Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

pejmurde

Φ Üyeler
  • İçerik Sayısı

    153
  • Katılım

  • Son Ziyaret

İletiler gönderen: pejmurde

  1. Bir topluluk, bireylerinin toplum meselelerinde üstlenebildiği aktif rol derecesinde demokratiktir. Düşünceleri kontrol altında tutuluyorsa,seçenekler birileri tarafından sınırlandırılmışsa oynadıkları rolün anlamlı bir rol olduğunu söylemek doğru olmaz.

     

    İnsan haklarına ve özellikle çağdaş din ve vicdan hürriyeti anlayışına göre kişinin inancı esastır, onun herhangi bir standarda göre sahih olup olmadığını sorgulamak hiçbir şahsın haddi ve hakkı değildir.

     

    Herkesin, öncelikle özgür bir dünyaya zihnen hazırlanmaya, bunu kabullenmeye ihtiyacı vardır. Savunduğumuz dünya görüşü ne olursa olsun bunu başkalarına benimsetemeyeceğimizi ve esasında buna hakkımızında olmadığını biraz geç de olsa artık kavramamız lazım.

     

     

    Devletin modernleşmenin içeriğini ve sınırlarını belirlediği sosyal ve kültürel bir ortamda halkın görüşü yerine bürokratik tasarrufların geçerli kılınması, önemli bir özgürlük sorununu da beraberinde getirmiştir.

     

    Türkiye'de yaşanan fiili başörtüsü yasağının temelinde de bu tarafsız tutumun eksikliği yatmaktadır. Devlet, bazı şeylere ideolojik ve siyasal anlamlar yüklediği sürece başörtüsü problemi çözümsüz kalmaya devam edecektir. Oysa, modern devlet anlayışında hukuk vatandaşlık ilişkisine göre uygulanmakta ve bu uygulamalar ideolojilerin katı çerçevelerinden bağımsız tutulmaktadır. Aynı çağdaş uygulamayı başörtüsü probleminde kullandığımız zaman her şey halledilecektir.

     

     

    Kadınların sorunu ortaktır.Bir insanı vazgeçemeyeceği kutsal inancı ile yine asla vazgeçemeyeceği okuma hakkı arasında kesin tercihlerle karşı karşıya bırakmak onu bile bile bir dramın içine atmaktır.

     

    Ve laiklik. Dünyada laiklik kavramı aynı değildir. Demokratik ülkelerin çoğunun anayasasında laiklik kelimesi geçmez. Bunun yerine din ve düşünce özgürlüğünden bahsedilir. Örneğin İngiltere ve Birleşik Devletlerde devlet-din ilişkileri çok daha yumuşak, din özgürlüğü geniştir. Bu ileri ülkelerde yasama ile yargı ve yürütme arasındaki denge çok daha iyi kurulmuştur. Demokrasinin olmazsa olmaz ilkesi olan halkın egemenliği etkindir. Dindarların özgürlüklerini her alanda kullanmalarını laikliğe aykırı gören ülkelerde ise insan hakları ikinci plandadır.

     

    '200 senedir Birleşik Devletler Allah'ın insanlara verdiğine inanılan haklara duyduğu saygı, toplanma ve konuşma özgürlüklerine, serbest girişim hakkına ve insanın en mükemmel yaratık olduğu inancına karşı gösterdiği duyarlılık ve bunların evrenselliği yolundaki inancındaki samimiyet her türlü övgünün ötesindedir.' 'Michael Howard'

     

     

    Bir insanın hakkını verip veremeyeceğimizi tartışmak ne dehşet.Dehşet olan başka şey de hâlâ bu konuları bir kenara bırakamamamız. Fakat artık dünya çok küçük. Biraz parası olanlar için fırsatlar çok. Kanada, Avustralya,İngiltere ve A.B.D gibi medeni ülkeler onları bekliyor.Bu biraz zor ama, istenmediği yerde durmak istemeyenler,giderler ve kendilerine yeni bir yaşam kurarlar. Bizler de beyin göçlerinden bahseder feryat ederiz. Parası olmayanlar ise, ikinci sınıf vatandaş damgasıyla, pencere kenarlarında, Türkiye için iyi şeyler düşünmeye çalışırlar.

     

    Hâlâ var olan karşıt gruplarsa, onları ülkeden kovmanın heyecanıyla, elli senelik ömürlerini, arada bir canlarını sıkan sorumsuzluk izlerini kör yazarların makaleleriyle silerek,o küçücük dünyalarında, çürümüş beyinleriyle mutlu bir şekilde yaşarlar.

     

    Bu ülke neler gördü. Bunu da atlatır Alimallah.

     

     

    bütün yazıları okudum. en mantıklı düşünen arkadaş ramell.. diğer arkadaşların sürekli bir 'ama' ları var.

    doğru konuşuyorsunuz ama...

    bende dediklerinize katılıyorum ama...

    ama...ama...ama...

     

    herkes yaptığına kılıf arama peşinde.. herkese saygılar...

  2. proplem yok lena. dindarlığa devam.

     

    bu sosyalizm söylemleri bayatladı. batı sosyalistleri de aynı kuralları uyguluyor. oyunu kuralına göre oynammassan oynayacak oyuncu bulamassın.

     

     

    harika bir mantık, yazılanlar doğru mu yanlış mı boşver. bunalr sosyalist ağızlarıdır de :)

     

    asıl bayatlayan budur.

     

     

    cumhuriyet gazetesinden ve benzerlerinden okuyun buraya yazın siz.

     

     

    ufak farklılıklarla aynısınız. müslümanlara karşı.

     

     

    anaplı erkan mumcunun söyleidklerini yazdım, ama tabi okumadan ezbere konuşmak olunca iş arkadaşımız hemen cumhuriyet gazetesi mantığı olarak damgaladı bunu :) erkan mumcu ve anap ta o kaegoriye girdiyse güzel bir şey tabi

     

    en üst yazıya eleştrim. senin yazdığın yazıya değil. takip et anlarsın :)

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.