Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 14 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ocak , 2007 Yani azl için halifeden izin alcak halleri yoktu gibi anla..Özür dileyecek birşey varsa anında dilerim ama yok.. Bana yukarıdaki yazıyı yazıp, özür dileyecek birşey varsa dilerim diyen, bir adam vardı. Azl için peygamberden izin alındığını gösterdim. Şimdi o adamın verdiği sözü yerine getirmesini bekliyorum. Saygılar. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Sayın BrainSlapper ne yapmış acaba eğer biraz bilgi verirseniz çok memnun olurum ve bilgi alış verişinde bulunuruz. Barış ve Hoşgörü Dini İslamiyet'in "Dağdan gelip Bağdakini sudan sebeplerle sürmesi ve kıyımdan geçirmesi"ne örnekler... Daha fazlası için google da karşıma çıkan Karabük/Eflani Müftüşüğü web sitesi. Müftülüğün verdiğindan daha fazlası "ateist" sitelerde, "İslami kaynakalara" dayanarak verilmiştir. İslami siteye "itiraz" olmayacağını düşünerek İslami siteden, hatta resmi devlet sitesinden alıntı yaptım. BENİ NADİR VE BENİ KURAYZA GAZVESİ 4210 - Bintu Muhayyisa, babasından naklediyor: "Allah Teala Hazretleri, Peygamberine, yahudilerin tasarladıkları suikasdı bildirince, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: (BrainSlapper'in Notu: Suikast iddiası tamamen halüsinasyondan ibarettir. Allahu Teale Hazretlerinden başka (!!) kimsenin bu suikast iddiasından, hazırlığından haberi yoktur.) "Yahudi erkeklerden kimi yakalarsanız onu hemen öldürün!" ferman buyurdu. Bunun üzerine babam Muhayyısa radıyallahu anh, yahudi tüccarlarından biri olan Şebibe'nin üzerine atılıp öldürdü. Amcam Huvayyısa o sıraada henüz müslüman değildi ve babamdan daha yaşlıydı. Babama hem vuruyor ve hem de: -Ey Allah'ın düşmanı! (Onu nasıl öldürürsün?) Karnındaki yağ belki de onun malından!" diyordu. Babam şu cevabı verdi: "Bana onu yapmamı öyle bir zat emretti ki, eğer seni öldürmemi emretse seni de sağ bırakmazdım." Amcam o esnada müslüman oldu." Ebu Davud Harac 22, (3002). 4211 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Nadir ve Kureyza yahudileri Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm ile savaştılar. O da Beni'n-Nadir'i sürdü. Kureyza'yı yerinde bıraktı. Kureyza'ya ihsanda dahi bulundu. Sonradan onlar da Resûlullah'la savaştılar. Aleyhissalatu vesselam da erkeklerini öldürdü, kadınlarını, mallarını, çocuklarını müslümanlar arasında taksim etti." Buhari, Megazi 14, Müslim; Cihad 62, (1766); Ebu Davud, İmaret 23, (3005). BENİ MÜSTALİK GAZVESİ 4234 - Abdullah İbnu Avn anlatıyor: "Nafi' rahimehullah'a kıtalden önce (yapılan İslam'a) davet hakkında sormak üzere yazmıştım. Bana şöyle yazdı: "Bu, İslam'ın evvelinde idi. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Beni Müstalik'e (önceden haber vermeden ani) baskın yaptı. Onlar ( bu sırada) gaafil haldeydi, hayvanları su kenarında sulamıyorlardı. Mukatillerini öldürdü, çocuklarını ve kadınlarını esir aldı. O gün Cüveyriye'yi de ele geçirmişti." HUNEYN GAZVESİ 4258 - Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Huneyn Gazvesine çıkmayı arzu edince: "Yarınki konaklama yerimiz inşaallah Beni Kinâne Hayfı'dır. Onlar küfür üzerine orada yeminleşmişlerdi" buyurdu." Buhari, Megazi 48, Hacc 45, Fedailu'l-Ashab 39, Tevhid 31; Müslim, Hacc 345, (1314). 4259 - Sehl İbnu Hanzaliyye radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'la Huneyn günü beraber yürüdük. Öğle sonrası oluncaya kadar yürümeyi uzattık. Öğle namazı(nın vakti) girdi. Derken bir atlı geldi. "Ey Allah'ın Resulü! dedi. Ben sizin önünüzden ilerledim. Hatta falan falan dağa çıktım. Bir de ne göreyim! Havazin kabilesi toptan karşımda. Kadınları, develeri, davarları toptan Huneyn'de toplanmışlar" dedi. Aleyhissalatu vesselam tebessüm buyurdu ve: "İnşaallah, yarın bunlar müslümanların ganimetidir!" dedi ve sordu: .... Aleyhissalatu vesselam çok ganimet elde etti. Onu Muhacirler ve Tuleka arasında taksim etti. Ondan Ensâr'a hiç bir şey vermedi. Bunun üzerine Ensariler radıyallahu anhüm (serzenişte bulunup): "Sıkıntı olunca biz çağırılıyoruz. Ama ganimeti bizden başkasına veriyor!" dediler. Bu sözleri Aleyhissalatu vesselâm'ın kulağına ulaşmıştı, hemen Ensarı topladı. "Ey Ensar cemaati! Herkes dünyalıkla dönerken, siz Muhammed aleyhissalatu vesselam'la dönmekten, evinizde onunla beraber olmaktan razı ve memnun değil misiniz?" dedi. Ensar: (BrainSlapper'in notu: kendisine mal, ensara hava ) Buhari, Itk 13, Müslim, Cihad 1, (1730); Ebu Davud, Cihad 100, (2633). Saygılar. Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Barış ve Hoşgörü Dini İslamiyet'in "Dağdan gelip Bağdakini sudan sebeplerle sürmesi ve kıyımdan geçirmesi"ne örnekler... Daha fazlası için google da karşıma çıkan Karabük/Eflani Müftüşüğü web sitesi. Müftülüğün verdiğindan daha fazlası "ateist" sitelerde, "İslami kaynakalara" dayanarak verilmiştir. İslami siteye "itiraz" olmayacağını düşünerek İslami siteden, hatta resmi devlet sitesinden alıntı yaptım. Saygılar. suikaste siz iddiamı dediniz, alıntı yaptıgınız kaynaklara saygı duyun. yani işime gelen yeri alırım işime gelmeyeni bırakırım mı diyorsunuz bu olmaz, olurda etik olmaz. hem herşeyin bir nedeni vardır sonuçları alıp nedenleri es geçmekte nerde görülmüş, bunlar kabul edilir şeyler degil. en azından nedenlere de getirdiginiz yorumu dinlemiş olruz. ve bu işin nasıl olmasınıda bir türlü açıklamaya yanaşmıyorsunuz. bunlar olmasın tamam iyide siz ne sunuyorsunuz.......demogojiye kaçmadan, dünyadan haberimiz var da. saygılar Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 suikaste siz iddiamı dediniz, alıntı yaptıgınız kaynaklara saygı duyun.yani işime gelen yeri alırım işime gelmeyeni bırakırım mı diyorsunuz bu olmaz, olurda etik olmaz. Suikast yapıldığına, yapılacağına, bu eylem hazırlığında olan kişiler bulunduğumna ilişkin tek, büyük harfle TEK bir delil gösteriniz. Bu Şuna benziyor: George Bush: "Allah bana 'George git Irak'ı o despot'tan kurtar' dedi. Ben de yaptım. Irak'ı işgal ettim. Neden işgal ettin? BM silah denetçileri Nükler Silah mı buldular? Kimyasal silah mı buldular? ABD'ye veya müttefiklerine bir saldırı hazırlığı mı buldun? Yoo.. Allahu Teala Hazretleri söyledi.. İnannanlara şahit olarak Allah yeter!!! BrainSlapper: "Allah Teala Hazretleri, BrainSlapper'a, aslan34'ün tasarladığı suikasdı bildirince, BrainSlapper gitti aslan34'ü ve sülalesini temizledi. Neden yaptı bunu BrainSlapper? aslan34'ün bir tehdidini, bir hazırlığını mı gördü, yoksa bir hazırlığını mu duydu, dedikodu olsa dahi? Hayır. Allahu Teala söyledi. İnannanlara şahit olarak Allah yeter!!! Saygılar. Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Suikast yapıldığına, yapılacağına, bu eylem hazırlığında olan kişiler bulunduğumna ilişkin tek, büyük harfle TEK bir delil gösteriniz. Bu Şuna benziyor: George Bush: "Allah bana 'George git Irak'ı o despot'tan kurtar' dedi. Ben de yaptım. Irak'ı işgal ettim. Neden işgal ettin? BM silah denetçileri Nükler Silah mı buldular? Kimyasal silah mı buldular? ABD'ye veya müttefiklerine bir saldırı hazırlığı mı buldun? Yoo.. Allahu Teala Hazretleri söyledi.. İnannanlara şahit olarak Allah yeter!!! BrainSlapper: "Allah Teala Hazretleri, BrainSlapper'a, aslan34'ün tasarladığı suikasdı bildirince, BrainSlapper gitti aslan34'ü ve sülalesini temizledi. Neden yaptı bunu BrainSlapper? aslan34'ün bir tehdidini, bir hazırlığını mı gördü, yoksa bir hazırlığını mu duydu, dedikodu olsa dahi? Hayır. Allahu Teala söyledi. İnannanlara şahit olarak Allah yeter!!! Saygılar. ben size delil bulurum şüpheniz olmasın da yalnız diger sorduklarımı ve cevaplarını yazınız önce . saygılar Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 ben size delil bulurum şüpheniz olmasın da yalnız diger sorduklarımı ve cevaplarını yazınız önce . Memnuniyetle. Hangi sorular? Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Memnuniyetle. Hangi sorular? hem herşeyin bir nedeni vardır sonuçları alıp nedenleri es geçmekte nerde görülmüş, bunlar kabul edilir şeyler degil. en azından nedenlere de getirdiginiz yorumu dinlemiş olruz. ve bu işin nasıl olmasınıda bir türlü açıklamaya yanaşmıyorsunuz. bunlar olmasın tamam iyide siz ne sunuyorsunuz.......demogojiye kaçmadan, dünyadan haberimiz var da. saygılar Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 hem herşeyin bir nedeni vardır sonuçları alıp nedenleri es geçmekte nerde görülmüş, bunlar kabul edilir şeyler degil. en azından nedenlere de getirdiginiz yorumu dinlemiş olruz. Nedeni yağma, talan. islami jargondaki adı ganimet. Başkalarının alın terini gaspetmek. Çalışmadan yemek. Huneyn Gazvesinde savaştan önce söylediği söz dikkatinizi çekmedi mi? 4259 - Sehl İbnu Hanzaliyye radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'la Huneyn günü beraber yürüdük. Öğle sonrası oluncaya kadar yürümeyi uzattık. Öğle namazı(nın vakti) girdi. Derken bir atlı geldi. "Ey Allah'ın Resulü! dedi. Ben sizin önünüzden ilerledim. Hatta falan falan dağa çıktım. Bir de ne göreyim! Havazin kabilesi toptan karşımda. Kadınları, develeri, davarları toptan Huneyn'de toplanmışlar" dedi. Aleyhissalatu vesselam tebessüm buyurdu ve: "İnşaallah, yarın bunlar müslümanların ganimetidir!" dedi Şimdi dikkatinizi çekmiştir umarım. ve bu işin nasıl olmasınıda bir türlü açıklamaya yanaşmıyorsunuz. bunlar olmasın tamam iyide siz ne sunuyorsunuz.......demogojiye kaçmadan, dünyadan haberimiz var da. Okumuyormusunuz diğer başlıkları? Kendi düşüncemi söyledim. İddiam temel olarak şu: Tanrı'nın var olup olmadığı bilinemez. Tanrı insanlara vahy göndermez. Bu nedenle Hak Din diye birşey yoktur. Hak Din diye birşey olmayınca da, din adına savunulan herşey, sıradan bir insanın varlığa, metafizik dünyaya, şuna buna ilişkin düşünceleridir. Vahy diye birey olmadığı için, "peygamber" denen kişilerin davranışlarını, sıradan bir insanın davranışlarını nasıl değerlendiriyorsak öyle değerlendirmek gerek. Semitik dinler, Ortadoğu'daki putperest inançların sentezidir. Bizde film yok. Real-time action var. [Filmin nasıl şekil alacağını, senaryonun] nere gideceğini bilmiyoruz. Oyuncuların katkısına göre senaryonun gidişi değişiyor. Sadece geçmiş kısmına "film" diyebiliriz. Henüz yaşanmamış olanın senaryosu da hazır değil.Filmin nereye gideceği belli değil yani. İnsanlar kuralları, kanunları kendileri yaparlar. Allah kural ve kanun vermez. İnsanın varoluş amacını söylemez. Bütün bu soruların cevabını insan bulacaktır. Saygılar. Alıntı
Φ suheda Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Slapper,sendemi diğer arkadaş gibi Turan Dursun alıntılarına başladın sizleri en iyi bu adammı anlatıyor,anlamıyorum ki neredeyse iyi ki Turan Dursun var diyeceksiniz o olmazsa ne yapacaktınız?Nasıl ki sizler HY alıntılarında hoşlanmıyorsunuz bizlerde Turan Dursundan hoşlanmıyoruz çünkü ona gelene kadar o kadar çok sahih kaynaklar var ki onları deneyin,yoksa yazdıklarınız itibar görmez. sevgiler. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Slapper,sendemi diğer arkadaş gibi Turan Dursun alıntılarına başladın sizleri en iyi bu adammı anlatıyor,anlamıyorum ki neredeyse iyi ki Turan Dursun var diyeceksiniz o olmazsa ne yapacaktınız?Nasıl ki sizler HY alıntılarında hoşlanmıyorsunuz bizlerde Turan Dursundan hoşlanmıyoruz çünkü ona gelene kadar o kadar çok sahih kaynaklar var ki onları deneyin,yoksa yazdıklarınız itibar görmez. Sevgili suheda, Ben Turan Dursun alıntısı yapmadım. Müftülükten alıntı yaptım. Bu suçlamayı haketmiyorum. Saygılar. Alıntı
Φ suheda Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Sevgili suheda, Ben Turan Dursun alıntısı yapmadım. Müftülükten alıntı yaptım. Bu suçlamayı haketmiyorum. Saygılar. Sevgili Slapper benmi yanlış görüyorum yukarda ki alıntı yaptığınız iletinin başlığı bu değilmi? ALINTI 1.1-T.DURSUN, Hz, Peygamber'in, azl (doğumu önlemek için, boşalmadan önce ayrılma) ile ilgili bir sözünü aktarıyor: Lütfen tekrar kontrol edin,bu sizin kralx'e yazdığınız ileti,sizi suçladığım falanda yok üstelik. Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gerçekler rivayetlere dayandırılıp açıklanamaz... Falanca şöyle rivayet etti, filanca bunu dedi? bütün bunları rivayet ettiğini söyleyenlerin güvenilirliği var mı? Kuran'ın mesajı açıktır rivayet Kuranla çelişiyorsa yalandır... Herşeyin sağlaması var, İslama mal edilen rivayetlerin sağlaması Kuranla yapılır. Akla, mantığa ve ahlaka sığmayan hiç bir şeyi Kuran'la bağdaştıramazsınız. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Sevgili Slapper benmi yanlış görüyorum yukarda ki alıntı yaptığınız iletinin başlığı bu değilmi? ALINTI 1.1-T.DURSUN, Hz, Peygamber'in, azl (doğumu önlemek için, boşalmadan önce ayrılma) ile ilgili bir sözünü aktarıyor: Lütfen tekrar kontrol edin,bu sizin kralx'e yazdığınız ileti,sizi suçladığım falanda yok üstelik. Sevgili suheda, Alıntıdan önceki açıklama dikkatinizden kaçmış olmalı. Aşağıdaki alıntı bir islami siteden. Orada, Turan Dursun'un metni doğru çevirip, çevirmediği tartışılıyor. Yani bizi ilgilendirmez burada. Ama Arapça metin'in "sahihliği" konusuna bir itiraz yok. Müslümanlar peygambere azl mümkün mü diye sormuşlar sayın kralx!!! Ben de, benzetme yoluyla faraziye müslüman amerika örneğinde dedim ki :Bazıları da halife Bush'tan, "azl" mümkün mü diye icazet isteyecekti... Aşağıdaki metne göre azl için halifeden izin alcak halleri varmış sayın kralx! Bu islam tarihinde geçmiş bir vakıadır. İslami sitenin adresi de, bir sonraki mesajımda var: Burada Anlaşıldı mı şimdi? kralx "azl etmeyi de mi soracaklardı" gibi bişey dedi ve güldü. Ben de azl yapmayı sormuşlar peygambere diye kaynak gösterdim. İslami sitedeki tartışma, "soruldu mu sorulmadı mı" tartışması değil. Tartışma, peygamberin cevabının nasıl tercüme edilmesi gerektiği. *** Bana suçlama konusunda gelince.... sendemi diğer arkadaş gibi Turan Dursun alıntılarına başladın sizleri en iyi bu adammı anlatıyor,anlamıyorum ki neredeyse iyi ki Turan Dursun var diyeceksiniz o olmazsa ne yapacaktınız? Turan Dursun'dan alıntı yapmadığım halde, Turan Dursun'dan alıntıya mı başladın demek itham etmek anlamına gelmiyor mu? Ve bu ithama dayanarak, "o adam olmadan kendinizi anlatamıyormusunuz" anlamına gelen şeyler söylemek? Saygılar. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 kralx "azl etmeyi de mi soracaklardı" gibi bişey dedi ve güldü.Ben de azl yapmayı sormuşlar peygambere diye kaynak gösterdim. Ben "azl etmeyi de mi soracaklar" cümlesine gülmedim.. Sen azl 'i soracak kişiyi yazdın o na güldüm.. Değilse pegamber efendimizinm azl konusundaki bildirdiği bilgi bizim için elbette muteberdir.. Yemek yeme adabından, konuşma adamından, davranış şekillerindne tutunda sağlıklı ilişki meselesine kadar her konuda bizlere bilgiler verilmiştir.. Peygamber efendimiz neyin haram neyin serbest olduğunu Kur'an-ı Kerim ışığında öğretmiştir.. Saygılar.. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Eğer kişiler kural ve kanunları koyarsa/yaparsa bu yahudi şeriatı ve ermeni şeriatı gibi köleci toplum düzeninin sürmesine olanak veren yasalar ve kurallar gibi ihtiva eder.. Köleliğin doğuş nedenleri olurlar.!! Kölelik düzenini de, insan hakları bildirgesini de, demokrasiyi de, özgürlükleri de, zayıf olanı, azınlıkta olanı korumayı öngören sistemleri de insanlar kurmuştur. Allah’ın hükümleri dışında olursa; başka olur yani kendisine tabi olunan, uyulan her şey olur.Bush örneği gibi..!! Tabiki hersorunun cevabını insan bulacak ama Allah’ın hükümlerine uyan,dayanan beşeri düşünce ve sistemlerinden olacak.. Allah'ın hükümleri diye birşey yok ağam. "Benim söylediklerim Allah'ın hükümleri" diye sallayan insanlar var. Bush da maalesef "Allah'ın hükümleri var" diyen ve "Irak ile Afganis'tan'ı Allah'tan aldığı hükümle/buyrukla işgal ettiğini" söyleyen bir adam ağam. Olmazsa; bu ülkeye veya başka bir ülkeye aşiretten kalabalık sülaleden gelen kişilerin kanun hüküm ve yasaları geçer.!! Bu da yanlış maalesef ağam. yahudiler ve Ermeniler dünyadaki "sayısı az milletlerdendir, ama bıorularını heryerde öttürmeyi başarırlar. Saygılar. Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 din değiştirme iki şekilde olur. bireysel olarak toplumsal olarak. Toplumsal din değiştirme bilinenin aksine tabandan yukarı doğru değil. yukarıdan aşağı doğru gerçekleşir. Yani önce o toplumun, üst yapısı işte devlet yöneticileri, askerleri, sanatçıları belli bir dine geçerler. ardından uzun bir süre zarfında. toplumda artık o dinin inancına geçer. mesela, hazar türklerinin yahudi olması örneğindeki gibi. sadece üst yapıda kalabilir bu değişiklik. yada azteklerin ve mayaların katolik olması gibi ispanyol idaresine geçtikten sonra yüzyıllarca sürebilir. toplumsal din değiştirmelerde iki şekilde olur işgal, sömürge vs ile gerçekleşebilir.. Aztec ve maya uygarlığının torunlarının bu gün katolik olması (latin amerikalılar) Afrikalı zencilerin hristiyan olması balkanlardaki müslümanlar gibi örnekler. zorada dayansada, iknayada dayansada neticede başka milletlerin egemenliğine girdikten sonra gelişmiştir. Bunun yanında bahsettiğimiz gibi devletlerin dini kabul etmeleri vardır. Romalıların Hristiyanlığı kabul etmesi, Hazarların museviliği kabul etmesi, karahanlıların müslümanlığı kabul etmesi, habeşilerin müslümanlığı kabul etmesi gibi. Burada ise üst yapıdan başlar ve zaman içinde tabana doğru yayılır dinler. Evet karahanlılar 800 lerde müslümanlığı kabul etmişlerdir ama. Osmanlı kurulduğunda dahi Türklerin büyük çoğunluğu hala şamanisttir. Roma hristiyanlığı resmi dini ilan ettikten yüzlerce sene sonra bile panteizm ve pagan dinleri hristiyanlıktna çok daha yaygın dinler olarak kalmışlardır. ve toplumlar din değiştirdikten sonra mutlaka yeni dinide kendi siyasal, sosyal yapılarına göre yorumlarlar. Mezhepler bu yüzden vardır. Hristiyanlık batıda yayılırken doğu avrupada ortodoks anlayışıyla, batı avrupada ise katolik anlayışıyla yaşanmıştır. Batı avrupada yaşanan, sosyal, siyasal kültürel köklü değişimlerden hristiyanlıkta etkilenmiş ve protestan mezhebi doğmuştur. İslamiyet, araplardan perslere geçerken şiilik mezhebi doğmuş. Anadolu türklerinin müslüman olmasından sonra ise, şiilik ve şamanizm harmanından alevilik mezhebi doğmuştur. Suudi kraliyet ailesindeki yorumu ise vahhabilik olmuştur. kaldıki bu mezhepler gerek hristiyanlıkta gerek islamiyette yaygın ana mezheplerdir bunun yanında yüzlerce küçük, lokal mezhep vardır. Mesela bu gün islamiyetin amerikan zencileri arasındaki yorumu o kadar farklıdırki. adamların cami tasarımı kliseyle aynıdır. yani günlük ibadet biçimleri. klisedeki gibi camidede insanların koltuklara oturup papaz yerine imamı dinlemeleridir. Museviliğin mezhep ve yorum bakımından bütünlük arzetmesinin sebebi ise yine bunla alakalıdır. Çünkü bu din sadece tek bir ırk ve millet tarafından yaşanmaktadır. Dolayısıyla tarih boyunca tek bir millet içinde yaşanan bu din, bütünlük arzedebilmiştir. her din değiştiren toplum yada devlet. o dine yeni bir anlayış yeni bir yorum getirir. bundada etken olan, o toplumun sosyal ve siyasi yapısıdır. Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 din değiştirme iki şekilde olur. bireysel olarak toplumsal olarak. Toplumsal din değiştirme bilinenin aksine tabandan yukarı doğru değil. yukarıdan aşağı doğru gerçekleşir. ... ... Gerçekten yararlandığım bilgiler... Çok sağolun... Umuyorum ki "Bireysel" Din değiştirmeye de bu şekilde değinirsiniz. Ve bir şey sormak isterdim: Hıristiyanların bugüne kadar gelen "Misyonerlik" yapıları yada mesela Osmanlı Devletinin Balkanlarda kullandıkları "İskan ve Müslümanlaştırma" politikaları; Ahiyan, Gaziyan, Abdalan yapılarının temel amaçları "Din Duygusu" mudur yoksa Siyasi Güdümlerle mi yapılmıştır...? Devletler "Din"i bu açıdan sömürmüş müdür? Birde şunu sormak istiyorum, bildiğim kadarıyla Avrupa'nın Pagan döneminde "Roma Devleti"nde "Romalılık", Yunan/Helen Devletinde "Helenlilik" (Aristo idi sanırım Barbar tanımını yapan; Helen olmayanlara Barbar denirdi) devlet ile halk arasındaki bağı temsil ediyordu. Hıristiyanlığın Avrupa'da yayılması ile ise Hristiyan olmayanlara karşı kıyım yapıldı, İspanya'da Yahudilere falan yapılan kıyımlarda uzun sürdü... Bu kıyımlar ve Yüzyıl savaşları yada Mezhep savaşları adıyla bildiğimi savaşlar hep "Din" savaşı mıydı, yoksa dinden ziyade aslında Devletlerin Çıkarları mı söz konusuydu sizce. Bildiğim kadarıyla Avrupa'da Hıristiyanlık hep zümrelere göre farklı anlamlarla mezhepleşmiştir. Burjuvalar Protestan, İngiliz Kıraliyet ailesi (Yönetim) Anglikan, Rusya Ortodoks olmuş ve bunu kullanmıştırda... Derebeylikler Katolik olarak kalmışlar ve Protestanlığa yani Burjuva'ya karşı mücadele etmişlerdir... Yada Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail arasındaki mücadele "Din" temelli miydi? Ben bu gibi olguların hiç birinin temelinin aslında din olmadığını, temel nedeninin Ekonomik, Toplumsal yada Yönetimsel çıkarlar ve erekler olduğunu düşünüyorum... Toplumun ise Din duygusu ile kullanıldığını düşünüyorum... Bu açıdan da değinirseniz sevinirim Sevgili CYRANO... Birde şunu söylemek isterim; Şamanizm'in bir "Din" değil, sadece bir Gelenek olduğunu düşünüyorum. Din olarak Türkler "Gök-Tanrı"cı olarak adlandırırsak daha yerinde olur diye düşündüm... Saygılarımla... Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gerçekten yararlandığım bilgiler... Çok sağolun... Umuyorum ki "Bireysel" Din değiştirmeye de bu şekilde değinirsiniz. Ve bir şey sormak isterdim: Hıristiyanların bugüne kadar gelen "Misyonerlik" yapıları yada mesela Osmanlı Devletinin Balkanlarda kullandıkları "İskan ve Müslümanlaştırma" politikaları; Ahiyan, Gaziyan, Abdalan yapılarının temel amaçları "Din Duygusu" mudur yoksa Siyasi Güdümlerle mi yapılmıştır...? Devletler "Din"i bu açıdan sömürmüş müdür? Birde şunu sormak istiyorum, bildiğim kadarıyla Avrupa'nın Pagan döneminde "Roma Devleti"nde "Romalılık", Yunan/Helen Devletinde "Helenlilik" (Aristo idi sanırım Barbar tanımını yapan; Helen olmayanlara Barbar denirdi) devlet ile halk arasındaki bağı temsil ediyordu. Hıristiyanlığın Avrupa'da yayılması ile ise Hristiyan olmayanlara karşı kıyım yapıldı, İspanya'da Yahudilere falan yapılan kıyımlarda uzun sürdü... Bu kıyımlar ve Yüzyıl savaşları yada Mezhep savaşları adıyla bildiğimi savaşlar hep "Din" savaşı mıydı, yoksa dinden ziyade aslında Devletlerin Çıkarları mı söz konusuydu sizce. Bildiğim kadarıyla Avrupa'da Hıristiyanlık hep zümrelere göre farklı anlamlarla mezhepleşmiştir. Burjuvalar Protestan, İngiliz Kıraliyet ailesi (Yönetim) Anglikan, Rusya Ortodoks olmuş ve bunu kullanmıştırda... Derebeylikler Katolik olarak kalmışlar ve Protestanlığa yani Burjuva'ya karşı mücadele etmişlerdir... Yada Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail arasındaki mücadele "Din" temelli miydi? Ben bu gibi olguların hiç birinin temelinin aslında din olmadığını, temel nedeninin Ekonomik, Toplumsal yada Yönetimsel çıkarlar ve erekler olduğunu düşünüyorum... Toplumun ise Din duygusu ile kullanıldığını düşünüyorum... Bu açıdan da değinirseniz sevinirim Sevgili CYRANO... Birde şunu söylemek isterim; Şamanizm'in bir "Din" değil, sadece bir Gelenek olduğunu düşünüyorum. Din olarak Türkler "Gök-Tanrı"cı olarak adlandırırsak daha yerinde olur diye düşündüm... Saygılarımla... Şimdi bir kere devletler açısından din herzaman, kendi egemenliğini ya kolaylaştırıcı yada zorlaştırıcı bir unsur olarak görülmüştür. Romalıların İsa'y çarmıha germelerinin sebebi. İsa'nın kendini bütün yahudilerin kralı ilan etmesidir. Oysa kudus roma sömürgesidir ve Roma valisi tarafından idare edilir. Siz "tanrı tarafından gönderilen bir kral" ı elbette kabul etmezsiniz ve onu idam edersiniz eğer kudusu sömüren devletseniz. Mekkelilerin Hz Muhammed'e olan düşmanlığının sebebi. Gerçekten putlarını çok sevdikleri ve Hz Muhammed'in onlara saygısızlık ettiği değildir. Mekke'Nin putperestler için bir merkez olması sayesinde mekkenin hakimi aileler, bölgedeki kabileler üzerinde etkindir, ve mekke inanç turizmi açısından oldukça büyük bir gelir kaynağıdır. Hz Muhammed putları yıkmaktan bahsedince, Mekke yöneticileri bundan elbette rahatsız olurlar. Bütün devletlerin dinlere bakış açısı hep çıkar eksenlidir. Roma devleti hristiyanlığı kabul etmeden önce. Kuduste çok büyük katliamlar yapmış, ve ancak Hristiyanlığın merkezinin roma olacağından emin olduktan sonra Hristiyanlığı kabul etmiştir. Museviliğin yahudiler üzerindeki gücünü görmüşler, ve parçalanan roma imparatorluğunu bir dinsel krallık haline getirmeye karar vermişlerdir. Aslında daha ilk devletlerden beri, din egemenlik aracı olarak kullanılmıştır. Yani antik çağlardada orta çağdada kralların, imparatorların, beylerin ya tanrı olduğuna yada tanrının seçtiği kişiler olduklarına inanılırdı. yani mesela Firavunlar Mısırlıların hem kralı hem tanrısıdır. Dalai lama tibetlilerin hem kralı hem tanrısıdır. aztec ve inkalalarda krallar tanrıların ruhunu taşıyan kimselerdir. yada batı toplumlarında görüldüğü gibi. soylular tanrıların seçtiği ve arkalarında çok güçlü tanrılar olan kimselerdir. Yani işin aslı başkasından fazla hakka sahip olmayı. yada asaletin neye dayandığını açıklayabilmekti mesele.Eh egemenlik için "kutsak bir kişi" olmaktan daha kolay bir yöntem olabilir mi ? devletler tarih boyunca dini elbette kullanmıştır. Dünya bir ortaçağı yaşamıştır. İnsanlar arasındaki farkların aynı soydan gelmekten değil, hangi din hatta hangi mezhepten geldiğine göre oluştuğu çağları yaşamıştır. Biri, Vatikanın başı yani Tüm hristiyanların kralı. Diğeri İslam halifesi ünvanı taşıyan bir devlet lideri. elbette ikisi içinde bir toprağı idare etmenin en kolay yolu o topraklarda kendi dinini yaymaktır. Protestanlık burjuvaziden çok önce doğmuş bir mezheptir. Şöyle düşün. Roma imparatorluğu parçalanmış. Roma imparatorluğunun son varisi olan Bizans Türkler tarafından yıkılmış. Ve romalıların Dinsel güçlerinden başka bir gücü kalmamış. Yani bir dönem dünyaya hükmeden imparatorluğun son kalıntısıda Osmanlı Sömürgesi olmuş. Ancak hala çok güçlü bir kalesi var. Ruhani bir kale, vatikan hristiyan krallığı. ve bu krallık, kendini devam ettirmek için çok zorba yöntemler engizisyon , cadı avı gibi. çok katı ve statükocu bir sistem oluşturmuş. Ve bu krallığın dini hakimiyetini kırmak için doğan mezhepi oratya çıkaranlar kim. Roma'nın tarihi düşmanları diğer cermenler. Protestanlığı seçen üç millete bakalım . Fransızlar, Almanlar, İngilizler. romanın ezeli düşmanları üç baskın cermen ulusu. Ve bunların arasında kurulan devrin protestan birliği. Bu günkü avrupa birliğinin ilk temeli olarak kabul ediliyor. daha doğrusu avrupa birliği fikrinin. Protestan cermen birliği ile doğduğu kabul ediliyor. şamanizm konusu ise. Burada kastedilen zaten Gök Tanrı inancıyla şamanizmin bütünüdür. bunların arasındaki ayrımlar, farklar çok ince ve çok uzun bir t artışmanın konusudur. ancak şamanizm inancında. şamanlar yani türklerin söyleyiş biçimiyle kam lar. Gök Tanrının dünyadaki temsilcileri oalrak kabul edilir. ancak islamiyetten önceki ve hatta osmanlının ilk yüzyıllarına kadar olan süreçte. Artık türklerin dini tam oalrak şamanizmdir. Türklerin ata dini olduğunu söylemiyorum. İslamiyetten önceki dinleri. Şöyleki Gök Tanrı inancında din adamları yoktu. Şamanizm ise din adamları merkezli bir dindi yani kamlar. Din konusunda din adamlarının faktörü ise asla hafife alınamaz. Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Şimdi bir kere devletler açısından din herzaman, kendi egemenliğini ya kolaylaştırıcı yada zorlaştırıcı bir unsur olarak görülmüştür. ... Mekkelilerin Hz Muhammed'e olan düşmanlığının sebebi. Gerçekten putlarını çok sevdikleri ve Hz Muhammed'in onlara saygısızlık ettiği değildir. Mekke'Nin putperestler için bir merkez olması sayesinde mekkenin hakimi aileler, bölgedeki kabileler üzerinde etkindir, ve mekke inanç turizmi açısından oldukça büyük bir gelir kaynağıdır. Hz Muhammed putları yıkmaktan bahsedince, Mekke yöneticileri bundan elbette rahatsız olurlar. Bütün devletlerin dinlere bakış açısı hep çıkar eksenlidir. Roma devleti hristiyanlığı kabul etmeden önce. Kuduste çok büyük katliamlar yapmış, ve ancak Hristiyanlığın merkezinin roma olacağından emin olduktan sonra Hristiyanlığı kabul etmiştir. Museviliğin yahudiler üzerindeki gücünü görmüşler, ve parçalanan roma imparatorluğunu bir dinsel krallık haline getirmeye karar vermişlerdir. Aslında daha ilk devletlerden beri, din egemenlik aracı olarak kullanılmıştır. Yani antik çağlardada orta çağdada kralların, imparatorların, beylerin ya tanrı olduğuna yada tanrının seçtiği kişiler olduklarına inanılırdı. Avrupa dillerinde "Lord" kelimesinin "Tanrıyı Temsil Eden Kimse"yi nitelediğini okumuştum... Sayın Cyrano, verdiğiniz bilgiler için gerçekten çok sağolun... Çok faydalı bir paylaşım oldu... Protestanlığın, burjuvazi'den çok önceleri çıktığı konusunda mutabıkız. Ben şunu nitelemek istemiştim: Burjuvazi, Protestanlığı temsil eder hale gelmiştir... Saygılarımla ve Teşekkür ederim... Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 BrainSlapper sadece yazılarındaki hitabetinden dolayı ince dokuyuşların hoşuma gitti. Hep yanlış hep yanlış diyorsun doğru olan nedirki;dinimizi değiştirmekmi.!! Pazardan malalmak işi değil. Yazdıklarından anladığım kadarıyla,siz mevcut bir binayı ortadan kaldırmış, faydasız hale getirmişsiniz.? Allah'ın hükümleri vardır.ama insan içerisinde bu büyük sevgiyi yükü taşımıyorsa; O da Bush gibi kendi beynine yakın olan menfi'leri alır, müsbet olanlar işine gelmez.!! Yani anlayacağın misal..Atı suya zorla sokabilirsiniz ama, ona zorla su içiremezsiniz..! Ağam, din değiştirmek çözüm değil. Özellikle semitik dinler arasında gidip gelmek çözüm değil. Benim açımdan al birini vur ötekine. Doğru olan, putperestliğin semavi din adı altında devam ettiği görmek ve bu semavi dinlerden kaynaklanan "sorunlara" son vermek. Türban kavgası, dış politikadaki arapçılık, iç politikadaki yeşil sermayecilik, buna tepki olsun diye irrasyoneliteye varan absürtlüklere atarürkçülük adı altında başvurmak, töre cinayetleri, kadınların ikinci sınıf olarak değerlendirilmesi, namus davaları, bizcilik, sizcilik gibi şeyler sona ersin istiyoruz. Saygılar. Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Nedeni yağma, talan. islami jargondaki adı ganimet. Başkalarının alın terini gaspetmek. Çalışmadan yemek. Huneyn Gazvesinde savaştan önce söylediği söz dikkatinizi çekmedi mi? Şimdi dikkatinizi çekmiştir umarım. Okumuyormusunuz diğer başlıkları? Kendi düşüncemi söyledim. İnsanlar kuralları, kanunları kendileri yaparlar. Allah kural ve kanun vermez. İnsanın varoluş amacını söylemez. Bütün bu soruların cevabını insan bulacaktır. Saygılar. Nedenler konusunda yani bakışa göre yanlışsın, demogojiye kaçmadan demiştim..saymıyorum bunu, çok duygusal.. ganimetin olmadıgı bir savaş yaz buraya, insan aklının en zirvede oldugu bu zamanda bir örnek göster, sadece bir tane çok degil Dinlerin insanları birbirleriyle savaştıgını söyleyen düşüncelerine ışık olan akıl, modern zamanlar da katlettigi insan sayısını saymaktan aciz insanların kuralları acımasız bir dünya yaratmıştır.. Çünkü acıyacak bir tanrı bile bırakmadılar... insanın buldugu cevaplar ve sonuçları nedir varmı böyle birşey ... saygılar Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Nedenler konusunda yani bakışa göre yanlışsın, demogojiye kaçmadan demiştim..saymıyorum bunu, çok duygusal.. Demogoji yok. Sana müftülük sitesinden alıntı yaptım. O na mı demegoji diyorsun?. Kendisine şu kadar Huneynli kadın, çocuk ve mallarını birarada gördüm diyen kişiye Muhammed "İnşaallah, yarın bunlar müslümanların ganimetidir" dememiş mi? Niyet belli değil mi? benim bakış açım değil bu, Muhammedin bakış açısı. Yazılan müftülük alıntıları sen demogoji deyince demogoji olmuyor maalesef. ganimetin olmadıgı bir savaş yaz buraya, insan aklının en zirvede oldugu bu zamanda bir örnek göster, sadece bir tane çok degil Amerikalıların 2. Dünya Savşında Hitlere karşı savaşı. Var mı ganimet o savaşta? Kimi esir alıp götümüşler ve satmışlar? Kimin toprağını işgal etmişler? Muhammed'in savaşları dışında, bir topluluğun, düşmanın toprağını, mallarını ve TÜM İNSANLARINI çor çocuk demeden ganimet olarak alıp pazara satışa çıkaran bir ulus var mı? 20 yüzyıl öncesindeki savaşlar toprak için yapılmış ve bu açıkça belirtilmiş. Allah adına denip, bu arada mallar araklanmamış. Saygılar. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Mekkelilerin Hz Muhammed'e olan düşmanlığının sebebi. Gerçekten putlarını çok sevdikleri ve Hz Muhammed'in onlara saygısızlık ettiği değildir. Mekke'Nin putperestler için bir merkez olması sayesinde mekkenin hakimi aileler, bölgedeki kabileler üzerinde etkindir, ve mekke inanç turizmi açısından oldukça büyük bir gelir kaynağıdır. Hz Muhammed putları yıkmaktan bahsedince, Mekke yöneticileri bundan elbette rahatsız olurlar. ... Yani işin aslı başkasından fazla hakka sahip olmayı. yada asaletin neye dayandığını açıklayabilmekti mesele.Eh egemenlik için "kutsak bir kişi" olmaktan daha kolay bir yöntem olabilir mi ? Teşekkürler CYRANO Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2007 Demogoji yok. Sana müftülük sitesinden alıntı yaptım. O na mı demegoji diyorsun?. Kendisine şu kadar Huneynli kadın, çocuk ve mallarını birarada gördüm diyen kişiye Muhammed "İnşaallah, yarın bunlar müslümanların ganimetidir" dememiş mi? Niyet belli değil mi? benim bakış açım değil bu, Muhammedin bakış açısı. Yazılan müftülük alıntıları sen demogoji deyince demogoji olmuyor maalesef. Amerikalıların 2. Dünya Savşında Hitlere karşı savaşı. Var mı ganimet o savaşta? Kimi esir alıp götümüşler ve satmışlar? Kimin toprağını işgal etmişler? Muhammed'in savaşları dışında, bir topluluğun, düşmanın toprağını, mallarını ve TÜM İNSANLARINI çor çocuk demeden ganimet olarak alıp pazara satışa çıkaran bir ulus var mı? 20 yüzyıl öncesindeki savaşlar toprak için yapılmış ve bu açıkça belirtilmiş. Allah adına denip, bu arada mallar araklanmamış. Saygılar. amerika daha almanyada ki askeri üslerini kaldırma be sen neden bahsediyorsun.. babasının hayrına mı girmiş, savaşmış, kabul etmiyorum bunları . ya şimdi sen ıraka demokrasi için girdi falan da dersin bunları ciddiye almam mümkün degil kusura bakma zerre örnek olamaz müftülükte yagma talan mı diyor ??? çoluk çocuk senin iftiran iyice duygusallaştınız sizin rehber edindikleriniz bile buna cesaret edemez, çünkü ciddiye alınmazlar, satışmı onu kim dedi ya siz iyice sıkmaya başladınız benden bu kadar kusura bakmayın biz de anadoluyu ele geçirdik mesela ya da amerika, siz bugunden geçmişi yargılıyorsunuz teknik olarak bunu yapamazsınız ancak ilke olarak yaparsınız...siz topragı düşünmeye devam edin .. ************************************************* saygılar Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2007 amerika daha almanyada ki askeri üslerini kaldırma be sen neden bahsediyorsun..babasının hayrına mı girmiş, savaşmış, kabul etmiyorum bunları. Tarihi bilmiyorsun, benimle tarih tartışıyorsun. Almanya istemiyor da zorla mı duruyor o üsler? Türkiye istemiyor da zorla mı duruyor o üsler? Özbekistan nasıl çıkardı ABD üslerini bir günde? Çok mu güçlüydü? ya şimdi sen ıraka demokrasi için girdi falan da dersin bunları ciddiye almam mümkün degil kusura bakma zerre örnek olamaz ABD'nin II. Dünya savaşına katılması ile Irak'a savaş açmasının arkasındaki motivasyonlar ayırt edemiyorsun, ABD'ye şeytan damgası vurmuşsun, bu analiz yapmanı engelliyor. devletlerin politikaları zamana göre değişir. Zaman gelir kurtuluş mücadelesi verirsin, zaman gelir işgal edersin, işgalci olursun. müftülükte yagma talan mı diyor ??? Müftülükte talan dememiş, ganimet demiş. Kör dememiş, görme özürlü demiş. Terörist de kendi eylemine terör demez, özgürlük mücadelesi der. çoluk çocuk senin iftiran iyice duygusallaştınız sizin rehber edindikleriniz bile buna cesaret edemez, çünkü ciddiye alınmazlar, Orada metinde kullandığım Çor çocuk demeden ifadesi, duygusallık anlatmaz, yaşına balılmaksızın, çocuklar dahil herkes anlamına gelir. Dil bilmiyorsun benimle dil tartışıyorsun. satışmı onu kim dedi ya siz iyice sıkmaya başladınız benden bu kadar kusura bakmayın Defelarca tekrarladım, amacım öncelikle seni ikna etmek değil, kendimi ikna etmek, o nedenle yanlış birşey yazmıyorum. Gerçeğini google'dan tek tıklama ile bulabileceğin bir şeyi uydurmayacağımı defalarca yazdım. Dinini bilmiyorsun, benle din tartışıyorsun. biz de anadoluyu ele geçirdik mesela ya da amerika, siz bugunden geçmişi yargılıyorsunuz teknik olarak bunu yapamazsınız ancak ilke olarak yaparsınız... Senin dinin bugünkü dünyayı geçmişin değerlerine göre yorumlamaya kalkabiliyorsa, ben de senin dinini bugünkü değerlere göre yargılama hakkını elde ederim. Ayrıca, insanoğlu siyaset ekonomi ve düşünce sistemini sürekli güncelleştirir. Bugünkü anlayışı ile geçmişi değerlendirir ve şöyle der: O dönem o davranışlar genel uygulama olabilirdi, normal karşılanabilirdi. Ama bugün normal kabul edilemez. Yani bir değer sistemi tüm zamanları kapsayıcılık iddiasında bulunamaz. O değer sistemi içinde yeralan bazı davranışlar tüm zamanlara direnç gösterip bugüne kadar yaşayabilir ve hala doğru olarak görülebilir, ama bir değer sistemi, bir bütün olarak yaşamını sürdüremez. Saygılar. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.