Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Evde Gıda Güvenliğini Sağlamanın Temel Kuralları


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Evde Gıda Güvenliğini Sağlamanın Temel Kuralları

Gıdayı ele alma, pişirme ve depolamada güvenliği sağlamak, gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için gereklidir. Görünmeyen, kokmayan yada tadı kötü gelmeyen bakteriler hastalığa yol açabilir. Gıda hazırlamanın her aşamasında güvenliği sağlamak için aşağıdaki 4 temel nokta uygulanmalıdır:

  • Temizle – elleri ve yüzeyleri yıka
  • Ayır – çapraz bulaşmaya yol açmaması için
  • Pişir – uygun sıcaklıkta pişir
  • Soğut – derhal buzdolabına koy

Alışveriş

  • Bozulmayan gıdaları aldıktan sonra dolapta bulunan yada donmuş gıdaları alınız.
  • Parçalanmış ve akıtan paketlerdeki et ve tavuk ürünlerini almayınız.
  • Son kullanma tarihi geçmiş gıdaları satın almayınız.

Saklama

  • Kolay bozulabilecek gıdaları en geç 2 saat içinde tekrar buzdolabına koymalısınız. Eğer gıdanın sıcaklığı 32°C nin üstündeyse, 1 saat içinde tekrar buzdolabına koymalısınız.
  • Buzdolabınızın ve dondurucunun sıcaklığını uygun bir termometre ile doğrulayınız. Buzdolabı 4°C ve altında; dondurucu -18°C de çalıştırılmalıdır. Çoğu gıda kaynaklı hastalık yapan bakteri 4 °C de(güvenli buzdolabı sıcaklığı) yavaş bi şekilde çoğalır. -18C dondurucu soğukluğunda ise bakteriyel çoğalma durur.
  • Taze tavuk, balık, et, kıymayı 2 gün içinde; diğer sığır eti, dana eti, kuzu etini ise 3-5 gün içinde ya dondurun yada pişiriniz.
  • Et sularının diğer gıdalara bulaşmaması için et ve tavuk gibi kolay bozulabilen gıdaların uygun bi şekilde sarılarak paketlenmesi gerekir.
  • Et ve tavuk orjinal paketinde dondurulduğunda kalitesinin bozulmaması için, paketin tekrar folya yada plastik paketle sarılması önerilir.
  • Genelde, domates, greyfurt, ananas gibi yüksek asitlikteki konserveler 12-18 ay saklanabilir. Et, tavuk, balık ve çoğu sebze gibi düşük asitlikteki konserveler 2-5 yıl arasında saklanabilir. Konserveler serin, temiz ve kuru alanlarda saklanmalıdır. Çöküntü, çatlak, kapakta şişme gibi durumlar varsa konserveler çöpe atılmalıdır.

Hazırlama

  • Gıdaları ellemeden önce ve sonra, mutlaka ellerinizi ılık su ve sabunla 20 saniye yıkayınız.
  • Çapraz bulaşıyı engelleyiniz. Çiğ et, tavuk ve balıkları diğer gıdalardan uzak tutunuz
  • Çiğ eti kestikten sonra, bıçağı, kesme tahtasını, kabı ve mutfak tezgahını sıcak sabunlu su ile yıkayınız.
  • Kesme tahtası, kabı ve mutfak tezgahını, 4 lt su ve bir çorba kaşığı unscented, sıvı klorlu ağartıcı solusyonu kullanılarak sanite ediniz.
  • Et ve tavuk, kapaklı bi kap içinde buzdolabında marinate edilmelidir.

Çözülme

  • Buzdolabı: Buzdolabı yavaş ve güvenli çözülme sağlar. Çözülen et ve tavuğun suyunun diğer gıdalara damlamadığından emin olunuz.
  • Soğuk su: Daha hızlı çözülme için, gıdayı sızdırmaz plastik poşete koyarak, soğuk su içine daldırınız. Her 30 dakikada suyu değiştiriniz. Çözülmenin ardından hemen pişiriniz.
  • Mikrodalga: Mikrodalgada çözdürdükten sonra, et ve tavuğu hemen pişiriniz.

Pişirme

  • Kuşbaşı, kavurma ve pirzola yapılan sığır eti, dana eti, kuzu etini 71°C de pişiriniz.
  • Dövülmüş et ve kıymayı 71°C de pişiriniz.
  • Bütün kümes hayvanları pişirilirken, minimum 74°C iç sıcaklığa ulaşmalıdır.

 

Ürün

Tür

İç sıcaklığı (°C)

Sığır ve dana eti

Çekilmiş, dövülmüş

71

Biftek ve rosto

71

Az pişmiş Biftek ve rosto

63

Tavuk ve hindi

Göğüs

74

Çekilmiş, dövülmüş

74

Yumurta

Her türlü

71

Balık ve deniz ürünleri

Her türlü

63

Kuzu eti

Çekilmiş, dövülmüş

71

Biftek ve rosto

71

Az pişmiş Biftek ve rosto

63

Artan yemekler

Her türlü

74

Sunum

  • Sıcak gıdalar 60°C veya daha yüksek sıcaklıkta tutulmalıdır.
  • Soğuk gıdalar 4°C veya daha düşük sıcaklıkta tutulmalıdır.
  • Gıdalar açık büfe sunulduğunda, gıdaları sıcak tutmak için alttan ısıtmalı kap (chafing), yavaş ocak ve ısıtma tablası kullanınız. Soğuk tutmak için ise, buz dolu bir çukur kab içine oturtarak servis yapınız.
  • Kolay bozulabilen gıdalar oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir (Eğer odanın sıcaklığı 32°C nin üstündeyse, 1 saat).

Artanlar

  • 2 saatten fazla oda sıcaklığında kalan yiyecekleri çöpe dökünüz. (Eğer odanın sıcaklığı 32°C nin üstündeyse, 1 saat).
  • Gıdaları saklama kabı içine koyunuz ve hemen buzdolabına kaldırınız yada hızlı soğutma için dondurucuya koyunuz.
  • Artan pişmiş yiyecekleri 4 gün içine tüketiniz.

Tekrar dondurma

Buzdolabında buzları çözülen et ve kümes hayvanları pişirilmeden önce veya sonra tekrar dondurulabilir. Eğer diğer yöntemler ile çözülmüşlerse, tekrar dondurmadan önce pişirilmelidir.

 

     

Kaynak: gidadaguven.com

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.