Φ denizz Gönderi tarihi: 21 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 21 Haziran , 2007 ülke ekonomisini ve piyasaları, faiz-borsa-kur üçgeni olarak görenler reel gerçeklikten tamamen kopmuş ,değerlendirmeler yapıyorlar.gelişmiş ülkeler , özellikle japonyada yakın zamana kadar %1 lere kadar düşen faiz oranlarının harekete geçirdiği likitide yüksek faiz veren türkiye ve benzeri birkaç ülkeye anormal miktarlarda bir sermaye girişini sağladı.şu an imkb de işlem gören hisse senetlerinin %70 i yabancılara aittir.dış sermaye grupları belli pazar payı ve satış örgütü olan şirketlerimizi dünya ölçeğinde bakılırsa çok ucuz rakamlara satın alıyorlar.bu süreç son derece hızlı bir şekilde devam ediyor.üretim tesislerimiz,markalarımız yabancı yatırımcıların eline geçiyor..bankacılık sektörünün şu an %40,ı eğer halkbankta dış yatırımcıya satılırsa %53 ü avrupalı ve abd grupların olacak.holding,medya,banka sahibi zengilerimiz çok mutlu.satmak istedikleri her şirkete şu an alıcı var.dünyadaki likitide bolluğu sebebiyle kredi bolluğu yaşayan toplumumuz şu an bir borç batağının içindedir.uzun vadeli kampanyalar,cazipmiş gibi gösterilen krediler sebebiyle, kişisel borçlanma 2002 yılı rakamlarına göre 6 misli artmış .kişisel iflaslar çığ gibi artmakta,protestolu senetler,ödenmeyen çekler her yıl katlanmaktadır.çeşitli tahminlere göre banka kredilerinin %12 si daha şu an batık ve tahsili mümkün olmayan durumdadır.nüfusun %35 ni oluşturan çiftçimiz can çekişiyor,küçük esnaf market zincirleri vasıtasıyla bakkal,manav,kasap,fırın,nalbur vs işlerini dahi yapmaktan men ediliyor.büyüdüğü iddaa edilen ekonomi istihdam ek istihdam yaratamıyor,çoğu ilde kapanan işyeri,açılan işyeri sayısından daha fazla.ekonomi ile ilgili rakamlar,tüik tarafından manipüle edilip çarpıtılıyor.kobiler ucuz kur yüzünden çalışamaz durumda.değerli dostlar ekonomideki tüm bu olumsuzlukları kapatan tek bir sebep var.dünyadaki dolaşımdaki para hareketinin fazlalığı ve gelişmiş ülkelerdeki faiz hadlerinin düşüklüğü.bir çok saygıdeğer ekonomist dünya piyasalarındaki bu trendin sonuna gelindiğini söylüyorlar.dışarıdaki en küçük bir dalgalanma iç-dış ve kişisel borçluluğunun zirvesini yaşayan ülkemiz ekonomisini yerle bir edecektir.forum arkadaşlarımıza küçük bir hatırlatma olması temennilerimle. saygılar Alıntı
Φ Taylan Abi Gönderi tarihi: 16 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ağustos , 2007 ZAHMET edip hatırlamak seni yorar ama, az gayret et, hatırlamaya çalış... "Senin yüzünden düştü paşam" dendiğinde, nerelerde geziniyordu borsa? 55 bin. Şimdi kaç? 47 bin. * E hani paşa? N’aaptı ki bu sefer?* Dikkat ediyorsan... Minnesota’daki muslukçu Jason, evinin mortgage taksidini ödemiyor diye, senin ülkende dolar yükseliyor. Niye? Sana mı sordular Jason’a kredi verirken? * Seninle ne alakası var ki, Japon ev kadını Akiro, kimonosunu satıp TL’ye yatırmış da, sonra geri çekmiş de, senin borsan o yüzden düşmüş filan... Carry trade mi diyorlarmış ne... Hem zaten kimdir bu Akiro? * Kafan karıştı di mi... Yoksa, anlatmadılar mı sana kahvede? * "Neyi anlıcam" dersen... Türkiye artık ne ekonomik kriz çıkartabilir, ne de çıkması muhtemel ekonomik krizi durdurabilir... Türkiye artık bizim değil. Anlayacağın bu. Canım kardeşim. * Çocuk sevindirir gibi eline tutuşturdukları balon, şişti şişti, dayanamıyor, hava kaçırıyor... Ya fiyuuuv diye fırlayıp gidecek... Kalakalacaksın. Ya da bum! * Bak, balon dedim, aklıma meteoroloji balonu geldi... * Yağmur kesildi... Ankara’yı gördün. Şimdi de rüzgár dönüyor, küresel bulutlar dağılıyor. Sağanak dolar bi kesilsin... Maalesef asıl o zaman göreceksin, yaz ortasında sahte cennetine nasıl kar yağıyor! Y.ÖZDİL, 16.08.2007 Ben bu cevabı "istikrara" oy veren seçmene atfediyorum. Ne oldu Ahmet amcam, ne oldu Mehmet abim, ne oldu Aysel bacım, ne oldu Ayşe teyzem, ne oldu memur kardeşim, ne oldu sayın işçim emekçim, ne oldu pusulaya ip çeken vatandaşlarım, ne oldu bileniniz var mı? Ne değişti? Kim ne dedi yine alt üst olduk şimdi? 22 Temmuz'da ne yaptığınızı anlamanız için cebinizdeki son kuruşu da alsınlar da anyayı konyayı tekrar keşfedin, kim haklıymış o zaman anlatabilmiş oluruz belki. Sözle bi yere geleceğiniz yok sizin. Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 16 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ağustos , 2007 Sıcak para aslında 1990 dan beri Türkiyenin başını ağrıtan bir konudur.Ancak bu sistem Kemal Derviş tarafından geliştirilmiş bir metoddur. Üretimi artırmayınca karşınıza bu mali krizler çıkıveriyor.Haklı çıkmak adına krizleri ister olmak da bir milliyetçilik olgusudr.Bu olguda zaten bizi çözümsüzlüğe itekler.Çözümsüzlükten beslenenler için enseyi karartmıyalım...O istekler çok geride kalan yıkılmaya mahkum düşüncelerdir. Bunu allah ömür verirse hepbirlikte göreceğiz.Dünyayla değişimin sinerjisi yakalandı.Artık geri dönüş olmaz... Saygılarımla... Alıntı
Φ dream1907 Gönderi tarihi: 16 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ağustos , 2007 [ Ben bu cevabı "istikrara" oy veren seçmene atfediyorum. Ne oldu Ahmet amcam, ne oldu Mehmet abim, ne oldu Aysel bacım, ne oldu Ayşe teyzem, ne oldu memur kardeşim, ne oldu sayın işçim emekçim, ne oldu pusulaya ip çeken vatandaşlarım, ne oldu bileniniz var mı? Ne değişti? Kim ne dedi yine alt üst olduk şimdi? 22 Temmuz'da ne yaptığınızı anlamanız için cebinizdeki son kuruşu da alsınlar da anyayı konyayı tekrar keşfedin, kim haklıymış o zaman anlatabilmiş oluruz belki. Sözle bi yere geleceğiniz yok sizin. Adama Soruyorum işlerin nasıl diyorum Felakaket diyor Çok Zor durumdayım Hiç Böyle parasızlık Görmemiştim eee oyunu kime verecen Akp ye Neden istikrar var nasıl istikrar bu peki eee dolar düştü borsa tavan yaptı ekonomi iyi kriz yok ,,,,, yok yani kriz yook eee işlerin yok millet işsizlikten kırılıyor gençler kapı kapı dilenci gibi iş dileniyor kriz yok Dış borç tavan İhracat rekor kırıyor ithalat rekor üstüne rekor kırıyor dış ticaret açığı uçurum ama kriz yooook Dünyanın en pahalı benzinini en pahalı elektriğini en pahalı iletişimi kullanıyorsun ama Kriz yok Asgari ücret 420 ytl ev kirası en ucuzu 500 ytl ama istikrar var . Bizde Krizin adının konması için yabancıların bir gecede bir kaç milyar doları çekmesiyle oluyor halkta krizin farkına varması için ertesi gün gazteleri okuyunca anlıyor........... bizde böyle yaşayarak anlıyamıyoruz biz aaaa kriz çıkmış dün gece yabancılar gitmiş tüh tüh istikrar vardı oysa nasıl olduda kriz çıktı anlamadık bir gecede bozuldu istikrar Ah bu yabancılar ne güzel istikrar masalıyla sürüm sürüm sürünüyorduk farkında olmadan,,,,,,, çekiyolar paralarını sonra kriz çıkarıyorlar Bozuyorlar istikrarımızı Ekonomik kriz kapıdamı ?????? yoksa kapıdan gireli çokmu oldu Her Millet hakettiği Gibi Yönetilir ................................................ Alıntı
Φ denizz Gönderi tarihi: 16 Ağustos , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 16 Ağustos , 2007 Sıcak para aslında 1990 dan beri Türkiyenin başını ağrıtan bir konudur.Ancak bu sistem Kemal Derviş tarafından geliştirilmiş bir metoddur.Üretimi artırmayınca karşınıza bu mali krizler çıkıveriyor.Haklı çıkmak adına krizleri ister olmak da bir milliyetçilik olgusudr.Bu olguda zaten bizi çözümsüzlüğe itekler.Çözümsüzlükten beslenenler için enseyi karartmıyalım...O istekler çok geride kalan yıkılmaya mahkum düşüncelerdir. Bunu allah ömür verirse hepbirlikte göreceğiz.Dünyayla değişimin sinerjisi yakalandı.Artık geri dönüş olmaz... Saygılarımla... aynı ülkenin içerisindeyiz.hiç bir yurttaşın hangi sebeblerle olursa olsun ekonomik kriz isteyeceğini sanmıyorum.içinde olduğumuz problem zaten geliyorum diyen, adeta ilan edilmiş bir durumdu.2001 krizi sonrası kemal derviş tarafından oluşturulmuş güçlü ekonomiye geçiş programı o günlerdeki nakit akışını düzenlemek ve bütçe gelirlerini arttırıp,harcamaları kısarak mali dengeleri tekrar yerine oturtmak esasına dayalı mevcut yangını söndürmek için alınmış kararlardı.son derece başarılı uygulandı.asıl sorun bu ekonomik programın amacına ulaştıktan sonra hiç değiştirilmeden uzun yıllar sürdürülmesiyle oluştu zaten.ucuz kur-yüksek faiz politikası ile ekonomimiz hazmetme kapasitesinin çok üzerinde bir nakit girişine sahip oldu. iktidar ucuz kuru enflasyonun düşürülmesi için bir araç olarak kullandı.ülke ithalat cennetine döndü ve özellikle iç pazara dönük üretim yapan şirketler adeta üzerlerinden silindir geçmiş gibi ezildiler.dış yatırımcıya ödenen dünyanın en fahiş faizi ise hepimizin cebinden çalındı.ihracat yapan firmalar ise düşük karlarla ancak kendilerini ayakta tutma savaşımı verdiler.gelişmiş ülkelerdeki düşük faizler ve sıcak para ile nakit akışı sağlayan bankalar kolayca borçlanıp içeride kredi musluklarını sonuna kadar açtılar.ucuz ithal mallar,bankaların kolay kredi vermesi tüm toplumumuzu bir borçlanma çılgınlığı içerisine soktu.dış piyasaların etkisiyle sahte bir cennet ortamı yaratıldı. gelinen nokta 2001 krizinden çok farklıdır.halkımız,şirketlerimiz geçmişe oranla olağanüstü borçludur.firmalar kar üretememekte,ayakta kalmaya çalışmaktalar.insanlarımız gelirleriyle ancak borçlarını ödemeye çalışmakta,bu durumda piyasalarda olağanüstü bir durgunluğa sebep olmaktadır.kayıt düşmek için yazıyorum markus. son birkaç gündür gözlenen ekonomideki çalkantının tahmin edilebilenden çok daha fazlası önümüzdeki günlerde karşımıza çıkacak.sanal ekonomiden,gerçek dünyaya geri dönüyoruz.sahte başarıların,sahte kahramanlarının cilasının döküleceği günlere. Alıntı
Φ denizz Gönderi tarihi: 17 Ağustos , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 17 Ağustos , 2007 bundan sonra ne olur. küresel sermaye evine geri dönüyor.abd de konut kredilerindeki batık oranı henüz bilinmiyor,ancak tahmin edilen %15 ler seviyesinde bu oran gerçek ise korkunç bir durum.asıl sorun ise, henüz gündeme düşmeyen fakat büyüklüğü muzzam olan dolar-yen paritesi ve japon faizlerinin düşüklüğünden beslenen fonlardaki parite değişiminden doğan büyük zararlar. dünya ekonomisi para hareket trafiğinin yavaşlayacağı bir döneme giriyor.netice olarak türkiye ekonomisi azalan likitide ile birlikte,ekonomik büyüklüğüne göre oransal olarak cok büyük olan cari açığı ile baş başa kalıcak.borçlu şirketler,sanayi kuruluşları,gerçek kişiler borcu borçla kapatmakta zorlanacaklar.bankalar kredileri ya kesicek yada şartlarını ağırlaştıracak, kredi verenler alacaklarının tümden kapatılmasını isteyecek.faizler yükselecek,enflasyon hedefleri yükselen kur yüzünden tutmayacak.yükselen faizler ve piyasalardaki tedirginlik müthiş bir durgunluğa sebeb olucak.firmalar harcamalarını kısıp çalışan azaltıcaklar.borçlar ödenmiyecek,alıcaklar alınamıycak.gayrimenkul fiatları düşücek,genede alıcı bulamıycak.alanın az satanın çok olduğu ama paranın olmadığı bir piyasa yerleşicek.durgunluk içindeki,enflasyon, stagflasyon dönemine başlıyacağız.5 senedir yanlış öğretilen ezberler bozulacak.bu hikayede böyle bitecek.olanda istikrar , türkiye havalandı,kabuk değiştiriyor,ekonomi düzlüğe çıktı masallarına inanıp gırtlağına kadar borçlanan orta sınıf vatandaşlarımızın hayallerine ve geliceklerine olucak. saygıyla Alıntı
Φ sedat sencan Gönderi tarihi: 17 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ağustos , 2007 Bu kriz atlatıldıktan sonra bir daha dışarıdan gelecek etkilerden zarar görmeyecek ekonomi politikasının ne olması gerektiği konusunda yetkili kişilerden bir açıklama duymadım. Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 17 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ağustos , 2007 Ne krizi arkdaşlar.Kafanızda olmasını isteğiniz krizlerden bahsediyorsanız buna birşey diyemem... Ancak önümüzdeki on yıl türkiyenin atılım ve üretim yılları olacaktır..Buna vatan sevgisi olan herkez destek olmalıdır... saygılar. Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 17 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ağustos , 2007 Borsa yerlerde sürünüyor ne kriziymiş Sanki geçtiğimiz beş yıl Türkiye'nin atılım yılları olduda. Alıntı
Φ siosteran Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Geçmiş olsun Türkiye,hele CHP'nin başbakan'a iktidar yolu açtığını seçim sonrasında haberlerde öğrendikten sonra,bu ülkeye güvenim hiç kalmadı. 807 senedir bilim,kültür,teknoloji adına ne yapabildik ki,ne bekliyoruz?Sadece 300 senelik savaş ekonomisi uygulamakla gelinen son nokta bellidir. Alıntı
Φ Taylan Abi Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Ne krizi arkdaşlar.Kafanızda olmasını isteğiniz krizlerden bahsediyorsanız buna birşey diyemem...Ancak önümüzdeki on yıl türkiyenin atılım ve üretim yılları olacaktır..Buna vatan sevgisi olan herkez destek olmalıdır... saygılar. Son haftada ekonomimizden uçup giden paranın hesabını biliyor musunuz? Sizin gazeteleriniz yazmamış olabilir, ben bilgilendireyim. 36 Milyar dolar. Kriz mi? Yok yok. Devlet mi? Var var. Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Son haftada ekonomimizden uçup giden paranın hesabını biliyor musunuz? Sizin gazeteleriniz yazmamış olabilir, ben bilgilendireyim.36 Milyar dolar. Kriz mi? Yok yok. Devlet mi? Var var. 36 milyar dolarmı?? bu rakamları nereden aldınız bilmiyorum ama... uluslararası bir kriz şu anda dünyada yaşanıyor. bu tüm dünya borsalarınıda etkiliyor... piyasalarıda etkiliyor doğru... Ancak siz ya hiç kriz örmediniz... Yada kriz zamanlarında henüz yorum yapma durumunuz yoktu... saygılarımla Alıntı
Φ Taylan Abi Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 36 milyar dolarmı??bu rakamları nereden aldınız bilmiyorum ama... uluslararası bir kriz şu anda dünyada yaşanıyor. bu tüm dünya borsalarınıda etkiliyor... piyasalarıda etkiliyor doğru... Ancak siz ya hiç kriz örmediniz... Yada kriz zamanlarında henüz yorum yapma durumunuz yoktu... saygılarımla Sayın Marcus, bu rakamları kendim uydurmadım. Az biraz araştırırsanız bulursunuz. Krizin dünya borsalarından kaynaklandığı konusunda itirazım yok ancak borsamızın yüzde kaçının yabancılara devredildiğini, bu devrin yüzde kaçının son 5 yılda olduğunu da araştırınız hazır eliniz değmişken. Maliye bakanının bir sözü vardı, "satılacak bir şey varsa gece yatağımdan pijamalarımla koşarım" demişti. Başbakan "ülkeyi pazarlama" konusunda marifetlerinden bahsetmişti hatta. Kriz gördük, kriz biliriz, bu paragrafın içindekileri siz de görünüz, siz de biliniz. Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 18 Ağustos , 2007 Az biraz araştırdım bu rakamı bulamadım.... Alıntı
Φ Taylan Abi Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Az biraz araştırdım bu rakamı bulamadım.... Çok biraz araştır. Günlük gazetelerin manşetlerine bak. Abartmadan, 1 hafta için. Bulursun. İstiyorsan tabi. Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Şu an piyasa gerçek anlamıyla durdu. TL nin dolar karşısında birden %10 civarında değer kaybetmesiyle hiçbirşey satılamaz hale geldi. Mesela bir hafta önce 200.000 ytl ile bir arazinin satışı için anlaşan kişi, şimdi 220,000 ytl istiyor zincirleme olarak piyasa, hem satıcıların hem alıcıların beklemeye geçtiği durağan bir sürece girdi. Bıçak gibi kesildi piyasada dönen para. İnsanlar hafta sonuna doğru hiçbir şey almaz hale geldi. Çünkü pazartesi günü dolar/ytl çapraz kuruna göre, zararmı karmı edeceğini bilmiyor. böyle bir ortamda "ne krizi siz kriz görmemişsiniz " diyen kişi herhalde krizi ay sonunda maaşlara yansıyınca farkediyordur. Ekonomimiz bu hafta çok şeyler kaybetti. Takribi bu kayıp 3 ay boyunca piyasayı etkiler. Alıntı
Φ siosteran Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Cumhuriyet tarihimiz boyunca borçlarımız nedeniyle iki darbe ve onsekiz ekonomik kriz atlatmışız.Cari açık 8.5 milyar doları geçti.2002 yılına kadar toplam borç 220 milyar dolar iken,2002-2005 arasında 450 milyar dolara dayandı.Piyasada 100 milyar dolara yakın sıcak para var ve adeta ekonomik açığımız bu parayla fonlanıyor,kapatılmaya çalışılıyor. Borsaya 100 milyar YTL yatıran yatırımcı,1 ay sonra 123 milyar YTL alabiliyor.YTL bazında en yüksek faiz,dünya üzerinde Türkiye'ye ait!4 ay önce 10 milyar dolar sıcak para çekilmişti.Bu hafta,Taylan abi'nin dediğine göre 36 milyar dolar ve öncekine göre daha fazla sarsıldık.Sanırım,doların yükselmesiyle ABD,mortgage kredilerinin açığını kapatmaya çalışıyor. Hedef,İran ve Türkiye başta olmak üzere,tüm İslam alemi arkadaşlar... Bu ekonomik kıskaçtan kurtulmak için yapacak fazla bir şey yok. Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Sayin Taylan Abi,iste görüyorsunuz birileri nasil AKP nin sözcülügünü üslenmis beyaza siyah siyaha beyaz demekte direniyorlar,gercekleri yalan olarak gören bu zihniyet tehlikeli bir zihniyeti.Cünkü bunlar haysiyetlerini ideolojilerine endekslemisler eger varsa haysiyetleri.siz örnegin örnekler vermissiniz hala inkar edip sizi yanlis göstermeye calisiyorlar,neden cünkü ellerinde gecerli bir sermayelri yok artik hersey ortada diger arkadaslarin yazdiklarinida okudum ve gercekten icinde bulundugumuz bu kritik durumu o kadar detayli anlatmislarki,sis kümeleri ardindan aniden cikacak bir geminin karsisindakini ezip gecmesi gibi bir durumla ne zaman karsilacacagiz bir saatli bomba gibi sürec calismaktadir.Yabanci sermaya sicak para bir ülkenin mahvidir,bir ülke nekadar yabanci sermayeye aciksa o kadar bagimsizligindan kaybetmis demektir.Milli ekonomisi olmayan sanayisi ve sanayicisi ile disa bagimli bir ülke sömürgedir. saygilarla Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 19 Ağustos , 2007 aynı ülkenin içerisindeyiz.hiç bir yurttaşın hangi sebeblerle olursa olsun ekonomik kriz isteyeceğini sanmıyorum.içinde olduğumuz problem zaten geliyorum diyen, adeta ilan edilmiş bir durumdu.2001 krizi sonrası kemal derviş tarafından oluşturulmuş güçlü ekonomiye geçiş programı o günlerdeki nakit akışını düzenlemek ve bütçe gelirlerini arttırıp,harcamaları kısarak mali dengeleri tekrar yerine oturtmak esasına dayalı mevcut yangını söndürmek için alınmış kararlardı.son derece başarılı uygulandı.asıl sorun bu ekonomik programın amacına ulaştıktan sonra hiç değiştirilmeden uzun yıllar sürdürülmesiyle oluştu zaten.ucuz kur-yüksek faiz politikası ile ekonomimiz hazmetme kapasitesinin çok üzerinde bir nakit girişine sahip oldu. iktidar ucuz kuru enflasyonun düşürülmesi için bir araç olarak kullandı.ülke ithalat cennetine döndü ve özellikle iç pazara dönük üretim yapan şirketler adeta üzerlerinden silindir geçmiş gibi ezildiler.dış yatırımcıya ödenen dünyanın en fahiş faizi ise hepimizin cebinden çalındı.ihracat yapan firmalar ise düşük karlarla ancak kendilerini ayakta tutma savaşımı verdiler.gelişmiş ülkelerdeki düşük faizler ve sıcak para ile nakit akışı sağlayan bankalar kolayca borçlanıp içeride kredi musluklarını sonuna kadar açtılar.ucuz ithal mallar,bankaların kolay kredi vermesi tüm toplumumuzu bir borçlanma çılgınlığı içerisine soktu.dış piyasaların etkisiyle sahte bir cennet ortamı yaratıldı. gelinen nokta 2001 krizinden çok farklıdır.halkımız,şirketlerimiz geçmişe oranla olağanüstü borçludur.firmalar kar üretememekte,ayakta kalmaya çalışmaktalar.insanlarımız gelirleriyle ancak borçlarını ödemeye çalışmakta,bu durumda piyasalarda olağanüstü bir durgunluğa sebep olmaktadır.kayıt düşmek için yazıyorum markus. son birkaç gündür gözlenen ekonomideki çalkantının tahmin edilebilenden çok daha fazlası önümüzdeki günlerde karşımıza çıkacak.sanal ekonomiden,gerçek dünyaya geri dönüyoruz.sahte başarıların,sahte kahramanlarının cilasının döküleceği günlere. Sevgili deniz yazınızı okudum ve itiraf etmeliyimki bu konularda epey bir birikime sahipsiniz.Kemal Derviş konusunda haklısınız.Zira Derviş o günki koşulları gözönüne alarak sıcak para girişini özendirmek istemişti.Ancak sonrasında hiç bir basın yayın organında yer almayan şu açıklamayıda yapmıştı.Bu palyetif bir çözümdür.Gerçek reel ekonomi ancak üretimin artırılmasıyla mümkündür.Bu gerçektende Kemal Dervişin ekonomiyi nekadar doğru analiz ettiğini gösteriyordu.Bende sayın dervişin bu hayati önemdeki tespitinin altına imza atıyor.Ve fakat diyorum.1990 dan sonra başlayan bir süreçte süpekilatör kavramı girdi hayatımıza.Bunlar halkın hergün cebinden kuruşları yutan ve totalde yüksek kazançlı gelirler elde eden ve türk halkının pekde tanımadığı kişilerdi.Bu kişiler büyük riskler alarak yatırımcılarınada kendilerinede büyük kazançlar sağlıyorlardı.Bir anayasa kitabı masaya atıldı diye kriz çıkarmı? Çalıştığım şirketin sahibi likidite sorunu çözmek için bir gecede yüzde 2000 le kredi temin edebilirmi? 2001 krizi amerikadaki meşhur kara perşembeyi aratmayacak cinstendi.Çünkü yanlış ekonomik politikalar yüzünden sıcak paranın tutulması sağlanamamıştır.Global dünya gerçeğinden haberdar olmayan ve kendilerine ulusalcı adı takan bir grup ekonomi yöneticisi duvara toslayınca ne yapacaklarını şaşırmışlardır.Bu yüzden Kemal Derviş getirilmiştir ve getirilmeside son derece zorunlu olmuştur.O dönem sokakta görseniz selam vermiyeceğiniz kişiler süpekilasyonlarla halkın cebinden milyarca doları uçurmuştur.Evlereni arabalarını satmak zorunda olanları ise başka bir hilekarlar gurubu beklemekteydi.Ve sonunda alınterleri yerle yeksan oldu...Ve insanlar artık bu içi boş beceriksiz ve kendilerini solcu olarak takdim eden kişilerden sıtkını sıyırdılar.O dönemin merkez bankası başkanının anılarını okursanız seni merkez bankasının başına getireninde seninde diye başlayan doğaçlamaları ardı ardına sıralıyabilirsiniz.Bu gün ise küresel bir kriz söz konusu.Ve artık bunlara alışmak zorundayız.Son küresel krizi ABD merkez bankası FED önledi.Aslında önledi değil kendi çıkarları için önüne geçti.Bugünkü hükümetin en öncelikli konusu üretimi teşvik etmesi olmalıdır.Bakınız size çok ilginç bir istatistik vereceğim. Necmettin Erbakanı seversiniz yada sevmezsiniz.Tansu Çillerle kurduğu koalisyon döneminde tek kuruş dış borç almadan ve dış borcu azaltarak 1950 yılından buyana cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir ekonomik başarı yakalamıştır.Bunun sihri ne biliyormusunuz. Erbakan üretim dışındaki bütün teşvikleri kesmiştir.Ve anlı şanlı aydın doğan ve medyası.Ve çevik birleri bu güzel ekonomik gidişatı 28 şubat süreciyle engellemişlerdir.Türk halkına bundan daha büyük bir kötülük olabilirmi.Ben bilmiyorum.... Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 20 Ağustos , 2007 Erbakan ve Tansu Çiller koalisyonu ve ekonomik başarı he. 5 Nisan kararlarıyla Dolar 15,000 türk lirası iken 40,000 türk lirasına yükselmiştir. Tl yaklaşık %150 oranında değer kaybetmiştir (bak bu cumhuriyet tarihinde bir rekordur işte ) Kişi başına düşen milli gelir 2880 dolardan 2180 dolara gerilemiştir. Türkiye ekonomisi %6,1 küçülmüştür. Üretim dışındaki faktörlere teşvikler kesilmiştir kulliyen yalandır. Zira tütün ve şekerpancarı ( AB'nin türkiyeden ihtiyaç duyduğu kalemler) dışındaki bütün üretim faktörlerine teşvikler, subvansiyonlar kesilmiştir. Dışarıdan borç alınmadığıda kulliyen yalandır. Hükümet %400 faizle borçlanma kağıtları satmıştır piyasada. Bu kağıtlar yerli şirketler ve yatırımcılar çöktüğü için yabancı yatırımcılar tarafından toplanmıştır. 5 Nisan kararları, Türk ekonomisini mahveden, ve bugün hala yaralarını sarmaya çalıştığımız, bir hadisedir. Türkiye hala 5 Nisan'ın yarattığı yıkımın etkilerini hissetmektedir. Birde, AKP li bakan Hüseyin Çelik'in laflarını yazdığın zaman altına alıntı yaptığın kişinin adını yazki bilelim. Bunlar "yersen" türü argümanlardır. Mesela, ortalama tüketim ürünlerine %150 zam yapılmışken memura %50 zam verip. Bakın biz memura %50 zam verdik varmı bizim gibisi diyen adamlar gibi. Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 21 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 21 Ağustos , 2007 5 Nisan kararlarında ne Erbakan vardı nede denilen %400 lük faiz oranları.O dönemi yakından biliyorum. Olayları çarpıtarak nasıl bir haletiruhiye yaratmak isteniyor bilmiyorum.Bildiğim tek şey birtakım yerlerden alıntılanan yazılara konulan doğaçlamalar.......... Alıntı
Φ Taylan Abi Gönderi tarihi: 22 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 22 Ağustos , 2007 ANKARA (ANKA) - Merkez Bankası Beklenti Anketi'nden, hem enflasyon, hem faiz hem de dolar kuru ile cari açıkta artış çıktı. Cari ayın tüketici enflasyonu beklentisi 0.05 artışla yüzde 0.13'e yükseldi. Yılsonu tüketici enflasyonu beklentisi 0.01 puan artarak yüzde 7.16 oldu. Hazine Bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi 0.59 puan artarak yüzde 17.71'e yükseldi. Devlet Tahvili ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi 0.71 puan artarak yüzde 17.42'ye çıktı. Cari ay sonu dolar kuru beklentisi 1.2845'ten 1.798 artışla 1.3643 YTL'ye yükseldi. Yıl sonu cari açık beklentisi 366.8 milyon dolar artarak 32 milyar 486.1 milyon dolara çıktı. -ENFLASYONDA 11 AYIN REKORU- Merkez Bankası, ağustos ayı ikinci dönemine ilişkin Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre; ağustos ikinci dönemde, birinci döneme kıyasla, cari ayın tüketici enflasyonu beklentisi 0.05 artışla yüzde 0.13'e yükseldi. Gelecek ayın tüketici enflasyonu beklentisi 0.06 artışla yüzde 0.86'ya çıkılarak, Ekim 2006'dan bu yana en yüksek düzeye ulaşıldı. İki ay sonrasının tüketici enflasyonu beklentisi 0.05 puan artarak yüzde 0.94'e çıktı ve Eylül 2006'dan bu yana olan en yüksek seviyeye yükseldi. Yılsonu tüketici enflasyonu beklentisi 0.01 puan artarak yüzde 7.16 oldu. 12 ay sonrasının tüketici enflasyonu beklentisi 0.06 puan artarak yüzde 6.37 oldu. 24 ay sonrasının tüketici enflasyonu beklentisi 0.05 puan artarak yüzde 5.40'a çıktı. -MERKEZ'İN FAİZ İNDİRİM PLANI İŞE YARAMADI- Gelecek üçüncü ayın altı aylık Hazine Bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi 0.59 puan artarak yüzde 17.71'e yükseldi. Gelecek 12'nci ayın altı aylık Hazine Bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi 0.36 puan artarak yüzde 16.03 oldu. Gelecek üçüncü ayın beş yıl vadeli, altı ayda bir sabit kupon ödemeli YTL cinsi Devlet Tahvili ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi 0.71 puan artarak yüzde 17.42'ye yükseldi. Gelecek 12'nci ayın beş yıl vadeli, altı ayda bir sabit kupon ödemeli YTL cinsi Devlet Tahvili ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi 0.38 puan artarak yüzde 15.73'e çıktı. Cari ay sonu yıllık basit faiz oranı beklentisi Eylül 2006'dan bu yana olduğu gibi yüzde 17.50 olarak belirlendi. Gelecek üç ay sonundaki yıllık basit faiz oranı beklentisi 0.11 puan artarak yüzde 17.17 oldu. Gelecek 12 ay sonundaki yıllık basit faiz oranı beklentisi 0.33 puan artarak yüzde 15.59'a çıktı. -DOLAR VE CARİ AÇIKTA ARTIŞ BEKLENTİSİ- Cari ay sonu dolar kuru beklentisi 1.2845'ten 0.1798 artışla 1.3643 YTL'ye yükseldi. Yıl sonu dolar kuru beklentisi 1.3623'ten 1.4121 YTL'ye yükseldi. Gelecek 12 ay sonundaki dolar kuru beklentisi 1.4152'den 1.4457'ye yükseldi. Cari yıl sonu cari açık beklentisi 366.8 milyon dolar artarak 32 milyar 486.1 milyon dolara çıktı. Cari yıl sonu yıllık GSMH büyüme beklentisi 0.1 puan azalarak yüzde 5.1 oldu. Gelecek yıl sonu yıllık GSMH büyüme beklentisi sabit kalarak yüzde 5.4 olarak belirlendi. (ANKA)(YLD/HAZ) 22.8.2007 Bunları söyleyen ben değilim, anketi de yapan hükümetin merkez bankası. Sonucu aktaran ANKA haber ajansı. Düşünmesi gereken bir kişi kaldı; O da sensin sevgili okur. "İstikrar" için oy vermiştin ya, o bakımdan hatırlatayım dedim. Alıntı
Φ godzilla Gönderi tarihi: 22 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 22 Ağustos , 2007 EKONOMİK KRİZ KAPIDA kapatın kapılarınızı bişiii olmaz borsa süper )) başabakan hep öyle diooo Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 24 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 24 Ağustos , 2007 İnce ve teknik detaylara girmekten ziyade meraklıları zaten bilir, kabaca neler olduğunu anlatmaktada fayda olmayacaktır. Yani 1989 yılında çıkarılan ve imf tarafından onaylanan Türk Liras'ının (şimdi YTL) konvertibilitesi kanunundan sonra film kopmuştur. Sayın amele ince ve teknik detaylara girmenize gerek yok.TL nin konvertbl olması sonrasında film nasıl kopmuştur.Bunu bize anlatmanızı rica etsek,çokmu şey istemiş oluruz.Paramızın uluslararası dünyada geçerlilik kazanmasıyla yukarıda belirttiğiniz kopma arasında nasıl bir ilinti var...Vallahide billahide merakımdan soruyorum...Bize bir yazsanızda feyzalsak.... Alıntı
Φ NıEtZsChE Gönderi tarihi: 25 Ağustos , 2007 Gönderi tarihi: 25 Ağustos , 2007 sewgili taylan kardeşim söylediklerini sonuna kadar destekliyorum. birileri sürekli ip atar gerisi oltaya gelir... sürü çoban ilişkisi demiş ya Nıetzsche işte o haldeyizz... eee 'dur' demek hani 22 temmuzdaydı... çok güzel dur dedik ama... paralar suyunu çekince ne ertelenebilcek borç kalacak ne de 'dur' deme şansı gelecek... ne diyim bizler kendi kaderimizi böyle tayin edeceksek.... Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.