Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Rize Fırtına Deresi


_asi_

Önerilen İletiler

FIRTINA DERESİ

 

Kaçkar Dağları’nın Karadeniz'e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşan Fırtına Deresi, Ardeşen’in yaklaşık 2 km. batısında Karadeniz'e dökülür. 57 km uzunluğundaki Fırtına Deresi, akarsu turizmi (kano-rafting) açısından elverişli parkura sahiptir. Fırtına deresi, debisi en yüksek ve hızlı akan bir dere olma özelliği taşımaktadır. Bu nedenle yerli ve yabancı sporcular bu dereyi özellikle tercih etmektedirler.

 

Çay bahçelerinin ve yer yer ağaçlık adaların arasından geçen derenin üzerindeki kemer köprüler doğayla uyumlu görüntüleriyle huzur verici bir manzara sunar.

 

FIRTINA DERESİ- VADİSİ

 

Rize- Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde yer alan firtinava vadisi; Fırtına deresi ve kollarının kapsadığı alanlarla anılmaktadır. Çeşitli kolların bir araya gelmesiyle oluşan fırtına deresini besleyen en önemli kaynakları, Kale deresi ve Hemşin deresidir. Bu iki dere "Şebek" denen mevkide birleştikten sonra "Fırtına Deresi" isimini almaktadır. Yerle halk bu birleşmeden oluşan dereye "Büyük Dere" de demektedir. Büyük derenin çıkış noktası "Verçenik" dağıdır. "Çat" mevkiine kadar bir çok küçük akarsuyla debisini artıran Fırtına deresine burada, Garmik sırtlarından çıkıp Elevit Vadisinde Haçevanak deresiyle buluşarak Çat 'a ulaşan Elevit deresi eklenmektedir. Vadinin ikinci büyük kolu olan, Hala deresine kadar da yine bir çok irili ufaklı akarsuyu kendine katan Fırtına deresi; Çamlıhemşinde Hala deresiyle birleşmektedir.

 

Hala Deresinin ana çıkış noktası Kaçkar Dağı'nın etekleridir. Bir kolu Avusör Deresi ile komşu Ceymakcur-Balakcur Deresi ise Kemerli Kaçkar'dan(3600m.)süzülüp gelirler. İkinci kolu ise Memişefendi Tepesi'nin(3400m.) yamaçlarındaki Samistal eteklerinden çıkıp Ayder Kaplıcalarına dökülen ve bir parçasını Gelintülü Şelalesinin oluşturduğu Hazindak Deresidir. Hala Deresinin diğer bir kolu ise sularını Altıparmak Dağı(3562m.)'ndan alan Tar Deresi'dir.Tar deresi üzerinde 350 metreden akan "bulut" şellalesi mevcuttur. Büyükdere'nin en önemli ve bakir kollarından biri de Apevanak sırtlarından kaynağını alan,Palovit ve Amlakit vadilerini geçip,Meğo Vadisine ulaşmadan Virandere ve Samistal deresi ile buluşarak Türkiyenin belkide en önemli kanyonlarından birini oluşturan Palovit deresidir.Hala ve Büyükdere irili ufaklı birçok dereden sonra en son aşağılarda, Kaynağını yine Altıparmaklardan alan ve en büyük kollardan biri olan Laz Deresi ile buluşurak Fırtına Deresini oluşturur ve Ardeşen sınırlarında denize dökülür.

National geographic dergisinde Fırtına vadisi hakkında ayrıca şu bilgilerde verilmektedir. "Fırtına vadisi; üst kratese yaşlı (99-65 milyon yıl), geniş alanlara yayılmış volkanik ve sedimenter (çökel)kayaların karışık olaraka bulunduğu alanda yer alıyor. 2200-3000 metrelerde kuvaternre yaşlı buzul aşındırmalarınınşekillendirdiği sarp morfolojide yer alan karbonifer yaşlı 354-290milyon yıl) granitik kayaların kayalarında içinde yer aldığı ve çoğunluğu volkano sedimenter kayalardan oluşan malzeme, yoğun sellenmeler ve heyelanlarla genç çökelleri oluşturuyor."

 

 

firtina_deresi_11.jpg

 

 

firtina_deresi_02.jpg

 

 

firtina_deresi_05.jpg

 

 

firtina_deresi_08.jpg

 

 

firtina_deresi_14.jpg

 

 

firtina_deresi_20.jpg

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.