İçeriğe atla
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yapay Zeka Hakkında En Son Haberler (Türkiye ve Dünyadan)

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Musk'ın OpenAI davasındaki ifadesinden öne çıkanlar

1 Mayıs – Elon Musk, bu hafta Oakland, Kaliforniya'da görülen ve OpenAI'ın geleceğini konu alan bir davada, üç gün boyunca yedi saati aşkın süre ifade verdi; ChatGPT'nin sahibine karşı açtığı davayı, hayırseverlik kurumunun bir savunusu olarak konumlandırdı.

Hem Tesla ve SpaceX'in CEO'su hem de dünyanın en zengin insanı olan Musk; OpenAI CEO'su Sam Altman ve Başkanı Greg Brockman'a da dava açarak, yapay zekânın insanlık adına hayırsever bir koruyucusu olma misyonunu terk etmek suretiyle kendisine ve kamuoyuna ihanet ettiklerini öne sürüyor.

Aşağıda, davada verilen kilit ifadelerden bir derleme sunulmaktadır.

MUSK, OPENAI'I YENİDEN BİR 'HAYIR KURUMU' OLARAK TANIMLIYOR

OpenAI'ın kâr amacı gütmeyen bir yapay zekâ araştırma şirketi olarak kurulduğunu duyuran 2015 tarihli blog yazısında, "hayır kurumu" (charity) kelimesi tek bir kez bile geçmemektedir. Ancak Musk, OpenAI'ı defalarca bir hayır kurumu olarak nitelendirdi ve Altman ile Brockman'ın, kâr amacı gütmeyen modeli sürdürme yönündeki ilk vaatlerinden döndüklerini ifade etti.

Musk ifadesinde, "Bu yapı, özellikle hiçbir bireye şahsi menfaat sağlamayan bir hayır kurumu olması amacıyla tasarlanmıştı. İşe kâr amacı güden bir şirket olarak başlayabilirdim; ancak bilinçli olarak bunu yapmamayı tercih ettim," dedi.

MUSK: OPENAI, BEN OLMASAYDIM VAR OLMAZDI

Bir yapay zekâ araştırma laboratuvarı kurmak; üst düzey yetenekleri ve hatırı sayılır bir bilgi işlem gücünü gerektirir. Musk, OpenAI'ın bu iki unsur için de kendi bağlantılarına bel bağladığını belirtti.

Musk, "Fikri ve ismi ben buldum; kilit isimleri ekibe ben kazandırdım, bildiğim her şeyi onlara öğrettim ve tüm ilk finansmanı ben sağladım," ifadelerini kullandı.

Musk; Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in, üst düzey araştırmacı Ilya Sutskever'i şirkette kalmaya ikna etmek için defalarca çabalamalarına rağmen, kendisinin Sutskever'i Google'dan alıp OpenAI ekibine kattığını anlattı.

Musk ifadesinde, "Ilya'yı OpenAI'a kazandırdıktan sonra Larry Page, benimle bir daha asla konuşmayı reddetti," dedi.

Bilgi işlem gücü konusuna gelince Musk; OpenAI'ın, Microsoft CEO'su Satya Nadella ve Nvidia CEO'su Jensen Huang ile olan kendi bağlantılarına dayandığını ifade etti. Musk, "Satya Nadella'yı arayıp telefonunu açmasını sağlayabilecek tek kişi bendim," dedi ve ekledi: "Onun bu işin içinde olmasının tek sebebi benim. Bunlar bizzat onun kendi sözleri." MUSK YAPAY ZEKÂ GÜVENLİĞİ HAKKINDA KONUŞTU

Musk, Larry Page ile yaptığı görüşmelerden Google kurucusunun yapay zekâ güvenliği konusunda endişe duymadığını öğrendiğini ifade etti.

" 'Ya yapay zekâ tüm insanları yok ederse?' dedim. O da 'Yapay zekâ hayatta kaldığı sürece sorun olmaz' dedi. Ben de 'Bu delilik, bu çılgınlık' dedim. Sonra da beni 'tür ayrımcısı' olarak nitelendirdi çünkü ben yapay zekâdan çok insanları önemsiyorum... OpenAI'nin var olma sebebi Larry Page'in beni 'tür ayrımcısı' olarak nitelendirmesidir... Google'ın tam tersi ne olurdu? Açık kaynaklı, kar amacı gütmeyen bir kuruluş."

'RÜŞVET GİBİ HİSSETTİM'

Musk, jüri üyelerine gösterilen bir mesajda "aldatıcı bir teklif" olarak nitelendirdiği Microsoft'un OpenAI'ye 10 milyar dolarlık yatırımı hakkında 2022'nin sonlarında Altman'a sorduğunu söyledi.

Altman, "Bunun kötü hissettirdiğine katılıyorum" diye yanıt verdi. Altman daha sonra Musk'a OpenAI hissesi satın alma fırsatı sundu; Musk ise bunun "açıkçası, rüşvet gibi hissettirdiğini" söyledi.

MUSK, KENDİ YAPAY ZEKÂ ŞİRKETİNİ EĞİTME KONUSUNDA

Musk'a, OpenAI'nin modelini tehlikeli olarak görüyorsa neden xAI şirketini eğitmek için OpenAI'yi kullandığı soruldu. Musk, "Yapay zekânızı doğrulamak için diğer yapay zekâları kullanmak standart bir uygulamadır" dedi. Şirketinin neden bir hayır kurumu olarak yapılandırılmadığı sorulduğunda Musk, "Kâr amacı güden şirketler sosyal açıdan faydalı olabilir" diye ifade verdi.

'HEPİMİZ ÖLEBİLİRİZ'

OpenAI davalılarının avukatı William Savitt'in Musk'ı çapraz sorgulaması zaman zaman gergin geçti. Musk, Savitt'i kurnaz ve yönlendirici sorular sormakla suçladı; hakim ise bunun izin verilebilir olduğunu söyledi. Savitt, Musk'ın düşüncelerini tamamlamasına izin vermediği için azarlandı. Musk, "Özellikle beni sürekli sözümü kestiğinizde, az sayıda cevap tam olacak" dedi.

Duruşma öncesinde, Musk'ın avukatlarının bir uzman tanığı yapay zekânın yol açabileceği yok olma riski hakkında sorgulamak istemesi —ki OpenAI buna karşı çıkmıştı— nedeniyle bir gerilim de yaşandı. Musk'ın avukatı Steven Molo, "Yok olma riski gerçek bir sorundur. Bu, gerçek bir risktir. Hepimiz ölebiliriz," dedi.

Hâkim, uzman tanığın ifadesinin kapsamını sınırladı ve "Müvekkilinizin, tüm bu risklere rağmen, tam da bu alanda faaliyet gösteren bir şirket kuruyor olmasını ironik buluyorum," yorumunda bulundu.

Kaynak: R

• Cevaplar 478
  • Görüntü 86,5b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Microsoft ve Amazon, Pentagon'a yapay zeka sistemlerinin kullanımı üzerinde daha fazla kontrol yetkisi tanıdı

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamaya ve konu hakkında bilgilendirilen iki savunma yetkilisine göre Pentagon, gizli askeri ağlar üzerinde gelişmiş yapay zeka araçlarının kullanımını genişletmek amacıyla daha fazla teknoloji şirketiyle anlaşmalar imzaladı.

Açıklamaya göre Nvidia Corp., Microsoft Corp., Reflection AI Inc. ve Amazon.com Inc. şirketlerinin tamamı, ABD Savunma Bakanlığı ile "yasal operasyonel kullanım" amacıyla yeni anlaşmalar yaptı. Yetkililer, kurum içi görüşmeleri aktarırken isimlerinin açıklanmamasını talep etti. Cuma günü Pentagon, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Oracle Corp.'un da yapay zeka araçlarını gizli ağlarda kullanıma sunmayı kabul eden teknoloji şirketleri listesine katıldığını duyurdu.

Bu anlaşmalar, Pentagon'a; hedef belirleme süreçlerine destek olmak gibi gizli muharebe operasyonlarında, potansiyel olarak güçlü ve gelişmiş yapay zeka teknolojilerini kullanma konusunda geniş bir hareket alanı sağlıyor. "Yasal operasyonel kullanım" maddesini de içeren bu yeni kullanım koşulları, Anthropic PBC'nin talep ettiği ve bu yılın başlarında Pentagon ile yapacağı anlaşmayı suya düşüren bazı kısıtlamaları önemli ölçüde yumuşatıyor.

Söz konusu teknoloji şirketlerinin birçoğu halihazırda ABD ordusuna yapay zeka araçları sağlıyor olsa da, savunma yetkilileri 2025 sonbaharından bu yana kullanım koşullarını genişletmenin yollarını arıyordu. Yakın zamanda benzer anlaşmaları kabul eden diğer teknoloji şirketleri arasında SpaceX, OpenAI ve Google da bulunuyor. Oracle hisseleri, New York saatiyle 11:22'de %6,4'lük bir artışla 171,64 dolara yükseldi ve 14 Nisan'dan bu yana en büyük gün içi kazancını kaydetti.

İlgili teknoloji şirketlerine atıfta bulunan ve aynı zamanda bu haftanın başlarında haberleştirilen Google ile yapılan yeni anlaşmanın Pentagon tarafından ilk kez resmen doğrulandığı açıklamada, "Bu anlaşmalar, ABD ordusunu 'yapay zeka odaklı' bir muharebe gücü haline getirme yönündeki dönüşüm sürecini hızlandırmaktadır," ifadelerine yer verildi.

Gelişmiş yapay zeka teknolojilerinin askeri alanda azami düzeyde kullanımı için teknoloji şirketleriyle yeni anlaşmalar yapma çabası, Pentagon'un Anthropic'in "Claude" adlı aracına karşı uygulanabilir alternatifler geliştirme yarışını sürdürdüğü bir dönemde gerçekleşiyor. Anthropic ile üst düzey savunma yetkilileri arasında yaşanan gergin kopuş süreci, savaş ortamında yapay zekanın yaratabileceği potansiyel riskler konusunda Pentagon ile Silikon Vadisi arasında süregelen bir fay hattını gün yüzüne çıkardı.

Görüşmeler hakkında bilgilendirilen iki Pentagon yetkilisinin aktardığına göre Pentagon, Amazon Web Services ile yürüttüğü anlaşma müzakerelerini Perşembe gecesinin geç saatlerine kadar sürdürdü. Yeni anlaşma hakkında yorum yapması istendiğinde, bir AWS sözcüsü olan Tim Barrett, AWS'nin on yılı aşkın bir süredir ABD ordusunu desteklemeye kararlı olduğunu belirtti. Barrett, "Savunma Bakanlığı'nın modernizasyon çabalarını desteklemeye ve kritik görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olacak yapay zeka çözümleri geliştirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz," dedi.

Nvidia konuyla ilgili hemen bir yorumda bulunmazken, bir Microsoft sözcüsü yorum yapmayı reddetti. Reflection ve Oracle temsilcilerine ise yorumları alınmak üzere hemen ulaşılamadı.

Pentagon, yakın zamanda yürütülen yeniden müzakere süreçlerinde, ABD ordusunun gizli operasyonlarda yapay zekayı kullanım biçimini sınırlamayı amaçlayan Anthropic'in belirlediği "kırmızı çizgileri" dikkate almayı reddetti ve şirketi tüm savunma tedarik zincirlerinden çıkarmaya çalıştı. Şirket, teknolojisinin ABD vatandaşlarına yönelik kitlesel yurt içi gözetim faaliyetlerinde veya tamamen otonom silah sistemlerinde kullanılmasını istemiyordu.

Anthropic ile yaşanan bu gerilimden bu yana Pentagon, modellerinin ve altyapılarının gizli ve çok gizli ağlarda kullanımına ilişkin genişletilmiş şartları kabul edecek başka yapay zeka şirketlerini bünyesine katma çabalarını hızlandırdı. Ayrıca, görüşmeler hakkında bilgilendirilen Pentagon yetkililerinden birine göre, savunma yetkilileri ABD ordusunun tek bir şirkete veya belirli bir sınırlamalar bütününe bağımlı kalmamasını sağlamaya çalışıyor.

Örneğin Nvidia'nın yeni anlaşması, Pentagon'a önceki yapay zeka anlaşmalarındaki kullanım şartlarına kıyasla çok daha geniş bir yetki tanıyor. Anlaşma hakkında bilgi sahibi olan ve hassas konuları ele alırken isminin açıklanmamasını talep eden bir kaynağa göre şirket, Savunma Bakanlığı'nın modellerini kullanımını; ABD yasaları ve anayasal yetkilerce zorunlu kılınan sınırların ötesinde kısıtlayacak herhangi bir kullanım politikası veya model lisansı dayatmamayı kabul etti.

Söz konusu kişinin aktardığına göre Nvidia; otonom silah sistemlerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere, "Bakanlık misyonlarını destekleme amacıyla yeteneklerinin tam ve etkin bir şekilde kullanımını" sağlamayı kabul etti.

Aynı kişi, Bakanlığın herhangi bir Nvidia modeli, ağırlığı veya diğer yeteneklerini kullanımının; yasa çerçevesinde Amerikalıların sivil özgürlükleri ve anayasal haklarıyla uyumlu olacağını belirtti; ancak bu taahhüt, açıkça belirlenmiş herhangi bir izleme ve değerlendirme mekanizmasını içermiyor.

Kurum, İran'a yönelik ABD askeri operasyonlarında kullanılmakta olan Claude'un yerine başka bir sistem getirmek için kendisine altı aylık bir süre tanıdı. Bu anlaşmazlık şu anda bir mahkeme sürecinin içine sıkışıp kalmış durumda.

Perşembe günü Savunma Bakanı Pete Hegseth, Anthropic'in liderini "ideolojik bir çılgın" olarak nitelendirdi ve Bakanlığının yapay zekâ kullanımını savundu.

Hegseth Kongre'ye hitaben, "Biz yasalara uyarız ve kararları insanlar verir," dedi. "Yapay zekâ ölümcül kararlar almıyor."

Savunma kurumunun Dijital ve Yapay Zekâdan Sorumlu Başkanı Cameron Stanley, yeni anlaşmalara atıfta bulunduğu bir açıklamada; Pentagon'un, ABD ordusunu gizlilik dereceli düzeyde en son teknoloji yapay zekâ ile donatma çabasının, muazzam hacimdeki verileri işleyebilen "insan-makine ekiplerine" yardımcı olacağını ifade etti.

OpenAI, bu yılın başlarında Pentagon ile gizlilik dereceli ağlarda modellerinin kullanımını genişletmeye yönelik yeni bir anlaşma imzalamış olsa da, bir OpenAI sözcüsüne göre araçları henüz gizlilik dereceli savunma ağlarında devreye alınmadı; sözcü, buna rağmen uygulama sürecinin devam etmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

Çeşitli kampanya grupları, hayati önem taşıyan kararların alınmasında öngörülemez yapay zekâ destekli sistemlere güvenmenin taşıdığı risklere dikkat çektiler. Eleştirmenler, yapay zekâ sistemlerinin hataya açık olabileceğini ve "otomasyon yanlılığına"—yani makine çıktılarının insan muhakemesine kıyasla daha güvenilir görülmesi eğilimine—yol açabileceğini savundular.

Stanley, Pentagon'un gizlilik dereceli operasyonlarda yapay zekâ modellerini tam olarak hangi yöntemlerle kullanmayı planladığını detaylandırmadı. Bu modelleri; Pentagon'un verileri işlemesini kolaylaştıracak, karmaşık ortamlardaki kavrayışını artıracak ve "daha iyi kararları daha hızlı almasını" sağlayacak dijital araçlar olarak tanımladı.

Claude; İran operasyonları sırasında hedef belirleme ve muharebe sahası operasyonlarını desteklemek amacıyla kullanılan dijital bir platform olan Maven Akıllı Sistemi üzerinde kullanılan yapay zekâ araçları arasında yer alıyor. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), süreçleri hızlandırmak amacıyla çeşitli yapay zekâ araçlarından yararlandığını açıklamıştı.

Kaynak: BB

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

OpenAI’ın yeni görsel oluşturma modeli, bir sonraki yaratıcı yönetmeniniz olabilir

OpenAI’ın en yeni görsel modeli, tüm bir dergi sayfa düzenini veya çizgi romanı hazırlamak gibi etkileyici görevleri yerine getirebiliyor.

Video oluşturma uygulaması Sora’yı kullanımdan kaldırdıktan sonra OpenAI, yeni ve geliştirilmiş bir yapay zeka modeliyle görsel oluşturma alanındaki kararlılığını tazeliyor.

OpenAI, bugüne kadarki en güçlü görsel oluşturma modeli olan ChatGPT Images 2.0’ı duyurdu. Şirket, önceki modellerin aksine ChatGPT Images 2.0’ın "düşünen" bir model olduğunu; yani bir konuyu araştırıp nihai tasarımı oluşturmadan önce üzerinde birden fazla yineleme (iterasyon) yapabildiğini belirtiyor.

Canlı yayınlanan bir sunumda OpenAI CEO’su ve kurucu ortağı Sam Altman, yeni modeli; geçen bahar piyasaya sürüldüğünde yapay zeka üretimi görsellerin viral bir patlama yapmasına yol açan ChatGPT’nin orijinal görsel oluşturma modeline kıyasla kalitede devasa bir sıçramayı temsil eden bir gelişme olarak tanımladı.

ChatGPT Images 2.0, "anlık" ve "düşünen" olmak üzere iki farklı modda sunuluyor. OpenAI teknik ekibinden Kenji Hata, düşünen modun; çok sayıda spesifik veri ve bilgi içermesi gereken görsellerin oluşturulması sırasında özellikle yararlı olduğunu ifade etti. Hata’ya göre düşünen mod, modelin yaptığı işi "çift kontrol etmesine", internette arama yapmasına ve hatta çalışan QR kodları üretmesine olanak tanıyor.

ChatGPT Images 2.0’ın en büyük yeni özelliklerinden biri, aynı anda birden fazla görsel oluşturabilme yeteneği. Daha önce, bir yapay zeka modelinden bir görselin birden fazla seçeneğini oluşturmasını istediğinizde, model tek bir görseli karelere bölünmüş halde sunardı. Yeni model ise sadece aynı anda birden fazla görsel dosyası oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda bu görseller arasındaki tutarlılığı da koruyabiliyor; bu da karakterlerin ve mekanların tüm görsellerde aynı kalacağı anlamına geliyor. Canlı yayında Altman, bu yeteneğin tüm dergi sayfa düzenlerini ve hatta eksiksiz çizgi romanları oluşturmak için kullanılabileceğini söyledi.

Buna ek olarak yeni model; 360 derecelik panoramik görünümler de dahil olmak üzere, farklı en-boy oranlarında ve çözünürlüklerde görseller üretebiliyor. Altman ayrıca Images 2.0’ın, çok çeşitli dillerde metinleri doğru bir şekilde oluşturma konusunda da çok daha başarılı olduğunu belirtti.

X platformu üzerinden bir paylaşım yapan OpenAI Başkanı ve kurucu ortağı Greg Brockman, yeni modelin "içinde gerçek bir sihir barındırdığını" ve "üretkenlik ile yaratıcılık alanlarında yeni kullanım senaryarlarının kapılarını araladığını" ifade etti. Core Memory podcast'ine verdiği bir röportajda Altman, yapay zeka tarafından üretilen görseller konusunun daha önce "çözüldüğünü" ve daha fazla gelişmesine gerek olmadığını düşündüğünü, ancak OpenAI'ın görsel üretim ekibi tarafından haksız olduğunun kanıtlandığını belirtti. Aralık ayında OpenAI; şirketin o dönemde, bir görsel üzerinde belirli düzenlemeler yapma konusunda özellikle başarılı olduğunu ifade ettiği GPT-Image-1.5 modelini yayınladı.

ChatGPT Images 2.0, Google'ın Ağustos 2025'te piyasaya sürülen ve görseller üretip düzenleme konusunda popülerlik kazanan yapay zeka modeli Nano Banana ile doğrudan rekabet edecek. Bu yeni model; şu anda ChatGPT üzerinden, ayrıca OpenAI'ın API'si ve Codex aracılığıyla erişilebilir durumda. Modelin ticari amaçlı kullanımı için belirlenen fiyatlandırma bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Inc

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Adres çubuğunun yanındaki kilit simgesine dokunun.
  2. İzinler → Bildirimler seçeneğine dokunun.
  3. Tercihinizi ayarlayın.
Chrome (Desktop)
  1. Adres çubuğundaki kilit simgesine tıklayın.
  2. Site ayarları seçeneğini seçin.
  3. Bildirimler seçeneğini bulun ve tercihinizi ayarlayın.