğru dinin seninki olduğuna nasıl bukadar eminsin? allahı gördünmü yok hissettin ben hissedemedim. kitap gönderme işleri allahamı ait? hayır allaha ait olsaydı hatasız olurlardı. ha öncekiler değiştirilmiş diyorsunuz allah bunuda önceden biliyordu ve değiştirilmeyen kuranı kerimi ilk başta gönderebilirdi. burada maksat ne acaba 4 kitap ve yüzlerce peygamber göndererek allahın maksadı ne olabilirdi? kafaları karıştırmaktan başka bir işemi yaradı böylesi? şüphesiz inanın diyor kitabınız en azından şüphesiz inanın diyerek bana hakaret etmesin ya ben safmıyım görmediğim emin olmadığım şeye şüphesiz inanayım. emin olmadığın şeyde şüphe vardır hatta şu an senin kafanda bile acaba gerçekten yokmudur diye bir şüphe var milyonda bir oranındada olsa var. bendeki bu oran ise tam tersine iken ben nasıl inanayım? dur ben bi inanayım demekle inanılırmı?

benim görüşümde bir yaratıcı varsa o böyle bana inanın beni yüceltin benim için namaz kılın ibadet edin hele hele muhammede inanın gibi basit işlerle uğraşmaz. benim görüşümde olabilecek bir yaratıcı insanları sınava sokuyorsa onları sadece iyi ve kötü diye ayırır cezalarını ona göre verir. muhammede inananlarla inanmayanlar şeklinde değil.

gelelim mesajlarımın anlamlarına

"valla sonsuza kadar kölelik etmek bana ağır gelir."

sürekli kontrol altındaysan hiçbirzaman yalnız kalamayacaksın yatak odanda bile seni izleyen biri hep olacak :)

"beni hiç yaratmamış farzetsin"

burda allaha sığındığımı nereden çıkardın onu anlamadım benim demek istediğim ben köleliği kabul etmiyorum bana birşey sormadı nasılki yoktan varetti vardanda yok etsin beni hiç mühim değil çünkü öldüğümde zaten bir beynim olmayacakki düşüneyim.

"aynen geri iade etsin edebiliyorsa"

amin bu dua na amin demek gelıyor ıcımden sadece.pekı sana bır soru senı nereye ıade etsın? yanı kaynaga gerı donmek ıstıyorsun yanı allaha degılmı?o zaman ınancsızlık sadece bır moda hastılıgı oldugu ıcın sen ınancsızsın, bu deyısınden ben bunu cıkarıyorum. her kelımende allaha yalvarıyorsun farkında degılmısın.

bak sana bır ıkı ayet arayısını sonlandırır belkı:

nereye iade aldığı yere yoksa bir kaynakmı var? ben yok iken yani yoktan var olmadan önce allahınıza veya kimseye aitmiydim? değildim. işte ben öyle rahat idim benim rahatımı bozmasın demek istedim beni vardan yok etsin ben kimseye ait olmak istemiyorum bana göre değil bunu istemek özgür bir varlığın hakkıdır nankörlük değil.

(BAKARA suresi 118. ayet)

Elmalılı Sade. 1 İlmi olmayanlar da: «Ne olur Allah bizimle konuşsa, yahut bize bir mucize gelse!» dediler. Bunlardan öncekiler de tıpkı bunların dedikleri gibi demişlerdi. Kalpleri birbirine benzedi. Cidden gerçekleri bilmek isteyen bir ümmet için Biz mucizeleri açık bir şekilde gösterdik.

yok canım şakadır şaka :) yav belli işte muhammedin dilinden yazılmış.

gerçekleri belkide benim kadar bilmek isteyen biri daha yoktur ama bana zırnık mucize gösterilmedi zamanında okadar inanırdım severdim allahı inancım vardı ama inancım gitti din simsarları birtaraftan yaşadıklarım bir taraftan aldılar inancımı allahta bana sırtını çevirdi kaderimi yazan allah beni şeytanlarmı yaratmıştı neden elimden tutmadı bir mucize sadece yav koskoca allahsın ol demen yetiyor sana sonsuza kadar kölelik edecez bir mucize çokmu. mucize yoksa imanda yok mesele bu değil mesele iman zaten yok.

senı butun yarattıklarından ayıran fark ney kı?peygamber olmak ıstermısın mısal?sana kanıt olarak ben bır sey soyleyemem ,cunku gene allaha yalvarmıssın. sen ınanmakla ınanmamak arasında kalmıssın! ben senı bu sorunda, dualarınla basbasa bırakmak ıstıyorum.'' hıdayete erdıren ancak allahtır.'' bunu farketmıssın ıyı olmus sızın ıcın.

beni ayıran fark beni sonsuz azap için özel olarak yaratmış benimde yaptığım yalvarmak değil farkındaysanız isyan etmek neye karşı haksızlığa karşı.

demek allah ıle konustun ve sana bu cevabı verdı.:)tamam ozaman bıde sunu dusun. goremedıgın hersey deseydı sana? pekı nasıl kanıt ıstıyorsun algının dısında bana soylermısın:)gormek ıstemıyorum ama gormemekte ıstemıyorum ,sız ne ıstedıgınızı bılıyormusunuz.herseye gozlerınızı kapatmayın gordugunuz seyler apacık delıller sızın ıcın.

göremediğim herşeyi bırak göremediğim tek birşey gösterse kafi mesela cennetten bir manzara veya cehennemden veya uzayın sonunu veya kendini. inat yapmadığımı sizde görürsünüz ozaman.

gördüğümüz şeyler bizden önce vardı önce ben sonra onlar olmadı onlar olduğu için ben oldum.

su toprak güneş oksijen v.s. olmasaydı ben zaten olmazdım.

bak bu dogru ıste sen gordugun herseyden daha degerlısın,ozgurlugun daha degerlı onun ıcın gordugun seylere bagımlı kalma! onun ıcın ezanda hayyalel selah,hayyalel felah derler. bunlar cok dogru ama su fatura olayı var ya!.. madem bukadar guclusun ve buna ınanıyorsun allah senın canını almayacak! ozaman allahtan baska bırı var senın canını alacak,cunku sonsuza kadar yasamayacaksın ama sonsuza kadar yasamak ısterdın, ona karsı hazır ol! ve faturan kıme aıtse ona onu goster.ama ben ınanıyorumkı allah senın canını alacak ve sen buna engel olamayacaksın.

benim canımı kimsenin almasına gerek yok ben kendim ölürüm hemde istediğim anda. allah okadar güçlüyse veya varsa bu mesajı bana göndertmeden alsın canımı yada bundan sonra bir mesaj daha yazdırmadan alsında bütün insanlar şahit olsun.

etrafında vefat eden bırı yok heralde! veya vefat etmeden once konustugun bırı! ınsan son 15 sanıyesınde bıle olmek ıstemez ve hep olmeyecekmıs gıbı konusur, dusunur ama 15 sanıye sonra o ,artık olmustur ve kaynagına donmustur.bu sana bır ıspat degılmıdır, sence? bak elınde olmadan alınacak canın ve kendı olumunun efendısı olamayacak kadar bıle gucsuz kalacaksın belkı.

vefat edenler doğanın kanunlarına ayak uyduruyorlar o yaşlanmasa bile hücreler yaşlanıyor ve ölüm gerçekleşiyor. birde sen aksini düşün hiç ölmeyecek olsan yaşamanın bir kıymeti kalırmıydı?

ben en kral cennette olsa ölümsüz olunca bir kıymetinin kalmayacağına inanıyorum.

yapmayacagını sana kım soyledı kı, bu kadar emın bır sekılde hayatta olmamıs olaylar gıbı cıglık atıyorsun. elem verıcı azabının karsısında?herkesın malında canında gozun olsa ne olur kı?hak yerını zaten bulacak sayın abraham! bundan ananın senı dogurdugu gıbı emın olabılırsın!

asıl sen öbür tarafa gidip gelmiş gibi konuşuyorsun görmediğin şeylere nasıl emin olabiliyorsunki? kalbinin temizliğinden olsagerek. ama sende şuna emin olki benim kalbimde seninki kadar temiz aramızdaki fark sadece benim elek seninkinden çok daha ince.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.