Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BU BAYRAM BİR CAN BAĞIŞLAYIN.... (Ben "Kurban parasını vermek olmaz, kan göreceksiniz" diyen bir din öğretisini asla kabul edemem...)

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

"BAĞIŞLAMAK..."

Bundan daha yüce, daha anlamlı, daha insani, daha kutsal bir eylem olabilir mi?

Bir can bağışlamak...

Bir canı almak yerine, ona yaşama hakkı vermek...

Bir-iki güne kadar danalar, koyunlar, koçlar, kuzular kaçmaya başlayacaklar.

Elinde satır olan insan kovalayacak.

Kanlı, korkulu, sonunda kaçınılmaz biçimde "ölüm" olan bir mücadele başlayacak.

Televizyonlar-gazeteler bu görüntüleri gösterecekler haberlerde, gören çocuklar ağlayacaklar.

Eğitimciler, doktorlar, akıllı insanlar "Kurban kesme eylemini çocuklardan gizli yapın" diyerek akıl verecekler.

Çoğumuzun aklına bile gelmeyecek:

Çocuklardan gizli bir ibadet olabilir mi?..

*

Ben "Kurban parasını vermek olmaz, kan göreceksiniz" diyen bir din öğretisini asla kabul edemem.

Bu İslam gibi "aklı ve gelişmeyi" emreden bir dinin kuralı olamaz, olmamalı.

Bağışlayın...

Onlarca güvenilir, saygın yardım kurumu bir canlının boğazını kesmek yerine vereceğiniz kurban parasını bekliyor.

Çocuklara çağdaş bakım lazım, bilgisayar lazım, ayakkabı lazım, oyuncakları yok yetim-öksüz çocukların.

Doktorların et yemeyi dahi yasakladıkları kimsesiz yaşlılara ilaç lazım, bir mintan, bir terlik, bir tekerlekli sandalye lazım.

45 bin yetim...

Yardım bekleyen 17 bin kimsesiz yaşlı var.

Bir canlıyı yatırıp boğazını keserek canını almak yerine...

O parayı canlarımızın bakımlı, huzurlu, mutlu yaşamaları için vermek bir yüce inanca aykırı olabilir mi?

*

Bağışlayın...

Bağışlayın ve o akşam yatağında gülümseyerek uyuyan çocuğunuza daha farklı sarılın.

Onun kulağına; bir can almak yerine, üzerini örtecek kimsesi olmayan çocuklara...

Sıcak yuvasını yitirmiş yaşlılara yardım ettiğinizi fısıldayın.

Bu bayram bir can bağışlayın.

h060100ps2.jpg

Kaynak: Bekir COŞKUN / Hürriyet / 2006/12/28 8:40:05

Gönderi tarihi:

b][/b]Merhaba..

Kurban ibadet niyeti ile belirli zamanda..belirli nitelikleri taşıyan hayvanı ALLah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacı ile kesmektir...Kurban kesmek mali bir ibadettir...ALLah'a bir şükran, bir teşekkür borcudur...Kurban kesen ALLah'a yaklaşmış O'nun hoşnutluğunu kazanmış olur..

Kurban kesmek mal ile yapılan bir ibadettir ve vacibtir...Hicretin ikinci yılında emredilmiştir...Zenginlerin kestikleri kurban etlerinden fakirleri yararlandırması müslümanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularını güçlendirir..Varlıklı insanlarla birlikte yoksullar da sevinir..Kurbanla gelen bu sevinç toplumun huzur ve mutluluğunu arttırır...

Sevgili peygamberimiz:«Kim (maL) genişliği bulur da kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın...»buyurarak kurban kesmenin zenginler için önemli bir görev olduğunu belirtmiştir...

Kurbanın eti 3'e taksim edilir..Bir parçası kendi ailesine nafaka..ikinci parçası ahbab-ı yarana ziyafet.. üçünçü parçası da fakirlere sadaka olarak verilir...

Kurban derisi satılamaz..Evde seccade yapılabilir..ya da fakirlere veya hayır kurumlarına bağışlanabilir...

Burdan da anlaşilacaği gibi Kurban Kesmek tamamen yardım amaçlıdır..

Gelelim Bu Başlıkta ki Yardım içerikli Konulara SEvgiLi arkadaşimiz bu Konuya(YARDIM AMAÇLI HAYIRLARA) çok duyarlı Olduğu İçin Topiç açmiş..

İslam Tabi ki aklı ve bilimi emreder bu arkadaşimizin da değindiği üzere Ancak İslamda her Hayrın Bir Kaidesi bir Kuralı vardır..

İslamda Bu tür Yardımlar İçin ZEkat Emredilmiştir

Zekat kalbi cimrilik hastalığından malı fakirin hakkından temizleyen zenginlerde şefkat ve merhamet duygularını geliştiren bir ibadettir..Zekat sayesinde fakirlerin kalbindeki haset ve kıskançlık ortadan kalkar...Kendilerine yardım eden zenginlere karşı sevgi ve saygı meydana gelerek toplumda birlik ve kardeşlik kuvvetlenmiş olur...

İsLam Dini...Toplumun dertlerini tedavi eden ihtiyaçlarını karşılayan birçok esaslar getirmiştir...ALLah'ın emri olan Zekat 1 sosyal yardımlaşma sistemidir...Zekat malın büyümesini ve bereketlenmesini sağlar..Zekatı verilen serveti yok olmaktan kötü insanların zararından ALLah korur... Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor: "Mallarınızı Zekat ile koruyunuz..."

Umarım açıklayıcı bilgiler olmuştur..İslam Ögretilerini en iyi şekilde öğrenmeliyiz sonra fikir yürütmeliyiz..

SevgiLer..SaygıLar..

Gönderi tarihi:
"BAĞIŞLAMAK..."

Bir can bağışlamak...

Televizyonlar-gazeteler bu görüntüleri gösterecekler haberlerde, gören çocuklar ağlayacaklar.

Eğitimciler, doktorlar, akıllı insanlar "Kurban kesme eylemini çocuklardan gizli yapın" diyerek akıl verecekler.

*

Ben "Kurban parasını vermek olmaz, kan göreceksiniz" diyen bir din öğretisini asla kabul edemem.

Bağışlayın...

Onlarca güvenilir, saygın yardım kurumu bir canlının boğazını kesmek yerine vereceğiniz kurban parasını bekliyor.

Çocuklara çağdaş bakım lazım, bilgisayar lazım, ayakkabı lazım, oyuncakları yok yetim-öksüz çocukların.

Doktorların et yemeyi dahi yasakladıkları kimsesiz yaşlılara ilaç lazım, bir mintan, bir terlik, bir tekerlekli sandalye lazım.

45 bin yetim...

O parayı canlarımızın bakımlı, huzurlu, mutlu yaşamaları için vermek bir yüce inanca aykırı olabilir mi?

*

Bağışlayın...

Bağışlayın ve o akşam yatağında gülümseyerek uyuyan çocuğunuza daha farklı sarılın.

Onun kulağına; bir can almak yerine, üzerini örtecek kimsesi olmayan çocuklara...

h060100ps2.jpg

size katılıyorum ....yıllardır çevremizdekilere bunları anlatmaya çalışıyoruz....birer ikişer de olsa kazanımlarımız var ...sonuna kadar destekçiniziz...

Gönderi tarihi:

Sevgili Dipnot

Ben bir vejeteryanım ve bir hayvan severim. Hiç bir canlının ölümünden mutluluk duymuyorum. Ve Kurban Bayramları benim için hep buruk geçiyor, kan kokusu ve söylediğin gibi sokaklardaki o çirkin görüntüler beni çok rahatsız ediyor. Bunun çok sistemli bir şekilde sağlıklı ve çocuklardan uzak mekanlarda hijyenik koşullarda yapılması gerekiyor ama malesef halkımızın bu konuda büyük çoğunluğu bunları dikkate almıyor. Bu bir kültür meselesi ve bu konuda çok yol almamız gerekiyor.

Ancak Kurban eylemi özünde yardımlaşmadır zaten. Yoksul insanların et yiyebildikleri tek bayramdır. Söylemiş olduğunuz yardımlaşma meselesi çok gerekli ve çokta faydalı bir eylem ama et yiyen insanların Kurban Bayramında buna karşı gelmelerini anlayamıyorum. Sonuçta marketlerden ve kasaplardan satın alınan canlılarda kesiliyor. Bayramlarda et yiyebilmek için bekleyen çocuklarda var unutmayın. Biz geçtiğimiz yıl kurbanımızı kestiğimizde ellerinde poşetlerle çıplak ayakları soğuktan üşüyerek bekleyen çocuklar gördük. Hatta bir tanesi annesine anne bizede et getiren olacak mı diye sordu. Ve ben gidip bu aileyi evinde ziyaret ettim 7 kardeş babaları kanserden ölmüştü evlerinde hiç bir şey yoktu bende onlara başkalarına vereceğim paylardan da ekleyerek fazlasıyla verdim. Yani kurbanın amacı kan dökmek değildir. Sizler ve bizler istediğimiz heran istediğimiz restauranta gidip etimizi yiyebiliyoruz, marketten alabiliyoruz ancak alamayanlarında olduğunu bilmek gerekiyor.

Diğer konularda ki yardımlarınız da en az kurban kesmek kadar hayırlıdır ve Allah'ın katında bir insanın ihtiyacını gidermekten daha büyük sevap yoktur. Ancak iyiliklerin hepsinin yeri ayrıdır lütfen unutmayalım...

Sevgiler

Gönderi tarihi:

Adı üzerinde zaten Kurban Bayramı

siz bugüne kadar mezbahalar kapansın kasaplar kapatılsın çocuklarımız kanlı etleri görünce geceleri kabusa dönüyor diyen birini duydunuz mu?

Sizin İslam dini ile ne alıp veremediğiniz var anlamıyorum

Sen kesmek istemiyorsan kesme ama benim dini vecibeme dil uzatma benim yılda bir kere Kurban Bayramım var elinden geliyorsa mezbahalara laf söylede ne kadara mantıklı olduğunu görelim

sayın Dipnot!

Gönderi tarihi:

Kurban kesmedim ve kesmem de ama bu benim vejeterjan olmami da gerektirmiyor. Fakat bu kurban kesme isinin bir duzene girmesi gerek diye dusunuyorum. Zira oyle ulu ortaliklarda yapilmasina da karsiyim. Ayrica senenin diger gunlerinde yardim amacli bir kurulusa veya kuruma maddi veya manevi yardimda bulunan az kisi tanimiyorum. Neden acaba tum o yardim kuruluslari birer birer kapanmak zorunda kaliyorlar, elbette maddi olanaksizliklardan dolayi. Yani senenin bir gununde uc bes kilo et dagitmakla olmuyor bu isler arkadaslar.

Gönderi tarihi:

KURBAN, KURBAN BAYRAMI NEDİR BİLİYOR MUSUNUZ?

"Kurban Bayramı’nın özünü; Hz. İbrahim’in(a.s), en sevgili varlığı olan oğlu Hz. İsmail’le imtihan edilişi, iman, samimiyet, iyilik örneği bu iki peygamberin Allah’a kayıtsız-şartsız teslimiyetleri ve bunu simgeleyen “kurban” ibadeti oluşturur."

...

Kurban bayramında fakiriyle zenginiyle genci yaşlısıyla çoluk çocuğuğla herkes bu ilahi günün coşkusunu yaşar. dostluklar pekişir, hal hatır sorulur, aç karınlar doyurulur,ALLAH'IN RIZASI BUDUR ve YERİNE GETİRİLECEKTİR- HERZAMAN-

HERKESİN İLAHİ KURBAN BAYRAMI MÜBAREK OLSUN :) .

"Ben "Kurban parasını vermek olmaz, kan göreceksiniz" diyen bir din öğretisini asla kabul edemem.

Bağışlayın...

45 bin yetim...

*

Bağışlayın...

Bu bayram bir can bağışlayın."

Kurban Bayramında amaç aç karınların doyurulmasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki yüzbinlerce insan

bu sayede doyuyor hayır duaları eşliğinde. Bu denli ilahi bir olaya bu şekilde bakmak akıllı bir insanın yapacağı bir iş değildir.

KURBAN SOSYAL DAYANIŞMADIR!!!

Gönderi tarihi:

Hiç kimse Allah'tan daha şefkatli değildir.İnsanoğlu her ne zaman bu tür bir gösteriye soyunmuşsa, arkası cılk çıkmıştır.

Bu, şefkati zehirlemektir.

İnsanlıkla yaşıt kurban ibadetini bu türden zehirli gösterilere kurban etmek, modern zihnin iğfal derekesini gösterir, başka bir şeyi değil. Kurban bu türden zehirli şefkat gösterilerine kurban edilmesin diye, Kur'an önlemini almıştır. Kurban ibadetinin derin maksadını dile getiren ayette, bu önlemi görüyoruz:

“O (kurbanların) etleri de, kanları da asla Allah'a ulaşmaz; ama sizden O'na ulaşan takvadır; işte böylece Biz, (hayvanları) sizin emrinize amade kılmışızdır; sonuçta size yol gösterdiği için Allah'ın yüceliğini dillendirmeniz gerekir: Allah'ı görür gibi davrananları (ebedi saadetle) müjdele.” (22:37)

Konumuz açısından anahtar cümle “kezalike sahharnâhâ lekum” cümlesidir. Buna eskiler “teshir sırrı” derler. Lekum'deki lam'dan kaynaklanan iki anlam vardır: Birincisi, “sizin için emre amade kılmıştır”, ikincisi “sizin emrinize amade kılmıştır”. Nihayetinde ikisi de aynı kapıya çıkar. Yani bir Müslüman hayvan kurban etmekle, Allah'ın mahlukat için belirlediği hiyerarşiye olan saygısını göstermiş olur. Bu saygı gösterilmediğinde insanın nasıl dört ayaklı tanrılar icat ettiğini görmek için Hindistan'a gitmeye gerek yoktur.

Şu ilahi misafirhanede hane sahibi olan Allah hayvanları da, tıpkı bitkiler gibi insana musahhar kılmıştır. Misafirlikte önüne sunulana burun kıvıran şımarık durumuna düşmemelidir insanoğlu. Hele ununu eleyip eleğini duvara asmışların gazına hiç gelmemelidir. Hadsiz ve hudutsuz ne bir sevgi, ne bir şefkat vardır. Bir haddi hududu yoksa, orada şefkat de, merhamet de, muhabbet de yoktur. Sadece heva ve heves vardır. Hevaların şefkat ve sevgi suretine büründüğü yerde, şeytanlar ambalaj işine girmiş demektir ki, “şeytanın, insana hatalarını süslü göstermesi” tam da budur.

Kur'an açıkça: “Biz her ümmet için kurban kesmeyi bir ibadet kıldık” der (22:34). Yine bu ayetin devamında da “Allah'ın insanlığa rızık olarak verdiğine teşekkür babından O'nun adını anmaları” istenir. Yani, teshire dikkat çekilir.

Onun şefkat ve merhamet abidesi olduğundan, ona iman eden kimin şüphesi olabilir ki?

Bize düşen onun izini izlemektir; evham ve hevaların peşine düşmek değil.

“Ed-Din” olan islamın insanlıkla yaşıt sünneti ve ilahi sembolü olan kurban ibadetini, kendi şimdi ve buradamızdan tanzim etmeye kalkışıp “kitabına uydurmak” yerine, kendi hayatmızı ve zihnimizi “ed-Din”e göre tashih ve tanzim edersek, asıl o zaman “kitaba uymuş” oluruz. Söyler misiniz; “İslamiyet”in öbür adı olan “teslimiyet” bu değilse, başka nedir?

Gönderi tarihi:
Kurban ibadet niyeti ile belirli zamanda..belirli nitelikleri taşıyan hayvanı ALLah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacı ile kesmektir...

Kurban kesmek mali bir ibadettir...

ALLah'a bir şükran, bir teşekkür borcudur...

Kurban kesen ALLah'a yaklaşmış O'nun hoşnutluğunu kazanmış olur..

Kurban kesmek mal ile yapılan bir ibadettir ve vacibtir...

Hicretin ikinci yılında emredilmiştir...

Zenginlerin kestikleri kurban etlerinden fakirleri yararlandırması müslümanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularını güçlendirir..

Varlıklı insanlarla birlikte yoksullar da sevinir..Kurbanla gelen bu sevinç toplumun huzur ve mutluluğunu arttırır...

Kesinlikle ama kesinlikle İnancınızdan Gelen bu düşüncenize katılmıyorum...

Siz istediğiniz kadar İnancınızı gerekce göstererek haklılığınızı savunun...

ALLah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacı güdüyor olmanız...

Bir şükran, bir teşekkür borcu ödüyor olmanız...

Onun kanını akıtarak İbadet yapıyor olmanız...

Başka bir canlının canını almanın gerekcesi olamaz...

Ne kadar ulvi...nekadar inancınıza dair gerekceler sunarsanız sunun

Başka bir canlıyı yok etmenin yanlışlığını yok edemezsiniz...

Başka bir canlının canı ve kanı üzerine Sevap kazanma...ibadet etme mantığı...

Geçmişte Çocuklarını kurban edenlerin o akıldışı mantığının...zihniyetin

"Hicretin ikinci yılından" beri bu güne kadar taşınmış versiyonudur...

"sevgi ve kardeşlik duygularını güçlendirir.." "toplumun huzur ve mutluluğunu arttırır..." lafları ...

Bu zihniyetin acımasızlığını göz ardı etmek amaçlı kullanılan...Kılıflardan başka bir şey değildir...

Bırakın fakirler sevindirilir...Kasapta da et yok mu? Demagojisini...

Size asla ve asla katılamıyorum...

Kan dökerek ibadet ediyor olmanızı ...

"Onun sırtına binip sıratı geçeceğiz" düşüncesini Kabullenemiyorum...

Siz onun sırtına niye biniyorsunuz ki...Alın siz onu sırtlayıp karşıya geçirin...

Bana kafir yada , ne kadar "anlamaz biri" bizim gibi düşünemiyor diyebilirsiniz...

Evet haklısınız sizin gibi düşünmüyorum...

*tna

Gönderi tarihi:
[

...

Bana kafir yada , ne kadar "anlamaz biri" bizim gibi düşünemiyor diyebilirsiniz...

Evet haklısınız sizin gibi düşünmüyorum...

[/size]*tna[/b]

Sayın GeceKuşu ;

Evet haklısınız bizim gibi düşünmek zorunda degilsiniz.Sizin anladıgınız budur ve sizi baglar.Zorla inanç zaten olmaz.

Kurban insanlık kadar eski bir uygulamadır.Bunu sadece İslam vaz etmemiştir.Geçmiş ümmetlerde kurban kesmişlerdir.

Biz herşeyin insanların hizmetine amade kılındıgına Yaratıcı tarafından iman ediyoruz.Kurban ibadetide bu teslimiyete öncelikle bu teslimiyete uymak içindir.Uygulamada sorunlar yada insanların niyetlerin de bir takıp zihni veya nefsi sapmalar olsada işin teorisi bu ibadetinde ''Allah'ın emrine teslim'' olunması demektir.Kurban, mezbane ortamından farklı bir duygudur.Siz bu hayvanların nasıl ulvi bir duyguyla ve içler titreyerek Allahın emrine uyma zevkini belki göremiyorsunuz.Bu iş sadece öyle maddi amaçları çagrıştırmaz.Bu bir fedakarlık ibadeti olarakda düşünülür.

İnsanlar hayvanları ''kendilerine göre'' olan hayvanları bir şekilde keser/öldürür ve bundan faydalanırlar.Bu gayet dogal tartışması abes bir iştir.Bunun senede bir gün yada belli niyetlerle oldugu zamanlar da; Allah'a inananların, aslında her insanın yaptıgı kurbanın nasıl, ne şartlarda ve de önemlisi neden oldugu hususunda bir imtihan vesilesidir.Kurbanın olup olmaması işin mahiyetini degiştirmez.

Kurban, bu işin nasıl ALLAHca yapılacagının en hikmetli olayıdır.

Gönderi tarihi:

yaw ne kadar ......sız konuşuyorsunuz madem marhamet!! damlıyorsunuz lokantaya gittiğiniz zaman döner yemeyin kebap yemeyin

yada tavuk kızartması yemeyin mangal yapmayın hepsi mezbahalarda kesilen hayvanlara ait av sezonlarına karşı çıkın mesela balık avı sezonu tonlarca hamsileri katlediyora!! lar hadi durmayın eylem yapın

Kurban Bayramı benim bayramım müslümanların bayramı benim mukaddesatıma dil uzatamazsınız inancınız olmayabilir bu sizin sorununuz beni pekte ilgilendirmiyor lakin inanç benim inancım ve ben kurbanımı kesicem engel olmak isteyen varsa buyursun hodri meydan....

Gönderi tarihi:
"BAĞIŞLAMAK..."

Bir can bağışlamak...

*

Bağışlayın...

45 bin yetim...

*

Bağışlayın...

h060100ps2.jpg

Gönderi tarihi:

yediğiniz kebablar,iskenderler,dönerler sebzeyle mi yapılıyor..

hayvanları salam sosis için keserken normal,ama ibadet amaçlı kesınce canilik mi oluyor..lütfen çifte standart yapmayalım :excl:

ben de noel için kesilen hindi ve çam ağaçlarına karşı çıkıyorum buyrun burdan yakın -_-

Gönderi tarihi:
yediğiniz kebablar,iskenderler,dönerler sebzeyle mi yapılıyor..

hayvanları salam sosis için keserken normal,ama ibadet amaçlı kesınce canilik mi oluyor..lütfen çifte standart yapmayalım :excl:

ben de noel için kesilen hindi ve çam ağaçlarına karşı çıkıyorum buyrun burdan yakın -_-

Ne kadar güzel...

Demek ki ikimizde " Kendi çıkar ve zevklerimiz için " başka canlıların yok edilmesine karşıyız!...

Farklı baktığımız nokta ben ibadet adına yapılanlara da karşı çıkıyorum...

Siz bunu çifte standart olarak değerlendiriyorsunuz...

Buyurup oradan buradan yakmamıza gerek var mı bilemiyorum...

Bence önemli olan duruşumuzun hayatın her alanında tutarlı olmasına dikkat edebilmemiz...

Çam ağaçlarına ve hindilerin kesilmesine karşıysanız...İnançlarınız adına diğerini sahiplenmek tutarsızlık olur...

Böyle yaparak, döner ve kebaplardan dem vurarak,çifte standart yaftası yakıştırmakta çelişki...

Birilerine eleştiri getirirken karşı duruş nedenlerini anlamakta önemlidir...

Burada beslenmek ve yaşamı devam ettirmek için gıda ve protein ihtiyaçlarına karşı durulmuyor...

Karşı durulan, "inançlarımız adına, sevap kazanacağız diyerek bir başka canlının yok edilmesi..."

Karşı durulan, "kurban mantığı ve ardında yatan ilkel düşünce yapısı..."

Bu mantığı savunmak adına "Kurban, bu işin nasıl ALLAHca yapılacagının en hikmetli olayıdır." diyerek...

Hangi ulvi ve hikmetli gerekçeler getirsek getirelim...Ne adına savunursak savunalım..

Bu düşünce yapısının ilkelliğini ortadan kaldıramayız...

Savunulan şey, inançlarımızın gereği adına ilkel de olsa bu eylemlere sahip çıkmaktır...

Farklı yerlerde durduğumuz...

Farklı düşüncelerle yorumlar getirdiğimiz için...

Bulunduğumuz yerlerden benim sizin ne yapmaya çalıştığınızı anlamama karşın...

Sizin benim karşı duruş nedenime hak vermek, anlamaya çalışmak gibi bir çabanız olmayacaktır...

Ne kadar çağdaş ve gelişmiş bir toplumsal yapı içerisinde yaşanırsa yaşansın...

Söz konusu olan inançlar ve onun getirdiği emirler doğrultusunda yaşamı yorumladığımızda...

Kurban mantığının ilkelliğini görebilmek ve kabul etmek elbette ki çok güçtür...

Çünkü artık inançlarımızın, bireysel çıkarlarımızın gereğini yerine getirme düşüncesi daha hakimdir...

O akan kanın bizim sevaplarımız adına bir saniye önce yaşayan bir canlıdan oluk oluk aktığını düşünemeyiz bile...

Sayın aslan "ulvi bir duyguyla ve içler titreyerek" diyerek bir ölçüde buna işaret etmiş...

Bakış açılarımızda "içler titreyerek" kavramında buluşma var

ama hemen ardından "Allahın emrine uyma zevki" ifadesini kullanınca kesin çizgilerle birbirimizden ayrılıyoruz...

Bunu " emirlere uyma zevkine " dönüştürdünüz mü ... "içler titreyerek" lafı havada kalır...

Ve ne yaptığımızın bilincinde olsakta "içlerimiz titreyerek" ama zevkle emirleri ve geleneklerimizi yerine getiririz...

Yani ilkellikler inançların gereği ve gelenekler olunca onları aşmak çok zordur...

Ve bunu dile getirenlerin içinde bulundukları durum ve anlaşılabilmeleri daha da zordur...

*tna

Gönderi tarihi:

öncelikle şunu söylemek isterim.Kurban ve anlam dünyasının bakışını ''ilkel'' bulmanız beni ziyadesiyle ilkellige yaklaştırıyor.Savundugunuz düşüncenin insanlarlarla,yaşamla ve işin dogrusu gerçekle bir alakası yoktur.Siz bizim inandıgımız gibi inanmadıgınız için ne ibadeti ne içi titremeden ne anlaşıldıgını ne teslim olma bir işin hakkıyla yapılması gibi dinlere ait anlam dünyasını anlamanızı beklemek boş bir durumdur.

İlkellik falan filan bunlar dilin kemiksiz olmasının verdigi ayagı yerden kesik söylemler.

Din fedakarlık demektir, müslümanca bir bakış açısını ögrenmeden anlayamazsınız.Bu diger dinler içinde geçerlidir.İlahi emirler, insanların imtihan dünyasın da neler yapması ve neler yapmaması hususunda rehber kitaplardır.Buranın imtihan olduguna inanmadıgınızı varsayarak sizinle bu kurban ibadetini konuşmak bir sonuç vermez.( yani bu iş öyle ben gidip bir hayvan alıp şunu bogazlayayım demek degildir.Bu hayvanlara da 'hayvan' bile demez çogu zaman , Kurbanlık derler.Hz. İbrahimi düşünmek lazım.)

Peki siz hangi düşünceye itimat ederek '' hayvanların kurban olmasına'' karşısınız.Yada siz bütün hayvanları bu desdek kapsamına alıyormusunuz.Yani bu ''hayvanların'' ve başkalarının bundan başka ne gibi durumlardan korunmasını öneriyorsunuz.İnsanların 'et' olarak aldıgı gıdaları nerden temin etmelerini söylersiniz.

Yani kesinlikle et yemezmisiniz, bütün canlıların normal yoldan ölümleri hariç diger faydalarından da insanlar uzak kalmalı mı?.( eger etyemezseniz size bir şey diyemem,normal yollardan alınmayan tüm hayvansal ürünleri kullanamazsınız. )

Ben bu münazaranın sadece ''kurban'' lamı yoksa diger tüm hayvan kesimleriyle mi alakalı olacak.( anlamak için soruyorum)Yani ''sevabı'' bir an için yok sayalım, ben mesela; bir kuzu alamda kesem yada kasaba gideyimde bir kaç kilo kıyma alayım, bana tepkiniz ne olur.Tam olarak işin neresindeniz.

Gönderi tarihi:

Ne kadar güzel...

Demek ki ikimizde " Kendi çıkar ve zevklerimiz için " başka canlıların yok edilmesine karşıyız!...

Farklı baktığımız nokta ben ibadet adına yapılanlara da karşı çıkıyorum...

Siz bunu çifte standart olarak değerlendiriyorsunuz...

Buyurup oradan buradan yakmamıza gerek var mı bilemiyorum...

Bence önemli olan duruşumuzun hayatın her alanında tutarlı olmasına dikkat edebilmemiz...

Çam ağaçlarına ve hindilerin kesilmesine karşıysanız...İnançlarınız adına diğerini sahiplenmek tutarsızlık olur...

Böyle yaparak, döner ve kebaplardan dem vurarak,çifte standart yaftası yakıştırmakta çelişki...

Birilerine eleştiri getirirken karşı duruş nedenlerini anlamakta önemlidir...

Burada beslenmek ve yaşamı devam ettirmek için gıda ve protein ihtiyaçlarına karşı durulmuyor...

Karşı durulan, "inançlarımız adına, sevap kazanacağız diyerek bir başka canlının yok edilmesi..."

Karşı durulan, "kurban mantığı ve ardında yatan ilkel düşünce yapısı..."

Bu mantığı savunmak adına "Kurban, bu işin nasıl ALLAHca yapılacagının en hikmetli olayıdır." diyerek...

Hangi ulvi ve hikmetli gerekçeler getirsek getirelim...Ne adına savunursak savunalım..

Bu düşünce yapısının ilkelliğini ortadan kaldıramayız...

Savunulan şey, inançlarımızın gereği adına ilkel de olsa bu eylemlere sahip çıkmaktır...

Sizin benim karşı duruş nedenime hak vermek, anlamaya çalışmak gibi bir çabanız olmayacaktır...

Ne kadar çağdaş ve gelişmiş bir toplumsal yapı içerisinde yaşanırsa yaşansın...

Söz konusu olan inançlar ve onun getirdiği emirler doğrultusunda yaşamı yorumladığımızda...

Kurban mantığının ilkelliğini görebilmek ve kabul etmek elbette ki çok güçtür...

Çünkü artık inançlarımızın, bireysel çıkarlarımızın gereğini yerine getirme düşüncesi daha hakimdir...

O akan kanın bizim sevaplarımız adına bir saniye önce yaşayan bir canlıdan oluk oluk aktığını düşünemeyiz bile...

Sayın aslan "ulvi bir duyguyla ve içler titreyerek" diyerek bir ölçüde buna işaret etmiş...

Bakış açılarımızda "içler titreyerek" kavramında buluşma var

ama hemen ardından "Allahın emrine uyma zevki" ifadesini kullanınca kesin çizgilerle birbirimizden ayrılıyoruz...

Bunu " emirlere uyma zevkine " dönüştürdünüz mü ... "içler titreyerek" lafı havada kalır...

Ve ne yaptığımızın bilincinde olsakta "içlerimiz titreyerek" ama zevkle emirleri ve geleneklerimizi yerine getiririz...

Yani ilkellikler inançların gereği ve gelenekler olunca onları aşmak çok zordur...

Ve bunu dile getirenlerin içinde bulundukları durum ve anlaşılabilmeleri daha da zordur...

*tna

hayır,yanlış anladınız.ben kurban bayramının eleştırılıp onların eleştırılmemesını anlatmak için o örneği verdım.hındı kesebılırler buna karşı değilim..anlatmaya çalıştığım şu;canlıların kesilmesine karşı isenız buna saygı duyarım..fakat inançlar arası ayrım yaparak buna karşı çıkarsanız saygı duymam.

anlatmaya çalıştığım buydu..

sizi tabıkı de anlarım,anlamaya da çalışabilirim..sızde benı anlamaya çalışmayacaksınız o halde böyle bakıyorsanız

Gönderi tarihi:

İlkellik falan filan bunlar dilin kemiksiz olmasının verdigi ayagı yerden kesik söylemler.

*

**

Tam olarak işin neresindeniz.

sayın aslan;

Tam olarak işin neresinde olduğum yazdıklarım da açıkca belliyken...

diyerek anlaşılabilmenin güç olduğunu belirtmiş...Ve hatta...

İfadesini kullanarak bunun çok zor olduğunu anlatmaya çalışmıştım...

O nedenle sizin yine de beni anlamaya çalışma çabalarınıza iyi niyetle bakıyorum...

"ilkellik" kelimesine alınmanıza hak veriyorum...

ve buna karşılık"dilin kemiksizliği" benzetmesiyle bir eleştiri getirmenizi de anlayışla karşılıyorum...

Çünkü; Biliyorum ki siz "İlahi emirler, insanların imtihan dünyası",

"dinlere ait anlam dünyası " düşünceleri içinde bunlara inanmış biri olarak ...

"Kurban" etme mantığının ilkel bir düşünce olduğunu elbetteki kabul etmeyeceksiniz...

Sizin bu tartışmadan çıkaracağınız sonuç...

Başka insanların da bunu ilkel bir yaklaşım olarak görüp değerlendirdikleridir...

Yani özetle Et yemekten, Kasaptaki etten, bahsetmiyoruz...Ele aldığımız "Kurban" mantığı...

Yani siz Kurban keserken Hangi düşüncelerle bunu yapıyorsanız ondan bahsediyoruz...

Eti yiyerek karnınızı doyurmaktan değil...

Sizin kendinizce haklı gerekceleriniz olabilir...

Ama bu durum Kurban etme düşüncesinin ilkel bir düşünce olduğunu yok edemez...

Geçmişte kendilerince çok haklı gerekcelerle Çocuklarını tanrılara Kurban edenleri...

Bugün hoş karşılamıyor...Bu yaptıklarını, nasıl ilkel ve canavarca bir yaklaşım olarak değerlendiriyorsak...

Çağlar sonrası yaşayanlarda...

Şimdiki kurban kesme mantığının ve aşağıdaki şu ifadelerdeki kurban yaklaşımının da...

yaw ne kadar ......sız konuşuyorsunuz madem marhamet!! damlıyorsunuz lokantaya gittiğiniz zaman döner yemeyin kebap yemeyin

yada tavuk kızartması yemeyin mangal yapmayın hepsi mezbahalarda kesilen hayvanlara ait av sezonlarına karşı çıkın mesela balık avı sezonu tonlarca hamsileri katlediyora!! lar hadi durmayın eylem yapın

Kurban Bayramı benim bayramım müslümanların bayramı benim mukaddesatıma dil uzatamazsınız inancınız olmayabilir bu sizin sorununuz beni pekte ilgilendirmiyor lakin inanç benim inancım

ve ben kurbanımı kesicem engel olmak isteyen varsa buyursun hodri meydan....

Kişilerin ne dediklerini anlamaktan uzak...

Ne kadar ilkel bir mantık ve yaklaşım olduğu anlaşılacaktır...

Bundan emin olabilirsiniz...

*tna

Gönderi tarihi:
Yani siz Kurban keserken Hangi düşüncelerle bunu yapıyorsanız ondan bahsediyoruz...

bu kadar açıklamalara rağmen hala anlamamakta ısrar ediyorsanız bu sizin probleminiz

..Sizin kendinizce haklı gerekceleriniz olabilir...

olabiliri yok zaten var ve sizin bunları kabul edip etmemeniz birşey değiştirmiyor

Kişilerin ne dediklerini anlamaktan uzak...

Ne kadar ilkel bir mantık ve yaklaşım olduğu anlaşılacaktır...

kişiler ne dediklerini bilincinde fakat okuyan kişilerin ne demek istediklerini anlamaktan uzak

hani şuanda dizilerde bi tabir varya "anladın sen onu"

neresinin ilkel ve mantık dışı olduğunu bi söylesende bizde bilsek basit söylemlerlerle birşeyler söylemeye çalışıyorsun

eğer ilkellik genellemesini kurban için yapıyorsan bugün avcılar için ne söyleyeceksin bunuda pek merak ettik

zira yıllardır avlanılıyor hayvanlar vuruluyor ve bunun adınada avcılık deniyor

Çünkü; Biliyorum ki siz "İlahi emirler, insanların imtihan dünyası",

"dinlere ait anlam dünyası " düşünceleri içinde bunlara inanmış biri olarak ...

"Kurban" etme mantığının ilkel bir düşünce olduğunu elbetteki kabul etmeyeceksiniz...

ohalde problem nedir sözlerinin hala havada kaldığının farkında olman gerekirdi..

saygılar..

Gönderi tarihi:

Sayın Dipnot,

Öyle bir yazı yazmışsınız ki, sanki, insanlar ya kurban kesecek, ya da değişik şekillerde bağışta bulunacak. İslam zaten sadaka ve zekat'ı özendirip emreder. Yani müslümanlar kurban kestiler diye yılın başka zamanlarında maddi bağışta bulunmayacak diye bir şey yok ki. Hatta tam tersine bu teşvik ediliyor. Ben hem kurban alıyorum, hem de birazdan çıkıp kızımla birlikte bir yardım kuruluşuna para bağışında bulunacağız.

Şekil olarak bazı düzenlemeler gerektiğini ben de kabul ediyorum, ama yavaş da olsa bunlar zaten yapılmaya çalışılıyor.

Bunun dışında, insanlığın zaten besin olarak kabul ettiği bir canlıyı, yiyemeyenlere de yedirmenin ne gibi bir olumsuz yanı var anlayamadım. Bu na karşı çıkıyorlarsa, gerçekten bütün et ve tavuk kesimine karşı çıkıyor olmaları lazım. Aslında, sanıyorum işin ibadet boyutuna karşılar. Fakat kimsenin böyle bir hakkı olduğunu sanmıyorum, ne de olsa laik bir ülkede yaşıyoruz.

Tüm müslümanların Kurban Bayramını kutlarım..

Gönderi tarihi:
bu kadar açıklamalara rağmen hala anlamamakta ısrar ediyorsanız bu sizin probleminiz

olabiliri yok zaten var ve sizin bunları kabul edip etmemeniz birşey değiştirmiyor

kişiler ne dediklerini bilincinde fakat okuyan kişilerin ne demek istediklerini anlamaktan uzak

hani şuanda dizilerde bi tabir varya "anladın sen onu"

neresinin ilkel ve mantık dışı olduğunu bi söylesende bizde bilsek basit söylemlerlerle birşeyler söylemeye çalışıyorsun

eğer ilkellik genellemesini kurban için yapıyorsan...

bugün avcılar için ne söyleyeceksin bunu da pek merak ettik

zira yıllardır avlanılıyor hayvanlar vuruluyor ve bunun adınada avcılık deniyor

ohalde problem nedir sözlerinin hala havada kaldığının farkında olman gerekirdi..

saygılar..

Sayın halil yazdıklarımı bu kadar iyi algılayarak bu yanıtları verdiğiniz için öncelikle sizi tebrik etmek ve

Zekanıza hayran kaldığımı içtenlikle belirtmek istiyorum.!

Daha önce yazdıklarım arasında aşığıdaki şu ifadeleri okuyupta anlamak gibi bir etkinlikte bulundunuz mu?

"Ne kadar güzel...

Demek ki ikimizde " Kendi çıkar ve zevklerimiz için " başka canlıların yok edilmesine karşıyız!..."

"Bence önemli olan duruşumuzun hayatın her alanında tutarlı olmasına dikkat edebilmemiz..."

Kurban mantığıyla...Avcılık mantığı ayrı kavramlarda değerlendirilebilse de...

İkiside canlıları yok etmede aynı kapıya çıktıklarına göre...

Sizce bu okuduklarınız üzerine...Böyle bir duruş sergileyen ben avcılık konusunda ne düşünüyor olabilirim.?

*tna

Gönderi tarihi:

ve buna karşılık"dilin kemiksizliği" benzetmesiyle bir eleştiri getirmenizi de anlayışla karşılıyo

Yani özetle Et yemekten, Kasaptaki etten, bahsetmiyoruz...Ele aldığımız "Kurban" mantığı...

...

Tabiki 'dilin kemiksizligi' 'ilkellige' bir eleştiri mahiyetinde yazdım.Şahsınız bundan uzaktır.

Müslümanlar kurban keserken niyetleri 'ibadet' kastı içerir.

Söyledigim gibi ; uygulama da bir takım aksaklıklar mevcut olsada bu ibadetin şekli olarak degişmesi anlamına gelmez.Cahillikten ve imkanların kısıtlı olmasından dolayı meyda çıkan ve İslamın Ruhuyla bagdaşmaz pratikleri yoz mantık içinde savunmak dogru yaklaşım olmaz.Bu kısıtlı imkanlardan kastım modern şehirlerin yapısıyla alakalı ve sorumlusu bu insanların ihtiyaçlarına memur kimselerdir.bu bahsi diger.

Modern olan işin (kesme fiilinin) göz önünde olmasından dolayı bir sıkıntı duymakta, Kurbanla alakalı uygulamalarda.Görünür olmak İbadetlerin bir kısmı için elzemdir.İnsanların gözü önünde kesmekle, gözü dışında kesme arasında yorum farkından başka birşey yoktur.Yani modernler tümüne karşı çıksa belki tutarlı olurlar, yoksa müslümana sen kesme demek boş bir söylemdir.( bakın medyaya şöyle bir soru soruyorlar; içki ile kurban eti yenir mi?. aslında temelde sakat bir beyin sorusu ama genede bu sakatlık içinde kurban etine bir kudsiyet biçiyor )Her zaman olan ve olacak bir uygulamanın Allahca yorumlanması, bu işinde bir örnekligini oluşturur insanlara ve de müminlere.Var olan gerçegi kaldıramazsınız ve Dinde buna bir anlam ve ruhilik katıyorsa buna karşı durmak insaf ile bagdaşmaz.Bu iş ibadette olsa başka bir mantıkla da olsa olacaktır, buna ibadet boyutu eklenmesi neresini ilkel kılar.Bakın uygulamarda ki insan ve kurumların hatalarını eleştirmek başka, bu işin ibadet mantıgıyla olmasını eleştirmek başkadır.İkincisi için inananların genel tepkisi şu olur; ''size ne, siz kendi işineze bakın'' ... yani ben söylemesem de başkaları bunu söylerler ve haksız da sayılmazlar.

Gönderi tarihi:

ne zamandır aklımı kurcalayan bi mevzu olduğu için başlık ve konu hariç birşey okumadım.yani kısaca yorumları okumadım.zaten kimseyle tartışma derdinde diilim...

İslam bir mantık dinidir...

Bir müslüman olarak bu bana çok mantıklı gelmiyor ama lütfen dikkatli okuyun: ŞU ZAMAN Kİ HALİYLE MANTIKLI GELMİYOR...

benim gelir düzeyim kurban kesmeye el verişli diil.Ama aynı evi paylaştığım ailem kesebiliyor.

hergün sokağa çıktığınız zaman hanginiz bi yardıma muhtaç olan insan görmüyoruz ?

şuan Türkiye de gördüğüm kadarıyla hadi Türkiyeyi genelleme de yapmayayım yaşadığım şehirde gördüğüm olay:

kesilen kurban etinin en iyi yeri kurban kesene,biraz daha kötü yeri yakın çevreye diğerleri ihtiyaç sahiplerine veriliyor.(iyi-kötü diye ayırmam yanlış anlaşılmasın öncelikle bi nimettir ve kurbanlıktır ona sözüm yok)

bana yanlış gelen ve mantığımın almadığı bir konu da şu;ya kardeşim benim durumum kötü olsa ama gerçekden kötü,yakacağım olmasa mesela bu karda kışta,bana verilen ve hadi bunda da iyi niyetli olayım 15 gün yetecek kadar etim olsa,15 gün etten başka birşey yemek yemesem inanın et yerine tüm kışı geçirecek yakacak verseler daha mutlu olurum...

kesene bir lafım elbette olamaz Allah kabul etsin...

ama ileride kesecek durumum olursa kurban niyeti ile yakacak yada "öncelikli" ihtiyaçları karşılarım...

Saygılar...

Gönderi tarihi:
bana yanlış gelen ve mantığımın almadığı bir konu da şu;ya kardeşim benim durumum kötü olsa ama gerçekden kötü,yakacağım olmasa mesela bu karda kışta,bana verilen ve hadi bunda da iyi niyetli olayım 15 gün yetecek kadar etim olsa,15 gün etten başka birşey yemek yemesem inanın et yerine tüm kışı geçirecek yakacak verseler daha mutlu olurum...

kesene bir lafım elbette olamaz Allah kabul etsin...

ama ileride kesecek durumum olursa kurban niyeti ile yakacak yada "öncelikli" ihtiyaçları karşılarım...

Saygılar...

Kurban yaz ayına gelince ne yardımı yapsın müslümanlar.

bari onu da söyleyin de bilsinler.

Kusura bakmayın da İslamın hem bir mantık dini oldugunu söyleyip, mantıksız yaklaşımlar sergileyemezsiniz.

Kurban başlı başına bir ibadetdir, insanlıkla yaşıt bir uygulamadır.Yani bu işi basit görmek yanıltır bizleri.

Sizin dediginiz yardımları yapmayın diyen mi oluyor.Yok.

kimin ne zaman neye ihtiyacı oldugu, herkese göre aynı degildir.

Kurbanın mantıgı, istedigi sonuçları, insanlara mesajı; bunları yok sayarak sadece bir ''et'' yardımı olarak düşünemezsiniz.Her ibadetin bir şekilden birde içden gelen anlamı vardır.Daha dogrusu bir ibadetin maddi ve manevi yönleri vardır insanlara fayda hususun da.

Kurban, insanlar et yesin salt manasından yola çıkılarak yapılan bir ibadet degildir.Faydaları arasında bunlar da vardır şüphesiz ama her ibadette oldugu gibi burda da ''teslimiyet ve samimiyet'' önceliginden bakmak lazım bu ibadetede.

Mesela etlerin dagıtımı konusunu bu temele vurabilirsiniz lakin Kurban kesmek yerine yakacak yada başka bir şey vermek bu temelde sakat ve yanlış bir yaklaşım olur.

saygılar.

Gönderi tarihi:

yine söylüyorum kimseyle didişmek diil niyetim...

ama bu memleketin ihtiyaç sahipleri olan insanların tek derdi et ve kömür mü ?

misal verdim.

şimdi sıralayım mı onlarca ihtiyaçlarını ?

Gönderi tarihi:
yine söylüyorum kimseyle didişmek diil niyetim...

ama bu memleketin ihtiyaç sahipleri olan insanların tek derdi et ve kömür mü ?

misal verdim.

şimdi sıralayım mı onlarca ihtiyaçlarını ?

gönül ister ki bütün ihtiyaçlar karşılansın.

Lakin Kurbanla dediklerinizin alakası yok.Dinde olan birşeyin, insanların kendi görüşlerinden hareketle tersyüz etmeye hakkı yok.Sizin dilekleriniz başka başlıgın konusu olabilir.Burda yanlış anlaşılabilir.

Temelde Allah rızası umarak yapılırkurban.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.