Zıplanacak içerik

Huawei'nin Harmony OS'si Çin'in Windows ve Android'e olan bağımlılığını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Huawei'nin Harmony OS'si Çin'in Windows ve Android'e olan bağımlılığını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

SHENZHEN, Çin – Bir drone, iki ayaklı robot, süpermarket kasası ve diğer yenilikçi cihazlarla dolu küçük bir odada, Çin'in yazılım geleceğine dair bir vizyon sergileniyor. Bu gelecek, ulusal şampiyon Huawei tarafından geliştirilen ve Windows ve Android'in yerini alan bir işletim sistemi öngörüyor.

learnmore-img@2x.webp

Bu vizyon, Huawei'nin işletim sisteminin açık kaynaklı bir sürümü olan OpenHarmony'yi kullanarak yazılım geliştirmeyi teşvik eden, yerel devlete ait bir kuruluş olan Shenzhen'deki Harmony Ekosistem İnovasyon Merkezi'nde hayata geçiriliyor.

Harmony Ekosistem İnovasyon Merkezi, OpenHarmony'nin yetkililer, şirketler ve donanım üreticileri tarafından benimsenmesini sağlamayı amaçlıyor. Huawei bu işletim sistemini beş yıl önce ABD yaptırımlarının Google'ın Android desteğini kesmesinin ardından piyasaya sürdü.

Huawei'nin son akıllı telefon lansmanları, Çin'in çip tedarik zincirindeki ilerlemeler açısından yakından takip edilirken, şirket aynı zamanda Pekin'in teknolojide kendi kendine yeterlilik vizyonu için hayati önem taşıyan sektörlerde de sessizce uzmanlık geliştiriyor. Bu uzmanlık işletim sistemlerinden araç içi yazılımlara kadar uzanır. Başkan Xi Jinping, ABD'nin gelişmiş çipler ve diğer bileşenlerin ihracatına kısıtlamalar getirmesi nedeniyle Çin'in işletim sistemlerini ve diğer teknolojileri yerelleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Araştırma firması Counterpoint'e göre Huawei'nin HarmonyOS'u, 2024'ün ilk çeyreğinde Apple'ın iOS'unu geçerek Çin'de Android'in ardından en çok satan ikinci mobil işletim sistemi oldu. Bu dönüm noktası, HarmonyOS'un Çin pazarında artan ilgisinin altını çiziyor.

Yaygın olarak "ulusal işletim sistemi" olarak tanıtılan OpenHarmony, diğer büyük şirketlerin Microsoft Windows ve Android ürünlerinden ayrılabileceği endişelerini gideriyor. Jamestown Vakfı'nın ortak araştırmacılarından Sunny Cheung, bu stratejik hamlenin Batı işletim sistemlerinin Çin'deki pazar payını aşındıracağını öngörüyor.

Kaynak kodunu OpenAtom Vakfı'na hediye eden Huawei artık OpenHarmony'yi kontrol etmese de, inovasyon merkezi ve hükümet belgeleri genellikle daha geniş Harmony ekosisteminin bir parçası olarak OpenHarmony ve HarmonyOS'tan birbirinin yerine bahsediyor. Analistler, yakında PC versiyonu piyasaya sürülecek olan HarmonyOS'un büyümesinin OpenHarmony'nin benimsenmesini teşvik etmesini bekliyor.

Huawei, Harmony'yi ilk kez Ağustos 2019'da, Washington'un şirketi güvenlik endişeleri nedeniyle ticari kısıtlamalar altına almasından üç ay sonra açıklamıştı ancak Huawei bunu reddediyor. O zamandan bu yana Çin, ana kod paylaşım merkezi Github'dan koparak ve yerel bir versiyon olan Gitee'yi destekleyerek kendi kendine yeterliliğe yönelik çabalarını yoğunlaştırdı. 2014 yılında Çin, artık çoğunlukla Linux tabanlı işletim sistemlerini kullanan devlet bilgisayarlarında Windows kullanımını yasakladı. Microsoft, bu ayki başkanının belirttiği gibi, gelirinin yalnızca %1,5'ini Çin'den elde ediyor.

Bu yıl Huawei, artık Android tabanlı uygulamaları desteklemeyen HarmonyOS'un ilk "saf" sürümünü piyasaya sürerek Çin'in uygulama ekosistemini dünyanın geri kalanından daha da ayırdı. Jamestown Vakfı'ndan gelen bir rapor, OpenHarmony'nin sahibi OpenAtom'un, uydular gibi savunma uygulamaları da dahil olmak üzere ABD teknolojilerine uygulanabilir alternatifler geliştirmek için Çinli firmalar arasındaki çabaları koordine ettiğini belirtti.

OpenHarmony, finans, eğitim, havacılık ve sanayi dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde oluşturulan 70'in üzerinde kuruluşun ve 460'ın üzerinde donanım ve yazılım ürününün katkılarıyla geçen yıl akıllı cihazlar için en hızlı büyüyen açık kaynaklı işletim sistemi oldu. OpenHarmony'yi açık kaynak haline getirmenin amacı, kullanıcılar için lisans maliyetlerini ortadan kaldırarak ve şirketlere ürünleri için özelleştirilebilir bir sıçrama tahtası sağlayarak Android'in başarısını tekrarlamaktır.

Harmony Ekosistem İnovasyon Merkezi'nin müdür yardımcısı Charlie Cheng, Harmony'nin geleceğine olan güvenini dile getirdi: "Harmony kesinlikle ana akım bir işletim sistemi haline gelecek ve dünyaya iOS ve Android'in yanı sıra yeni bir işletim sistemi seçeneği sunacak. Çin Batı'dan öğreniyor."

Harmony ekosistemi, geçmişte Çin genelinde daha sonra benimsenen politikaların deneme alanı olarak kullanılan, Huawei'nin ana şehri Shenzhen'den güçlü bir destek aldı. Chengdu'daki Harmony merkezinin yanı sıra çeşitli şehirlerde 10 merkezin daha açılması bekleniyor.

Önemli OpenHarmony geliştiricileri arasında Harmony'nin "vaftiz babası" olarak bilinen Wang Chenglu liderliğindeki Shenzhen Kaihong Digital ve Chinasoft yer alıyor. Bu şirketler, Tianjin Limanı'nda ve Çin'in en büyük kömür üreten bölgesi olan Shaanxi'deki madenlerde altyapı yazılım projeleri üzerinde çalıştı.

OpenHarmony büyük ölçüde Çin'le sınırlı kalsa da, Brüksel merkezli açık kaynak grubu Eclipse Vakfı, bunu cep telefonları ve Nesnelerin İnterneti cihazları için Oniro adlı bir sistem geliştirmek için kullanıyor. Huawei'nin büyüyen akıllı telefon pazar payı ve daha geniş bir ekosistem geliştirme çabaları, geliştiriciler arasında daha önce ilgi çekme çabalarına rağmen Harmony'ye avantaj sağlıyor.

Akıllı telefonlar, saatler ve araba sistemleri de dahil olmak üzere 900 milyondan fazla cihaz HarmonyOS'ta çalışıyor. Ek olarak, Huawei'den Yu'ya göre 2,4 milyon geliştirici ekosistemde kodlama yapıyor.

Huawei'nin tüketici iş grubu başkanı Richard Yu, yakın zamanda düzenlenen bir geliştirici konferansında "Harmony, Çin cihazlarının geleceği için güçlü bir temel işletim sistemi yarattı" dedi. "OpenHarmony'nin daha fazla zamana ve yinelemeye ihtiyacı olacak, böylece geliştiriciler onunla çalışma konusunda daha özgüvenli olacak. Ancak HarmonyOS'un elde ettiği itibar, davranış ve güven kesinlikle olumlu bir etki yaratacaktır."

Huawei'nin HarmonyOS ve OpenHarmony'si, Çin'in teknolojik olarak kendi kendine yeterlilik çabasında ön sıralarda yer alıyor. Yerel yönetimlerin güçlü desteği ve çeşitli sektörlerde artan benimsenmeyle bu işletim sistemleri, iOS ve Android'in ana alternatifleri olmaya hazırlanıyor. Çin, teknoloji ekosistemini yenilemeye ve geliştirmeye devam ederken Harmony platformu, ülkenin teknoloji endüstrisinde bağımsızlığa ulaşma kararlılığının bir kanıtı olarak duruyor.

Kaynak: DMR

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.