Gönderi tarihi: 2 saat önce2 saat Yazar Admin Alperen Şengün hakkında çok güzel bir Video Yayınlandı onu buraya çeviriyle getirmek istiyoruz.Muhtemelen birisi çılgın bir NBA hücumundan bahsettiğinde aklınızda hep aynı öne çıkan anlar canlanıyor. Steph'in logo çizgisinden şut atması. Jokic'in ısınma hareketleri gibi paslar vermesi. Luka'nın topu sürerek ilerlemesi, perde istemesi, savunmayı alt etmesi ve birinin yüzüne karşı geri adım atarak şut atması. Ve insanlar Houston Rockets'ın hücumunu düşündüğünde, birçoğu hala James Harden döneminde takılı kalmış durumda: Sonsuz bire bir oyunlar,geri adım üçlükler, serbest atışlar, beş oyuncunun dışarıda olduğu düzen ve diğer herkesin sadece izlemesi. Ama dünya bu eski versiyonu kafasında tekrar ederken, Houston'da şu anda tamamen farklı bir şey oluyor. Kesmeler, okumalar, top dolaşımı ve güvenle dolu modern bir hücum.Yavaş çekimde oynuyormuş gibi görünen, ancak sahayı çok iyi gören ve oyunun ilerisini düşünen Türk bir pivotun etrafında kurulu bir sistem. Bu video onun hakkında, Houston'ın hücumunun arkasındaki gizli NBA dehası hakkında ve siz onu hala tam olarak tanımıyorsunuz. Dalmadan önce, kısa bir mola. Eğer kimin 50 sayı attığından çok, kimin diğer oyuncuları tehlikeli hale getirdiğinden bahseden bu tür analizleri seviyorsanız, abone olun, beğenin ve bildirimleri açın. Bu, YouTube'a sadece smaç derlemeleri değil, basketbol zekasıyla ilgili daha fazla video istediğinizi söyler. Tamam, hadi başlayalım. Şunu hayal edin: Rockets yarı sahada. Hiçbir gard 18 saniye boyunca topu havada sektirmiyor, sürekli hareketler yapıp geri adım şutunun girmesi için dua etmiyor. Top yan yana hareket ediyor. Bir oyuncu perde kuruyor, diğeri sıyrılıyor.Birisi potaya doğru kesme yapıyor. Savunma hareketlenmeye başlıyor. Ve sonra top, pota dibindeki pivotun eline ulaştığında hücum gerçekten başlıyor. Bu Alperen Şengün, bir pivotun vücuduna, bir oyun kurucunun beynine sahip. Dirsekte topu yakalıyor, her şeyi görebilmek için omuzlarını yeterince çeviriyor. Zayıf tarafta, bir şutör köşeye doğru kayıyor. Gard, perde kullanacakmış gibi yapıyor ve bunun yerine geri kesme yapıyor. Başka bir kanat oyuncusu dip çizgi boyunca süzülüyor. Savunma yarım saniye tereddüt ediyor. Pivot'a yardım mı edeceğiz? Şutörlerin başında mı kalacağız? Değişim mi yapacağız? Şengün'ün cevabı zaten hazır. İki savunma oyuncusunun arasından mükemmel zamanlanmış bir pas. Kolay bir turnike, iki kolay sayı.İstatistik kağıdında sadece asist olarak görünüyor. Bu, savunmanın hiçbir şansı olmadığı bir pozisyondu çünkü tepedeki bir oyuncu aynı anda beş savunmacıyı ve dört takım arkadaşını okuyordu. Houston'ın hücumu artık böyle görünüyor. Topu getiren oyuncuya ait değil aslında. Sahada her şeyi okuyan uzun oyuncuya ait. Bunu özellikle topu elden ele verme oyunlarında görüyorsunuz. Birçok takımda, topu elden ele verme oyunu sadece "gel topu al, ben perdeye dönüşeceğim, sen şut at veya içeri gir" şeklindedir.Şengün ile ise her seferinde üç yönlü bir tehdit söz konusu. Topu elden verebilir, ardından hemen adamını pota altında sıkıştırarak derin bir post pozisyonu alabilir. Topu elden verme taklidi yapabilir, topu tutabilir, dip çizgiye doğru dönebilir ve bir guard gibi doğrudan potaya gidebilir. Ya da topu tutabilir, o ekstra yarım saniye bekleyebilir ve ardından orijinal aksiyonun bir parçası olmayan bir şutöre çapraz bir pas atabilir. Ve en çılgın şey, çoğu zaman o, öne çıkan oyuncu bile değil. Twitter'da viral olan klip, bir rol oyuncusunun rahatça boş bir üçlük atması veya hiç beklenmedik bir anda kolay bir smaç yapmasıdır. Ama pozisyonu geri sarıp sadece Şengün'ü izlerseniz, temelde her şeyi o yönetiyor, oyuncuları köşeye yönlendiriyor, perdenin açısını değiştiriyor, yardım savunmacısını yanlış bir adım atmaya teşvik ediyor ve sonra bunu cezalandırıyor. Gerçek süper gücü bu. Sadece sayı atmıyor veya pas vermiyor. Diğer insanları silaha dönüştürüyor. Ve bu, lige geldiğinde birçok insanın beklediği şey değildi.Avrupa'da zaten yetenekli bir uzundu. Yumuşak dokunuşlu, iyi ayak hareketlerine sahip, pota altından akıllıca oynayan, yaratıcı bir pasör. Ama draft edildiğinde, birçok kişi tarafından "iyi bir potansiyel, belki de sağlam bir hücum oyuncusu" olarak etiketlendi. Bakalım ne olacak dediler. Birçok takım onu pota altına yerleştirir, topu istemesini söyler, sürekli pota altı oyunları yapmasını, ribaund almasını ve kendi bölgesinde kalmasını isterdi. Houston ise tam tersini yaptı. Topu potadan uzakta, tepede, dirsekte eline verdiler ve temelde "Sahayı oku. Oyunu yönet" dediler. Bu karar her şeyi değiştirdi. Eskiden sadece köşe başında durup topun kendisine gelmesini uman şutör, artık özgüvenle içeriye doğru hareket ediyor çünkü doğru zamanlamayla hareket ederse Şengün'ün onu göreceğini biliyor.Eskiden pick and roll'dan sonra zor şutlar atmak zorunda kalan genç gard, artık topu verip hareket etmeye devam edebiliyor ve topun tekrar kendisine ritim içinde geleceğine güveniyor. Eskiden arka planda kalan oyuncular, birdenbire gerçek birer skor tehdidi gibi görünüyor çünkü nihayet birisi her akıllıca hareketin, her iyi perdenin, her doğru pozisyon almanın karşılığını veriyor. Vücut dilindeki farkı da hissedebiliyorsunuz. Şengün sahada olduğunda Rockets'ı izleyin. Takım arkadaşları daha aktif. Geçiş hücumlarında sahayı hızla koşuyorlar çünkü her zaman uzun bir pasın gelme ihtimali var. Yarı sahada daha sert hareket ediyorlar çünkü doğru şeyi yaparlarsa topun gerçekten kendilerine gelebileceğini biliyorlar. Yedek kulübesini izleyin. Dirsekte topu aldığında oyuncular ayağa kalkıyor çünkü bu filmi daha önce izlediler.Birisi kolay bir şut fırsatı yakalayacak. Sonra o kenara oturduğunda durumu karşılaştırın. Hücum daha normal görünmeye başlıyor. Daha çok düz pick and roll, daha çok izolasyon, daha çok oyuncu sadece durup izliyor. Sanki Houston'ın Şengün ile iki farklı kimliği var: organize kaos. Beş oyuncu canlı, herkes oyuna dahil. Şengün olmadan ise, diğer herkes gibi oyunu çözmeye çalışan genç bir takım. İşte bir hücumun arkasındaki gizli deha gerçekten de bu anlama geliyor. Bir gecede çılgın bir istatistik tablosu oluşturmakla ilgili değil. Sahada 10 farklı insanın nasıl hareket ettiğini değiştirmekle ilgili. Beşi sizin formanızda, beşi diğer takımın formasıyla. Ve sayılar da gözlemlerimizi destekliyor. Şengün sahada olduğunda, Rockets'ın hücumu bambaşka bir seviyeye çıkıyor. Uzun mesafeli şut atabilen bir pivot olmamasına rağmen, saha düzeni daha temiz görünüyor. Rakip potaya atılan bir basketten sonra topu yavaşça ilerletirken bile oyun temposu daha hızlı hissediliyor. Etrafındaki rol oyuncuları kariyerlerinin en yüksek performanslarını sergiliyor.Savunmalar onun pas pencerelerinden aşırı yardım etmekten korktuğu için gardlar daha kolay penetre yolları buluyor. Şutörler daha temiz şut fırsatları yakalıyor çünkü savunma oyuncuları tereddüt ediyor. Bir adım fazla dönersem, arkamdaki oyuncuya pas atacak diye düşünüyorlar. En hızlısı değil, en yükseğe zıplayan veya en gürültülü kişiliğe sahip olan da değil. Bir şey kanıtlamak için çılgın bir video klibe ihtiyacı yok. Ama her pozisyonda, savunma oyuncularının daha rahatsız olduğunu görebiliyorsunuz. Sadece bir pivotu savunmadıklarını biliyorlar. Tüm hücumun merkezini savunuyorlar. Ve işte burada istatistiklerin asla tam olarak gösteremeyeceği kısım devreye giriyor: Güven. Güven bir silahtır. Eğer bir rol oyuncusuysanız ve 10 kez sert bir şekilde içeriye koşarsanız, 10'da 10'unda topa dokunacağınızı biliyorsanız, tamamen farklı bir şekilde hareket etmeye başlarsınız.Durup izlemezsiniz. Tehlikeli hale gelirsiniz. Şengün bu güveni her maçta inşa ediyor. Her doğru kararı ödüllendirdiğinde, takım arkadaşlarına "Bunu yapmaya devam edin. Sizi görüyorum. Sizi bulacağım" diyor. İşte böyle sıradan bir oyuncuyu gerçek bir probleme dönüştürürsünüz. Bir konuşmayla değil, medyada verilen demeçlerle değil, tekrarlarla, topa dokunmalarla, bu hücumda önemli olduğunuzu söyleyen paslarla. Ve Houston'ın potansiyelinin sadece eğlenceli genç bir takımdan çok daha yüksek olmasının nedeni de tam olarak bu. Bu tür oyun kurucu bir uzuna daha fazla tekrar, etrafında daha fazla şutör, daha fazla istikrar verin ve birdenbire güzel bir lig takımı olmaktan çok daha korkutucu bir şeyle karşı karşıya kalırsınız. Her pozisyonda bir gardın kahramanlık moduna geçmesine gerek kalmadan, yarı sahada sizi ezebilecek bir hücumla karşı karşıya kalırsınız.Bu yüzden bir dahaki sefere Rockets'ın istatistik tablosunda sadece 20 sayı, 9 ribaund, 7 asist, Alperen Şengün yazısını gördüğünüzde, bunun sadece başlık olduğunu unutmayın. Gerçek hikaye, şut bile atmadığı, ancak sadece tepede durarak, bekleyerek, okuyarak ve ipleri çekerek savunmayı alt üst ettiği tüm pozisyonlarda gizli. Houston'ın hücumunun ardındaki gizli NBA dehası artık sürekli geri adım atarak şut atan bir oyun kurucu değil. O, kendine özgü şut tekniğine, sakin bir yüze ve etrafındaki herkesi daha zeki gösteren bir zekaya sahip Türk bir uzun oyuncu.Eğer lig onu görmezden gelmeye devam ederse, Rockets taraftarları şikayet etmeyecektir. Ama eğer oyunun gelişimini izlemeyi gerçekten seviyorsanız, bu tür oyunculara şimdi odaklanmalısınız, 5 yıl sonra herkes "bunu zaten tahmin ediyorduk" diyecekken değil. Eğer videonun sonuna kadar izlediyseniz, tam da bu kanalın hitap ettiği türden bir basketbolsever olduğunuz anlamına geliyor. İşte kapanış cümlesi: Ligdeki gizli yetenekler hakkında daha fazla video istiyorsanız beğenin. Abone olun ve bildirimleri açın ki bir sonraki analiz videosunu kaçırmayın. Ve yorumlarda bana söyleyin, Alperen Şengün'ü şu anda NBA'deki en iyi oyun kurucu uzunlar arasında kaçıncı sıraya koyarsınız? Çünkü insanlar farkında olsun ya da olmasın, Houston zaten hücum sistemini onun etrafında kurdu.Kaynak: StreetBall Files
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.