Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

TANRIYA "İNANMAMAK" Dünyanın en zor işlerinden birisidir... BU NEDENLE İNSANLAR kolay yolu seçer ve eğilim hep İNANMAK'tan yanadır...

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Bana göre; ''TANRIYA İNANMAMAK'' , dünyanın en zor işlerinden birisidir.

Bu nedenle dir ki insanoğlu genellikle kolay yolu tutar ve eğilimi hep ''TANRIYA İNANMAK'' tan yanadır...

Şahsen burada inanmayı veya inanmamayı, dinselliğin de ötesinde, çok genel anlamda düşünüyorum..

''Acaba?'' sorusunu sormak ve peşinden gitmek doğal olarak önemli bir çaba ister...

Ki bu nedenlede bilim adamlığı ve araştırmacılık çok zordur...

Fakat inanç konusunda aynı şeyleri söylemek mümkün değil...

Çünkü....

Kutsal kitapların öteki dünyaya ilişkin vaatlerinin mitolojik olarak arka planındaki gölgesiyle de insana kazanç bile getirebilir! düşüncesinin onlara çok cazip geleceği düşüncesidir...

Kişisel anlamda ve bilime inanmış biri olarak amacım bunun mantıklı bir ifadesinin olup olmadığının araştırılmasıdır...

Saygılarımla... :)

Gönderi tarihi:

Bu nedenle dir ki insanoğlu genellikle kolay yolu tutar ve eğilimi hep ''TANRIYA İNANMAK'' tan yanadır...

Şahsen burada inanmayı veya inanmamayı, dinselliğin de ötesinde, çok genel anlamda düşünüyorum..

''Acaba?'' sorusunu sormak ve peşinden gitmek doğal olarak önemli bir çaba ister...

Fakat inanç konusunda aynı şeyleri söylemek mümkün değil...

Çünkü....

Kutsal kitapların öteki dünyaya ilişkin vaatlerinin mitolojik olarak arka planındaki gölgesiyle de insana kazanç bile getirebilir! düşüncesinin onlara çok cazip geleceği düşüncesidir...

Kişisel anlamda ve bilime inanmış biri olarak amacım bunun mantıklı bir ifadesinin olup olmadığının araştırılmasıdır...

Saygılarımla... :)

Sayın Dipnot;

İnanmak İnsanın özünde olan ona yaratılış rüknünde verilmiş bir olgudur. İnanmamak dediğimiz olguda bir İnanç şekli değilmidir. Hatta şekillenmemiş bir inançtır. Aynı engelli yarışlar gibidir inanç. Sadece koşmak yetmez, engelleri aşmak azmide gerektirir. İnançsızlık inanmamaya inanmak olduğuna göre inancın aksi yok demek. Allaha inanmak Akıl ve İrrade sahibi bir insan için sınav şekline getirilmiştir. Bu sınav aslında insanın kendini aşabilme sınavıdır. Hani üç boyutlu resimler vardır içinde ayrı bir resimi daha barındırır. Bir bakış açısı yakalarsanız onu görebilirsiniz. Kimisi çok inat ederde o bakış açısını yakalayamadığı için göremez. Ama o insan göremiyor diye, içeride gizlenmiş resim yokmudur? Allaha inanmakta böyledir. Aklı İradeyi ve İmanı beraber kullanmak zorundayızdır. Demekki insan inanmadığında ve göremediğinde kendinde olan eksikliğin sonucunda bu sonuca varıyor. Bakabilmek ve görebilmek eylemi gibi. Oysa İMAN işlenmemiş bir cevher insan için. Onu işlemek onu şer düşünceden ve eylemden korumak gerekir. Kimi zaman sizin dediğiniz gibi İnancı bilimle karşılaştırırız, bize İnanç bilimsel gelmez pek. Cünkü bilimde Neden sonuç ilşkisi vardır. Bir dönem içinde Bilim bizi yanıltır. Olmayan veya bulunmayan ama sonradan keşfedilecek bir şeyi bilim yok sayar. Örneğin Yer Çekimi Kanunu Newton'un onu buluncaya kadarki süre dışında İnanılmıyordu. Ama Yer çekimi Kanunu hep vardı. Einstein İzafiyet Teorisini Ispatlayana kadar bilim bu varlıktan haberdar değildi. Tabiki bilim bizim için vaz geçilemez bir değerdir. Ama söz konusu Allah İnancı onun varlığına yönelik her şeyi safi bir inanç altında görmeyi olanaklı kılıyor. Herkese yansımayan bu inanç olgusu insanın içindeki eksik bir tavırdandır. Saygılarımla

Gönderi tarihi:

inanmak,dinsel anlamda baktığım zaman gerçekten bir gücü benimseme ve yaradılışın sebebinin ondan o güçten geldiğini benimseme ve içimdekileri yakarış dua şeklinde dile getirme olarak algılıyorum.inancımın yüksek olduğunu her zaman söylerim.aslında insan neye inanırsa inansın bence nedenini nasıl olduğunu yani var oluş amacını hep didiklemiştir.benim için her gerçek,inanmakla başlar.allahın varlığına,insanın gerçek oluşuna yani inanç olmadan yaşanmıyor.inanadığım şeyden çok haz alıyorum ve bana huzur veriyor umut veriyor.bana göre her kutsal duygu inanmakla başlıyor

konu çok güzeldi hoşcakalın saygılar :clover:

Gönderi tarihi:

Hem zor ve hemde makul olmayanı.Yani yanlışın önü fıtrattan gelen bir güdüyle zorlaştırılmasına rağmen, bu yola girmek tasvip edilmeğe çalışılıyor ve adınada zoru başarmak deniliyor.Pes doğrusu. :)

İnsanın intihar etmesi, ''zor'' bir iş olmasına ve bunu yapanların ''ruhi bunalım'' geçirmesine rağmen,intihar edenler zoru başardılar ....gibi ''absürt'' bir mantık varmıdır bilmiyorum doğrusu..!

Zoru başardığı için intihar edenlerde ''bilim adamıdır'' şak şak şak..(! )

Gönderi tarihi:
Hem zor ve hemde makul olmayanı.Yani yanlışın önü fıtrattan gelen bir güdüyle zorlaştırılmasına rağmen, bu yola girmek tasvip edilmeğe çalışılıyor ve adınada zoru başarmak deniliyor.Pes doğrusu. :)

İnsanın intihar etmesi, ''zor'' bir iş olmasına ve bunu yapanların ''ruhi bunalım'' geçirmesine rağmen,intihar edenler zoru başardılar ....gibi ''absürt'' bir mantık varmıdır bilmiyorum doğrusu..!

Zoru başardığı için intihar edenlerde ''bilim adamıdır'' şak şak şak..(! )

İntihar etmenin zor olduğunu neye dayanarak söylüyorsun. Yeterki insanlara sonsuz yaşam vaad et, cennette sizi, göğüsleri yeni tomurcuklanmış kızlar bekliyor de bakalım nasıl insanlar nasıl bellerine bombaları koyup kendilerini havaya uçuruyor.

İntihar konusunda kimse müslümanların eline su dökemez.Demekki o kadar zor bir şey değil.

Gönderi tarihi:
İntihar etmenin zor olduğunu neye dayanarak söylüyorsun. Yeterki insanlara sonsuz yaşam vaad et, cennette sizi, göğüsleri yeni tomurcuklanmış kızlar bekliyor de bakalım nasıl insanlar nasıl bellerine bombaları koyup kendilerini havaya uçuruyor.

İntihar konusunda kimse müslümanların eline su dökemez.Demekki o kadar zor bir şey değil.

Mesele intihar değil.

Konuyu hadım etme.

Anlatılmak istenilen başka bir şey.

İntihara gelirsek,

tüm dünyada intihar edenlere nispeten

bahsini ettiğin marjinal kesimin oranı

%0 1 (binde bir) geçmez,hüküm eksere göre verilir.

Gönderi tarihi:
Mesele intihar değil.

Konuyu hadım etme.

Anlatılmak istenilen başka bir şey.

İntihara gelirsek,

İntihar örneğini vererek konuyu hadım etmeye çalışanın bizaat kendin olduğunu görmezden gelip, hangi hakla beni bu şeklide yargılıyorsun.İntihar örneği verdiğine göre bu şeklide cevap alman gayet normal.

Gönderi tarihi:
.İntihar örneği verdiğine göre bu şeklide cevap alman gayet normal.

O zaman seninde bu şekilde cevap alman normal:

İntihara gelirsek,

Gönderi tarihi:
İntihara gelirsek,

Bu oran,ın kaynağı hani ? Bende diyorum ki tam tersi bahsettiğim kesim % 99

Gönderi tarihi:
Bu oran,ın kaynağı hani ? Bende diyorum ki tam tersi bahsettiğim kesim % 99

Şöyle ifade edeyim :

Atıfta bulunduğun konu ''intihar saldırıları'' ...

İntihar saldırılarını gerçekleştiren gruplar ''vehabi-uzantılı'' kesimlerdir.

Peki vehabiliğin tarihi ne ?

1703- 1787...

Peki ya intihar saldırılarının gündeme geldiği tarihlere bakalım :

1948 -2007 (israilin kuruluşuyla...)

Peki ilk verdiğimiz tarih neydi _

1703..!

Bu takdirde düşünelim.

4-5 milyon yıldır yaşamış insanların sayılarına nispeten toplam 200 yıllık mazisi olan ve bahsi geçen eylemlerinde

son 50 yıldır yapıldığını düşündüğümüzde,

Başta söylediğim oran ''az '' bile kalır..!

Yani insanlık tarihinin intihar edenleri sade bu bahsi geçen ''grup'' değil..!

Kaldıki mesela bu gruba baktığımızda,

intihara sevk eden sebepleri ''işgal-silahsızlık-başka mücadele yolu kalmaması'' olarak görmekteyiz.

Oysa benim bahsini ettiğim konu,

kişisel bir ''depresyon'' sonucu girilen çıkmazı arkadaşın verdiği örnekte ''zoru'' tercih etmeye yönelik kullandım.

Arkadaş zoru tercih etmeyi ''marifet'' sayanlardan..!

Bende , eğer zoru tercih etmek marifetse intihar etmekte marifettir , dedim.

Hatta başka misallerde verebilirim.

Zoru tercih etmek marifetse,

aşık olduğun birini terk etmende zordur, o halde aşkını bırakıp gitmen ''marifettir''..!

Var mı böyle bir mantık ya ?

Mantıksal önermelerin tutarlı yapılması gerekir.

Ne böyle önerme ve nede böyle çıkarım olur.

Gönderi tarihi:
Şöyle ifade edeyim :

Atıfta bulunduğun konu ''intihar saldırıları'' ...

İntihar saldırılarını gerçekleştiren gruplar ''vehabi-uzantılı'' kesimlerdir.

Peki vehabiliğin tarihi ne ?

1703- 1787...

Peki ya intihar saldırılarının gündeme geldiği tarihlere bakalım :

1948 -2007 (israilin kuruluşuyla...)

Peki ilk verdiğimiz tarih neydi _

1703..!

Bu takdirde düşünelim.

4-5 milyon yıldır yaşamış insanların sayılarına nispeten toplam 200 yıllık mazisi olan ve bahsi geçen eylemlerinde

son 50 yıldır yapıldığını düşündüğümüzde,

Başta söylediğim oran ''az '' bile kalır..!

Yani insanlık tarihinin intihar edenleri sade bu bahsi geçen ''grup'' değil..!

Kaldıki mesela bu gruba baktığımızda,

intihara sevk eden sebepleri ''işgal-silahsızlık-başka mücadele yolu kalmaması'' olarak görmekteyiz.

Oysa benim bahsini ettiğim konu,

kişisel bir ''depresyon'' sonucu girilen çıkmazı arkadaşın verdiği örnekte ''zoru'' tercih etmeye yönelik kullandım.

Arkadaş zoru tercih etmeyi ''marifet'' sayanlardan..!

Bende , eğer zoru tercih etmek marifetse intihar etmekte marifettir , dedim.

Hatta başka misallerde verebilirim.

Zoru tercih etmek marifetse,

aşık olduğun birini terk etmende zordur, o halde aşkını bırakıp gitmen ''marifettir''..!

Var mı böyle bir mantık ya ?

Mantıksal önermelerin tutarlı yapılması gerekir.

Ne böyle önerme ve nede böyle çıkarım olur.

Mantıkta hiç sorun yok.İntiharın zor olduğu ise sadece mesnedi,temeli olmayan sana bir düşünce.Bunla kıyas yaparak inanmamanın zor olduğunun yanlış olduğunu kanıtlayamazsın. Hangi sepeple olursa olsun intihar kolay bir iştir.Bir tetiğe basmak yeterli, yani bir anlık iş.Oysaki inanmamanın getireceği zorluklar bütün bir yaşamda bir inançsızın peşini bırakmayacak.

En başta en yakınlarınız size tepki verecek,belkide dışlayacak.Hor ve hakir görüleceksiniz.Aşırı dinciler tarafından öldürülme ihtimali ise her zaman mevcut. Ortama uyum sağlayıp paşa gibi yaşamak varken eğer birileri tüm bu olumsuzluklarına rağmen inanmamamayı göze alıyorsa,demekki bunun zorluklarına katlanmayı göze aldığı için yapıyordur. Tüm bunlara rağmen inanmamanın kolay olduğunu iddia etmek, alakasız kıyaslarla bunu temellendirmeye çalışmak,polemikten başka ne olabilir ki ?

Gönderi tarihi:
Oysaki inanmamanın getireceği zorluklar bütün bir yaşamda bir inançsızın peşini bırakmayacak.

Yani çok zor olanı tercih etme var.

Bende diyorumki,

zor olanı tercih etmek ''marifet'' değil..!

Ve bu mantık ''zor olanın doğruluğunu'' kanıtlamaz, zira alakasız bir önerme.

Mesela,

Adam karısını ,çoluk çocuğunu bırakıp evini terk ediyor...

bu zor bir iş.

Peki sırf bu zoru yapmak bunun makul bir tercih olduğunu ispatlar mı?Hayır...alakası yok..!

Tüm bunlara rağmen inanmamanın kolay olduğunu iddia etmek, alakasız kıyaslarla bunu temellendirmeye çalışmak,polemikten başka ne olabilir ki ?

İnanmamanın kolay olduğuna dair tek bir tane ifadem varmı? Hayır yok..!

Polemik yapan kim o halde ?

SEN.

Selametle.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.