Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Cevaplar 105
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

• Admin
Gönderi tarihi:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan İnanılmaz bir yardım kampanyası

• Admin
Gönderi tarihi:

Elon Musk ABD'nin NATO ve BM'den Çekilmesini Destekliyor

Başkan Donald Trump'ın yakın sırdaşı ve milyarder destekçisi Elon Musk, ABD'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nden (NATO) ve Birleşmiş Milletler'den (BM) çekilmesi çağrısını destekledi.

Cumartesi gecesi yaptığı bir paylaşımda Musk, "NATO ve BM'den ayrılma zamanı geldi" yazan @GuntherEagleman adlı kullanıcının önerisini onayladı.

Neden Önemlidir

Musk'ın Trump ile etkili ilişkisi iyi belgelenmiştir ve onun onayı, yönetim içinde uluslararası ittifaklara yönelik büyüyen şüpheciliğe ağırlık katmaktadır. ABD, NATO'yu eleştirmiştir; Trump sık sık NATO'nun değerini sorgulamış ve müttefikleri savunma harcamalarını artırmaya zorlamıştır.

Yeni kurulan Hükümet Verimliliği Bakanlığı'na (DOGE) liderlik eden Musk, federal harcamaları azaltmaya odaklanmıştır ve halihazırda birden fazla federal kurumu dağıtmıştır.

Bilmeniz Gerekenler

Trump NATO'dan çıkma planlarını doğrudan belirtmemiş olsa da, Avrupa ülkelerini savunma harcamalarını artırmaya sürekli olarak teşvik etti ve ABD'nin ittifakın mali yükünü tek başına üstlenmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Trump, göreve başlamasından birkaç gün sonra, ABD'nin NATO'ya herhangi bir harcama yapması gerektiğinden emin olmadığını söyledi ve gazetecilere ABD'nin NATO üyelerini koruduğunu ancak "bizi korumadıklarını" söyledi.

Trump, Atlantik ötesi ittifak üyelerinin gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) yüzde 5'ini savunmaya ayırmaları çağrısını yineledi; bu, mevcut yüzde 2 hedefinin iki katından fazla ve ABD dahil hiçbir NATO ülkesinin şu anda karşılamadığı bir seviye.

Trump, 2024'te, savunma harcamaları yönergelerini karşılamayan herhangi bir NATO üyesine Rusya'yı "ne isterlerse onu" yapmaya teşvik edeceğini söyledi; bu, ittifakın temel kolektif savunma taahhüdünü hiçe sayacağının çarpıcı bir itirafıydı.

Ulusötesi bir askeri ittifak olan NATO, 32 üye ülkeden oluşuyor; 30'u Avrupa'dan ve 2'si Kuzey Amerika'dan.

Musk'ın onayı, Trump, Başkan Yardımcısı JD Vance ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky arasında Cuma günü Oval Ofis'te gerçekleşen gergin toplantının ardından artan jeopolitik gerginlikler ortasında geldi.

Zelensky, Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance ile yaşadığı kamuoyunda yaşanan bir çatışmanın ardından bir mineral anlaşması yapmadan erken ayrıldı. Raporlar, Trump'ın daha sonra yetkililerine, itirazlarına rağmen Ukrayna heyetini Beyaz Saray'dan çıkarmaları talimatını verdiğini gösteriyor.

1 Mart'ta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, önceki gün Beyaz Saray'da yaşanan hararetli bir tartışmanın ardından Zelensky'yi Trump ile ilişkileri onarmaya çağırdı.

Bu arada İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İngiltere ve Fransa'nın kamuoyundaki tartışmanın ardından ABD'ye sunulmak üzere Ukrayna ile bir ateşkes planı üzerinde çalışmayı kabul ettiğini söyledi.

İnsanlar Ne Diyor

Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee, X'teki bir gönderide "NATO'dan çıkmak için iyi bir zaman" dedi.

Makroekonomik ve jeopolitik eğilimler araştırmacısı Christian Takushi, sosyal medyada yaptığı bir gönderide "ABD Senatosu'ndaki Ukrayna'nın en önemli müttefikinin (Bay Graham) fikir değişikliği Avrupa'da hafife alınmamalı. Şimdi diğer önemli liderler de aynı şeyi yapıyor ve ABD'nin derhal NATO'dan çekilmesini talep ediyor." dedi.

Sırada Ne Olacak

Bu yorumlar ittifakın geleceğiyle ilgili tartışmaları körükledi ve ABD dış politikasında büyük bir değişimi vurguladı.

Trump yönetiminin Musk'ın desteğini kabul edip etmediği ya da Musk'ın etkisinin ABD'nin gelecekteki dış politikasını şekillendirmede rol oynayıp oynamayacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Newsweek

• 1 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Hayko Cepkin'den, kendisini hedef alan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral'a yanıt: 'Sağ ya da sol faşizmleri kafice yaşadım...'

• 2 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Batı artık Çin'in süper güç statüsünü görmezden gelemez

Bir ay kadar önce, konuşmacılardan birinin konuğu olarak Cambridge'deki göz alıcı Tanner Konferansı'na davet edildim. Konu, Çin gücünün her alanda artmasıyla Batı'nın geleceğinin ne olacağıydı. Benim çevremde Çin'e karşı baskın duygular, bu devletin düşmanlığına, insanlık dışılığına ve tehdidine dair açık kanıtlara ve bizi tamamen yutacakları bir dünya savaşı olasılığına dayanan şüphe ve düşmanlıktır.

Bu nedenle, Cambridge'in Çin sevgisinin ne kadar yoğun bir şekilde merkezi olduğunu hatırladığımda kendimi sudan çıkmış balık gibi hissettim. Tüm İngiltere üniversitelerinde olduğu gibi, önemli bir Çinli öğrenci grubu (2.000, temsil edilen en büyük tek yabancı ülke) var; araştırma ortaklıkları ve Çin'den öğrencileri başvurmaya teşvik eden bir dizi plan var.

Akşam yemeğinde, Cambridge kolejini Çinli okul öğrencilerine pazarlamaya kendini adamış çok hoş bir beyefendinin yanına oturdum.

Elbette, Cambridge'in Çin'e olan yakın bağları ve sıcaklığı, Çinli öğrencilerin Cambridge bilim ve teknoloji güç merkezine yaptığı katkılardan ayrılamaz. STEM konularında çok başarılılar ve orantısal olarak yüksek bir sayı, Cambridge bölgesine "Silikon Fen" adını veren yapay zeka, robotik ve genetik alanındaki girişimleri kuruyor veya bu girişimlerde çalışıyor.

Aynı kişiler Cambridge ile Çin'in inovasyon merkezleri arasında bir köprü görevi görüyor. Her iki tarafta da sırtlar iyice kaşınıyor.

Cambridge'deki akşamım bir kültür şokuysa, son birkaç hafta bu şoku sürdürdü, Çin'in ilerlemeleri, gücü ve kral yaratmaya yönelik askeri girişimleri hakkındaki haberlerle kakofonikti.

Artık Çin'in ticari ve jeopolitik manzaraya yönelik acımasız, hızlı tempolu ve ölümcül ciddi müdahalelerinden başka yöne bakmak imkansız. Ukrayna savaşındaki son çirkin oyun, Ukrayna istihbaratına göre Çin'in Rusya'ya silah tedarik etmesidir ve bu kimseyi şaşırtmayacaktır.

Bu arada, geçen hafta Amazon'un büyük Çinli rakibi Jingdong'un, sizin veya benim hiç duymamış olabileceğimiz, ancak her geçen gün büyüyen bir dev olan, İngiltere'ye gözünü diktiğini okudum. Yılda 120 milyar sterlinlik göz yaşartıcı geliriyle, Ocado, Lidl, Amazon ve hatta Holland ve Barrett'tan personel kaçırıyor.

BYD gibi Çinli elektrikli otomobil şirketleri, yurtdışındaki diğer tüm üreticileri geride bırakıyor ve henüz İngiliz olmasa da Amerikan yollarında yaygın olarak görülüyor. Çin'in ChatGPT'ye cevabı olan DeepSeek'e gelince, o da hiçbir yere gitmiyor. Siyasi podcaster ve eski Cambridge siyaset profesörü David Runciman'ın yakın zamanda yazdığı gibi, "Vay canına!... Akıl almaz." OpenAI gibi pazar liderlerine yatırılan tüm paraya rağmen, DeepSeek Batılı sohbet robotlarının yapamadığı her şeyi yapabiliyor.

Hatta, ya da daha doğrusu özellikle benim gibi bir Çin düşmanı için, iki seçeneğimiz olduğu apaçık ortada: Çin konusunda gerçekçi olalım ya da acı çekelim. Terörizm ve İsrail gibi konularda gazetenin birkaç aklı başında insanından biri olan kıdemli New York Times köşe yazarı Tom Friedman'ın bir podcast'ini dinledim. Friedman, Çin'i sadece bir düşman olarak görmenin "büyük bir hata" olduğunu söylüyordu.

Ülkeye yeni gelmiş ve teknolojik ilerlemesine hayranlığını dile getirmiş olan Friedman, uzun zamandır Çin yanlısıydı ancak yine de söylediklerinin açıkça yanlış olmadığı ortadaydı.

Çin olduğu gibi görülmeli ve buna göre davranılmalıdır. Değerlerimizi ve düşman statüsünü sayısız kez kötüye kullanması konusunda temkinli ve açık sözlü kalabilmek için kendimizi çarpıtmayı öğrenmeliyiz... ancak aynı zamanda gerçekçi davranmalıyız. Çin'in her yerde ve her şeyde olmadığını iddia edebileceğimiz bir zamana geri dönmenin bir faydası yok.

Daha birkaç yıl önce, Covid sırasında, yer sonunda kendi otoriterliğiyle kendini dikmiş ve geri kalmış bir yer olma riskini almış gibi görünüyordu.

Ancak şimdi, ziyaret eden herkes aynı şeyi söylüyor gibi görünüyor. Çin, Batı'yı toz içinde bırakıyor. Kim şaşırabilir ki? Sonuçta, kültürel çöküşümüz, geleceği kazanmak için kendimizi sıkı çalışmaya ve inovasyona atmak yerine, aptalca sorunlar tepesinde sürekli ölmemize yol açtı. Hoşgörülü, saçma yönetim, eyaletlerimizin fakir olması anlamına geliyor ve bu da Çin'in Batı'yı hızla geride bıraktığı robotik ve çip üretimi gibi alanlarda daha az fon ve yatırıma yol açıyor.

Görünüşe göre Trump, Çin'e uyguladığı çılgın %145'lik tarifelerden geri adım atıyor ve görünüşe göre - piyasalar acı içinde inlerken - politikanın Amerika'nın Çin'e göre ekonomik rolünün gülünç bir şekilde küçümsenmesi olduğunu ve dolayısıyla sıradan Amerikalılar'ı yoksullaştırmanın ve ticareti durdurmanın acil bir yolu olduğunu fark ediyor.

Kaynak: The Telegraph

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump, 1. Gün ekonomiyi iyileştirme sözü verdi. Amerikalılar hala bekliyor.

Ekonomik merdivenin en alt basamağından, sertifikalı hemşire asistanı Traci Dixon, milyarder Başkan Donald Trump'ın oturduğu Beyaz Saray'a doğru çok yol kat ediyor gibi görünüyor.

Missouri, Independence'lı kadın, 20 yıldan uzun süredir faturalarını ödemek, ailesini beslemek ve çocuklarının okula gitmesini sağlamak için mücadele ediyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi başkanların gelip geçtiğini gördü, ülke ekonomisinin iniş çıkışlarını kutladı ve bunlardan acı çekti ve çocuklarını ve torunlarını büyütürken karısını yanında tuttu.

Ancak Trump'ın hızlı bir ekonomik toparlanma vaatlerine rağmen, hayatın şu andan daha zor olmadığını söyledi.

Seçim Günü'nde uzun bir vardiyada çalışan ve geçen yılki başkanlık seçiminde oy kullanmayan 37 yaşındaki Dixon, "Bu yılın her şey için dramatik bir değişim olacağını hissettim" dedi. "Ama daha nisan ayındayız ve tüm bu karanlık çoktan başladı."

Trump'ın ikinci kez yemin etmesinden yaklaşık 100 gün sonra, tüketici ve iş dünyası hissiyatı yaygın federal işten çıkarmalar, ping-pong oynayan borsa ve başkanın ara ara gelen tarifeleri nedeniyle kasılıyor.

Önde gelen ekonomistler ABD'nin bir resesyona girebileceğini öngörüyor ve milyonlarca Amerikalı, kredi kartı faturaları ve araba ödemelerinin giderek artan dağının altında gömülürken, benzin ve bakkalın yüksek maliyetiyle mücadele ediyor.

İş dünyası liderleri birkaç haftalık tutarlı politika için çaresiz, çiftçiler federal gıda fonu sözleşmelerinin kuruduğunu gördü ve ülke çapındaki kar amacı gütmeyen kuruluşlar Beyaz Saray harcamaları azaltırken personel çıkarıyor.

JPMorgan analistlerine göre, özellikle Trump'ın tarifeleri ekonomiye geniş bir belirsizlik getirdi ve bazı işletmeler bu ek maliyetleri, daha yüksek fiyatlar beklentisiyle büyük biletli ürünler satın almak için acele eden tüketicilere yansıttı.

Kampanya vaatlerini yerine getirmek

İlk olarak görevdeki Başkan Joe Biden ve ardından Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile mücadele ederken Trump, ülke ekonomisinde büyük değişiklikler vaat etti ve bunlardan bazılarını yerine getiriyor.

Tarife tehditleri nedeniyle Apple, Johnson & Johnson ve Abbott Labs gibi bazı büyük şirketler, otomobil, bilgisayar çipi ve ilaç üretmek için yeni fabrikalara yüzlerce milyar dolar yatırım yapacaklarını duyurdu.

Borsa Trump döneminde dalgalandı ‒ göreve geldiğinden beri yaklaşık %9 düştü ve siyasi yelpazedeki insanların 401K'larından ve emeklilik hesaplarından milyarlarca dolar silindi. Ancak başkanın destekçilerinin çoğu kararlılığını sürdürüyor.

Massachusetts'teki Cape Cod'da, iki kez Trump'a oy veren 22 yaşındaki James McMorrow, benzin fiyatlarının düşmesini takdir ettiğini söyledi ‒ artık eski BMW sedanını doldurmak için 90 dolar yerine 60 dolar harcıyor. Seçimden önce McMorrow haftada 40 saat inşaat işinde çalıştı, ardından bir restoranda garson olarak önlük giydi.

Şimdi, daha önce kazandığından %50 daha fazla maaş ödeyen daha iyi bir inşaat işi olduğunu ve bunun ona saatte 18 dolarlık garsonluk işini bırakma olanağı sağladığını söyledi.

"Yaptığı her şeyin doğru yönde ilerlediğini söyleyemem ama genel olarak iyi gidiyor gibi görünüyor," dedi. "Harris ile hiçbir şeyin değişmeyeceğini ve hiçbir şeyin değişmeyeceği için daha da kötüleşeceğini düşünüyorum."

McMorrow, göçmenlik görevlilerinin Cape'in iş gücünün önemli bir bölümünü oluşturan Brezilyalı göçmenleri gözaltına alıp sınır dışı etmesini izlemekten üzüntü duyduğunu söyledi. Bölgenin Portekiz balıkçılık mirası uzun zamandır Brezilyalıları balık tutmaya veya inşaatta çalışmaya çekiyor ve McMorrow bunların çoğunu arkadaşı olarak gördüğünü söyledi.

"Sınır dışı edilen çok sayıda iyi insan var ve ben bundan hoşlanmıyorum," dedi. "Keşke kötüleri ayıklamanın daha iyi bir yolu olsaydı ve Trump herkesi kandırıyor. Ne yazık ki, buna değdiğini gerçekten düşünüyorum."

'Fiyatları hemen düşüreceğim'

Trump özellikle 1. Günden itibaren enflasyonu bitirmeyi, petrol sondajını genişleterek 12 ila 18 ay içinde enerji faturalarını yarıya indirmeyi ve gıda maliyetlerini hemen düşürmeyi vaat etti.

Trump seçim kampanyası sırasında "Kazandığımda fiyatları hemen düşüreceğim" dedi.

Geçtiğimiz yıl ülke çapında yüzlerce seçmenle yapılan röportajlarda, USA TODAY muhabirleri Trump'ı destekleyenlerin büyük çoğunluğunun onun ekonomi için en iyi kişi olduğuna inandığını buldu. Politikalarının daha yüksek ücretlere, daha düşük fiyatlara ve daha uygun fiyatlı konutlara yol açacağına güvendiklerini söylediler.

McMorrow'un aksine, Dixon henüz çok fazla rahatlama görmediğini söyledi.

Benzin fiyatlarına karşı özellikle hassas - ailesi çalıştığı yerden 15 mil uzakta çift genişlikte bir karavan kiralıyor ve 2013 Nissan Pathfinder'ının deposu çok pahalı olduğu için bazen işe hasta olduğunu söylüyor. Ailesinin eski dairesi çok daha küçüktü ama işe daha yakındı.

"Günümüzde yaşamak çok zor," dedi Dixon. "20 yıl önce her şeyin hala zor olduğunu hissediyorum, ancak daha kolaydı."

Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, enflasyon Mart ayında hafifçe yavaşladı - Şubat ayındaki %2,8'e kıyasla %2,4 arttı - bu da genel olarak fiyatların %0,1 düştüğü anlamına geliyor, büyük ölçüde benzin fiyatlarındaki %10'luk düşüşten kaynaklanıyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, uçak biletleri de dahil olmak üzere seyahat masrafları da kısmen Amerikalılar tatil planlarını geri çektiği için düştü.

Seçim kampanyası sırasında Trump özellikle benzin fiyatlarını galon başına 2 doların altına düşürme sözü verdi. AAA, Nisan ortasındaki ulusal benzin fiyatı ortalamasının Mart ayındaki 3,08 dolardan artarak 3,22 dolar olduğunu ancak bir yıl önceki 3,61 dolardan düştüğünü bildirdi. Son zamanlardaki en yüksek seviye, Amerikalıların pandemi sonrası yollara çıkmasıyla 2022 yazında galon başına yaklaşık 4,75 dolardı.

Belirsizlik Trump'ın popülaritesini etkiliyor: Pew Araştırma Merkezi'nin yeni anketine göre, çoğu Amerikalı artık Trump'ın ekonomiyi nasıl idare ettiğine dair çok az veya hiç güvenmiyor.

Trump'ın anket sonuçları düşüyor

Geçtiğimiz Kasım ayında, Amerikalılar %59'a %40 oranında Trump'ın ekonomik politika konusunda iyi kararlar alma becerisine çok veya biraz güvendiklerini söyledi. Yeni ankette, bu değerlendirme tersine döndü. Şimdi, %54'ü ekonomiyi idare etme konusunda çok az veya hiç güven duymadıklarını söylerken, %45'i güveniyor.

Demokratlar Biden ve Harris, kendi kampanyaları sırasında, COVID-19 salgınından sonra diğer büyük uluslara göre daha iyi durumda olan Amerikan ekonomisini desteklemek için aldıkları önlemleri sık sık tartıştılar.

Bu arada Trump, yumurta, benzin, yiyecek ve araç sigortası fiyatlarının fırladığını gören Amerikalıların duygularına odaklandı. Trump onlara her şeyi hızlı bir şekilde düzeltebileceğine dair güvence verdi.

Bunun yerine, finans uzmanları Trump'ın başkanlık hakkında önemli bir gerçeği keşfediyor olabileceğini söylüyor: Fiyatları düşürmek zor ve borsayı çökertmek korkutucu derecede kolay.

Trump'ın tarifelerle ilgili "Kurtuluş Günü" duyurusunun ardından hisse senetlerinin düşmesinden haftalar sonra, Federal Rezerv başkanı Jerome Powell, Trump'ın yaklaşımının daha yüksek maliyetlere, daha yüksek enflasyona ve artan işsizliğe yol açacağı konusunda uyarmaya başladı. Trump Powell'a saldırdığında borsa düştü ve onu kovma tehditlerinden vazgeçtiğinde yükseldi.

Trump, Amerikalılara inançlarını korumaları çağrısında bulundu: "SAKİN OLUN! Her şey yoluna girecek. ABD her zamankinden daha büyük ve daha iyi olacak!" dedi 9 Nisan'da sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda.

"Tıp" şimdi acıya neden oluyor

Ülke çapında, önde gelen Cumhuriyetçi milletvekilleri, başkanın planlarının düşük vergiler ve sınırlı hükümet tarafından yönlendirilen yeni bir Amerikan refahı dönemini başlatacağından emin olduklarını söylüyorlar, bu kısa vadede acı anlamına gelse bile.

Onlar, jenerik ilaçlardan gemilere kadar her şeyin Amerikan üretiminin on yıllardır boşaltılmasının tersine çevrilmesinin kaçınılmaz olarak 100 günden fazla süreceğini söylediler.

Biden genellikle düşük gelirli Amerikalılara hedefli yardım sağlayan ve ekonomiyi aşağıdan yukarıya inşa eden politikalara öncelik verirken, seçmenler Trump'ın hükümetin boyutunu küçültme planını destekledi. Bahşiş, fazla mesai ve Sosyal Güvenlik vergilerini kaldırmayı ve ilk döneminde geçirilen, öncelikli olarak zenginlere fayda sağlayan vergi kesintilerini sürdürmeyi vaat etti.

Trump, gümrük vergisi politikasının ülke için büyük bir servet yaratacağını ve vergi oranlarının daha da düşmesine olanak tanıyacağını savunuyor.

Trump, Nisan ayının başlarında Truth Social'da "GÜMRÜK POLİTİKAMIZ konusunda gerçekten iyi gidiyoruz. Amerika ve Dünya için çok heyecan verici!!! Hızla ilerliyor," diye yazdı.

Ancak veriler, Trump'ın uyguladığı "ilacın" şu anda Amerikalılara acı verdiğini gösteriyor.

Yale Bütçe Laboratuvarı, ortalama bir hanenin Trump'ın özellikle gıda ve giyimi etkileyen tarifeleri nedeniyle bu yıl 3.800 dolar daha ödeyeceğini öngörüyor.

Borsa piyasasını sarsmak, araba ve ev fiyatlarını yükseltmek ve market maliyetlerini hızla düşürememek, toplu hane borcunun şu anda 18 trilyon doları aştığı bir ülkede hasara katkıda bulunuyor.

United Way'de, hükümetin vergi mükelleflerine milyarlarca dolarlık teşvik parası dağıttığı COVID-19 salgınından bu yana yardım talepleri artıyor. Geçtiğimiz yıl, ulusal kar amacı gütmeyen kuruluşun 211 çağrı hizmeti, listenin başında konut, yiyecek ve kamu hizmetleri olmak üzere 16,8 milyondan fazla yardım talebi aldı.

Bu yılki çağrı hacmi daha da artma yolunda olabilir. United Way yetkilileri, arayan herkese hizmet verdiklerini ve hem doğal afetlerin hem de kişisel krizlerin her siyasi görüşten insanı etkilediğini belirtti.

United Way CEO'su Angela Williams, 211 çağrı hacmi hakkında "Bu, topluluklar içinde çok ayrıntılı düzeylerde neler olup bittiğine dair bir can simidi" dedi. "Yiyecek veya faturaları ödemek için paramızın olmamasının insanlar üzerindeki duygusal yıpranmayı, ruh sağlığı etkisini ve travmasını göz ardı etme eğilimindeyiz. İnsanlar yardım istemek için fazla gururlu."

Missouri hemşire yardımcısı Dixon, yardım isteyenlerden biriydi. Kendisi ve eşi tam zamanlı çalışsalar da, 2022'de işe daha uzak bir mesafede kiraladıkları üç yatak odalı, iki banyolu karavan, iki yıl boyunca altı kişiyi sıkıştırdıkları önceki iki yatak odalı dairelerinden ayda 750 dolar daha pahalı.

Okullar açıkken çocukların günde iki öğün yemek yiyebilmesinden dolayı kendini şanslı sayıyor.

"Yaşam maliyeti artıyor olsa da maaşım artmıyor. Her zamankinden daha çok çalışıyorum ama..." dedi, sesi kısıldı. "Sahip olduğumuz işlere sahip olduğumuz için şanslıyız ama birçok yer zam vermiyor."

"Zamanlar zor."

Ülke çapında, Amerikalılar giderek daha fazla ev sermayesi kredi hatlarından para çekiyor, kredi kartlarını kapatıyor veya şimdi satın al, sonra öde hizmetlerine yöneliyor. New York Federal Rezervi, kredi kartı gecikmelerinin on yıldan uzun süredir görülmemiş seviyelere ulaştığını ve genel kredi kartı bakiyelerinin bir yılda %7'den fazla arttığını bildirdi.

Chicago'dan 50 yaşındaki Aaron Washington, "Zamanlar zor. Zamanlar gerçekten zor," dedi.

Washington, yaklaşık iki yıl önce fiyatlar yükseldiğinde ve ailenin geliri azaldığında ailesinin Kaliforniya'daki evini haciz nedeniyle kaybetti. Ülkeyi dolaşıp iş ararken bağımlılıkla mücadele ederek arabasına taşındı.

Washington, Chicago'da bir trenin önünde hayatına son verme tehlikesiyle karşı karşıya kalmadan önce yaklaşık iki yıl boyunca ülke çapında dolaştığını söyledi.

Bir müdahale ekibi onu stabilize etti ve ardından bir konut uyuşturucu tedavi merkezi bulmasına yardımcı oldu. Şu anda köprü konutlarında yaşıyor ancak yakın zamanda çalışırken yaralandı. Yaşlandıkça vücudunun bir zamanlar faturaları ödeyen endüstriyel paketleme işlerini kaldıramadığını söyledi.

Hükümet kesintilerinin kendisine yardım eden kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ve sağlık hizmetlerine zarar vereceğinden endişe ettiğini söyledi, ancak hükümetin tüm çözümlere sahip olduğundan da şüpheci. Tanrı'nın lütfu ve ayık kalmak için kendi sıkı çalışması sayesinde kendini toparladığını söyledi.

Ancak tipik emeklilik yaşına yaklaşırken gelecek konusunda iyimser değil.

"Bana göre ekonomi karanlık ve tehlikeli bir sokak gibi, dünyadaki tüm az paranızla, kafanıza sopayla vurulmamayı umarak yürüyorsunuz," dedi. "En alttaysanız, şu anda toparlanmak çok daha zor. Önümüzdeki 10 yıl içinde orta sınıfa ulaşabileceğimi hayal edemiyorum."

Kaynak: USA TODAY

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.