Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

En Son Politik Haberler (Türkiye ve Dünyadan)

Featured Replies

  • 2 hafta sonra...
  • Cevaplar 129
  • Görüntü 84,3b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Trump, 1916'dan bu yana müttefik bir ülkeye yapılan ilk ABD kara harekatı emrini vererek orduyu Meksika'ya gönderiyor

Başkan Donald Trump'ın 8 Ocak 2026'da Fox News'te yaptığı "Artık kartellerle ilgili olarak karada da operasyonlara başlayacağız" açıklaması, Meksika'da şok etkisi yarattı ve 1916 Pancho Villa Seferi'nden bu yana müttefik Meksika topraklarında ilk ABD kara askeri operasyonlarına işaret eden dramatik bir tırmanmayı gösterdi. Bu tehdit, ABD Delta Force operatörlerinin Caracas'ta Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'yu yakalamasından sadece birkaç saat sonra geldi ve Washington'ın Latin Amerika'da derin operasyonlar yürütmeye istekli olduğunu gösterdi.

Denizden Karaya: Trump'ın Genişleyen Savaşı

Eylül 2025'te başlatılan Güney Mızrağı Operasyonu, ABD Güney Komutanlığı'na göre Karayipler ve doğu Pasifik'te 35'ten fazla deniz operasyonu gerçekleştirdi ve 115'ten fazla şüpheli uyuşturucu kaçakçısını etkisiz hale getirdi. Trump, bağımsız bir doğrulama olmaksızın, deniz yoluyla taşınan uyuşturucuların neredeyse %97'sinin ele geçirildiğini iddia etti, ancak doğrulama kuruluşları bu rakama itiraz ediyor. Şimdi, Trump'ın kamuoyu önünde kara operasyonları tehdidinde bulunmasıyla, odak noktası Sinaloa, Jalisco ve sınır eyaletlerindeki kartel kalelerine kayabilir; buralarda fentanil üretimi, ABD'de yılda 100.000'den fazla aşırı doz ölümüne neden oluyor.

Beyaz Saray, 20 Şubat 2025'te belirlenen altı Meksika karteli için (Sinaloa, Jalisco Yeni Nesil (CJNG), Kuzeydoğu, Körfez, Birleşik Karteller ve Michoacán Ailesi) Yabancı Terör Örgütü (FTO) tanımlamaları altında potansiyel askeri eylemi haklı çıkarıyor. Bu etiketler, kartelleri IŞİD gibi gruplarla eşdeğer tutuyor ve genellikle terör örgütlerine ayrılan askeri müdahalelere olanak tanıyor.

Venezuela Operasyonu Bir Örnek Teşkil Ediyor

Caracas'taki Mutlak Kararlılık Operasyonu potansiyel bir model sunuyor: 150 uçak, Delta Force ekipleri ve Venezuela hükümeti raporlarına göre yaklaşık 70-100 kayıp. Bu kentsel derin operasyon başarısı, Trump'ı 48 saat içinde Meksika operasyonlarını tehdit etmeye sevk etti. Askeri analistler, liderlik bileşikleri, Sinaloa ve Jalisco'daki fentanil laboratuvarları, Manzanillo ve Lázaro Cárdenas gibi Çin öncü madde ithalat limanları, sınır kaçakçılık merkezleri ve silah depoları da dahil olmak üzere düzinelerce potansiyel hedefi belirliyor. Hızlı konuşlandırma için hazır durumda bulunan varlıklar arasında F-35 ve F-22 savaş uçakları, MQ-9 Reaper insansız hava araçları, EA-18G Growler elektronik harp uçakları, USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubu ve Teksas, Arizona, New Mexico veya Kaliforniya'dan saatler içinde harekete geçebilecek ABD merkezli özel harekat kuvvetleri yer alıyor.

Meksika'nın Meydan Okuyan Tepkisi

Başkan Claudia Sheinbaum, Trump'ın Meksika topraklarında ABD askeri müdahalesi için yaptığı teklifleri kamuoyu önünde reddetti. Trump, asker konuşlandırmak için izin istediğini doğruladı, ancak Sheinbaum bunu reddetti. Venezuela baskını ve Trump'ın tehditlerine yanıt olarak Meksika, sınıra 10.000 Ulusal Muhafız askeri konuşlandırdı, uyuşturucu kaçakçılarının iadesini hızlandırdı ve Şubat 2025'te 1,6 ton kokain ele geçirilmesi de dahil olmak üzere ABD yetkilileriyle koordineli olarak üst düzey operasyonlar gerçekleştirdi.

Sheinbaum, yabancı askeri operasyonları Meksika topraklarında açıkça yasaklayan anayasa değişikliklerini ilerletirken, aynı zamanda ekonomik olarak Amerika Birleşik Devletleri ile uyum sağlamaya çalışıyor. Yönetimi, Temmuz 2026'daki USMCA incelemesinden önce Çin mallarına %5-50 oranında gümrük vergisi uygulayarak, egemenliği savunurken iş birliğini göstermeye çalıştı. Bir Meksikalı yetkili, ABD medyasına özel olarak, Venezuela baskınının ülkelerini doğrudan Trump'ın hedef listesine yerleştirdiğini söyledi.

Hukuki ve Diplomatik Mayın Tarlası

Müttefik bir ülke içinde kara operasyonları, deniz operasyonlarından keskin bir şekilde farklılık gösterecek, sivil kayıp riskini katlanarak artıracak ve potansiyel olarak uluslararası hukuku ihlal edecektir. Senato, 8 Ocak 2026'da, Venezuela operasyonunun ardından tek taraflı askeri eylemi kısıtlamayı amaçlayan bir Savaş Yetkileri Kararını 52-47 oyla kabul etti. Yönetim, yabancı terör örgütü tanımlamalarını ve 15 Aralık 2025 tarihli, fentanili kitle imha silahı olarak tanımlayan başkanlık kararnamesini yasal gerekçe olarak gösteriyor, ancak uzmanlar bu yetkilerin, rıza olmadan egemen müttefik topraklarındaki saldırıları kapsayıp kapsamadığını sorguluyor.

Temmuz 2024'te lideri Ismael "El Mayo" Zambada'nın ABD'de tutuklanmasından bu yana parçalanmış olan Sinaloa Karteli ve Meksika'nın 32 eyaletinin 27'sinde dronlar ve ağır silahlarla faaliyet gösteren CJNG, fentanil üretimini ve yılda 30.000'den fazla Meksikalının hayatına mal olan şiddeti körüklüyor. Ancak birden fazla eyalette askeri operasyonlar, Meksika güvenlik güçleriyle çatışma riskini ve ABD müdahalesine karşı çıkan %78'lik kamuoyunu daha da alevlendirme riskini taşıyan sürekli kampanyalar gerektirecektir.

Ekonomik Riskler

İki ülke arasındaki ticaret yıllık 780 milyar dolara yaklaşıyor ve bu durumun bozulması potansiyel olarak felaket olabilir. Kara operasyonları USMCA'yı bozabilir, misilleme gümrük vergilerini tetikleyebilir, üretim tesislerinin ülkeden ayrılmasına yol açabilir ve Kuzey Amerika tedarik zincirlerini istikrarsızlaştırabilir. Beyaz Saray, askeri eylemin otuz yıldır inşa edilen ekonomik entegrasyonu mahvedebileceği konusunda uyarıda bulunan iş gruplarından baskı görüyor. Bundan Sonra Ne Olacak?

13 Ocak 2026 tarihi itibariyle, herhangi bir kara saldırısı gerçekleşmedi ve resmi bir konuşlandırma emri verilmedi. Trump'ın tehditleri hâlâ sadece tehdit olarak kalıyor; bunlar Meksika'yı daha agresif kartel karşıtı eylemlere zorlamak için tasarlanmış tehditler. Meksika, tutuklamalar, iadeler ve sınır güvenliği önlemleri yoluyla görünür kolluk kuvvetleri başarıları sergilemek için yarışıyor; yeterli iş birliğinin, yüzyılın en cesur ve en tehlikeli ABD kartel karşıtı müdahalesini önleyebileceğini hesaplıyor.

Soru artık Trump'ın Meksika topraklarına saldırma yeteneğine sahip olup olmadığı değil – Venezuela operasyonu bunu kesin olarak kanıtladı. Soru, Sheinbaum'un diplomatik stratejisinin, Trump tehditlerini gerçekleştirmeden önce Washington'ın taleplerini karşılayıp karşılayamayacağı ve potansiyel olarak Kuzey Amerika'nın güvenliğini ve egemenliğini nesiller boyu yeniden şekillendirecek bir sınır krizini tetikleyip tetiklemeyeceğidir.

Kaynak: Veuer

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Trump'ın son gümrük vergisi politikasındaki U dönüşü küresel piyasalarda bir yükselişe yol açıyor ve 'TACO ticareti' hakkındaki tartışmaları yeniden canlandırıyor.

Trump'ın birçok Avrupa ülkesine ek gümrük vergileri uygulama tehditlerinden geri adım atmasının ardından küresel piyasalar rahatladı.

Bu haber ve piyasa tepkisi, yatırımcılar arasında "TACO" veya "Trump Her Zaman Geri Adım Atar" (Trump Always Chickens Out) söylemini yeniden canlandırdı.

Bir piyasa gözlemcisi Perşembe günü, "Donald Trump'ın TACO zili bir kez daha çaldı, bu da finans piyasalarını oldukça sevindirdi" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşından son geri adımı, uluslararası varlık piyasalarında bir yükselişe neden oldu ve yatırımcıların "TACO" ("Trump Her Zaman Geri Adım Atar") söylemini yeniden gündeme getirdi.

Çarşamba akşamı İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda CNBC'den Joe Kernen'e konuşan Trump, haftalarca ABD için ilhak etmeyi talep ettiği Grönland konusunda "bir anlaşma konseptine" sahip olduğu için Avrupalı müttefiklerine uygulayacağı gümrük vergilerinden geri adım attığını söyledi.

Arktik adayı "satın alma" girişimine karşı çıkan sekiz Avrupa ülkesine %10'luk gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu. Bu vergiler 1 Haziran'dan itibaren %25'e yükselecekti.

Avrupa, yeni gümrük vergilerine karşı "sarsılmaz" bir yanıt vereceğini taahhüt etmişti ve Salı günü hisse senetleri, tahviller ve ABD doları, yatırımcıların yeni bir ticaret savaşı olasılığı konusunda panik yapmasıyla keskin bir düşüş yaşamıştı.

Ancak Wall Street'in ana endeksleri, Trump'ın Çarşamba günü geri adım atmasının ardından yükseldi ve hisse senedi vadeli işlemleri Perşembe sabahı bu kazançların devam edeceğine işaret etti. Bu toparlanma küresel çapta yayıldı ve Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri de bölgesel piyasalar Perşembe günü yeniden açıldığında yükseldi.

TACO ticaretinin geri dönüşü mü?

Küresel yükselişin ortasında, 2025'te yatırımın temel unsurlarından biri olan "TACO" ticareti yeni yıla girdi.

Bu ifade, başkanın yoğun vergiler uygulama tehdidinde bulunma, ancak daha sonra bunları hafifletme, erteleme veya iptal etme geçmişine atıfta bulunuyor. Bu ifade, geçen yıl Nisan ayında Trump'ın gümrük vergileriyle ilgili "kurtuluş günü" duyurusunun piyasaları şok etmesinin ardından ortaya atılmıştı, ancak yatırımcılar sonunda geri adım attığında onun sözlerini yerine getirme konusunda şüpheci oldular. Daha sonraki ABD ticaret politikası duyurularına piyasa tepkileri daha az şiddetli oldu veya daha hızlı toparlanmalar görüldü.

AJ Bell yatırım direktörü Russ Mould, bugünkü piyasa hareketlerini geçen yıl görülenlere benzetti. "Donald Trump'ın 'TACO' (Tehdit Et ve Geri Adım At) taktiği bir kez daha işe yaradı, bu da finans piyasalarının sevinmesine neden oldu," dedi Perşembe sabahı yayınladığı bir notta. "Trump'ın tehditlerinden geri adım atma konusunda bir geçmişi var... Nisan 2025'teki kurtuluş günü piyasa dalgalanması ile şimdiki durum arasında birçok benzerlik var.

"Her iki durumda da Trump agresif bir tavır aldı ve ardından finans piyasaları dalgalanınca geri adım attı."

Ancak Mould, piyasaların "en yüksek vitese geçmek" yerine dengeyi yeniden kazanıyor gibi görünmesiyle, bazı kalıcı ihtiyat işaretlerinin hala mevcut olduğunu da ekledi.

"Altın rallisi nefes aldı, ancak metalde büyük bir satış dalgası olmaması dikkat çekiciydi," dedi. "Bu, yatırımcıların portföylerinde bazı güvenlik unsurlarını korumaya istekli olduklarını gösteriyor. Sağlık ve tütün hisseleri de revaçtaydı; bu normalde piyasaların toparlandığı bir günde değil, endişe duyulan bir günde bekleyeceğiniz bir durum."

Varlık yönetimi devi Ninety One'ın gelişmekte olan piyasa kurumsal borçlarından sorumlu eş başkanı Alan Siow, Perşembe günü CNBC'ye verdiği demeçte, "TACO" zihniyetinin kurtuluş gününden sonra görülen riskli varlık rallisinin itici gücü olduğunu ve bunun piyasaları hala etkiliyor gibi göründüğünü söyledi.

"Bunun değiştiğine dair henüz bir kanıtımız yok, ancak Davos'taki son iki günde, küresel liderlerin söylemlerinden, politika düzeyinde bir şeylerin sertleştiğini ve belki de kalıcı olarak değiştiğini gördük; bu da iş ve yatırım planlarındaki değişiklikler yoluyla daha geniş ekonomiye yansıyacak," dedi.

"Gerçeklik kısa vadede TACO olarak kalsa bile, belki de artık temel davranışlarda kalıcı bir değişiklik göreceğiz - ancak dürüst olmak gerekirse, son gelişmelerin ne kadar hızlı ilerlediği göz önüne alındığında, bunu söylemek için henüz çok erken."

Londra merkezli varlık yönetimi firması Kingswood Group'un genel müdürü ve yatırım yönetimi ve tekliflerinden sorumlu başkanı Paul Surguy, piyasaların Beyaz Saray'ın bazı politikalarına olumsuz tepki verdiğini, ancak bu tepkilerin kurtuluş gününden bu yana genellikle daha az belirgin hale geldiğini söyledi.

"İlk pozisyon - daha sonra daha kabul edilebilir bir anlaşma yapılacağı görüşüyle en kötü senaryonun açıklanması - Grönland hakkındaki yorumlarda tam olarak gördüğümüz şey," dedi CNBC'ye gönderdiği bir e-postada. "Şu ana kadar 'çerçeve' anlaşmasıyla ilgili çok az ayrıntı açıklandı." Bununla birlikte, daha uzlaşmacı bir tonla, piyasalar olumlu tepki verdi."

BRI Wealth Management'ın yatırım bölümü başkanı Toni Meadows, TACO ticareti konusunda daha şüpheci bir tavır sergileyerek, yatırımcıları Grönland "anlaşması" hakkındaki ayrıntıları ve Avrupa'nın tepkisini beklemeye çağırdı.

Meadows, Trump'ın potansiyel bir Grönland anlaşmasını duyurmasından önce piyasaların başlangıçta "kayıpların bir kısmını veya tamamını telafi edeceğini" söyledi.

"Bir rahatlama var, ancak bu, ABD başkanının kaynak emperyalizmi gündemine dayanarak Amerika için neler elde edebileceğini görmek amacıyla birçok alanda durumu sarsmaya çalıştığı alanlardan sadece biri," diye ekledi.

Meadows, piyasaların ayrıca kredi kartı faiz oranlarına getirilecek tavan sınırlaması gibi Beyaz Saray'ın iç politikalarını da yakından izlediğini belirtti.

"Yatırımcılar [şimdi] muhtemelen ABD'deki şirketlerin kazanç sezonunun etkilerini değerlendirmeye geri dönecekler," dedi. "Ancak bu durum, Trump'ın bir sonraki açıklamasına kadar sürecek."

Kaynak: CNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.