Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ankara - Üniversiteler


_asi_

Önerilen İletiler

 

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

 

471px-ODT%C3%9C_Logosu.svg.png

 

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da kısaca ODTÜ(İngilizce: Middle East Technical University, kısaca METU), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Adnan Menderes ve Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker tarafından Ankara'da kurulan bir devlet üniversitesidir.Dünya Üniversitelerinin Akademik Sıralaması'na giremeyen ODTÜ,Dünya Üniversitelerinin Webometrik Sıralaması’nda ise 435. sırada yer almıştır.2009 yılına kadar 90.000'in üzerinde mezun veren üniversite,İngilizce eğitim vermektedir.

 

Üniversitenin misyonu, öğretim, araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerini evrensel standartlarda yürüterek, toplumun ve insanlığın toplumsal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişimi için bilgiye ulaşmak, bilgiyi üretmek, uygulamak, yaymak ve bu bilgilerle donatılmış bireyler yetiştirmek, temel ilkeleri ise bilimsel yaklaşım, akademik özgürlük, disiplinlerarası yaklaşım, yaşam boyu eğitim, nitelikli insan yetiştirme, öğrenciye destek, toplumla iletişim ve katılımcı yönetimdir.

 

Kuruluş

 

ODTÜ, Türkiye ve diğer Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitenin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir.Kanunun ODTÜ'nün kuruluşu ve amacıyla ilgili maddeleri şöyledir.

 

Madde 1: Gençliğin eğitimini temin etmek, araştırmalar yapmak ve bu kanun hükümleri dahilinde idare edilmek üzere Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi adı ile hükmi şahsiyeti haiz bir üniversite kurulmuştur.

Madde 2:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin gayeleri şunlardır:

Muayyen evsafı haiz Türk gençlerine, bilhassa ilmi, teknik ve mesleki sahalarda ve fakat bunlara inhisar etmeksizin umumiyetle İngiliz dilinde ileri bir öğretimi temin edecek geniş imkanlar tanımak.

Diğer memleketlerin evsafı haiz gençlerine, müracatleri ve talebe olarak kabul edilmeleri üzerine mümasil imkanlar temin etmek.

Türkiye ve Orta-Doğu'nun kaynaklarının inkaşafına ve iktisadi meselelerinin halline bilhassa ehemmiyet verilmek üzere, Türk Milletine ve diğer milletlere fayda sağlayacak araştırmalar yapmak.

Hakikatı aramaya ve insanlığın bilgisini artırmaya matuf temel araştırmalar yapmak.

Üniversite ilk açıldığı yıllarda Kızılay'da Emekli Sandığı'na ait bir bina ile TBMM yakınlarında bulunan barakalarda eğitim vermiş, 1963 yılında bugün hizmet verdiği alana taşınmıştır.

 

 

MiddleEastTechnicalUniversityTreeOfScience800x512.jpg

 

 

İlk yıllar

 

27 Mayıs Darbesi'nin ardından, ODTÜ Mütevelli Heyeti üyesi olan Adnan Menderes tutuklanmış, üniversitennin kapatılacağı düşüncesi yayılmıştır. Ağustos 1960'ta ODTÜ Mütevelli Heyetinin görevine son veren 43 sayılı yasa yürürlüğe girmiştir. Bu yasanın yürürlüğe girmesinden 10 gün sonra ODTÜ'nün ilk Türk rektörü olarak Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu atanmıştır. Feyzioğlu'nun gelmesiyle birlikte ODTÜ, bir Türk üniversitesi niteliğine sahip olmuş ve Türkiye'deki yasa ve hukuk sistemine uyum sağlamıştır.

 

1960 döneminde ODTÜ'nün iç yazışmaları Türkçe olarak yapılmaya başlanmış ve ilk kez yönetmelikler çıkarılmıştır.

 

Ekim 1960'da 147'ler olayı olarak anılan Askeri yönetimin 147 öğretim üye ve yardımcısını üniversitelerden uzaklaştırma kararını protesto etmek için birçok rektör ve öğretim üyesi görevlerinden istifa etmişlerdir. Turhan Feyzioğlu'nun istifası kabul edilmemiş ve Feyzioğlu Ocak 1961 tarihine kadar üniversitenin rektörlük görevini yürütmüştür.

 

ODTÜ ilk mezunlarını 1960 Haziran ayında vermiştir. Bu dönemde Makine Mühendisliği Bölümü'nden 11 ve Mimarlık Bölümü'nden 19 öğrenci toplam 30 kişi mezun olmuştur.

 

1963 yılının eylül ayında gibi Mimarlık Fakültesi binası tamamlanmış ve 1 Ekim 1963 yılında yeni kampüs öğretime açılmıştır. Böylece 63-64 öğretim yılının başlangıcında üniversitenin büyük bir bölümü yeni kampüse taşınmıştır.

 

Son dönem

 

1994 yılında ODTÜ, Türkiye'nin ilk web sayfasını açmıştır. 1996 yılında 40. yılını kutlayan üniversitenin, 2000 yılında Kuzey Kıbrıs'ta Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü açılmıştır. 2005 yılında ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi hizmete girmiştir.Üniversite, 2009 yılına kadar 90.000'in üzerinde mezun vermiştir.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesinin 1. fıkrası gereğince, ODTÜ içindeki 45 kaçak yapının her birine 40 bin TL olmak üzere, toplam 1 milyon 800 bin TL para cezası kesti. Belediye, kaçak yapıların mevzuata uygun hale getirilmemesi durumunda yıkılmasına karar verdi.

 

Akademik profil

 

Üniversitede yaklaşık 2200 öğretim elemanı ile 21.000 öğrenciye eğitim verilmektedir. Üniversite Giriş Sınavları'nda ilk 1000'de yer alan öğrencilerin üçte birinden çoğu bu üniversiteyi tercih eder. ODTÜ öğrencilerinin %40'tan fazlası yüksek lisansa devam etmektedir. 2008 ÖSS'de ilk SAY2 kategorisinde 10.000'e giren öğrencilerin 957'si, EA2 kategorisinde ilk 10.000'e giren öğrencilerin 972'si ODTÜ'yü tercih etmiştir. Üniversitede 2008'de 1381 yabancı uyruklu öğrenci eğitim görmektedir. Öğretim elemanı başına 21.9 öğrenci düşer. 2008-2009 eğitim öğretim yılında üniversite öğrencilerinin 2294'ü, yani %13.9'u doktora, %21.9'u yüksek lisans öğrencisidir.

 

Üniversite 2007 yılında TÜBİTAK projelerine 85 milyon TL civarında kaynak ayırmış, ve Türkiye'deki üniversiteler arasında birinci olmuştur. ODTÜ'nün ardından en çok payı ayıran İstanbul Teknik Üniversitesi'nin projelere ayırdığı kaynak ise yaklaşık 20 milyon TL'de kalmıştır. Üniversite, 2004-2008 yılları arasında TÜBİTAK tarafından desteklenen projelere 84.4 milyon TL harcamıştır. Bu oranla 2004-2008 yılları arasında öğretim elemanı başına düşen TÜBİTAK proje bütçesi 1.161.000 TL olmuştur.

 

Üniversite 2000'de 390, 2001'de 489, 2002'de 473, 2003'te 548, 2004'te 606, 2005'te 656, 2006'da 678, 2007'de 729 yayınla Türkiye'deki üniversiteler arasında birinci olmuştur. 2007'de fakülte başına yayın sıralamasında 0.95 oranla Türkiye'deki üniversiteler arasında 5. olan üniversite, yabancı öğrenci oranlarında yine Türkiye'deki üniversiteler arasında 1. olmuştur.

 

2006'da ÖSS'de ilk 100'den 9 kişi, ilk 500'den 108 öğrenci kabul eden ODTÜ, 2008 ÖSS'de ilk 100'den 24, ilk 500'den 65 öğrenci kabul etmiştir.

 

ODTÜ, Türkiye'de öğretim üyesi başına düşen makale sayısı sıralamasında ön sıralarda yer almaktadır.

 

Üniversiteye kabul

 

ODTÜ her yıl yüz binlerce lise son sınıf öğrencisi ve mezununun Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerine girebilmek adına girdiği Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarına göre ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenci kabul etmektedir. Bu sınavda dereceye girenlerin birçoğu eğitim yaşamlarını ODTÜ'de sürdürmeye karar vermiştir.ODTÜ 2009 yılı kontenjanlarına 3157 öğrenci alacağını ilan etmiştir.

 

ODTÜ'ye giren öğrenciler, üniversitenin öğretim dilinin İngilizce olmasından dolayı, üniversite hayatının ilk eğitim döneminin başında İngilizce yeterlilik sınavına girmek zorundadır.Üniversite tarafından yapılan İngilizce'de yeterlilik sınavından 59.50 ve üzeri not alanlar bölümlerine geçmeye hak kazanırken, sınavda geçersiz not alan öğrenciler İngilizce hazırlık programına alınırlar. Yine üniversite belirli koşulları sağlaması koşuluyla üniversite dışındaki TOEFL ve türevi sınavlardan alınan notlarla, öğrencilerin bölümlerine geçmesine olanak tanımaktadır.

 

Üniversite yapısı

 

Fakülte ve bölümler

 

Üniversite bünyesinde 5 fakülte ve bu fakültelerde 34 bölüm vardır.[38] Bunlar:

 

Mimarlık Fakültesi ve bu fakülteye bağlı, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümleri,

 

Fen Edebiyat Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Biyoloji, Kimya, Tarih, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Felsefe, Fizik, Psikoloji, Sosyoloji ve İstatistik bölümleri,

 

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve bu fakülteye bağlı İşletme, Ekonomi, Uluslararası İlşkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümleri,

 

Eğitim Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Eğitim Bilimleri Bölümü, İlköğretim Bölümü, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi bölümleri,

 

Mühendislik Fakültesi ve bu fakülteye bağlı Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği,Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji, Maden Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği bölümleridir.

 

Üniversitenin Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği,Makine Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İngilizce Öğretmenliği, Psikoloji bölümleri vardır. Bu kampüsteki bölümlerle birlikte toplam bölüm sayısı 41'dir.

 

Bunlara ek olarak, Uygulamalı Matematik Enstitüsü, Enformatik Enstitüsü, Deniz Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü olmak üzere beş enstitü, bir Meslek Yüksek Okulu, Yabancı Diller Yüksek Okulunun altında; Temel İngilizce Bölümü, Modern Diller Bölümü ve Akademik Yazı Merkezi olmak üzere 3 bölüm ve Rektörlüğe bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren, Türk Dili Bölümü ve Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü mevcuttur.

 

Akademik yıl

 

ODTÜ'de akademik yıl iki yarıyıldan oluşmaktadır. Akademik yılın birinci dönemi genellikle eylül ayının son haftasında başlamakta ve ocak ayının ortasında tamamlanmaktadır. İkinci dönem, şubat ayının ortasında başlamakta ve haziran ayının ortasında sona ermektedir. Üniversitede dönem derslerini içeren yaz okulu ve uluslararası öğrencilere hitap eden dersler içeren Uluslararası Yaz Okulu da bulunmaktadır.

 

Amblem

 

ODTÜ amblemi birbirine dönük iki hilal ve bu hilallerin içindeki birbirine dönük iki yarım daireden oluşur. Amblemdeki renkler kırmızı ve beyazdır. Amblemdeki yarım daire ve ay şekilleri Orta Doğu ülkelerinin çoğunun bayraklarında bulunan hilalleri temsil eder. İç içe iki daireyse doğu-batı uygarlıkları ile bunların ilişkisini yansıtmaktadır.

 

Eşit çaplı iki dairenin merkezleri arasındaki uzaklık daire çapının beşte biridir (D/5). Renkli basımda bayrak kırmızısı kullanılır ve karşıdan bakıldıgında içi dolu kırmızı hilal solda bulunur.

 

Kampüs

 

Kampüs alanı 4500 hektar (45.76 km²), orman alanı ise 3043 hektar (30.40 km²) büyüklüğündedir ve Ankara merkezinden 20 km uzaktaki Eymir Gölü'nü de içine almaktadır.ODTÜ'nün ana kampüsünden ve şehirdeki belli merkezlerden buraya otobüs seferleri mevcuttur.

 

Kampüste 6000 öğrenci kapasiteli yerleşimler, alışveriş için çarşı, bankalar, postane ve yiyecek-içecek alınabilecek yerler vardır. Kampüste ayrıca, çeşitli spor etkinliklerini yürütebilmek için kapalı spor salonları, tenis kortları, futbol sahaları, koşu yolları, olimpik kapalı yüzme havuzu, açık yüzme havuzu gibi yapılar bulunmaktadır. Kampüs dışında, kampüse 30 km uzaklıkta olan ODTÜ'nün Elmadağ tesisleri ve Bursa Uludağ'da, yazın tırmanma ve dağcılık sporunun, kışın ise kayak sporunun yapılabileceği tesisler bulunmaktadır.Türkiye'nin ilk üniversite kampüsü olan kampüs,Meltem Cansever tarafından Türkiye'nin Kültür Mirası 100 Mimari Şaheser arasında gösterilmiştir.

 

 

MiddleEastTechnicalUniversityCampus800x470.jpg

Kampüsten görünüm

 

 

Yurtlar

 

ODTÜ kampüsü içinde toplam 18 yurt, 3 konukevi vardır. Yurtların bulunduğu bölgede spor alanları, kapalı ve açık yüzme havuzu, spor salonları, futbol, basketbol sahaları, topluluklar barakası ve tenis kortları bulunmaktadır. Bundan başka kampüste alışveriş merkezi ve banka şubeleri ile internet erişimi bulunmaktadır. Yurtlarla kent merkezi arasında ulaşım, 07:00-24:00 saatleri arasında dolmuş ve belediye otobüsleri ile yapılmaktadır. Ayrıca belli saatlerde yurtlardan bölümlere ring servisleri yapılmaktadır.

 

Yurtlara, ailesi Ankara dışında ikamet eden öğrenciler başvurabilir. Yurtlarda kalan öğrencilerin en geç 23:30'da kampüste olmaları gerekir. Yurtlara son giriş saati 24:00'dır.

 

Spor olanakları

 

Çok çeşitli spor olanaklarının bulunduğu üniversitede öğrenciler spor etkinliklerine değişik düzeylerde katılabilirler. Aktif sporcular ya da ilgilendikleri spor branşında kendini geliştirmek isteyen öğrenciler, danışman desteğiyle, antrenör gözetiminde çalışabilirler. Ayrıca, her öğrenci spor etkinliklerine bireysel olarak katılabilir.

 

ODTÜ arazisinin içerisinde bulunan Eymir Gölü ve çevresi, ODTÜ öğrencilerinin kürek, balık avlama, piknik yapma gibi etkinlikleri için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Öğrenciler yerleşkeye 30 km. uzaklıktaki Elmadağ ODTÜ Kayak Tesisleri'nden ve Uludağ Eğitim, Spor ve Dinlenme Tesisleri'nden yararlanabilirler.

 

Doğal yaşam

 

Üniversitenin merkez kampüsü, Ankara-Eskişehir Otoyolunda bulunmaktadır. Kampüs çevresi 1960'lı yıllardan başlayarak ağaçlandırılmıştır.

 

Kampüs sınırları içinde Eymir Gölü bulunmaktadır. Gölün çevresi de, üniversite çalışanları ve öğrenciler tarafından ağaçlandırılmıştır. Üniversitenin su ihtiyacı, Eymir Gölü etrafındaki derin su kaynaklarından sağlanmaktadır.

 

Kütüphane ve müzeler

 

ODTÜ Kütüphanesi 1957 yılında, küçük bir koleksiyonla açılmıştır. Kütüphanenin çağdaş anlamda örgütlenmesi için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün Amerikan uzmanı Natelle Isley 1958 yılında Kütüphane Müdürü olarak atanmıştır.

 

2006 yılı verilerine göre ODTÜ Kütüphanesi; 343.677 basılı kitap, 32.000 elektronik kitap, 165.196 ciltli dergi, 1475 basılı dergi aboneliği, 24.355 elektronik dergi aboneliği, 14.925 yüksek lisans ve doktora tezi ile geniş bir koleksiyona sahiptir.

 

Üniversite, ODTÜ Müzesi olarak da bilinen ODTÜ Tarih Müzesi ve ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi adlarında iki müzeye sahiptir. Bunlardan ODTÜ Tarih Müzesi, ağırlıklı olarak kampüsten çıkan buluntulardan oluşmaktadır.

 

Bu müze Türkiye'nin ilk üniversite müzesidir. Müzenin üç sergi mekânı bulunmaktadır. Birinci katta, etnografik eserlerle Frig nekropolü buluntuları, asma katta ise Yalıncak ve Koçumbeli buluntuları sergilenmektedir. Müze giriş katı ise, sergi salonu, idari büro, depo ve servis mekânlarına ayrılmıştır.

 

Üniversiteye bağlı diğer müze ise 2003 yılında kurulan ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi'dir.Müzenin amacı M.Ö. 7000 yılından beri Anadolu'da gelişen teknolojinin tarihini belgelemek ve günümüz teknolojisini sergilemektir.Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, ilkokul öğrenciliğinden bu yana yaklaşık 70 yıldır kullandığı Erika marka tarihî daktilosunu Ekim 2003'de ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi'ne armağan etmiştir.

 

Öğrenci toplulukları

 

Kampüste kültürel ve toplumsal alanlarda projeler üreten 76 öğrenci topluluğu vardır. Öğrenci toplulukları her yıl konserler, sergiler, gösteriler, film gösterimleri, festivaller, şenlikler, kültür haftaları ile konferans, sempozyum, kongre, seminer, panel ve gezileri içeren Arkeoloji Haftası, Çağrı Haftası, Sinema Günleri, Toplam Kalite Yönetimi Seminerleri, Role Playing Oyunları Turnuvası, Uluslararası Bahar Şenliği, Uluslararası Çağdaş Dans Festivali, Uluslararası Klasik Gitar Festivali, Bilim Kurgu ve Fantezi Şenliği, Dünya Uzay Partisi-Yuri Gecesi, Robot Günleri, Tiyatro Şenliği, Rock Şenliği gibi etkinlikler düzenler.

 

Bu öğrenci topluluklarına örnek olarak 1989'da kurulan Bilgisayar Topluluğu ile 1992'de kurulan Avrasya Topluluğu sayılabilir.

 

Teknokent

 

Türkiye'nin ilk bilim ve araştırma parkı olan ODTÜ-Teknokent için çalışmalara 1980'li yılların sonunda başlanmıştır. Birleşik Devletler ve Birleşik Krallık başta olmak üzere dünya örnekleri incelenmiş, konunun önemine yönelik kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştır. 1996 yılında Dünya Bankası-TTGV işbirliği ile uluslararası bir konsorsiyuma hazırlatılan fizibilite çalışması, ODTÜ'yü, üniversitenin araştırma gücü, sanayi ile işbirliği potansiyeli ve yerleşkenin konumu gibi faktörler ile Ankara'da kurulacak bir bilim parkı için uygun görmüştür. 2001'de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiştir. Bu Yasa ile Türliye'de üniversiteler önceliğinde bilim ve araştırma parklarının kurulması teşvik edilmiş ve bu amaçla başta vergisel muafiyetler olmak üzere çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. ODTÜ Teknokent bugün yaklaşık 80.000 m² kapalı alanla hizmet vermektedir.

 

26 Ocak 2008 tarihinde ODTÜ'de bit çarpışma laboratuvarı açılmıştır. Türkiye'nin bu alandaki ilk laboratuarı niteliğinde olan ODTÜ - BİLTİR Merkezi, akademik çalışmaların yanı sıra otomotiv sanayinin AR-GE çalışmalarında da test ve mühendislik hizmetleri sunmaktadır.

 

Kuzey Kıbrıs Kampüsü

 

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Güzelyurt ilçesi'nde kurulmuş bir kampüstür. Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin daveti üzerine, her iki ülkenin hükümetleri ve ODTÜ Rektörlüğü arasında 2000 yılında imzalanan üçlü-protokol ile başlatılan bir yükseköğretim projesidir. Bu üçlü-protokol, 2001 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde onaylanarak uluslararası anlaşma statüsü almış, ve 2003 yılında KKTC Cumhuriyet Meclisi'nce çıkarılan kuruluş yasası ile de ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü özel tüzel kişilik kazanmıştır. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, akademik ve idari bakımdan bütünüyle ODTÜ Senatosu, ODTÜ Yönetim Kurulu ve ODTÜ Rektörlüğü'ne bağlı bir yapı içinde faaliyet göstermektedir.

 

Önemi

 

Üniversite, 1966 yılında Türkiye'de merkezi bilgisayar sistemi kuran ilk üniversite olmuş, 1968 yılında kampüs içi kazı bulgularını sergileyen arkeoloji müzesi açmış, 1987'de Türkiye'de teknopark girişimini başlatması, 1993'te ilk kez Türkiye'nin İnternet bağlantısını gerçekleştirmesi gibi birçok yeniliği gerçekleştirmiştir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

 

Ankara Üniversitesi 1946 yılında Başkent Ankara'da kurulmuş bir üniversitedir. Daha eski tarihlere dayanan köklü fakülteler Ankara Üniversitesi çatısı altında bir araya getirilmiştir. Ankara Üniversitesi, Üniversite Kanunuyla birlikte kurulan ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk üniversitesi niteliğini taşıyan bir eğitim kurumudur. Türkiye'nin en önemli ve saygın üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesi'nin en eski ve köklü fakültesi 1859 yılında kurulan Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye)'dir.

 

Tarihçe

 

Ankara Üniversitesi'nin temeli bizzat Atatürk tarafından atılmıştır. İlk olarak 1925 'te kurulan Hukuk Mektebi, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933'te öğretime başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsü, zengin Anadolu kültürünü araştırmak ve Türkiye'nin dünya ile dil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935'te açılan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, 1859'dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936'da Başkent Ankara'ya taşınan ve Atatürk'ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuştur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarfından başlatılan ancak kuruluşu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925'te kurulmuş olan Hukuk, 1935'te faaliyete başlayan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, 1943'te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluşu tamamlanan Tıp Fakültelerinden oluşan Ankara Üniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu.

 

Üniversite 1948'de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve Veteriner Fakültelerini bünyesine almış, 1949'da İlahiyat Fakültesi, 1935'te kurulan 1950'de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu, 1960'ta Eczacılık Fakültesi, 1963'te Yüksekokul olarak kurulan 1977'de Fakülte olan Diş Hekimliği Fakültesi, 1965'te Eğitim Bilimleri Fakültesi ve 1965 yılında da şimdi adı İletişim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu.

 

Akademik Birimler

 

Fakülteler

 

Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi

Diş Hekimliği Fakültesi

Eğitim Bilimleri Fakültesi

Eczacılık Fakültesi

Fen Fakültesi

Hukuk Fakültesi

İlahiyat Fakültesi

İletişim Fakültesi

Mühendislik Fakültesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Siyasal Bilgiler Fakültesi

Tıp Fakültesi

Veteriner Fakültesi

Ziraat Fakültesi

 

Konservatuarlar

 

Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı

 

Yüksek Okullar

 

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Ev Ekonomisi Yüksekokulu

Yabancı Diller Yüksekokulu

 

Meslek Yüksek Okulları

 

Adalet Meslek Yüksekokulu

Başkent Meslek Yüksekokulu

Beypazarı Meslek Yüksekokulu

Elmadağ Meslek Yüksekokulu

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Kalecik Meslek Yüksekokulu

 

Enstitüler

 

Adli Tıp Enstitüsü

Biyoteknoloji Enstitüsü

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Fen Bilimleri Enstitüsü

Hepatoloji Enstitüsü

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü

Nükleer Bilimler Enstitüsü

 

Araştırma ve Uygulama Merkezleri

 

Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (ANKUZEM)

Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi

Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM)

İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM)

Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi

Otistik Çocuklar Tanı,Tedavi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi

Psikiyatrik Kriz Araştırma ve Uygulama Merkezi

Onkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM)

Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOKAUM)

Küçük İşletmecilik ve Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİGAUM)

Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi

Akarsu Göl ve Denizlerde Jeolojik Araştırma Merkezi (AGDEJAM)

Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi (FİSAUM)

Kıbrıs Araştırma ve Uygulama Merkezi

Stratejik Araştırmalar Merkezi

Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi

İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kısırlık Teşhis ve Tedavi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ATILIM ÜNİVERSİTESİ

 

100px-Atilimamblem.jpg

 

Atılım Üniversitesi, 1996 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

 

Üniversitenin yerleşkesi; şehir merkezine 20 km, çevre yoluna 7 km mesafededir. Tek yerleşkesi olan MOG yerleşkesinde kuruludur. ÖSS puanlarına göre başarı ve sporcu bursları sağlamaktadır. Üniversiteye Ankara'nın çeşitli bölgelerinden kalkmakta olan servislerle , EGO belediye otobüsleri ve minibüsler ile ulaşılabilmektedir.

 

Tarihçe ve Üniversite Hakkında Bilgi

 

Atılım Üniversitesi yabancı dille öğretim olanağı sunmaktadır. Eğitim dili İngilizcedir. Uluslararası standartlara (ABET 2000 gibi...) uygun eğitim programları uygulamaktadır. 431 akademik, 182 idari personel toplam 613 kişilik yetkin kadrosu bulunmaktadır.

 

AB Eğitim Programı SOCRATES/ERASMUS kapsamında öğrenci değişimine yönelik olarak anlaşma yapılan

 

University of Dortmund (Almanya)

National Louis University (Polonya)

Douai Business School (Fransa)

Trento University (Italy)

University of Warwick (İngiltere)

Lodz Academy of International Studies (Polonya)

University of Lleida (İspanya)

Hame Polytechnic (Finlandiya)

Tampere University of Technology (Finlandiya)

College of Social Sciences (Litvanya)

Haute Ecole De Bruxelles (Belçika)

University of Copenhagen (Danimarka)

bir veya iki dönem eğitim görme fırsatı sunmaktadır.

 

 

Atılım Üniversitesi "Kardeş Üniversite" olan "University of the Incarnate Word" 'de (San Antonio TEKSAS’ ta) ve "The Hauge School of European Studies (HEBO)(Hollanda)" 'de Değişim Programı’ na göre istenildiğinde öğrenim görebilme fırsatı sunmaktadır.

 

2007-2008 Eğitim - Öğretim yılında özel yetenek sınavı ile öğrenci almak üzere Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi açılmıştır.

 

Akademik Birimler

 

Mühendislik Fakültesi

 

İnşaat Mühendisliği Bölümü

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Bölümü

Mekatronik Mühendisliği Bölümü

Üretim (İmalat) Mühendisliği Bölümü

Malzeme Mühendisliği Bölümü

Yazılım Mühendisliği Bölümü

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü

Bilişim Sistemleri Mühendisliği (UOLP-Incarnate World)

Enerji Mühendisliği Bölümü

Otomotiv Mühendisliği Bölümü

Makine Mühendisliği Bölümü

Bio Mühendislik Bölümü (Açılacak)

 

İşletme Fakültesi

 

İşletme Bölümü

İşletme Bölümü (Türkçe)

İktisat Bölümü

İktisat Bölümü (Türkçe)

Halkla İlişkiler Bölümü

Uluslararası İlişkiler Bölümü

Turizm İşletmeciliği Bölümü

Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

 

Fen-Edebiyat Fakültesi

 

Matematik Bölümü

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

İngiliz Dili ve Edebiyatı (UOLP -Incarnate World)

Mütercim Tercümanlık Bölümü

Psikoloji Bölümü

 

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

 

Grafik Tasarımı Bölümü

İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü

Moda Tasırımı Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Mimarlık

 

Hukuk Fakültesi

 

Atılım Meslek Yüksek Okulu Uzaktan Eğitim Önlisans Programları

 

Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Önlisans Programı

Turizm ve Konaklama İşletmeciliği Önlisans Programı

 

Atılım Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programları

 

e-MBA (İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı)

 

Enstitüler

 

Fen Bilimleri Enstitüsü

 

Yüksek Lisans Programları

 

İnşaat Mühendisliği (İngilizce)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü (İngilizce)

Mekatronik Mühendisliği (İngilizce)

Üretim Mühendisliği (İngilizce)

Matematik (İngilizce)

Yazılım Mühendisliği (İngilizce)

Endüstri Mühendisliği (İngilizce)

Doktora Programı

 

Mühendislik Sistemlerinin Modellenmesi ve Tasarımı (MODES)

 

 

Sosyal Bilimleri Enstitüsü

 

Yüksek Lisans Programları

 

e-MBA / İşletme Yönetimi (Türkçe)

MBA / İşletme Yönetimi (Türkçe)

Finansman (Türkçe)

Uluslararası İlişkiler (Türkçe – İngilizce)

Avrupa Birliği (Türkçe – İngilizce)

Uygulamalı İktisat (Türkçe)

Turizm İşletmeciliği (Türkçe)

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)

Kamu Hukuku (Türkçe)

Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi (Türkçe)

Bankacılık (Türkçe)

Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Türkçe)

Çeviribilim

Doktora Programı

 

Politik Ekonomi

 

Araştırma ve Uygulama Merkezleri

 

Akademik Yazım Danışma Merkezi

Desteklenen Araştırma, Geliştirme, Uygulama, Eğitim ve Danışmanlık Projeleri Ofisi

Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi

İşletme,Muhasebe Uygulama ve Araştırma Merkezi

Sürekli Dil Eğitim Merkezi Başkanlığı

Türkiye Tarih Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi

Performans Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

 

Teknolojik Altyapı

 

Eğitim ve Araştırma Laboratuvarı

 

Genel Bilgisayar Laboratuvarı (7 adet)

Süper İletken Hazırlama ve İnceleme Laboratuvarı

Yarı İletken Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı

İşletim Sistemleri Laboratuvarı

Multimedia ve Web Development Laboratuvarı

Ergonomi Laboratuvarı

Network Laboratuvarı

Bilişim Sistemleri Laboratuvarı

Yapı Malzeme Laboratuvarı

Simülasyon Laboratuvarı

Zemin Mekaniği Laboratuvarı

Genel Kimya Laboratuvarı

Elektrokimya ve Elektropolimerizasyon Araştırma Laboratuvarı

Anorganik ve Organik Kimya Sentez Araştırma Laboratuvarı

Biyokimya ve Biyoanorganik Kimya Araştırma Laboratuvarı

Kaya Mekaniği Laboratuvarı

Genel Fizik Laboratuvarı

Fizik Mekanik Laboratuvarı

Fizik Elektromagnetik Laboratuvarı

Bilgisayar Destekli Tasarım Laboratuvarı

Yönetim Sistemleri Mühendisliği Laboratuvarı

Temel Elektronik ve Sayısal Sistemler Laboratuvarı

İleri Elektronik ve Haberleşme Laboratuvarı

Mikroişlemci ve Sinyal İşleme Laboratuvarı

İmalat Laboratuvarı

Sembolik Manipulasyon Laboratuvarı

Mekatronik Prototip Tasarım ve Üretim Laboratuvarları

Mekatronik Sistemler Laboratuvarı

Robotik Laboratuvarları

Hidrolik ve Pnömatik Sistemler Laboratuvarı

EDM, Mikro EDM ve Mikro İşleme Laboratuvarı

Malzeme Mühendisliği Metalografi Laboratuvarı

Malzeme Mühendisliği Mekanik Deney Laboratuvarı

Mekatronik Mühendisliği Öğrenci Laboratuvarı

Mekatronik Tasarım ve Üretim Laboratuvarı

Biyo-mimetik Tasarım Laboratuvarı

RF Laboratuvarı

Simultane Dil Laboratuvarı

Deneysel Psikoloji Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı

Isıl İşlem Laboratuvarı

Malzeme Karakterizasyon Laboratuvarı

Döküm Laboratuvarı

Mini / Mikro Makine / Robot Laboratuvarı

Akışkanlar Mekaniği Laboratuvarı

Yapı Malzeme Laboratuvarı

Simülasyon Laboratuvarı

GIS ve Topografya Laboratuvarı

Asfalt Laboratuvarı

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

 

423px-Ba%C5%9Fkent_%C3%9Cniversitesi_Logosu.svg.png

 

 

Başkent Üniversitesi, 13 Ocak 1994 yılında Ankara'da Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından kurulmuş bir Vakıf üniversitesidir. Başkent Üniversitesi Türkiye'nin ilk vakıf üniversitelerinden biridir ve yıllık akademik yayın sayıları açısından Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri arasındadır.

 

Akademik Birimler

 

Diş Hekimliği Fakültesi

 

İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi

 

İşletme

İktisat

Siyaset Bilime ve Uluslararası İlişkiler

Turizm İşletmeciliği

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi

 

Eğitim Fakültesi

 

İlköğretim

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Türkçe Eğitimi

Yabancı Diller Eğitimi

Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi

Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi

 

Fen Edebiyat Fakültesi

 

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri

Türk Dili ve Edebiyatı

 

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

 

Görsel Sanatlar ve Tasarım (Grafik Tasarımı Programı)

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

Sanat Tarihi

 

İletişim Fakültesi

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Bilgi ve Belge Yönetimi

İletişim Tasarımı

Radyo-Tv ve Sinema

 

Mühendislik Fakültesi

 

Bilgisayar Mühendisliği

Biyomedikal Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

Makine Mühendisliği

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi

 

Beslenme ve Diyetetik

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Sosyal Hizmetler

Spor Bilimleri

 

Tıp Fakültesi

 

Ticari Bilimler Fakültesi

 

Bankacılık

Muhasebe ve Finansal Yönetim

Sigortacılık ve Risk Yönetimi

Turizm ve Otelcilik

Turizm ve Rehberlik

Uluslararası Ticaret

Yönetim Bilişim Sistemleri

 

Enstitüler

 

Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Fen Bilimleri Enstitüsü

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Transplantasyon ve Gen Bilimi Enstitüsü

Yanık, Yangın ve Doğal Afetler Enstitüsü

 

Meslek Yüksekokulları

 

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

 

Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri

 

Ankara Hastanesi

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Merkezi

Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi

Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi

İzmir-Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ayaş Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Yapracık Geriatri ve Psikolojik Rehabilitasyon Merkezi

İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi

İskenderun Diyaliz Merkezi

Yalova Elmalık Diyaliz Merkezi

Şanlıurfa Diyaliz Merkezi

Tokat-Zile Diyaliz Merkezi

 

Merkezler

 

Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAMER)

BAŞKENT TÖMER Türkçe ve Yabancı Diller Araştırma ve Uygulama Merkezi

Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi

Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜDAM)

Eğitimde Kalite Koordinatörlüğü

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi (BEDAM)

İlkyardım Eğitim Merkezi

İnsan Kaynakları ve Kariyer Yönlendirme Merkezi

Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi

Mithat Çoruh Kalite Yönetimi Merkezi (MÇKYM)

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi

Stratejik Araştırmalar Merkezi

 

İlk ve Orta Öğretim Hizmetleri

 

Başkent Üniversitesi Kolej Ayşeabla Okulları (Ankara)

Başkent Üniversitesi Özel Başkent İlk ve Ortaöğretim Okulları (Adana)

 

Turizm Hizmetleri

 

Patalya Termal Resort Otel

Patalya Lakeside Resort Otel

 

Kampüste Yaşam

 

Öğrenci Yurtları:

Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü içinde bulunan ve 3 bloktan oluşan öğrenci yurtları 500 yatak kapasitesine sahiptir.

 

Sosyal ve Kültürel Faaliyetler:

Amacı; öğrencilerin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirme, sanata ve kültürel faaliyetlere ilgiyi arttırma ve topluluk kurarak ilgili faaliyetleri düzenlemektir.

 

 

Koro ve Kurslar

 

Türk Sanat Müziği Topluluğu

Türk Halk Müziği Topluluğu

Resim Kursu

Bağlama Kursu

Sinema ve Fotoğrafçılık Kursu

Gitar Kursu

Eşli Danslar Kursu

 

 

Sosyal Amaçlı Topluluklar

 

Amerikan Fotbolu Topluluğu

Arkeoloji Topluluğu

Atatürkçü Düşünce Topluluğu

Avrupa Gençlik ve Eğitim Topluluğu

Bilgi Teknolojileri Topluluğu

Bilimkurgu, Fantezi ve RPG Topluluğu

Capoeira Topluluğu

Çağdaş Yaşam Topluluğu

Edebiyat Topluluğu

Eşli Danslar Topluluğu

Fotoğrafçılık Topluluğu

Gezi Topluluğu

GO Topluluğu

Halk Oyunları Topluluğu

Havacılık Topluluğu

Kampçılık ve Doğa Sporları Topluluğu

Kayak ve Snowboard Topluluğu

Motor Sporları Topluluğu

Müzik Topluluğu

Radyo Topluluğu

Resim Topluluğu

Rock Kültür Topluluğu

Satranç Topluluğu

Sinema Topluluğu

Sualtı Topluluğu

Tarih Topluluğu

Tiyatro Topluluğu

Türkçe Topluluğu

 

 

Mesleki Amaçlı Topluluklar

 

Beslenme ve Diyetetik Topluluğu

Bilgisayar Topluluğu

Biyomedikal Mühendisleri Topluluğu

Eğitim Topluluğu

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Topluluğu

Hukuk Topluluğu

IEEE Öğrenci Topluluğu

İktisat Öğrenci Topluluğu

İletişim Tasarım Topluluğu

İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Topluluğu

İşletme Yönetimi Öğrenci Topluluğu

Medya Topluluğu

Mekatronik Topluluğu

Robot Topluluğu

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrenci Topluluğu

Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler Öğrenci Topluluğu

Sosyal Hizmetler Meslek Topluluğu

Spor bilimleri ve Rekreasyon Topluluğu

Tıp Fakültesi Araştırma Topluluğu

Turizm İşletmeciliği Öğrenci Topluluğu

Turizm Topluluğu

Türk MSIC

Ticari Bilimler Topluluğu

Verimlilik Topluluğu

 

Atatürk Müzesi

 

Bağlıca Kampüsü içerisinde bulunan Abdurrahim Tuncak Atatürk Müzesi, 10 Kasım 1990 tarihinde hizmete girmiş, 8 Kasım 1998 tarihinde Atatürk'ün Akaretlerde oturtmuş olduğu birebir aynısı olan yeni binasına taşınmıştır.

 

Atatürk'ün manevi oğlu Abdurrahim Tuncak'ın katkılarıyla oluşturulmuş müzede, Atatürk'ün fotoğraflarından oluşan bir kolleksiyon ve Atatürk'e ait giysiler yer almaktadır.

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

 

170px-Bilkent_Universitesi_Amblemi.jpg

 

 

Bilkent Üniversitesi (Kısaca Bilkent olarak da bilinir) Çankaya, Ankara'da bulunmaktadır ve Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesidir. Üniversite; akademisyen ve ilk YÖK başkanı olan Profesör Doktor İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984’te kurulmuştur.Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak olarak açıklamıştır.Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

 

Üniversitenin kampüsu, Hacettepe Üniversitesi'nin Beytepe kampüsu ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Ankara yerleşkesinin arasında bulunmaktadır. Ankara-Eskişehir yolunun 12. kilometresinde bulunan üniversite yerleşkesinde Merkez, Doğu ve Orta olmak üzere 3 kampüs bulunmaktadır.Yerleşke 5.000 dönümlük arazi üzerinde bulunmaktadır.

 

Yakın bir tarihte kurulmasına rağmen Bilkent Üniversitesi, profesyonel anlamda önemli atılımlar yapmıştır. Bunun önemli göstergelerinden biri de üniversitenin; Türkiye'de öğretim üyesi başına düşen makale sayısı sıralamasında ön sıralarda yer almasıdır.Yine üniversite THES - QS Dünya Üniversiteler Sıralaması araştırmasına göre 2008 yılına göre Dünyanın en iyi 374., Avrupa'nın en iyi 164.üniversitesi seçilmiştir.

 

Kuruluş fikri

 

Bilkent Üniversitesi'nin kuruluş fikri 1940'lara dayanır. İhsan Doğramacı, Harvard ve Washington Üniversiteleri'nde çalışmalarda bulunurken Amerika'daki sivil toplum yapısını yakından tanıma imkanı bulur ve bunlardan oldukça.Ankara'ya dönünce 1951'de özel bir çocuk hastanesi ve çocuk sağlığı merkezi kurabilmek adına projeler hazırlar.Bunların mali yönden desteklenmesi amacıyla da kendi ailesi tarafından desteklenen bir vakıf kurar. Daha sonraları yine sağlık ve eğitim alanlarında yeni başlangıçlar ve atılımlar yapacak yeni vakıflar da kurar. Yine Doğramacı Hacettepe Tıp Merkezi'ni, Hacettepe Hastanesi'ni ve Hacettepe Tıp Fakültesi'ni kurdu. Ardından Hacettepe Üniversitesi'nin kurulmasını sağladı. Bununla beraber Doğramacı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi de dahil olmak üzere Sivas ve Kayseri gibi birçok devlet üniversitesinin kurulmasında önemli roller üstlendi.

 

Tıp alanındaki hedeflerine ulaşan İhsan Doğramacı, daima aklında yer edinen bir mükemmeliyet merkezi hayalini gerçekleştirmek adına kar amacı gütmeyen bir özel üniversite kurmanın yollarını aramaya başladı. Doğramacı, Amerika'daki eğitimi sırasında gözlemlediği Harvard, Yale, Columbia üniversiteleri gibi bir üniversite kurmayı amaçlıyordu.Yine bir başka amacı kuracağı üniversitenin sadece Türkiye içinde kaliteli olması değil; dünyanın en iyi on beş üniversitesi arasında gösterilmesini sağlamaktı. Üniversitesinin dünyanın dört bir yanından öğrenci çekmesini hedefliyordu.Fakat o günün anayasası özel bir üniversitenin kurulmasına izin vermiyordu.

 

Kuruluşu

 

İhsan Doğramacı, hayalindeki kar amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi fikrini gerçeğe dönüştürmek için gerekli olan araziyi araştırmaya 1960'larda başlamıştır. Yaptığı araştırmalar sonucunda Ankara'nın güneybatı bölgesinin, düşündüğü üniversite fikri için uygun olduğuna karar verdi. Arazinin uygunluğundaki ana etken arazinin yeraltı sularının bol olmasıydı. Kararını verdikten sonra meslektaşlarıyla birlikte orada bulunan köylülerle görüşmüş, üniversite kurma niyetini onlara anlatmış, uzun süren pazarlıklar yapmış ve sonucunda araziyi satın almıştır.

 

Araziler satın alındıktan sonra sıra üniversiteye mali kaynak oluşturacak bir fabrika kurulmasına gelmişti. Bu fabrika günümüzdeki Tepe Şirketler Grubunun ilk mobilya fabrikasıydı. Fabrikanın kurulumu oldukça zorlu geçti. Çünkü fabrikanın makinelerinin yurtdışından gelmesi gerekiyordu, fakat Türkiye'deki döviz kıtlığı, üretim tesislerinin kurulmasını imkansız hale getiriyordu. Buna karşın, İhsan Doğramacı, yurtdışında bulunan döviz rezervlerini arkadaşlarının kullanımına açar ve onları anlaşmaları yapmak üzere Almanya'ya yollanır. Yapılan pazarlıklarla makine alımları tamamlanır.

 

12 Eylül Darbesi gerçekleştikten sonra yeni anayasa hazırlıkları başlamıştı. İhsan Doğramacı, yetkilileri ikna ederek, anayasada özel üniversite kurulmasını sağlayan madde değişikliklerinin yapılmasını sağladı. Bu konuda çalışmalar devam ederken üniversitenin müstakbel arazisi üzerinde çevre düzenlemesi yapılıyordu. İlk yapılan binalar Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, lojmanlar ve mühendislik binası oldu.Gerekli olanaklar sağlanıp, düzenlemeler yapıldıktan sonra 1984 yılında Bilkent Üniversitesi resmi olarak kuruldu ve ilk öğrencilerini 1986 yılında kabul ederek eğitime başladı.

 

Kuruluşundan günümüze

 

Üniversite 1986 yılında 386 öğrencisi ile eğitim öğretime başlamıştır.İlk yıllarında her şey yolunda görünürken; 1990 yılında, üniversite ilk mezunlarını verirken, bir muhalefet partisi, özel üniversiteye karşı çıkarak Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. Dava sonucunda Anayasa Mahkemesi, Bilkent'in üniversite olarak değil bir yüksek öğretim kurumu olarak anılmasına karar verdi.Bu, öğrenciler için büyük bir problem oluşturuyordu. Çünkü diplomalarında "üniversite" yazmaması iş bulmalarını zorlaştırabilecekti. Bunun üzerine İhsan Doğramacı, 1992'de politikadan tanıdıklarıyla temasa geçerek meclisten kurduğu okulun bir üniversite olduğuna dair bir kararın çıkmasını sağladı.

 

Bilkent Üniversitesi, yasal konumunu resmi olarak almasından sonra fakülte ve bölüm sayısını arttırmıştır ve günümüzde 9 fakülte, 2 yüksekokul ve 3 meslek yüksekokulu ile eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversitenin Kuzey Amerika'daki, Uzak Doğu'daki ve Avrupa'daki 100'ün üzerindeki üniversiteyle öğrenci değişim programı anlaşması vardır.Yine yılda 500 civarında kuruluş, firma tanıtımı yapmak için üniversitede konferanslar düzenlemektedir. Üniversitenin kuruluşundan günümüze yetiştirdiği mezun sayısı 25.000'i aşmıştır.

 

Üniversiteye kabul

 

Bilkent Üniversitesi her yıl yüz binlerce lise son sınıf öğrencisi ve mezununun Türkiye'de örgün eğitim içerisinde bulunan 94 devlet, 45 vakıf üniversitesine girebilmek adına girdiği Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarına göre ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenci kabul etmektedir. Bu sınavın birincilerinin birçoğu eğitim yaşamlarını Bilkent Üniversitesi'nde sürdürmeye karar vermiştir.Bilkent Üniversitesi 2009 yılı kontenjanlarına göre ön lisans düzeyinde 770, lisans düzeyinde ise 2917 olmak üzere toplam 3687 öğrenci alacağını ilan etmiştir.

 

Bilkent Üniversitesi'ne giren herkes, üniversitenin öğretim dilinin İngilizce olmasından dolayı, üniversite hayatının ilk eğitim döneminin başında İngilizce yeterlilik sınavına girmek zorundadır.Üniversite tarafından yapılan İngilizce'de yeterlilik sınavından (COPE) "C" ve üzeri not alanlar bölümlerine geçmeye hak kazanırken, sınavda geçersiz not alan öğrenciler İngilizce hazırlık programına alınırlar. Yine üniversite belirli koşulları sağlaması koşuluyla üniversite dışındaki TOEFL ve türevi sınavlardan alınan notlarla, öğrencilerin bölümlerine geçmesine olanak tanımaktadır.

 

Lisansüstü düzeyinde öğrenci kabulünde aranan şartlar bazı genel koşullar olmasına rağmen fakülte ve bölüm bazında değişiklikler gösterebilmektedir.Bununla birlikte lisansüstü düzeyde öğrenci alım işleriyle, üniversite bünyesinde bulunan enstitüler ilgilenir.

 

Akademik profil

 

Bilkent Üniversitesi, 2006 yılı verilerine göre 12.000'in az üzerinde öğrenciye sahiptir. Sahip olduğu öğrenci sayısı bakımından; özel üniversiteler arasında Yeditepe Üniversitesi'nin ardından 2.[35], üniversiteler arası genel sıralama bakımından ise 48. sırada bulunmaktadır. Üniversitede erkek/bayan öğrenci oranı ön lisans düzeyinde 1.10, lisans düzeyinde 1.19, yüksek lisans düzeyinde 1.00 ve doktora düzeyinde 1.35 civarıdır.

 

ÖSYS verilerine göre Bilkent Üniversite'ni 2005 yılında ilk 500 içinden sayısal alanında 93, sözel alanında 80, eşit ağırlık alanında 86 kişi tercih etmiştir.2006 yılında değişen ÖSS sistemiyle yapılan sınav sonucunda ilk 100 içinden 54 ilk 500 içinden 148; 2007 yılında ilk 100 içinden 54 ilk 500 içinden 150; 2008 yılında ilk 100 içinden 49 ilk 500 içinden 120 ve 2009 yılında ilk 500 içinden 123 öğrenci Bilkentli olmayı tercih etmiştir. Üniversiteyi tercih eden öğrenciler ÖSS başarılarına göre çeşitli burs olanakları ile ödüllendirilir.Burs alan öğrenci oranı, toplam öğrenci sayısının çeyreğine tekabül eder.

 

Bilkent Üniversitesi'nde 9 fakülte, 3 meslek yüksekokulu ve 2 yüksek okula yayılmış 38 lisans, 27 lisans üstü programının bulunmasıyla birlikte her yıl verilen ders sayısı 2.000'i aşmaktadır.Üniversitede not sistemi harf sistemine göre işlemektedir. Buna göre en yüksek not olan A, 4'e; B, 3'e; C, 2'ye; D ise 1'e eşittir. Ayrıca her notun değeri yanına aldığı "+"yla 0.3 artarken (B+ 3.3 gibi) yanına aldığı "-"yle 0.3 azalır (B- 2.7 gibi). Bilkent Üniversitesi'nden mezun olma şartı mezuniyet not ortalamasının en az 2.00 olmasıdır.

 

Öğrencilerin mezuniyet sonrasındaki kariyer planlamalarına yardımcı olmaları adına, üniversite bünyesinde Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi (Kayiyem) 1988 yılında faaliyete geçmiştir. Bir üniversite bünyesinde bu amaçla kurulan ilk birim olan Kayiyem yıl içinde Türkiye çapındaki şirketlerin üniversitede iş olanakları hakkında toplantılar düzenlemesine yardımcı olmakta ve üniversite öğrencileri ile sektör arasında bir köprü görevi görmektedir.

 

Bilkent Üniversitesi kurulduğu günden bugüne tersine bir beyin göçü başlatmış, özellikle yurtdışına gitmiş birçok Türk akademisyeni Türkiye'ye çekmeyi başarmıştır. Üniversitenin sahip olduğu 1000 civarındaki akademisyen kadrosunun yaklaşık üçte birini 43 farklı ülkeden gelen yabancı akademisyenler oluşturmaktadır. Yabancı akademisyen sayısı bakımından Bilkent, tüm Türk üniversiteleri arasında 1. konumdadır.Bilkent Üniversitesi akademisyenleri, yurt içinde ve yurt dışında birçok ödüle layık görülmüştür. Yurt içinde 51 Tübitak, 26 TÜBA olmak üzere birçok ödül ve burs alan Bilkent akademisyenleri, yurtdışında 10 Alexander von Humboldt Bursu, 1 Avrupa Birliği Descardes Ödülü dahil birçok ödül kazanmıştır.

 

Bilkent Üniversitesi'ndeki bazı dersler, üniversitenin kendi özel uydusu aracılığıyla New York ofisindeki öğretim elemanları vasıtasıyla öğrenciye ulaştırılmaktadır.Üniversitenin ayrıca sahip olduğu senfoni orkestrası 12 farklı ülkeden 100 kadar müzisyenden oluşmakta ve yılda yaklaşık 70 konser vermektedir.

 

Akademik Birimler

 

Fakülte ve Bölümler

 

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

İletişim ve Tasarım

Güzel Sanatlar

Grafik Tasarım

İç Mimarlik ve Çevre Tasarımı

Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım

 

İşletme Fakültesi

 

İşletme Bölümü

 

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

 

İktisat

Uluslararası İlişkiler

Küresel ve Uluslararası İlişkiler

Siyaset Bilimi

Psikoloji

Tarih

 

Eğitim Fakültesi

 

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

İngilizce Öğretmenliği

Öğretmen Yetiştirme

Yabancı Dil İngilizce Öğretimi

Eğitim Yönetimi

Beden Eğitimi Spor Merkezi

 

Mühendislik Fakültesi

 

Bilgisayar Mühendisliği

Elektrik / Elektronik Mühendisliği yekin bölümü

Endüstri Mühendisliği

Makine Mühendisliği

 

İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi

 

İngiliz Dili ve Edebiyatı

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Arkeoloji ve Sanat Tarihi

Türk Edebiyatı

Felsefe

 

Hukuk Fakültesi

 

Hukuk

 

Fen Fakültesi

 

Kimya

Matematik

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Fizik

 

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi

 

Müzik

Tiyatro

 

Yüksekokullar

 

Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu

 

Bankacılık ve Finans

Muhasebe Bilgi Sistemleri

Mütercim - Tercümanlık

Fransızca Hazırlık Programı

 

Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu

 

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri

İşletme Bilgi Yönetimi

 

Meslek Yüksekokulları

 

Bilgisayar Teknolojisi ve Büro Yönetimi Meslek Yüksekokulu

 

2 yıllık Program:

Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama

Büro Yönetimi ve Sekreterlik

Muhasebe

Ticaret ve Yönetim

 

İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu (BUSEL)

 

İngilizce Hazırlama Programı

Uygulamalı İngilizce - Türkçe Çevirmenlik Bölümü

Fakülte Akademik İngilizce Geliştirme Birimi

 

Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu

 

2 yıllık Program:

Ağırlama Hizmetleri

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

GAZİ ÜNİVERSİTESİ

 

Gazilogo.jpg

 

 

Gazi Üniversitesi 1926 yılında Başkent Ankara'da Devlet Üniversitesi olarak kurulmuştur.

 

(1982 yılı da ayrı bir kuruluş yılı olarak kabul edildiğinden, Üniversite logosunda her iki tarih de gösterilmektedir.) Sanat eğitimi alanında Cumhuriyet tarihinin öncüsüdür. Büyük Türk ressam ve heykel sanatçılarının pekçoğu buradan mezundur. Türkiye'nin en büyük ve köklü Eğitim Fakültesi'ne sahiptir. Tıp Fakültesi, Gazi Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk Fakülteleri Türkiye çapında öne çıkmıştır. Mevcut 4 kampüse sahiptir. Bunlar:

 

Beşevler kampüsü,

Emek kampüsü,

Maltepe kampüsü,

Gölbaşı kampüsü

 

Tarihçe

 

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının girişimiyle bir enstitü kurulması kararlaştırılır. Bu karar 1926 yılında "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" nün açılmasıyla sonuçlanır.

 

Enstitünün adı 1929 yılında "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirilir ve bu isimle uzun yıllar hizmet verir. 1976 yılında ise Gazi Eğitim Enstitüsü ismini alır.

 

1982 yılında 2809 sayılı kanunla bu kurum Gazi Üniversitesi'ne dönüştürülür. Aslında bu, Cumhuriyetle başlayan geleneğin yeni isimle devamıdır.

 

Geleneğin oluşmasında Gazi Eğitim kadar kuruluşu 1935'e kadar giden Ankara Yüksek Teknik Öğretmen ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulları ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yani; Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi büyük rol oynar.

 

Akademi'ye bağlı olarak bugünkü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bütün bölümleri, Tıp Fakültesi, daha sonra da fakülte olacak olan Diş Hekimliği ve Eczacılık Yüksek Okulları ile ismi yine daha sonra İletişim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla ilişkiler yüksek okulu eğitim ve öğretimini sürdürmekteydi.

 

Yine Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi de Gazi Üniversitesi çatısı altında yerini almış durumdadır.

 

Kuruluşunda 9 fakülte, 12 yüksek okul ve 4 enstitüyü bünyesinde barındıran üniversitede bu sayı daha sonra hızla artar. Gazi Üniversitesi'nin şu an eğitim-öğretimini sürdüren 15 fakültesi, 5 yüksek okulu, 9 meslek yüksek okulu, 26 araştırma merkezi ve 6 enstitüsü bulunmaktadır.

 

Akademik Birimler

 

Fakülteler

 

Diş Hekimliği Fakültesi

Eczacılık Fakültesi

Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi

Fen Edebiyat Fakültesi

Gazi Eğitim Fakültesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Hukuk Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İletişim Fakültesi

Mesleki Eğitim Fakültesi

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Teknik Eğitim Fakültesi

Tıp Fakültesi

Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi

 

Yüksekokullar

 

Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu

Hemşirelik Yüksekokulu

Ankara Dr. Refik Saydam S.Y.O

Yabancı Diller Yüksekokulu

Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu

 

Meslek Yüksek Okulları

 

Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu

Beypazarı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Maliye Meslek Yüksekokulu

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu

Atatürk Meslek Yüksekokulu

Ankara Meslek Yüksekokulu

Gazi Meslek Yüksekokulu

Keçiören Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

 

Enstitüler

 

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Fen Bilimleri Enstitüsü

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Kazaları Araştırma ve Önleme Enstitüsü

Bilişim Enstitüsü

 

Rektörlüğe Bağlı Bölümler

 

Enformatik Bölümü

Yabancı Diller Bölümü

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü

Türk Dili Bölümü

Güzel Sanatlar Bölümü

 

Gazi Merkez Kütüphanesi

 

Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla 1982 yılında kurulmuştur. 1982 yılından 2004 yılına kadar İ.İ.B.F. bahçesinde bulunan 2000 m²'lik binasında hizmetlerini sürdürmüştür. 27 Mayıs 2004 tarihinden itibaren Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü içinde bulunan 11.000 m²'lik yeni binasında hizmet verilmeye başlamıştır.

 

Kütüphane hizmetleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından merkezi olarak yürütülmektedir.

 

Merkez Kütüphane Üniversitenin öğrencileri ile akademik ve idari personele üye olmak koşuluyla kütüphane hizmetlerinden yararlanma olanağı sunmaktadır. Ayrıca, dışarıdan gelen araştırmacılar da kütüphane koleksiyonunda bulunan her türlü bilgi kaynağından kütüphane içinde yararlanabilmektedirler.

 

Merkez Kütüphane koleksiyonunda 172.678 adet kitap, 66.523 adet ciltli dergi, 12.342 adet yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 251.543 cilt yayın bulunmaktadır. Abone olunan süreli yayın sayısı 685'i yabancı, 629'u Türkçe olmak üzere toplam 1.314 adettir. 2006-2007 eğitim yılı itibarı ile yaklaşık 30.000 adet elektronik dergi, 30.000 adet elektronik kitap ve 41 adet veri tabanına erişim sağlanmaktadır. Her yıl koleksiyona 10.000-15.000 cilt yeni yayın eklenmektedir.

 

Merkez Kütüphane koleksiyonunda bulunan Tıp ve Sağlık Bilimleri ile ilgili kitaplar NLM (National Library of Medicine), diğer konulardaki kitaplar LC (Library of Congress) sınıflama sistemine göre açık raflarda kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

 

Merkez Kütüphanede okuyucuların, yaklaşık 200 bilgisayar ile online veri tabanlarından yararlanmaları, abone olunan elektronik dergileri kullanmaları, bilimsel amaçlı internet kullanmaları ve OPAC terminaller üzerinden kütüphane kataloğunu taramaları mümkün olabildiği gibi, Merkez Kütüphane web sayfası ile de kütüphaneye gelmeden bulundukları fakültelerden Merkez Kütüphane kataloğunu taramaları, abone olunan elektronik dergileri kullanmaları ve online veri tabanlarından yararlanmaları mümkündür.

 

Merkez Kütüphane koleksiyonunda bulunmayan yayınlar için "Kütüphanelerarası İşbirliği" yoluyla yurtiçi ve yurtdışındaki kütüphanelerden ödünç kitap ve makale fotokopileri getirtilerek öğretim üyelerinin ihtiyaç duydukları yayınlara ulaşmaları sağlanmaktadır.

 

Üniversitemize yeni başlayan öğrencilere kütüphane hizmetlerini ve bilgi kaynaklarını tanıtmak amacıyla her eğitim yılı başında oryantasyon programları düzenlenmektedir.

 

 

Kulüpler

 

 

İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

 

Akademi Borsa Merkezi (ABM)

Akademi Dış Ticaret Topluluğu

Akademi Doğa Sporları Kulübü

Akademi Eşli Danslar Topluluğu,

Akademi Rock'n Coke Topluluğu,

Akademi Fotoğraf Kulübü

Akademi Kültür ve Şiir Kulübü

Çalışma Ekon. Ve End. İliş. Araştırma Topluluğu (ÇEKAT)

Ekonometri Araştırma Topluluğu (EKAT)

Halk Müziği Topluluğu

İktisat Araştırma Topluluğu (EBAT)

İşletme Araştırma Topluluğu (İAT)

Kamu Yönetimi Araştırma Topluluğu (KAYAT)

Kariyer Yönetimi (KAR-YÖN)

Maliye Araştırma Topluluğu(MAT)

Modern Dans Topluluğu

Satranç Topluluğu

Tiyatro Akademi

Uluslararası İlişkiler Araştırma Topluluğu (UAT)

 

ECZACILIK FAKÜLTESİ

 

Tiyatro Topluluğu,

Müzik Kulübü,

Fotoğraf Sanatı Kulübü,

Resim Kulübü,

AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklarla Savaşım Topluluğu,

Spor Kulübü

GUPSG(gazi university pharmacy student group)

 

ENDÜSTRİYEL SANATLAR EĞİTİM FAKÜLTESİ

 

Endüstriyel Teknoloji Araştırma Topluluğu,

İşletme Araştırma Topluluğu,

Bilgisayar Eğitim Araştırma Topluluğu,

Aile Bilimleri Araştırma Topluluğu,

Havacılık Kulübü,

Eşli Danslar Kulübü

 

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ

 

Satranç Topluluğu,

Doğal Hayatı Koruma Topluluğu,

İstatistikçiler Topluluğu,

Halk Oyunları Topluluğu,

Gazi Türk Halk Bilimi Topluluğu,

Bilim Kültür Merkezi (BİLİMER),

Tarih Araştırmaları Topluluğu,

Edebiyat Araştırmaları Topluluğu,

Tiyatro Topluluğu,

Spor Faaliyetleri Topluluğu,

Matematikçiler Topluluğu

 

GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

 

Halk Oyunları Topluluğu,

Bilimsel Düşünce ve Araştırma Topluluğu,

Edebiyat ve Kültür Topluluğu,

Halk Dansları Topluluğu,

Tiyatro Kulübü Topluluğu,

Felsefe Grubu Topluluğu,

Fotoğraf Sanatlary Topluluğu,

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Topluluğu,

Sportif Faaliyetler Topluluğu,

Dil ve İletişim Topluluğu

 

İLETİŞİM FAKÜLTESİ

 

Basın Dili Topluluğu

Gurp Mimus Tiyatro Topluluğu

İletişim Topluluğu

İletişim Kampanya ve Tasarım Topluluğu

Reklam Atolyesi Uygulama Topluluğu

 

MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

 

Halk Oyunları Kulübü,

Öğrenci Tiyatro Kulübü

 

MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ

 

Felsefe Topluluğu,

GÜMMDAT Doğa Sporları Topluluğu,

Edebiyat Günleri Topluluğu,

Fotoğraf Topluluğu,

Havacılık Kolu,

Endüstri Topluluğu,

Resim Topluluğu,

Halk Dansları Topluluğu,

Klasik Gitar Topluluğu,

ESKİZ Şehir Planlama Öğrencileri Topluluğu,

TİYAGAMM Tiyatro Topluluğu,

Sanat Topluluğu,

Şiir Topluluğu,

Mimarlık Topluluğu,

Türk Sanat Musikisi Cemiyeti,

Biriç Kulübü Topluluğu,

Çevre Topluluğu,

Araştırma Teknolojisi Ve İletişim Topluluğu,

Yapı Topluluğu,

Makina Topluluğu,

KHEMAGAMM Topluluğu,

Bilim Ve Teknoloji Topluluğu,

Elektronik Topluluğu,

Modern Rock Topluluğu,

İletişim Topluluğu,

Bilimsel Düşünce Topluluğu,

Tarih Topluluğu,

Genç Mühendisler Birliği,

İnşaat Topluluğu,

Radyo Topluluğu,

Fun Club,

Klasik Dans Topluluğu,

İnternet Topluluğu,

Bilgisayar Topluluğu,

Satranç Topluluğu,

GAMA Öğrenci Topluluğu,

Edebiyat-Felsefe Topluluğu,

Bilim Kurgu Ve Fantazi Topluluğu,

Tenis Topluluğu,

Uzak Doğu Savunma Sporları Topluluğu,

Üniversite Lisan-Kültür Topluluğu,

Kültürel Dayanışma Topluluğu

 

TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ

 

Otomotiv Bilim ve Teknoloji Topluluğu(OBİTET),

Havacılık Kolu,

GÜTEF Gençlik Topluluğu,

Manyetik Kulübü,

Makina Tasarım Topluluğu,

Teknoloji Topluluğu,

Makine Teknoloji Topluluğu,

Gazi Robot Topluluğu ,

Turkuaz Bilim Kulübü,

Gazi Üniversitesi Matbaa Araştırma Topluluğu(GAMAT)

 

TIP FAKÜLTESİ

 

Adli Tıp Kulübü,

Bilim ve Sanat Kulübü,

Bilimsel Araştırmalar Kulübü,

Genç Girişim Kulübü,

Halk Bilim Kulübü,

Havacılık Kulübü,

Klasik Danslar Kulübü,

Müzik Kulübü,

Objektif Fotoğraf ve Video Kulübü,

Psikiyatri Kulübü,

Sanat ve Kültür Ortamı,

Sinema ve Edebiyat Kulübü,

Spor Kulübü,

Tiyatro Kulübü

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ

 

GATA_amblem.gif

 

 

Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sağlık bilimleri alanında askeri personel yetiştiren bir komutanlıktır. Ankara Etlik'te bulunmaktadır.

 

Akademi şu bölümlerden oluşmaktadır:

 

1-Gülhane Askeri Tıp Fakültesi

2-Sağlık Bilimleri Enstitüsü

3-Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okulu

 

GATA aynı zamanda tıp magazinlerinin ve kitaplarının olduğu, askeri doktor, doktor ve sağlık astsubay adaylarına hizmet veren bir kütüphaneye sahiptir.

 

Askeri Tıp Fakültesi öğrencileri ÖSS yi takip eden mülakat ve spor testi ile sağlık muayenesi ile kabul edilmektedir. Fakülte aynı zamanda belli kontenjanlarda Arnavutluk, Bosna-Hersek ve diğer Türkî Cumhuriyetlerden de öğrenci kabul etmektedir.

 

GATA tesisleri içerisinde 4 askeri destek bölüğü bulunur ki toplam 300 civarında Subay, Astsubay, Er ve Erbaş u bölüklerde görev yapmaktadır, ve askeri personel Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarından sağlanmaktadır. Destek bölükleri şunlardır:

 

1-1. Hizmet Bölüğü ve 2. Hizmet Bölüğü: Hizmet alanlarına ana bilim dalları, kütüphane, kantin, acil servis, morg, sera, tıp fakültesi girer.

2-Ulaştırma Bölüğü: Ambulans, makam arabaları, askeri taşıtlar Ulaştırma Bölüğü'nün sorumluluğu altındadır.

3-Muhafız Bölüğü: Sorumluluk alanı garnizonun güvenliğinden ibarettir.

 

Tarihçe

 

Askeri Tıbbiye'nin Tarihi Türk Ordusu’nun fen ve sosyal bilimler alanlarında yetişmiş subay ihtiyacı ile ilgili ilk ciddi girişim olarak, Sultan III. Mustafa zamanında (1773 yılında), mühendislik eğitimi verilmek üzere “Mühendishane-i Bahr-i Hümayun”un (İmparatorluk Deniz Mühendishanesi’nin) kurulduğu bilinmektedir.Donanmayı desteklemek üzere kurulan bu kurumun bir benzeri ise, Sultan III. Selim döneminde (1795 yılında), “Mühendishane-i Berr-i Hümayun” (İmparatorluk Kara Mühendishanesi) adıyla topçu subayı yetiştirmek üzere kurulmuştur.Bu iki kurum önce (1883 yılında) Hendese-i Mülkiye’ye dönüştürülmüş, daha sonra ise 1909 yılında Mühendis Mekteb-i Alisi adını alarak, sivil mimar ve mühendislerin yetiştiği bir kurum haline gelmiş ve ordu ile bir ilgisi kalmamıştır.

 

Diğer bir önemli fen dalı olan tıp alanında ise ilk olarak Sultan II. Mahmut zamanında (14 Mart 1827 tarihinde) açılan “Tıphane ve Cerrahhane-i Amire” isimli okul ile ordunun tabib subay ihtiyacının karşılanması yolunda ciddi bir adım atılmıştır. 1839 yılında Galatasaray’daki eski Enderun Ağaları Mektebi’nin yerine (bugünkü Galatasaray Lisesi’nin olduğu yere) taşınan bu okulun ismi “Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane” olarak değiştirilmiştir.

 

Sultan II Abdülhamit döneminde (1894) “Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane” için Haydarpaşa’da yeni bir bina inşaasına başlanmış ve 1903 yılında buraya taşınılmıştır. Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane’nin Haydarpaşa’daki binası (şu anda Marmara Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır) 1933’de, sivil Tıp Fakültelerinin kurulduğu yıllara gelindiğinde, “Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane” lisans seviyesindeki tıp eğitimini bu kurumlara bırakarak tarihi görevini tamamlamıştır.

 

Ancak ordunun tabib subay ihtiyacının her zaman devam edeceğinden hareketle, İstanbul Beyazıt’ta, İstanbul Üniversitesi Merkez Bina girişinin yanında bulunan Eski Maliye Nezareti binası, sivil tıp fakültesinde eğitimlerine devam edecek olan askeri öğrencilerin ikametine ayrılmış ve böylece bu uygulama, daha sonraki yıllarda, diğer fakültelerden de askeri öğrencileri bünyesine alacak olan “Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlıkları”nın kuruluşuna zemin oluşturmuştur. 1933’de, eğitimlerini sivil tıp fakültelerinde almaya başlayan askeri öğrencilerin ikameti Beyazıt’taki Eski Maliye Nezareti binasında dır. Daha sonra “İstanbul Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Pansiyonu Kumandanlığı” adı altında Kumkapı’da ki Jean D’arc Fransız Lisesi’nin binasına taşınan ve tıp alanı dışındaki fakültelerden de öğrenci almaya başlayan kurumun bir benzeri de Ankara Cebeci’de oluşturulmuştur. İstanbul Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Pansiyonu Kumandanlığı'nın Kumkapı’da binasının son durumu

 

 

1970’li yıllarda Kumkapı'daki bina sadece Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı öğrencilere tahsis edilmiş, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'na bağlı öğrenciler ise Kasımpaşa'daki Kuzey Deniz Saha Komutanlığı bünyesinde, Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası'nın orta katında tesis edilen Deniz Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlığı'na aktarılmışlardır. Bu dönemde ayrıca diğer bazı illerde de (Erzurum, Bursa, İzmir gibi) “Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlıkları“ oluşturulmuştur. 70’li yıllarda Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları’na bağlı öğrencilerin kaldığı Kasımpaşa’daki Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası

 

1979 yılında İstanbul Sarayburnu’nda yeni tesislerin hizmete girmesi ile İstanbul’daki iki komutanlık tekrar bu tesiste birleştirilmiş ancak 1980’li yıllarda Ankara’da Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nin açılması ile tıp öğrencileri bu fakülteye kaydırılmıştır. Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlığı’nın binaları, ilerdeki binalar ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin ilk kuruluş yıllarında kullandığı binaları.Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlığı'na sahil tarafında gelindiğinde, Erol Taş’ın Kahvehanesi’nin karşısında yer alan giriş kapısı

 

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi

 

Daha sonraki dönemde ise, mühendis, öğretmen vb. branşlardaki ihtiyaçların da, fakültelerin sivil mezunlarından karşılanmaya başlanması ile “Fakülte ve Yüksek Okullar Askeri Öğrenci Komutanlıkları“nın da tarihi görevi son bulmuştur.Kumkapıdaki bu bina üniversitelerde okuyan Silahlı Kuvvetler mensubu personel çocuklarına MSB öğrenci yurdu olarak hizmet vermeye başlamıştır.

 

30 Aralık 1898 tarihinde İstanbul Topkapı Sarayı içinde Gülhane Askeri Tatbikat Okulu ve Hastanesi olarak kurulmuştur. Öğretim üyesi ve hekim desteği ile İstanbul Tıp Fakültesi'nin (1909), Ankara Tıp Fakültesi'nin (1945) kuruluşlarına katkıda bulunmuştur.

 

Ali Rıza Pasin'in Başhekimliği döneminde 1941'de Ankara Cebeci Hastanesi'ne nakledilen kurum, 1947'de bugünkü ismi Gülhane Askeri Tıp Akademisi ismini almıştır.

 

1953 - 1971 arası Ankara Bahçelievler Kara Kuvvetleri Komutanlığı eski binasında hizmet veren akademi, 1971 yılından itibaren ANKARA - Etlik'te hizmet vermektedir.

 

Ardından sıra ile aşağıdaki dallar hizmete girmiştir:

 

1977'da Sağlık Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okul Komutanlığı

7 Kasım 1980'da Askeri Tıp Fakültesi

25 Kasım 1985 tarihinde Hemşirelik Yüksek Okulu

1 Ekim 1992 tarihinde, 2 yıl süreli ön lisans seviyesinde eğitim veren Sağlık Meslek Yüksek Okulu

21 Nisan 2000'de T.S.K. Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi.

2005'de Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okul Komutanlığı

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

 

163px-Hacettepe_%C3%9Cniversitesi_Logosu.svg.png

 

 

Hacettepe Üniversitesi 1967 yılında Başkent Ankara'da devlet üniversitesi olarak kurulmuştur. Türkiye'nin en nitelikli yükseköğretim kurumlarından biridir. Mevcut 6 yerleşkesi bulunmaktadır. Bunlar:

 

Üniversite Fakülte, Enstitü ve Yüksekokulları

 

Sıhhiye,

Beytepe,

Beşevler,

Batıkent,

Polatlı Yerleşkeleri.

Bala Kemal Şahin Yerleşkesi

Ana Yerleşke Ankara şehir merkezinde bulunan Sıhhiye Yerleşkesi 210.238 m²'lik, Beytepe Yerleşkesi 5.877.628 m²’lik alan üzerinde kurulmuştur.

 

Tarihçe

 

Tıp biliminde öncü bir rol üstlenen Hacettepe Tıp Fakültesi'nin başlangıcı sayılan Çocuk Sağlığı Kürsüsü 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak kurulmuştur.

 

Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi olarak 1957 yılında Hacettepe'de çalışmaya başlamış ve 1958 yılında da eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarına ve kamu hizmetine geçmiştir. 1961 yılında Hacettepe'de Hemşirelik, Tıbbi Teknoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanlarında eğitim yapan Sağlık Bilimleri Yüksekokulu; 1962'de Ev Ekonomisi Yüksekokulu açılmıştır.Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi haline getirilerek Temel Bilimler, Hemşirelik, Fizyoterapi-Rehabilitasyon, Tıbbi Teknoloji Yüksekokulları ile Ev Ekonomisi Yüksekokulu bu Fakülteye bağlı olarak yeniden örgütlenmiş ve ayrıca yine Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlı Diş Hekimliği Yüksekokulu kurulmuştur. 1965 yılında Hacettepe Üniversitesi eğitim kurumlarının koordinasyonunu sağlamak amacıyla Hacettepe Bilim Merkezi ve 1966'da Hacettepe Tıp Merkezi kurulmuş, aynı yıl Hacettepe Tıp Merkezi Hastanesi de hizmete girmiştir. Bu şekilde örgütlenen ve gelişen çekirdek kuruluşlar, 8 Temmuz 1967 tarih ve 892 sayılı kanunla Hacettepe Üniversitesi haline getirilmiş ve Tıp, Sağlık Bilimleri, Fen ve Sosyal Bilimler Fakülteleri ile eğitime başlamıştır. 1969 yılında yüksekokul olarak kurulan Eczacılık ve Diş Hekimliği 1971 yılında fakülte haline getirilmişlerdir. Daha sonraki yıllarda kurulan yeni bölümler ve fakültelerle büyüyen Hacettepe Üniversitesi, ikinci Kampüsünü Ankara'ya 17 km uzaklıkta Beytepe Mevkiinde 1500 hektarlık alanda kurmuştur.

 

1982 yılında 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun yürürlüğe girmesi sonucu Hacettepe Üniversitesi bugün 10 Fakülte, 13 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 13 Enstitü, 34 adet Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitimini sürdürmektedir.Öğrenci tabanlı eğitimi esas almış olan Hacettepe Üniversitesi Türkiye'deki en etkin Öğrenci Temsilciler Konseyi'ne(ÖTK) sahiptir.

 

Akademik Birimler

 

Fakülteler

 

Diş Hekimliği Fakültesi

Eczacılık Fakültesi

Edebiyat Fakültesi

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü

Antropoloji Bölümü

Arkeoloji Bölümü

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Felsefe Bölümü

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü

İngiliz Dil Bilimi Bölümü

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

Mütercim Tercümanlık Bölümü

Almanca Mütercim Tercümanlık

Fransızca Mütercim Tercümanlık

İngilizce Mütercim Tercümanlık

Psikoloji Bölümü

Sanat Tarihi Bölümü

Sosyoloji Bölümü

Tarih Bölümü

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı

 

Eğitim Fakültesi

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Eğitim Bilimleri Bölümü

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı

Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı

Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı

İlköğretim Bölümü

Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı

İlköğretim Matematik Eğitimi Anabilim Dalı

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı

Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü

Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı

Fizik Eğitimi Anabilim Dalı

Kimya Eğitimi Anabilim Dalı

Matematik Eğitimi Anabilim Dalı

Yabancı Diller Eğitimi Bölümü

Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı

Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı

İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı

Fen Fakültesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Hukuk Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İletişim Fakültesi

Mühendislik Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Çevre Mühendisliği Bölümü

Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Bölümü

Fizik Mühendisliği Bölümü

Gıda Mühendisliği Bölümü

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü

Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü

Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Kimya Mühendisliği Bölümü

Maden Mühendisliği Bölümü

Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Mühendisliği Programı

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü

Tıp Fakültesi

Kastamonu Tıp Fakültesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

 

Yüksek Okullar

 

Ev Ekonomisi Y.O.

Mesleki Teknoloji Y.O.

Sağlık Teknolojisi Y.O.

Spor Bilimleri ve Teknolojisi Y.O.

Yabancı Diller Y.O.

 

Enstitüler

 

Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi Enstitüsü

Bilişim Enstitüsü

Çocuk Sağlığı Enstitüsü

Fen Bilimleri Enstitüsü

Güzel Sanatlar Enstitüsü

Halk Sağlığı Enstitüsü

Nörolojik Bölümler ve Psikiyatri Enstitüsü

Nüfus Etüdleri Enstitüsü

Nükleer Bilimler Enstitüsü

Onkoloji Enstitüsü

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Türkiye Araştırmaları Enstitüsü

 

Meslek Yüksekokulları

 

Bala M.Y.O.

Hacettepe M.Y.O.

Polatlı Teknik Bilimler M.Y.O.

Polatlı Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

Sosyal Bilimler M.Y.O.

Konservatuvar

 

Araştırma ve Uygulama Merkezleri

 

Aile Hizmetleri ve Uygulama ve Araştırma Merkezi

Aile Planlaması ve İnfertilite Uyg.ve Arş. Merk.

Aktüerya Bilimleri Uyg. Arş. ve Eğitim Merkezi (HÜAK)

Arı ve Arı Ürünleri Uyg. ve Arş. Merkezi (HARÜM)

Çevre Eğitimi, Kuş Araştırma ve Halkalama Merkezi(ÇEKAM)

Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uyg.ve Arş. Merk.

Türkiye Doping Kontrol Merkezi

Etik Kurullar

Farmasötik ve Biyofarmasötik Bil. Tek. U.A. Merkezi (FATUM)

Finansal Araştırmalar Merkezi (HÜFAM)

Gençlik Araştırmaları ve Uygulama Merkezi

Geriatrik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜGEBAM)

HIV-AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM)

Hastaneler Uygulama ve Araştırma Merkezi

Hidropolitik ve Stratejik Arş. ve Uyg. Merkezi

İngiliz Edebiyatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi

İnsan Hakları ve Felsefesi Uyg. ve Arş. Merk.

İşletmecilik Meslek Etiği Uyg. ve Arş. Merkezi

Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HUKSAM)

Medisinal Kimya Arş. Geliştirme ve Uyg. Merk. (MAGUM)

Nörolojik ve Psikiyatri Uyg.ve Arş. Merk.

Sporcu Sağlığı Perf. Değ. Uyg. ve Arş. Merk.

Tıbbi Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi

Tüketici-Pazar-Araştırma-Danışma-Test ve Eğitim Merk. (TÜPADEM)

Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Merkezi

Uluslararası Karst Su Kaynakları Uyg. ve Arş. Merk. (UKAM)

Yeni ve Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi (YETAM)

Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

 

 

Tobb_etu_logo1_tr.jpg

 

 

800px-TOBB_Ekonomi_ve_Teknoloji_%C3%9Cniversitesi.JPG

 

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Ankara'da kurulmuş onuncu üniversitedir. TOBB ETÜ'nün en büyük farklılığı Ortak Eğitim Programı'dır. Geleceği şekillendirmeye ve Türkiye'yi yönetmeye aday bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ ilk dört yılında kayıt yaptıran bütün öğrencilerine öğrenim süreleri boyunca kullanmak üzere dizüstü bilgisayar vermiştir.

 

 

Gelişimi

 

24 Eylül 2004 tarihinde özgün eğitim programı ve uygulamalarıyla Türk eğitim sisteminde farklı ve seçkin bir yer edinen üniversitenin bölüm sayısı 2005–2006 eğitim–öğretim yılında 10'a, öğrenci sayısı ise 733'e yükselmiştir.

 

TOBB ETÜ, ilk yılı dahil iki yıl içinde bütün bölümlerinin (burslu olanları) taban puanları Türkiye'nin ilk 10 üniversitesi arasına girmiştir. Yani ÖSS'den yüksek puan elde eden öğrencilerin tercihi olmuştur. İlk yılında ÖSS ilk 1000'den 4, ikinci yılında 28 öğrenci kaydetmiştir. 2006 ÖSS'den ise ilk 100'den 11 öğrenci TOBB ETÜ'yü tercih etmiştir. Bu 11 öğrenciden altısı Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okumaktadır. Haliyle Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ÖSS taban puan sıralamasında Türkiye birincisi olmuştur. En çok bilimsel yayın yapan akademisyenleri bünyesinde barındıran TOBB ETÜ, 2009 ÖSS sonuçlarına göre en başarılı ilk 100 öğrencinin 17'sinin de tercihi oldu. Türkiye'ye ilk kez üniversite-sanayi işbirliği olan Ortak Eğitim Programı uygulamasını da hayata geçiren TOBB ETÜ, kontenjanının yarıya yakınını burslu öğrencilere ayırması ve ayrıca yaşam katkı payı ile başarıyı ödüllendirmesi ile de Türk eğitim sisteminde öncü rolünü devam ettiriyor.

 

Vizyonu

 

TOBB ETÜ vakıf üniversiteleri içinde en yüksek burslu kontenjana yüzde 51 ile sahiptir. Yani ücretli öğrencilerden çok burslu öğrencilere ağırlık vermektedir. Kurucu TOBB öğrencilerden gelir elde etmeye yönelik bir üniversite değil, başarılı öğrencilere iş formasyonlu teknik bir eğitim vermek amacını gütmüştür.

 

Tarih

 

Bu üniversiteyi kurmak ve yönetmek amacıyla önce TOBEV kurulmuş ve Ankara Asliye 32. Hukuk Mahkemesi'nin 19 Temmuz 2001 tarih ve 2001/491 sayılı kararı ile tüzel kişilik kazanmıştır.

 

TOBEV Ana Tüzüğü 30 Eylül 2001 ve 24539 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Daha sonra 1 Temmuz 2003 tarih, 25155 sayılı ResmÎ Gazete'de yayımlanan 4909 sayılı kanunla TOBB ETÜ kurulmuştur. Üniversite'nin Ana Yönetmeliği ise 8 Temmuz 2004 tarih, 25516 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

 

Burslu Öğrenciler

 

Burslu programa yerleştirilen öğrencilerden öğrenim ücreti alınmaz. Yasam katkı payı olarak; ÖSS de ilgili puan türlerinden ilk 100'e girenlere aylık 1000.- YTL, 101-500 arasına girenlere aylık 750.- YTL, 501-1000 arasına girenlere aylık 500.- YTL, 1001-2000 arasına girenlere aylık 300.- YTL, 2001-3000 arasına girenlere aylık 200.- YTL ödenir.

 

ÖSYM tarafından burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler hariç, akademik yıl içinde ders yükünün tamamına kayıtlı ve yıl sonunda yıllık akademik ortalaması 3.50 ve daha yüksek olan ve üniversite tarafından saptanmış kontenjanlara giren ögrenciler izleyen akademik yılda eğitim ücretinden muaf tutulurlar.

 

Eğitim Dili

 

TOBB ETÜ'de eğitim dili Türkçe olmakla birlikte yeni alınan kararla derslerin %30 kadarı İngilizce olarak öğretilecektir. İngilizce hazırlık sınıfı zorunludur. İngilizce dersleri bölümlerde de İNG101, İNG102, İNG201, İNG202 kodlarıyla 4 dönem boyunca devam eder. Ayrıca, bölümlere devam eden öğrenciler zorunlu olarak ikinci bir yabancı dil seçerler. Hali hazırda Rusça, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca ve Japonca zorunlu ikinci dil olarak okutulmaktadır. Çince ve Arapça önümüzdeki yıllarda açılması beklenen diller arasındadır.

 

 

Ortak Eğitim Programı

 

Drexell ve Northeastern üniversitelerinde uygulanan ortak eğitim programı TOBB ETÜ tarafından Türkiye'ye uyarlanmış ve uygulanmaya başlamıştır.

 

TOBB ETÜ'de eğitim öğretim yılı iki dönem değil, üç dönemdir.

 

Öğrenciler ikinci sınıftan itibaren mezun oluncaya kadar YÖK standartlarının üzerinde iki dönemlik teorik eğitmlerini alırlar, üçüncü dönemde ise işletmelerde fiili olarak çalışmaya giderler. Bu çalışma süresi her eğitim-öğretim yılında en az 3.5 ay, en fazla 4 aydır. Mezun olunduğunda fiili olarak 12 aya kadar iş deneyimi kazanmış olurlar. Öğrencilerin iş yerlerinde yapacağı işler ve öğrenecekleri önceden tanımlanmıştır. İş yerleri işyeri eğitmeni verirler. Üniversite tarafından ortak eğitimdeki öğrencilere habersiz ve haberli denetimler yapılır. Ortak eğitim dönüşü öğrenciler rapor hazırlarlar ve bu raporlarını heyete sunarlar, soruları yanıtlarlar. Bu heyet başarılı veya başarısız kabul eder. Mezun olmak için üç dönem ortak eğitimden başarılı sayılmış olmak şartı vardır. Mezuniyet sonrası diplomayla birlikte ortak eğitimi gösterir sertifika verilir.

 

Yurtdışı örnekleri yaklaşık 100 yıldır uygulanan bu sistemin başarısı ispatlıdır. Drexell'de eğitim öğretim yılı bazı yıllarda 4'e bölünmüş, dördüncü sınıf öğrencileri 1 teorik, 3 pratik eğitim dönemi geçirdiği olmuştur.

 

Üniversitenin Erasmus programına başvurusu kabul edilmiş olup, Avrupa ülkelerinde geçerli olacak diploma eki çalışmaları devam etmektedir.

 

Araştırma ve Uygulama Merkezleri

 

Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi

Bankacılık ve Finansal Risk Araştırma ve Uygulama Merkezi

Teknoloji Geliştirme ve Uygulama Merkezi

Enerji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi

Ekonomik Araştırmalar ve Uygulama Merkezi

Küresel Araştırmalar ve Uygulama Merkezi

Özel Sektör Geliştirme, Araştırma ve Uygulama Merkezi

Sosyal ve Kültürel Araştırmalar ve Uygulama Merkezi

 

Akademik Birimler

 

Mühendislik Fakültesi

 

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü

Makine Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Bölümü

 

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

 

İktisat Bölümü

İşletme Bölümü

Uluslararası İlişkiler Bölümü

Uluslararası Girişimcilik Bölümü

 

Hukuk Fakültesi

 

Hukuk Bölümü

 

Fen Edebiyat Fakültesi

 

Tarih Bölümü

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Matematik Bölümü

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü (2010-2011 yılında öğrenci kabul edilecek)

 

Güzel Sanatlar Fakültesi

 

Sanat ve Tasarım Bölümü

 

Yabancı Diller Bölümü

 

Yabancı Diller Bölümü

 

Enstitüler

 

Fen Bilimler Enstitüsü

Sosyal Bilimler Enstitüsü

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

UFUK ÜNİVERSİTESİ

 

Ufukamblem.jpg

 

 

Ufuk Üniversitesi, Ankara'da, Konya-Eskişehir yolu kavşağı üzerinde bulunan, Eski Trafik Hastanesi yerine kurulan yeni kampüs binası ile Hazırlık Sınıfının ve İngilizce Öğretmenliğinin öğrenim gördüğü Balgat Osmanlı Caddesi'ndeki ek binasında eğitim hizmetlerini vermektedir.

 

Tarihçe

 

Ufuk Üniversitesi; 18 Aralık 1999 tarih ve 23910 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4488 sayılı Kanun ile Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı tarafından 2547 sayılı Kanunun Vakıf Yükseköğretim Kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere Yükseköğretim Kurulu'nun 01.05.2002 tarih ve 13.30.0.EÖB.0.00.00.03.06.05-954/09006 sayılı izin yazıları ile 2002 - 2003 eğitim - öğretim yılında eğitim - öğretime başlamıştır.

 

Üniversitenin Kurucu Vakfı olan Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı 1972 yılında kurulmuştur. Vakıf Senedinin üçüncü maddesinde Vakfın Amacı bölümünde belirtilen "Trafik, iş, spor ve diğer kazaların, afet ve felaketlerin önlenmesi ve bunların sonucu meydana gelen yaralanma ve hastalıklar için acil, tıbbi ve sosyal yardımın, rehabilitasyon hizmetleri yapılması ve bu konularda işbirliği yapmak üzere Yüksek Öğretim kurumları dahil okullar açarak ihtiyaç duyulan her türlü elemanın yetiştirilmesi, lüzumlu araç ve gereçlerin sağlanması, bunlara ilişkin eğitim kurs ve seminerlerle diğer bilimsel faaliyetlerin yapılması için ilgili kuruluşlar ile işbirliği yapma" gibi nedenlerle kurulduğu için bu konularda eğitim, araştırma ve hizmet sunması öngörülmüştür.

 

Ufuk Üniversitesi kurucuları üniversite açmadaki temel amaçlarını şöyle açıklamışlardır:

 

"Üniversite açmadaki temel düşüncelerimiz Vakıf Senedindeki ana çerçeve içinde özellikle toplumumuzu öncelikle ilgilendiren kaza, felaket, bedensel ve ruhsal sorunlara karşı önleyici, koruyucu ve tedavi edici ilke ve yöntemleri saptamak, bu konularda halkımızı yönlendirecek sağlık, eğitim ve kamu hizmetlerinin bilincini, metodolojisini, diğer ülkeler, devlet kurumları ve bireyler arası ilişki ve davranışların yönlendirilmesi ve bu konularda yeterli ve yetkili elemanların yetiştirilmesi amaçlanmıştır."

 

Bu amaca yönelik olarak tıp, işletme, ekonomi ve hukuk gibi ana kavramların gerçekleşmesine destek olan Hukuk, Eğitim, Fen-Edebiyat (İstatistik), İktisadi ve İdari Bilimler (İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uluslararası Ticaret) fakülte ve bölümleri ile bunları tamamlayan Yüksek Okul ve Enstitüler okulun kuruluş kanununda yer almıştır.

 

Yüksek Öğretim Kurulu 2002-2003 eğitim yılı için Hukuk, Fen-Edebiyat (İstatistik), İktisadi ve İdari Bilimler (İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler,Uluslararası Ticaret) konularında öğrenci alınmasını uygun bularak ÖSYM programlarına almıştır. 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılında Tıp Fakültesi hizmete girmiştir.

 

Tıp Fakültesi için Dr. Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi hizmete girmiştir. Ankara'nın merkezì yerinde konumlanan Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfınca üniversite hizmetine ayrılan Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nin onarımı yapılıp Tıp Fakültesi Hastanesi olarak hizmete sokulması çalışmaları yürütülmektedir.

 

İncek Kampüs Projesi

 

Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı'nca Gölbaşı İncek mevki 84.000 m² lik arazide ana kampüs yapılması planlanmaktadır.Sağlık birimleri dışındaki yapılaşmalar bu alanda yapılacaktır. Kampüs 8000 öğrenci kapasiteli olarak hesaplanmış olup 45000 m²lik kapalı alana sahip olacaktır.Projenin en geç iki yıl içinde bitirilerek eğitime başlanacağı hesaplanmaktadır.

 

Akademik Birimler

 

Tıp Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Hukuk Fakültesi

Fen Edebiyat Fakültesi

Eğitim Fakültesi

Hemşirelik Yüksek Okulu

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.