Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dikkat Eksikliği ve Etkileri


köşeyastığı

Önerilen İletiler

Dikkat dağınıklığı; çocuklarda ve yetişkinlerde ortak olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bu durum, farklı faktörlerden ötürü meydana gelebilir. Dikkat dağınıklığı, daha çok çocuklarda görüldüğünden ailelerin dikkatli olması gerekir. Çünkü dikkat dağınıklığı sonucunda çocuk, büyüme ve gelişme sürecini yetersiz geçirebilir. Bu dönemde çocukların çevreleriyle iyi iletişim kurması gerekmektedir. Çünkü büyüme ve gelişme döneminde fiziksel anlamda gelişirken, psikolojik olarak da temel alırlar. Çevrelerinde olup bitene kulak asmaları gerekir; fakat dikkat dağınıklığı sorunu yaşarlarsa bu süreci etkisiz tamamlayabilirler. Bu eksiklik, yaşam boyu kendini hissettirir ve kişiyi, hayatta pasif kılar. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için ailelere büyük iş düşmektedir. Aileler, çocuklarının dikkat dağınıklığının farkına vardıklarında uzmanlardan yardım almalıdırlar. Çünkü bu durum çevresel faktörlerden ötürü meydana gelebileceği gibi fiziksel ölçütlerden de etkilenmiş olabilir. Vitamin, mineral ya da protein eksiklikleri de bu tür rahatsızlıkları tetikler.

Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklar, özellikle okul döneminde birçok farklı sorunlar karşı karşıya gelebilirler. Öğretmenlerinin anlattıklarını tam olarak dinleyemedikleri için eğitim anlamında eksik kalırlar. Bu durum ilerledikçe çocuğun temel eğitim alması çok zorlaşır. Dikkat dağınıklığı, çocuğun kişisel eşyalarına sahip çıkma durumunu da etkiler. Kalem, defter, kitap, silgi ve benzeri araç gereçlerini kaybeden çocuk, zamanla daha büyük aksaklıklara maruz kalabilir. Aileler, bu tür durumlarla karşılaştıkları zaman bu konuda uzman bir hekime danışmalıdırlar. Eğer durum çok ilerlememişse tedavi süreci daha etkili geçebilir. Bu konuda bilinçli aileler, her zaman bir adım öndedir. Çocuklarının sağlığını her şeyden önde tutan aileler, erken tanı ve tedaviye daha yakındır. Diğer aileler de bilinçli aileleri örnek almalı ve çocukları ile ilgili durumlarda daha dikkatli olmalıdırlar. İleri seviyede bozukluklar için sadece aile desteği yeterli değildir ve bunun için uzmanlardan yardım almak gerekir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Dikkat Eksikliği ve Tedavisi

 

İnsanlar, psikolojik olarak bir takım sorunlar yaşayabilir ve bu sorunların olumsuz etkilerini yaşam boyu hissedebilirler. Bu yüzden insanın kendini tanıması ve yaşadığı sorunları bilmesi, çok önemli bir olaydır. Her insan, zaman zaman kendini ve yaşantısını gözden geçirmelidir. Genelde hayatı hızlı yaşayan kişiler, bu iş için yeterli zamanı bulamazlar ve kendilerinde meydana gelen büyük sorunları bile takip edemezler. Bu sebeple yaşadıkları sorunlar, ancak birikip çok büyük bir etkiye sahip olduğunda haberdar olurlar. Belli bir zaman geçtikten sonra ise çözüm bulmak zorlaşabilir. Bu sebeple her insanın, kendinde gerçekleşen değişimlere kulak asması şarttır. Bu farklar ve değişimler, ruhsal olabileceği gibi fiziksel de olabilir. Yetişkin insanlarda daha çok ruhsal değişimler yaşanırken, gençlerde ve çocuklarda bu durum fiziksel düzeyde seyretmektedir. Her iki durumda da gerekli çözümler bulunmalı ve bu durumların olumsuz etkilerinden olabildiğince uzak durulmalıdır.

Yaşanabilecek en önemli olumsuzluklardan biri de dikkat eksikliği olarak göze çarpar. Dikkat eksikliği, basit görünümlü önemli bir rahatsızlıktır. Zira bu eksiklik, birçok durumda bizi zor hallere sokabilir. Basit sandığımız bu eksiklik, bizim için çok önemli sonuçlara mal olabilir. Hayatımızla ilgili önemli anlarda olumsuz durumlarla karşılaşabilir ya da eğitim alanında bize verilen bilgiler esnasında dikkatimizi toplayamadığımızdan başarısız olabiliriz. Bu sebeple dikkat eksikliği durumunda biran önce sorunu algılamamız gerekir. Dikkat eksikliği vitamin yetersizliğinden de olabilir. Protein, vitamin ve mineral eksikliği dikkat yetersizliği ve benzer rahatsızlıklara ortam hazırlar. Bu sebeple yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle çocukların besin sağlığı tam olarak sağlanmalıdır. Zira bu tür durumlar, daha çok çocukları etkisi altına alır ve gelişim sürecini ileri düzeyde etkiler. Gelişim döneminde olan çocuklar, dikkat eksikliği yüzünden gerekli bilgileri alamazlar. Çevrelerine karşı duyarsız olma yolunda da hızla ilerlerler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...

Dikkat Eksikliği-Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri ve tedavisi hakkında Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı’nın bir makalesini buldum:

 

Dikkat Eksikliği - Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu, bireyin akademik başarısı, aile hayatı, sosyal ilişkileri ve benlik saygısı üzerine çeşitli olumsuz etkileri olan ve oldukça sık görülen psikiyatrik bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun çocuk ve ergenlerde görülme sıklığı %5-10, erişkinlikte %4 civarındadır.

 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun en sık gözlenen temel belirtileri şunlardır:

- Hareketlilik

- Dikkat eksikliği

- Dürtüsellik

 

Bozulukta her üç belirti birada görülebileceği gibi, dikkat eksikliği - dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) özellikle dikkatsizliğin ön planda olduğu ve hiperaktivite ve dürtüselliğin ön planda olduğu alt tipler şeklinde kendisini gösterebilir. Bir kişide Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ( DEHB ) varlığından söz edebilmek için, bu belirtilerin 7 yaştan önce başlamış olması, birden fazla ortamda görülüyor olması, sürekli olması ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olması gerekir.

 

DİKKAT EKSİKLİĞİ

 

Dikkat Eksikliği ifadesinden kastedilen aslında dikkatin olmaması değil daha ziyade dikkati belli bir süreyle özellikle zihinsel uğraşı gerektiren ders çalışma, problem çözme veya çocuk için çok da eğlenceli olmayan bir görev esnasında kendisini gösteren bir konsantre olamama durumudur. Dikkat eksikliği - dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar tam tersi eğlenceli, ilgilerini çeken, renkli ve canlı görüntülerin olduğu televizyon ve bilgisayar oyunları karşısında saatlerce sıkılmadan durabilmektedirler.

 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) sahip çocukların dikkatlerinin dış uyaranlarca kolayca çelinebilmesi nedeniyle, sıklıkla bizlerin farketmedikleri ayrıntıları farkedebilir bu nedenle yanlışlıkla fazlaca dikkatli olarak değerlendirilebilirler. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrencilerin öğretmenleri sıklıkla öğrencinin derste dalgın olduğunu, kendisini dinlemiyormuş göründüğü veya kalemi silgisi veya etrafıyla ilgilendiğinden şikayetçidirler.

Dikkat eksikliği - dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğuna sahip çocuklar sınav sırasında dikkatsizce hatalar yapma ve soruları okumadan işaretleme eğilimindedirler.

 

Kaynak Makale: Çocuk ve Genç

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.