Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin
  • Cevaplar 102
  • Görüntü 5,2b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

İlk Kez Bir Kuantum Bilgisayarı Uzaya Gönderildi

Uluslararası bir araştırma ekibi, uzayın zorlu koşullarında çalışmak üzere tasarlanmış bir fotonik kuantum bilgisayarı geliştirdi. Bilgisayar bir uyduya entegre edildi ve geçen ay uzaya fırlatılarak, bir kuantum bilgisayarının alçak Dünya yörüngesinde nasıl çalışacağına dair veri toplandı.

Kuantum bilgisayarlar, bilgi teknolojisindeki bir sonraki devrim niteliğindeki adımdır. Normal bilgisayarlar hesaplamalar yapmak için bitleri (1 ve 0 dizileri) kullanırken, kuantum bilgisayarlar, kuantum mekaniğinin kurallarına uygun olarak değerleri 1, 0 veya ikisinin bir kombinasyonu olabilen kuantum bitleri kullanır. Bu sayede kuantum bilgisayarlar, hiçbir bilgisayarın yapamayacağı hesaplamaları yapabilir. Ya da bazı pürüzleri giderdiğimizde yapacaklardır.

Kübitler, sıcaklık ve manyetik alanlar gibi bir dizi çevresel faktöre duyarlıdır ve bu da hatalara veya parçalanmalarına yol açabilir. Dolayısıyla, bu inanılmaz hesaplamaları yapabilen bir kuantum bilgisayarı inşa etmek, şu anki yeteneklerimizin büyük ölçüde ötesindedir. Yine de araştırmacılar bu hedefe nasıl ulaşacaklarını bulmaya çalışıyorlar ve hatta uzay bile katkıda bulunabilir.

Viyana Üniversitesi'nden proje lideri Philip Walther yaptığı açıklamada, "Uzayda bulunan ilk kuantum bilgisayarının Avusturyalı araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olmasından büyük gurur duyuyorum. Bir uzay görevinin zorlu koşullarında kuantum deneyleri gerçekleştirmek için çok yönlü bir araç sunmak adına mevcut fotonik teknolojilerinin sınırlarını zorladık. Sistemden çıkacak yenilikleri ve uygulamaları dört gözle bekliyoruz." dedi.

Dünya'da kuantum bilgisayarlar sürekli olarak kontrol edilir, kalibre edilir ve en saf koşullarda tutulur. Uzayda ise bunların hiçbirini yapamazsınız. Ekibin, roket fırlatma koşullarına ve ardından uzay koşullarına dayanabilecek en basit haliyle bir kuantum bilgisayarı inşa etmesi gerekiyordu.

Gruptaki doktora sonrası araştırmacı Iris Agresti, "Cihazımızın bir ayakkabı kutusu büyüklüğünde olması, enerji açısından çok verimli olması ve termal ve mekanik şoklara dayanıklı olması gerekiyordu." dedi. "Ayrıca, onu otonom olarak çalıştıracak ve olası arızaları önleyecek bir kontrol yazılımı geliştirmemiz gerekiyordu."

Bu, yörüngedeki ilk kuantum bilgisayarı olsa da, kuantum internetin inşasında uzay ve uyduların kullanımına büyük ilgi duyuldu. Çin genelinde, Çin ile Avusturya ve Çin ile Güney Afrika arasında iki farklı kuantum merkezini birbirine bağlamak için bir uydu kullanıldı.

Mesele sadece uzaydaki kuantum teknolojisi değil. Şu anda yerden yaklaşık 550 kilometre (34 mil) uzaklıkta yörüngede olan görev, mevcut uzay teknolojilerini geliştirerek daha verimli hale getirmeyi de hedefliyor.

Kaynak: IFLScience

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.