Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BAYKALI TANIMAK


Asfalt

Önerilen İletiler

Vatan Gazetesi yazarı Zülfü Livaneli'den şok açıklama. Livaneli, CHP lideri Deniz Baykal'ın Başbakan Tayyip Erdoğan'la gizlice buluşup anlaşma yaptığını iddia etti. Livaneli'nin Baykal'a ağır eleştiriler yönelttiği işte o yazı.

 

 

İşte o yazı

 

Seçimler öncesi CHP’ye zarar vermemek için bildiğim birçok konuyu içime gömerek sustum, bundan sonra da bu parti ve liderine ilişkin hiçbir şey yazmayacağım.

 

Çünkü bir faydası olacağına inanmıyorum.

 

BAYKAL'DAN JET YANIT

 

İşte Baykal'ın yanıtı

 

AKP’nin o zamanki genel başkanının siyasal haklarını kazanarak parlamentoda görev yapmasını demokrasinin gereği içinde düşündüm ve bu anlayışla hareket ettim. Parti içinde buna karşı çıkanlar oldu ama ben bunlara inanmadım.

 

Bir parti başkanı 360 milletvekilini parlamentoya soktuysa kişisel olarak değerlendirmek doğru değildir. Bununla iftihar ediyorum. Ve hala hiç kuşku duymuyorum. Aksini savunmak demokratik değil sığ bir anlayış olur.

 

Ama hiçbir yerde AKP Genel Başkanı’nın iflas edeceğini söylediğimi kimse iddia edemez. Böyle bir şey söylemedim.

 

 

Ama bu konudaki son yazımda size bir tanıklığımı aktarmak zorundayım.

 

Bunu bir borç olarak görüyorum:

 

***

 

 

Deniz Bey lütfen hatırlayın:

 

19 Aralık 2002 tarihinde karlı bir Ankara gününün akşamında Mehmet Sevigen’in evindeydik.

 

Ben Cumhurbaşkanı ile görüşmeden geliyordum.

 

Abdullah Gül Başbakandı, Tayyip Erdoğan’ın ise Meclis’e girme umudu kalmamıştı.

 

Cumhurbaşkanı Sezer bir gün önce, Tayyip Erdoğan’ın “milletvekili olmadan başbakan olma” önerisini reddetmişti.

 

Türkiye’nin kaderi o akşam o evde değişti, çünkü siz “Tayyip Erdoğan başbakan olacak!” diye tutturdunuz.

 

Sizi “Çok tehlikeli bir oyun bu!” diye uyaran parti dışından önemli şahsiyetlere kızdınız, “Hayır!” dediniz “İki ay dayanamaz. Göreceksiniz iki ay dayanamaz.”

 

Sizin bu iddianıza karşılık ben ne dedim: “Erdoğan herhangi bir kişi değil, bütün tarikatların birleşerek Erbakan’ın yerine seçtiği siyasetçi; arkasında Amerika, Avrupa desteği de var. Program Türkiye’yi ılımlı İslam cumhuriyeti yapma programı. Sizin dediğiniz gibi iki ayda gitmeyecek; tam tersine, bu odada bulunan herkesin siyasi hayatını bitirecek.”

 

İki ay dayanamaz iddianızı, “görüşleri gereği IMF ile anlaşma yapmaz, ekonomiyi zora sokar ve dayanamazlar.” tezine oturttunuz.

 

Ama bunların hepsi bahaneydi çünkü siz iki partili rejimin işinize yaradığını anlamış ve seçim sonuçlarına sevinmiştiniz. Çünkü size ana muhalefet partisi lideri olmak ve soldaki rakiplerinizi yok etmek yetiyordu. Bu iş birliğini daha sonra da sürdürdünüz.

 

O zaman ben sizin Tayyip Erdoğan’la seçim öncesinde Beylerbeyi’nde gizlice buluştuğunuzu ve bir anlaşma yaptığınızı bilmiyordum.

 

Bu gecenin tanıkları var: Önder Sav, Eşref Erdem, Mehmet Sevigen, Bülent Tanla, Yaşar Nuri Öztürk.

 

Belki bazıları sizden korkar ve tanıklık etmez ama bir kısmı da bu sözlerin doğru olduğunu açıklar. Yani tanıklar var. Ötekiler de söylemese bile içten içe bunun doğru olduğunu bilir. Siz de bilirsiniz.

 

Tartışmanın sonunda dediniz ki: “Bu gece birbirimizin fotoğrafını çektik. İki ay sonra çıkarıp bakalım. Ama rotuş yapmadan. Hangimiz haklı çıkmışız?”

 

Şimdi, 2007 seçimlerinin ardından o fotoğrafı cebinizden çıkarıp bakın Deniz Bey.

 

Ve düşünün; Meclis grubunda “Erdoğan’ı başbakan yapıyor diyorlar. Evet yapıyorum. Var mı itirazı olan!” diye bas bas bağırmanıza değdi mi?

 

Erdoğan’la Beylerbeyi’nde gizlice buluşmaya ve size oy veren milyonları hiçe sayarak gizli anlaşmalar yapmanıza değdi mi? (Deniz Bey, biliyorsunuz ki bu gizli buluşmanın da tanığı var.)

 

Başbakan olmak, elbette Erdoğan’ın demokratik hakkıdır. Ama bunun için olağanüstü çaba harcamak CHP’nin birinci görevi değildir. Üstelik dokunulmazlık kaldırılmadan.

 

Bir milletvekilinin mazbatasını iptal ettirip, Anayasa’yı değiştirip, grubu baskı altına alıp, Siirt seçimlerini es geçip Erdoğan’ı meclise sokmak ve dokunulmazlık zırhına kavuşturmak için verdiğiniz canhıraş çabanın yüzde birini partiniz için verseydiniz sonuç bambaşka olurdu.

 

Size o gün söylediğim gibi, Türkiye’nin kaderini değiştirdiniz.

 

Deniz Bey; sözlerimde en ufak bir çarpıtma varsa çıkıp söyleyin. “Öyle değildi. Böyle konuşmadık.” deyin.

 

Genel Sekreterinizin ve en yakınlarınızın tanık olduğu bu konuşmayı inkâr edin.

 

Ya da başınızı önünüze eğin ve tarihin hakkınızda vereceği yargıyı düşünün.

 

Deniz Bey; çok ağır şeyler yazdığımın farkındayım. O akşamki tartışmaya kadar bir dostluğumuz vardı, bunları yazmak istemezdim.

 

Ama hem duruma doğru teşhis koyamamanız, hem de aşırı derecede inatçı olma huyunuz yüzünden hepimizi tehlikeye attınız.

 

Tayyip Erdoğan’ın yüzde 34 oyla meclisin üçte ikisini ele geçirmesinin manivelası oldunuz.

 

Daha önce Refah Partisi’nin belediyeleri ele geçirmesi de sizin oyları bölmeniz sayesinde gerçekleşmişti..

 

Tayyip Erdoğan’ların ve yine çok yakın dostunuz olan Melih Gökçek’lerin en büyük şansı sizdiniz.

 

CHP’nin ise en büyük şanssızlığı oldunuz.

 

Bu ülkenin sola şiddetle ihtiyaç duyduğu bir dönemde, bütün uyarılarımıza rağmen partiyi sağa çekmekte, Kürtlerden, Alevilerden, solculardan ayırmakta ısrarlı oldunuz.

 

Erdal İnönü, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş, Mehmet Moğultay, Seyfi Oktay, Celal Doğan ve daha birçok sosyal demokratla el ele tutuşup halkın karşısına çıkmanız gerekirken; eski MHP’lileri, eski ANAP’lıları, idamla yargılanmış sağcı militanları parti vitrinine çıkarmakta ısrar ettiniz.

 

Size defalarca “Bir şeyin aslı varken kopyasına kimse bakmaz!” dememize rağmen, sol politikaları değil, MHP çizgisini tercih ettiniz.

 

Sağcıları ve sekreterinizi Meclis’e sokarken, İsmet Paşa’nın Avrupa Konseyi’nde komisyon başkanı olma başarısını gösteren torunu Gülsün Bilgehan’ı Meclis dışında bıraktınız.

 

İnanın ki bunları yazarken samimi olarak üzülüyorum. Keşke haklı çıkmasaydım, keşke sizin tahminleriniz doğrulansaydı diyorum ama durum ortada.

 

Yazık oldu Deniz Bey, hem size, hem partinize, hem de size inanan temiz yürekli sosyal demokratlara.

 

Artık bundan sonra istifa etseniz de bir etmeseniz de.

 

Bad-el harab-ül Basra!

 

Not:Yorum falan yapmama gerek yok.Bu halkı görmeyenlerin nelerle uğraştığını görmemiz gerekiyor...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Asfalt çok teşekkürler işte gerçekçi bir eleştiri ve gerçekçi bir yazı...

 

Sosyal demokratların Chp'ye oy verirken hepsinin ortak bir yanıtı vardı ve bu çok acıydı... Baykal'a rağmen Chp diyeceğim... Baykal'a rağmen... Ve Baykal bugün medyanın önündeydi kendini ve sonucu aklamaya çalışıyordu... bu yazıdan sonra çok daha iyi anlaşılıyor nedenleri... Ben önceden beri iddia ediyorum Baykal iktidar olmak istemiyor... Baykal muhalefete oynuyor ve bu ona yetiyor... İktidara gelmek ve Türkiye'yi Chp'lilerin beklentileri ile yönetmek yürek istiyor... Ne yazık ki kendisi o yüreğe sahip değil ve hala inatla koltuğundan kalkmıyor... Chp'nin Türkiye için ne demek olduğunun farkında olanlara yazık oluyor... Chp'ye yazık oluyor... Sosyal demokrasinin geleceğine yazık oluyor bir tek isim yüzünden... Cumhuriyet Halk Partisi, Baykal'ın babasının çiftliği değil ama bunu idrak edemeyecek iradesiz... Yada Akp'yi muhalefetsiz bırakmak için kurulmuş bir tuzak bu... İşte seçimin sonuçları bunu gösterdi... Baykal RTE'nin uyguladığı politikaya, söylemlerine, ülke çıkarını zarara uğratmasına hiç değinmedi... Baykal sosyal demokratlardan farklı şeyler söyledi... Muhalif olmadı... Mahalle kavgası yaptı... Gerçekleri anlatmadı... Kişisel bir kavga varmış gibi gösterdi ve sonuç Akp % 46 ile iktidar... Bu çok ama çok hazin...

 

Akp'yi savunan insanların birbirinden çok farklı sebepleri var kimi uyguladığı ekonomik programı beğeniyor, cebi rahat o yüzden oy veriyor, kimi ideolojik olarak aynı safta olduğu için oyunu bu yönde kullanıyor, kimi altarnatifi olmadığı için oy veriyor, kimi ve en büyük kesimi fukaralığının ve cehaletinin getirdiği imkansızlıkla oy veriyor...

 

Ve Baykal bütün bunları görmezden geliyor... Akp'nin icraatlarını, ülkenin milli ve manevi değerlerine yaptığı tahribatı, ekonomi programındaki sahtekarlıkları dile getirmedi... Böyle muhalefet olabilirmi? Bu durumda meclis elbette demokratik olamaz... Fikir çeşitliliği ve gerçekler göz ardı edilecek Türkiye tek bir yöne doğru bilinçli olarak kaydırılacak ve bu ülke aynı zamanda demokratik olacak mümkün değil...

 

Bu yüzden benim aklıma gelen en can sıkıcı yanıt Baykal'ın, RTE'nin karşısında özellikle bırakıldığı ve Türkiye'nin kaderine terkedildiği...

 

Akp'nin ve onun vekillerinin yaşam tarzları gibi olmayan ve onlar gibi düşünüp yaşamayan milyonlarca insan var bu ülkede... Bir yerde diyorlarki Akp'yi istemeyen bir %55 varsa Chp'yi istemeyen de bir %80 var... Mantık olarak bakarsanız doğru ama burada asıl vurgulanan şey Akp'nin siyasetini benimsemeyen yani Akp'yi, Dtp gibi ayrılıkçı ve bölücü politika güden bir parti olarak ayrı bir tarafta gören insanlar var... Bu %55 bu kesimdir... Geri kalan hangi partiden olursa olsun anlatılmak istenen budur... Akp/Dtp ve diğerleri... Dini ve etnik eksenli siyaset yapanlar ve yapmayanlar...

 

Chp'liler bunun farkında ama Baykal farkında değil galiba...(!)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çok değerli arkadaşım sardunyam.Düşüncelerinizi o kadar net ve okadar duru bir ifadeyle anlatmışsınızki,

gayri tüm bu yazdıklarınıza arzı endam etmem gerekiyor.Ülkenin makus kaderi bu çapsız dar görüşlü

kişiler tarafından şekillendiriliyor.Yanlız iyi olan birşeylerde var.En azından bu dokuzuncu bilmem neyin

modası geçmiş siyasi muhalefetininde artık bir yerde bittiğini gösterir.Allah izin verirse ulu önderin partisinin

gerçek demokrasinin ve her kesimini kucaklayan bir parti olacağınıda göreceğiz. Bu forumda partili partisiz

her insan bunu arzulamakta.Biz bıktık bu ilkokul seviyesindeki siyaset anlayışından.Umarım CHP yi oluşturan

partililerde buna kulak verir.Yanlız şuda unutulmamalıdır.Baykalın CHP deki tahrifatı en az on yıl sürer....

sayın Livanelinin "Bad-el harab-ül Basra" ( Kötü yıkıldı basra şehri ) boşuna söylenmemiştir.Acıda olsa

bu parti baykaldan kurtulamıyacağına göre halk bu partiden kurtulacaktır tezi en gerçekçi yaklaşım olacaktır.

Bunun için önümüzde daha uzun bir en az dört yıl var.Son birkez diyenlerin artık bu faşist partiye güvenebileceğini

hiç sanmıyorum.Atatürkün adından yeterince nemalandılar.Gerçek Atatürkçülerin sıtkını sıyırdılar.Faşist söylemlerini

Atatürkle perdelemek istediler.Alkış verenlerinde aynı yolun yolcusu olduğunu herkez çok iyi biliyor.Gazetelerinide

alıp gitme vakti artık bu sözde entellere helalimizdir.Battıkça batanların sadece kendilerine değil bütün bir topluma

zararları var.Yinede sizin gibi laikliği en güzel algılayan entellektüeller,eminimki içlerindeki güzelliği yansıtacak

bir yol bulacaktır.Buna tüm kalbimle inanıyorum... :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Asfalt çok teşekkürler işte gerçekçi bir eleştiri ve gerçekçi bir yazı...

 

Sosyal demokratların Chp'ye oy verirken hepsinin ortak bir yanıtı vardı ve bu çok acıydı... Baykal'a rağmen Chp diyeceğim... Baykal'a rağmen... Ve Baykal bugün medyanın önündeydi kendini ve sonucu aklamaya çalışıyordu... bu yazıdan sonra çok daha iyi anlaşılıyor nedenleri... Ben önceden beri iddia ediyorum Baykal iktidar olmak istemiyor... Baykal muhalefete oynuyor ve bu ona yetiyor... İktidara gelmek ve Türkiye'yi Chp'lilerin beklentileri ile yönetmek yürek istiyor... Ne yazık ki kendisi o yüreğe sahip değil ve hala inatla koltuğundan kalkmıyor... Chp'nin Türkiye için ne demek olduğunun farkında olanlara yazık oluyor... Chp'ye yazık oluyor... Sosyal demokrasinin geleceğine yazık oluyor bir tek isim yüzünden... Cumhuriyet Halk Partisi, Baykal'ın babasının çiftliği değil ama bunu idrak edemeyecek iradesiz... Yada Akp'yi muhalefetsiz bırakmak için kurulmuş bir tuzak bu... İşte seçimin sonuçları bunu gösterdi... Baykal RTE'nin uyguladığı politikaya, söylemlerine, ülke çıkarını zarara uğratmasına hiç değinmedi... Baykal sosyal demokratlardan farklı şeyler söyledi... Muhalif olmadı... Mahalle kavgası yaptı... Gerçekleri anlatmadı... Kişisel bir kavga varmış gibi gösterdi ve sonuç Akp % 46 ile iktidar... Bu çok ama çok hazin...

 

Akp'yi savunan insanların birbirinden çok farklı sebepleri var kimi uyguladığı ekonomik programı beğeniyor, cebi rahat o yüzden oy veriyor, kimi ideolojik olarak aynı safta olduğu için oyunu bu yönde kullanıyor, kimi altarnatifi olmadığı için oy veriyor, kimi ve en büyük kesimi fukaralığının ve cehaletinin getirdiği imkansızlıkla oy veriyor...

 

Ve Baykal bütün bunları görmezden geliyor... Akp'nin icraatlarını, ülkenin milli ve manevi değerlerine yaptığı tahribatı, ekonomi programındaki sahtekarlıkları dile getirmedi... Böyle muhalefet olabilirmi? Bu durumda meclis elbette demokratik olamaz... Fikir çeşitliliği ve gerçekler göz ardı edilecek Türkiye tek bir yöne doğru bilinçli olarak kaydırılacak ve bu ülke aynı zamanda demokratik olacak mümkün değil...

 

Bu yüzden benim aklıma gelen en can sıkıcı yanıt Baykal'ın, RTE'nin karşısında özellikle bırakıldığı ve Türkiye'nin kaderine terkedildiği...

 

Akp'nin ve onun vekillerinin yaşam tarzları gibi olmayan ve onlar gibi düşünüp yaşamayan milyonlarca insan var bu ülkede... Bir yerde diyorlarki Akp'yi istemeyen bir %55 varsa Chp'yi istemeyen de bir %80 var... Mantık olarak bakarsanız doğru ama burada asıl vurgulanan şey Akp'nin siyasetini benimsemeyen yani Akp'yi, Dtp gibi ayrılıkçı ve bölücü politika güden bir parti olarak ayrı bir tarafta gören insanlar var... Bu %55 bu kesimdir... Geri kalan hangi partiden olursa olsun anlatılmak istenen budur... Akp/Dtp ve diğerleri... Dini ve etnik eksenli siyaset yapanlar ve yapmayanlar...

 

Chp'liler bunun farkında ama Baykal farkında değil galiba...(!)

 

Peki Chp liler neden özeleştiri yapmıyorlar neden hala Baykal başkanlık koltuğunda neden hala Baykal Chp de tek başına iktidar? madem chp liler bazı şeyleri görüyor madem ki gidişatın doğru olmadığı ortada neden ortada bir özeleştiri ve icraat yok sizce?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Peki Chp liler neden özeleştiri yapmıyorlar neden hala Baykal başkanlık koltuğunda neden hala Baykal Chp de tek başına iktidar? madem chp liler bazı şeyleri görüyor madem ki gidişatın doğru olmadığı ortada neden ortada bir özeleştiri ve icraat yok sizce?

 

Bu aslında Türkiye'de siyasetin ana sorunu Chp ye mahsus değil ama Chp'nin de en önemli sorunu malesef...

 

Parti delegeleri başkanları belirliyor delegelerse sık değişmiyor... ve parti liderleri kendilerini vazgeçilmez sanıyorlar...

 

Bugün Chp'nin MYK üyeleri hepsi istifalarını Baykal'a verdiler gelişmeleri zaman içinde göreceğiz ama ben bişeyin değişeceğini umut etmiyorum...

 

Ak partininde gelecekte yaşayacağı sorun budur... Tıpkı Demirellerin, Ecevitlerin, Türkeşlerin, Erbakanların çekilmemesi gibi...

 

Koltuk sevdası...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

peki butun bu izler ne zaman silinebilir ? Bu Vatan oyuncakmi ? her gelen oyun oynasin..! ne zaman Ulu Onderimiz Mustafa Kemal Ataturk'un kurdugu bu parti ne zaman duzele bilir.. bunlarin izlerini silmek bence yillar alir.. en kisa zamanda bunlardan kurtulmak tek dilegim.. bir yonden sevindigim son secimlerde Akp guney dogumuzdaki illeri pkk'nin kucagina atmamis ordaki vatandaslarimiz hala umutlu hala turkiye cumhuriyeti vatandasiyim diyebiliyor..

 

bunlara en kisa zamanda mudahale gerekli..

 

 

Saygilarla :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Peki Chp liler neden özeleştiri yapmıyorlar neden hala Baykal başkanlık koltuğunda neden hala Baykal Chp de tek başına iktidar? madem chp liler bazı şeyleri görüyor madem ki gidişatın doğru olmadığı ortada neden ortada bir özeleştiri ve icraat yok sizce?

zaten denız baykala karsı bıras sesını yukseltenler partının dısında kalıyor. partı yonetımınıden tutun delegelere kadar tum hepsı kendı adamları.kımse bısey dıyemez .eger derlerse onceden yaptıgı gıbı hemen patıden uzaklastırılır.denız baykala ne olursa olsun muhalefet yapmıyacakları ıcın oraya secılmısler zaten.onun ıcın partı ıcınden denız baykala bır muhalefet olmaz.

 

partı dısına gelecek olursak bız denız baykalı neden elestırdık.sadece akp ye yonelık bır secım polıtıkası ızledıgı ıcın.dogru duzgun bı polıtıkalrı olmadıgı ıcın.ab abd ımf gumruk bırlıgı nato ıle ılgılı hıc bır polıtıkalrı olmadıgı ve eger ıktıdar olsalardı tayyıp erdoganın uygulayacagı programı aynı kendısı uygulayacagı ıcın.hıkmet cetın olsun mustafa sarıgul olsun aynı denız baykalın akp yı elestırdıgı gıbı onlarda denız baykalı elestırıyorlar.yanı denız baykaldan hıcbır farkları yok.hıc bır programları yok.ab ve abd denetımı altından cıkacakmısınız emperyalızmın golgesı altında aynı polıtıkalar devammı edecek chp nın ataturkun ozune donecekmısınız 6 oku savunacakmısınız bunlar hep kafalarda soru ısaretı.varsa yoksa denız baykalı elestırmek onun koltugunu altından alıp oraya ben cıkım kavgası.ıyı guzel tamam sen cıkta senın denız baykaldan bır farkın olmayacaksa bana gore yok o zaman chp nasıl kurtulacak.chp artık bıtmıstır.partı ıcınden olsun partı dısından olsun chp nın ozunden uzak ataturkten uzaklar malesef.ab ve abd denetımı altınadn cıkacam ımf ıle degıl kendı ekonomık programımı uygulayacam ab gumruk bırlıgı ve natodan cıkacam 6 oku atatturku sonuna kadar savunacam turkıyeyı turkıyeden yonetecem dıyen guzel bır planı programı olan bırı cıksın bızde o adamı destekleyelım.ama ben boyle bır adam cıkacagını zannetmıyorum bu yuzden chp hıc ıc acıcı degıl.bır soz vardır asagı tukursem bıyık yukarı tukursem sakal.. bu yzden chp artık bıtmıstır..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.