Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

HİÇBİRŞEY BİRDEN BİRE OLMADI... ("Önce ezanı Arapçaya çevirdiler, Dinlediniz... Sonra 'Siz isterseniz hilafeti bile getirirsiniz' dendi... Demokra.)

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

2 Temmuz 1993'te,

Sıvas'ta, birbirine düşmanlaşan yurttaşlardan aşırı dinciler laikleri yaktılar...

Madımak Oteli'nde bir toplu-öldürüm gündeme girdi...

'Edebiyatçılar Derneği' bu 'katliam' üzerine bir kitap çıkardı...

Kitabın arka kapağında

"Hiçbir Şey Birdenbire Olmadı" başlığı altında ne yazıyordu?..

"Önce ezanı Arapçaya çevirdiler..

Dinlediniz.

Sonra 'Siz isterseniz hilafeti bile getirirsiniz' dendi..

Demokrasi sandınız.

Sonra bir çığ gibi Kuran kursları, imam hatip okulları açıldı...

Din dersleri anayasal zorunluk oldu..

Kabullendiniz.

Tesettür arttı, cami sayısı okulları geçti..

İnanç özgürlüğü saydınız.

Daha sonra bilim adamı ve yazarları vurdular..

Şairleri ve dansçıları yaktılar..

Kimin yaptığını düşünüp durdunuz.

En sonunda kapınızı çalacaklar..

Size kendinizden başka..

Yardım edecek kimse kalmayacak."

[YORUMSUZ]

Gönderi tarihi:

Ezanın aslında okunması niye alakadar eder ki ;Edebiyatçılar dernegini.Türçe okununca namazamı koşacaklar....Kur-an Kursları açılmasıda o kadar ilgilendirmez onları,demek ki talep var.Aynı İmam hatiplerde oldugu gibi.....Bak din derslerinin Anayasal olması uygun degil bencede, istemeyenlere İslamı zorla ögretmek yanlış...Tessetürün artmasıda ilgilendirmez Edebiyatçılar dernegini,onlar istiyor diye kimsenin başını açmasını istemiyorlar heralde...Cami sayındaki artış ise tamamen yapılan camilerin yapıldıgı yerdeki halktan kaynaklanıyor.Okullarla kıyas yapılmaz, çünkü cami yaptıran insanlar bunun faydasını ölümden sonrada görmek istiyorlar,bir nevi işlemiş oldukları sevabın arkalarından devam etmesini istiyorlar.Tartışılır, tartışılmaz ama vakıa budur......

Gönderi tarihi:

Ezanın aslında okunması niye alakadar eder ki ;Edebiyatçılar dernegini.Türçe okununca namazamı koşacaklar....Kur-an Kursları açılmasıda o kadar ilgilendirmez onları,demek ki talep var.Aynı İmam hatiplerde oldugu gibi.....Bak din derslerinin Anayasal olması uygun degil bencede, istemeyenlere İslamı zorla ögretmek yanlış...Tessetürün artmasıda ilgilendirmez Edebiyatçılar dernegini,onlar istiyor diye kimsenin başını açmasını istemiyorlar heralde...Cami sayındaki artış ise tamamen yapılan camilerin yapıldıgı yerdeki halktan kaynaklanıyor.Okullarla kıyas yapılmaz, çünkü cami yaptıran insanlar bunun faydasını ölümden sonrada görmek istiyorlar,bir nevi işlemiş oldukları sevabın arkalarından devam etmesini istiyorlar.Tartışılır, tartışılmaz ama vakıa budur......

Sayın aslan;

Bu anlattıklarınızı başlık yazısında gelişmelerin sıralaması olarak verilmiş...

Gelişmeler ...önce ...sonra...şeklinde alt alta sırlanmış...

Szi bunları dünya görüşünüze bir eleştiri olarak algılamış ve savunma anlamında kendi görüşlerinizi yazmışsınız...

Ancak kabul edersiniz ki bu yazdıklarınız sizin pencerenizden algıladıklarınız...

Birde bu gelişmelerin perde arkası gerçekleri de var...

Neyse bu gerçekleri tartışmayı bir kenara bırakalım...

Konunun bu yönde açılımıyla anlaşılabilir bir noktaya varılamama ihtimali daha yüksek...

Benim dikkatimi çeken nokta şu...

""Önce ezanı Arapçaya çevirdiler.."...buna yanıt vermişsiniz...

""Sonra bir çığ gibi Kuran kursları, imam hatip okulları açıldı...Din dersleri anayasal zorunluk oldu.." buna da yanıt vermişsiniz...

""Tesettür arttı, cami sayısı okulları geçti.." bu da yanıtlanmış...

iyide ...bunları neden yanıtlamadınız...

""Sıvas'ta, birbirine düşmanlaşan yurttaşlardan aşırı dinciler laikleri yaktılar...

Madımak Oteli'nde bir toplu-öldürüm gündeme girdi...""

""Daha sonra bilim adamı ve yazarları vurdular.. Şairleri ve dansçıları yaktılar..""

Yukarıda yanıtladıklarınız bu toplumun yaşanan gerçekleride bunlar önemsiz birer olay mı?

Yukarıda yanıtladıklarınız sizce savunulması gereken şeylerde...

Bu insanlık dışı eylemler üzerinde konuşulmaya bile değmez, önemsiz şeyler mi?

O yanıtları üretecek hassasiyeti gösterebilirken...

sizi hangi bakış açısı insanların yok edilmesine neden olan olayları kınamaktan uzak tutuyor...

Neden okuduğunuz bir kaç satırda bile işinize gelenleri görüp yanıtlıyor da...

Bazılarını görmemezlikten gelip...Göz ardı etmeye çalışıyorsunuz?

Üstelik başlık yazısının anlatmak istedikleriyle sizin algılayıp yanıt üretmeye çalıştığınız ifadeler çok farklı...

Siz ilgilendirir ilgilendirmez noktasına varmışsınız...

O zaman o insanların öldürülmesi sizi niye ilgilendirmiyor.?

Neden kınayamamak gibi bir zorluğun içine düşüyor...

Öldürülen insanların ardından bir rahmet bile dileyemiyorsunuz...

O yanıtları üretebildiğinize göre bunların da yanıtını verebilecek durumda olmalısınız...

Galiba onlara da yanıt verilebilmesinin yada görmemezlikten gelinmesinin sırrı...

Objektif..tarafsız..iyi niyetli ...samimi...ve hangi görüş ve düşüncede olursa olsun

insanlara sevgi duymakta, onlara değer verebilmekte gizli...

*tna

Gönderi tarihi:

sayın gece kuşu......bunları bilerek yanıtlamadım.nedeni ise karanlık noktaları çok . hem insanların nedensiz ve hiç ugruna öldürülmesini şiddetle kınarım. benim hakkında düşündüklerin yanlış...aslında o konularla ilgili de yazmıştım ama sonra sildim..kışkırtmaya açık konular bunlar . şimdi bende bunların karşısına başka haberlerde yazabilirdim. ama dedigim gibi bunlar karışık ve iki ucu açık olaylar....nereye çekerseniz oraya götürürsünüz...........Lakin ilginç olan ise bu olayların neden ezanla, cami ile, imam hatip ile, kur-an kursu ile, başörtüsü ile birlikte yazıldıgıdır.Neyi kast etmek istiyorlar.....derin epeyce derin olan devletin suçlarını kimlere yüklemeye çalışıyorlar....bunlar yanlış ve yakışıksız iftiralardır.....eger Edebiyatçılar derneginin varsa elinde suçlular gitsin adalete teslim etsin, yani böyle yazı olurmu ezana,kur-an'a,başörtüsüne inanan milyonlarca insan var bu ülkede...şimdi onların mantıgına,yazının devamına göre bu milyonlar suçlumudur.insanları ajite etmenin onların inancına saldırmanın neresinde insanlık peki......

Gönderi tarihi:

Sayin Aslan34,bende gecekusu arkadas gibi ayni soruyu sormak istedim ama,siddeti kinamissiniz,bu nedenle o soruya cevap verdiginizi kabul ediyorum,siddet ve karsi görüse tahammülsüzlük bence kökünde kiskirtma yatan kavramlardir.Insanimizin en hassas oldugu din ve milli konulari isleyerek Sivastaki kanli katliam gerceklestirtildi.Bugün bile hala aferin iyi yapmislar diyenlerle dolu cevremiz.

Camilerin yapilmasi halktan kaynaklaniyor,tespitinize katilamiyorum.yine yukardaki konuya dönmem gerekiyor.Insanlarimizin en hassas olduklari konulardan birisi din oldugu icin,onlarin bu duygularini Cami yapilacak yardim edelim cennette yeriniz olsun diyerek sömürenlerdir Cami yaptirma yarisini üstlenenler.Simdiye kadar duydunuzmu bu Cami yaptirma yarisina girisenlerin;camilerde Cemaate,ey cemaat yardim edinde okul yapalim diye seslendiklerini.Ben duymadim.cünkü o yarisa girenler okullara karsi olanlardir.yani cocuklarimizin egitim yapmasini istemeyenlerdir.

Evet bunlar tartisilmalidir bence.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Camilerin yapilmasi halktan kaynaklaniyor,tespitinize katilamiyorum.yine yukardaki konuya dönmem gerekiyor.Insanlarimizin en hassas olduklari konulardan birisi din oldugu icin,onlarin bu duygularini Cami yapilacak yardim edelim cennette yeriniz olsun diyerek sömürenlerdir Cami yaptirma yarisini üstlenenler.Simdiye kadar duydunuzmu bu Cami yaptirma yarisina girisenlerin;camilerde Cemaate,ey cemaat yardim edinde okul yapalim diye seslendiklerini.Ben duymadim.cünkü o yarisa girenler okullara karsi olanlardir.yani cocuklarimizin egitim yapmasini istemeyenlerdir.

Evet bunlar tartisilmalidir bence.........sayın politika.....cennetde yeriniz olsun diye hiç kimse camiler veya başka hayır işleri için yardım talep etmez bu yargınız yanlıştır....dogrusu şu şekilde olmalıdır ; insanlara hayırlı olacak bir hizmeti yada uygulamayı başlatan yada yapan ve yapılmasına yardım eden kişinin amel defteri kendisi öldükten sonra kapanmaz, o eserden yada uygulamadan yararlanan herkesin sevabından kendisine de bir pay verilir ( bu İslamın güzel çıgırlar açmaları için insanları teşviki olarakda okunabilir, tabi ki sadece cami için degil).... yani sizin dediginiz gibi '' cennetde yeriniz olsun'' gibi sözler söyleyip yardım isteyen birileri olursa ben biraz şüphe ile yaklaşırım ..bu tür ifadeleri ne cami imamı ne dernek başkanı nede Rızayı Bariye ulaşmak için yardım talep edenlerde göremessiniz....okul meselesi ne gelince ; cami yaptırmaya girişen insanlar okullara karşı demeniz kusura bakmayın ama çok saçma kaçmış...bence derdini tam anlatamamışsın böyle söylemekle....halbuki bu insanlar bir çok imam-hatip okuluna yardım eden insanlar,demek ki yardım duygularında bir şey yok .. belki devlet bu noktada yetersiz kalmasın bu insanlara ulaşmak da................saygılar.......unutmadan bende yukardaki sordugum soruyu tekrar sorayım yazıyı okuyanlara ; Edebiyatçılar Dernegi neden ezan, kur'an, başörtüsü, imam-hatip yani kısaca din iman yazdıktan sonra ki bilim adamı vurulmasını insanların yakılmasını öldürülmesini alt alt yazıp neyi kast etmiş siz cevap verin acizane ben cevap vermek istemiyorum ......sonra yanlış anlaşılmayayım .......lütfen bekliyorum...saygılar..

Gönderi tarihi:

aslan34 nedemişin öyle yaa :lol:

politikaya

okul meselesi ne gelince ; cami yaptırmaya girişen insanlar okullara karşı demeniz kusura bakmayın ama çok saçma kaçmış...bence derdini tam anlatamamışsın böyle söylemekle....halbuki bu insanlar bir çok imam-hatip okuluna yardım eden insanlar,demek ki yardım duygularında bir şey yok ..

şaşırdınmı sen arkadaş??? (Allah şaşırtmasın tabi)

Edebiyatçılar Dernegi neden ezan, kur'an, başörtüsü, imam-hatip yani kısaca din iman yazdıktan sonra ki bilim adamı vurulmasını insanların yakılmasını öldürülmesini alt alt yazıp neyi kast etmiş

nedenleri göstermiş bunlarda anlaşılmayacak birşey yok, Araplaşmaya bir özentinin varolduğu haber verilmiş,siz bunu din düşmanlığı olarak algıladınız büyük ihtimalle,ama bazı şeylerin artık farkında olmalısınız, bu ülkede insanlar dini hassasiyetlerini hangi durumlarda kullanmaları gerektiği konusunda bilinçsizler, gözlerimin önünden hiç gitmiyor sivasta yaşananlar, babamın evde deli gibi döndüğü gün,ben hiç inançsız olmadım, ben hiç alevi olmadım ama orda "insanlar yandı" "canlar yandı" düşüncesi ne olursa olsun "aydınlar yandı", hiçbirzaman doğru yerde kullanamadığımız dini hassasiyetlerimizi o olaydada kullanamadık, kameralara bakıp gülen adamlar hatırlıyorum, elleri havada ya Allah bismillah diyen adamlar hatırlıyorum, düşmanla savaşır gibi yaktılar Onları...

amaaa

beğenmezdiğiniz Yahudiler canlı kalkan oluşturan filistinlileri öldürmediler! onlar birbirlerine düşmanken! sivaslılarsa müslümandı değilmi? çok müslüman pek çok müslüman!!!

din elden gitmiyor,sadece kullanılıyor, bugün laik dediğiniz karşı durduğunuz insanların derdide işte bunu anlatabilmek!

Gönderi tarihi:

Dogrusu ben de bir ulkede din ozgurlugunun olmasiyla (ki laiklik bunun teminati olma iddiasindadir), camilerin, imam hatip okullarinin ve Kur'an kurslarinin acilmasiyla, tesetturun yayginlasmasiyla vs. aydinlarin yakilmasi, oldurulmesi arasinda bir baglanti kuramadim.

Hadi camileri kapatalim, ezani turkcelestirelim, tesetturu evlerde bile yasaklayalim... O zaman daha guvende, demokratik ve laik bir cati altinda mi olacaksiniz? inancin bireysel boyutta yasanan kisimlarini dahi hazmedemeyen bir demokrasi anlayisi...

Gozlerimizi kendi ellerimizle kapatmaktan vazgecelim artik. Dunyanin her tarafinda bircok dusunce ve inanctan tureyen siddet yanlisi gruplar var. Oyle ki, ayni inanca mensup iki kesim arasinda tek bir benzerlige bile rastlamadiginiz durumlar olur (eylem bazinda). Hal boyleyken kalkip bir inanc sistemini topluca hedef almanin adil bir yonu olamaz!..

Kaldi ki, suclanilan kesim de yillardir kendilerine yonelik yapilagelen uygulamalari, inanclarina donuk hakaretleri ve yasamlarinin onundeki engelleri siralayip suclayan kesime ayna tutabilirler.. Dunyanin hicbir yerinde kimse kutsal degerlere saldiriyi (ister sozlu ister fiili) kabul edemez ve nitekim insan haklarina da aykiridir. Bircok yasayla bunlar guvence altina alinmistir. Dusunce ozgurluguyle hakaret ozgurlugu farkli seylerdir.

Din derslerinin zorunlu olmasi, camilerin ihtiyacin uzerinde cogalmasi elbette ki yanlistir. ilki demokrasiyle catisir, ikincisi gereksiz yere ziyan edilen enerji ve emekle. Seksen haneli koyde iki caminin varligina sahit olmusumdur. Bu durum toplumun cehaletinden ileri geliyor. Ama demokratik bir sistemde herkes parasini istedigi sekilde kullanmakta ozgurdur. Ister cami yapar ister baska sey. Devletin gorevi bunu engellemek degil ama o insana onceliklerini gosterecek bir egitim vermesidir. Ha diyeceksiniz ki o camilerde boiluculuk yapiliyor, irtica hortlatiliyor falan.. Yine demokratik tavir bir yerde yasadisi bir eylem sozkonusu oldugunda butun camileri kapatmak degil, sozkonusu yerle ilgili gerekli onlemleri almaktir.. Siz hic asiri kiliseler duymamissiniz galiba. Hic duydunuz mu bu asirilik yuzunden kiliselerin tumune karsi cephe alindigini?..

Hasili sozkonusu metinde yine bir kiskirtma sezdim. inanci hedef alan, yasaklayici bir zihniyet. Olaylarin arkasindaki gercekligi gormedigi gibi halki da o gerceklikten uzak tutan bir bakis acisi. Islam toplumlarinda din disi yasami secmis bircok kisinin davranislarinda gorunen inanca donuk dusmanca bir tutum, komik bir kendini koruma icgudusu ve bu fobiden kaynaklanan anti demokratik ozlemler, talepler...

Dun Sivas'ta "Ya Allah Bismillah Allahu Ekber" deyu icindeki insanlarla otel yakanlarin sozlerini dinledikleri kisilerin bugun irtica tehlikesine karsi orduyu goreve cagiranlarla ayni olduklarini bilmeyeniniz var mi?..

Derinlemesine dalislarla yasatildigimiz derin icinde derinliklerde hangi oyunlarin oynandigini ortaya cikarmak yerine milyonlarca insani dusman ilan etmenin mantikli ve savunulabilir yonu nedir anlayamadim... Yoksa siz de o derinlerdeki bir cukurdan mi yaziyorsunuz bunlari?..

Oyle bir tablo cizilmis ki, bu muslumanlar dinlerini ne kadar yasasalar biz o derece tehlikede oluruz demeye getirilmis. O kadar komik ve bir o kadar da sacma ki... Adam nerdeyse belki bir gun milyonda bir ihtimal icki icme ozgurlugum kisitlanir diye milyonlarin oldurulmesini isteyecek... Sasirmayin, gulmeyin, dalga gecmeyin, inanin boyle...

Gönderi tarihi:

2 Temmuz 1993'te,

"Önce ezanı Arapçaya çevirdiler..

Dinlediniz.

Sonra 'Siz isterseniz hilafeti bile getirirsiniz' dendi..

Demokrasi sandınız.

Sonra bir çığ gibi Kuran kursları, imam hatip okulları açıldı...

Din dersleri anayasal zorunluk oldu..

Kabullendiniz.

Tesettür arttı, cami sayısı okulları geçti..

İnanç özgürlüğü saydınız.

Daha sonra bilim adamı ve yazarları vurdular..

Şairleri ve dansçıları yaktılar..

Kimin yaptığını düşünüp durdunuz.

En sonunda kapınızı çalacaklar..

Size kendinizden başka..

Yardım edecek kimse kalmayacak."

[YORUMSUZ]

başka ülkelerden gelen kişilerin okunan şeyin o günlerde moda olan bir şarkı değil, ezan olduğunu anlamaları için ortak bir dilde ezanın söylenmesi gerekir. o da arapçadır.. çünkü ezanın en yatkın olduğu dil doğal olarak doğduğu dil olan arapçadır. türkçe söylenmesinin dublajlı bir filmden farkı yoktur. dublajlı film hiçbirzaman orjinaline benzemez....

ahkam kesenler, süleymaniyede arapça ezan tekrar okunmaya başladığında süleymaniyenin önünde 10 bin insanın oturup gözyaşlarına boğulduğunu, ezanın o güzelim sesine nasıl hasret kaldıklarını nasıl unuttunuz...

bir ülkenin gelişim aşamaları: din-bilim-bürokrasi-maliye-askeriye dir.

bunu hala anlamamış olan kişiler anca laf salataları yaparlar yukarda görüldüğü gibi

neyin ne olduğunu herkes bilior..

kimin de kim olduğunu...

Gönderi tarihi:

......mavi sardunya.........Amin diyorum öncelikle.........niye sen imam hatipleri okuldan saymadıgından mı ? dedin öyle!!!.......

ne Araplaşması, sen neden bahsediyorsun ; Müslüman Türk Milletinin Dini Din-i İslamdır, çıksın bir Allah'ın (cc) kuluda desin '' ben arapların dini oldugu için seçtim İslamı '' ..........ya bırakın bu saçma, kabul görmez görüşler.......dini hassasiyetlerini yanlış kullananlar var, haklısın ama laik hassasiyetlerini de aynı yobaz mantıgı içinde kullananlarda var.....insanların durduk yere ölmesi, yanması tabiki kınanmalı, ama bu işin ardında kimlerin oldugu yada kimlerin kışkırttıgı bilimez degildir.yıllardır aynı oyunu oynayan çevreler, insanların birbirine olan zıtlıklarını kaşıyarak ve malesefde sonuç alarak da bu oyunlarını anbe an devam ettiriyorlar.....artık bu tür kışkertmalara kapılmamak lazımdır....sakın bana siyonistlerden bahsetme , lütfen bu zamanda kimse onların ayarında olamaz!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gönderi tarihi:

Artık kimse zarar görmek istemediği için önyargılarışla inanılmaz mücadeleler vererem tartışıyor..

Bundan kimsenin korkmasına gerek yok..

Ve bundan olumsuz anlam çıkarmasına da..

Sonuçte her türlü inanç kölelik ile eşdeğer ki sonucuda ürkütücü çünkü düşünce ve insan sevgisinden uzaklaştıkça canavarlaşılır olunuyor..

O nedenle de demokrasi, insan hakkı ve yaşamsal değerlere korkusuz güzel anlamlar katabilmek için yüksek sesle konuşmak zorunda insan oğlu..

Sorgulaması ve araştırması gerekiyor..

Yoksa bastırılmışlık tehlikelidir dostum...

Birde sessizlik...

Gönderi tarihi:

herkes bir şeylere inanır, inançsız insan yoktur bu dogaya da aykırıdır....herkesde inandıgının kuludur, ben mesela inandıgımın kulu olmaktan şeref duyarım, bu beni şereflendirir.....bu derginin yaptıgı tamamen İslama saldırıdır,bu ve bunun gibi provakasyonlar engellenmelidir,kınanmalıdır.....( başbagları da unutmayın, katilleride yakalanamadı .....eger bu gibi şeyler öne sürülecekse bunuda UNUTMAYIN KINAYIN ).......

Gönderi tarihi:

Tesettürün arttığını, cami sayısının çoğaldığını söyledikten sonra, ''aydınlar vuruldu, yakıldı '' demek sanki bu ikisinin arasında bir bağlantı varmış gibi yapıp insanları bloklara bölmek, aralarına nifak sokmak demektir. Bundan çıkarı olanlar, herhalde bu ülkenin menfaatini gözetenler değildir.

Gönderi tarihi:

Tesettürün arttığını, cami sayısının çoğaldığını söyledikten sonra, ''aydınlar vuruldu, yakıldı '' demek sanki bu ikisinin arasında bir bağlantı varmış gibi yapıp insanları bloklara bölmek, aralarına nifak sokmak demektir. Bundan çıkarı olanlar, herhalde bu ülkenin menfaatini gözetenler değildir.

Evet tostum maalesef karanlıkları ve yobazlığın kan uykularının farkında olamamak sizin adınıza çok üzücü..

Evet tüm Aydınlarımızı birbir katledenler de bunlar.

İnsanları yakanlarda onlar...

Ama bu süreç bir şekilde engenllenmeli ve son verdirilmeli ya da en azından dondurulmalıdır...

Çünkü dinsel toplum düzenleri çözüm değil sorundur bu dünya barışı için...

Ben köktendinciliğin tüm dünya kapitalizm ve emperyalizm kadar tehlikeli ve vahşi olduğunu görüyorum..

Gönderi tarihi:

Yobazlığın her türü tehlikelidir dostum. Elbetteki her dinde bulunan din yobazları da en az laiklerin, kapitalistlerin, emperyalistlerin yobazları kadar tehlikelidir. Burada önemli olan köktendinciliğin, veya din yobazlığının ne olduğunu doğru tespit edebilmek. Tesettüre girmek veya camiye gitmek bu kapsama girer mi sizce? Geçenlerde yapılan anketlere göre, bu sayı ülkemizde artıyor, fakat din esaslı devlet isteyenlerin sayısı azalıyor. Gerçek dindarlardan kimseye zarar gelmez, fakat alıntı yaptığınız kişinin yaptığı yönlendirmeler ve bunların sizler tarafından bu şekilde savunulup gündeme getirilmesi, bu kişileri taraf olmaya zorlayacaktır. Kendi haline bırakıldıkları ve provoke edilmedikleri sürece inanın toplumsal uzlaşmayı en çok dindarlar destekleyeceklerdir.

Gönderi tarihi:

Evet bağlantı vardır.Nerde mi bu aydınlar bir kesime göre din yüzünden ,diğer bir kesime görede aslında dinle alakası olmayan bazı arkadaşlarımızın deyimi ile karanlık noktası çok olan açıklığa kavuşmamış nedenlerden dolayı yakıldı.Gene bir arkadaşımıza göre halk camileri yapar öteki dünyaya yatırım yapıyorlar tarzında bir açıklama yapmış ama bazı hadislerde derki;beşikten mezara kadar ilim öğren yada bugün ölecekmiş gibi ahiret için,hiç ölmeyecekmiş gibi de dünya için çalış.

Şimdi eğer din kullanıldı bu aydınlar yakılırken diyorsanız ozaman neden bu hadislerde söylenen şeyleri uygulamadınızda ilim irfan sahibi olamayıp bir çok provakatörün oyununa geldiniz.Sizce bu islam inancına ters bir durum değilmidir?

Ezan nedir önce bunu bir açıklığa kavuşturalım .Ezan insanları ibadet vaktinin geldiğini hatırlatan bir çağrıdır.Yani kutsal bir fonksiyonu yoktur.Aynı işi saatle de öğrenebilirsiniz.Ve ezanın Türkçe okunması bazı insanları neden rahatsız ediyor bir arkadaş yine sormuş Türkçe olsa namza daha çok mu gidecekler bende şunu soruyorum.Türkçe olsa daha az mı gidecekler.Arkadaşlar namazın camide kılınması farz değildir.Bu ibadet evde de yapılabilir.Şimdi bazıarkadaşlar diyebilir ki efendim sünnettir.Sünnete bu kadar önem veriliyorsa eğer yukarda belirttiğim hadislerde söylenenleri uygulayında onun bunun oyunlarına gelmeyin.

Din derslerinin zorunlu uygulaması doğru değildir.Bana göre ülkemizdeki laiklik uygulaması da bunun teminatı değildir.Çünkü en basit örnekle din ve devlet işlerinin ayrılması demek olan laik sistemlerde diyanet işleri bir devlet kurumu olamaz.Bu işin mantığı ile ters bir olgudur.

Gönderi tarihi:
Gene bir arkadaşımıza göre halk camileri yapar öteki dünyaya yatırım yapıyorlar tarzında bir açıklama yapmış ama bazı hadislerde derki;beşikten mezara kadar ilim öğren yada bugün ölecekmiş gibi ahiret için,hiç ölmeyecekmiş gibi de dünya için çalış.
Şimdi eğer din kullanıldı bu aydınlar yakılırken diyorsanız ozaman neden bu hadislerde söylenen şeyleri uygulamadınızda ilim irfan sahibi olamayıp bir çok provakatörün oyununa geldiniz.Sizce bu islam inancına ters bir durum değilmidir?

Ezan nedir önce bunu bir açıklığa kavuşturalım .Ezan insanları ibadet vaktinin geldiğini hatırlatan bir çağrıdır.Yani kutsal bir fonksiyonu yoktur.Aynı işi saatle de öğrenebilirsiniz.Ve ezanın Türkçe okunması bazı insanları neden rahatsız ediyor bir arkadaş yine sormuş Türkçe olsa namza daha çok mu gidecekler bende şunu soruyorum.Türkçe olsa daha az mı gidecekler.Arkadaşlar namazın camide kılınması farz değildir.Bu ibadet evde de yapılabilir.Şimdi bazıarkadaşlar diyebilir ki efendim sünnettir.Sünnete bu kadar önem veriliyorsa eğer yukarda belirttiğim hadislerde söylenenleri uygulayında onun bunun oyunlarına gelmeyin.

Din derslerinin zorunlu uygulaması doğru değildir.Bana göre ülkemizdeki laiklik uygulaması da bunun teminatı değildir.Çünkü en basit örnekle din ve devlet işlerinin ayrılması demek olan laik sistemlerde diyanet işleri bir devlet kurumu olamaz.Bu işin mantığı ile ters bir olgudur.

İlim ögrenme hadisine tamam da, diger hadisin yani '' hiç ölmeyecekmiş gibi diyen hadisin sıhhati saglam degil; mantıklı degil ......cami ve benzeri hayır işlerinde bulunan insanları anlamak istiyorsanız onların düşündügü gibi düşünmek zorundasınız, mümkünmü acaba??....siz cami yaptıran insanların ilim ile aralarının uzak oldugunu kast ediyorsunuz ( mantıgınız çok genellemeci / ve önyargılarla dolu).....Ezan evet ibadete çagrıdır ( sadece ibadete degildir ama bunu geçiyorum ) mesele ne biliyormusunuz ; namaz kılanlar ezanı sorun yapmıyor, sorun namaz kılmayanların ezan hakkında konuşması ve isteklerde bulunması ( yüzyıllardır müslümanların tamamı sorun yapmamış ki, ne diye degiştirmek istiyorlar)....namazın camide kılınması farz diye bir şeymi geçti bir yerlerde........cemaat her sistemde oldugu gibi İslamda da önemlidir....Din derslerinide, Diyanetide kaldırsın devlet, buna kimse bişi demiyor ki, laik sistemde bırakında müslümanlar kendi dini icablarını özgürce yerine getirebilsinler.( laf aramızda bunu sistemin kendisi istemiyor )birde yazdıgın hadislerin kaynagını yazarmısın ....

Gönderi tarihi:

."Okullarla kıyas yapılmaz, çünkü cami yaptıran insanlar bunun faydasını ölümden sonrada görmek istiyorlar,bir nevi işlemiş oldukları sevabın arkalarından devam etmesini istiyorlar."Tabi arkadaşım okul yaptırınca topluma daha faydalı olunacağı için sevap kazanılmaz.Sadece cami yaptırınca sevap arkadan gelir.Sizin mantığınızdan bu çıkıyor.

"..siz cami yaptıran insanların ilim ile aralarının uzak oldugunu kast ediyorsunuz " hiç öyle bir söylemde bulunmadım ama neden gocundunuz veya hangi cümlemden böyle bir sonuç çıkardınız.

"sorun namaz kılmayanların ezan hakkında konuşması ve isteklerde bulunması ( yüzyıllardır müslümanların tamamı sorun yapmamış ki, ne diye degiştirmek istiyorlar"

Burada yazı yazan insanların namaz kılmadığını nasıl tesbit ediyorsunuz illa bunu uluorta her heryerde sizler gibi söylemeleri ve hem inandıkları dini hemde karşısındakileri istismar etmeleri mi gerekiyor.Üstelik türkçe okunmasında sizi rahatsız eden ne acaba?

"birde yazdıgın hadislerin kaynagını yazarmısın ...." madem ilim ve irfanla bu kadar ilgilisin onuda sen araştır bul arkadaşım.

Gönderi tarihi:

cami yada okul burda niyet önemlidir yukarıda da yazdıklarıma bakarsanız genel hayır işleri için söyledim ( tabiki ahiretde sevap bekleyerek yapıyorlar, aksi zaten söz konusu degil) , (lakin konuşurken yada yazarken İslamdan bahsediyorsak onun kelime ve kavramlarıyla yapıyorum ben bunu size yabancı gelebilir)... çok yapılıyormuş yada okullara yardım etmiyorlarmış böyle söylemler bu insanları anlamaya yaramaz, anlatmak istedigimi anladınız umarım.....ilim meselesine gelince yazdıklarınıza iyi bakın, sizin söyledikleriniz bildik söylemler anlamaya dönük degil ...( artı gocunmam söz konusu degil ne münasebet )...kimseyi itham etmedim o sizin yanlış anlamanız tekrar yazıyorum yüzyıllardır ezanın asli diliyle okunması kimseyi hoşnutsuz etmedi, neden böyle bir şeye girişsinler ki sebep ne ???her söylediginin dogru oldugunu sanma o zaman derim hadisler için olaki israiliyatdan falan çıkar .........

Gönderi tarihi:

......mavi sardunya.........Amin diyorum öncelikle.........niye sen imam hatipleri okuldan saymadıgından mı ? dedin öyle!!!.......

ne Araplaşması, sen neden bahsediyorsun ; Müslüman Türk Milletinin Dini Din-i İslamdır, çıksın bir Allah'ın (cc) kuluda desin '' ben arapların dini oldugu için seçtim İslamı '' ..........ya bırakın bu saçma, kabul görmez görüşler.......dini hassasiyetlerini yanlış kullananlar var, haklısın ama laik hassasiyetlerini de aynı yobaz mantıgı içinde kullananlarda var.....insanların durduk yere ölmesi, yanması tabiki kınanmalı, ama bu işin ardında kimlerin oldugu yada kimlerin kışkırttıgı bilimez degildir.yıllardır aynı oyunu oynayan çevreler, insanların birbirine olan zıtlıklarını kaşıyarak ve malesefde sonuç alarak da bu oyunlarını anbe an devam ettiriyorlar.....artık bu tür kışkertmalara kapılmamak lazımdır....sakın bana siyonistlerden bahsetme , lütfen bu zamanda kimse onların ayarında olamaz!!!!!!!!!!!!!!!!!

imam hatip okullarının açılma nedeni bellidir, imam ve hatip yetiştirmek! camilere yardım edenler bırakın bu okullarada etsinler, bu söyledikleriniz karşısında ağzımız açık aaa baak yanlış biliyormuşuz dememizimi bekliyordunuz acaba ???

islamı seçme nedeni arapların dini olduğu için değildir zaten,bu bizim bulunduğumuz konumla ilgilidir, sorun olan dinimizi ülke şartları altında yaşamak istemeyip arapların yaşadığı şekle özenilmesidir!sivasta yaşananlar bunun en büyük göstergesi değilmidir zaten? kimin kaşıması olursa olsun insanları yakacak kadar gözü dönmüş insanlar şeriatla yönetilip cezanın! ancak insanlar tarafından verildiğine inanan yobaz arapların Türkiye ayağıdır!

Gönderi tarihi:

imam hatipler ilk sizin dediginiz amaçla açılmıştır bu dogru. lakin sonradan insanlar bunu fenni ilimler yanında dini ilimleri, diger okullara oranla daha fazla saat ve içerik olarak verdigi için tercih ediliyorlar....Şer-i bir toplumu çok basit ifadelerle eleştirmeniz yakışık kaçmamış. Şer-i bir toplumda cezalar insanlar eliyle uygulanır demek, çok zorlayıcı bir yorum....( siz sivasta yananları diyorsunuz ve ben kınadım, lakin bende başbagların insanlarını söyledim ama bir kınama göremedim daha.....kahvelerden,meyhanelerden vb yerlerden kışkırtma ile toplanan insanları Şer-i bir düzenle düşünmeniz sizleri yanlış içinden yanlışlara çıkarır.)...........Şeriat en bildik tanımı ile ;yol,geniş yol,dogru yol = Allah'ın sınırlarını koydugu yol...şimdi Şeriatı çok basit insanlar üzerinden örneklememiz, şeriatın kendisine hakarettir. Yani Şer-i sistemler herkesin içselleştirip, yaşayacagı yada yaşama cesareti gösterecegi düzenler degildir, bu yahudi yada başka şer-i sistemler içinde geçerlidir.Yani bildik bir söz vardırya hani ; şeriat gelecek diye,inanın bu iş o kadar basit degil,basit olan zorla gelendir:) işte gelecek olan layık olana gelir ( hemen kafamızda eski örneklenmeler oluşmasın, bu kelimenin insanlara soguk geldigi malum ama ) bu kelimeyi biraz tasavvufi felsefi düşünmeyi deneyelim yada tartışalım...saygılar

Gönderi tarihi:

"sorun namaz kılmayanların ezan hakkında konuşması ve isteklerde bulunması ( yüzyıllardır müslümanların tamamı sorun yapmamış ki, ne diye degiştirmek istiyorlar"

Burada yazı yazan insanların namaz kılmadığını nasıl tesbit ediyorsunuz illa bunu uluorta her heryerde sizler gibi söylemeleri ve hem inandıkları dini hemde karşısındakileri istismar etmeleri mi gerekiyor.Üstelik türkçe okunmasında sizi rahatsız eden ne acaba?

sevgili gelincik dün akşam ceviz kabuğuna katılan bir konuk eğer ezan türkçe okunursa bu ülke gerçekten bölünür dedi. bu tespiti bana düşündürücü geldi..bilmiyorum sizler ne dersiniz.

Gönderi tarihi:

sevgili gelincik dün akşam ceviz kabuğuna katılan bir konuk eğer ezan türkçe okunursa bu ülke gerçekten bölünür dedi. bu tespiti bana düşündürücü geldi..bilmiyorum sizler ne dersiniz.

sevgili frozen...konu bana da gerçekten ilginç geldi...

Ve ne yazık ki, proğramı izleyemedim...

Lütfen biraz daha açarmısınız...

Kim dedi, neden, hangi soru yada gelişme karşısında bu cümleyi kurdu ?...

Gelinciğin yorumunu da elbette merak ediyorum...

ama siz izleyen bir kişi olarak proğramın alt yapısı ve konusunu da ele alarak bizi biraz daha aydınlatmalısınız...

Bu tespitle ilgili olarak düşündürücü bulmanın dışında siz nasıl bir yorum getiriyorsunuz.?

Öğrenmek ve biligilenmek istiyorum..

Selamlar..

*tna

Gönderi tarihi:

Sevgili Frozen bende ne yazık ki bu programı kaçırdım.Nasıl ve neye dayanarak bunu öne sürdüler bilemiyorum.Ama neden, Kuranın Türkçe okunması ile öne sürülen nedenlere aynı ise buna katılmam mümkün değil.Ayrıca arapça okunurken bile insanlar bölünmüş durumda daha ne kadar bölünmesi mümkün olabilir.Bu konuda neye dayanarak ve nasıl bir bölünme olacağını söylediklerini anlatırsanız eğer daha tatmin edici bir yorum yapabilirim.Saygılar.

Gönderi tarihi:

arkadaşlar konuklardan sadece pof.dr.mehmet çelik'in adını verebilirim aklımda doğru kaldıysa tabi..

bir şehrimizin küçük bir camisinde başından geçen bir anısını aktararak bu konuya değindi..

türkçe ezan okunursa kürtlerinde kürtçe okunmasını isteyeceğini belirtti.

ceviz kabuğunun konusu papanın ziyaretinin perde arkasıydı..

bu dini törenle patrikhanenin T.C yasalarından çıkıp çıkmadığı

papanın B.O.D.P yeri

avrupada din devletine izin veren A.B nin laikliği sözdemi kalıyor..bu dini törenle patrikhanenin ekümenikliği onaylanmış mı olduğu...

şunuda belirtmek isterim..

vural savaş telefonla bağlanarak ATATÜRK ve arkadaşlarının patrikhaneyle ilgili imzalamış oldukları bir belgeden bazı bölümleri okudu...patrikhaneyi bir fesat yuvası olarak değerlendirdiklerini ve bir toplantı yapmaları için bile patrikhaneye izin verilmediğinden bahsetti..

biliyorum çok kısa oldu ama çok az izleyebildim..

saygılar

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.