Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Özürlüler için Kimlik Kartı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Özürlüler için Kimlik Kartı

 

Sağlık Bakanlığı ile yapılan işbirliği sonucunda, Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından verilecek Özürlüler için Kimlik Kartına temel teşkil edecek olan ve 1995 yılından bu yana, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri ( Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü) Sivil Toplum Örgütleri (Türkiye Sakatlar Konfederasyonu) tarafından yaklaşık iki buçuk yıl yürütülen yoğun bir çalışma sonucunda, her işlem için ayrı rapor alma sorununun tek bir yönetmelikle çözümlenmesi karara bağlanmış ve bu amaçla Sağlık Kurulu Raporlarına İlişkin Yönetmelik hazırlanmıştır. Yönetmelik, 18 Mart 1998 tarihinde 23290 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

 

 

Bu Yönetmelikle özürlü birey kalıcı bir özre sahipse bir defa sağlık kurulu raporu alıp, kendisine sağlanan tüm hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanacaktır. Kontrolü gerektiren süreğen bir hastalık nedeniyle oluşan özürler için ise sağlık kurulu raporunda belirlenen süre sonunda rapor yenilenecektir. Alınan rapor, Milli Savunma Bakanlığı dışında tüm kurum ve kuruluşlarda geçerli olacaktır. 18 Mart 1998 tarihinde yayımlanan Yönetmelikle sadece 40 ilde toplam 87 hastaneden söz konusu raporların alınması hükme bağlanmışken, 5 Şubat 1999 tarih ve 23602 sayılı resmi gazetede yayımlanan Tebliğle bu hastanelerin sayısı 137’ye çıkarılmıştır. Bunlardan 79’u Devlet Hastanesi, 25’i SSK Hastanesi, 33’u ise Üniversite Hastanesidir.

 

571 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin madde 3, (h) bendinde belirtildiği üzere, özürlülere verilecek olan kimlik kartı ve ilgili yönetmeliğin hazırlanması Özürlüler İdaresi Başkanlığının görevleri arasındadır. Bu nedenle Özürlüler İçin Kimlik Kartı mevzuat çalışmaları Başkanlığımız tarafından yapılarak, ilgili yönetmelik, 13 Ağustos 1998 tarihinde 23432 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

2 Aralık 1998 tarihinden bu yana verilmekte olan kimlik kartı için Temmuz 1999 tarihi itibariyle yaklaşık 13.000 özürlü vatandaşımız başvuruda bulunmuş, 10.000 özürlünün kimlikleri hazırlanmış, 11.600 başvurunun bilgileri bilgisayara aktarılmıştır. Diğerleri ise hazırlanma aşamasındadır.

 

Kimlik Kartı Almak için İzlenecek Yol

1- 18/Mart1998 tarih ve 23290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe uygun düzenlenmiş Sağlık Kurulu Raporu alınacaktır.

 

2- Özürlü Kimliği Bilgi Formu raporu veren hastanede ya da İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’nden doldurulacaktır.

 

3- İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü formların aslını, sağlık kurulu raporunu, tasdikli nüfus cüzdanı fotokopisi ve iki fotoğrafla birlikte Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’na gönderecektir. Formların ikinci nüshası İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde saklanacaktır. (Bu evrakları özürlü kişi ya da yakını gönderemez).

 

4- İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’nden Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’na ulaşan formlar ve ekler incelenerek bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Son şeklini almış olan kart postayla özürlü vatandaşın adresine gönderilecektir.

 

Özürlü Kimlik Kartı Almak İstediğinizde

Özürlü kimlik kartı alabilmeniz için aşağıdaki belgelerle bulunduğunuz ildeki İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Kimlik kartınız Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından adresinize gönderilecektir. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak istediğinizde “ALO ÖZDANIŞ”a da başvurabilirsiniz.

 

Gerekli Olan Belgeler:

1- Sağlık kurulu raporu (Aslı ya da onaylı örneği, 18 Mart 1998 tarih ve 23290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik’e göre),

2- Özürlü kimliği bilgi formu (İl Sosyal Hizmetler Müdürlüklerince veya hastanelerce doldurulacak),

3- Tasdikli nüfus cüzdanı fotokopisi,

4- 2 adet fotoğraf.

 

Bu kartın size sağlayacağı bazı kolaylıklar:

1- Devlet Demir Yolları ile seyahat etmede %50 indirimden,

2- Türk Hava Yolları ile seyahat etmede %40 indirimden,

3- Telsim-Özgür Hattan tesis ücreti, konuşma ve mesaj ücretlerinden indirimli olarak,

4- Yerel yönetimlerin alacağı kararlar ile toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz ya da indirimli,

5- Yerel yönetimlerin alacağı kararlar ile su bedellerinden indirimli,

6- Milli Parklara ücretsiz olarak,

7- Devlet Tiyatrolarından ücretsiz olarak faydalanabilirler.

 

Özürlü Kimlik Kartı ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup bundan sonra da özürlüler için verilecek bütün haklardan aynı kimlik kartı ile yararlanılabilecektir.

 

Alo Özdanış

Özürlü ve özürlülerle ilgili olan vatandaşlarımızın kendilerine sağlanan haklardan haberdar olmaları ve yoğun olarak karşılaştıkları sorunlara yönelik başvurabilecekleri ücretsiz telefon hattı olan Özürlüler Danışma Merkezi kurulmuştur.

 

0 800 314 83 00 ve 0 800 314 83 01 numaralı iki telefondan oluşan ÖZDANIŞ hattında, özürlüler öncelikle kaydedilen bilgilerden yararlanmaktadırlar.

 

Bu bilgilerde iş imkanları, sosyal yardım, eğitim, özürlü kimlik kartı, sağlık raporu gibi konularda açıklamalar yer almaktadır.

Bu bilgilerin yeterli olmadığı durumlarda, ya da özürlü vatandaşlar istedikleri takdirde ÖZ-Danış’taki görevlilere bağlanmak, onlardan bilgi alabilmektedirler.

Bu merkeze bireysel olarak başvurulabileceği gibi, ücretsiz hatlardan haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz yararlanabilmektedirler.

 

 

Kaynak: Özürlüler İdaresi Başkanlığı - www.ozida.gov.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

iyi güzelde doktora gittigimizde şöyle bir bakmayla bile özürlü oldugu anlaşılan kişi nin bir haktan yararlanması söz konusu oldugunda o hastanele bir gidin görün hasta yakınları asla saglam olmayacak çocuklarına evet bu özürlüdür diye yazı almak için nasıl mücadele veriyor kırık degil cıkık degilki bu seneye düzelsin bunu yüzümüze vurmak için hersene bizi toplayıp sıralarda bekletip rencide etmeye acınarak bakıtmaya engelsizlerin ne hakkı var bizi biliyorlar bu kartları hastalık derecesine göre sınıflandırıp adresimize gönderseler ne olur sanki

sosyal haklar biz didinmeden birkerecik olsa bize gelse ne olurki

elektrik su faturası gönderen şirketler zaten bir sürü anlamadıgımız hizmet bedeli alıyor bu da devletimizin bir hizmetidir .belki ülke iç ve dış sorunları nedeniyle büyüklerimiz ayrıntıları takip edemiyorlarnormaldir ama birileri sadece üç beş kişinin engelliler haftasını kutlamasın büyüteçle bize gelsin baksın ....toplumsal olarak bir önerim daha var o da sonra........

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.