Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dunyanin Bekledigi Buyuk Deney


Misafir Yakisikli

Önerilen İletiler

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya'nın da iştirak ettiği 3,76 milyar euroluk proje, minik parçacık fiziğinin yıllardır kafa patlattığı dört büyük soruya cevap bulmaya çalışacak. Bu sorular şunlar: Higgs bozonunu bulmak, süpersimetrinin sırrını ortaya çıkarmak, madde ve antimaddeyi anlamak ve Büyük Patlamadan hemen sonra saniyenin binde birindeki sürede ortaya çıkan şartları yeniden yaratmak. Peki bu deneyin yan etikileri neler olabilir almanyada bir grup bilim adami AIHM dilekce vererek vererek deneyin iptal edilmesini istemisler cunku patlama sonucu acilabilecek ufak karadeliklerin zamanla buyuyerek dunyayi icine cekebilecegini one surmusler ve AIHM bunu kabul etmeyip dilekceyi red etmis..

Bilim adamlari gercekten dunyanin nasil olustu yukarida bahsedilen dort buyuk soruyumu arastirmak icin bu deneye kalkisiyor yoksa bunun altinda baska birseymi var, Baska bir boyuta gecmek veyahut zaman makinesi gibi.. Hep birlikte bekleyip gorecegiz

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

MÜTHİŞ DENEY HAKKINDA MÜTHİŞ RAKAMLAR

 

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" (LHC), 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin sır perdesini aralayabilmek için çarşamba günü faaliyete geçiriliyor.

 

Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.

 

Kısaca LHC olarak anılan laboratuvarı inşa eden Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) Genel Müdürü Robert Aymar, Büyük Hadron Çarpıştırıcısının "dünya görüşümüzü ve kainata bakışımızı değiştirebilecek sonuçlar üreteceğinden emin olduğunu" belirtti.

 

LHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi.

 

Deney başladıktan sonra, tünel çevresinde bulunan 4 büyük algılayıcıdan ikisi Atlas ve CMS, "Higgs bozonunun izini sürecek." Bu parçacığın diğer bazı parçacıklara kütle kazandırdığı düşünülüyor. Bu deneyde Higgs bozonu tespit edilemezse teorik fizik alt üst olabilir.

 

 

Hurriyet Gazetesi (10.09.2008)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hawking:Bahse girerim Higgs parçacığını bulamazlar

 

 

Ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking, İsviçre’deki CERN laboratuvarında bugün yapılacak çarpıştırma deneyinde, kozmik bilimin "Kutsal Kase"si olarak adlandırılan Higgs parçacığının bulunamayacağına dair 100 dolarına bahse girebileceğini söyledi.

 

Atom protonlarının, yerin altındaki 27 kilometrelik Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) ışık hızına yakın bir seviyeye ulaşarak çarpıştırılacağı deneyde ortaya çıkacak enerji sayesinde Higgs parçacığının bulunacağı düşünülüyor. Hawking, mevcut düşünceye göre bunun bulunabileceğini, ancak bulunmamasının daha heyecan verici olacağını, böylelikle bilim aleminin evrenin oluşumuyla ilgili sırları araştırmaya devam edeceğini söyledi ve "100 dolarına bahse girerim ki, Higgs parçacağını bulamayacaklar" dedi.

 

Bilim dünyası, maddeye kütlesini kazandırdığı varsayılan ve adını İngiliz fizikçi Peter Higgs’ten alan Higgs parçacığının bulunması halinde evrenin sırlarının çözüleceğini düşünüyor. Çünkü evrenin başlamasında, madde ve anti-madde şeklinde bir simetri olması gerekiyordu. Ancak antimadde yok oldu. Asimetrik bir düzende sadece madde kaldı. Bu nedenle de evrendeki parçacıkların kütlelerini nasıl kazandığı konusu bir sır olarak kaldı. Teoriye göre bunların kütle kazanması için Higgs parçacığının varlığı gerekiyordu. O parçacık olmasa evren olmazdı. Higgs’in bugüne kadar bulunamamasının nedeni de büyük ihtimalle, kütlesi ağır olduğu için o enerjiye ulaşılamamasıydı.

 

***

 

BÜYÜK deney öncesi Cenevre’nin en çok satan gazetesi "Tribune de Geneve" ’CERN’in makinesi dünyayı değiştirecek’ manşetiyle yayınlandı. Tribune de Geneve gazetesine önceki gün konuşan CERN Direktörü Dr. Robert Aymar ise sakinliğini koruyor. LCH’nin gücüne ve keşif kabiliyetine güvendiğini vurgulayan Dr. Aymar, "Korkuyor musunuz?" sorusuna "Beş yılımı bu işe verdikten sonra gördüklerime dayanarak açıkça söylüyorum ki herhangi bir şüphem yok. CERN’de çok değerli bir ekiple çalışıyoruz ve bu deneyin işe yarayacağını düşünüyorum" yanıtını verdi. Dr. Aymar, "LHC’de bir hata oluşur da hiç bir şey bulamazsanız ne olacak?" sorusuna ise "LHC bizim dünyaya bakışımızı genişletmek üzere geliştirildi. İnsanlığın bilincini artıracak. Amacımız tek şey bulmak değil çünkü biz sadece bir şey aramıyoruz, birçok şey arıyoruz mutlaka bir şeyler bulacağız" dedi.

 

 

Hurriyet Gazetesi (10.09.2008)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yüzyılın deneyi başladı

 

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" (LHC), 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama’dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin sır perdesini aralayabilmek için faaliyete geçti.

 

Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor. Kısaca LHC olarak anılan laboratuvarı inşa eden Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) Genel Müdürü Robert Aymar, Büyük Hadron Çarpıştırıcısının "dünya görüşümüzü ve kainata bakışımızı değiştirebilecek sonuçlar üreteceğinden emin olduğunu" belirtti. LHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi. Deney başladıktan sonra, tünel çevresinde bulunan 4 büyük algılayıcıdan ikisi Atlas ve CMS, "Higgs bozonunun izini sürecek." Bu parçacığın diğer bazı parçacıklara kütle kazandırdığı düşünülüyor. Bu deneyde Higgs bozonu tespit edilemezse teorik fizik alt üst olabilir.

 

CERN Müdürü Aymar, Higgs’den başka bilinenlerden çok daha ağır, çok daha fazla sayıda parçacık bulunacağını düşünüyor ve "Biz bu parçacıklara karanlık

madde diyoruz" dedi. Aymar’a göre, LHC kainatın yüzde 23’ünü oluşturan bu karanlık maddenin "ne menem bir şey" olduğunun anlaşılmasını sağlayacak. Bilim adamlarına göre, evrenin yüzde 4’ü bildiğimiz maddeden meydana geliyor, kalan bölüm ise karanlık enerjiden ibaret. LHCb adı verilen üçüncü algılayıcı ya da gözlem istasyonu, Büyük Patlama anında maddeyle eşit miktarda olduğu düşünülen antimaddenin nereye gittiğini bulmaya çalışacak. Alice algılayıcısı da kurşun iyonlarının çarpışmasıyla ilgilenecek ve kainatın ilk mikrosaniyeleri sırasında, daha protonlar oluşmadan ortaya çıkan "kuark ve glüon çorbasını" bir lahza için de olsa yeniden yaratmaya çalışacak. Bugün ilkin ilk ışın huzmesi için 100 milyar protonluk paketler hızlandırıcıya atılacak. Birincisinin tersi istikamette olacak şekilde ikinci demetin devreye sokulmasıyla çarpışma başlayacak.

 

DÖRT TEMEL SORU

 

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya’nın da iştirak ettiği 3,76 milyar Avro’luk proje, minik parçacık fiziğinin yıllardır kafa patlattığı dört büyük soruya cevap bulmaya çalışacak. Bu sorular şunlar: Higgs bozonunu bulmak, süpersimetrinin sırrını ortaya çıkarmak, madde ve antimaddeyi anlamak ve Büyük Patlamadan hemen sonra saniyenin binde birindeki sürede ortaya çıkan şartları yeniden yaratmak.

 

-Higgs bozonu: İstikrarsız karaktere sahip parçacığa, adeta "ilahi parçacık" gözüyle bakılıyor, zira birçok araştırmacı bu parçacığı teorik olarak

inceledi, ama şimdiye kadar hiç kimse onu göremedi. Bozon, onu 1964 yılında "tümdengelim" (dedüksiyon) yöntemiyle ortaya çıkaran İngiliz fizikçisi Peter

Higgs’in adını taşıyor. Bozonun varlığını deneyle kanıtlamak, parçacık fiziğinde bilinenleri özetleyen "standart modelin" eksik halkasını bulmak anlamına

gelecek. Higgs bozonu, kütlenin nasıl kazanıldığının anlaşılmasını sağlayacak. Bazı parçacıkların niçin kütleden mahrum olduğu da böylelikle anlaşılabilecek.

 

-Süpersimetre: Bu kavram, son yılların en esrarengiz keşiflerinden biriyle ilgili. Şöyle ki, görünen madde evrenin sadece yüzde 4’ünü oluşturuyor.

Kainatın yüzde 23’ü karanlık madde, kalan yüzde 73’ü de karanlık enerjiden teşekkül ediyor. Bu konunun aydınlatılması; karanlık maddenin, "nötralino" adı

verilen süpersimetrik parçacıklardan oluştuğunu gösterebilecek.

 

-Madde ve antimaddenin esrarı: Enerji maddeye dönüşürken, bir parçacık ve zıt kutuplu elektrik yüküne sahip bir yansıması, bir başka deyişle antiparçacığı oluşuyor. Parçacık ve antiparçacık bir araya gelecek olursa birbirlerini yok ediyor ve enerji ortaya çıkıyor. Mantık, madde ve antimaddenin evrende eşit miktarda bulunması gerektiğini söylese de, antimadde nadir bulunuyor.

 

-Büyük Patlamadan sonra saniyenin binde birindeki şartları yeniden oluşturmak: O sırada madde, kuark ve glüonlardan oluşan bir çeşit "yoğun ve sıcak çorba" olarak ortaya çıktı. Çorba soğuyup yoğunlaşırken, kuarklar; protonlar, nötronlar ve diğer kompozit parçacıkları oluşturdu. LHC, ağır iyonları birbirleriyle çarpıştırarak bir anlık da olsa, Güneş çekirdeğindekinden 100 bin kat daha yüksek sıcaklık elde etmeye çalışacak. Bu çarpışmalar sırasında kuarklar ortaya çıkacak. Araştırmacılar, serbest kalan kuarkların maddeyi oluşturmak için ne şekilde ve nasıl birleştiklerini gözlemleyebilecek.

 

SONSUZ KÜÇÜK VE SONSUZ BÜYÜK-

 

-LHC çarpıştırıcısı "hadron" ailesinden hidrojen protonlarını, ışık hızının yüzde 99,999’uyla 27 kilometrelik tünele fırlatacak.

 

-Yerin 100 metre altında saniyede 1 milyar proton çarpışması meydana gelirken, yer üstündeki 3 bin bilgisayar saniyede 100 kadar çarpışmayı analiz edecek. Toplanacak veriler, değişik ülkelerde CERN’le bağlantılı araştırma merkezlerine anında iletilecek.

 

-Tünel dünyanın en soğuk "buzdolabı" olacak, zira süper iletken mıknatısları eksi 271,3 dereceye kadar soğutuldu. Eksi 273,15 mutlak sıfır kabul ediliyor.

 

-Tünel boyunca sıralanan dört çarpıştırıcı devasa boyutlarda. En büyükleri Atlas, 25 metre çapında, 46 metre boyunda bir silindir. Ağırlığı 7 bin ton kadar. 3 bin kilometreyi bulan kablolarla sarmalanmış halde. Silindirin yerleştirilebilmesi için, 300 bin ton taş ve toprak kazıldı, 50 bin ton beton döküldü. Atlas, bir yıl içinde, dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesindeki 3 milyar kitaptakinden 160 kat fazla veri toplayacak.

 

-Proton huzmesi, 10 saatte tünel içinde 10 milyar kilometre kadar yol almış olacak ki, bu, Yer’den Neptün’e gidiş geliş mesafesine eşit. Tam yoğunluğa erdiğinde, her proton huzmesi, saatte 1600 kilometre hız yapabilen bir otomobil için gerekli enerjiyi üretir hal gelecek.

 

-Çarpışmalar 14 "tera elektron volt" enerji ortaya çıkaracak. Bu, çok yoğun enerji demek. Bu sayede bir an için de olsa, Güneş’tekinden 100 bin kat fazla sıcaklıklar elde edilebilecek.

 

 

Milliyet Gazetesi (10.09.2008)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

:) Bu deney sizi neden bukadar heyecanlandiriyorki, henuz birsey bulacaklari dahi belli degil tamam buyuk calismalar yapiyorlar ama kimi bilim adamlarina gorede bu deney dunyanin bir sonu olarakta soyleniyor.. Hem Deney baslar baslamaz sonuc alacaklar diye birseyde yok bu gibi buyuk deneylerde bilgi akimi zaman ister ve deney sonuclarinin degerlendirilmeleri su bu derken yine en az bir kac yil gider..
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

daha önce birçok kişiden ve haberden bu deneyin evrenin nasıl yaratıldığını veya ortaya çıktığını dolayısıyla bir Allah'ın veya yaratıcının olup olmadığını ispatlayacağını duymuştum..

bu konuda bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olsun..

ayrıca bu müthiş deneyi yaparak bilim dünyasında büyük bir adım atan bilimadamlarını kutluyor, bu deneyle ilgili hiçbir hazırlık yapmayan ve bu deneyde Türkiye'nin yer almamasına neden olan devlet adamlarına da binlerce kez teşekkür ediyorum !!!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayin hakanaytac

Bak orada bir yanlisin var bildigim kadariyla turkiyede deneye yer aliyor ve aralarinda 4-5 fizikci bulunmakta..

Evet kimileri dunyanin nasil olustugunu arastirmak icin boyle bir deneye kalkisildigini soyluyor ve bu deney sayesinde insanligin arayipta bulamadigi 4 ana temel soruya yanit bulacagini dusunuyor, ama benim duymus oldugum baska bir seyde bu deney sayesinde insanlar baska boyutlara ulasabilecek yani bir cesit zaman makinesi fakat bu zaman makinesi hayali uzun yillar denenmistir ve bende oyle dusunuyorum zaman makinesi yapilamaz, zamanda ileriye veyahut geriye gitmek diye birsey olamaz.. Ama bu deney insanligin sonuda olabilir..

saygilar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayin hakanaytac

Bak orada bir yanlisin var bildigim kadariyla turkiyede deneye yer aliyor ve aralarinda 4-5 fizikci bulunmakta..

Evet kimileri dunyanin nasil olustugunu arastirmak icin boyle bir deneye kalkisildigini soyluyor ve bu deney sayesinde insanligin arayipta bulamadigi 4 ana temel soruya yanit bulacagini dusunuyor, ama benim duymus oldugum baska bir seyde bu deney sayesinde insanlar baska boyutlara ulasabilecek yani bir cesit zaman makinesi fakat bu zaman makinesi hayali uzun yillar denenmistir ve bende oyle dusunuyorum zaman makinesi yapilamaz, zamanda ileriye veyahut geriye gitmek diye birsey olamaz.. Ama bu deney insanligin sonuda olabilir..

saygilar

evet 5 Türk fizikçinin yer aldığını biliyorum ama onlar bireysel katkılarıyla bu deneydeler..

devletin hiçbir desteği olmadığından dolayı "ülke" olarak temsil edilmiyoruz...

birçok devletin destek olmalarından dolayı bu deneye katkıda bulunanlar arasında bu ülkelerin adları anılacak ama Türkiye'nin o ülkeler arasında adı olmayacak..bu belki de devlet adamlarımızın zihniyeti ve yobazlıklarındandır..ben onların hala daha dünyanın öküzün boynuzunda olduğunu düşündüklerini sanıyorum !!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eeee devletimiz bugune kadar hangi dogru durust bir iste yer almistirki ben sahsen gormedim gorecegimide sanmiyorum bizim devlet simdi degil belki daha ileride hersey olup bitsin bir sonuc alinsin tum ulkeler toplasinlar haklarina duseni bizde medine dilencileri gibi acariz bir mendil elbet dilenciye sadaka diye..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eeee devletimiz bugune kadar hangi dogru durust bir iste yer almistirki ben sahsen gormedim gorecegimide sanmiyorum bizim devlet simdi degil belki daha ileride hersey olup bitsin bir sonuc alinsin tum ulkeler toplasinlar haklarina duseni bizde medine dilencileri gibi acariz bir mendil elbet dilenciye sadaka diye..

:D :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle 5 Türk fizikçi değil, 50'yi aşkın Türk bilim insanı bu deneyde yer alıyor. Ayrıca bu çalışmalara bireysel olarak değil üniversiteleri adına katılıyorlar. Ankara, Boğaziçi, Çukurova, Doğuş, Ortadoğu Teknik ve Yıldız Teknik Üniversiteleri CERN'de yapılan çalışmalarda üye olarak yer alırken, bunların dışında bazı üniversiteler de bu üye üniversiteler kanalı ile deneylere katılma olanağı bulmuştur.

 

Ayrıca CERN'e ülke bazında tam üye olmak için 15-20 milyon dolar gibi bir paranın her sene ödenmesi gerekiyor ve ülkemizin üyeliği için de çalışmalar devam ediyor diye biliyor ve okuyorum :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Gloria yazmışta ben bakmam mı?Fizikçi bile olurum sayfalarda

 

Ah ulen ahh içimdeki kara deliği kim kapatacak yutuyor bütün umutlarımı diyerek damardan ve biyolojiden giresim var konuya ama Stephen la iddiaya girdim

 

 

Fizikçi bile ol ve hatta git CERN'e deneylere katıl :D

 

İçindeki kara deliğe gelince bilimsel olarak kapanma ihtimali olmadığı gibi yakında seni yutacağını da büyük bir üzüntüyle sana bildirmekten başka çarem ve buna kendini hazırlamaktan başka çaren yok maalesef... Üzgünüm Godzi'm :(

 

Stephan H.'e gelince adam cimrinin tekiymiş be, sen git böyle bir konu da iddiaya gir ve bu iddia 100 dolarına olsun... Madem o kadar eminsin neden 100 dolar demezler mi adama... Ben diyorum ki bu işin içinde bir iş var :D Bence Hawkling yalan soyluyor, 100.000 dolarına girseydi inanırdım ona... Ya düşünsene sen bir konuda oldukça iddialısın ve kazanacağından eminsin neden 100 dolarına iddiaya giresin ki :) Halka inmek istedi herhalde :D E halk olarak biz ne kadar emin olsak da ona 100 dolardan fazlasını veremeyiz her nasılsa :D Hawking'e karşı şüphelerim var anlayacağın Godzicim, bence iddiaya girmeseydin iyi ederdin... Ben bu işin altında bi bit yeniği arıyorum... :huh::w00t:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Fizikçi bile ol ve hatta git CERN'e deneylere katıl :D

 

İçindeki kara deliğe gelince bilimsel olarak kapanma ihtimali olmadığı gibi yakında seni yutacağını da büyük bir üzüntüyle sana bildirmekten başka çarem ve buna kendini hazırlamaktan başka çaren yok maalesef... Üzgünüm Godzi'm :(

 

Stephan H.'e gelince adam cimrinin tekiymiş be, sen git böyle bir konu da iddiaya gir ve bu iddia 100 dolarına olsun... Madem o kadar eminsin neden 100 dolar demezler mi adama... Ben diyorum ki bu işin içinde bir iş var :D Bence Hawkling yalan soyluyor, 100.000 dolarına girseydi inanırdım ona... Ya düşünsene sen bir konuda oldukça iddialısın ve kazanacağından eminsin neden 100 dolarına iddiaya giresin ki :) Halka inmek istedi herhalde :D E halk olarak biz ne kadar emin olsak da ona 100 dolardan fazlasını veremeyiz her nasılsa :D Hawking'e karşı şüphelerim var anlayacağın Godzicim, bence iddiaya girmeseydin iyi ederdin... Ben bu işin altında bi bit yeniği arıyorum... :huh::w00t:

kara delik konusunda haklı olabilirsin.sustum :blush:

 

Dediklerine göre Hawking ile William Hill arasında bir bağ kurasım geliyor. nedense hep bende bir " sım" geliyor ama devamı gelmiyor. :D

 

Neyse Ekim sonunda her evde bir kara delik görmeyiz inşallah.İmza:American agent provocateur

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Komplo teorileri şimdiden sonuç vermeye başlamış arkadaşlar...

 

Bazı bilim insanları deneyin korkunç sonuçlar doğuracağına dair uyarılarda bulunmuşlar ve "Büyük Hadron Çarpıştırıcı" adı verilen bu deneyin durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuşlardı. Çünkü onlar, bu deneyi çok tehlikeli olduğunu ve dünyanın sonunu getireceğini iddia etmişlerdi.

 

Bunun dışında yine yeraltında yapılan bu tür deneylerin çoğunlukla büyük depremlere neden olduğu, yine bu deney sonucu Avrupa'nın yok olacağı ve dakikalar içinde yeryüzünün çeşitli yerlerinde 11 büyüklüğünde depremlerin olacağı da söylentiler arasındaydı...

 

Şimdi düşünsenize arkadaşlar, koskoca bilim insanları, bu işe yıllarını vermiş o insanlar tutup da bu tarz teoriler üretirse (ki bunun tersinin mümkün olmadığını da kabul ediyorum, mutlaka bir karşı tez, karşı varsayım, karşı görüş olacaktır) bilimden anlamayan, fiziği bilmeyen insanların da bunlara inanmasından doğal birşey yoktur. Nitekim bu deney insanların gözünde korkutucu bir deney haline bürünmüştür... İnsan psikolojisinin en basit getirilerinden birisidir bu yanılıyor muyum?

 

Duymuşsunuzdur bugün Türkiye saatiyle 14:00 da İran'da 7.5 büyüklüğünde bir deprem olmuş ve hemen arkasından insanlar çeşitli yorumlar yapmış... Hürriyet Gazetesi'nden okuduklarım ve seçtiklerimi size burada örneklemek istiyorum...

 

"tam da "big bang"in yapıldığı gün. üstelik düzce depremi hakkında okuduğum bazı şeyleri düşününce, benzerlikler şaşırtıcı... "

 

"bence de bu büyük patlamayla ilgilidir.sevmiyorum böle şeyleri.niye kurcalıyolar?geçmiş olsun. "

 

"Bu Büyük deneyden sonra olması şaşırtmadı beni"

 

"bi yerde CERN DENEYİ BÜYÜK PATLAMA,BİYERDE 7,5 DEPREM.ACABA BAĞLANTISI VAR MI DİYE DÜŞÜNMEDEN EDEMİYOR İNSAN..tabiki sonsöz yine bilimadamlarının ama sanki diyor kafalar.. "

 

"isviçre İran'a yakın olsaydı Bing-Bang olayından şüphelenicektim tamda Bing-Bang denendiği gün olmasıda hemde 7.5 korkutucu,atmosferde etkilerinin görüleceği söylenmişti,kara delik vs.oluşmu gibi kara delik oluşturan,deprem neden yapmasın,daha önce denenmemiş büyük bir patlama"

 

"Valla bravo size ya.Yolda yürürken kafanıza kuş düşse işte büyük patlamadan sonra kuslar ölmeye başladı dersiniz. Hemen nasılda birleştirdiniz. Yalnız unuttuğunuz birşey var daha patlama olmadı sadece düğmeye basıldı. Bilinçli okuyucu olun biraz lütfennnnnn"

 

vs. vs. yani arkadaşlar... Ne acı değil mi? "Allah varmış ve işine karışılmazmış demek ki diyecek diye korkuyorum birisi :( Neden acaba bu teorilere kulak asarız da CERN'de 20 yıldır bu deneylerle ilgili çalışan binlerce bilim insanına güvenmemeyi tercih ederiz. Onlar acaba bu riskleri hesaplamayacak kadar akıldan yoksunlar mıydı? Eğer öyleyse nasıl oluyor da CERN gibi dünyanın en iyi bilim merkezlerinden biri diye bilinen bir yerde dünyanın en iyi fizikçileri olarak çalışabiliyorlar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Oooo daha da vahimi varmış :unsure:

 

Bazı veliler bugün çocuklarını "ne olacaksa benim yanımda olsun" diye okula bile gondermemişler :o

 

Ben de bir komplo teorisi üreteceğim banane ya, benim neyim eksik bunlardan... Şimdi Büyük Patlama nedeniyle okula gonderilmeyen çocuklar evde anne babaları tarafından iyice bir korkutulur ve ileride bu çocuklar fizikten, bilimden korkar olurlar. Daha sonrasında bilimle ilgilenmeyen insanlarla dolu bir gelecek neslimiz olur ve o zaman da bir takım insanlar hala "neden acaba bizim ülkemiz bilimsel olarak diğer ülkelerden geri kalıyor" diye düşünür... 100 dolarına iddiaya girerim ki kesin böyle olacak... Var mısın iddiaya Godzi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Deney ile ilgili son haberler;

 

CENEVRE - Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yapımı yıllar süren ve evrenin oluşum sırlarını ortaya çıkarması beklenen dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı”yla (Large Hadron Collider-LHC) (LHC) yapılan deneyin ilk aşaması başarıyla tamamlandı.

 

Deney, 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama’dan hemen sonraki kainatın başlangıç şartlarını oluşturarak, maddenin sır perdesini aralayabilmeyi amaçlıyor.

 

PROTONLAR HAREKETE GEÇİRİLDİ

 

Proje ekibinin lideri Lyn Evans, yeraltındaki 27 metrelik tünelde protonlar harekete geçirilerek yapılan deneyin ilk safhasının tamamlandığını açıklarken, projeye katkıda bulunan bilim adamları deneyin tamamlanışını şampanya patlatarak kutladı.

 

Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) tarafından yapılan deneyde ilk ışın huzmesi için 100 milyar protonluk paketler hızlandırıcıya atıldı. Saat yönünde

yapılan ilk deneyden sonra, saat yönünün tersi istikamette olacak şekilde ikinci demet devreye sokulacak ve nihayetinde iki ışın huzmesinin farklı yönlerde harekete geçirilmesiyle “büyük patlama”dan hemen sonraki koşullar yaratılmaya çalışılacak.

 

PROTONLAR DETEKTÖRÜN İÇİNDEN GEÇTİ

 

California Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Ünel, CERN’deki gelişmelerle ilgili bilgi verirken, bugün büyük hadron çarpıştırıcısının ilk kez test edildiğini aktardı. Ünel, “Bugün büyük hadron çarpıştırıcısı çalışmaya başladı. Bundan sonra protonların çarpıştırıcıda döndürülmesine devam edilecek. Bu deney artık başladı ve yüksek enerjilerde devam edecek” dedi.

 

Ünel, hızlandırıcıda iki ayrı proton demetinin bulunduğunu, bunlardan birinin saat, diğerinin de ters yönde döndüğünü belirterek, “Bugün CERN’de saat yönünde dönen proton demetini daha az enerjiyle ve daha az proton sayısıyla başarıyla attırdık. Protonlar detektörün içinden geçti ve detektörün içinde bıraktığı izleri gördük ve bu bizi çok heyecanlandırdı” dedi.

 

NTVMSNBC

 

Deney sorunsuz yürüyor yani şu anda arkadaşlar (Tek İran da deprem oldu işte :D )

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Oooo daha da vahimi varmış :unsure:

 

Bazı veliler bugün çocuklarını "ne olacaksa benim yanımda olsun" diye okula bile gondermemişler :o

 

Ben de bir komplo teorisi üreteceğim banane ya, benim neyim eksik bunlardan... Şimdi Büyük Patlama nedeniyle okula gonderilmeyen çocuklar evde anne babaları tarafından iyice bir korkutulur ve ileride bu çocuklar fizikten, bilimden korkar olurlar. Daha sonrasında bilimle ilgilenmeyen insanlarla dolu bir gelecek neslimiz olur ve o zaman da bir takım insanlar hala "neden acaba bizim ülkemiz bilimsel olarak diğer ülkelerden geri kalıyor" diye düşünür... 100 dolarına iddiaya girerim ki kesin böyle olacak... Var mısın iddiaya Godzi?

iddiaya şöyle varım: bende 100 dolar ekleyeyim toplam 200 olsun karşımıza çıkan olsun erkekse...ya da kadınsa

 

bu deneyin etkisi 10 - 15 sene sonra belli olacak diyorlar... ohh 15 sene çocuğu okula göndermemek lazım.

 

Bir de zaten fizikten ve hocasından korkan çocuklarla doluydu bu ülke bir bahane lazımdı oldu işte.

Bilim konusunda zeten bakış açısı şu:Ne BİLİM canım ben sen billiin de bana ne soruyon?Yerim biimini sana bişey olmasın...al bak oldu işte deprem oldu.Bir Allah bilir Bilim ne bilir?

Allah işine karışmayın inekleri de bırakın rahat yellensin....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu deneyin yan etkileri varmıdır bilemem ama fizikçiler işin dibine kadar inmeden; yani asıl tema olan "madde nedir?"i anlamadan bu ve buna benzer adımlardan geri kalmayacaklardır...

 

Ancak, bilinmesi gereken bazı noktalar var; her ayağına her taş çarpan bu deneyleri suçlayabilir: ki,

 

Dünya, kürsel ısınma yaşamakta ve buzullar erimektedir. Bu durum yeraltında sismik hareketlerin oluşmasını hızlandıracaktır. hatta kıta hareketleri bile hızlanacaktır

 

Dünya her 70 bin yılda bir manyetik eksen kayması yaşamaktadır. Kuzey güney, güney de kuzey olmaktadır. Yaşdığımız dönemde manyetik eksen kayması 260 bin yıl geç kalmıştır. Şuan Avusturalya açıklarında manyetik alan kayması etkilerinin görüldüğü söylenmektedir. küresel ısınmanın en büyük tetikçiside budur. Zira dünyamız manyetik kalkanını 15 yıl kadar yitirecektir ki; bu aşırı ısınma sonucu yakın bir zaman için buzulçağı dönemini yaşayacağımız söylenmektedir (Kaynak; National Ceografik "bilimin ta kendisi").

 

Daha önce dedikodularını duyduğumuz ama resmen onaylanmayan "sismik bomba" olayından belki haberdarsınızdır. Fransanın geliştirdiği bu bomba, bir ülkenin içinde bulunduğu fay hattının belli bir bölümünü tetikleyerek hiç bir silah yada asker kullanmadan o ülkeyi yerle bir etmeyi amaçlamaktadır! Bununla ilgili testlerin yapıldığı dönemde dünya bir dizi sismik hareket fırtınasına maruz kaldığı söylenmektedir....(Kaynak; NC)

 

Bu durumda Cern li yada Cern siz zaten biz bu küresel felaketleri yaşayacağız... Ha eğer olursa yan etkisi sadece hızlandırıcı olacaktır ama asla SEBEP olmayacaktır...

 

100 dolar da benden! B)

 

Saygılarımla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

daha önce birçok kişiden ve haberden bu deneyin evrenin nasıl yaratıldığını veya ortaya çıktığını dolayısıyla bir Allah'ın veya yaratıcının olup olmadığını ispatlayacağını duymuştum..

bu konuda bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olsun..

 

 

Sevgili Hakan, sen muhafazakar arkadaşlarınla fazla zaman geçiriyorsun ya da gereğinden fazla Kanal7, Samanyolu, TGRT filan izliyorsun.

Bu kanalların ve bu tür yandaş kanalları izleyen sempatizanlarının her bilimsel olaya yaklaşımı "bak Allah'ın işine" , "kudretinden sual olunmaz, kurban olduğum" , "yarabbi sen büyüksün" şeklindedir. Teknik ve bilimsel kelimeler içermez. Böyledir :)

Ancak bununla birlikte, herkesin inancına saygı duyarak ve yanlış anlaşılmayacayacağımı da umarak;

Allah'ın varlığına inanmak için bu deneyin yapılmasına da ihtiyaç duyulmaması gerekir diye düşünüyorum. Nice mucizelerin barındığı bir evrendeyiz, buralara gelene kadar aklımızın ermediği, fikrimizin yetmediği ne çok gerçek var.

Bu deneyi, düzleminden saptırmamak lazım. Bilime inanan, aklı fikri vicdanı hür insanlarız. İnanç mevhumunu bulaştırmamalıyız, inancımız bu deneye ihtiyaç duymaz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Avrupa nükleer araştırma örgütünün (cern)inşa ettiği dünyanın en büyük ve en pahalı fizik deneyi"büyük hadron çarpıştırıcısının"dünyanın sonunu getireceği ,zaman yolculuklarına imkan tanıyacağı öne sürülüyordu.İki fizikçi ise çarpıştırıcı ile ilgili daha tuhafbir teori ortaya attı.Danimarkadaki niels bohr enstitüsünden H.Bech Nielsen veJaponya daki Yukowa fizik teorisi enstitüsünden Masao Ninomiya tarafından yazılan ve fizik sitesi arXiv.org adresinde yayımlanan iki farklı makaledeki teori şöyle:

 

"Büyük hadron çarpıştırıcısının çlışmalarında araştırmaları sonuçsuz bırakan olaylar talihsizlik değil.Çarpıştırıcı geleceği tarafından sabote edildi."

 

Araştırmanın gelecekteki güçler tarafından engellendiğini idda eden iki fizikçi,bu durumun dünyayı korumak adına da yapıldığını söylüyor. DrNielsenve Dr Ninomiyanın talihsizlik olduğuna inanmadığı olaylar,1993te başlıyor.O yıl,ABD de yürütülen benzer bir proje iptal edilmişti. 2008 te çalıştırılan hadron çarpıştırıcısının ise iki mıknatıs arasındaki bağlantının kopması sebebiyle kapatılmış ve 1 yılı aşkın süre kapalı kalmıştı. Çarpıştırıcı aralıkta çalıştırılacak ve komplo teorileri test edilebilecek.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.