Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 19 Mayıs , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 19 Mayıs , 2024 Obezite karşıtı iğneleri kademeli olarak bırakmak, kilo almayı önlemeye yardımcı olabilir - çalışma Bir çalışma, hastaların obezite karşıtı iğnelerden daha uzun bir süre boyunca kademeli olarak kurtulmalarının, yeniden kilo almayı önlemede etkili olabileceğini ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre ilacın daha düşük dozu, yaşam tarzı değişiklikleriyle birleştiğinde kilo vermede de etkili olabilir. Dozajın her hastaya özel olarak ayarlanmasının daha ucuz olacağını ve semaglutid eksikliğinin üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğini, ayrıca ishal, mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi yan etkileri en aza indirebileceğini iddia ediyorlar. Venedik'teki Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan araştırma, Embla uygulaması aracılığıyla bir kilo yönetimi programına kayıtlı Danimarka'dan 2.246 kişiyi içeriyordu. Program diyet ve egzersizin yanı sıra klinisyenlere erişim ve semaglutid kürü hakkında tavsiyeler veriyor. Ozempic, Wegovy ve Rybelsus markaları altında satılan Semaglutide, beynin iştahı düzenleyen bölgesini hedef alarak çalışıyor. GLP-1 agonistleri olarak da bilinen ilaç, insülin üretimini artırmaya yardımcı oluyor ve orijinal olarak tip 2 diyabetin tedavisi için geliştirildi. Ozempic ve Wegovy'nin önerilen başlangıç dozu dört hafta boyunca haftada bir kez 0,25 mg'dır. Bu, Ozempic için haftalık maksimum 2 mg'a ve Wegovy için 2,4 mg'a kadar her ay kademeli olarak artırılır. Çalışma için hastalara başlangıçta en düşük doz reçete edildi, ancak bu doz ancak ilerlemeyi bıraktıklarında artırıldı. Yan etkiler ve açlık kontrol altına alınabiliyorsa ve hastalar haftalık olarak vücut ağırlıklarının %0,5'i oranında kilo kaybına devam ediyorsa aynı dozu almaya devam ettiler. 76 haftanın ardından ortalama 14,9 kg kilo kaybıyla 185 hasta çalışmaya devam etti. Çalışmada ulaşılan ortalama maksimum semaglutid dozu 0,77 mg idi. Embla'nın baş sağlık görevlisi olan baş araştırmacı Dr. Henrik Gudbergsen şunları söyledi: "Sonuçlarımız, başlangıçtaki BMI'ya ve kullanılan semaglutid miktarına bakılmaksızın kilo kaybının mümkün olduğunu gösteriyor. "Daha düşük dozlarda semaglutid kullanmak hastalar için daha ucuzdur, daha az yan etkiyle sonuçlanır ve hala sınırlı olan ilaç stoklarının daha da ileriye gitmesine yardımcı olur." Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (Nice), geçen yıl İngiltere'deki NHS'de Wegovy'nin kilo kaybı için kullanılmasını onayladı. Ancak Ozempic ve Rybelsus, NHS'de yalnızca diyabet hastalarının durumlarını yönetmelerine yardımcı olmak için tavsiye ediliyor. Embla çalışmasına katılan yaklaşık 353 hasta, hedef kilolarına ulaştıktan sonra semaglutid kullanmaya başladı ve ortalama dokuz hafta boyunca dozlarını kademeli olarak sıfıra indirdiler. Bu dönemde ortalama %2,1 kilo kaybı yaşandı. Dr Gudbergsen'e göre semaglutid "tipik olarak aniden durduruluyor" ve eğer hasta ilacı bırakırsa bu durum "birkaç hafta" içerisinde gerçekleşiyor. Nice, İngiltere'deki hastaların ilacı en fazla iki yıl sonra kullanmayı bırakmalarını tavsiye ediyor. Gruptaki yaklaşık 240 hasta semaglutidi tamamen bıraktı. Bu gruptan 26 hafta sonra sabit kilosunu koruduğunu bildiren 85 hastaya ait veriler mevcuttu. 240 hastadan yaklaşık 46'sı semaglutidi bıraktıktan sonra yeniden başladı. İlacın durdurulması ve yeniden başlatılması arasındaki ortalama kilo alımı %1,3 idi. Dr Gudbergsen şunları ekledi: "Yaşam tarzı değişiklikleri yapma ve azaltmanın desteğinin birleşimi, hastaların semaglutid'i bıraktıktan sonra tekrar kilo almaktan kaçınmasına olanak tanıyor gibi görünüyor. "Hastanın ilacı bıraktığında iştahı geri geliyor ve ilacı aniden bırakırsa iştahına karşı koymakta zorlanabilir. "Ancak yavaş yavaş dururlarsa ve sağlıklı yaşam tarzı davranışları ve yeme alışkanlıklarına ilişkin farkındalıklarını ve anlayışlarını genişletirlerse, açlıkları ve toklukları daha kolay yönetilebilir hale gelecek ve sağlıklı bir kiloyu korumaları kolaylaşacaktır. "Bu arada, daha düşük maksimum doz, hastaların program boyunca destekleyici yaşam tarzı değişikliklerine tüm kalpleriyle katılmaları için daha büyük bir ihtiyaç yaratıyor; bu da kilo vermeye ve kiloyu korumaya yardımcı olacak." Obezite Sağlığı İttifakı Direktörü Katharine Jenner şunları söyledi: "Bu, birçok karmaşık faktör nedeniyle kilolarını kontrol etmek için ilaca ihtiyaç duyan en yüksek risk altındaki kişiler için iyi bir haber olacak. "Obezite, ilaç kesildiğinde aniden ortadan kaybolmayan birçok nedeni olan kronik, tekrarlayan bir durumdur. "İnsanları öylece tedavi edip sonra onları hasta eden koşullara geri gönderemeyiz. "Etkili ve adil tedavi sağlamanın yanı sıra, bize sürekli pazarlanan ve tanıtılan sağlıksız yiyecek ve içecek seli gibi obezitenin temel nedenini de ele almamız çok önemli. Daha sağlıklı yiyecek ve içecekler satın almayı daha kolay, daha ucuz ve daha cazip hale getirmeli ve insanların, özellikle de çocukların yaşam boyu sağlıklı bir kiloya ulaşmalarına ve bu kiloyu korumalarına yardımcı olmalıyız." Ağustos ayında Nice, obezite tedavisine yardımcı olmak için NHS tarafından kullanılacak bir dizi sanal platformu önerdi. Dört program (Liva, Oviva, Roczen ve Second Nature) uygulama olarak veya bilgisayara indirilebilir ve uzmanların çevrimiçi bakım sağlamasına olanak tanır. Kaynak: TIN US Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 28 Mayıs , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 28 Mayıs , 2024 Çinli bilim insanları tıbbi araştırmalar için üç günde öldürebilen 'sahte Ebola' virüsü üretti Çinli bilim insanları, Ebola'ya benzer, üç gün gibi kısa bir sürede ölümcül olabilen yeni bir virüs geliştirdiler. Hebei Tıp Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, etkilerini incelemek amacıyla 2014 ile 2016 yılları arasında Batı Afrika'da yıkıma neden olan ölümcül virüsün unsurlarını kopyaladılar. Ekip, veziküler stomatit olarak bilinen bir virüsü kullandı ve Glikoprotein'i (GP) Ebola virüsünden taşımak için değiştirdi ve bulgularını doğrudan bilim alanında yayınladı. Bir grup hamster üzerinde test ettiler, onları tasarlanmış virüs enjekte ettiler, bu da kısa süre sonra organ yetmezliği de dahil olmak üzere insan Ebola hastalarınınkine benzer ciddi semptomlara yol açtı. Bazı hamsterlar göz küreleri üzerinde kabuklar bile geliştirerek vizyonlarını bozdular. Araştırmacılar, "Virüs ile enfekte olan 3 haftalık Suriyeli hamsterin, EVD'nin neden olduğu optik sinir bozukluklarının çalışmasında rol oynama olasılığına sahip olduklarının bir işaretidir." Ölen Hamster'ların organlarını incelediklerinde, ölümcül virüsün vücutlarına yayıldığını buldular. Kalp, dalak, akciğer, böbrek, mide, bağırsak ve beyin dokularında izler keşfedildi ve karaciğerdeki en yüksek seviyeler. Kaynak: Irish Star Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2024 Kendi fotoğrafımı gördükten sonra 72 kilo verdim. İşlenmiş gıdaları yemeyi bıraktım ve bunun için günde 20 bin adım yürüdüm. Everett Gooch 150 kilo ağırlığındaydı ve obez olarak sınıflandırıldı. Diyetini değiştirdi ve kendisinin hiç de hoş olmayan bir fotoğrafını gördükten sonra formda kaldı. Artık günde 20 bin adım yürüyor ve XXXL beden gömlek giymekten orta boy gömlek giymeye başladı. 2016 yılında ailemle birlikte bir gemi seyahatindeydim. Ben biraz insanları memnun etmeye çalışan biriyim ve benden göbek atma yarışmasına katılmamı istediklerinde bunu kabul ettim. "En büyük göbeğe sahipsin, o yüzden devam et ve kazanabilecek misin bir bak" dediler. Havuza girdiğimde herkes beni alkışladı. Ama bu aşağılayıcıydı. Birisi video çekmiş. Asla izlemek istemiyorum. Yine de sonunda bir fotoğraf beni 72 kilo vermeye motive etti. Eşim Nancy kanepede otururken fotoğrafımı çekti. "Çok sağlıksız görünüyorum" diye düşündüm. "Ben gerçekleşmeyi bekleyen bir kalp kriziyim." Bir oturuşta televizyon izler ve bir kutu Oreo yerdim 1988'den beri birlikteydik. Her zaman yanımdaydı. Her zaman onun yanındaydım. O anda, 61 yaşımda, sağlığıma kavuşacağıma dair yemin ettim. Hayatımızın geri kalanının tadını birlikte çıkaralım istedim. Okulda ve üniversitede her zaman atletiktim. Yüzdüm ve futbol gibi eğlence amaçlı sporlar yaptım. Ancak genç yetişkinliğe adım attığımda rehavete kapıldım. 33 yıl önce evlendikten sonra Nancy, istediğimi elde ettiğimi söyleyerek şaka yapmıştı. Aslında bunun için çalışmayı bırakmıştım. Televizyonun önüne park eder ve bir oturuşta bir parça Kız İzci kurabiyesi ya da bir kutu Oreo yerdim. McDonalds'a gidip ekstra turşu ve soğan, patates kızartması ve büyük bir Sprite içeren üç single sipariş ederdim. Haftanın altı günü Starbucks'tan Venti Frappuccino içerdim. Her biri yaklaşık 500 kaloridir. Erkek yetişkinlerin günde yaklaşık 2500 kalori tüketmesi gerekiyor. Ama benim için her fırsat yemek yeme fırsatıydı. Aslında tek yaptığım oturup oturmaktı. Aşağılanma duygum büyüdükçe daha da kötüleşti. Okul öncesi ve sonrası çocuk bakımında çalışıyorum. Çocuklar anaokulundan altıncı sınıfa kadar. Bir gün birinci sınıf öğrencisi karnımı işaret etti. "Bay Everett" dedi. "Bebeğiniz mi olacak? Çünkü tıpkı annenize benziyorsunuz." Bu arada, ben her zaman Pillsbury'nin hamur çocuğu ya da Cadılar Bayramı'nın Stay Puffed marshmallow adamıydım. Çocuklar karnıma yumruk atıyormuş gibi yapıyorlardı. Açlığı bastırmak için haftada 3 ila 4 karpuz yerdim Bir aşamada yaklaşık 150 kilo ağırlığındaydım. Ayakkabı bağlarımı bağlamak için eğilemedim. Moda olan diyetleri denedim ve birkaç kilo verdim. Daha sonra eski hayatıma geri dönerdim. Mart 2021'de kendimin hiç de hoş olmayan fotoğrafını gördükten sonra işler nihayet değişti. Tartıya çıktım ve o sırada 150 kilo ağırlığındaydım. 1 metre 73 santimetre boyundayım. Obezdim. Öncelikle eklenen şekerlerin hepsini kestim. Daha sonra işlenmiş gıda yemeyi bıraktım. Daha çok tavuk ve balık yedim. Haftada üç ya da dört karpuz yerdim. Ne zaman acıktığımı hissetsem ilk başvurduğum yer burasıydı. 2021 yılının Haziran ayında spora başladım. Bir parkurda yürümeye başladım. Sonunda günde ortalama 20.000 adım yürüyordum. Duvara karşı şınav çektim ve gücümü arttırdıktan sonra yerde şınav çektim. Her birkaç haftada bir, planking veya chin-up gibi yeni bir egzersiz türü sunardım. Her gün kendimi daha iyi hissettim. Doktorum kilo vermemden etkilendi. Nancy de öyleydi. Her adımda beni cesaretlendirdi. Birlikte çalışıyoruz. 132 cm belden 87 cm bele geçtim. Eskiden XXXL üstler giyerdim. Artık orta boydayım. Geçen gün tartıldım. Terazi 75 kilo gösteriyordu. Tam olarak olmak istediğim ve ihtiyaç duyduğum yer burası. Kaynak: Insider Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 4 Ekim , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 4 Ekim , 2024 50 Yaş ve Üzeri Olduğunuzda Sağlıklı Yaşlanmak İçin Ne Kadar Uykuya İhtiyacınız Var? Çalıştığınız on yıllarda, çocuklarınız hasta olduğunda arada sırada uykusuz kaldığınız geceler dışında, uyku düzeniniz muhtemelen tutarlıydı. 50 yaşın üzerindeyseniz, 20'li veya 30'lu yaşlarınızda olduğunuzdan biraz daha erken yatağa girdiğinizi fark edebilirsiniz. Gece yarısından sonra uyanık kalmak için yeterli gücünüz yok ve umursamıyorsunuz da. Artık yaşlandığınıza göre, iyi bir gece uykusu almanın ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz. Kaliteli uyku, ertesi güne konsantre olabilmeniz için beyninizi sıfırlamanıza yardımcı olur. İyi bir gece uykusundan sonra sağlığınız ve ruh haliniz de iyileşir. Çocuk ve gençken çok daha fazla uykuya ihtiyacınız olsa da, The Solution Is Sleep LLC'de kurul onaylı bir doktor ve Sertifikalı Uyku Uzmanı olan Dr. Angela Holliday-Bell, yetişkin uyku ihtiyaçlarınızın yaşlandığınızda değişmediğini söylüyor. "Herhangi bir yaştaki ortalama bir yetişkin için en uygun uyku miktarı yedi ila dokuz saat arasındadır, ancak bazıları biraz daha azına, birçoğu da biraz daha fazlasına ihtiyaç duyacaktır," dedi. Ancak, önerilen yedi ila dokuz saati almak yaşlı yetişkinler için bir zorluk oluşturabilir çünkü uyku düzenleri değişir. 50 Yaşın Üzerindeyken Uyku Düzenleri Neden Değişir Ulusal Yaşlanma Enstitüsüne göre, 60 yaş üstü yetişkinlerin uykusuzluk çekme olasılığı daha yüksektir. Uykusuzluğunuz olmasa bile, uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta daha zorlanabilirler. "Yaşlı yetişkinler daha hafif uykuya sahip olma eğilimindedir ve daha dinlendirici olan daha derin aşamalarda daha az zaman geçirirler," diye ekledi Holliday-Bell. "Ayrıca sirkadiyen ritimlerinde daha erken bir ritim değişikliği olma eğilimindedirler ve bu da daha fazla (genellikle istenmeyen) sabah uyanmalarına yol açar." Sleep Medicine Clinics'te 2019'da yayınlanan bir makaleye göre, vücudunuz yaşlandıkça daha az hormon üretir ve bu da uyku bozukluklarına neden olabilir. Örneğin, vücudunuz akşamları uykuya hazırlamak için melatonin salgılar, ancak yaşlı yetişkinler bu hormonu daha az üretir. Yaşlı yetişkinler ayrıca, özellikle emekliyseler ve artık gençken sahip oldukları aşırı yoğun yaşam tarzlarına sahip değillerse, gün içinde uzun şekerlemeler yaptıklarını görebilirler. Bu, depresyon, ağrı ve gecede birkaç kez idrara çıkmak için uyanma ile bağlantılı olan aşırı gündüz uykululuğundan kaynaklanıyor olabilir. Gün içinde şekerleme yapmak ve yaşlandıkça daha hareketsiz olmak uyku/uyanıklık döngünüzü bozabilir. Yaşlı yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisinde uykuyu bozabilecek osteoartrit, diyabet veya kardiyovasküler hastalık gibi başka rahatsızlıklar vardır. Ayrıca, genellikle uykusuzlukla bağlantılı olan psikolojik rahatsızlıkları da olabilir. Bu tıbbi rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar da uykuyu etkileyebilir. 50 Yaş Üstü Olduğunuzda Daha İyi Uyumak Holliday-Bell, uyku hijyeninin yaşlandıkça özellikle önemli olduğunu söylüyor. "Buna, tutarlı bir uyanıklık ve uyku süresi sağlamak, uzun şekerlemeleri sınırlamak ve yatmadan önce kafein ve alkol alımını sınırlamak dahildir," dedi. Melatonin takviyelerinin uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi. Düzenli egzersiz yapmak, yatak odanızı sessiz ve rahat tutmak ve yatmadan önce büyük öğünlerden kaçınmak gibi sağlıklı alışkanlıklar da uyumanıza yardımcı olabilir, özellikle de kadınlar menopoza girerken. Hormonal değişiklikler gibi faktörler yaşlandıkça uykunuzu etkileyebilse de, Sleep Medicine Clinics'teki 2019 tarihli makaleye göre, kendinizi iyi sağlıklı tutarsanız bu faktörler 60 yaşından sonra kötüleşmez. Yaşlı yetişkinler uyumalarına yardımcı olmak için ilaçlara güvenebilirlerken, Ulusal Sağlık Enstitüleri bu ilaçların uykusuzluk veya uyku apnesi gibi uyku bozukluklarını tedavi etmediğini söylüyor. Holliday-Bell, "Ayrıca, yaşlı yetişkinleri orantısız bir şekilde etkileyen ileri uyku evresi bozukluğu gibi sirkadiyen ritim bozukluklarının farkında olmak ve sirkadiyen ritminizi yeniden düzenlemek için eğitimli bir uyku tıbbı sağlayıcısından yardım almak da önemlidir" dedi. Kaynak: Health Digest Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 13 Ekim , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 13 Ekim , 2024 Amerika da FDA, Apple Watch'u Uyku Apnesi Tespiti İçin Onayladı: Nasıl Çalışıyor ve Uzmanlar Ne Diyor Kişisel sağlık teknolojisinin çağındayız - uygulamalardan giyilebilir cihazlara kadar, sağlıklı kalmamıza yardımcı olmak için tasarlanmış araçlarla çevriliyiz. Sağlık teknolojisindeki en son gelişme? Apple Watch'un FDA onaylı uyku apnesi tespit özelliği. Apple Watch Series 9, Series 10 ve Watch Ultra 2 için onaylanan özellik, bir OTC risk değerlendirme aracı olarak tasarlanmıştır. Ancak, profesyonel teşhisin yerini tutmaz. Uyku uzmanlarına bu yenilikçi gelişme hakkındaki düşüncelerini sorduk. Apple'ın yeni ürünleri düzenli olarak karşımıza çıkıyor, ancak bu sonbaharda piyasaya sürülecek ürünlerle ilgili son duyuru, ek bir işlevsellik katmanı sunabilecek bir öğeyi içeriyordu. Ünlü Apple AirPods'un yeni bir modeli - AirPods Pro 2 - ve bunun […] Apple Watch uyku apnesi tespiti nasıl çalışır? Apple'ın yeni sağlık ölçümü olan Nefes Bozuklukları, şirkete göre uyku sırasında "normal solunum düzenlerindeki kesintilerle ilişkili bilekteki küçük hareketleri" tespit etmek için saatin ivmeölçerini kullanıyor. Apple Watch, her 30 günde bir Nefes Bozukluğu verilerini analiz ediyor ve bir uyku kesintisi düzeni tespit edilirse kullanıcıları uyararak tıbbi yardım almalarını teşvik ediyor. Apple'a göre Nefes Bozuklukları özelliği uyku kalitesini de değerlendirebiliyor. Bu özellik alkol tüketimi, belirli ilaçlar ve uyku pozisyonu gibi faktörlerden etkilenebiliyor. Kullanıcılar, gecelik Nefes Bozukluklarını Sağlık uygulamasından izleyebiliyor, burada yüksek veya yüksek olmayan olarak kategorilendiriliyorlar ve veriler bir aylık, altı aylık veya bir yıllık bir süre boyunca görüntülenebiliyor. Kullanıcılar, üç aylık nefes verilerini gösteren bir PDF'yi bile dışa aktarabiliyor ve bu da olası uyku apnesi semptomlarını belirlemeye yardımcı oluyor. Apple'ın uyku apnesi bildirim algoritması, gelişmiş makine öğrenimi ve klinik düzeyde uyku apnesi testlerinden oluşan kapsamlı bir veri seti kullanılarak geliştirildi. Şirket, özelliğin klinik bir çalışmada doğrulandığını söylüyor. Apple'a göre, algoritma tarafından belirlenen her araştırma katılımcısının en azından hafif uyku apnesi vardı. Apple'ın yeni uyku apnesi özelliği hakkında uyku uzmanlarının görüşleri UCLA Health'te akciğer uzmanı olan Dr. Swetha Gogineni, "Uyku, çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilmesine rağmen genellikle ele alınmaz. FDA'nın bu özelliği onaylaması, aksi takdirde fark edilmeyebilecek tarama araçlarına erişimi artırır." diye açıklıyor. Gülmenizi annenizden, saman nezlenizi ise babanızdan aldınız. İyisiyle kötüsüyle (teşekkürler baba!), özelliklerimizin çoğu kalıtsaldır. Peki uyku apnesi de genetik midir? "Evet, kesinlikle," diyor bütünsel uyku tıbbı doktoru ve kadın uyku uzmanı Valerie Cacho, MD. "Birinci derece aile üyeniz varsa [ebeveyn, kardeş [...] Apple Watch uyku apnesi tespiti etkinliği ve sınırlamaları Öncelikle uyku apnesi hakkında kısa bir özet: Bu uykuyla ilişkili bir solunum bozukluğudur. Uyku apnesi olan kişilerde ya solunumlarında tam bir duraklama (apne) ya da oksijen seviyelerinde azalma veya daha derin bir uyku evresinden daha hafif bir evreye geçişle ilişkili hava yollarında bir daralma (hipopne) olur, diye açıklıyor Dr. Gogineni. Amerikan Diş Hekimliği Uyku Tıbbı Akademisi Başkanı Dr. Kevin Postol, "Apple Watch, uyku apnesinin ayırt edici özelliği olan solunum kesintilerini belirlemek için oksijen satürasyonu ve nabız verilerini kullanır." diyor. Ancak Dr. Postol, yanlış pozitif sonuçların potansiyeline de dikkat çekerek, saatin verilerinin tanısal düzeyde olmadığı konusunda uyarıyor. "Farkındalık yaratabilirken, kullanıcıların resmi bir tanı için bir hekime başvurmaları önemlidir." Dr. Postol, "Apple Watch'un uyku apnesi için semptom uyarılarını tespit etme konusunda bazı sınırlamaları var." diyor. "Bir sınırlama, saatten gelen verilerin tanısal kalitede olmaması olabilir; bu da hastalarda yanlış pozitif sonuçlara veya gereksiz kaygıya yol açabilir." Öte yandan, uyku apnesi tespit edilirse, bunun hastaları bir hekime görünme ve doğru bir tanı için uyku çalışması yaptırma inisiyatifi almaya motive edebileceğini söylüyor. Başka bir uyarı da, bu teknolojinin sağlık sistemimizde bazı zorluklara yol açabileceği ve bunun da doğru bir teşhis için uyku çalışmaları talep eden hastalara yönelik artan talebi karşılamak için tam donanımlı olmayabileceğidir. "Apple Watch kesinlikle faydalı bir araç ve ek bir veri parçası olsa da, uyku apnesini teşhis etmek yerine birinin semptomlarını doğrulamaya yardımcı olmak için kullanılmalıdır," diyor Dr. Gogineni. "Şu anda, saat orta ila şiddetli uyku apnesini önermek için yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünüyorsa bir bildirim sağlıyor. Bu kesintiyi seçmeleri anlaşılabilir çünkü yanlış pozitif sayısını en aza indirmeye çalışırken aynı zamanda uyku apnesi olma olasılığı daha yüksek olan ve semptomatik olan hastaları tespit etmeye çalışıyorlar." Bununla birlikte, saatin yalnızca hafif uyku apnesi olan ancak yine de rahatsız edici semptomlar yaşayan kişileri kaçırabileceğini ekliyor. Kaynak: Woman's World Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 25 Ekim , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 25 Ekim , 2024 Bilim İnsanları 90 Yaşından Sonra Yaşayan İnsanların Kanında Şaşırtıcı Farklılıklar Buldu Yüz yaşını geçen, yani 100 yaşını veya daha fazlasını yaşayan kişiler, 1950'lerden bu yana yaklaşık her on yılda bir ikiye katlanarak sayılarında dikkate değer bir artış yaşadılar. Bu benzeri görülmemiş büyüme, onları küresel olarak en hızlı büyüyen demografik grup haline getirdi. 2050 yılına kadar, yüz yaşını geçen küresel nüfusun 3,7 milyona ulaşması bekleniyor. Bu büyüme, uzun ömürlerine katkıda bulunan faktörleri anlama konusunda yaygın bir ilgi uyandırdı. Uzun Ömür Araştırmalarının Antik Kökleri Uzun ve sağlıklı bir yaşamı etkileyen faktörleri anlama arayışı yeni bir şey değil. Aristoteles ve Platon gibi antik filozofların bile 2.300 yıl önce yaşlanmaya dair teorik ilgileri vardı.(ref) Yazıları, bilim insanlarını ve toplumu büyülemeye devam eden bu karmaşık konunun devam eden keşfinin temelini attı. Olağanüstü Uzun Ömürlülüğe İlişkin Biyobelirteç İpuçları GeroScience'da yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar olağanüstü uzun ömürle ilişkilendirilen ortak biyobelirteçleri belirlediler. 90 yaşını geçen bireylerin biyobelirteç profillerini daha kısa ömürlü akranlarının profilleriyle karşılaştırarak, çalışma uzun ve sağlıklı bir yaşamın olası göstergelerine ışık tuttu. Temel bulgular arasında, yüz yaşını geçenlerde daha düşük glikoz, kreatinin (böbrek fonksiyonuyla bağlantılı) ve ürik asit (gıda sindiriminden kaynaklanan bir atık ürün) seviyeleri vardı. Bu bulgular metabolik sağlık, beslenme ve olağanüstü uzun ömür arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu göstermektedir.(ref) Yüz Yaş Üstü Çalışması Türünün en büyüklerinden biri olan çalışma, 64 ila 99 yaşları arasında sağlık değerlendirmelerinden geçen 44.000 İsveçliden alınan verileri içermektedir. Katılımcılar, İsveç kayıt verileri aracılığıyla 35 yıla kadar takip edildi ve %2,7'si (1.224) 100 yaşına ulaştı. Yüz yaş üstü kişilerin %85'inin kadın olması dikkat çekicidir. Yaşam Tarzı ve Uzun Ömür Çalışma yaşam tarzı faktörleriyle ilgili kesin sonuçlara varılmasına izin vermese de yazarlar beslenme ve alkol alımının uzun ömür üzerindeki olası etkisini kabul ettiler. Bu ve diğer yaşam tarzı seçimlerinin yaşam süresi ve genel sağlık üzerindeki belirli etkisini araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Genetik, Yaşam Tarzı ve Şans Ölümden çok önce biyobelirteç farklılıklarının gözlemlenmesi, hem genetiğin hem de yaşam tarzının uzun ömrü belirlediğini göstermektedir. Ancak şans ve diğer bilinmeyen faktörler de yaşam süresine katkıda bulunmaktadır.(ref) Bu faktörlerin göreceli katkılarını anlamak, devam eden araştırmalar için bir zorluk olmaya devam etmektedir. Kaynak: Viral Chatter Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2024 Çığır açan yüksek hızlı 3D biyoyazıcı ilaç keşfinde devrim yaratıyor Melbourne Üniversitesi araştırmacıları, tıbbi araştırmaları ve yeni tedavilerin geliştirilmesini dönüştürebilecek devrim niteliğinde bir 3B biyoyazdırma teknolojisi geliştirdiler. Katman katman baskıya dayanan geleneksel biyoyazdırıcıların aksine, bu yenilikçi biyoyazdırıcı saniyeler içinde karmaşık hücresel yapılar oluşturmak için ses dalgalarını ve ışığı kullanır. Bu yaklaşımla, biyomedikal mühendisleri yumuşak beyin maddesinden kıkırdak ve kemik gibi daha yoğun yapılara kadar insan dokularını daha doğru bir şekilde kopyalayabilirler. Bu çığır açan buluş, kanser araştırmaları, ilaç geliştirme ve rejeneratif tıpta yeni uygulamalar için kapılar açar. Geleneksel biyoyazdırıcılar, her katmanın birer birer basıldığı katman tabanlı bir yaklaşım kullanır. Daha küçük yapılar için etkili olsa da, bu yöntem zaman alıcıdır ve uzun baskı süreleri hücre canlılığını azaltabileceğinden canlı hücreleri riske atar. Dahası, bu kırılgan hücre yapılarını daha ileri çalışmalar için aktarmak, bütünlüklerini tehlikeye atabilecek hassas bir işlem gerektirir. Bu sınırlamaları gidermek için araştırma ekibi, Dinamik Arayüz Baskısı (DIP) olarak bilinen bir sistem tasarladı. DIP, tabanında baskı arayüzü görevi gören hava-sıvı menisküsü bulunan içi boş bir baskı kafası kullanır. Görünür ışık baskı kafasının tepesindeki bir cam pencereden geçerken, yapılar hava-sıvı sınırında katılaşır. DIP baskı kafası bir ön polimer sıvıya daldırılır, havayı hapseder ve yapıların oluşturulduğu sabit bir menisküs veya sınır tabakası oluşturur. Araştırmacılar bu sistemi kullanarak, katman katman montaj veya son derece uzmanlaşmış optik sistemler gerektirmeden karmaşık 3B şekiller oluşturabilirler. Melbourne Üniversitesi'ndeki Collins BioMicrosystems Laboratuvarı başkanı Doçent David Collins, sistemin hücre konumlandırmadaki avantajlarını vurguladı. "Baskı hızını önemli ölçüde iyileştirmenin yanı sıra, yaklaşımımız basılı dokular içinde bir dereceye kadar hücre konumlandırmasını mümkün kılıyor" diye açıkladı. Collins'e göre, hücrelerin hassas konumlandırılması DIP'yi diğer biyoyazdırma yöntemlerinden ayıran önemli bir faktördür. "Hatalı hücre konumlandırması, çoğu 3B biyoyazıcının insan dokusunu doğru şekilde temsil eden yapılar üretememesinin en büyük nedenidir" diye ekledi. İlgili Hikayeler Çığır açan buluş, insan organlarının talep üzerine basımında devrim yaratıyor 3D yazdırılmış canlı deri ve saç kökleri, rekonstrüktif cerrahi ve saç dökülmesi tedavisinde devrim yaratıyor Stanford araştırmacıları, tam işlevli bir insan kalbini 3D biyoyazdırıp nakledecek Collins, DIP'nin faydalarını bir araba için gereken hassas mühendislikle karşılaştırdı: "Bir arabanın mekanik bileşenlerinin düzgün çalışması için hassas bir şekilde düzenlenmesi gerektiği gibi, dokularımızdaki hücreler de doğru şekilde düzenlenmelidir." Hücrelerin doğal olarak hizalanmasına bağlı olan diğer biyoyazıcıların aksine, DIP, hücreleri basılı yapı içindeki amaçlanan konumlarına aktif olarak yönlendirmek için titreşen kabarcıklar tarafından üretilen akustik dalgaları kullanır. Bu akustik modülasyon, DIP'nin daha yavaş, geleneksel yöntemlerden ayıran temel bir özelliğidir. DIP, hava-sıvı arayüzünü titreştirerek, malzeme akışını artıran kılcal yerçekimi dalgaları oluşturur. Bu işlem, baskı hızını, doğruluğunu ve basılı dokuların yapısal bütünlüğünü artırır. Parçacık Görüntü Hız Ölçümü (PIV) testleri, arayüzde saniyede 10 mm'nin üzerinde akışkan akış hızları gösterdi ve belirli koşullar altında saniyede 45 mm'ye kadar hızlar elde edilebiliyor. Bu yüksek hızlar daha hızlı baskıyı destekliyor ve bir dakikadan kısa sürede santimetre ölçeğinde yapılara olanak sağlıyor. Doktora öğrencisi ve DIP projesinin baş yazarı olan Callum Vidler, bu hızlı üretim yeteneğinin etkisini vurguladı. Vidler, "Biyologlar biyobaskının muazzam potansiyelini kabul ediyor, ancak şimdiye kadar çok düşük çıktıya sahip uygulamalarla sınırlıydı" dedi. Geleneksel yöntemlerden 350 kat daha hızlı baskı yapabilen teknoloji, hız, hassasiyet ve tutarlılık açısından önemli ilerlemeler sunuyor. Vidler, tıbbi araştırma topluluğundan gelen yanıtın coşkulu olduğunu ekledi. "Şimdiye kadar Peter MacCallum Kanser Merkezi, Harvard Tıp Fakültesi ve Sloan Kettering Kanser Merkezi gibi kurumlardan yaklaşık 60 araştırmacıyla etkileşim kurduk ve geri bildirimler ezici bir şekilde olumluydu." Biyoyazdırmadaki en büyük teknik engellerden biri, hücresel düzeyde hem hassas hem de uygulanabilir yapılar oluşturmaktır. DIP'nin optik sistemiyle, baskı arayüzü akustik dalgalar kullanılarak dinamik olarak ayarlanır ve araştırmacıların, malzemede veya kurulumda karmaşık ayarlamalar gerektirmeden hücreleri doğru bir şekilde konumlandırmasına olanak tanır. Özünde, bu sistem katman tabanlı baskıyı, ışık ve sesin birlikte çalışarak olağanüstü hücresel ayrıntı ve bütünlüğe sahip doku yapıları oluşturduğu sınır odaklı bir süreçle değiştirir. DIP'in bir diğer öne çıkan yönü, çok çeşitli malzemeleri işleme kapasitesidir. Hızlı baskı için önceki optik tabanlı yöntemler, birçok hücre tabanlı veya parçacıklı biyomürekkebin kullanımını kısıtlayan malzeme şeffaflığı gereksinimleriyle sınırlıydı. DIP'in tasarımı, tamamen daldırılmış bir malzeme yerine hava-sıvı sınırıyla çalıştığı için bu kısıtlamaları en aza indirir. Bu esneklik, araştırmacıların poli(etilen glikol) diakrilat (PEGDA) ve jelatin metakriloil (GelMA) gibi yaygın biyolojik olarak ilgili malzemeleri yüksek baskı hızları ve çözünürlükle kullanmalarına olanak tanır. DIP sistemi ayrıca, ışık saçılması ve emilim sorunları nedeniyle mevcut hacimsel baskı sistemlerinin mücadele ettiği büyük veya opak yapılar oluşturmak için önemli avantajlar sunar. DIP'in yeteneklerinin bir gösteriminde, ekip norbornen-fonksiyonelleştirilmiş sodyum aljinat içeren özel bir biyomürekkep kullanarak bir triküspit kapakçığı bastı. Mürekkebin opaklığına rağmen DIP, ayrıntılı dahili özelliklerle sadece 33 saniyede kapakçığı başarıyla oluşturdu. Ayrıca, DIP'in akustik modülasyonu, hücreler veya parçacıklar gibi granül katkı maddelerinin dağıtımı üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak tortulaşmayı en aza indirir. Bu yetenek, düzgün hücre dağılımı gerektiren biyomühendislikli dokular oluşturmak için önemlidir. DIP'in karıştırma yeteneği, kapsülleme verimliliğini artırabilir ve daha az katkı maddesiyle daha yoğun, daha karmaşık doku iskeleleri oluşturulmasına olanak tanır. Baskı hızı ve hassasiyetinin ötesinde, DIP sistemi farklı kap şekillerine uyarlanabilir, yani baskı kabının boyutu veya geometrisiyle sınırlı değildir. Bu uyarlanabilirlik, daha fazla tasarım esnekliği sağlayarak daha önce geleneksel yöntemlerle elde edilemeyen şekillerde karmaşık, çok malzemeli yapıların oluşturulmasını sağlar. DIP'in faydaları, kanser araştırmalarının ötesine geçerek ilaç testi, doku mühendisliği ve rejeneratif tıpta potansiyel uygulamalara sahiptir. Araştırmacılar, DIP'i kullanarak insan organlarını ve dokularını yüksek derecede anatomik ve hücresel doğrulukla çoğaltabilirler. Bu ayrıntı düzeyi, bilim insanlarının ilaçların farklı dokularla nasıl etkileşime girdiğini hayvan testlerine güvenmeden gözlemlemelerine olanak tanıdığı için farmasötik geliştirme için kritik öneme sahiptir. DIP, insan dokularını her zamankinden daha yakından taklit ederek daha güvenli ve daha etkili tedaviler yaratmada önemli bir rol oynayabilir. DIP, önümüzdeki yıllarda laboratuvar araştırmaları ile klinik uygulamalar arasındaki boşluğu kapatmaya hazırlanıyor. Hızı, hassasiyeti ve uyarlanabilirliğiyle DIP, biyobaskıyı yeniden tanımlayabilir ve onu daha geniş bir bilimsel ve tıbbi kullanım yelpazesi için uygulanabilir bir seçenek haline getirebilir. Melbourne Üniversitesi'ndeki ekip, teknolojiyi dünya çapındaki araştırma tesislerine erişilebilir hale getirmeyi hedefleyerek geliştirmeye devam ediyor. Bu öncü teknoloji, biyobaskıda önemli bir adım ileriyi temsil ediyor ve araştırmacıların benzeri görülmemiş bir doğruluk ve verimlilikle uygulanabilir doku yapıları oluşturmasını sağlıyor. Tıbbi alanda ivme kazandıkça DIP, tıp bilimini ilerletmek ve hasta bakımını geliştirmek için paha biçilmez bir araç haline gelebilir. Kaynak: TBN Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2024 Ben bir kardiyoloğum - 60 yaşına kadar kalp krizini önlemek için en iyi 10 öneri Kışın kalp krizleri artar çünkü kalp vücudu sıcak tutmak için daha fazla çalışır ve kar küremek gibi aktiviteler onu daha da zorlayabilir. Soğuk hava ayrıca kanı koyulaştırarak kan pıhtılaşması riskini artırabilir. Kalp krizleri 65 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülür, ancak 45 yaşın altındaki yetişkinlerde endişe verici bir artış olmuştur. Riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler olduğunu unutmayın. Scarsdale'deki Mount Sinai Health'te kardiyolog olan Dr. Evan S. Levine, 60 yaşından önce kalp krizini önlemek için 10 ipucu verdi. Önerilerini bu ay 2,6 milyondan fazla görüntülenen bir TikTok'ta paylaştı. Sigara alışkanlığınızı bırakın Levine ayrıca kalp atış hızını ve kan basıncını yükselten kokain kullanımına karşı tavsiyelerde bulunuyor. Şekerli içeceklerden kaçının Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Okulu'nun bu yılın başlarında yaptığı bir araştırma, şekerle tatlandırılmış içeceklerin ne kadar egzersiz yaparsanız yapın kalp hastalığı riskinizi artırdığını buldu. Bu içecekler yüksek tansiyona, kronik iltihaplanmaya ve yüksek kolesterole neden olabilir. Hızlı yiyeceklerden uzak durun Hızlı yiyecekler genellikle yağ, kalori ve tuz bakımından yüksektir ve bu da kilo alımına, yüksek tansiyona ve yüksek kolesterole yol açabilir. Sadece pub, bar ve fast-food restoranlarının yakınında yaşamak bile kalp yetmezliği riskini artırabilir. Günde en az 30 dakika egzersiz yapın Egzersiz kalp kasını güçlendirerek kan pompalamada daha verimli hale getirir, kolesterolü düşürür ve kilo kaybına katkıda bulunur. Amerikalılar için Fiziksel Aktivite Kılavuzuna göre yetişkinler haftada 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite ve iki gün kas güçlendirme hedeflemelidir. Tarama yaptırın Koroner arter kalsiyum taraması, kalbin atardamarlarında kalsiyum birikimini arar. Levine, yüksek kolesterolü, ailede kalp hastalığı öyküsü ve diğer risk faktörleri olan 40 yaşından küçük kişilerin bu değerlendirme için aday olabileceğini söylüyor. "40 yaş üstü hemen hemen herkese" fayda sağlayabilir diye ekledi. Stresi çözün Kortizol gibi stres hormonları kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü yükselterek kalbe baskı yapabilir. Stres ayrıca sigara içmek ve fast food'u aşırı yemek gibi sağlıksız aktivitelere de yol açabilir — Levine bunun yerine yumuşak müzik öneriyor. Hipertansiyon ve diyabetle başa çıkın Yüksek tansiyon, hipertansiyon olarak da bilinir ve diyabetten kaynaklanan yüksek kan şekeri, kalpteki kan damarlarına ve sinirlere önemli ölçüde zarar verebilir. Diyabetli yetişkinlerin kalp krizi geçirme olasılığı diyabetli olmayanlara göre yaklaşık iki kat daha fazladır. Göbek yağlarından kurtulun Levine, "Özellikle o merkezi bölgede kilo veriyorsanız kilo verin," dedi. "Merkezi obezite hipertansiyon, yüksek trigliseritler, yağlı karaciğer, yüksek lipitlerle ilişkilidir. Bu metabolik sendromdur ve öldürücüdür." Profesyonellerden tıbbi tavsiye alın Levine, hekim olmayanlardan "vebadan kaçar gibi" uzak durun dedi. Tavsiyesi, Z kuşağının 3'te 1'inin TikTok'tan aldıkları sağlık tavsiyelerini doğrulamadığını tespit eden bir Mayıs anketinin ardından geldi. Alkol alımına dikkat edin Ve son olarak, çok fazla alkol kan basıncını yükseltebilir, kalp kasına zarar verebilir ve düzensiz kalp ritimlerine katkıda bulunabilir. Levine, "Günde bir kadeh şarap olabilir, ama bundan fazlası değil," diye tavsiyede bulundu. Kaynak: New York Post Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.