Φ sardunyam Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Atatürk`ten Son Mektup Siz beni hala anlayamadınız Ve anlayamayacaksınız çağlarca da Hep tutturmuş yıl 1919 Mayıs'ın 19'u diyorsunuz Ve eskimiş sözlerle beni övüyorsunuz Mustafa Kemal'i anlamak bu değil Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil. Bırakın o altın yaprağı artık Bırakın rahat etsin anılarda şehitlerde... Siz bana, neler ondan haber veriniz Hakkından gelebildiniz mi yokluğun, sefaletin? Mustafa Kemal'i anlamak yerinde saymak değil Mustafa Kemal'in ülküsü sadece söz değil Bana muştular getirin bir daha Uygar uluslara eşit yeni buluşlardan Kuru söz değil iş istiyorum anladınız mı?Mustafa Kemal'i anlamak avunmak değil Mustafa Kemal'in ülküsü sadece söz değil Hala o acıklı ağıtlar dudaklarınızda hala oturmuş 10 kasımlarda bana ağlıyorsunuz Uyanın artık diyorum, uyanın, uyanın Uluslar fethine çıkıyor dünyaların Mustafa Kemali anlamak göz boyamak değil Mustafa Kemal'in ülküsü sadece söz değil Beni seviyorsanız eğer, anlıyorsanız laboratuarlarda sabahlayın kahvelerde değil Bilim ağarsın saçlarınızı , kitaplar ancak böyle aydınlanır o sonsuz karanlıklar Mustafa kemal'i anlamak ağlamak değil Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil Demokrasiyi getirmiştim size özgürlüğü görüyorum ki hala aynı yerdesiniz, hiç ilerlememiş birbirinize düşmüşsünüz halka eğilmek dururken hani köylerde ışık, hani bolluk, hani kaygısız gülen Mustafa Kemali anlamak işitmek değil Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil. Arayı kapatmanızı istiyorum uygar uluslarla Bilime sanata varılmaz rezil dalkavuklarla Bu vatan bu canım vatan sizden çalışmak ister.Paydos öğünmeye paydos avunmaya yeter, yeter Mustafa Kemali anlamak aldatmak değil Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil. HALİM YAĞCIOĞLU Alıntı
Φ grejuva Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 'Yıkın Heykellerimi' "Ey milletim, Ben, Mustafa Kemal'im... Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim, Hâlâ en hakiki mürşit, değilse ilim, Kurusun damağım, dilim. Özür dilerim... Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi... Özgürlük hâlâ, En yüce değer Değilse eğer... Prangalı kalsın diyorsanız, köleler... Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi... Yoksa, çağdaş medeniyetin bir anlamı, Ortaçağa taşımak istiyorsanız zamanı, Baş tacı edebiliyorsanız Sanatın içine tüküren adamı... Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi... Yetmediyse acısı, şiddetin, savaşın. Anlamı kalmadıysa Yurtta sulh, dünyada barışın. Eğer varsa ödülü, silahlanmayla yarışın. Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi... Özlediyseniz fesi, peçeyi. Aydınlığa yeğliyorsanız, kara geceyi. Hâlâ medet umuyorsanız Şıhtan, şeyhten, dervişten. Şifa buluyorsanız, Muskadan, üfürükçüden... Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi... Eşit olmasın diyorsanız, kadınla erkek... Kara çarşafa girsin diyorsanız, Yobazın gazabından ürkerek... Diyorsanız ki, okumasın Kadınımız, kızımız; Budur bizim alın yazımız... Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi... Fazla geldiyse size, Hürriyet, Cumhuriyet... Özlemini çekiyorsanız, Saltanatın, sultanın... Hâlâ önemini anlayamadıysanız, Millet olmanın... Kul olun, ümmet kalın, Fetvasını bekleyin, Şeyhülislamın... Unutun tüm dediklerimi. Yıkın, diktiğiniz heykellerimi. RAHAT BIRAKIN BENİ..." S. Apaydın sana layık olamıyoruz atam... Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Yıkın Heykellerimi Ey milletim Ben Mustafa Kemal'im Çağın gerisinde kaldıysa düsüncelerim Hala en hakiki mürsit degilse ilim Kurusun damagim dilim Özür dilerim Unutun tüm dediklerimi Yikin diktiginiz heykellerimi Özgürlük hala En yüce deger Degilse eger Prangali kalsin diyorsaniz köleler Unutun tüm dediklerimi Yikin diktiginiz heykellerimi Yoksa cagdas medeniyetin bir anlami Ortacaga taşımak istiyorsaniz zamani Bas taci edebiliyorsaniz Sanatin icine tüküren adamı Unutun tüm dediklerimi Yıkın diktiginiz heykellerimi Yetmediyse acisi siddetin savasin Anlami kalmadiysa Yurtta sulh dünyada barisin Eger varsa ödülü silahlanmayla yarisin Unutun tüm dediklerimi Yıkın diktiginiz heykellerimi Özlediyseniz fesi peceyi Aydinliga yegliyorsaniz kara geceyi Hala medet umuyorsaniz Şıhtan seyhten dervisten Sifa buluyorsaniz muskadan üfürükcüden Unutun tüm dediklerimi Yıkın diktiginiz heykellerimi Esit olmasin diyorsaniz kadinla erkek Karacarsafa girsin diyorsaniz Yobazin gazabindan ürkerek Diyorsaniz ki okumasin Kadinimiz kizimiz Budur bizim alin yazimiz Unutun tüm dediklerimi Yıkın diktiginiz heykellerimi Fazla geldiyse size Hürriyet cumhuriyet Özlemini cekiyorsaniz Saltanatin sultanin Hala önemini anlayamadiysaniz Millet olmanin Kul olun ümmet kalin Fetvasini bekleyin şeyhülislamin Unutun tüm dediklerimi Yıkın diktiginiz heykellerimi Süleyman Apaydın Her zaman olduğu gibi yine bize muassır medeniyetin yolunu gösterecek olan, büyük devlet adamı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal'i Rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.... Mekanın cennet, ruhun şad olsun gönlün huzur dolsun Ata'm... Alıntı
Φ kaan_bebeto Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 ATATÜRK VECİZELERİ Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir. # Cumhuriyeti,ve onun gereklerini yüksek sesle anlatınız.Bunu yüreklere yerleştirmek için elverişli olan hiçbir durumu kaçırmayınız. # Bu memleket tarihte Türktü, halde Türktür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır.1923 # Ben,Türk ufuklarından bir gün mutlaka bir güneş doğacağına, bunun hararet ve kuvvetinin bizi ısıtacağına, bundan bize bir güç çıkacağına o kadar emindim ki, bunu âdeta gözlerimle görüyordum. 1937 # Cumhuriyet ahlak üstünlüğüne dayanan bir ülküdür;Cumhuriyet erdemdir. # Millî egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur. Milletlerin esareti üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmağa mahkûmdurlar. 1929 # Milletimiz din ve dil gibi kuvvetli iki fazilete maliktir. Bu faziletleri hiçbir kuvvet, milletimizin kalb ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz.1923 # Bizce: Türkiye Cumhuriyet anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en muhterem mevkide, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir mevcudiyettir. Memleket dayanışma isteyen bir birliğe muhtaçtır. Alelâde politikacılıkla milleti parçalamak, hıyanettir.1925 # Yeni nesil, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır. 1924 # Türk milleti kahramanlıkta olduğu kadar, istidat ve liyakatte de bütün milletlerden üstündür. Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlık fikrinin ölmez âbidesidir. Bu eseri meydana getiren bir milletin evlâdı, bir ordunun Başkumandanı olduğumdan daima mesut ve bahtiyarım. 1927 # Hiçbir sözümde milletime karşı geri alma durumunda kalmadım. Onları söylerken bir hayal peşinde koşan gibi, hayal şakıyan bir şair gibi değil, onları söylemekliğim bu milletteki kabiliyet unsurlarını bilmekliğimden idi.1923 # Milletimiz çok büyüktür. Hiç korkmayalım. O, esaret ve aşağılığı kabul etmez.1919 # Türk milletinin istidadı ve katî kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan, ilerlemektedir. # Türk köylüsünü 'Efendi' yerine getirmedikçe memleket ve millet yükselemez İnsaf ve merhamet dilenmekle millet işleri, devlet işleri görülemez; millet ve devlet şeref ve bağımsızlığı temin edilemez.1927 # Mesuliyet yükü herşeyden, ölümden de ağırdır.1915 # Dünya üzerinde yaşamış ve yaşayan milletler arasında demokrat doğan yegâne millet Türklerdir. 1937 # Türk, esaret kabul etmeyen bir millettir. Türk milleti esir olmamıştır. Ben gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.1937 # Dolayısıyla ya istiklâl, ya ölüm! 1920. Ruhun şad olsun ATAMM Alıntı
Φ figgaro Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 sardunum iyi ettin de ..haber ettin..olur mu Ata yı anmamak.. ***ne demeli şimdi..anlayamamışsa bu güne kadar Ata yı kişi..değilmidir ki..şimdiki anlatacaklarımda nafile..olsun hadi bu günde dumana tırmanayım.. ****olay..istanbulda başlayıp..trablusgarp a kadar uzanmaktadır..padişah istanbulda haykırmaktadır..son afrika toprağına da girmektedir ecnebi..gitmektedir elden trablusgarp..övünme dövünme halcikleri..amma..düzenli ordusuda yoktur..çok cepheli savaşlar...yıpratmıştır..osmanlı ordusunu..ve padişah..etmektedir bi teklif subaylarına..söyleyin subaylarım kim gitmek ister trablusgarp a...subaylardan ses yok.. çünkü trablusgarpa gidipte düşmanla cenk edecek subaya , yanında gitmesi için vereceği ordu da yoktur.. ve trablusgarp a gitmek için..mısır ve libya dan da geçmek gerekmektedir..tehlikelidir..kırmızı hatlardır..kafa uçururlar..ve bir ses gelir..ben giderim..şaşkındır padişah ve subaylar..giderim sesi..Mustafa Kemal den gelmektedir..GÖNÜLLÜDÜR..YÜCE GÖNÜLLÜ.. ...ve çıkmıştır yola..yanında bir kaç adamıyla..gizli tutaraktan görevini..geçer iken mısır ve libya çöllerini..giyinmiştirde bir bedevi gibi..tanınmamak için..bilesiniz ki..Gazneli Mahmut amcam etmişti fetih.. taaaa hindistana kadar.yıkmıştıda kast sistemini..eylemişti ahaliyi müslüman...ve yerleşmişti buralara türkmenler..yollar boyunca..ve Mustafa Kemal geçer iken mısır ve libya çöllerinden, oradaki türkmenleri de direniş ve cenk içinde örgütlemektedir..ve oradakilerle bir ordu kurmaktır amacı..en azından ecnebi dahada girmesindi anadoluya doğru..yavaşlatmak lazımdı..neysem..Mustafa Kemal in çöllerde olduğunu ve niyetini öğrenen ecnebiler..suikast ve saldırı hallerine geçmiştir..çölde, bir yandan ecnebi suikast girişimleri..bir yandan çöl eşkıyalarının saldırıları..ve oradaki türkmenlerden ordu kurabilme çabasının verdiği yorgunluk..haftalarca çölde geçen uykusuzluk nöbetleri..geceleri çok soğuyupta gündüzleri çokça sıcaklaşan çöl ikliminin de etkisi ile dayanamamıştır o yüce gönüllü Mustafa Kemal..kısmi bir felçlik geçirmiş ve gözlerinden birine inen perde sonucu..kaymıştır gözünün birtanesi..(fotoğraflarına yakından bakarsanız gözlerinden biri sağa doğru kaymış durumdadır.)..ve ölene kadar da kalmıştır öyle.. ***ne olmuştur sonrasında..almıştır Mustafa Kemal adamlarıyla trablusgarp ı..Kurtulmuştur son afrika toprağı..amma nolmuştur sonrasında..istanbuldaki padişahımız..vermiştir ecnebilere geri trablusgarp ı..hemde savaşmadan...evetttt...ne demeli şimdi..dimi yukarıda öyle demiştim..peki ne demeli arkadaşlar..size bırakıyorum.... Alıntı
Misafir seyrekler Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Ben Atatürkçü değilim! Gazi (ATATÜRK) gözlerini açtı,doğruldu,çevresine baktı,birtakım adamlar toplanmış. Sordu: -Ne yapıyorsunuz? -Her yıl bugün yas tutuyoruz,eğlence yerlerini kapatıyoruz,içkiyi yasak ediyoruz Atam. -İyi halt ediyorsunuz,başka ne yapıyorsunuz? -Senin kurduğun "CHP" yi kapattık Atam. Gazi kaşlarını çattı: -Neden? -..... -Peki başka ne yaptınız? -Öğretim birliği devrimini yıktık Atam!Artık iki başlı eğitim yapıyoruz,imam liseleri açıyoruz.İmamlar öylesine çoğaldı ki hepsini önemli devlet görevlerine getiriyoruz. -Madem ki böyle işler yapıyorsunuz,neden mezarımın başında toplanıyorsunuz? -Seni seviyoruz Atam! -Susun maskaralar!Anlatın başka neler yaptınız? -Senin vasiyetini yırtıp,çöp kutusuna attık Atam. -Yaaa!Nasıl yaptınız o işi? -Hukuk devleti ilkelerini,medeni kanunu,miras hukukunu çiğnedik;özel vasiyetnameni değistirdik;Türk Dil ve Tarih Kurumlarının özerkliğini yok ettik;kişiliklerini sildik. -Nasıl oldu bu? -Oldu bir kere Atam. -Sonra? -Laik Cumhuriyeti korumak çok zor Atam!Şimdi Türk-İslam sentezini devletin resmi ideolojisi yapmaya çalışıyoruz. -Yapabildiniz mi? -Direniş var,daha tam başarı kazanamadık Atam. -Sonra? -Atam!Sen kalk,ben yatam. -Susun,saçmalamayın!Nereden çıktı bu münasebetsiz laf? -Seni sevenler çıkarmış Atam. -Hay sevmez olaymışlar. -Hayat zorlaştı Atam!Artık sensiz yaşıyoruz,ama Amerikasız yaşayamıyoruz. -O ne biçim laf öyle? -Biçimsiz bir laf Atam. -Peki,neden söylüyorsunuz? -Söyleyene değil,söyletene bak Atam!Amerika artık bizim herşeyimiz Atam. -Ben böyle mi öğretmiştim? -Borçlandık Atam,36 milyar dolar dış borcumuz var Atam,ABD'ye teslim olduk Atam. -Teslim mi oldunuz? -Halkevlerinin canına okuduk Atam,eski yazıyı canlandırmak istiyoruz Atam,siyaset namazı kılıp,seçim orucu tutarak iktidar olabiliyoruz Atam,Washington'un desteklemediği,CIA'in tavsiye etmediği adam tasfiye ediliyor Atam,Amerika'dan icazet almadan iktidar olunamıyor Atam. -Söylediklerinizi kulağınız duyuyormu? -İşler bildiğin gibi değil Atam,biz Amerikasız yaşayamayız Atam,köşeyi dönmek için başka çare yok Atam. -Ne demek köşeyi dönmek? -Artık ülkede iki temel siyaset var Atam;birincisi köşeyi dönelim,ikincisi dön baba dönelim,hacılara gidelim Atam. -Peki,Cumhuriyeti emanet ettiğim gençlik ne yapıyor? -Gençliği ezdik Atam!Çeyrek yüzyıldan beri başkaldıran gençleri öldürüyoruz,asıyoruz,işkenceden geçiriyoruz,ceza evlerine kapatıyoruz;geriye kalanları da ya imam okullarına ya YÖK'e bağlıyoruz,ama seni çok seviyoruz Atam,sen kalk,biz yatalım Atam.Gazi,kalabalığa mavi mavi bakti: -Siz kimsiniz yahu? -Biz Atatürkçüyüz Atam! Gazi: -Yaaa!..dedi,öyleyse "Ben ATATÜRKÇÜ değilim!.." ALINTIDIR ---------- Ataya 2006 Dan Mektup Sana Iki Kelime Söylemek Istiyorum Atam Keşke Yanimizda Olsaydin Keşke Senin Için Her ölüm Bir Doğuş Olsaydi Keşke Daha çok Yorulmalisiniz Diyecek Bir Sen Daha Olsaydi Keşke Son Birkez Daha Bunlar Türklere Yetmez Dahasi Nerde Diyebilseydin Keşke Son Birkez Daha Atatürkçülük Beni Ağlayarak Anmak Değil Türklere Hayirli Modern Bir Gelecek Sunmak Diyebilseydin Keşke Seninle Bir Kurtuluş Savaşida Cehalete Teröre Haksizliğa Yobazliğa Tembelliğe Kendini Atatürkçü Sanan Insanlara Açabilseydik Keşke Gitmeden Sensizliğin Bir Adininda öksüzlük Olmadiğini Söyleyebilseydin Keşke Her 10 Kasimlarda Karşina Göz Yaşlariyla Değil Senden Sonraki Eserlerimizle çikabilseydik Keşke Arkandan Timsah Gözyaşlari Döken Insanlarida Yaninda Götürseydin Görüyorsunya Atam 2 Kelime Yazicam Deyipte Sana Keşkelerle Dolu Bir 83 Yili Keşke Anlatamasaydim Kendimden Fazla Tanidiğim Yüce Askeri Saygiyla Aniyorum Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 figgarom, canım arkadaşım ağlattın ağlamayacağıma söz veren beni... bu yıl, ağlamayacaktım Ata'yı anlamadan ağlamayacaktım... Anladıkmı sorusuna cevap bulmadan ağlamayacaktım... Şimdi dua ederken ona iki damla düştü gözümden affetsin Atam beni... o şehla gözünü sevdiğim, ne mutlu ki bana aynı onun gibi bende şehlayım... bir kez daha tefekkür ile anlamak için Atatürk'ü onu o çölde hayal ettirip bana, ona minnettarlığımı arttırdın... teşekkür ettim sana... iyiki varsın, benim az, ama yerinde söz söylemesini bilen, söylediklerinin bin mislini içinde barındıran arkadaşım... saolasın... seyrekler lütfen kabul et Alıntı
Misafir gelincik Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 ATATÜRK'ÜN ölümünden sonra söylenenler.. . AMERİKA Atatürk bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır. Çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür Türkiye' nin doğması, yeni Türkiye' nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilan etmesi ve o zamandan beri koruması, Atatürk' ün Türk halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye' de giriştiği derin ve geniş inkilaplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha başarı ile gösteren bir örnek yoktur. John F. KENNEDY (A.B.D. Başkanı, 10 Kasım 1963) Benim üzüntüm, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkan kalmamış olmasıdır. Franklin D. ROOSEVELT (A.B.D. Başkanı, 10 Kasim 1963) Asker-devlet adamı, çağımızın en büyük liderlerinden biri idi. Kendisi, Türkiye' nin, dünyanın en ileri memleketleri arasında hak ettiği yeri almasını sağlamıştır. Keza O, Türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir. General Mc ARTHUR Sovyet Rusya Hariciye Nazırı Litvinof ile görüşürken kendisine onun fikrince bütün Avrupa' nın en kıymetli ve en ziyade dikkate değer devlet adamının kim olduğunu sordum. Bana Avrupa' nın en kıymetli devlet adamının Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu söyledi. Franklin D. ROOSEVELT A.B.D. Başkanı, 1928 Dünya sahnesinden tarihin en dikkatli, çekici adamlarından biri geçti. Chicago Tribune Savaş sonrası döneminin en yetenekli liderlerinden biri. New York Times İnsanı teslim alıcı fevkalade önderlik kuvveti vardır. O, tetiktir, hazır cevaptır, dikkati çekecek kadar zekidir. Gladys Baker(Gazeteci) ALMANYA O kişisel kazanç ve ün peşinde koşan basit bir diktatör değil, gelecek kuşaklar için sağlam temeller atmaya uğraşan bir kahramandı. Prof. Walter L. WRIHT Jr. Atatürk Türkiye' yi tek düşman kalmaksızın bırakmıştır. Bu zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır. Alman Volkischer Beobachter Gazetesi Almanya, ATATÜRK' ün eserine ve mücadelesine hayrandır. Onda, tarihi eseri, özgürlüğü seven bütün milletler için bir sembol olarak kalacak kudretli bir kişilik görmektedir. Berlin, Alman Ajansı Istırap çeken dünyada barış ve esenliği yeniden kurmak ve insanlığın yalnız maddi değil, manevi gelişmesini sağlamak isteyenler Atatürk' ün iman verici ve yön göstericiliğinden örnek ve kuvvet alsınlar. Profesör Herbert MELZIG(Tarihçi) Kendisinin tarihi büyüklüğü, eseri olan yeni Türkiye' ye bakılarak bu günden ölçülebilir. Çelik gibi azim ve gayreti, uzağı gören akıl ve hikmetle birleşmiş olan bu gerçek halk önderi ve devlet adamı; Anadolu dağlarının en uzak ve ıssız köşesindeki köylere bile başka bir ruh aşılamıştır. Illustrierte Dergisi O, kendi milleti ve beşeriyet alemi için beslediği muhabbetle, bir dahinin neler yarattığına dair, cihana fevkalade heyecanlı bir sahne seyrettirmektedir. Herbert MELZIG FRANSA İnsanlığın bütün belirtileri Onda kendini hemen gösteriyor. Noelle Gazetesi Eski Osmanlı İmparatorluğu bir hayal gibi ortadan silinirken, milli bir Türk Devleti'nin kuruluşu, bu çağın en şaşırtıcı başarılarından birisidir. Mustafa Kemal, yüce bir eser ortaya koymuştur. Atatürk' ün parlak başarısı bütün sömürgeler için bir örnek olmuştur. Maurice BAUMANT(Profesör) Çok büyük bir adamdı...bir siyasi dahiydi. Excelsior Gazetesi Dünyanın, çağdaş, en büyük kişilerinden biri. Le Jour-Echo de Paris Atatürk' ün yurt kurtarıcı olduğunu, milletlerin en vefalısı olan Türkler asla unutmayacaklardır. Noell Roger Gazetesi Karşımdaki bu büyük adamda, keşfettiğim bu büyük meçhulde maharet ve karakter o kadar iyi işlenmişti ki, sözlerinde hiçbir şüphe aranamazdı. Claude Farrer (Yazar) Bu günün Türkleri, yüzyıllar önce Avrupa' yı titreten canlı millet durumuna erişmiştir. Ve bu aksam O büyük ulunun başında bekleyen Türkiye, güçlü ve dipdiri Türkiye' dir. Pierre Dominique(Gazeteci) Asırları asan adam !.. Fransa, Paris Basını Akıllı ve barışçı yöntemlerle gerçekleştirdiği eseri halkların tarihinde izlerini bırakacaktır. Albert LEBRUN Fransız Cumhurbaşkanı Mevcut rütbelerin hepsini kaldırdığı bir memlekette, bu adam, bütün rütbeleri, kazanmıştır. O memlekete, bulabilecek en şerefli isim Ona verilmiştir. Mercel Sauvage(Gazeteci) Bu, insanlığa denenmiş bir felsefe örneği olarak sunulabilir. Atatürk yüz yıllara sığabilecek işleri on yılda tamamladı. Gerrad Tongas(Yazar) Atatürk öldü. Barış kubbesinin Doğu sütunu yıkıldı. Artık evrende barışı kimse garanti edemez. Nitekim Avrupalı devlet adamları; O' nun 1930'da yaptığı uyarı ve tavsiyeleri dinlememiş ve dünyayı 1939 yılında ikinci büyük savaş felaketinin içine sürüklemişlerdir. SANERWIN Gazetesi Atatürk, bir milleti, birkaç yılda asrileştirmek mucizesini göstermiştir. Paris-Le Temps Yeni Türk Devleti ile Ankara Antlaşması' nın imzalanması nedeniyle; "Bizi arkadan vurdu, dağ başındaki haydutlarla, Mustafa Kemallerle anlaştı" diyenlere Fransız Başbakanının Mecliste verdiği cevap: Dağ başındaki haydutlar diye isimlendirdiğiniz kahraman Mustafa Kemal ve O' nun tüm askerleri burada olsalardı teker teker hepsinin heykellerini dikerdik. Böylesine kahraman bir antlaşma imzalamaktan gurur duyuyorum. (1921) Fransız Başbakanı BRIAND Sırasıyla ihtilalci ve asi, sonradan muzaffer bir kumandan olan "Türklerin babası" Yeni Türkiye' yi yarattı, sultanları kovdu, kadınlara hürriyet verdi fesi kaldırdı, ülkesinde radikal bir inkilap yaptı. Paris-Soir' den Denilebilir ki onsuz, İslam alemi yolunu bulabilmek için elli yıl daha bekleyecekti. Berthe Georges-Gaulis O, yüce bir dağa benzer. Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler. Bu dağın azametini kavrayabilmek için, Ona çok uzaklardan bakmak gerekir. Claude FARRER / Fransız Edibi Türkiye tarihi, bugün her zamandan çok Batı ve Avrupa tarihinden ayrılmaz bir haldedir. Ve Atatürk' ün bu yöndeki gayretleri sonuçsuz kalmamıştır. Memleketlerimiz arasındaki yüzyılları aşan dostluk, bu gelişmenin temel öğelerinden biridir. Charles De GAULLE Kemal Atatürk' ün karakterinin bir cephesini göstermek itibariyle bir noktayı hatırlatmak isterim. Bize savaşlarından birini anlatıyordu. Birdenbire durdu: Görüyorsunuz ya, dedi: birçok zaferler kazandım. Fakat bunların en büyüğünden sonra bile her akşam, savaş alanlarında ölen bütün askerleri düşünerek içimde derin bir keder duyuyorum. Cesaret ve zekasından başka yüreği bu kadar yüce olan böyle bir Şef' in, yurdu için mucizeler yaratmış olmasına şaşılabilir mi? George BENNES Vu Gazetesi-1938 Devrin yüksek şahsiyetleri kitaplarda, konferanslarda Türkiye' nin asla değişmeyeceğini ve değişmeden öleceğini ilan etmişlerdi. Halbuki ölmeden değişti. Hem de kökünden ve baştan aşağı değişti. İnançlar, gelenekler, yöntemler yıkıldı. Son döküntülerini de yabancı zırhlıları ve kapitülasyonlar gibi memleketten sürüp attılar. Türkiye, ruhunu değiştirmişti. Tamamen ve tasavvur edilmesi mümkün olduğu kadar. Raymond CARTIER Le Nouvelliste Gazetesi İNGİLTERE Savaş sonrasının en ileri gelen devlet adamlarından biri. Kendi başına bir klas oluşturuyordu ve hemen her açıdan tekti. The Fortnightly, Londra Avrupa, savaştan sonra belirmiş az sayıdaki yapıcı devlet adamlarından birini kaybetti. Spectator Çağımızda hiçbir isim Atatürk' ün adı kadar büyük saygı yaratmamıştır. Observer İngiltere önce, cesur ve asil bir düşman, sonra da sadık bir dost olarak tanıdığı büyük adamı selamlamaktadır. Sunday Times O, benzeri olmayan bir devlet adamı idi. Diktatörlerin tahammül edemediği serbest bir nizamla, başaramadığı ve başaramayacağı işler yapmıştır. Tarihte böyle adamlar devirlerine kendi adlarını vermişlerdir. Word Price O, Türkiye' nin önceki kuşaklarından hiçbirine nasip olmayan özgürlük ve güven dolu bir hayat sağladı. Başarıları, Türkiye' nin Avrupa devleti olmasını sağladı, yakın doğunun tarihini değiştirdi. Times Gazetesi Savaş Türkiye' yi kurtaran, Savaştan sonra da Türk Milletini yeniden dirilten Atatürk' ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de büyük kayıptır. Her sınıf halkın O' nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahraman ve modern Türkiye'nin Ata' sına değer bir görünümden başka bir şey değildir.(1938) Winston CHURCHILL İngiltere Başbakanı Atatürk, Türk Milleti'nin ruhunda Türk Bayrağı gibi dalgalanan bir baştı. Daily Telegraph Cumhuriyet Türkiye' sinin Devlet Başkanı Kemal Atatürk, diğer önderlerde görmeye alışmadığımız şu değerli nitelikleri kişiliğinde toplamış bulunuyor: alçak gönüllülük, yeterlik ve başarı. The Truth Dergisi O genç ve dahi Türk Şefi'nin o esnada Çanakkale de bulunması, müttefikler bakımından tarihin en acı darbelerinden biridir. Alan Moorehead (Yazar) Atatürk, eskimiş bilimlerle boş yere kafasını yormamış olduğundan daha taze ve cesur düşünen bir önderdir. Kendisi için, bugünkü Avrupa' nın en güçlü Devlet Adamıdır diyebileceğimiz Atatürk, hiç şüphesiz devlet adamlarının en cesur ve orijinalidir. Herbert Sideabotham (Yazar) Herhangi bir olayı derinliğiyle kavramak, çıkar yolu görüp birdenbire harekete geçmek iktidarı, O' nun eşsiz otoritesinin başlıca kaynaklarından biridir.(1923) Grace Ellison (Gazeteci) AFGANİSTAN O büyük insan yalnız Türkiye için değil, bütün doğu milletleri için de en büyük önderdi. Emanullah HAN Afgan Kralı ARNAVUTLUK Bu Türk Milleti yastadır. Çünkü yeni Türkiye' nin yaratıcısı olan eşsiz şefini kaybetmiştir. Stipsi Gazetesi AVUSTURYA Büyük düşüncelerin adamı, bir devlet mimarıydı. Neue Freie Presse, Viyana Atatürk öyle bir insandır ki, hayali değildir. İstediğini bilir, bildiğini yapar, yapamayacağı bir şeyi de istemez. Avusturyalı Heykelci KRIPPEL BELÇİKA Atatürk, yirminci asrın en büyük gerçeğini yaratan adamdır. Kopenhag-Nasyonal Tidende Milletine bu kadar az zamanda bu ölçüde hizmet edebilen tek devlet adamı Atatürk' tür. Libre Belgique gazetesi BULGARİSTAN Hiçbir memleket, yeni Türkiye' nin Ata' sı tarafından başarılan kadar güçlü, hızlı ve kökten bir yenilik hamlesine erişmemiştir. Bulgar Dness Gazetesi ÇİN Mustafa Kemal yeni Türkiye' nin kalbidir. Eski, yıpranmış bir toplumdan yepyeni, güçlü bir millet yaratmış, eşsiz kişiliğiyle kendini herkese saydırmış, enerjisiyle herkesi kendine inandırmıştır. Ma Shao-Cheng (Yazar) DANİMARKA Atatürk, şahsiyet ve yeteneğin dev gibi bir simgesi idi, O, yirminci yüzyılın en görkemli olayını yaratan adamdı. National Tidence Gazetesi FİNLANDİYA Atatürk, olağanüstü nitelikte bir devlet adamı, savaş sonrası dünya tarihinin en önemli simalarından biri idi. Hufvud Stadbladet Gazetesi HİNDİSTAN Dünyanın yetiştirdiği en büyük insanlardan biri. Star of India Atatürk, yalnız Türk Milleti'nin değil, özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletlerin önderiydi. O' nun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. Biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk. Bayan Sucheta KRIPALANI Hint Parlamento Heyeti Başkanı İRAN Atatürk gibi insanlar bir nesil için doğmadıkları gibi belli bir devre için de doğmazlar. Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerin tarihinde hüküm sürecek insanlardır. Tahran Gazetesi Atatürk yalnız kahraman milletinin büyük bir Şef'i olmakla kalmamıştır. O, aynı zamanda insanlığın da en büyük evladı olmuştur. Iran Gazetesi İSRAİL Dünya, çağımızın en dikkati çekici adamlarından birini kaybetti. Palestine Post Mustafa Kemal Atatürk, kuşkusuz 20. yüzyılda dünya savaşından önce yetişen en büyük devlet adamlarından biri, hiçbir millete nasip olmayan cesur ve büyük bir inkilapcı olmuştur. Ben Gurion İsrail Başbakanı (1963) İSVEÇ O olmasaydı modern Türkiye olmazdı. O' nun sayesinde Türkler, O' nun olağanüstü eserini izleyebilecekler ve zaten dünyaca pek yüksek olan onurlarını daha fazla yükseltebileceklerdir. Nya Dagligt Gazetesi İSVİÇRE Türkiye' yi yaratan, tarihimizin bu en Büyük Adam' ını başımı en derin hürmetle eğerek selamlarım. Profesör MORRF Yalnız bir asker değil, aynı zamanda yüzyılımızın bir daha göremeyeceği bir dahi idi. Profesör SEKRETAN İTALYA Hayatının sonuna kadar milleti' nin mutlak güveni ile kurduğu devletin başında muzaffer kumandanının kişiliği, eşi görülmemiş bir karakter örneğidir. C.C.SFORZA Üstün iradesi, tükenmez cesareti ve eşsiz sezişi ile hasımlarını dize getirdi. Fazilet ve ciddiyeti, üç yılda memleketine yalnız askeri değil, aynı zamanda tam ve doyurucu bir siyasi zafer kazandırdı. F.Perrone Di San Martino (Yazar) Atatürk'ün ölümü ile Yakın Doğu' nun gelişmesine birinci derecede etken olan son derece kuvvetli bir şahsiyet kaybolmuştur. Tribuna Gazetesi JAPONYA Şaşırtıcı ve çekici bir kişi. Asker olarak büyük, fakat devlet adamı olarak daha büyük. Japon Times Yüzyıldan beri Küçük Asya'nın çıkardığı en büyük lider. The Japon Chronicle LÜBNAN Büyük adamlar, kuşaklarının başındadır. Türk Milleti'nin başındaki büyük ve dahi Atatürk, politika ve savaş alanlarında yılmayan büyük ve yurtsever bir insandı. KERAMA Lübnan Başbakanı, (10 Kasim 1963) Kelimenin tam anlamıyle bir yapıcı ve yaratıcı olan Atatürk, dünya haritasında memleketine yepyeni bir sınır çizmiştir. Loryan Gazetesi (1938) Atatürk, dünyanın çok nadir yetiştirdiği dahilerdendir. O, bütün bir tarihin seyrini değiştirmiştir. Ennehar Gazetesi (1938) Dünyanın çok nadir yetiştirdiği dahilerdendir. Dünya tarihinin gidişini değiştirmiştir. An Nahar MACARİSTAN Yüzyılımızda, "olmayacak hiçbir şey yoktur" şeklindeki tarihi gerçeği ıspatlayan ilk adam olmuştur. Esti Ujsag.Macar. Dünya, bu savaş ve barış kahramanı büyük adamın ölümü ile yoksul düşmüştür. Pester lioyd Gazetesi Türkiye'yi bir arı kovanına ve bütün Türkleri de bal aramağa çıkmış çalışkan arı' lara benzetiyorum. Nasıl arı' lar beylerinin etrafında toplanıp çalışırlarsa bütün Türk Milleti bu gün büyük dahi Mustafa Kemal etrafında toplanmışlardır. Prof. M. Zaajti Franes MISIR Çağının, belki de tüm tarihin en olağanüstü kişilerinden biri. Egyptian Gazete NORVEÇ Atatürk, tarihte, memleketinin en büyük adamlarından biri olarak kalacaktır. Le Morgen Bladet Gazetesi PAKİSTAN Kemal Atatürk, yalnız bu yüzyılın en büyük adamlarından biri değildir. Biz Pakistan'da, Onu geçmiş bütün çağların en büyük adamlarından biri olarak görüyoruz. Askeri bir deha, doğuştan bir lider ve büyük bir yurtsever. Eyüp Han, Pakistan Cumhurbaşkanı Bizim aslımız rengi uçmuş bir kıvılcım iken, O' nun bakışı ile cihanı kaplayan ve aydınlatan bir güneş haline geldik. İkbal (Şair) POLANYA O' nun yaratıcı ruhunun ve ateşli yurtseverliğinin harekete geçmemiş olduğu hiçbir alan yoktur. Gazeta Polska ROMANYA Atatürk, tarihte teşkilatcı bir dahi, bir milletin harikalar yaratan yöneticisi ve memleketinin kurtarıcısı olarak kalacaktır. Independance Romaine Gazetesi (12 Kasım 1938) Bir milleti, uçurumun kenarından sarsılmaz azmiyle kurtaran, kuvvetlendiren, yükselten yöneticiler arasında Atatürk, en birincisidir. Timpul Gazetesi (12 Kasım 1938) RUSYA Şöhreti bütün cihana yayılmış olan tecrübeli başkanın yönetimi herkesin sevgi ve saygısını çeken büyük Türk Milleti'nin milli bağımsızlığını devamlı bir başarı ile kuvvetlendirmiş ve yeni milli yapısını yaratmıştır. Sovyet Başbakanı Kalinin SURİYE Vatanını muhakkak bir parçalanmaktan kurtararak devlet gemisini güvenilir bir limana götürdükten sonra milletinden bir taht istemedi. O, kelimesinin bütün anlamıyla bir insan, eşsiz bir dahi, kahraman bir asker ve siyaset adamı idi... Elifba Gazetesi Atatürk'ün başardığı işler mucize ve harika kabilindedir. Birkaç yıl içinde memleketinde yaptığı inkilaplar, birkaç yüzyılda gerçekleştirilmeyecek işlerdir. El Tekaddum Gazetesi YUGOSLAVYA Atatürk'ün dehası, tarihte Türk Milleti'nin taşıdığı ruhun faziletine en yüksek örneklerinden birini teşkil edecektir. Branko Aczemovic (Elçi) Tarih, silinmez harflerle bu devlet adamının ismini hak edecektir. Atatürk bir halk adamıdır. Kırılmaz azmi, keskin zekası ve kudreti kendisini yendiği alın yazısının önüne getirmiş, böylece yeni Türkiye'nin yaratıcısı olmuştur. Politika Gazetesi YUNANİSTAN Türkiye, dost ve düşmanlarının hayran olduğu bir deha adama, malik bulunmak bahtiyarlığına erişmiştir. Katimerini Geçenlerde kızım okuldan geldi ve bana şu soruyu yöneltti :Anne bugün öğretmen dedi ki zaman makinesi olsaydı hangi zamanda olmak isterdiniz ve kiminle tanışmak istersiniz .Sen ne yapmak istersin.Bende dedim ki Atatürk le tanışmayı isterdim.Kızım bir çığlık attı ve biliyor musun anne bende aynı şeyi söyledim. Ama ben Atatürk le neden tanışmak istediğimi söyleyemedim kızıma umudunu kaybetmesin diye. Ben Atamıza derdim ki Atam boşuna uğraşıyorsun bunlar gün gelecek bütün değerleri yerle bir edecekler internet sayfalarında size ve ailenize olmadık küfürler savuracaklar.Kanla aldıklarınızı masada yabancılara parayla satacaklar vs vs..........Ama kızıma bunları söyleyemedim. Bir avuçta kalsak izindeyiz ATAM Alıntı
Misafir seyrekler Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 figgarom, canım arkadaşım ağlattın ağlamayacağıma söz veren beni... bu yıl, ağlamayacaktım Ata'yı anlamadan ağlamayacaktım... Anladıkmı sorusuna cevap bulmadan ağlamayacaktım... Şimdi dua ederken ona iki damla düştü gözümden affetsin Atam beni... o şehla gözünü sevdiğim, ne mutlu ki bana aynı onun gibi bende şehlayım... bir kez daha tefekkür ile anlamak için Atatürk'ü onu o çölde hayal ettirip bana, ona minnettarlığımı arttırdın... teşekkür ettim sana... iyiki varsın, benim az, ama yerinde söz söylemesini bilen, söylediklerinin bin mislini içinde barındıran arkadaşım... saolasın... seyrekler lütfen kabul et Bu konuyu açtığınız için çok teşekkür ederim Sardunyam. Nedemek kabul et, ben sizden gelen herşeyi kabullendim zaten. _İzindeyiz Ata'm_ Hani "Türk, Öğün, Çalış, Güven" demiştin ya... Biz ilkinde takılıp kaldık. O yüzden çalışmaya vakit kalmadı. Kimselere de (kendimiz dahil) güvenmiyoruz. Seninle övünüyoruz. Adına barajlar, yollar, köprüler yapıyoruz. Balolar, heykeller, hatalar yapıyoruz. Klipler, zamlar, işkenceler, darbeler... Öyle bir kargaşa yarattık ki senin adına darbe yapanlar, senin adına yönetimde olanları devirip, senin fikirlerinle açıklıyorlar bunu... Ve de devrilenler yine senin fikirlerinle savunuyorlar kendilerini... Herkes seni bir dönemki görüşlerinle tanımlayıp başka başka anlatıyor bize... Asker, demokrat, dindar, ateist, laik, çapkın, milliyetçi... Liste uzayıp gidiyor, biz tartışıp gidiyoruz. Hala "İzindeyiz" ve bu izin hiç bitmeyecek gibi görünüyor. "İzinde" olduğumuzdan kabrine çok ziyaret yaptık, ama sana layık bir film yapamadık. 66 yılda... Belki kimseleri sana benzetemediğimizden, belki parayı denkleştiremediğimizden... Adına yaptığımız köprülere akın akın koşuyor yurtyaşların... İntihar etmek için... Cumhuriyeti emanet ettiğin gençler, polis copundan kafalarını kaldıramaz haldeler. Zorlu savaşlarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinde bugün çetelerin gölgesi var. Dev posterlerini yaptık ama doğru dürüst bir belgeselini yapamadık Ata'm...! Arkandan ağlamaktan gözlerimiz şiştiği için yazılarını, konuşmalarını doğru dürüst bir kitapta toplayamadık. Adına kurduğumuz kültür merkezini yangından koruyamadık. Senin adına iktidara el koyanlar mirasını çiğnedi, ses çıkartmadık. Kurduğun partiyi kapatıp, arşivini yaktılar... Alkışladık... Çünkü biz izindeyiz Ata'm... Her sabah güne "Türküm, Doğruyum, Çalışkanım" diye bağıran, geri ve tembel nesiller yetiştirdik. Sesimiz gür çıkıyor ama eğitimde başarı oranlarımız yerde sürünüyor. Köşklerin bakımsızlıktan dökülüyor... Kocaman resimlerinin asıldığı kamu binaları içinde memurun aç. "Beni emanet ediniz" dediğin doktorların biliyorsun seni "geç teşhisten" erken yolcu ettiler. Merak etme "İzindeyiz" Ata'm... O dönemde söylediğin bazı sözler bugün 7 kilit altında. Din üzerine, düşünce özgürlüğü üzerine yazdıklarını yazmaya, söylemeye kalkanlar mahkemelerde sürünüyorlar. O gün yazdıklarını, bugün ağıza alamayacak haldeyiz. Seni aşmaktan vazgeçtik, sana ulaşamıyoruz Ata'm... Heykellerin o kadar büyük, posterlerin öyle kocaman ki, ardında bir dolu adam kendi pisliğini gizleyebiliyor. Pislik büyüdükçe heykelleri de büyütüyorlar. Şu "İzindekiler"in listesini bir görsen inanamazsın Ata'm... Kendini tanıyamazsın. Özlü sözlerini paylaşamıyorlar. Yılgınlığa düşmememiz için söylediğin "küçük kıvılcımlar, büyük yangınlar doğurabilir" sözünü itfaiye kapısına asmışlar. Bağışla bizi... İzindeyiz Ata'm...! ALINTI... __________________ Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 10 KASIM TÜRKÜSÜ Atatürk! Anıtkabir devrimlerini söyler, Bozkır ovalarına, Erciyes'e Ağrı'ya, Ulusun egemen olduğunu Özgür olduğunu Haykıracağım haykıracağım işte, Senin sustuğunca! Yolunda yürüyeceğim Atatürk; Ana baba oğul kız, Dere tepe bucak köy, Yeryüzü yaşamalarımla değil Oralarda, Senin gittigince! Atatürk, taşıyacağım Çanakkale'de, Sakarya'da, Çankaya'da, al al, Senin taşıdığını; Yurdun gök ülküsü Dalgalanırken, Senin bayrağını yücelteceğim. Senin çıktığınca. F. Hüsnü DAĞLARCA Alıntı
Misafir seyrekler Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 MUSTAFA KEMAL'I DÜSÜNÜYORUM Mustafa Kemal'i düsünüyorum; Yeleleri alevden al bir ata binmis Asiyor yüce daglari, engin denizleri. Altin saçlari dalgalaniyor rüzgarda, Isil isil yaniyor mavi gözleri, Mustafa Kemal'i düsünüyorum; Yanmis, yikilmis savas meydanlarinda Destanlar yaratiyor cihanin görmedigi, Arkasindan dag dag ordular geliyor Her askeri Mustafa Kemal gibi. Mustafa Kemal'i düsünüyorum; Gelmis geçmis kahramanlara bedel Hükmediyor uçsuz bucaksiz göklere Al bir ata binmis yalin kiliç Kosuyor zaferden zafere. Mustafa Kemal'i düsünüyorum; Ölmemis bir kasim sabahi! Yine bizimle beraber her yerde, Yasiyor dört kösesinde vatanin Yasiyor damar damar yüreklerde. Mustafa Kemal'i düsünüyorum, Altin saçlari dalgalaniyor rüzgarda, Mavi gözleri isil isil, görüyorum Uykularima giriyor her gece. Ellerinden öpüyorum. Ümit Yasar OGUZCAN Alıntı
Φ KesKiNkAleM Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Hiç bir zafer gâye değildir. Zafer, ancak kendisinden daha büyük olan gâyeyi elde etmek için gerekir en belli başlı vasıtadır. Gâye, fikirdir. Zafer, bir fikrin istihsâline (elde edilmesine) hizmeti nispetinde kıymet (değer) ifade eder. Bir fikrin istihsâline dayanmayan bir zafer pâyidar olamaz (yaşayamaz). O, boş bir gayrettir. Her büyük meydan muhare-besinden, her büyük zaferin kazanılmasından sonra yeni bir âlem (dünya) doğmalıdır, doğar. Yoksa başlı başına bir zafer, boşa gitmiş bir gayret olur. Alıntı
Misafir bilimselci Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Aydın liderimizin bilimle ilgili söylevleri: "Tek kurtuluş yolu, akıl ve bilim çağına geçmektir." "Hayatta en hakiki mürşit bilimdir, fendir. Bilim ve fen dışında kılavuz aramak dalalettir." "Bilimin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki evrelerinin gelişimini algılamak ve ilerlemelerini zamanla izlemek zorunludur." "Bilim ve özellikle sosyal bilimler alanında ben emir veremem, bilim adamları beni aydınlatsınlar." "Bilim tercüme ile olmaz inceleme ile olur." "İleri uygar bir ulus olarak uygarlık sahasının üzerinde yaşayacağız. Bu hayat ancak bilim ve teknoloji ile olur. Bilim ve teknik nerede ise oradan alacağız. Ulusun her bireyinin kafasına koyacağız. Bilim ve teknik için kayıt ve şart yoktur." "Arkadaşlar savaş bitti, bundan sonra çok önemli zaferlere ulaşacağız. Bu zaferler süngü zaferleri değil ekonomi bilim ve eğitim zaferi olacaktır. Askeri zaferlerimizle mağrur olmayalım. Yeni bilim ve ekonomi zaferlerine hazırlanalım." "Türk milletinin yürütmekte olduğu gelişme, uygarlık yolunda elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müspet bilimdir." "Benim manevi mirasım bilim ve akıldır." Alıntı
Φ frozen Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 ATATÜRK'E GÖRE ATATÜRK Hürriyet ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben, milletimin ve büyük ecdadımın en kıymetli mirasından olan bağımsızlık aşkı ile yaratılmış bir adamım! Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından tanıyanlarca bu aşkım bilinir. Bence bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın yerleşmesi ve yaşaması, mutlaka o milletin hürriyet ve bağımsızlığına sahip olmasına bağlıdır. Ben şahsen, bu saydığım özelliklere çok ehemmiyet veririm ve bu özelliklerin kendimde varlığını iddia edebilmek için milletimin de aynı özellikleri taşımasını şart ve esas bilirim. Ben yaşayabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evlâdı kalmalıyım! Bu sebeple millî bağımsızlık, bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri gerektirdiği takdirde insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet gereğinden olan dostluk ve siyaset münasebetlerini, büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin de bu arzusundan vazgeçinceye kadar amansız düşmanıyım! *** Benim şan ve şerefimden bahsetmek de hatadır. İyi dinleyiniz öğüdüm budur ki, içinizden herhangi bir adam çıkar, şan, şeref davası güder ve benzersiz olmak isterse, başınızın belasıdır; ilk önce kafası kırılacak adam budur! Mensup olduğum Türk milletinin şan ve şerefi varsa, benim de bir ferdi olmak sıfatıyla şanım şerefim vardır, asla başka değilim. Alıntı
Φ MINEU Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 O'nu 68 yıl önce sonsuzluğa uğurladık. Türk milleti, kendisine ulus olma bilincini kazandıran, yıkıldığını düşündüğü bir zamanda yüreğine bağımsızlık tutkusunu yerleştiren ve geleceğe umutla bakmasını sağlayan Ata'sını anıyor. Bugün (10.11.2006) Büyük Önder Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 68'inci yıldönümü... O, yaşamını milletine, onun bağımsızlığına, özgürlüğüne ve ilerlemesine adamıştı. 57 yıllık yaşamı boyunca asker, devlet ve siyaset adamı, reformcu kimliğiyle milletine hizmet etti. Uzun sayılmayacak bir ömre büyük bir ulus yaratmak gibi yüce bir işi sığdırdı. Derken hastalandı. Dolmabahçe Sarayı'ndaki hasta yatağında 8 Kasım'da gözlerini açtı ve yavaşça "Saat Kaç" diye sordu. Bir daha konuşmadı. İki gün sonra, sabah saat 9'u 5 geçe gözlerini bir daha açmamak üzere kapadı. 10 Kasım 1938'de bütün bir millet Ata'sına ağlıyordu. Yaşlısından gencine, kadınından erkeğine herkes inanmak istemediği bir ölümün matemini tutuyordu. Atatürk'ün ölümü, yalnız Türk Ulusu'nu değil bütün dünyayı derinden üzdü. 16 Kasım 1938'de, Atatürk'ün naaşı, Türk Bayrağı ile örtülü katafalk üzerinde Türk Milleti Ata'sına son saygı görevini yerine getirebilsin diye Dolmabahçe Sarayı'nın tören Salonu'na konuldu. Üç gün sonra da cenaze alayı, yine göz yaşları arasında Gülhane Parkı'na geldi. Buradan bir torpido ile Yavuz Zırhlısı'na, İzmit'te de özel bir trene konulan Ata'nın naaşı 20 Kasım'da Ankara'ya getirildi. Etnoğnafya Müzesi'ndeki geçici kabrinde 15 yıl kalan Ata'nın naaşı, 10 Kasım 1953'te, büyük bir törenle Anıtkabir'e defnedildi. Aramızdan ayrılalı 68 yıl oldu, ancak milyonların kalbinde yaşamaya devam ediyor... Bağımsız bir vatan üzerinde, gösterdiği aydınlanma yolundan yürüyen ve ihtiyaç duyduğu gücün, damarlarında akan kanda olduğu gerçeğinin bilincinde bir milletin kalbinde... SAYGIYLA ANIYORUZ Alıntı
Φ suheda Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Mustafa Kemal Gibi düşünmek!.. Tarih, 18 Mayıs 2002... Yer, İtalya'nın Perugia kenti... Genç Türk işadamı Utku Oğuz, bilgisayarında kayıtlı son Atatürk fotoğrafını projeksiyon makinesinin aydınlattığı duvara yansıtıp Sözlerini tamamladı: işte, Anadolu aydınlanmasının temeli olan Türk Devrimi budur... Perugia'nin önde gelen kişilerinin olusturdugu Felsefe ve Tarih Kulübü'nün üyeleri ve konuklar büyük bir coşkuyla alkışladılar genç adamı. Genç adam da bir saatlik ''1918 - 1939 arası Türkiye ve Atatürk Reformları'' konferansının gördüğü ilgiden mutlu, biraz da şaşkındı!.. Kulübün başkan yardımcısı İtalyan dostu bir süre önce, "su hayranı olduğun ve her karsılaşmamızda bana anlatıp durduğun Atatürk'ü bizim kulüp üyelerine de anlatır mısın?'' dediğinde hiç tereddütsüz kabul etmiş, ama böylesine yoğun bir ilgi ve heyecanla karşılanacağını düşünmemişti... Ama Utku Oğuz için o 18 Mayıs gecesini asla unutulmayacak kılan yorum, orada konuk olarak bulunan yaşlı bir Norveçliden geldi: - Norveç dilinde ''Mustafa Kemal gibi düşünmek'' diye bir deyim vardır... Herhangi bir problem karşısında, çözümü imkansız olduğu düşüncesiyle hemen kestirmeden teslim olma eğiliminde olan, ne yapıp edip bir çözüm üretmek için yaratıcılığını zorlama zahmetine katlanmak istemeyen ruh ve zihin tembeli kişilere söylenir bu söz... Bu tip insanlara derhal, ''Hayır, yanılıyorsun bu problemin mutlaka bir çözümü Olmalı, biraz da Mustafa Kemal gibi düşün'' deriz... Ancak sizin bu geceki sunuşunuzdan sonra bu sözün arkasındaki anlamı çok daha derin bir şekilde kavramış durumdayım; bu güzel fotoğraflar eşliğinde yaptığınız sunusunuz bana bu yaşımda bir şey daha öğretti; yani benim anadilim olan Norveççeye yerleşmiş olan eski bir deyimin arkasındaki Gerçek ve derin anlamı!.. Size bunu için minnettarım... Genç Türk'ün gözleri yaşardı... Dünyanın bir baksa ucundaki ülkenin anadiline bir deyim olarak yerleşmiş büyük devrimciyi bir kez daha minnet ve özlemle andı... Yalnızca bir saatlik bir konferans Olarak planlanan gece ancak 19 Mayisin ilk saatlerinde sona erebildi. Saatlerce süren tartışma ve yorumlar ise su ortak yargıyla sonuçlandı: - Atatürk Devrimleri bütün ülkelere uygulanabilecek evrensel bir reçetedir... Zira din ve etnik ayrım temellerine dayanmayan çağdaş devlet modeli ne kadar çok ülkede uygulanırsa, dünya o kadar daha huzur ve barış içinde bir yer olacaktır... Genç adam gecenin sessizliğinde yürürken büyük bir iç sızısıyla '' Türk Devrimi'ni yıkmak için yola çıkan karşı devrimciliğin ülkeyi sürüklediği bataklığı, 'başka çare yok' diyerek IMF'nin önünde boyun büken siyasetçileri'' düşündü. Sonra büyük bir heyecan ve coşkuyla yaşlı Norveçlinin bu kölelik zincirini kırmak için Müthiş bir formül sunduğunu anımsadı: - Mustafa Kemal gibi düşünmek!....... Ne mutlu Türk'üm diyene Alıntı
Φ Evrensel Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Ataların gerçeği Atam, Senin naçiz vücudun bugün toprak oldu ama, bıraktığın rehber asla toprak olmadı Atam. Hayatta en hakiki rehber ilimdir, fendir değilmi Atam? Bunun dışında herhangi bir rehber aramak; doğru yoldan sapmaktır değilmi Atam? Bunun dışında herhangi bir rehber aramak; gaflettir, vurdumduymaz cahilliktir, değilmi Atam? Kurduğun Cumhuriyetin şimdiki iktidarı her ne kadar ikinci bir rehber göstersede, benim bilimden başka rehberim yok Atam. Rahat yat Atam, ilkelerinin gizli bekçisiyim Atam. Alıntı
Φ Gece Yağmuru Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Mazhar Osman Atatürk'le görüşmektedir..Bir ara Atatürk sorar: - Osman Bey, bu delilik nasıl birşey? - Gazi Paşam az da olsa herkeste bir parça vardır... Deyince Atatürk : - Ne demek istiyorsun,bende de mi var ? Hoşsohbet ve sözünü esirgemeyen biri olan Mazhar Osman : - Ohoooo....Sizde herkesten bin beteri var...İÇERİDE ve DIŞARIDA DÖRT İKLİM YEDİ CİHANA kafa tutmak akıllı adamın yapacağı iş mi ? Atatürk dakikalarca güler... Böyle bir lider 100 yılda bir gelir..Hele hele Ulu önder Atatürk gibi bir lider çok zor gelir.... Bu kadar anlayışlı,hoşgörülü,milleti için düşünmeden canını verebilecek,vatanı ve bayrağı için gözünü kırpmadan cepheden cepkeye koşan,''Ben'' değil ''Milletim'' '' Türk Halkım'' diyebilen bir lider daha dünya üzerine gelmemiştir ve gelmeyecektir...Ruhun Şad Olsun Atam.... Alıntı
Φ suüstüneyazıyazmak Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Bırakın Allah aşkına şu ölülerin arkasından ağlayıp sızlanıp ağıt yakmayı. Atatürk’ ün kendisi zaten türbe ve türbecilere karşı değilmiydi, Anıtkabir’i türbeye dönüştürmüş hurafeler peşindesiniz. Kalkıp bu halinizi görse hepinizi kızılcık sopasıyla eşşek sürüsü sudan gelinceye kadar döverdi kimsede sizi elinden almazdı. Bırakın adamı yerinde rahat yatsın, siz iyilik yaptığınızı zannediyorsunuz ama en büyük kötülüğü yaptığınızın farkında değilsiniz. Günahıyla sevabıyla, iyilikleriyle kötülükleriyle dünya hayatını tamamlamış ve herkesin hesabını vereceği o büyük güne yelken açmış bir adamın ardından gerçek sevenlerini dahi bıktıracak tarzda sadece belli çevrelere şirin gözükmek için ağlayıp sızlayıp törenler düzenleyip olayı iyice sıkıcı ve bıktırıcı hale getirmekten vazgeçin, o zaman emin olun o yerinde daha rahat edecektir. Eğer çok seviyorsanız birer Fatiha okuyun ve dua edin o zaman daha çok memnun olacaktır. Onun yaşadığı dönem bitti geride kaldı bırakın gericiliği, şimdi bilginin ve bilimin küreselleştiği bir yüzyılda yaşıyoruz hep beraber laikiyle antilaikiyle, komünisti ateistiyle, dinlisi dinsiziyle, açığı kapalısıyla elele verip bilgi toplumunun temel dinamikleri arasında yer alarak bu ülkeyi çağdaş muassır medeniyetler seviyesine çıkararak özgürlükler ülkesi haline getirmek için uğraşmamız gerekiyor. Selam ve saygılar sunuyorum... Alıntı
Φ Gece Yağmuru Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Anıtkabir türbeye mi dönüşmüştür ??? Bir bez parçası bağlayıp adaklarmı adanmıştır??? Bir yakınınızı kaybettiğinizde mezarını ziyarete gittiğiniz zaman , mezarını türbe olarak mı nitelendiriyorsunuz ? Bağımsızlığımızı,Bayrağımızı,topraklarımızı ve bugün başka bir bayrak altında zulümlerin gölgesinde yaşamıyorsak bunu Ulu Önder Atatürk'e borçluyuz...Türk Milleti vefa borcunu Atamıza olan saygısı ile ödemeye çalışmaktadır...Türk Milleti belli bir çevreye şirin gözükmek için Atasına olan saygısından taviz vermez... Alıntı
Φ Gece Yağmuru Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Saygıyla anıyor ve Allah'tan Rahmet Diliyoruz....Ruhu Şad Olsun.... Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 ATAM RAHAT UYU... EMANETİNİ KORUMAYA AND İÇTİK... Alıntı
Φ suüstüneyazıyazmak Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Sevgili Geceyağmuru; Biliyorsunuzki Türk-İslam kültürünün temelinde türbelere gidip bez bağlayıp dilek ve temennilerde bulunup hurafeler üretmek olmadığı ve şiddetle yasaklandığı gibi, yine aynı şekilde bugün kendini aydın ve çağdaş olarak nitelendiren kişilerin Anıtkabir’e giderek beton yığınlar karşısında dimdik kıpırdamadan ayakta durarak beklemeleride türbe hurefecilerinin ürettiği hurefelerle Türk-İslam kültürüne aykırılık yönünden aynı paralelliktedir. Türk tarihi boyunca Niğbolu’da, Kosova’da, İstanbul surları önünde, Çaldıran’da, Mohaç’da, Tuna nehri kıyılarında, Çanakkale’de tıpkı Atatürk gibi yüzlerce bu toprağımızı ve bayrağımızı borçlu olduğumuz tarihi şahsiyetlerimiz bulunmaktadır. Ve hepsi Atatürk kadar kıymetli ve saygıdeğerdir. Ama hepsi misyonlarını tamamlamış biz torunlarının geleceği için ellerinden geleni yapmış ve bu dünyadan göçmüşlerdir. Allah hepsine rahmet eylesin. Atatürk’e saygı bu yapılanlar değildir. O’na ve diğer Türk büyüklerine saygı göstermek istiyorsak bu Ülke insanlarının huzur, barış, güven ve mutluluklar içerisinde yaşaması için, bilgi ve bilimde birbirimizle yarışarak göstermeliyiz. Bunu başarmak gecemizi gündüzümüze katarak dili, dini, ırkı, mezhebi ve siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin kardeşlik duyguları içerisinde elele vererek güçlü bir irade ile çalışmaktan geçmektedir. Selam ve saygılar sunuyorum..... Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.