Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Belki de soylediginiz gibi, uzun yazmamdan kaynaklaniyor olsa gerek, bir turlu degindigim asil konuya giremedik. Hatali gordugum bir yaklasima ozellikle iki yonden itiraz ettim ama konunun da cetrefilli olusu bizi her seferinde farkli noktalara goturdu.

Varligin kaynagina, ahlaki ilkelere, insani yasam kosullarina, insan haklarina vs donuk dusunsel acilimlar hayallerin pesinden gitmek degildir. Onceki yazimda da vurguladigim gibi; "gercek arayisi" bilimden cok felsefenin konusudur. Bilimsel gercekler cok daha farkli sekillerde ele alinabilir belki. Ama sonucta bu ikisi birbirinden tamamen bagimsiz degildir ve olmamalilidir da.

Cocuklarin surekli cehennemle korkutulmalari sadece bilim insanlarinin karsi ciktigi bir olay degildir ama ayni zamanda dinlerin de tasvip etmedigini bilmemiz gerekiyor. Soylediginize katiliyorum; elbette bu sekildeki bir davranis bilimsel mudahaleyi gerektirir. Tipki bilimsel deney kiliflari altinda temel insani ahlak kriterlerini (felsefenin alani) cigneyen, sozgelimi geri birakilmis ulkelerdeki insanlari bilimsel arastirmalarina kobay olarak kullanan kisilere mudahale edilmesi gerektigi gibi. Yani bu durumda elimizdeki mevcut evrensel degerlerdeki kriterlere basvurarak bunlara uymayan (din, ideoloji vs ne olursa olsun) her davranisa mutlak surette mudahil olunmalidir. Bu baglamda mevcut dini uygulamalarin (insani kriterlere uymayan ve insan haklarina aykiri uygulamalarin) siddetle elestirilmesi taraftariyim ben de. Ancak elestiriler yine birtakim ideolojik cercevelerin icinden degil, evrensel degerler icinden gelmeli. Ornegin, ulkemizde yapildigi gibi, bazi dini kiyafetleri "cagdisi" olarak gormek olaya ideolojik cerceveden bakildiginin guzel bir ornegi. Ote yandan, sizin orneginizdeki gibi, cocuklarin cehennemle korkutularak buyumesinin kisilikleri uzerinde kalici hasarlar biraktigini dile getirip buna karsi cikmak ise evrensel degerler icinden gelen yaklasima bir ornektir. Ki bunun bilimsel dayanaklari vardir. Bilimsel dayanaklar oldugu taktirde, din cocuklara oyle anlatin diyorsa, o zaman dinin o yanlisligi da tum ciplakligiyla ortaya konmalidir, insanlar uyarilip egitilmelidir.

Bosluklar deyip nerelere uzandik... Bu konuyu cok fazla uzatmak istemiyorum. Kisaca "her dinin ilkel sartlarda ortaya cikmadigini, insanlarin sadece anlam veremedikleri tabiat olaylarinin etkisiyle inanmaya yonelMediklerini, yaratici inancinin tipki inancsizlik kadar mantiksal nedenlere dayandigini, bilimin ilerlemesiyle birlikte her doldugunu sandigimiz boslugun daha da kompleks bir hal aldigini ve yeni bosluklara kapi araladigini, dinlere ve ilahiyatci felsefeye yonelik boylesi bir yaklasimin cok iddiali oldugunu, bilimsel temellerden yoksun olup ideolojik bir temeli bulundugunu" belirtmeye calistim.

Yeni konularda diger yaklasim hatalarina deginmeye devam edecegim. Duzeyli bir tartisma ortaminin nihayet olusturulmasinda en buyuk katkisi olan TARAFSIZ arkadasima da tesekkur ediyorum.

selam ile..

Gönderi tarihi:
Bosluklar deyip nerelere uzandik... Bu konuyu cok fazla uzatmak istemiyorum. Kisaca "her dinin ilkel sartlarda ortaya cikmadigini, insanlarin sadece anlam veremedikleri tabiat olaylarinin etkisiyle inanmaya yonelMediklerini, yaratici inancinin tipki inancsizlik kadar mantiksal nedenlere dayandigini, bilimin ilerlemesiyle birlikte her doldugunu sandigimiz boslugun daha da kompleks bir hal aldigini ve yeni bosluklara kapi araladigini, dinlere ve ilahiyatci felsefeye yonelik boylesi bir yaklasimin cok iddiali oldugunu, bilimsel temellerden yoksun olup ideolojik bir temeli bulundugunu" belirtmeye calistim.

Restpektif, buraya kadar anlatmak istediğini anladım, devam edebiliriz, yazdıklarının çoğuna katılıyorum fikir olarak.

Ama çok felsefe yapmaya başladık, ben felsefeyi pek sevmem, sevmediğim bir şey yapıyorum şu anda

saygılar

Gönderi tarihi:
Ateizm de sonucta felsefeye, materyalist felsefeye, dayanmiyor mu sevgili tarafsiz? Belki sonraki konuda bunu da konusabiliriz.

Evet sonuçta ben ateizmin felsefesini bildiğim kadarıyla anlattım, ama bir yere kadar, iyice felsefenin içinde kaybolmak istemiyorum.

Felsefeyle bir yere varılmaz, sadece gruplar oluşur gruplar kendi söylediklerine kendileri inanırlar.

Ama ateizm felsefesi, gerçekleri arar, gerçekleri bulamadığı için, felsefesini inanmamak olarak geliştirmiştir diyebiliriz. Sonuçta benim için önemli olan ateizmin bilimsel gerçekleri bulamadığı yada bilinmediği için fikir yürütmesi.

saygılar

• 9 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Trafsiz ve restpektif gercekten aranizdaki cok hos bir diyalog olmus...Ikinizde karsi ataktan cok anlamaya calismissiniz ama ne kotuki yarim kalmis ;)

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.