Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ANAYASA


koyu_mavi

Önerilen İletiler

Sayın form okuyucuları yeni Anayasa taslağında yer alan bazı konular şunlar:

 

Cumhurbaşkanı Yetkisine Sınırlandırma : Cumhurbaşkanının yetkileri azaltılacak. Cumhurbaşkanının bürokrat atamalarındaki yetkisi kaldırılacak ve Köşk'e sadece vali ve büyükelçi atamasına ilişkin kararnamaler gönderilecek. Cumhurbaşkanının yüksek yargı organlarına üye atamasına yönelik yetkisi de sınırlandırılacak. Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlere karşı yargı yolunun açılması da gündeme gelebilecek.

 

YAŞ'a Yargı Denetimi: AKP iktidarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri arasında polemiğe neden olan ve Başbakan Erdoğan'ın şerh düşmesine yol açan YAŞ kararları yargı denetimine açılacak. Böylece ordudan ihraç edilen askerler dava açabilecek.

 

HSYK'da Bakan Olmayacak: Adalet bakanının Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğinden çıkarılması öngörülüyor. Yine tartışmalı konular arasında yer alan Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu kararları da yargı denetimine açılacak.

 

YÖK Kalkıyor: Yüksek Öğrenim Kurumu kaldırılacak. Üniversite rektörlerinin yer aldığı Üniversitelerarası Kurul güçlendirilerek yetkileri artırılacak. Rektörlerin atanmasında cumhurbaşkanı devre dışı kalacak, rektörlerin üniversitelerde yapılacak seçimle göreve gelmesi düzenlenecek.

 

Hak ve özgürlüklere AB standardı: Temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan düzenlemeler geliyor. Düşünce ve ifade hakkı ile inanç özgürlüğü alanı genişletiliyor. Bu haklara Avrupa Birliği standardı getirilecek; bu haklar ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında bir sınırlandırmaya tâbi tutulacak. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ilke ve standartları anayasada da ifadesini bulacak.

 

Anayasa Mahkemesi'ne Dokunulacak: Anayasa Mahkemesi'nin yapısı tartışılıyor. Mahkemenin üye sayısının artırılması ve üyelerin bir kısmının Meclis tarafından seçilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanının üye atama yetkisi kaldırılabilir.

 

MGK Anayasa Dışına: MGK'nın anayasal bir organ olmaktan çıkarılması da planlanıyor. Buna göre, anayasada tarif edilen bir kurum olmaktan çıkacak, yasalarla düzenlenen bir kuruluş haline dönecek.

 

Zorunlu Din Dersi Kalkıyor: Taslak çalışmalarında, özellikle Alevi kökenli vatandaşların eleştirisine neden olan, 1982 Anayasası'yla düzenlenen zorunlu din dersinin yeni anayasada yer almaması da tartışıldı. Anayasa'daki "Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır" hükmünün anti demokratik bir öz taşıdığı ve sivil bir anayasada yer almaması gerektiği görüşü ağırlık kazandı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Anayasa taslağını ortaya koyduktan sonra bu taslak üzerinde fikirlerimi beyan etmek istiyorum.

 

Bu Anayasa taslağı öz olarak 1961 anayasasında oluşturulan bazı kurumları kaldırmak ya da yetkilerini oldukça daraltarak yasama yetkisinin sadece meclise, yürütme yetkisinin ise bakanlar kuruluna verilmesini amaçlıyor. Taslağa göre yargı kurumu olan mahkemeler de iktidarın etkisine daha açık bir hale gelecek.

 

Buna karşı şöyle bir eleştiri getirebilirsiniz; "Canım nolacak ki 'cumhuriyet' halk idaresi değil mi? Herşeyi meclis yapsın tam demokrasi sağlansın."

 

Ben de bu sava karşı şu cevabı veririm. Anayasanın tüm yetkileri meclise vermesi şu sorunu doğurur. Ülkenin yavaş yavaş siyasi bir diktatörlüğe sürüklenmesi... Bu demokrasinin yolunu açmak yerine tıkar. Çünkü demokrasilerde tek görüşün cuntası değil, görüşlerin ortak olarak olarak temsil edilmesi önemlidir. Meclisde ezici üstünlüğü olan bir parti günden güne devletin güçlerini kendi tarafına çekip Cumhuriyet Diktatörlüğü kurabilir. Bunu bu iktidar yada şu iktidar yapar demiyorum "yapabilir" diyorum.

 

Bunun yanında taslak anayasada cumhurbaşkanı'nın yani anayasada "Devletin Başı" diye vurgulanan kişinin verdiği kararlardan dolayı yargı yolunun açılması çok yanlıştır. Özellikle milletvekili dokunulmazlığına herhangi bir sınırlandırma getirmeden. Birilerini hapishaneden alıp meclise sokacaksınız. Aynı zamanda cumhurbaşkanının yargılanması yolunu açacaksınız.

 

Ayrıca bence sivil anayasa oluşturulmasından önce çözülmesi gereken birçok siyasal ve hukuksal sorun var. Neler mi?

 

Başta söyledik milletvekili dokunulmazlıkları ve seçim kanunu....

 

Buna ek olarak toplumsal sorunlar...

Eğitim sorunu, sağlık sorunu, adalet sorunu, işsizlik...

 

Anayasa birincil öncelik değil önce devlet kurumları ve özel sektördeki çıkmazların çözümlenmesi gerekiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.