Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Sevgili arkadaşlar, bu konu inançlılar için yorum yapılması gereken bir konu ancak inancı olmayanlarda kendi fikirlerini ifade edebilirler... bunu belirtiyorum çünkü din her şeyden önce kendi mensupları için düşünülmesi gereken bir olgudur... nedenleri, nasılları, sorgulamaları mensuplarına hitap eder...

umuyorum güzel bir tartışma ortamı oluşturacağız... meselenin kişilere göre bakış açılarını ve algılamalarını görmek için uygun bir başlık olacak... hepinize şimdiden teşekkürler...

Din: (diyanet açıklaması)Hür iradeleriyle inanan akıl sahibi insanları, en iyiye, en doğruya, en güzele ve ebedî mutluluğa ulaştıran ilahî kanunlar bütünüdür.

Niye dine ihtiyaç duyulur?

insanlar niye dine inanır?

din onlara ne kazandırır?

inanmazlarsa ne kaybedeceklerini düşündüklerinden mi acaba?

dinler niye birbirlerini hoş görmez?

niye bir sonraki dinler bir öncekileri kabul ederken, kendinden sonrakileri kabul etmez?

kendilerine meşru bir zemin aradıklarından mı?

dini inancı olanlar, niçin dini ahlakla aynı tutarlar?

inançsızlar kötü huylu mu olacaktı?

niçin din insanları korkutarak eğitmeye çalışır?

görünmez şeylerle korkutulmasalar hizaya gelemeyecekler miydi?

vicdan ne işe yarar?

evrensel ahlak diye bir şeyin varlığı mümkün mü?

neden tüm yer yüzünde, farklı coğrafya, farklı iklim, farklı genel-kültür, farklı örf-adet, farklı dünya görüşü, farklı zamanlarda yaşamış olan insanları aynılaştırmaya çalışılır?

'duyduk itiat ettik' cümlesinde aklın yeri var mıdır?

selamlar

• Cevaplar 145
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

"DİN"İN TEMEL GERÇEKLERİ

İslam dinini bildiren Hazreti Muhammed kudsal kitap Kurân-ı Kerim ile “TANRI” kavramını reddeder; “tanrı” nın varolmayıp “sadece ALLAH'ın mevcud” olduğunu vurgular!. Bu gerçeğin farkında mıyız?

Ne yazık ki günümüzde “ÖLÜM” olayı gerçeğine uygun bir biçimde bilinmemekte, genelde ÖLÜM'ün bir “son” olduğu zannedilmektedir!.. Oysa, “ÖLÜM, bir son” olmayıp; madde âlemden, maddeötesi âleme geçişten başka bir şey değildir!.. Yani bir dönüşümdür!..

İnsan, ÖLÜM denen olayla, madde bedeni terkederek, “RUH” denilen “hologramik dalga” yapılı bedeniyle ya mezarda, ya da mezar dışında yaşamına devam eder! Yani ÖLÜM, Madde bedenle yaşamın sona erip, RUH bedenle devam etmesidir.

“Müslümanlık” ile “İslâm Dini” arasındaki çok önemli farka gelince...”İslâm Dini”, Allah indindeki zamanüstü evrensel SİSTEM ve DÜZEN'dir! Allah, yaratmış olduğu bu zamanüstü evrensel sistem ve düzeni, Rasûlü diliyle insanlığa açıklamıştır.. “Müslümanlık”, Allah Rasûlü’nün bildirdiklerini kendi kapasiteleri kadarıyla anlayıp yorumlayan insanların genel kabulüdür!.

“Peygamber” kelimesi İranlıların konuştuğu Farsça kökenli bir kelimedir; Perslerin “tanrı” anlayışıyla beraber kullanageldikleri çok eski bir kelimedir... Bu kelime Farsçada, Kurân’da geçen hem “nebi” hem de “rasûl” kelimeleri yerine kullanılmaktadır. “Tanrının elçisi” = “peygamber” anlamında olarak kullanılan bir kelimedir bu kelime..

Öyle ise, anlamamız gerekir ki, “Allah” ismiyle işaret edilen, tüm boyutlarda esma ve sıfatlarıyla açığa çıkan; yanısıra da bunlardan münezzeh ve “Ganî” olan, olarak “nebi”, “rasûl” ve “veli”nin hakikatidir... Bu isimlerle vasıflarına işaret edilenler de, kendi varlıklarında, boyutsal olarak eriştikleri mertebenin hakikatini dillendirmektedirler. Yani bunlar, ötedekinin postacısı değil; hakikatlerindekinin dilleridir!.

Kurân-ı Kerîmin “RUHU”nu anlayanlara göre, bu Kitap, insanlık yaşadıkça, onlara ışık tutacak ve âhıret saâdetini sağlayacak bilgileri ihtiva etmektedir!.

Kurân, insanları asırlar öncesi ilkel yaşama döndürme ve insanları geriye dönük yaşama sabitleyip, kilitlemeye dönük olarak mı bize tebliğ edilmiş bir kitaptır... Yoksa... İnsanları geleceğe hazırlanmaya, insanlara tekâmül-gelişme yollarını göstermeye, en mükemmele yönlenmeye mi teşvik etmektedir...

Kurân, “RUHU” itibariyle, eskide kalmayı önlemek, geriye dönüşü durdurtmak, haksızlıkları ortadan kaldırmak, insanları sürekli ileriye dönük değerlendirme yapmaya teşvik amacıyla hükümler getirmiştir!.

Ahmet Hulusi

Gönderi tarihi:

Din, Allah’ın ezelde yaratmış olduğu bir düzendir.

‘’Allah’’ adıyla işaret edilenin yaratmış olduğu sistemdir!

Ölümötesi yaşam gerçeğini; ney-nasıl hazırlanmak gerektiği konusunu ele alan sahadır.

Bir diğer mânâda, ”yapılan işlerin karşılığına ermek” olarak anlaşılabilir. ”Kesin itaat, boyun eğme” olarak da anlaşılır.

Din, her aklı olan insana Allah Rasûlü tarafından yapılmış olan bir teklif ve uyarıdır.

Dileyen ciddiye alır, üstünde düşünüp gereğini uygular; dileyen de ciddiye almaz ve ölümötesi yaşamda bu davranışının sonuçlarına katlanır!

Gönderi tarihi:

Sayın Sardunyam kusura bakmayın ama amacınız ne inanın ben anlamadım. İlk iletinizle sonraki iletiler birbirine uyuşmuyor.

İlk iletinizde bir takım dini anlayışları sorgulamaya açmışsınız. Tamam güzel ama son iletideki şu cümleniz yine dayatmacı bir uslup içinde

Bir diğer mânâda, ”yapılan işlerin karşılığına ermek” olarak anlaşılabilir. ”Kesin itaat, boyun eğme” olarak da anlaşılır.

Din, her aklı olan insana Allah Rasûlü tarafından yapılmış olan bir teklif ve uyarıdır.

Dileyen ciddiye alır, üstünde düşünüp gereğini uygular; dileyen de ciddiye almaz ve ölümötesi yaşamda

Oysaki ilk iletinizde şöyle demiştiniz

Eğer ilk iletinize sadık kalacaksanız,ben tartışmaya varım. Çünkü onlar size ait özgün düşüncelerdi.Ama yok sonraki iletilerinizde olduğu gibi Ahmet hulusinin din anlayışını empoze etmeye çalışıyorsanız ki öyle duruyor, ben yokum.

Gönderi tarihi:

yo hayır bir şey empoze etmeye çalışmıyorum o sadece farklı bir yorumdur... tartışmanın daha geniş perspektiflerden yapılabilmesi için inançlı ya da inançsız insanların ve aydınların kendi birikimlerinden yararlanmak hepimizin hakkı... son cümleye siz katılmaya bilirsiniz ancak buna bağlı olanlarda var... kimileride böyle olmadığını düşünüyor... zaten olağan olanda bu... her fikir bir yerde kendini haklı gören fikirdir... zaten o yüzden insanlar kendi fikirlerine bağlıdırlar...

selamlar

Gönderi tarihi:
yo hayır bir şey empoze etmeye çalışmıyorum o sadece farklı bir yorumdur... tartışmanın daha geniş perspektiflerden yapılabilmesi için inançlı ya da inançsız insanların ve aydınların kendi birikimlerinden yararlanmak hepimizin hakkı... son cümleye siz katılmaya bilirsiniz ancak buna bağlı olanlarda var... kimileride böyle olmadığını düşünüyor... zaten olağan olanda bu... her fikir bir yerde kendini haklı gören fikirdir... zaten o yüzden insanlar kendi fikirlerine bağlıdırlar...

selamlar

Açılan başlık yerinde ama...

Yaklaşımda bir çelişki var.

her fikir bir yerde kendini haklı gören fikirdir... zaten o yüzden insanlar kendi fikirlerine bağlıdırlar...

Bu kabulle mi tartışılacak;

din her şeyden önce kendi mensupları için düşünülmesi gereken bir olgudur... nedenleri, nasılları, sorgulamaları mensuplarına hitap eder...

Yoksa bu kabullemi ?

Niye dine ihtiyaç duyulur?

insanlar niye dine inanır?

din onlara ne kazandırır?

niçin din insanları korkutarak eğitmeye çalışır?

selamlar

Bu kabullemi ?

dileyen de ciddiye almaz ve ölümötesi yaşamda bu davranışının sonuçlarına katlanır!

Yoksa, bu kabullemi ?

umuyorum güzel bir tartışma ortamı oluşturacağız...

"Güzel bir tartışma"da ilke ne olmalı ?

Dayatmacı (kabulcü) mı olsun, yoksa sorgulamacımı ?

Bence sorgulamacı olsun, sencede ise...

Yukardaki dayatmalar ne olsun ?

Gönderi tarihi:

sevgili bilimselci

nasıl istiyorsanız öyle anlayın ve nasıl istiyorsanız öyle yazın... ifade etmiştim herhangi bir fikir empoze etmeye çalışmıyorum ama takdir edersiniz ki ben bir Müslümanım kendime göre inanma sebeplerimle yorum yapacağım... nasıl ki sizler inanmama sebeplerinizle yorum yapıyorsanız...

ancak nedense meseleyi anlamazdan gelmişsiniz ve daha başlamadan yorumlar kısırlaşmış...

selamlar

Gönderi tarihi:
Din, Allah’ın ezelde yaratmış olduğu bir düzendir.

‘’Allah’’ adıyla işaret edilenin yaratmış olduğu sistemdir!

Kim diyor? Nerden biliyorsun?

Muhammed mi diyor? vahy mi gelmiş? SMS mi? george Bush'a vahy gönderen Allah ile Muhammed'e vahy gönderen Allah aynı mı?

Dileyen ciddiye alır, üstünde düşünüp gereğini uygular; dileyen de ciddiye almaz ve ölümötesi yaşamda bu davranışının sonuçlarına katlanır!

Bu tür hakaretamiz laflar yazmamanızı öneririm.

Ben de din tarifimde, renkli ifadeyi kullanarak şöyle bir tarif yapsam hoşunuza gider mi?

Din, her akılsız insana kendini "Allah'ın Rasûlüyüm" diye yutturan biri tarafından, Mekke ve yöresinin iklim şartları ve olanakları, kültürü dikkate alınarak uydurulmuş, Allah'ın megaloman, kendine güvensiz, gaddar, vs. olarak tanımlandığı, kölelik ve cariyeliğin yasallaştırıldığı, kadınların ikinci sınıf insan haline getirildiği, insanları eylemlerine göre değil bu masala inanıp inanmamaya göre ayıran, masala inananlara sonsuz cennet vaadeden, inanmayanları hiç bitmeyen işkencelerle tehdit eden çarpık bir düzendir.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
sevgili bilimselci

nasıl istiyorsanız öyle anlayın ve nasıl istiyorsanız öyle yazın... ifade etmiştim herhangi bir fikir empoze etmeye çalışmıyorum ama takdir edersiniz ki ben bir Müslümanım kendime göre inanma sebeplerimle yorum yapacağım... nasıl ki sizler inanmama sebeplerinizle yorum yapıyorsanız...

ancak nedense meseleyi anlamazdan gelmişsiniz ve daha başlamadan yorumlar kısırlaşmış...

selamlar

Çelişki, çelişki, çelişki..

Empozem yok diyorsun...

Empozenin anlamı kabul ettirme ve dayatmadır sayın Sardunyam.

"Sonuçlarına katlanırsınız" deyip aba altından sopa göstermek bir dayatmadır, zorlamadır.

Diğer bir çelişki;

"Sizlerde inanma sebeplerinizle" demene rağmen "ben"i kullanarak cevap vereyim:

Benim her hangi bir inancım yok. Maddededen dış dünyadan algıladığım bilgilerim var.

Yorumum sadece o bilgiler çerçevesinde.

Madde bilgisinden başka bilgi, inançtır, kurgudur.

Konu zaten "kısır".

Peşin kabulcülükle sorgulama başlığı açmak mümkünmüdür ?

Gönderi tarihi:

Şimdi de Kabbalacılar revaçta galiba, Ahmet Hulusi gibi. Neyse, biz yazıya cevap verelim.

"İslam dinini bildiren Hazreti Muhammed kudsal kitap Kurân-ı Kerim ile “TANRI” kavramını reddeder; “tanrı” nın varolmayıp “sadece ALLAH'ın mevcud” olduğunu vurgular!. Bu gerçeğin farkında mıyız?

Muhammed Tanrı kavramını reddebilemez, etmişe "ilah" kavramını reddetmiştir.

Zira Tanrı kavramını duymamıştır bile.

Eski Orta Asya kültürünü inceleyen biri, hiçbir yerde, metinde, hikayede, masalda, "tanrılar" diye bir ifade ile karşılaşmaz.

"Mabut" ifadesiyle karşılaşmaz. Herşeyi Türkçeleştirme furyasından en çok zarar görmüş kelime heralde Tanrı kelimesidir.

Eski Türklerin anısına saygı gösterelim derim.

İlah ve El-ilah kavramları ise, eski Ortadoğu külütüründe yaygındır.

"Allah'tan başka ilah yoktur" ifadesi bile kendi kendini ele veren bir cümledir. Çokilahlı kültürün ürünüdür.

İlahları yarıştırma kültürünün ürünüdür.

Bu ifadeyi ilk kez Firavun Akhenaten kullanmıştır.

Zira çok ilahlı Mısır kültüründe, Aten dışındaki ilahlara tapınmayı yasaklamak, onlara tapınmayı korkunç göstermek için söylenmiş bir sözdür.

"Çok" çinden "Biri"nin seçilip, onun yüceltilmesinden ibarettir olay.

Bize ne kadar saçma gelse de, Toteminize tapınmanıza saygı duyarız. yeterki bizim hayatımıza, saoyal düzenimize, ailemize, devletimize, hukukumuza karışmasın.

Hindu iseniz, ineğinize de saygı duyarız, yeter ki, bize inek etini yasaklamayın, ineğinizi sokaklara salıp heryere pisletmeyin.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Dine inanmayanlar dinin celiskilerini ortaya koyuyorlar ve tartisiyorlar. Oysa ki dine inananlarda bir dayatma var.

Bu cumle bile dayatma degil de nedir. Inanmiyorsam celiskileri gordugum icin inanmiyorumdur. Ve olumotesi yasamda ne olacagima, "sizlere Allah'in buyruklarini bildiriyorum" deyip, kendi dogru veya yanlis bildigini Kur'an diye bir kitapta toplayan bir insan karar veremez.

Gönderi tarihi:
Çelişki, çelişki, çelişki..

Empozem yok diyorsun...

Empozenin anlamı kabul ettirme ve dayatmadır sayın Sardunyam.

"Sonuçlarına katlanırsınız" deyip aba altından sopa göstermek bir dayatmadır, zorlamadır.

Diğer bir çelişki;

"Sizlerde inanma sebeplerinizle" demene rağmen "ben"i kullanarak cevap vereyim:

Benim her hangi bir inancım yok. Maddededen dış dünyadan algıladığım bilgilerim var.

Yorumum sadece o bilgiler çerçevesinde.

Madde bilgisinden başka bilgi, inançtır, kurgudur.

Konu zaten "kısır".

Peşin kabulcülükle sorgulama başlığı açmak mümkünmüdür ?

şimdi benimde bu cevaba "çarpıtma, çarpıtma, çarpıtma" diyerek mi başlamam gerekiyor...

Empoze yapmıyorum sevgili bilimselci, empozeyi yapan dinin kendisidir... Ben bireysel olarak her hangi bir şeyi empoze edemem... Empoze eden dindir, görüştür, ideolojidir yani kalıplardır...

Sizlerde dememin sebebi genel bakış açısıyla ateizmi benimseyenler yani burada ki karşı grup... Genel olarak ifade ettim... Lütfen bunu da çarpıtmayın...

Dinin mesajı açıktır, bilgiyi verir dikkati çeker, gerisi özgür irade ile seçime kalır... Kabul etmeyenler için Ölüm ötesi alemde cezai uygulamaların olduğuna dikkat çeker... Uyarır... Yani empoze eder... Yukarıda alıntılayarak eklediğim yazıda geçen mesajda budur... Yani dinin uyarısı...

Peşin kabulcülük yapma tercihinide bırakın kendi tasarrufumuzda olsun... Zaten bu sebepten tartışıyoruz... Ama mesele kısır değil söyleyecek başka sözleriniz mutlaka vardır... Ana başlık altında ki ilk soru içeren yazıma göre değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz... Amacım kısırlaştırmak değil, umarım sizinde değildir...

selamlar

Gönderi tarihi:
Dinin mesajı açıktır, bilgiyi verir dikkati çeker, gerisi özgür irade ile seçime kalır... Kabul etmeyenler için Ölüm ötesi alemde cezai uygulamaların olduğuna dikkat çeker... Uyarır... Yani empoze eder...

O zaman din kötü bir şeydir, çünkü inanmazsan zarar veriyor ve tehdit ediyor !!!

İnanmamak insanın en doğal hakkıdır, kimse bir insanı inancından dolayı cezalandıramaz tehdit edemez

Artık toplumlar, inancından dolayı değil, inanç özgürlüğünün kısıtlanmasından dolayı ceza sistemi uygulamaya başladılar.

Gönderi tarihi:
şimdi benimde bu cevaba "çarpıtma, çarpıtma, çarpıtma" diyerek mi başlamam gerekiyor...

Empoze yapmıyorum sevgili bilimselci, empozeyi yapan dinin kendisidir... Ben bireysel olarak her hangi bir şeyi empoze edemem... Empoze eden dindir, görüştür, ideolojidir yani kalıplardır...

Sizlerde dememin sebebi genel bakış açısıyla ateizmi benimseyenler yani burada ki karşı grup... Genel olarak ifade ettim... Lütfen bunu da çarpıtmayın...

Dinin mesajı açıktır, bilgiyi verir dikkati çeker, gerisi özgür irade ile seçime kalır... Kabul etmeyenler için Ölüm ötesi alemde cezai uygulamaların olduğuna dikkat çeker... Uyarır... Yani empoze eder... Yukarıda alıntılayarak eklediğim yazıda geçen mesajda budur... Yani dinin uyarısı...

Peşin kabulcülük yapma tercihinide bırakın kendi tasarrufumuzda olsun... Zaten bu sebepten tartışıyoruz... Ama mesele kısır değil söyleyecek başka sözleriniz mutlaka vardır... Ana başlık altında ki ilk soru içeren yazıma göre değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz... Amacım kısırlaştırmak değil, umarım sizinde değildir...

selamlar

Sen çarpıtmanın da anlamını bilmiyorsun sayın sardunyam.

Kendim için inancım yok diyorum, buna çarpıtma diyorsun.

Cümleni alıntıyorum yok bu benim cümlem değil dinin görüşü diyorsun.

Muhammed te senin gibi bu Allahın görüşü deyip insanlara dayattı.

"Empoze" görevine şimdilerde sizlermi soyundunuz ?

Kaldıki o cümle, o yorum sana aitti.

O halde, dinden alıntı, bu benim yorumum değil diye not düşmelisin.

Ayrıca, bir görüşün empoze edilmesinin doğru olup olmadığı sorgulaması da yapılmalıdır.

Gönderi tarihi:

sayın bilimselci

biz neyi tartışıyoruz tercihlerimizi ve bu tercihleri yapmamızda etkin olan nedenlerimizi... siz buna empoze diyorsunuz, şimdi yine başa mı dönüyoruz, sen birşey bilmiyorsun... (!) çarpıtma tam da sizin yaptığınızdır sayın bilimselci... ben diyorum ki din kendisini empoze eder... mensupları empoze edemez... ben size nasıl bir fikri empoze edebilirim kendi aklınız var sorguluyor ve tercih ediyorsunuz... bende öyle...

sizi herhangi bir şeye zorlayan varmı? bu yorumları empoze olarak adlandırıyorsanız ilgilenmez geçersiniz... ama öyle yapmıyorsunuz bana empoze yapıyorsun diyerek kendi fikirlerinizi dayatıyorsunuz...

beni eleştirirken kendiniz beni itham ettiğiniz şeyi yapıyorsunuz...

burada görüş ortaya koyuyoruz kimsenin kulağına yapışıp herhangi bir şeye zorlamıyoruz... buna ne hakkımız ne de yeteneğimiz var... elbette inandığımız fikirlere bağlılık göstereceğiz yoksa ne diye karşılıklı tartışalım ki?

Gönderi tarihi:
sayın bilimselci

ama öyle yapmıyorsunuz bana empoze yapıyorsun diyerek kendi fikirlerinizi dayatıyorsunuz...

Burada 3-4 arkadaş "inanmazsanız sonucuna katlanırsınız" cümlenize karşı çıktık.

Bu sorgulama değil dayatmadır anlamında.

Bu cümle senin yorumundu. Dine atfetmiş olsan bile.

Sözüm ona, sorgulamak için bir başlık açılmıştı.

Dayatma olunca fikir bile belirtmedik.

Ama;

Hiddeti bırakıp "sizin gibi bende objektif olarak sorgulayacağım" dersen eğer, tartışmaya başlayabiliriz.

Tek sebep bu. Çünkü sorgulamanın tek şartı ön kabullü olmamaktır.

Yani devam edebilmemiz için, niyetini bilmemiz gerekecek.

Ya dini empoze edeceğini bilmeliyiz, yada sorgulayacağını.

Hangisini yapacaksın?

Açtığın başlığa ve sorgulayalım cümlene sadık kalmalısın.

Artık uzatmanın da bir anlamı yok.

Gönderi tarihi:
Burada 3-4 arkadaş "inanmazsanız sonucuna katlanırsınız" cümlenize karşı çıktık.

Bu sorgulama değil dayatmadır anlamında.

Bu cümle senin yorumundu. Dine atfetmiş olsan bile.

Sözüm ona, sorgulamak için bir başlık açılmıştı.

Dayatma olunca fikir bile belirtmedik.

Ama;

Hiddeti bırakıp "sizin gibi bende objektif olarak sorgulayacağım" dersen eğer, tartışmaya başlayabiliriz.

Tek sebep bu. Çünkü sorgulamanın tek şartı ön kabullü olmamaktır.

Yani devam edebilmemiz için, niyetini bilmemiz gerekecek.

Ya dini empoze edeceğini bilmeliyiz, yada sorgulayacağını.

Hangisini yapacaksın?

Açtığın başlığa ve sorgulayalım cümlene sadık kalmalısın.

Artık uzatmanın da bir anlamı yok.

bilimselci sen bir fikir dayatmıyormusun şuan? "inanmazsanız sonucuna katlanırsınız" benim yorumum değil ancak dine inanan herkesin kabul ettiği bir görüştür... siz bunu zaten biliyorsunuz neden şimdi bilmemezlikten geliyorsunuz?

yani sanki sen ön kabullü değilmişsin gibi beni buna mecbur kılmaya çalışıyorsun!!!

hangisini yapacaksın diye nasıl sorabiliyorsun, bu hakkı kendinde nasıl görüyorsun? bana hiç kimse seçenek sunamaz, müsade edinde ne yazacağıma, neyi savunacağıma kendim karar vereyim... beni bir yere sıkıştırmaya çalışıyorsun ve bu demokrat bir tavır oluyor öyle mi?

daha önce de söyledim eklediğim yazılar ve başlık sorgulama için ve içeriği de inanan ve inanmayan kesimlerin genel görüşüne dayanıyor... gördüğüm kadarı ile bu kısır tartışmadan çıkamayacağız bana bütün bunları dayatacağınıza karşı olduğunuz fikri ve sebeplerini ekleseydiniz tartışma çoktan gelişirdi... ama öyle olmadı... umarım bundan sonrası öyle olur...

sayin sardunyam

dogruyu soleyim yazinizin tumunu okumadim

gerci cevap yazmayida dusunmuyordum

ancak bu olay ilk okuldan beri dikkatimi ceker yazmak istedim...

Bu verdiginiz Dinin tanimi neye gore?

Yani inananlara gore mi?

Yani inanmayanlar bunun tersine mi ulasacak...

Birde Akil sahibi terimi

Yani dine inanan herkez zeki mi oluyor?

Gercekten amacim Muhalefet olmak degil,ama bu din tanimi hep kafama takildigindan sormek istedim

Ve bende BIlimselciye katiliyorum sorgulamadan cok empoze var gibi geldide......

sayın la boheme

alıntıladığın açıklama Diyanet açıklaması... böyle kabul ediliyor inananlar böyle algılıyor...

inanmayanlar akılsızdır ifadesi çıkartmak yerine akıl sahibi insanları derken bütüne işaret ettiğine dikkat etmeliydiniz...

akıl sahibi insanları güzele götürmek için yoldur... çıkan mana budur, akıl sahibi insanlar kendilerine başka güzel yollar bulabilir bu seçimlere kalmıştır... yaşadıkları sürece hangi yolda yürümek isterlerse o yol o kişiye güzeldir... ancak din kendisine inanılması için gelmiştir elbette muhatabbı kendisine inananlardır...

ifade ettim ama böyle algılamak istediniz... empoze varsa bunu ben yapmıyorum kaldı ki tarzım değil sadece topiclerinde amacına uygun tartışma zemini oluşturmaktır amacım... ateist arkadaşlarda bizim katılmadığımız bir sürü başlık açıyorlar ve tasvip etmediğimiz fikirleri (kendilerinde haklı oldukları) bilimselcinin tabiri ile empoze ediyorlar... :)

selamlar

Gönderi tarihi:
bilimselci sen bir fikir dayatmıyormusun şuan? "inanmazsanız sonucuna katlanırsınız" benim yorumum değil ancak dine inanan herkesin kabul ettiği bir görüştür... siz bunu zaten biliyorsunuz neden şimdi bilmemezlikten geliyorsunuz?

ateist arkadaşlarda bizim katılmadığımız bir sürü başlık açıyorlar ve tasvip etmediğimiz fikirleri (kendilerinde haklı oldukları) bilimselcinin tabiri ile empoze ediyorlar... :)

selamlar

Bilimsel açıklamalarda ön kabul olmaz, empoze, dayatma hiç olmaz.

Bilimsel açıklamalarda, inanmazsanız "yakarım, yıkarım" tabiri hiç gördünmü ?

İnanmazsanız eşeksiniz, hayvansınız dayatması hiç gördünmü ?

Ateist arkadaşların açtığı başlıklar sadece madde ve deneylere dayalıdır.

Kişilere ve toplumlara ait kültür ve onlara bağlı dayatma ve empoze değildir.

İşte söylemek istediğim bu. Kabul etsen de etmesende.

Dayatma ve empoze etmenin sözcülüğünü yaparak, dayatma ve empoze eylemi yapıyorsun.

beni bir yere sıkıştırmaya çalışıyorsun ve bu demokrat bir tavır oluyor öyle mi?

Demokratik tavırın ne olduğunu da açıklayayım sana.

Bir tartışmayı ön kabulsüz, dayatmasız, ve empozesiz bir ortama çekmeye gayret etmek, objektif olabilmekte israr etmek, demokratik bir davranıştır.

Gönderi tarihi:
sayın bilimselci

biz neyi tartışıyoruz tercihlerimizi ve bu tercihleri yapmamızda etkin olan nedenlerimizi... siz buna empoze diyorsunuz, şimdi yine başa mı dönüyoruz, sen birşey bilmiyorsun... (!) çarpıtma tam da sizin yaptığınızdır sayın bilimselci... ben diyorum ki din kendisini empoze eder... mensupları empoze edemez... ben size nasıl bir fikri empoze edebilirim kendi aklınız var sorguluyor ve tercih ediyorsunuz... bende öyle...

sizi herhangi bir şeye zorlayan varmı? bu yorumları empoze olarak adlandırıyorsanız ilgilenmez geçersiniz... ama öyle yapmıyorsunuz bana empoze yapıyorsun diyerek kendi fikirlerinizi dayatıyorsunuz...

beni eleştirirken kendiniz beni itham ettiğiniz şeyi yapıyorsunuz...

burada görüş ortaya koyuyoruz kimsenin kulağına yapışıp herhangi bir şeye zorlamıyoruz... buna ne hakkımız ne de yeteneğimiz var... elbette inandığımız fikirlere bağlılık göstereceğiz yoksa ne diye karşılıklı tartışalım ki?

:clover:

çok sayın bilimselci izninizle araya girmek istiyorum. :)

empoze fikir dayatmaktır ve sizde bunu yapıyorsunuz. insanları katagorilere ayıran ve sen şöyle düşünüyorsan böylesin! diyerek kendi fikirlerinizi kabul ettirmeye çalışan bizzat sizsiniz.

sevgili sardunyam size elinden geldiğince açıklamaya çalışmış ama siz özellikle anlamamazlıktan gelmişsiniz. umarım amaç konunun sahasını daraltmak değildir. çünkü başlık ve içerik sağlam olmuş. gelişmesinin de sağlam olması için meselenin kişiler arası çekişmeden çıkması gerekir. ancak gördüğüm kadarı ile siz kendi fikrini savunan ama sizin fikrinizle çelişenlere empozeci diyorsunuz. bu sizin kendiniz için ifade ettiğiniz aydın tabiri ile çelişiyor.

Gönderi tarihi:

:clover:

çok sayın bilimselci izninizle araya girmek istiyorum. :)

empoze fikir dayatmaktır ve sizde bunu yapıyorsunuz. insanları katagorilere ayıran ve sen şöyle düşünüyorsan böylesin! diyerek kendi fikirlerinizi kabul ettirmeye çalışan bizzat sizsiniz.

sevgili sardunyam size elinden geldiğince açıklamaya çalışmış ama siz özellikle anlamamazlıktan gelmişsiniz. umarım amaç konunun sahasını daraltmak değildir. çünkü başlık ve içerik sağlam olmuş. gelişmesinin de sağlam olması için meselenin kişiler arası çekişmeden çıkması gerekir. ancak gördüğüm kadarı ile siz kendi fikrini savunan ama sizin fikrinizle çelişenlere empozeci diyorsunuz. bu sizin kendiniz için ifade ettiğiniz aydın tabiri ile çelişiyor.

Dayatma, empoze olmadığını iddia ediyorsunuz.

Buyurun bakalım o halde, nasıl yakacaksınız nasıl yıkacaksınız görelim ?

Tehdit örneklerinizi bir bir sıralayın bakalım.

Muhammed inanmayanlara ne tehditler savurmuş ?

Sizler bu tehditlere nasıl aracılık edeceksiniz ?

İç organlarımıza kaynar kızgın yağlarmı dolduracaksınız ?

Küfürlermi edeceksiniz ? Bunlara karşı koyarsak çevirip huriylemi kandıracaksınız ?

"Sonucuna katlanırsınız"la başladınız bakalım nasıl devam edeceksiniz?

Buyurun...

Gönderi tarihi:

Dayatma, empoze olmadığını iddia ediyorsunuz.

Buyurun bakalım o halde, nasıl yakacaksınız nasıl yıkacaksınız görelim ?

Tehdit örneklerinizi bir bir sıralayın bakalım.

Muhammed inanmayanlara ne tehditler savurmuş ?

Sizler bu tehditlere nasıl aracılık edeceksiniz ?

İç organlarımıza kaynar kızgın yağlarmı dolduracaksınız ?

Küfürlermi edeceksiniz ? Bunlara karşı koyarsak çevirip huriylemi kandıracaksınız ?

"Sonucuna katlanırsınız"la başladınız bakalım nasıl devam edeceksiniz?

Buyurun...

dayatma ve empoze bu şekilde yapılmaz değerli bilimselci.

bu arena tartışma arenası kimse kimseyi zorlamıyor.

o yazdığınız tehtitleri yapan dinin kendisidir. siz kulak tıkarsınız olur biter.

topicin adı Din Nedir? yorum buna göre gelişmemiş.

İslam hakkında yeterli bilgisi olan ya da diğer ilahi dinler hakkında.

dinin uyarılarına kulak tıkayanları cezalandıracağını ifade ettiğini bilir.

burada amaç ise bu değil. kimse size parmak sallamıyor.

Gönderi tarihi:

dayatma ve empoze bu şekilde yapılmaz değerli bilimselci.

bu arena tartışma arenası kimse kimseyi zorlamıyor.

o yazdığınız tehtitleri yapan dinin kendisidir. siz kulak tıkarsınız olur biter.

topicin adı Din Nedir? yorum buna göre gelişmemiş.

İslam hakkında yeterli bilgisi olan ya da diğer ilahi dinler hakkında.

Bu tehditleri dinin kendisi yapiyorsa madem, o zaman bu dine inanan arkadaslarin o dinin avukatligini yapmamalari gerekmez mi? Oysa, fikirbirligi ile bu dine inananlar inanmayanlara parmak sallayip cehenneme gonderiyorlar.

Gönderi tarihi:

KAFİRUN SURESİ.

l.De ki: "Ey kafirler."

2."Ben sizin taptıklarınıza tapmam."

3."Benim taptığıma siz tapacak değilsiniz."

4."Ben de sizin taptıklarınıza tapacak değilim."

5."Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz."

6. "Sizin dininiz size, benim dinim bana."

Gönderi tarihi:

İşte dediğim dayatmalar başladı..

Sen veya kültür işbirlikçiliğini yaptığın arap nasıl olurda tüm dünya milletlerine yakma yıkma tehditi savurur ?

Neden küfürler eder ?

Tüm dünya milletleri onun sosyal yaptırımlarına uymak zorundamıdır ?

Tüm dünya milletleri Atatürk'ün söylediği gibi onun yalellilerini dinlemek zorundamıdır ?

Arap dayatmalarına meraklı iseniz sizler inanın. İnsanlara empoze etmeyin.

İnsanlar uygarca yaşamak istiyorlar. Küfürlerle tehdit edilerek değil.

Gönderi tarihi:
KAFİRUN SURESİ.

l.De ki: "Ey kafirler."

2."Ben sizin taptıklarınıza tapmam."

3."Benim taptığıma siz tapacak değilsiniz."

4."Ben de sizin taptıklarınıza tapacak değilim."

5."Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz."

6. "Sizin dininiz size, benim dinim bana."

Bu kadarla bitmiyorki...

Ya tapınmadığımız takdirede ne olacak ?

Yüzlerce tehditlerden işkencelerden, küfürlerden de birer örnek yazıver.

O küfürlerle foruma yazsa imiş Muhammed, eminimki 2-3 günde atılırmış forumdan.

Gerçekleri saklamayalım.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.