Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Eurovision'a ve Kenan Doğulu ..


Eurovision'a ve Kenan Doğulu ..  

27 üye oy verdi

  1. 1. Hangi dilde okumalı..

    • Türkçe
      17
    • İngilizce
      10


Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Eurovision'da ülkemizi temsil etmek üzere bu sene için Kenan Doğulu seçildi.Bu çoğunuzun malumudur.Kenan gerek ses rengi ile gerek sahnesiyle ve gerekte tarzıyla bence isabetli bir seçim..

 

Bir müzik yarışmasından çok,siyaset kokan bu yarışmada başarılı olabilmek için,bence İngilizce şarkıyla katılmak şansımızı arttırır.Elbette bizim dilimiz,Türkçe'miz harika bir dil ama yabancılara bunu anlatma gayretine girmek pekte gerçekçi değil.Kulaklarında yer eden dille başarılı olabileceğimize inanıyorum..

 

Aslına bakarsanız bu topici Kenan Doğulu'ya destek olabilmek adına açtım.Türk Dil Kurumu'nun sanatçıya yaklaşımı çok kompleks kokuyor.İnerçıkar (Merdiven),çok oturgaçlı götürgeç (Otobüs) vs. gibi yeni kelimeleri kendileri kullanıyor mu acaba..

 

Sevgilerimle..

Gönderi tarihi:

Kenan Doğulu gerçekten de süper bi seçim olmuş :):sorcerer:

Gönderi tarihi:

İngilizce okumalı tabiki dedikten sonra bir noktaya dikkat çekeceğim. Önceden eurovizyon türkiye elemelerinde değişik bir yöntem kullanılıyordu, çok başarısız bir yöntemdi. Besteleri yapanlar ise hemen hemen aynı kişilerdi ve şarkıların tarzı hep aynı idi. Bu anlayışın değişip dinozorların gitmesi ile eurovizyonda hada başarılı sonuçlar alabildik. Ancak geçenlerde yine aynı yönteme geri dönülüp "rimi rimi ley" isimli parça gönderildi, sonuç ortada. Bu sene akılları başlarına gelmiş olmalı ki direkt Kenan Doğulu'yu seçmişler.

Gönderi tarihi:

eurovisiona ingilizce parçayla katılmayı onaylamıyorum...bunca başarısızlıktan sonra sanki ingilizceyele katıldık da başarılı olduk gibi bir durum ortaya çıkıyor...bu beni rahatsız ediyor....

 

madem ülke temsil ediliyor o halde türkçeyle temsil edilmeli..

 

oylamaların da daha çok komşu ülkeler arasındaki birbirini kayırmalar yüzünden parçadan çok siyasete eğilimli olduğunu biliyoruz...

 

yani yarışmayı kazanıcaz,adımızı duyuracağız diye her neolursa olsun nasıl olursa olsun katılalım yarışmaya demek bana pek mantıklı gelmiyor..

 

bunun uyumla da bir alakası yok...iletişimle alakalı...

ancak yine de biz buyuz diyebilecek ,bizden birşeyler katabilmemiz lazım..

Gönderi tarihi:

Size katılıyorum onur0226 arkadaşım kendilerini sömürge devlet olayına kaptırmış insanların kendi öz benliklerini ve dillerini ikinci plana atarak avrupa da bir yer edinmeye çalışmaları da çok komik doğrusu bize ne kazandırıyor ki bu şarkı yarışması .Dünün barbar kelt kavimlerine yaranmak uğruna dilimizi unut,kültürümüzü unut,tarih bilincimizi unut meleket böyle asıl elden gider sadece eline silah alıp işgalle değil bunun adı kültürel işgaldir.Bir de çok komik olan bir durum var buna karşı çıkanları köhne zihniyetler olarak niteliyorlar olsun biz derece yapalım da ne olursa olsun .

Gönderi tarihi:

yarışmaya Türkiye adına katılıyoruz,ama dil İngilizce..kendi dilimiz ile katılmalıyız tabiki de...

Gönderi tarihi:

Evet Kenan Doğulu, biz eski kafalıyız biraz!

 

 

Eurovision'da Türkiye'yi temsil edecek olan Kenan Doğulu hazırlayacağı şarkıyı şöyle tarif ediyor:

"Türkçe olması eski kafaların düşüncesi... İngilizce daha çok insana hitap etmesi açısından önemli. İçinde yabancıların da kolayca anlayıp söyleyebileceği birkaç söz de olsun. Yıllardır ABD'de kendimi geliştirdim. Buna yetecek kadar İngilizcem var."

* * *

İtiraf edeyim ki ben Doğulu'nun söz ettiği "eski kafalılar"danım.

Kendimi ABD'de geliştirmediysem de "yabancıların da kolayca anlayabileceği birkaç söz" söyleyecek kadar İngilizcem var. Yine de Türkçeyi severim. Çok ekmeğini yedim. Böyle uluorta küçümsenmesine gönlüm razı olmaz.

Aynı zamanda, gençliğini Eurovision jürilerinden iyi bir puan alma gayesinde çarçur etmiş bir nesilden geliyorum.

Şimdi daha iyi anlıyorum ki, oldum olası hak etmediği bir mana atfettiğimiz Eurovision'un amacı, Batı'nın değişik müziklerini, dillerini bir mecrada sergileyip yarıştırmaktır.

Yarışmada 1977'den beri ulusal dil koşulu vardı. 1999'da dil seçimi serbest bırakıldı. Yine de bence Türkçe şarkı, yarışmanın kültürel alışveriş ruhuna daha uygundur. Herkesin Amerikan esintili pop şarkılara İngilizce söz yazdığı bir yarışma Avrupa'ya ne katabilir ki?

* * *

Buna rağmen Doğulu "Son yıllarda çoğu ülke İngilizce yarışıyor. Türkiye de İngilizce şarkı ile kazandı" diyebilir. TRT de milli duyarlılığı pek yüksekmiş gibi yaptığı bir dönemde onu destekleyebilir.

Lakin laf orada kalmıyor; "Türkçeyi savunmak eski kafalılıktır" diye damarımıza basılıyor.

Oysa tersine, bu İngilizce sevdası, günümüz dünyasında sömürgeci çağları hatırlatan bir eski kafalılık örneği kabul ediliyor.

Avrupa, Amerikan kültürel taarruzu karşısında sinemasını, müziğini, mutfağını, dilini korumaya aldı.

Alman Dilini Koruma Derneği, İngilizce sloganlarda ısrar edenlere, Almancayı "bir şempanze dili"ne dönüştürdükleri gerekçesiyle her yıl "Dili Bozma Ödülleri" veriyor.

"İngilizce istilası"nı "soykırıma eşdeğer bir suç" olarak tanımlayan Fransız dilbilimci Paul Guth, Paris sokaklarındaki İngilizce yazıların, Nazi işgali dönemindeki Almanca yazılardan bile fazla olduğu kanısında...

Fransa'da çıkarılan bir yasayla medyada, tabelalarda, şirket anlaşmalarında, faturalarda, iş ilanlarında Fransızca kullanma zorunluluğu getirildi.

Geçen hafta Fransa'daydım. İngilizce özentisine tepkinin nasıl uç noktalara vardığını gördüm:

Çoğu lokantada İngilizce yemek listesi yok. Garsonlar İngilizce bilse bile konuşmuyor. DVD'lere İngilizce altyazı konmuyor.

* * *

Bu durumda "500 milyon insanın önüne Türkçeyle çıkın. Dil bayrağını dalgalandırın" diyenler niye "eski kafalı" oluyor?

Orhan Pamuk "kendini ABD'de geliştirmediğinden" mi Türkçe yaptı Nobel konuşmasını?..

Ödülü almaya Türkçe sözlerle davet ettiğinde niye göğsümüz kabardı?

İngilizce yarışabilir ve kazanabilirsiniz de...

Lakin Avrupa'da yükselen duyarlıktan bihaber, el diliyle yarışa koşarken kendi diline sahip çıkanları "eski kafalılık"la suçlarsanız, gün gelir, "şempanze dili" ödülünü hak edersiniz.

 

[email protected]

Gönderi tarihi:

anlıyamıyorum.bizim kültürümüz bizim dilimizin bozulup sırf ödül alalım sıralamaya girebilelim adına melez bir şarkı neden seçiliyor.amaç ödül almaksa tamam isterse hepsini ingilizce söylesin ama bizi temsil nerde kaldı bu ülkenin ekmeğini yiyip dilini melezleştirmek bu ülkeye ihanettir bana göre ....

Misafir taurusmutis
Gönderi tarihi:

Yahu dilimizi bozmak ne demek.İngilizce okunan bir parçanın bizim dilimizi nasıl bozacağını bir açıklar mısın arkadaşım..

 

Dil nasıl bozulur bir kaç örnek vereyim:

 

*Kal geldi..

*Görüşürük..

*Dikkat ol..

*Nassın..

*Oha falan oldum.. gibi çoğaltılabilecek kelimeler dili bozar.Yoksa kullanılan yabancı diller değil..

 

Gaffur'a gülerken de bu yozlaşmanın farkında mıyız acaba..?

  • 1 ay sonra...
Gönderi tarihi:

yau sizi anlayamıyorum madem türkiye temsil edilecek neden türkçe parça değil. bozar dediğim olaysa türkçe ve ingilizce bir karma şarkının söylenmesi durumunda olacanı söyledim.hani dereceye girerse halkımıza tek tek tercüman gerekecek bu adam ne diyor yaaa diyecekler .bu bozulma değilmi

Gönderi tarihi:
yau sizi anlayamıyorum madem türkiye temsil edilecek neden türkçe parça değil. bozar dediğim olaysa türkçe ve ingilizce bir karma şarkının söylenmesi durumunda olacanı söyledim.hani dereceye girerse halkımıza tek tek tercüman gerekecek bu adam ne diyor yaaa diyecekler .bu bozulma değilmi

 

Merak etme,eğer yarışmaya ingilizce parça ile girilirse şarkı ve anlamı tüm gazetelerimizde yayımlanır..;) Ayrıca bir dil bozulacaksa o da ingilizce olacak,sonuçta bir ingiliz türkçe parçayla katılmıyor..:w00t::D

 

Dil bozulmasına verdiğim örneklerde ısrarcıyım..

Gönderi tarihi:

bencede Türkçe okumalı, madem müzik evrensel o zaman dilin anlamı varmı? Biz nasıl kulağımıza hoş gelen melodiyi hangi dilde olursa olsun dinliyorsak, bizim müziğimizde kulağa hoş gelirse ve eurovision da iyi performans gösterirlerse, iyi derece alırlar. Sertab İngilizce söylediği için değil, iyi yorumladığı ve müziği evrensel beğeniye hitap ettiği için 1. oldu... bence Türkçe söyleseydi de aynı dereceyi alırdı... ve eurovisiona siyeset karıştırmazsa insanlar hakedene hakkınca puan verirse alınan derece hakkıyla alınmış olur, ama çoğu zaman öyle olmuyor... Kenan Doğulu iyi bir yorumcu, sahnesi de iyi Sezen'den de destek almış, bence başarılı olacaktır... 1. olmasada olur... başarılar diliyorum...

 

biz Yunanistan'a Kıbrıs Rum kesimine puan verirken beğenimize göre puanlıyoruz, ama onlar aynını yapmıyorlar. malesef... Dikkat ederseniz, avrupada hangi ülkelerde Türk vatandaşı çoğunlukta yaşıyorsa onlardan gelen puanlar yüksek oluyor, ama kuzey avrupadan genelde az puan çıkar bize...

 

tekrar başarılar diliyorum Kenan Doğulu'ya... :clover:

Gönderi tarihi:

Müziğin evrenselliği konusuna katılıyorum ama anlamanız gereken bişi var.Dünya starları, bu uluslararası piyasada tutunabilmek için kesinlikle ingilizce albümler çıkartmak zorundadırlar.Hadi genellemeyelim de popüler müzik için bu böyledir diyelim.Ricky Martin'i,Anna Vissi'yi ve hatta bizim starımız Tarkan'ı ele alın.Eğer uluslaarası bir star olmak istiyorsan,ingilizce albümü çıkartmak zorundasın.Yoksa kendi etnik dilinle parlar ve yok olursun.Üzgünüm ama bu böyle..He Uluslararası platformda yer edindikten,kendini kabul ettirdikten sonra ister kendi dilinle ister sadece ıslık çalarak albüm çıkar,tutar.Çünkü kemikleşmiş müşteri yopluluğun oluşmuştur.Ülkemizdeki Sezen,Kayahan,Tarkan vs.. müşterileri gibi.Albüm nasıldır acaba diye düşünmeyiz,önce alır ardından beğenmesek bile sevmeye çalışırız..;) İşte böyle bir uluslararası platforma,kendi dilimizle katılma ısrarı ''müzik'' söz konusu olduğunda,bana gereksiz bir inat olarak geliyor.Oraya katılacağımız bir müzik eseriyle kültürümüzün yozlaşacağına (ki şu andaki müzik kültürümüzde Türk müzik kültüründen çok arap müzik kültürüdür..<_< ),kültürümüzden ödün vereceğimize ben şahsen inanmıyorum..

 

Neyse,yorumlarıyla katılanlara ve anketi oylayanlara teşekkür ederim.Umarım Kenan kazanır..:clover:

 

Sevgilerimle..:clover:

Gönderi tarihi:

Ancak eurovision ülkeler arası bir yarışmadır. bir kaset promosyonu değil ki. İspanyollar, Yunanistan, Almanya da çoğu zaman kendi dillerinde şarkılarla katıldılar... Türkçe söylemeli çünkü, güzel bir dilimiz var, o bizim kimliğimiz, yarışmayada kendi kimliğimizle katılmalıyız diye düşünüyorum.... Bizim dilimizde sözcükler hem daha duygulu, hem daha anlamlı, ha bunun önemi yok diyebiliriz ama herşeyden önce bu bir yarışma... Dünya starı olmak için çaba gösterilmiyor kaldı ki eğer öyle olsaydı, Tarkan'ın ingilizce albümü tutardı oysa Şımarık albümü ondan daha çok sattı...

 

Söylediğim gibi, eğer melodi evrenselse, hemde etnik ezgi içeriyorsa ilgi çekecektir. Hint müziğinin ve Afrika müziğinin dünydada çok popüler olduğu aşikar... Hafif batı müziği denilen Türk popu, Arab ezgileri içeriyor son yıllarda buna katılıyorum... Ve bunun bir arayış olduğunu düşünüyorum. Türk entrumanları ile oryantalist ezgi içeren bir müzik bu işi götürür diye düşünüyorum... Tanıtım yapılacaksa bu onlara benzemekle olmaz, kendin gibi ama evrenselliği yakalamış bir yenilikle yapılmalı... ;)

 

şimdi burda senle kapışırmışız, taurusmutis, :) yok yok kapışmayız, latife ediyorum... sen frozen olsaydın kapışırdık ama değilsin... :P

Gönderi tarihi:

Müzikle profesyonelce uğraşan biri olarak,3-4 armoni üzerinde dönen parçaları çalmaktan sıkılıyorum.Ancak Kenan gibi,Sezen gibi,Kayahan gibi bestecilerimiz bu düzeni kırarak,müziğimize armoni zenginliğini kazandırdılar.Bunda batı saundunun etkisi asla yadsınamaz..

 

Ben Schindler'in Listesi filminin saundtrack'ında çalan kemancının bana yansıttığı duyguyu hiçbir müzikte alamadım.Buna bizim eserlerimiz de dahil.Ki onda söz bile yok.Böyle bir beste+Böyle bir duyguyu yansıtabilecek biri ile katılabileceksek buyrun dilediğiniz dilde katılalım ve varsın kazanmayalım..

 

Ya,hani kültürümüz deyip duruyoruz ya.Kafama takılan,beni rahatsız eden bişi daha var:

 

Modern Bandoların ve hatta senfoni orkestralarının atası olarak bizim mehterimiz gösterilir ve bununla öğünülür.Bir kent Orkestrası sanatçısı olarak şunu merak ediyorum;Madem mehter bu çok sesli bando,kent orkestraları ve senfonilerin fikir babası,neden kendisini geliştiremeyip unison (Teksesli) halde kalmış..?Geliştirseymiş kültürümü bozulurmuş..<_< Müzik geliştirilmesi gereken bir sanattır ve gericiliğe asla taviz verilmemesi gerekir..

 

Müzik kültürler üstü alınması gereken bir değer olmalı bence.Eğer kültüre indirgemek gerekiyorsa,Türk'ün müziği ''TÜRKÜ''dür,e o halde türkülerle katılalım Eurovision'a..

 

Sevgiler..:clover:

Gönderi tarihi:

Türkü ezgileri de kullanılabilir, madem geliştirilmesi gerekiyor ama kendinizden de bişeyler katmanız gerekir değil mi?

Mehter öncelikle bir ordu bandosudur ve tarihi bir mirastır, sevgili taurusmutis, sen daha iyi bilirsin elbette bu işi profesyonelce yapıyorsun... mehteri geliştirmek için yeni müzikler oluşturmak gerekir ama mehter marşlarına benzemeside gerekir. O eski kültür artık kalmadı...

 

Söylediğine sonuna kadar katılıyorum zaten bende aynını söyledim, evrensel talebe hitap eden, kendi kültürümüzünde zenginleşerek geliştirildiği bir melodi yapılırsa başarılı olur. Sözler anlayanlar için mana bakımından önemlidir aslolan müziğin rengidir, yoksa şiirlerle yetinebilir insan... baştada söylediğim gibi bu bir yarışma, ülkeler arası bir nevi kültür yarışması, son yıllarda kazanan şarkılara dikkat etmişsindir, batı saunduyla birleştirilmiş kültürel ağırlığı olan şarkılar derece aldı. mesela ben Bosna Herseğin dereceye girdiği parçayı çok beğenmiştim. yunanistanın birincilik aldığı parçada da kemençe kullanmışlardı bilirsin kemençe karadenizin türkülerinin folklorik ensturumanıdır. ve dikkat çekende kültür zenginliğidir. ve bizim kültürel zenginliğimiz çok fazla neden değerlendirmeyelim.?

 

selamlar

Gönderi tarihi:

bu yarışmanın bu kadar büyütülmesini anlayamıyorum her sene aynı heyecanı yaşatırlar ve sonuç hep aynı hüsran...kenan doğulunun yaptığı müziği sevmem...ama yinede başarılar diliyorum...ingilizce söylenmesindede hiç bir sakınca görmüyorum...

Gönderi tarihi:

geldinmi başımın en tatlı belası, al bakayım ölçümü, 90/60/90 ona göre :w00t::whistling::grin:

 

bu arada, kenan doğulunun ingilizce söylemesinde sakınca görüyorum, soyadına aykırı, demezlermi bu nasıl doğulu :getlost:

Gönderi tarihi:
geldinmi başımın en tatlı belası, al bakayım ölçümü, 90/60/90 ona göre :w00t::whistling::grin:

 

bu arada, kenan doğulunun ingilizce söylemesinde sakınca görüyorum, soyadına aykırı, demezlermi bu nasıl doğulu :getlost:

 

 

banu alkan gibi değilmi canem vücud ölçülerin :w00t:

 

onu şu anda derler efendim..nolcek ingilizce söylese kıyametmi kopacak...zati kazanamayacak..nedir bu yane..eski püskü bir yarışma işte...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.