Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

bazı ayetleri çıkarılarak hazırlanmış Bakara 3

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
siz benim için tasalanmayı bırakında bir sorum olcak size

o coğrafyada doğduğunuzu düşünün şöyle beş dakka düşünün .bir amerikan askeri bile olsa tecavüz tecavüzdür ve kendinizi o tecavüz edilip öldürülen kadının yakını yerine koyun...kaldıki aynı şeyi israil lübnan savaşındada gördük .2 askeri kaçırıldı die lübnan ı 1 aydan fazla bombalayıp kaç kişinin parçalanarak ölmesine vesile oldu.kaldıki kaçırılan israil askerleri öldürülmedide tecavüzede uğramadı... gelin adaletten ***************...

ezan okunurken minarelerede ateş edilen zamanları gördük bosnayı çeçenyayı bırakın demagoji yapmayı kim kimin ne olduğunu ve kim kimden daha insalcıl bunları çok ii biliyoruz .o coğrafyada iran dışında yaşayan hemen her müslüman ülke savunmasız silahsız bırakılmıştır...

Sayın badican,

Şimdi bırakın savaşlarıda tekrar konu başlığına ayetlere gelelim. Tecavüz diyorsunuz. Hemen ayetlere bakalım. Cariyelerinizi nikahlamadan 3er 5er götürebilirsiniz (anlamını çıkarttın umarım) ayeti ile müslümanlar milyonlarca insanlara ****** etmedilermi ? Hakeza çok evlilik; evli bir bayana sor bakayım kendisine rakip bir bayanla olunmak onun gözünde tecavüzmü değilmi ?

Sonuç: herhangi bir inancın hükümleri ortaçağ zihniyetini taşımaktadır. Modern insan hakları kurallarına uymamaktadır. Daha önce söylediğim gibi modern insan hakları, kişilere haklar, özgürlükler, inanç ve kimlik farklılığı konularında tam bir eşitlik öngörmektedir. İnançlara ait kişi hakları ile çelişmektedir.

• Cevaplar 52
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
Sayın badican,

Şimdi bırakın savaşlarıda tekrar konu başlığına ayetlere gelelim. Tecavüz diyorsunuz. Hemen ayetlere bakalım. Cariyelerinizi nikahlamadan 3er 5er götürebilirsiniz (anlamını çıkarttın umarım) ayeti ile müslümanlar milyonlarca insanlara ******** etmedilermi ? Hakeza çok evlilik; evli bir bayana sor bakayım kendisine rakip bir bayanla olunmak onun gözünde tecavüzmü değilmi ?

Sonuç: herhangi bir inancın hükümleri ortaçağ zihniyetini taşımaktadır. Modern insan hakları kurallarına uymamaktadır. Daha önce söylediğim gibi modern insan hakları, kişilere haklar, özgürlükler, inanç ve kimlik farklılığı konularında tam bir eşitlik öngörmektedir. İnançlara ait kişi hakları ile çelişmektedir.

zaten konunun devamında bağlanan yerden devam ediyoruz

birde ben bana bişe soruldu cevabını alamadım .hala cevap bekliyorum...

sayın maraba sizin sorunuza gelince ne günümüzde nede ortaçağ dediğin zamanlarda hiçbir mümin hiçbir mümin hanımı rızası olmadan ikinci bir eş olarak almamıştır(istisna ve istismar edenler hariç) bunun aksini kimse iddia edemez sizden başka .ve ayrıca ayetlerde bahsi geçen bu konuyla ilgili biraz daha araştırma yapmanı tavsiye ediyorum size.

ben hiçbir ayette gidin 3 er 5 er cariyeleri götürün tecavüz edin diye bir ayet görmedim .si,zde görmediniz kimse görmedi yok çünkü...

sizin yanlı bakışınızla bakarsanız istediğiniz gibi görebilirsiniz ayetleri :)

Gönderi tarihi:

dünya adalet üzerinden yükselir.

merhamet protokolde adaletden sonra gelir, gelmelidir.

adaletli olan, dogal olarak mermametlidir.

adaleti eşyanın 'yerli yerince yerleştirilmesi çabası' olarak tanımlarsak, bu içinde merhameti dogallıkla barındırır.

lakin adaletden ayrı bir merhamet merhamet degildir, kayırmadır sadece.

Kur'an bir bütündür.

Kur'an'i bir davet söz konusu ise, bu bütünlük -her ne sürette olursa olsun- hiç bir şekilde ihmal edilemez.

modern dünyanın bu kadar kir saçtıgı bir yüzyılda, insan hayatının basit ekonomik çıkara baglı oldugu bir dünya da, her tarafın kokuşmadan nasibini aldıgı bir dünya da...

hakikatleri parçalı sunmanın hiç bir faydası olamaz ve bilakis zararı olur.

Gönderi tarihi:
Sayın badican,

Şimdi bırakın savaşlarıda tekrar konu başlığına ayetlere gelelim. Tecavüz diyorsunuz. Hemen ayetlere bakalım. Cariyelerinizi nikahlamadan 3er 5er götürebilirsiniz (anlamını çıkarttın umarım) ayeti ile müslümanlar milyonlarca insanlara ****** etmedilermi ? Hakeza çok evlilik; evli bir bayana sor bakayım kendisine rakip bir bayanla olunmak onun gözünde tecavüzmü değilmi ?

bu konu hakkında sana cok buyuk hak verıyorum maraba ama bıde hep sunu dusunuyorum peygamber donemınde olaylar cok farklıydı nekadarda bunu yazılı kaynaklardan okuduysakta olayı bırebır yasamadıgımız ıcın olayın sıddetı yazılı kaynaklarda kalıyor ve azalıyor umarım bunu ınkar etmezsın.bu aynı kurtulus savası gıbı ,250 bın kısı oldu dıyorlar ama bız bunu kıtaptan okudugumuz ıcın rakam korkutucu gelmıyor .haberlerde hep trafık kazası duyuyoruz ama olayı yasamadıgımız ıcın sıddetı bıze hafıf gelıyor.hatta gecenlerde bır trafık kazası gordum otobusteydım suclu veya sucsuz kım bılemıyorum ama adamcagıza araba carpmıs ve aılesının yanında, son nefesını vermıs ve adamın ustunu polısler ortmus ve kaldırıma cemısler. kadının ıkı ufacık 3 ve 4 yaslarında kız cocukları vardı .otobusle yanlarından gecerken sadece 15 sanıye surdu (otobustekıler bende dahıl soforde harıc degıl tabıkı bıraz meraklıydı)veya surmedı kadın aglayarak polıslere ıfade verıyordu ve aksamdı ,cocuklardan bırı babasına bakıyordu uzaktan, polıs arabaları adamında bır kısmını gızlemıstı ,benım durdugum acı ortulu adamın tam fonunu gormek ıcın veya tum olayın o ankı olayın tum fonunu gormek ıcın cok musaıttı, cocuklardan dıgerı annesının etegını cekıstırıyor sankı annesının bır seyın farkında olmadıgını gosterıyor. ve otobus ordan uzaklastı ve ben son kez bıle olsun donup o sahneye bır daha bakmak ıstemedım, yanı mekanık sehrın caniliğini bıre bır gordum, ve butun duygularımla yasadım, ve gercekten olayla duymak ve okumak bırbırıne hıc benzemıyor. ve hatta alakası bıle yok! bıde boyle dusunsen bu olayları kım bılır aktarılamayan neler vardı kım bılır. onun ıcın ben bu olaya cok on yargısız bakmak ıstıyorum. cunku o donem kadınlarının nasıl oldugunu bıle kaynaklar harıc tam bılemıyorum. bırseydaha maraba kardesım uygar toplumlar dıyorsun pardon ,bunu kelımenın toplamından ben cıkarıyorum bu uygar toplumlara ,cok gerıye degıl savundugun uygar toplumlara bır bak, 100 sene onceye fazla degıl daha kadınları ınsan sıfatına sokalımmı yoksa sokmayalımmı dıye dusunen bır toplum ,avrupalı bır toplum !uygardedıgın toplum! kapıtalızmın ılk kolelerı kadınlar dıyen uygarlar......uygar toplumlar! ben sana uygarlıgı soyleyeyımmı aslında aklımdakı uygarlık tasların renklerı! baska bırsey degıl. onun ıcın herkese soyluyorum kutsal olan sakal bıyık kıl tuy tas toprak degıl kutsal olan soz fıkır deneyım ve uygulama .....ve hatta dıger dınlere bır bakalım 4 buyuk dın harıcındekı dınlere; budızme bır bakalım budızmın gecmısınde, hındıstanda kocaman bır cukur kazılarak kadınlar ve erkekler, cogunlugu kadın olmak uzere yakılmıslardır.budanın bırebır temas ettıgı bu olaylarda bır kadın rahıbe budaya sunları soylemıstır ''evet ruyalarımızda cınsel bırlıktelık yasadık tapınaklarınıza kılıt vurdunuz herkesı ayırdınız ama seytanın gecemeyecegı ,atlayamayacagı bır kılıt vuramadınız'' bu budıst rahıbe samımı bır kadın ve budanın sorduguna cevabı dogru verıyor. ve bır suru rahıp ve rahıbe bu soruları hayır olarak yanı ruyamda bıle hıc kımseyle beraber olmadım dıyor. gel var ıslamdan oncesını sen bır dusun bunun ıcın herhangı bır yorumum yok ama bunu soyluyorum herkes haklı olabılır kendısıne gore bırsey demıyorum. ama suna ınanıyorum hakıkat neyse degısmeyecek ve reform sadece hakıkatın ıcındekı bır bolumde olacak ama hakıkat bundan kesınlıkle etkılenmeyecek cunku her ıs ozune doner.

saygılar

Gönderi tarihi:

:clover::clover::clover:

adaleti eşyanın 'yerli yerince yerleştirilmesi çabası' olarak tanımlarsak, bu içinde merhameti dogallıkla barındırır.

Kur'an bir bütündür.

Kur'an'i bir davet söz konusu ise, bu bütünlük -her ne sürette olursa olsun- hiç bir şekilde ihmal edilemez.

modern dünyanın bu kadar kir saçtıgı bir yüzyılda, insan hayatının basit ekonomik çıkara baglı oldugu bir dünya da, her tarafın kokuşmadan nasibini aldıgı bir dünya da...

:clover::clover::clover:

ben bu deyısı altın harflerle yazarım odamın her kosesıne

saygılar

Gönderi tarihi:

sayın fft

bazı ayetleri çıkararak bakara suresini aktarmışsınız. bununla neyi hedeflediniz tam olarak açıklarsanız sevinirim. iman eden birine bir ayet okursunuz. bu onun imanını artırır. inkar eden birine sayısız ayetler okusanız da o yine inkar eder. zira iman toptan kabuldür. inkar ise toptan reddir.

''Kuranda şöyle bir ayet varmış.hımm bu ayet kabul edilebilir'' denmesi ne muhatabınız için ne de sizin iyi niyetiniz için bir kazanım olmaz.

Dünyada hiç bir güç, inanmak istemeyen bir kalbi inandırmaya yetmez

selamlar

Gönderi tarihi:
........

ben hiçbir ayette gidin 3 er 5 er cariyeleri götürün tecavüz edin diye bir ayet görmedim .si,zde görmediniz kimse görmedi yok çünkü...

sizin yanlı bakışınızla bakarsanız istediğiniz gibi görebilirsiniz ayetleri :)

Nisa-3 Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdir de) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helal olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın; yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.

Bir kadının rızası alınmadan başka bir kadınla birliktelik, her iki kadının kişiliğine tecavüzdür. Gönül rızası gösteren kadın da *******. Tecavüzün anlamını nasıl yorumluyorsun ? Cariyeler hakkında yazılana bak hele; Sanki elinizin altında şişme bebekler var onlarla yetinin der gibi söylüyor. Tipik bir ortaçağ anlayışı.

bu konu hakkında sana cok buyuk hak verıyorum maraba ama bıde hep sunu dusunuyorum peygamber donemınde olaylar cok farklıydı nekadarda bunu yazılı kaynaklardan okuduysakta olayı bırebır yasamadıgımız ıcın olayın sıddetı yazılı kaynaklarda kalıyor ve azalıyor umarım bunu ınkar etmezsın........

...........ama suna ınanıyorum hakıkat neyse degısmeyecek ve reform sadece hakıkatın ıcındekı bır bolumde olacak ama hakıkat bundan kesınlıkle etkılenmeyecek cunku her ıs ozune doner.

Sayın çimen, bilime göre yanlış olan, uzun bir yazı yazmışsın. "Tarih tekerrürden ibarettir ve aslında hiç birşey değişmez. Biz asıl gerçeklerin iç yüzlerinin farkında değiliz" anlamında yazılar yazmışsın.

Bilim adamları aynı şeyi söylemiyorlar. Hatta seni yanlışlıyorlar. Hiç bir nesne kısa vadede bir saniye önceki gibi olamaz. Uzun vadede ise niteliklerini değiştirdiği içinde aynı öze sahip değildirler. Bunlar bilimsel açıklamadırlar. İsmine de tarihsel, bilimsel diyalektik gelişim, değişim denir.

Belli bir süreç içerisinde o nesnenin özü değişmemişse özüne ait teplkileri göstereceği doğru. Zaman tarihine göre çok kısa bir geçmiş olan orta çağ zihniyetinde de insanlar kıskançlık özünü koruyorlardı. Hadislerde hatta ayetlerde bile belirtilmiştir bu. Hatta Muhammedin hanımlarının arasında sıralama haksızlıkları oluşmuştur. Bu demektirki kadınların özleri o zamana göre değişmemiş, zorla bastırılmaya çalışılmıştır. O dönemde de hiç bir kadın kendisine rakibi kabul etmez. Tıpkı erkekler gibi. Aksini düşünmek insan hakkına tcavüzdür.

Kur'an bir bütündür.

Sayın aslan34, birinci paragraftaki genel doğruyu tutmuş, uzaktan yakından ilgili olmadığı Kur'an'a mal etmişsin. Kuranın yüzlerce ayeti biribiriyle çelişmekte. Hiçte eşit adalet içermemektedir. Ayrıntıları çelişen bir bütün, bütün olarak tutarlı da olamaz. Burada çelişen yüzlerce ayet zaman zaman açıklandı.

Gönderi tarihi:
Sayın aslan34, birinci paragraftaki genel doğruyu tutmuş, uzaktan yakından ilgili olmadığı Kur'an'a mal etmişsin. Kuranın yüzlerce ayeti biribiriyle çelişmekte. Hiçte eşit adalet içermemektedir. Ayrıntıları çelişen bir bütün, bütün olarak tutarlı da olamaz. Burada çelişen yüzlerce ayet zaman zaman açıklandı.

sayın maraba;

söz konusu yazım Kur'an'a inananları muhatap alarak yazılmışdır.

inanmayanları bu yazıda direk muhatap almadım.

her şeyi üstünüze almaya gerek yok kanımca.

bozuk plak gibi çelişki, çelişki demenin de bir anlamı yok.

sen öyle inanıyorsun. ben böyle inanıyorum.

gayet dogal.

senin o açıkladıgını var saydıgın çelişki, bizzat senin çelişkindir.

yani sana öyle geliyor, bana ise gelmiyor. bu kadar basit.

açıkladıgını varsaydıgın sözde açıklamalar nihayetinde senin açıklamaların ve seni baglar.

beni ise Allah(cc) baglar..

Gönderi tarihi:
sayın fft

bazı ayetleri çıkararak bakara suresini aktarmışsınız. bununla neyi hedeflediniz tam olarak açıklarsanız sevinirim. iman eden birine bir ayet okursunuz. bu onun imanını artırır. inkar eden birine sayısız ayetler okusanız da o yine inkar eder. zira iman toptan kabuldür. inkar ise toptan reddir.

''Kuranda şöyle bir ayet varmış.hımm bu ayet kabul edilebilir'' denmesi ne muhatabınız için ne de sizin iyi niyetiniz için bir kazanım olmaz.

Dünyada hiç bir güç, inanmak istemeyen bir kalbi inandırmaya yetmez

selamlar

şiddet unsurları çıkarılınca geriye hiçbirşey kalmaz tezini savunan bi arkadaşa, verdiğim söz sebebiyle sadece... kısacası ,malesef, söz ağızdan bir kez çıkar ve yapmak zorundaydım... her zaman tekrarladığım gibi... Kuran bir bütündür... onun her bir ayeti bana mükemmeldir... Allah dilemedikçe onlar inanacak değiller,farkındayım... arada ,iki arada bi derede insanlar olmasa,çoğu için yapılabilecek bişey yok... hatta bana kalsa bu forumlarda yazmamda yanlış belki... çünkü Rabbim,onlarla tartışmamamız konusunda da uyarıyor... ama onların duyması da üzerlerine hak... ben ,bir dönem kitaba inanmadığım için belki bu kadar nefsime yenik düşüp buralarda bişeyler anlatmaya çalışıyorum... kitap mükemmel ve onu yanlış yorumlayan yanlış kalplerdir... umarım çoğu için anladıkları an ,geç kalınmış an olmaz...

Selametle

Gönderi tarihi:

Kur'an bir bütündür.

hakikatler olduğu yerde sapasağlam durmakta,bir soruya bir ayetle cevap verileceğine bir soruya belki 200 ayet sunuldu o kadar... biri ise tuttu o 200 ayetten 1 ini alıp ,İbrahim kuş dedi takıldı yine... bu onların şu an o kitaba nasıl neyle baktıklarının en güzel göstergesi oldu bence...

bu arada arkadaşlar ha bire çelişki diyorlar.. kendileri o kadar çelişkiyi yaşarken okudukları da çelişkili olur tabi...

ne mutlu bize ki,kitabımız ne kadar eşsizse,bu derece mücadele ediyorlar bıkmadan,usanmadan... inanılmayanın nesiyle mücadele ise bu...sanki onları çarşaflara dolayan var ya da zorla camiye sokan... herkesin kafasına buyruk yaşadığı sistemde ,hazır herşey de laik işliyor,bu derece sıkıntıları ne anlamadım... ateistler dışlanıyormuş... dışlamayanı dışlamazlarmış.. ya ben cidden papağanlara özenmeye başladım,en azından bi sevimlilikleri var...

Gönderi tarihi:
şiddet unsurları çıkarılınca geriye hiçbirşey kalmaz tezini savunan bi arkadaşa, verdiğim söz sebebiyle sadece... kısacası ,malesef, söz ağızdan bir kez çıkar ve yapmak zorundaydım... her zaman tekrarladığım gibi... Kuran bir bütündür... onun her bir ayeti bana mükemmeldir... Allah dilemedikçe onlar inanacak değiller,farkındayım... arada ,iki arada bi derede insanlar olmasa,çoğu için yapılabilecek bişey yok... hatta bana kalsa bu forumlarda yazmamda yanlış belki... çünkü Rabbim,onlarla tartışmamamız konusunda da uyarıyor... ama onların duyması da üzerlerine hak... ben ,bir dönem kitaba inanmadığım için belki bu kadar nefsime yenik düşüp buralarda bişeyler anlatmaya çalışıyorum... kitap mükemmel ve onu yanlış yorumlayan yanlış kalplerdir... umarım çoğu için anladıkları an ,geç kalınmış an olmaz...

Selametle

sayın fft

cevapladığın için teşekkürler. iyi niyetinden şüphem olmadı ancak ''bazı ayetleri çıkarılmış'' ifadesi biraz farklı yorumlanabilir diye düşündüğüm için sordum..

forumlarda yazman neden yanlış olsun.. gerçi tartışmaları ilk okuduğumda afallamadım desem yalan olur.ama eminim her iki taraf için güzel sonuçlar olabilir.sanırım burada biçok kişi tartışılan konular sebebiyle kuranı daha çok okumak ve incelemek ihtiyacı duymuştur. dolayısıyla kuranın en çok okunan kitap oluşu anlam kazanmış oluyor ve inanan neye inandığını; inkar eden de neyi inkar ettiğini bilmiş oluyor..

selamlar

Gönderi tarihi:
hakikatler olduğu yerde sapasağlam durmakta,bir soruya bir ayetle cevap verileceğine bir soruya belki 200 ayet sunuldu o kadar... biri ise tuttu o 200 ayetten 1 ini alıp ,İbrahim kuş dedi takıldı yine... bu onların şu an o kitaba nasıl neyle baktıklarının en güzel göstergesi oldu bence...

bu arada arkadaşlar ha bire çelişki diyorlar.. kendileri o kadar çelişkiyi yaşarken okudukları da çelişkili olur tabi...

ne mutlu bize ki,kitabımız ne kadar eşsizse,bu derece mücadele ediyorlar bıkmadan,usanmadan... inanılmayanın nesiyle mücadele ise bu...sanki onları çarşaflara dolayan var ya da zorla camiye sokan... herkesin kafasına buyruk yaşadığı sistemde ,hazır herşey de laik işliyor,bu derece sıkıntıları ne anlamadım... ateistler dışlanıyormuş... dışlamayanı dışlamazlarmış.. ya ben cidden papağanlara özenmeye başladım,en azından bi sevimlilikleri var...

Hayır da, neyi ispatlamış oldun şimdi fft? Demek ki senin içinde de insan olma gururundan kırıntılar, çelişkiyi fark edecek bir beyin var ki, Kuran'ın göze, kulağa hoş gelen yerlerini ayıklıyor, haksızlık eden ve çelişkili yerlerini es geçiyorsun.

dolayısıyla kuranın en çok okunan kitap oluşu anlam kazanmış oluyor ve inanan neye inandığını; inkar eden de neyi inkar ettiğini bilmiş oluyor..

Sayın 4mevsim, inanan neye inandığını bilmiş oluyor değil. İnanan neye inanmak istiyorsa ona inanıyor Kuran'ı okurken. Alın işte, fft arkadaş Kuran'ı ayıklayıpta okuyor. Burasını sevdim... burasını sevmedim... burasından hoslandım... burasından hoşlanmadım...

Gönderi tarihi:

sayın 4 mevsim,haklısınız...hep savunduğum nokta... inanan neye inandığını bilmeli,okumalı,araştırmalı... inanmayan da neden inanmadığını bilmeli... bu arada,malesef bazı arkadaşlara artık cevap yazamıyorum,yine sözümden dolayı... :) ancak algılayışlar ortada...kafalarındaki çarpıtma noktaları bazen hayrete düşürüyor beni...nerden ne yazacaklarını kestirmek gerçekten zor..nedir bu kadar aksini iddia etme hırsı bazılarında anlamadım ama bu konuda onlar için dua etmekten başka bir yol göremiyorum... çünkü Rabbimiz dilemedikçe onlar görmeyecekler,duymayacaklar,anlamayacaklar...

Selametle... sevgimle....

Gönderi tarihi:

Bence iyi bir proje. Herkes Kur'an'ı kendine göre ayıklasın, işine gelen ve hoşlandığı ayetleri bir araya toplasın. Herkesin Kur'an'ı kendisininki olsun. Böylece kimse "Kur'an ezelden ebede kadar geçerli, herkesin inanmak ve karşı çıkmamak zorunda olduğu ilahi bir manifestodur." iddiasında bulunmaz herkes gül gibi geçinir gider. Valla ben bile kendime iyi bi Kur'an yaparım şahsen.

Bir şeyi anlamamak başka, anlamazlıktan gelmek başka bir şey olsa gerek. Arkadaşlar tutturmuşlar "Siz bu dinden, bu kitaptan bu peygamberden ne istiyorsunuz? İnanmadığınz bir şeyi niye eleştiriyorsunuz?" Bunu sorup duruyorlar.

Yukarıda belirttiğim geçerlilik ve ebedilik iddiasını ortaya atarak siz bizi tartışmanın içine sokuyorsunuz, biz kapsama alanında değiliz diyoruz, "hayır, kapsama alanından kimsecikler çıkamaz, gelin bakayım çabuk buraya" diye siz bizi çağırıyorsunuz. E yani, biz de kapsama alanının gerçekte son derece dar olduğunu göstermek zorunda kalıyoruz. Olay bu!

Gönderi tarihi:
Bence iyi bir proje. Herkes Kur'an'ı kendine göre ayıklasın, işine gelen ve hoşlandığı ayetleri bir araya toplasın. Herkesin Kur'an'ı kendisininki olsun. Böylece kimse "Kur'an ezelden ebede kadar geçerli, herkesin inanmak ve karşı çıkmamak zorunda olduğu ilahi bir manifestodur." iddiasında bulunmaz herkes gül gibi geçinir gider. Valla ben bile kendime iyi bi Kur'an yaparım şahsen.

Bir şeyi anlamamak başka, anlamazlıktan gelmek başka bir şey olsa gerek. Arkadaşlar tutturmuşlar "Siz bu dinden, bu kitaptan bu peygamberden ne istiyorsunuz? İnanmadığınz bir şeyi niye eleştiriyorsunuz?" Bunu sorup duruyorlar.

Yukarıda belirttiğim geçerlilik ve ebedilik iddiasını ortaya atarak siz bizi tartışmanın içine sokuyorsunuz, biz kapsama alanında değiliz diyoruz, "hayır, kapsama alanından kimsecikler çıkamaz, gelin bakayım çabuk buraya" diye siz bizi çağırıyorsunuz. E yani, biz de kapsama alanının gerçekte son derece dar olduğunu göstermek zorunda kalıyoruz. Olay bu!

Kuran bir bütündür,bizler onun her ayetinden hoşlanırız,lafı evirip çevirip çarpıtmanız bu gerçeği değiştirmez,... ne Kuran ı bir bütün olarak anlayacak,ne de burada bulunan bi kaç sıradan insanın yazısını bütünsel kavrayacak kadar kabileyet ya da düşünce sistemine sahip değilseniz,burada her din karşıtı yazınızın altında artık farklı olan nedenleri bizlere daha iyi kavratmaktan başka elinizden bişey gelmez... sayenizde Allah a şükrümüz ve hamdımız artıyor... neredeyse sayenizde ben bile kendimi bi nimetten sayacağım... ne mutlu Allahı seven kullarına....

Gönderi tarihi:

"nedenleri bizlere daha iyi kavratmaktan başka elinizden bişey gelmez..." fft.

Hay yaşayasın sevgili fft, tabii ki, yaptığımız sadece bu! Bizim sizin gibi kutsallık, dokunulmazlık zırhlarımız yok. Bize karşı çıkanları ve itiraz edenleri cehenneme atmakla tehdit eden bir destekleyicimiz yok. Karşınızda oldukça savunmasız ve korumasızız.

"Dünyalar savaşı" filminde uzaylılara karşı örgütlenip saldırmayı planlayan adam, onların görünmez koruma kalkanlarına sahip olduklarını ve hiç bir merminin üzerlerinde patlamadığını görünce dehşetle: "Bu, solucanlarla insanlar arasındaki bir savaştan bile daha adaletsiz bir savaş!" diyordu. Sizin tabu kalkanlarınıza karşı bu derecede aciz ve korumasızız.

Bizi dinleme lütfunda bulunmanız bile büyük incelik, ben aciz şahsım adına minnetlerimi ve teşekkürlerimi sunarım. O kadar güçlü ve dokunulmaz koruma kalkanlarının arkasından çok daha acımasız ateşler saçabilirdiniz isteseniz. İnançsız kafirleri lav denizlerine sokup kemiklerine kadar da yakabilirdiniz. Sadece derilerini yakmanız büyük incelik.

Gerçi o koruma kalkanlarını kaldırsanız daha adil ve eşit bir karşılaşma olurdu ama, neyse, ziyanı yok. Valla bakın, anlaşalım. Şu kapsama alanından hiç bir zerrenin çıkamayacağı savını bırakın, biz de yolumuza gidelim, ne dersiniz?

Gönderi tarihi:
"nedenleri bizlere daha iyi kavratmaktan başka elinizden bişey gelmez..." fft.

Hay yaşayasın sevgili fft, tabii ki, yaptığımız sadece bu! Bizim sizin gibi kutsallık, dokunulmazlık zırhlarımız yok. Bize karşı çıkanları ve itiraz edenleri cehenneme atmakla tehdit eden bir destekleyicimiz yok. Karşınızda oldukça savunmasız ve korumasızız.

"Dünyalar savaşı" filminde uzaylılara karşı örgütlenip saldırmayı planlayan adam, onların görünmez koruma kalkanlarına sahip olduklarını ve hiç bir merminin üzerlerinde patlamadığını görünce dehşetle: "Bu, solucanlarla insanlar arasındaki bir savaştan bile daha adaletsiz bir savaş!" diyordu. Sizin tabu kalkanlarınıza karşı bu derecede aciz ve korumasızız.

Bizi dinleme lütfunda bulunmanız bile büyük incelik, ben aciz şahsım adına minnetlerimi ve teşekkürlerimi sunarım. O kadar güçlü ve dokunulmaz koruma kalkanlarının arkasından çok daha acımasız ateşler saçabilirdiniz isteseniz. İnançsız kafirleri lav denizlerine sokup kemiklerine kadar da yakabilirdiniz. Sadece derilerini yakmanız büyük incelik.

Gerçi o koruma kalkanlarını kaldırsanız daha adil ve eşit bir karşılaşma olurdu ama, neyse, ziyanı yok. Valla bakın, anlaşalım. Şu kapsama alanından hiç bir zerrenin çıkamayacağı savını bırakın, biz de yolumuza gidelim, ne dersiniz?

"burada her din karşıtı yazınızın altında artık farklı olan nedenleri "

evet anlamlarla sıkıntılar devam ediyor.. neyse.. benim karşımda değil haşa,ama Allah karşısında gerçekten öylesiniz..Aciz ve korunmasız... napalım siz ateşe sevdalısınız cidden,o kadar sevdalısınız ki ondan başka zikriniz yok..

bana bakmayın.. ben benden çok cennete girmeniz taraftarıyım... sizinle anlaşamadığımız nokta o zaten..biz hayatımıza o kadar dikkat etmeye çalışırken,ateşten kurtulmamıza dair en ufak bir eminliğimiz yokken,sadece acizliğimizle Allah ın merhametini ümit ederken ,hatta siz bizden daha şanslı bir pozisyonda bulunurken(en azından bir tövbe kapınız açık şu an anlamlandıramadığınız noktalarda) ne kadar da inanmadığınız bişey için öfke saçıyorsunuz... bu arada istesenizde istemesenizde kapsama alanından çıkamayanlar sizlersiniz... dinlere laf söyleme isteminiz,kendi ego tatmininize yaradığından,kısacası bunu entellektüel,medeni bir kavrammış gibi kendinizi onca inanandan zeki ve farklı görme eğilimi adına,inananlara müdahalesini eksik etmeyenler sizlersiniz... hatta fırsat buldukça bir gurup inananı tv de orda burda görüp,durmadan alaya alanlarda sizlersiniz... oysa canım köyümün canım eşarplı teyzesi,kocamdır severde döverde derken sizden,hepinizden mutlu ve üst olarak hayatına insanca devam ediyor... evet insanca ,yardımlaşmayla,sevecenlikle,,,, basitleştikçe büyüyenlere selam olsun... acizleştikçe büyüyenlere selam olsun...

ben küçük biriyim... ben aşağı biriyim... ben asla ak kaşıkta değilim... hatta henüz sizlerin hakaret gibi algıladığı şu hayvanlar aleminden tek bir böcek kadar bile faydalı olamıyorum insan olmama yaraşırca... bana kurduğunuz cümleler bu anlamda beni bağlamıyor.... saygılarımla.....

Gönderi tarihi:

sayın demirefe

projenizi ilk siz hayata geçirin ve kutsal kitabınızı oluşturun. ben şahsen okumak için sabırsızlıkla bekliyeceğime söz veririm.biraz da sizin değerleriniz vazgeçilmezleriniz değişmezleriniz üzerinden müzakere yapmak oluşan bu sıkıcılığı biraz dağıtıp renk katabilir.faydalı da olur kanaatindeyim..cidden..

ben sizin tartışmalarınızdan rahatsız değilim.devam..belki bu forumda siz ve birkaç arkadaş daha var(kim olduklarını söyleyebilirim de) olmazsa olmaz diye düşündüğüm arkadaşlardır.olaylara çok yönlü bakış geliştirmek bence bir zenginliktir.herkesin buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum..

kuranın geçerli ve ebedi oluşu ona inananların sorunu..''O muttakiler için yol göstericidir.)azapla korkutması da inanmayanlar için ciddiye alınacak bir durum değilse korkmanın gereği yok..

sayın fft nin samimiyetini biraz hissedebilseydiniz belki daha insaflı olurdunuz..ortam gereksiz gerilmiş ve kırıcı olmuş..ben sizin ve arkadaşların bazı yazılarındaki samimiyeti görüyorum kendi adıma..ve sizleri kızdıran biçok noktada size hak veriyorum.ama hedefimiz konuları tartışma olmalı..fikrin sahibinin bir insan olduğunu ne siz ne biz aklımızdan çıkarmayalım..umarım anlatmayı başarabilmişimdir.. selamlar

Gönderi tarihi:

fft, çok duygusal cümleler kuruyorsunuz, size kıyamam... Sizinle tartışmayacağım. Sizi kırma olasılığımı göze almak istemiyorum. Aslında kişi olarak sizi karşıma zaten almazdım. Burada kişiselleştirmeden, mensuplarının birbirinin benzeri biçimde düşündüklerini varsaydığımız inanç gruplarına yönelik sözler söylüyoruz. Burada değil sizi, herhangi bir insanı kişisel olarak hedef alıp kırmaktan kaçınmaya çalışırım. Fakat böyle duygusal cümleler kuran zarif bir arkadaşımızı kırmayı özellikle istemem. Cümlenizi işime geldiği gibi anladığımı da kabul ediyor ve affınızı diliyorum.

Kutsal kitap oluşturma projesi tabii ki espriydi. 4mevsim, sizin yaklaşımınızı da olumlu bulduğum için size de teşekkür ediyorum. Ancak kapsama alanı teorimi halen tam anlayamadığınızı görüyorum. Bakın bahsettiğimiz kutsal kitap "evrensel olduğu ve herkesin çağrısına uymak zorunda olduğu son manifesto" olduğunu iddia ediyor. Çıngar da bundan çıkıyor.

Bu iddia dillendirildiği anda biz istemeden kapsama alanına girmiş oluyoruz ve bu iddia bize ulaşıyor. Burada bizler iç içe yaşıyoruz, Kaf dağının iki karşı yamacını paylaşmıyoruz. TV yi radyoyu açtığımızda, siyasi taleplerle, bu iddia dile getiriliyor.

Ancak şunu belirtmek isterim ki bazı sert üslupları ben kullanmadım, benimsemiyorum. Çünkü bir toplum asla tamamen ateistlerden veya tamamen dindarlardan oluşamaz. Mutlaka ki birlikte yaşayacağız. E, sonsuza kadar böyle didişecek miyiz? Madem birlikte yaşıyoruz, bir birarada yaşama üslubu geliştirmeliyiz. Burada bir sorun çıkıyor, Kur'an'da açık hakaret kelimeleri var, inançsızlar için. Yazarsam moderasyon yıldızlar. Siz bilirsiniz neler olduğunu. Şimdi bunlar varken ve siz bu ayetleri herkesi kapsar kutsallar kabul ettiğinizde, direk onu benimsemeyenler bu hitaplara maruz kalmış oluyor.

E kardeşim, peygamberin eşleri ile ilişkilerini düzenleyen ayetler içeren bir kitabı da müsaade edin kutsal kabul etmeyelim, hiç kusuruma bakmayın. Bir noktada anlaşamayışımız mutlak. Dünya başıma toplansa bu kutsaldır dedirtemez bana. Bunu gizlemek için tefsirlerde yok "peygamber eşlerinden birinin odasında bal yemiş de, öbür eşleri kıskanmış" da gibi gerçeği gizleme çabaları hiç hoş değil. Peygamber daha güzel olan eşlerine daha çok eğilmiş kardeşim, bundan açık bir şey olamaz. Yediği balın nasıl bir bal olduğu belli oluyor yani, bundan kurtuluş yok. Bunu elli tefsir eğip bükse, anlam gün gibi ortada. Açın Tahrim suresini baştan okuyun. Sonra da kendini diğer eşlere affettirmek için bir daha o "baldan yemeyeceği" ne yemin etmiş, Allah yeminini bozabileceğini söylemiş, yani istediği eşini istediği şekilde serbest kılmış. Eşler kıskançlıktan birbirine düşünce de "Şişşt! Allah var, melekler var, höt, böt!" Şimdi yani, bunlar kutsal, ibadette bunları okuyorsunuz!

Valla biz yokuz buna... Siz kendiniz düşünün, yapın, siz bilirsiniz...

Gönderi tarihi:

sayın demirefe

elbette sizin için söylediğiniz hersöze ama kuranda böyle ,peygamber de böyle söylüyor denmesi artık çıldırtıcı gelebilir.ama tartışmalar bunlar üzerinden yapılıyor yapacak bir şey yok. ikincisi müslümanlar olarak bizlerin referansı kuran ve doğal olarak peygamberi konuştuğumuz sürece tarih,islam tarihi.

bakın hz aişe der ki eğer peygamber bir ayeti saklayacak olsaydı bu zeyneple olan evliliği hakkındaki ayet olurdu..

şöyle düşünelim madem ki kuranı kendisi yazdı. neden böyle bir ayet yazsın ki..o bir beşerdi yani insan senin benim gibi..ama aynı zamanda da peygamberlik görevi vardı.din hayatın kendisidir. islam hayatın her alanındadır.

yazık ya konuyla ilgisi yok ama kemerde türk bayrağıyla strirtiz yaparak zafer bayramı kutlamışlar haberlerde söylüyor şimdi.. çok yazık.. neyse vazgeçtim devamı sonra selamlar..

Gönderi tarihi:

Sayın kardeşim, Zeynep binti Cahş konusuna hiç girmeyeyim, o apayrı bir konu ve sizin açınızdan iç açıcı olmaz, söyleyeyim. Eğer katakuta bu konuyu bir alırsa eline, çekeceğiniz var söylemedi demeyin. Ben yine konuya devam edeyim:

“Tahrim” nedir bir düşünün! Kur’an’da demiyor mu Allah’ın helal kıldığını kimsenin haram kılma yetkisi yoktur diye? Peygamber bunu bilmiyor, ya da unutuyor mu ki cariye Mariye ile yattığı ortaya çıkınca eşlerinden özür dilemek için onu kendisine “tahrim” ediyor, yani haram kılıyor? Allah niye sormuyor, “benim haram kılmadığım bir şeyi sen nasıl haram kılarsın?” diye azarlamıyor da “yeminini neyse tutma canım, istediğin karına ya da cariyene gidip yatabilirsin” diye bir de genişlik gösteriyor? Yemin edip yemin bozduysa yemin bozma kefareti bari istesin? O bile yok. Hem yemin filan demiyor, başta, ilk ayette tahrim diyor. Tahrim ise, buna peygamberin yetkisi yok, ancak Allah haram kılar, yeminse, kefaret gerekir.

Ayrıca cariye bu, eşleri niye cariye ile yattın diye küsecek halleri yok. Allah cariyeyi helal kılmışken itiraz edemezler. İtiraz edebildiklerine göre ortada bir haksızlık var. Cariye güzel, yeni de almış, ondan başkasını gözü görmüyor demek ki...

Gönderi tarihi:
Sayın kardeşim, Zeynep binti Cahş konusuna hiç girmeyeyim, o apayrı bir konu ve sizin açınızdan iç açıcı olmaz, söyleyeyim. Eğer katakuta bu konuyu bir alırsa eline, çekeceğiniz var söylemedi demeyin. Ben yine konuya devam edeyim:

“Tahrim” nedir bir düşünün! Kur’an’da demiyor mu Allah’ın helal kıldığını kimsenin haram kılma yetkisi yoktur diye? Peygamber bunu bilmiyor, ya da unutuyor mu ki cariye Mariye ile yattığı ortaya çıkınca eşlerinden özür dilemek için onu kendisine “tahrim” ediyor, yani haram kılıyor? Allah niye sormuyor, “benim haram kılmadığım bir şeyi sen nasıl haram kılarsın?” diye azarlamıyor da “yeminini neyse tutma canım, istediğin karına ya da cariyene gidip yatabilirsin” diye bir de genişlik gösteriyor? Yemin edip yemin bozduysa yemin bozma kefareti bari istesin? O bile yok. Hem yemin filan demiyor, başta, ilk ayette tahrim diyor. Tahrim ise, buna peygamberin yetkisi yok, ancak Allah haram kılar, yeminse, kefaret gerekir.

Ayrıca cariye bu, eşleri niye cariye ile yattın diye küsecek halleri yok. Allah cariyeyi helal kılmışken itiraz edemezler. İtiraz edebildiklerine göre ortada bir haksızlık var. Cariye güzel, yeni de almış, ondan başkasını gözü görmüyor demek ki...

sayın demirefe

siz kendi fikirlerinizi söyleyin arkadaş ta söylesin farketmez..

saydığınız konular falanca bir derginin güya peygamberin cinsel hayatı üzerinden yaptığı güya bilimsel!! yazısını buraya aynen alarak değil kendi fikriniz olarak gelin konuşalım. ama düşük ifadelerle değil lütfen..

biz ayetler üzerinden iman etmedik ki ayet üzerinden inkar edelim ..farkımız çok net..

Gönderi tarihi:
sayın demirefe

elbette sizin için söylediğiniz hersöze ama kuranda böyle ,peygamber de böyle söylüyor denmesi artık çıldırtıcı gelebilir.ama tartışmalar bunlar üzerinden yapılıyor yapacak bir şey yok. ikincisi müslümanlar olarak bizlerin referansı kuran ve doğal olarak peygamberi konuştuğumuz sürece tarih,islam tarihi.

bakın hz aişe der ki eğer peygamber bir ayeti saklayacak olsaydı bu zeyneple olan evliliği hakkındaki ayet olurdu..

şöyle düşünelim madem ki kuranı kendisi yazdı. neden böyle bir ayet yazsın ki..o bir beşerdi yani insan senin benim gibi..ama aynı zamanda da peygamberlik görevi vardı.din hayatın kendisidir. islam hayatın her alanındadır.

yazık ya konuyla ilgisi yok ama kemerde türk bayrağıyla strirtiz yaparak zafer bayramı kutlamışlar haberlerde söylüyor şimdi.. çok yazık.. neyse vazgeçtim devamı sonra selamlar..

Cevabı çok basit yazmak zorunda.O dönemim adetlerine göre evlatlığın eşi ile evlenmek öz evlat ile evlenmek kadar çirkin görülen bir davranış.Muhammed zeynep ile evlenmeye karar verdiğinde elbetteki çevreden '' bu nasıl bir peygamber evletlığının karısına göz koymuş'' şeklinde müthiş tepkiler geliyor.

Ne yapsın şimdi muhammed, yaw kusura bakmayın tamam adet böyle ama gönlüme söz geçiremiyorummu desin?

ahzap 40- Muhammed, sizin adamlarınızdan hiçbirinin babası değildir.(yani, zeydinde babası değildir dolayısıyla zeydin karısı ile isterse evlenebilir) Ama Allah'ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her şeyi hakkiyle bilendir.

Muhamedde bu tepkiler karşısında yine her zaman yaptığı gibi allahı yardıma çağırıyor yani demek istiyorki, bana kızmayın benim suçum yok,bunu bana allah emretti.

Ahzap 37- Hem hatırla o vakti ki, o kendisine Allah'ın nimet verdiği ve senin de ikramda bulunduğun kimseye: "Hanımını kendine sıkı tut ve Allah'tan kork" diyordun da nefsinde Allah'ın açacağı şeyi gizliyordun. İnsanlardan çekiniyordun. Halbuki Allah kendisini saymana daha lâyıktı. Sonra Zeyd o kadından ilişiğini kestiği zaman, biz onu sana eş yaptık ki, oğulluklarının ilişkilerini kestikleri hanımlarını nikâhlamada müminlere bir darlık olmasın. Allah'ın emri de yerine getirilmiştir.

Gönderi tarihi:
Cevabı çok basit yazmak zorunda.O dönemim adetlerine göre evlatlığın eşi ile evlenmek öz evlat ile evlenmek kadar çirkin görülen bir davranış.Muhammed zeynep ile evlenmeye karar verdiğinde elbetteki çevreden '' bu nasıl bir peygamber evletlığının karısına göz koymuş'' şeklinde müthiş tepkiler geliyor.

Ne yapsın şimdi muhammed, yaw kusura bakmayın tamam adet böyle ama gönlüme söz geçiremiyorummu desin?

ahzap 40- Muhammed, sizin adamlarınızdan hiçbirinin babası değildir.(yani, zeydinde babası değildir dolayısıyla zeydin karısı ile isterse evlenebilir) Ama Allah'ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her şeyi hakkiyle bilendir.

Muhamedde bu tepkiler karşısında yine her zaman yaptığı gibi allahı yardıma çağırıyor yani demek istiyorki, bana kızmayın benim suçum yok,bunu bana allah emretti.

Ahzap 37- Hem hatırla o vakti ki, o kendisine Allah'ın nimet verdiği ve senin de ikramda bulunduğun kimseye: "Hanımını kendine sıkı tut ve Allah'tan kork" diyordun da nefsinde Allah'ın açacağı şeyi gizliyordun. İnsanlardan çekiniyordun. Halbuki Allah kendisini saymana daha lâyıktı. Sonra Zeyd o kadından ilişiğini kestiği zaman, biz onu sana eş yaptık ki, oğulluklarının ilişkilerini kestikleri hanımlarını nikâhlamada müminlere bir darlık olmasın. Allah'ın emri de yerine getirilmiştir.

37. Hani sen Allah’ın kendisine nimet verdiği, senin de (azat etmek suretiyle) iyilikte bulunduğun kimseye, “Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah’tan sakın” diyordun. İçinde, Allah’ın ortaya çıkaracağı bir şeyi gizliyor ve insanlardan çekiniyordun. Oysa kendisinden çekinmene Allah daha layıktı. Zeyd eşinden yana isteğini yerine getirince (eşini boşayınca), onu seninle evlendirdik ki, eşlerinden yana isteklerini yerine getirdiklerinde (onları boşadıklarında), evlatlıklarının eşleriyle evlenmeleri konusunda mü’minlere bir zorluk olmasın. Allah’ın emri mutlaka yerine getirilmiştir.

4. Allah, hiçbir adamın içine iki kalp koymamıştır. Kendilerine zıhâr yaptığınız eşlerinizi de anneleriniz yapmamıştır. Yine evlatlıklarınızı da öz çocuklarınız (gibi) kılmamıştır. Bu sizin ağızlarınızla söylediğiniz (fakat gerçekliği olmayan) sözünüzdür. Allah ise gerçeği söyler ve doğru yola iletir.

5. Onları babalarına nispet ederek çağırın. Bu Allah katında daha (doğru ve) adaletlidir. Eğer babalarını bilmiyorsanız, onlar sizin din kardeşleriniz ve dostlarınızdır. Hata ile yaptığınız bir işte size hiçbir günah yoktur. Fakat kasten yaptığınız şeylerde size günah vardır. Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

günümüzdeki gibi,evlatlık alınana oğlum,kızım diye seslenenlere,karşılığında baba diye seslenilenlere ne büyük uyarı... her ne olursa olsun olmayan bişeyi söyleme... öyle ya... o senin değil falancanın çocuğu..

"İçinde, Allah’ın ortaya çıkaracağı bir şeyi gizliyor "

"“Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah’tan sakın” diyordun"

"Zeyd eşinden yana isteğini yerine getirince (eşini boşayınca)"

Peygamberimiz yanındakilere tavsiyede bulunuyor da ,onlar seçim hakları itibariyle,onun sözünden farklı haraket edebiliyorlar... ya ben peygamberim,dediğimi yapacaksın diye zorlanan yok...Allah tan sakın denilen Zeyd in,sakınmamasına karşılık boynunu vuran da yok... :) çokları tarafından anlatılan vahşet olaylarına ne kadar zıt bir peygamber ... hadi bakalım.. siz peygamberin özel hayatına takmışken ,tv lerin magazin kültürleri sayesinde,ben de buna taktım..

"Oysa kendisinden çekinmene Allah daha layıktı" bu,burada bulunan bütün inanan arkadaşlara en güzel öğüttür olsa olsa... hayatlarındaki her bir kare için...

"Hata ile yaptığınız bir işte size hiçbir günah yoktur. Fakat kasten yaptığınız şeylerde size günah vardır." her bir ayetini sevdiğim...

sizden şu iyiler cehenneme ,kötüler cennete ayetlerini hala beklemekteyim bu arada...

Gönderi tarihi:
Azhab-37. “Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah’tan sakın” diyordun. İçinde, Allah’ın ortaya çıkaracağı bir şeyi gizliyor ve insanlardan çekiniyordun. Oysa kendisinden çekinmene Allah daha layıktı.

Burada Muhammed takiyyecilik yapıyor.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.