Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

AKP'li Ümraniye Belediyesi'nin Çanakkale Savaşı'nı çocuklara öğretmek amacıyla hazırlattığı "Tarihe Sığmayan Destan; Çanakkale Geçilmez" isimli çizgi filmde, savaşın 'bazı üstün güçlerin varlığıyla' kazanıldığı anlatılıyor

Şükran Pakkan - İstanbul

AKP'li Ümraniye Belediyesi'nin hazırlattığı ve 2 bine yakın ilköğretim okulunda gösterilecek "Tarihe Sığmayan Destan; Çanakkale Geçilmez" isimli çizgi filmin, tarihi gerçeklerle uyuşmadığı ortaya çıktı.

Çocuklara hazırlandı

Çanakkale Savaşı'nı çocuklara öğretmek amacıyla hazırlanan ve Düşlerevi Çizgi Film Stüdyosu'nca hazırlanan çizgi film, İslami ağırlıklı bazı TV kanallarında da yayımlandı. Belediye yetkilileri, hazırlık aşaması altı ay süren film için yapımcıdan "tarihsel gerçekliğe uygundur" belgesi alındığını açıkladı. Belgeyi, Marmara Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlileri Prof. Dr. Cevdet Küçük ve Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Filmi izledik ve kurgusunun tarihi gerçeklere uygun olduğunu onaylarız" diyerek imzaladı.

75 dakikalık filmin temasını üç ana hikâye oluşturuyor. Birincisi, komutanlardan Cevat Paşa'yla ilgili. Buna göre, Cevat Paşa rüyasında ebced hesabında Kef harflerini görüyor. (Ebced: Arap alfabesinin kolayca hatırlanması için kullanılan harf dizisi.) Rüyasında, ne anlama geldiğini düşünürken, eli sopalı, sakallı "ruhani bir kişi" bu harflerin 26 olduğunu, depodaki 26 mayının çift sıra halinde denize döşenmesi gerektiğini söylüyor. Düşman donanmasını boğazın derinliklerine gömerek tarihe geçen Nusret mayın gemisinin kullanılma nedeni bu şekilde açıklanıyor.

Mermime yol göster

İkinci hikâye ise Seyid Onbaşı hakkında. Arkadaşlarının tümü ölünce, düşmanı tek başına durdurabilmek için harekete geçen Seyid Onbaşı, "Ey Allahım. Yardımını benden esirgeme. Zafer sendendir ya Rabbi" diye dua ediyor. Ardından 245 kiloluk mermileri kol gücüyle kaldırıp, "Allahım mermilerime yolu göster" diyerek topu ateşliyor. Komutanlar da mucizeyi görünce, "Yüce Allahım, sen büyüksün ya Rabbim" diye dua etmeye başlıyor.

Bir başka ilginç olay acemi birliğinde geçiyor. Komutan, Yozgatlı Hasan isimli askerin saçındaki kınayı fark ediyor. Asker annesine mektup yazarak saçını neden kınaladığını soruyor. Yanıtta, "Bizim oralarda kurbanlık ayrılan koyunlar kınalanır. Ben de seni kurbanlık adadım. Allah seni İsmail Peygamber'in yolundan ayırmasın" yazıyor.

Filmde Mustafa Kemal Atatürk'e az yer veriliyor. Görüntüsü de hiç benzemiyor. Bir sahnede, mermileri bittiği gerekçesiyle geri çekilen askerlerin yanına gelen Atatürk, "O halde ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" diyor. Mustafa Kemal, bir kez de Arıburnu çıkarması öncesi, askere hitap ederken görülüyor.

Film boyunca, asker ve komutanlar sık sık dua ediyor. Düşman askerleri ise şarap ya da puro içerken görüntüleniyor. Askerler düşman askerlerine "kefere" diye sesleniyor.

Bir başka bölümde ise bir komutan askerlerine kanla ıslanmış Kuran sayfalarını gösteriyor ve "Bu, Fransızlarla çarpışma sırasında siyahi bir İslam askerinin üzerinden çıktı. Sömürgeci Fransız ve İngilizler memleketlerini yağmaladıkları yetmiyormuş gibi, bir de zavallıları bize karşı savaştırıyor" diyor.

'Truva gibi bir film'

Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Emin Mollaoğlu, 400 bin YTL'lik projeyi kabul şartı olarak iki tarih profesöründen imzalı onay aldıklarını söyledi. Stüdyonun sahibi Ayhan Bal da, "Tarihsel gerçekliği olmayabilir. Bu 'Truva' gibi bir film. Duygusallık da, abartı da olur. Biz belgesel değil, film çektik" diye konuştu.

Prof. Kılıçbay: Hepsi palavra

Anlatılanlara tepki gösteren Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıçbay, "Hepsi palavradan ibaret. Tarih böyle söylemiyor. Şimdiye kadar bu ruhani zat yardım etmemiş de, mayın döşenirken mi yardım etmiş? Bu ruhani propaganda" dedi.

Kılıçbay, şunları kaydetti: "Kendilerince İslami propaganda yapıyorlar. Çanakkale Savaşı'ndan Ümraniye Belediyesi'ne ne? Önce gitsin yollarını yapsın. Filmi illa ki çekecekse, doğrusunu çeksin. 'Çanakkale Zaferi imanla kazanıldı' demeye çalışıyorlar. Bunların önüne geçmek gerekiyor. Çocuklara bu savaş böyle öğretilemez."

Türk Tarih Kurumu Başkanı (TTK) Prof. Dr.Yusuf Halaçoğlu da anlatılanların tarihsel gerçekliği olmadığını söyledi. Halaçoğlu, "Tarihsel gerçeklik olarak anlatılıyorsa yanlıştır. Bu tür anlatımlar, halkın kendi içinde yakıştırdığı, kulaktan naklettiği şeylerdir" dedi.

kaynak:milliyet.com.tr/2005/11/20/siyaset/asiy.html

Gönderi tarihi:

ne yani ALLAH'a dua etmek kötü birşeymi yada bir askerin dua etmesi kötü birşeymi o zamanki insanlarda iman gücü daha kuvvetliymiş ALLAH'ın kendine dua eden kullarına yardım etmesi heleki vatan uğruna canı gönülden dua etmesi yadırganacak bir şey değildir Tabiki büyük önder Atatürk'ün vatan için verdiği mücadele tartışılmaz ama o savaşan askerlerin yüreğindeki iman ve vatan sevdası olmasaydı Atatürk ne derse desin yerine getirmezlerdi siz istiyorsunuz ki sadece Atatürk olsun ben bunu kabullenmiyorum Atatürk 'ün ne kadar bu vatana faydası var ise o uğurda o yolda can verenlerin hakkı daha çoktur...

Gönderi tarihi:

tarihsel gerçekliği ve kahramanlığı yansıtmadığı için dokundu. eğitim kurumlarında gösterilecek bir film tarihsel gerçekelre göre hazırlanır, rivayetelre yada eski dille tevaturlere göre değil.

çanakkale zaferi evliyaların yada erenlerin doğa üstü güçleriyle değil. sadece türk askerinin, büyük iradesi ve kahramanlığıyla kazanılmıştır.

Gönderi tarihi:

Çanakkale sawaşinda kahramanlık gösteren askerlerimiz allaha sığınıp allah aşki ile sawaşmişlardır we yurdu düşmandan temizlemiştir..ALLAh hepsinden razi olsun rahmet eylesin..

İlk defa dini motiflerin işlendiği bir çizği film çekilmiş ne GüzeL..

GALLEPOE adlı ÇANAKKALE belgeselinde de bizlerin anzaklara karşi zulum yaptığı düşman askerlerine zulum yaptığımız ana tema olarak Düşman güçlere yapılan haksızlığı sawundu we gösterime sunuldu bu ne kadar doğru ise dini motifli bir çizgi film de bana doğrudur...

Gönderi tarihi:

Allah a inanan her insan zor anlarinda dua eder, Allah a siginir. Bunu askerlerimiz de yapiyor mutlaka.

Ama Cyrano ya katiliyorum. O savas, askerlerin kahramanligi ile, onlarin mücadelesi ve kani ile kazanilmistir. Dua ederek dayanma ve savasma gücü kazanmislardir, ama savas sadece dua ile kazanilmadi.

Gallipoli filminin ana temasinin düsmanlara karsi yapilan haksizligi savunmasi oldugu fikrine katilmiyorum. Savas halini cok gercekci bir sekilde yansitti bence. Savasin zafere ragmen ne kadar zor oldugunu, savas esnasinda iki tarafin da zulum yaptigini, ve ne büyük cile ile kazanildigi cok etkileyici bir sekilde anlatilmis. O filmi izleyip Türk topraklarini satabilenler nasil olur, anlamiyorum.

Gönderi tarihi:

tarihsel gerçekliği ve kahramanlığı yansıtmadığı için dokundu. eğitim kurumlarında gösterilecek bir film tarihsel gerçekelre göre hazırlanır, rivayetelre yada eski dille tevaturlere göre değil.

çanakkale zaferi evliyaların yada erenlerin doğa üstü güçleriyle değil. sadece türk askerinin, büyük iradesi ve kahramanlığıyla kazanılmıştır.

+1

Gönderi tarihi:

Anlamıştır herhalde, anlıyamazsa nasıl anlatırız diye şimdiden düşünsek mi.

İnsanlar gördükleri duydukları herşeyi sizin yorumladıgınız gibi yorumlamak zorunda degil öyle degil mi?çok zeki oldugunu sanıyorsun galiba neyse sana kolay gelsin.

Bunlar Turizm ve Kultur Bakanlığının sitesinden alınmıştır.

CONKBAYIRI ÜZERİNDEKİ BULUTLAR :

Çanakkale' de en çok anlatılan menkıbe şudur:

Conkbayırı' nda kara savaşları sırasında 57 tümen her gün çamaşır değiştirir. Kirlilerini yıkar çalılara asar ve ertesi gün için kurumuş. Sebebi ise eğer şehit olurlarsa Allah'a temiz kıyafetlerle varmaktır. Savaşa çıkmadan önce namazlarını kılar ve ibadet ettikten sonra savaşa başlarlarmış. Maneviyatı kuvvetli bu insanlar Conkbayırı' ında düşman tarafından kıstırıldıkları anda gökten beyaz-gri bir bulut kümesi 57. Tümenin üzerine inmiş ve bulut yok olduğunda düşman askerleri ne olup bittiğini anlayamamışlar. Zira ortada tek bir Türk askeri bile yokmuş. Gemiden bu olayı seyreden İngiliz Amirali Hamilton daha sonraki savaş anılarında da bu olayı anlatmaktadır.

Bence bunun mucizeden ve Allahın yardımından başka izahatı yok.Siz inanmaya bilirsiniz ama ben mucizelere inanırım.

Bana kalırsa sizin derdiniz pekte bu mucizelerle alakalı degil asıl derdiniz askerlerimizin namaz kılıp dua ederken anlatılması olabilir mi?Bilmiyorum belki görüşüm yanlış olabilir o zaman kusura bakmayın lütfen. sizi kırmak istemem.

Gönderi tarihi:

Bahriyeli: Bu olay doğrudur iki sefer ingiliz hükümeti bu 57 ci tümeni resmen istedi, eski türkçe cevap verildi fotokopileride bir kitapda basılı halde. Bu bulut son askeride içine aldıktan sonra yukada bekliyen iki bulutun hizasına kadar gelir kuzey batıya doğru yükselerek hareket ederler, bu resmen ufolorun adam kaçırmasıdır türk siperlerindende resmen seyrederler.

Sizde çok zekisiniz sizede kolay gelsin.

Aristo, gerçekler acıdır biberde acıdır.

Gönderi tarihi:

İnsanlar gördükleri duydukları herşeyi sizin yorumladıgınız gibi yorumlamak zorunda degil öyle degil mi?çok zeki oldugunu sanıyorsun galiba neyse sana kolay gelsin.

Bunlar Turizm ve Kultur Bakanlığının sitesinden alınmıştır.

CONKBAYIRI ÜZERİNDEKİ BULUTLAR :

Çanakkale' de en çok anlatılan menkıbe şudur:

Conkbayırı' nda kara savaşları sırasında 57 tümen her gün çamaşır değiştirir. Kirlilerini yıkar çalılara asar ve ertesi gün için kurumuş. Sebebi ise eğer şehit olurlarsa Allah'a temiz kıyafetlerle varmaktır. Savaşa çıkmadan önce namazlarını kılar ve ibadet ettikten sonra savaşa başlarlarmış. Maneviyatı kuvvetli bu insanlar Conkbayırı' ında düşman tarafından kıstırıldıkları anda gökten beyaz-gri bir bulut kümesi 57. Tümenin üzerine inmiş ve bulut yok olduğunda düşman askerleri ne olup bittiğini anlayamamışlar. Zira ortada tek bir Türk askeri bile yokmuş. Gemiden bu olayı seyreden İngiliz Amirali Hamilton daha sonraki savaş anılarında da bu olayı anlatmaktadır.

Bence bunun mucizeden ve Allahın yardımından başka izahatı yok.Siz inanmaya bilirsiniz ama ben mucizelere inanırım.

Bana kalırsa sizin derdiniz pekte bu mucizelerle alakalı degil asıl derdiniz askerlerimizin namaz kılıp dua ederken anlatılması olabilir mi?Bilmiyorum belki görüşüm yanlış olabilir o zaman kusura bakmayın lütfen. sizi kırmak istemem.

o bulutta kaybolan ingiliz keşif birliği hikayesinin, orijini ingilizlerdir. yetmiş kişilik ingiliz keşif birliğinin 12 kişilik türk mangası tarafından yok edilmesi london post gazetesinde yayınlanınca bir infial oluştu ingiliz kamuoyunda. nasıl olurda bir anda bir birlik yok olur diye. bunun üzerine ingilizler bu geyiği çıakrdı ortaya. bulut inmişte ingiliz askerlerini yutmuş. o ingiliz keşif birliğinin hangi tümene bağlı türk askerlerince yok eidldiği, çanakkale savaşını anlat5an kitaplarda yazar. ama işte oalyburada savaşın zaferini uhrevi güçlere yormaktansa, okursak askerlerimizin o muhteşem kahramanlığını daha iyi anlarız.

yine söylüyorum çanakkale zaferi Atatürkün dahai lk gün ingiliz gazetelerinde " Mustafa Kemal Adındaki bir türk komutnaının şimşek gibi saldırıları" haberlerine vesile olan muhteşem komutası ve türk askerinin, büyük irade ve kahramanlığıyla kazanılmıştır.

Gönderi tarihi:

Bu bulut meselesi ingiltereye verilen iki ayrı cevab eski türkçe olarak hangi kitapta foto kopisi basılı yayınlandığını hatırlamamala birlikte 157 kişi olduğu aklımda kaldı. Böyle kaçırma olayları tarih boyunca olmuştur.

Gönderi tarihi:

Bu bulut meselesi ingiltereye verilen iki ayrı cevab eski türkçe olarak hangi kitapta foto kopisi basılı yayınlandığını hatırlamamala birlikte 157 kişi olduğu aklımda kaldı. Böyle kaçırma olayları tarih boyunca olmuştur.

abi konuyu getirdin yine zuzaylılara :D

Gönderi tarihi:

Tama bulutda mucize var öyleyse.

niye öyle düşünüyorsun abi sis çökünce ingiliz askerleri bişi görememiş vede bizimkiler için çok avantajlı bir durum ortaya çıkmış olabilir.

Gönderi tarihi:

Size kesin bilgi verdim arşiflerde veye internetde bulabilirsiniz, olay türk mevzilerinden seyredilmiş ingiltereye verilen cevap böyle iki defa istenmiş askerler iki seferde eski türkçe olarak aynı cevab verilmiş.

Gönderi tarihi:

arkadaşlar detaylı oarlak anlattım ya olay şu. 70 kişilik bir ingiliz keşif birliği bir türk mangasının pusuna düşer ve hepsi öldürülür. keşif askerlerinin hiç birisinin geri dönmemesi büyük mroal bozukluğu yaratır. ingilizlerde böyle bir hiakye uyduruyorlar bulut yuttu falan diye.

Gönderi tarihi:

NAsıl Ki peygamber sawaşlarda dua etmişse muhakkaki allah inanlarla beraber demişse Allahtan yardım dilemişse...Peygamber olduğu halde genede allaha sığınmışsa..

İnsanın zor anlarında dua etmesi we allahtan yardım dilemesi kadar normal bir Ş yoktur...

Gündelik yaşamımızda da allaha sığındığımız olaylar oluyor...

Değiil Ki ÇAnakkale sawaşi gibi çetin bir muharebede kahraman askerlerimiz allah a dua etmesinler..Allaha sığınıp war güçleriyle sawaşmışlardır...

Muhakkak inanmak başarmanın yarısıdır..

KAhraman TÜRK Ulusu da İnandığı için büyük kahramanlıkların sergilendiği bu sawaşta gaLip gelmiştir...

Ülke Toprağini Kanlarıyla sulamişlardır..

Allah hepsinden razı olsun binlerce kere...

Gönderi tarihi:

ya arkadaşlar ben geçen ay geliboluyu şehitlikleri gezmeye gittim bi hikayeler bi hikayeler inanılır gibi değil

hurafeler diz boyu.artık orası resmen benim gördüğüm adaklar adamaya gelen kişilerin yeri olmuş.önceleri istanbuldaki camilere, edirneye veya konyaya gezi amaçlı giden kişilerin artık çoğu orda .adamlar turlar yapıyo.türbeye çevirmişler oraları.tamam duanı filan et ama o hurafelere inanmak ne oluyo.insanlar inandıkça hurafeler çeşitleniyor çünkü yerli turist çekmek istiyolar.bulut hikayesini bana da anlattılar biraz mantığı olan bir insan bulut onları içine çekmiş almış götürmüş nasıl inanır ya.

asıl hikaye şu; ingilizler kıyıya demir atıyolar fakat akıntı o kadar kuvvetli ki sürükleniyolar ve çok dik bir yere geliyolar.sabah olunca saldıracaklar fakat bi çıkıyolar karaya dimdik bi yer ingilizler çıkamıyolar yukarı .hava sisli. bizim türk askerleri de yukarda hava sisli olduğu için yukardan aşağıya(tabi onlar için de süpriz anlarda bilmiyo araziyi) düşmeye başlıyolar.ingilizlerde eyvah türkler üzerimize uçarak geliyo diye panikliyolar ve geri çekiliyolar. e tabi bu yenilgi yalnış yere demir almışız andan geri çekildik diye gazetelere yazılamaz.napıyo ingilizler türkler uçarak geldi bulutlarından içinden diye yazıyorlar gazetelerine.

yani o çizgi filme de nedemeli şimdi.''Hurafeler Toplumu''yetiştiricez.çok meyilli halkımız zaten böyle şeylere inanmaya.belli değilmi sırlar kapısı ve türevleri gibi programlar ne kadar çok tutuluyo.

tek dileğim inşallah eğitimcilerimiz derslerde doğru şekilde anlatırlar -ki iyi eğitimci bulmak ta zor.

Gönderi tarihi:

Görüldügü gibi şu konuda bile herkes inanmak istedigi şeye inanıyor.Ben sizin hurafe dediginiz bazı şeyleri Allahın mucizesi olarak, kimisi bunları uzaylıların yaptıgını idda ediyor kimisi başarısızlıgı örtmek için yalan oldugunu bence bu konuda ortak bir paydaya ulaşmamız imkansız.

Ama şuna kimsenin itirazı olmadıgını sanıyorum bize bu savaşı kazandıran askerlerimizdeki inanmışlık ve imandır.

Mustafa Kemal Atatürk'te bu konuyu söyle dile getirmiştir.

“Mütekâbil siperler arasında mesafemiz 8 metre; yani ölüm muhakkak!. Birinci siperdekiler hiçbiri kurtulmamacasına kâmilen düşüyor; ikincidekiler onların yerine gidiyor. Fakat ne kadar şâyân-ı gıpta bir itidâl ve tevekkül ile biliyor musunuz? Okumak bilenler ellerinde Kur’an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren şâyân-ı hayret ve tebrik bir misâldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebesi’ni kazandıran bu yüksek ruhtur!.”

Gönderi tarihi:

arkadaşlar hurafe diyorsunuz uzaylı diyorsunuz tamam bazıları halkın abartısı olabilir ama neden inanmak istemiyorsunuz yani ingilizlerin dediğine inanıyorsunuz da bizimkilerin dediğine inanmıyorsunuz anlamak mümkün değil ingilizler tabii ki öyle diyecekler adamlarda ne iman var ne ALLAH korkusu var konuyu açan arkadaş askerlerin dua etmesi sanki iyi bir şey kötü örnekmiş gibi göstermeye çalışıyor ne yani haç mı çıkartsalardı anlamıyorum yaa Yüce ALLAH'ın mucizeleri ona inanmamız için onun varlığını birliğini kabullenmemiz için bir işarettir tabii bu dediklerim bazı arkadaşlar için saçmalıktan ibarettir olabilir bencede onların dedikleri saçmalık ötesi.düşünce ayrılığı her zaman olur zaten ama biz inananlar olarak hem fikir olamazsak inanmayanlar karşısında çelişkiye düşebiliriz.

Gönderi tarihi:

arkadaşlar hurafe diyorsunuz uzaylı diyorsunuz tamam bazıları halkın abartısı olabilir ama neden inanmak istemiyorsunuz yani ingilizlerin dediğine inanıyorsunuz da bizimkilerin dediğine inanmıyorsunuz anlamak mümkün değil ingilizler tabii ki öyle diyecekler adamlarda ne iman var ne ALLAH korkusu var konuyu açan arkadaş askerlerin dua etmesi sanki iyi bir şey kötü örnekmiş gibi göstermeye çalışıyor ne yani haç mı çıkartsalardı anlamıyorum yaa Yüce ALLAH'ın mucizeleri ona inanmamız için onun varlığını birliğini kabullenmemiz için bir işarettir tabii bu dediklerim bazı arkadaşlar için saçmalıktan ibarettir olabilir bencede onların dedikleri saçmalık ötesi.düşünce ayrılığı her zaman olur zaten ama biz inananlar olarak hem fikir olamazsak inanmayanlar karşısında çelişkiye düşebiliriz.

islam dininde hurafelere yer yoktur. bu da açık ve seçik oalrak belirtilmiştir.

Gönderi tarihi:

iyi ya işte o zaman. o yetmiş kişilik ingiliz keşif birliğini bulut yuttu diyerek. onalrı karaya ayak basar basmaz biçen ve ardından muhrip ateşiyle şehit olan 12 askerimizin hakkını yemiyelim.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.