Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hakiki bal nasıl anlaşılır?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hakiki bal nasıl anlaşılır?

petek-bal.jpg

Gerçek bal nasıl anlaşılır? Hakiki balın besin değerleri ve etkileri nelerdir? İşte tüm bu soruların cevapları!

Bal genellikle doğal tatlandırıcı ve oldukça faydalı bir süper yiyecek olarak tanımlanır. Ancak günümüzde marketlerde satılan ballar gerçek besin değerlerinin çoğunu içermiyor.

Eski Yunanlılar bu soruna çözümü şu şekilde bulmuşlardı: Balın doğallığı içerdiği doğal maddeler ve parçalarla belli olur.

Paketinin üzerinde “organik” yazması bir yiyeceğin doğal yollarla elde edildiğini göstermez. Balın gerçek olduğunu anlamak için rengine bakın.

Kavanozun üst kısmında beyaz renkte polenler birikmiş ve balın rengi çok parlak değil daha donuk ise işte o zaman bu balın doğal olduğu sçylenebilir.

Gerçek bal zaman içerisinde kristalleşir. Bu bozulduğu anlamına gelmez. Bal doğal bir koruyucudur. Balın eski sıvı haline geri dönmesi için 15 dakika ılık suyla dolu bir kasenin içerisine kavanozu yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

Gerçek bal arıların topladığı polenler ve nektarlara bağlı olarak değişik renklerde olabilir. Balın rengi koyulaştıkça antioksidan miktarı da artar.

Gerçek balda kanser riskini azaltan ve kalp rahatsızlıklarına karşı etkili olduğu bilinen polifenol isimli bir antioksidan bulunur. Koyu renkteki balların bazılarında her gramda 201
miligram polifenol bulunur. Çiçek ballarında ise gramda ancak 71 miligram polifenol bulunur.

Bal kavanozunun üzerinde biriken beyaz polenli kısım B, C, D ve E vitamini açısından çok zengindir. Ayrıca içerisinde 31 çeşit antioksidan barındırır.

Filtreden geçirilmemiş bal “arı penisilini” olarak da bilinen propolis içerir. Bu madde ağaçlardan sızan reçine ile elde edilir. Arılar bu reçineyi kendi salyalarıyla karıştırır ve antibakteriyel,
antifundal ve antiral bir madde elde ederler. Bu madde arı kovanlarının duvarlarını hastalıklardan korumakta görevlidir. Balın içerisine karışan bu kahverengi madde doğal bir antibakteriyeldir.

Arılar aynı zamanda bala bir enzim de eklerler. Bu nem ile etkileşime girer ve  antiseptik özellik gösteren düşük seviyede hidrojen peroksit ortaya çıkmasını sağlar. Hidrojen peroksit bakterileri öldürürlen dokulara asla zarar vermez.

Kaynak: Lezzetyolu

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.