Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

MIT, sürdürülebilir malzemelerle baskı yapan yeni 3D yazıcıyı ortaya çıkardı

MIT, araştırmacılarının sürdürülebilir malzemeler kullanarak 3 boyutlu nesnelerin üretimini kolaylaştırmak için 3 boyutlu yazıcıyı güncellemeyi başardığını duyurdu.

Araştırmacılar, yeni cihazın genel üretim akışını da iyileştireceğini söylüyor.

3D baskı, üreticilerin karmaşık nesneleri yerinde ve hızlı bir şekilde üretmesine olanak tanır. Ancak yazıcının kurulumu süreçteki en zahmetli adımdır.

Geri dönüştürülemeyen malzemelerden 3 boyutlu nesnelerin üretiminin otomatikleştirilmesi, mükemmelliğe ulaşmak için bir dizi ayrıntılı deneme ve yanılma gerektirdi. Ortalama olarak, "yazıcının bir nesneyi üretirken malzemeyi nasıl çıkaracağını kontrol eden yazılımda tipik olarak 100'e kadar parametre ayarlanması gerekir..."

3D yazıcıyı güncelleme

Yenilenebilir ve geri dönüştürülebilir malzemelerin bileşimi değiştikçe bunlarla baskı yapmak çeşitli engeller ortaya çıkarır. Kullanıcıların bu parametreleri manuel olarak girmesi gerekiyordu. Kıdemli yazar Neil Gershenfeld, artık "matbaacı bu materyalleri nasıl basacağını kendisi çözebilir" diyor.
İlk olarak araştırmacılar, 3D yazıcının orijinal amacı olan "hızlı prototip oluşturma"da kullanılan kaynaşmış filament üretimi (FFF) gibi donanımları ayarladılar: nihai ürüne daha hızlı ulaşmak.

Daha sonra, belirli bir nesne ve malzeme için parametreleri belirleyen makinenin ekstruderine üç alet eklediler. Bu durumda en önemli değişkenler akış durumu ve sıcaklıktır.

İlk yazar Jake Reed, bu değişkenler nedeniyle araştırmacıların 20 dakikalık bir test geliştirdiğini ve bunun "anlaşılmasının gerçekten zor olduğunu" itiraf etti.

"Ekstruderin sınırlarını bulmaya çalışmak, test ederken ekstruderi oldukça sık kıracağınız anlamına gelir. Isıtıcıyı kapatma ve sadece pasif olarak ölçüm alma fikri 'aha' anıydı" diyor Read.

Bu basit çözüm, "birçoğu biyo-bazlı" olan altı farklı malzemeden yapılmış karmaşık nesnelerin başarılı bir şekilde basılmasını mümkün kıldı.

Yazıcı aynı zamanda çevre dostudur

Mühendisler 3D yazıcıyı "hızlı prototipleme" için yaratmış olsa da, artık gözlükten ayakkabıya kadar her şey üretiliyor. Ancak en ilginç uygulaması tıp alanında olabilir. Değeri 2016'da 713,3 milyon dolardan 2025'te tahmini 2,5 milyar dolara çıktı.

3D yazıcılar dokular, organoidler, cerrahi aletler ve protezler üretir. Tıp alanı, plastik veya metal kullanmak yerine, organik malzemeleri "biyobaskılamak" veya "katmanlamak" için özel bir tür 3D yazıcı kullanır; çünkü 3D yazıcı, dijital bir dosyadan daha sonra katman katman oluşturulan bir nesne oluşturur.

3D yazıcı çikolata bile basabiliyor; dolayısıyla bu yeni ve geliştirilmiş 3D yazıcı, endüstrilerin daha fazla malzemeyle, özellikle de çevreye zarar vermeyen malzemelerle daha verimli çalışmasına yardımcı olacak.

Kıdemli yazar Neil Gershenfeld, "Amaç 3D baskıyı daha sürdürülebilir hale getirmek" dedi.

Kaynak: IE

• 3 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin, ABD'nin yaptırım prangasından kurtulduğunu iddia ediyor ve önemli kuantum modülü üretiyor

Çinli kuantum hesaplama şirketi Origin Quantum, kuantum bilgisayarlar için çok önemli bir bileşen olan "yüksek yoğunluklu mikrodalga ara bağlantı modülünün" yaratılmasında bir atılım yaptığını duyurdu. Bu açıklama, ABD'nin, ABD şirketlerinin belirli Çinli şirketlere teknoloji ve malzeme satmasını engelleyen yeni bir yaptırımlar uygulamaya koymasından birkaç gün sonra geldi.

Bu modüller, kübitlerdeki verileri kontrol etmek ve okumak için gereken çok sayıda bağlantıyı yönetir. Geleneksel olarak bu bağlantılar koaksiyel kablolarla yapılır. Son gelişmelerle birlikte yüksek yoğunluklu mikrodalga ara bağlantı modülleri artık yurt içinde üretilebiliyor.

South China Morning Post'un haberine göre, Origin Quantum'dan araştırmacı Kong Weicheng, ana akım medya kuruluşlarına kuantum çiplerinin "mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda çalıştığını" (-452 Fahrenheit veya -169 santigrat derece) söyledi. Bu, modüllerin "ısıyı yalıtabilmesini" gerektirir.

Ek bir gereksinim, kuantum bilgisayarın "beyni" ile harici cihazlar arasında sinyallerin ve kuantum bilgilerinin doğru iletimi için yüksek hızlı, kararlı bir kanaldır.

Şimdiye kadar amaca uygun koaksiyel kabloların Japonya'dan ithal edilmesi gerekiyordu.

Yeni geliştirilen modül, 100 bitten fazla kuantum çipleri için mikrodalga sinyal iletim kanalları sağlayarak aşırı soğutma bölgelerinde istikrarlı sinyal iletimi sağlayabilir.

Kendine güvenmeyi hızlandırma

Yüksek yoğunluklu mikrodalga ara bağlantı modülünün geliştirilmesi, Çin'in diğer ülkelere bağımlılığını azaltma ve kuantum teknolojisinde kendine güven kazanma yönünde önemli bir adıma işaret ediyor. Batı ile teknoloji savaşı yoğunlaştıkça bu hedef daha da anlamlı hale geliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, 9 Mayıs'ta Çin'in kuantum araştırmaları ve sanayileşme alanındaki önde gelen 22 oyuncusunu içeren güncellenmiş bir ihracat kontrol listesi yayınladı. Bu hamle, Çin'deki fizikçilerin bunu "benzeri görülmemiş" olarak nitelendirmesine neden oldu. Resmi olarak "Varlık Listesi" olarak adlandırılan liste, ülkenin kuantum bilgi araştırmalarındaki temel güçlü yönlerinin neredeyse tamamını kara listeye alıyor.

South China Morning Post'a göre bu kara listeye alma, ABD'nin "STEM ile ilgili alanlardaki Çinli öğrencilere vize onayı verme" konusunda daha katı hale gelmesine yol açabilir. Dahası, Çinli araştırmacılar bulgularını Nature gibi akademik dergilerde yayınlamaya çalışırken daha fazla incelemeyle karşı karşıya kalabilirler.

Kuantum yeteneklerinin geliştirilmesi

Çin'in kuantum hesaplama araştırmalarının ve endüstriyel uygulamalarının omurgası olan Origin Quantum da yaptırımlar listesinde yer aldı. 2017 yılında Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde kuantum fizikçileri Guo Guoping ve Guo Guangcan tarafından kurulan şirket, modülü oluşturmak için Çin Elektronik Teknoloji Grubu 40. Araştırma Enstitüsü ile iş birliği yaptı.

Bu yılın başlarında, Origin Quantum'un bağımsız olarak geliştirilen kuantum bilgisayarı Origin Wukong, güçlü bir "anti-kuantum saldırı kalkanına" sahip olarak küresel kullanıcılara açıldı. ABD kuantum bilgisayarlarının Çinli kullanıcılar tarafından erişilebilir olmadığı göz önüne alındığında, bu hamle sürpriz oldu.

Adını Çin mitolojisindeki Maymun Kral'dan alan Çin'in en gelişmiş kuantum bilgisayarı Origin Wukong, artık RSA gibi geleneksel açık anahtarlı şifreleme sistemlerinin yerini alacak şekilde tasarlanmış yeni şifreleme yöntemleri içeriyor.

Devlet tarafından işletilen Çin Haber Ajansı'nın raporlarına göre, Origin Wukong 183.000'den fazla kuantum hesaplama görevini tamamladı.

• Admin
Gönderi tarihi:

MEKSİKA BAŞKANLIĞI İÇİN BİR BİLİM İNSANI

Claudia Sheinbaum Pardo seçilirse Meksika başkanlığına bilim ve mühendislik alanında kapsamlı bir birikim kazandıracak. Ancak birçok araştırmacı onun nasıl yöneteceği konusunda endişeli

MEKSİKA ŞEHRİ—Bu yılın başlarında Claudia Sheinbaum Pardo, Meksika'nın başkanlık kampanyasını başlatmak için dünyanın en büyük şehir meydanlarından biri olan Zócalo'da toplanan binlerce insanın önünde durdu. 1 Mart'taki konuşmasında "Meksika'yı bilimsel ve yenilikçi bir güç haline getireceğiz" diye söz verdi. “Bunu yapmak için temel, doğa bilimleri, sosyal bilimler ve beşeri bilimleri destekleyeceğiz. Bunları da ülkenin öncelikli alanları ve sektörleriyle buluşturacağız.”

Mexico City'nin belediye başkanı ve çevre sekreteri olarak görev yapan 61 yaşındaki çevre mühendisi Sheinbaum Pardo, 2 Haziran seçimleri öncesinde iki rakibine karşı anketlerde büyük bir farka sahip (aşağıdaki kenar çubuğuna bakın). Kazanırsa, 128 milyon nüfuslu Latin Amerika ülkesine liderlik eden ilk kadın ve ilk araştırmacı olacak. Geçtiğimiz günlerde Science'a geniş kapsamlı bir röportaj sırasında "Çok heyecanlıyım" dedi.

Ancak Meksika'nın bilim camiasındaki pek çok kişi, popülist, merkezin solundaki partilerden oluşan bir koalisyon tarafından desteklenen Sheinbaum Pardo'nun istediğini yerine getirip getirmeyeceğinden emin değil. Kendisi, araştırma harcamalarında kesintiler, Meksika'nın ana bilim kurumunun tartışmalı yeniden yapılandırılması ve çevresel açıdan yıkıcı kalkınma projeleri de dahil olmak üzere buradaki pek çok bilim insanının pek hoşuna gitmeyen politikalar izleyen mevcut popülist başkan Andrés Manuel López Obrador'un himayesi altında. Ve Sheinbaum Pardo'nun araştırmacılara bilim politikasını şekillendirmek için onlara danışacağına dair güvence verme çabalarına rağmen, birçoğu onun takipçi lejyonlarının desteğini korumak amacıyla akıl hocasının mirasını sürdüreceğinden korkuyor.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nden (UNAM) evrimsel biyolog Antonio Lazcano Araujo, "Siyasi bir projeye uyuyor" diyor. "Claudia Sheinbaum'un şu ana kadar yaptığı her şey, bilimsel politika söz konusu olduğunda onun kırmaya istekli olmadığı bir sürekliliğe işaret ediyor."

Sheinbaum Pardo, Science'a verdiği röportajda bu tür görüşlere karşı çıktı. Seçildiği takdirde "sadece bilimsel araştırmayı desteklemekle kalmayıp aynı zamanda ulusal sorunlarla ve yenilikçiliğin gelişimiyle olan bağlantısını da destekleyeceğini" belirtti. Sheinbaum Pardo, Meksika'nın bu hedefe ulaşmak için ihtiyaç duyduğu şeyin "bilim adamı bir başkan" olduğunu öne sürüyor.

Sheinbaum Pardo, ÇOCUKLUĞUNDA bilim dünyası ile iç içeydi. Annesi Annie Pardo Cemo, UNAM'da biyokimyacı olarak çalışıyor ve halen bir yara iyileşmesi türü olan fibrozun moleküler mekanizmalarını araştırıyor. Babası Carlos Sheinbaum Yoselevitz, deri tabaklama sektöründe kimya mühendisi ve girişimciydi. (2013 yılında öldü.) Ağabeyi Julio Sheinbaum Pardo, Meksika'nın Ensenada'daki Bilimsel Araştırma ve Yüksek Eğitim Merkezi'nde okyanus modelleme araştırmacısıdır.

Kız kardeşini UNAM'da lisans öğrencisi olarak mühendislik değil de fizik okumaya ikna eden kişi Julio'ydu. Claudia, Julio'nun ona "Fizik çalışın, çünkü bu şekilde bir bilim insanı olarak iyi eğitilmiş olursunuz" dediğini anımsıyor. "O zaman istediğini yapabilirsin."

Sheinbaum Pardo, 1988 yılındaki lisans tezi için Michoacán eyaletindeki Cheranatzícurin'in P'urhépecha topluluğundaki odun sobalarını inceleyerek, verimliliklerini artırmak amacıyla sobaların termodinamik bir modelini geliştirerek bir yıl geçirdi. “Her zaman insanlara yardım etme niyetim vardı” diyor. Ayrıca UNAM'ın geleneksel olarak neredeyse ücretsiz olan okul ücreti almaya başlama planını başarıyla protesto eden bir öğrenci grubuna katılarak siyasi becerilerini geliştirmeye başladı.

Sheinbaum Pardo, kısmen ABD Enerji Bakanlığı'nın Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda yaptığı çalışmalarla enerji mühendisliği alanında doktora derecesi aldıktan sonra 1995 yılında UNAM Mühendislik Enstitüsü öğretim kadrosuna katıldı. Meksika'nın sera gazı emisyonlarının ulusal bir envanterinin oluşturulmasına yardımcı oldu, elektrikli arabaların Mexico City'ye getirilmesi fikrini araştırdı ve Meksika'nın ulusal elektrik kuruluşuna danışmanlık yaptı. Aynı zamanda siyasetle de ilgilenmeye devam etti. López Obrador 2000 yılında Mexico City'nin başına seçildikten sonra bir aile dostu onu yeni belediye başkanıyla tanıştırdı. Kısa süre sonra Sheinbaum Pardo'yu şehrin çevre sekreteri olarak atadı.

Bu işte geçirdiği 6 yıl boyunca ulaşım ana odak noktası haline geldi. Toplu taşıma ve otoyol projelerini takip ederek şehrin kötü hava kalitesinden muzdarip olduğu gün sayısını %30 oranında azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi. Sheinbaum Pardo Science'a, hükümetinin çalışmalarını devam eden akademik araştırmalarla (Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan iki değerlendirme raporuna katılım dahil) dengelemenin zorlu bir mücadele olduğunu söyledi. Ancak “Kamu hizmetine aşık oldum” diyor. “Bilginizi kamu politikasının hizmetine sunuyorsunuz ve insanların hayatlarını değiştiriyorsunuz.”

Ancak 2006 yılında López Obrador başkanlığa aday oldu ve kaybetti ve Sheinbaum Pardo UNAM'a geri döndü. Sonraki 8 yıl boyunca akademik görevler zamanını tüketti. Öğretmenlik yapmayı en çok sevdiği dersin sürdürülebilir kalkınma olduğunu söylüyor. “Kalkınmanın özü toplumsal eşitsizlikleri azaltmaktır.”

SHEINBAUM PARDO öğrencilere akıl hocalığı yaparken bile, yeni bir popülist parti olan Ulusal Yenilenme Hareketi'ni (Morena) kurmaya başlayan López Obrador ile bağlarını sürdürdü. 2015 yılında kendi şehrinin Tlalpan bölgesini yönetmek için Morena'nın adayı oldu ve kazandı. Ve López Obrador 3 yıl sonra başkanlık için üçüncü teklifini sunduğunda, Sheinbaum Pardo büyük bir iş için Morena'nın adayı oldu: 9 milyondan fazla sakini olan Mexico City'nin belediye başkanlığı. Her iki aday da büyük farkla kazandı.

Yeni belediye başkanı, kronik su kıtlığı ve önceki yıl meydana gelen güçlü depremden kaynaklanan hasarların onarılması gibi zorlu zorluklarla karşı karşıya kaldı. Ancak Sheinbaum Pardo'yu çok küçüklüğünden beri tanıyan, onunla belediye başkanı olarak çalışan ve şimdi başkanlık kampanyasına danışmanlık yapan evrimsel biyolog Rosaura Ruiz Gutiérrez, Sheinbaum Pardo'nun hem bilim hem de mühendislik alanındaki geçmişinin ona işe yarayacak araçları verdiğini söylüyor. Ruiz Gutiérrez, "O tipik bir politikacı değil" diyor. “Hümanistik, bilimsel ve teknolojik bilgiyi [birleştirmenin] değerini biliyor.”

Su krizini hafifletmek amacıyla şehir, su kullanımını ve sızıntılarını izlemeye yönelik ilk otomatik sistemini başlattı ve yoksul mahallelerde yağmur suyu toplamayı uygulamaya koydu. Belediye başkanı deprem hasarını gidermek için uzmanlardan yerel jeolojiyi değerlendirmelerini ve nasıl güvenli bir şekilde yeniden inşa edileceğini belirlemelerini istedi. Uzmanlar ayrıca, yeraltı suyunun aşırı tüketiminin arazinin çökmesine neden olduğu doğu Mexico City'deki çatlakların en iyi şekilde nasıl kapatılabileceğini de inceledi.

Şehrin diğer sorunlarına çözüm bulmak için o ve Ruiz Gutiérrez, ulusal ve uluslararası ortaklarla çalışan bir danışma organı olan Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik ağını (Red ECO'lar) kurdu. Red ECO'lar, yaşlanma konusunda bir şehir araştırma enstitüsünün yanı sıra mahsul üretimini ve güneş enerjisini birleştirmeyi amaçlayan bir projenin kurulmasına yardımcı oldu. Sheinbaum Pardo ayrıca elektrikli otobüslerin teşvik edilmesi ve büyük bir toptancı pazarına 32.000 güneş paneli kurulması gibi diğer çevresel girişimlere de destek verdi. O ve Ruiz Gutiérrez, biri tıp ve hemşirelik odaklı olmak üzere iki yeni üniversite kurarak eğitim fırsatlarını genişletmeye çalıştı.

COVID-19 salgını Sheinbaum Pardo'nun bilimsel eğitimini ön plana çıkardı. Krizin kapsamı netleştikçe, salgının bölgede nasıl ilerleyebileceğini anlamaya yardımcı olacak bir epidemiyolojik model geliştirmek için araştırmacılarla birlikte çalıştı. Sabahları ve akşamları ekiple buluştuğunu ve artan enfeksiyon sayısını telefonunda takip ettiğini hatırlıyor. Şehir, özel girişimcilerle birlikte yaklaşık 10.000 hastaya bakım sağlayan geçici bir COVID-19 hastanesi inşa etti. “Çok ciddi bir kriz yaşayacağımız bekleniyordu” diyor. "Ve evet, zorluklar vardı ama yanıt verebilmek için her zaman bir koordinasyon vardı."

Salgın politikaları bazen ulusal hükümetin politikalarıyla çatışıyordu. Örneğin Sheinbaum Pardo, Meksikalı kimyager ve Nobel ödüllü Mario Molina'nın konuyla ilgili bir makalesini okuduktan sonra, López Obrador'un yönetimi bu tür önlemler hakkında şüpheler uyandırırken bile, insanları enfeksiyonları azaltmak için maske takmaya güçlü bir şekilde teşvik etmeye başladı.

Aşılar kullanıma sunulduktan sonra Sheinbaum Pardo ve ekibi, kişisel bilgisayarında dağıtıma rehberlik edecek bir model oluşturdu. Planlamayı bilgilendirmek için mevcut dozların sayısı, buzdolapları ve aşılama merkezleri de dahil olmak üzere çeşitli değişkenler kullanıldı. Şu anda şehrin salgın modellerini ve stratejilerini detaylandıran üç makalenin ortak yazarıdır. Ortak yazarlardan Ruiz Gutiérrez, Sheinbaum Pardo'nun bu yayınlara ilişkin bazı verileri bizzat analiz ettiğini söylüyor. "Claudia her zaman verilerle çalışır."

Mexico City'nin yaklaşımına aşina olan araştırmacılar, Sheinbaum Pardo'yu şehrin salgına karşı müdahalesini denetlediği için övüyor ancak onun bazı yanlış adımlar da attığını söylüyor. Örneğin şehir, o dönemde COVID-19'u tedavi etmek için onaylanmamış olmasına rağmen antiparazit ilacı olan ivermektini satın alıp dağıttı ve o zamandan beri yapılan çalışmalar bunun etkisiz olduğu sonucuna vardı. Meksika'nın pandemi yönetimini değerlendiren bağımsız bir araştırmacı grubu tarafından hazırlanan yakın tarihli bir rapor, Mexico City'nin pandemi sırasında ülkede en yüksek sayıda aşırı ölümden birine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

HAZİRAN 2023'TE López Obrador, Meksika başkanına tanınan 6 yıllık tek görev süresinin sonuna yaklaşırken Sheinbaum Pardo belediye başkanlığından istifa etti. Eylül ayında Morena'nın cumhurbaşkanı adaylığını kazandı ve o zamandan beri yönetime yönelik 381 sayfalık "dönüşüm" planını tanıtıyor. Eşitsizliği ortadan kaldırmak için sosyal programların desteklenmesi, yüksek öğrenimin yaygınlaştırılması ve suçla mücadele gibi konulara vurgu yapılıyor. Planın sadece üç sayfası bilimle ilgili konulara değiniyor.

Pek çok araştırmacı için asıl soru, Sheinbaum Pardo'nun seçilmesi durumunda akıl hocasının popüler olmayan bilimle ilgili politikalarını sürdürüp sürdüremeyeceği, revize edip etmeyeceği ve hatta tersine çevirip çevirmeyeceğidir. Parlama noktalarından biri finansmandır. Enflasyonu kontrol etmek ve harcamaları azaltmak adına López Obrador defalarca sıkı bütçeler benimsedi. Meksika'nın ana bilim finansman kurumu olan Ulusal Beşeri Bilimler, Bilim ve Teknoloji Konseyi (Conahcyt), yakın zamanda mütevazı bir artış teklif etmesine rağmen artık gerçek anlamda göreve geldiğinden daha az harcıyor (aşağıdaki tabloya bakınız).

López Obrador ayrıca bilime ayrılan düzinelerce fonu da ortadan kaldırarak Meksika'nın amiral gemisi astronomi tesisi Büyük Milimetre Teleskobu Alfonso Serrano gibi projelere verilen desteği tehdit etti. Yönlendirilen paranın bir kısmı Teksas'ta bir petrol rafinerisinin satın alınmasına ve Yucatán Yarımadası'nda turizmi teşvik etmek için tasarlanan 1550 kilometrelik bir demiryolu olan tartışmalı Maya Treni gibi tercih edilen mega projelere gitti.

Berlin Özgür Üniversitesi'nden Meksikalı matematikçi Raúl Rojas González, sonuçta bilime yapılan kamu harcamalarının "bu hükümetin önceliği olmadığını" söylüyor. Aynı zamanda ticari sektörü araştırmaya yatırım yapmaya teşvik etmekte de başarısız olduğunu ileri sürüyor. Kendisi, politikanın "[özel] endüstriyle ilgisi olan her şeyi şeytanlaştırmak olduğunu" söylüyor.

Endişeler aynı zamanda López Obrador'un desteklediği ve Conahcyt'e araştırma finansmanı ve öncelikleri üzerinde yeni ve kapsamlı kontroller sağlayan tartışmalı 2023 "bilim yasası"na da odaklanıyor. Yasayı eleştirenler, bunun kurumu siyasallaştırdığını söylüyor ve Conahcyt'in tartışmalı mevcut başkanı moleküler genetikçi María Elena Álvarez-Buylla Roces'i, tedbiri geliştirirken araştırma topluluğuna danışmadığı için suçluyorlar. (Álvarez-Buylla Roces, Conahcyt'in "70.000'den fazla kişiye, ayrıca kamu ve özel kuruluşlara" danıştığını söyledi.) Ayrıca uluslararası programları iptal ederek, araştırmacıları kovarak ve maaşlarını keserek öfkeyi ateşledi.

2021'de hükümet savcılarının 31 bilim adamını kara para aklama ve diğer suçlarla suçlaması ve sanığın yüksek güvenlikli bir hapishaneye gönderilmesini istemesi üzerine Conahcyt araştırmacılarla çatıştı. O zamandan beri bir yargıç, araştırmacılardan en az beşine yönelik suçlamaları sildi ve Sheinbaum Pardo, soruşturmaları "aşırı" olmakla eleştirdi. Lazcano Araujo, bilim yasasını yürürlükten kaldırmanın bilim camiası ile hükümet arasındaki çatlakları iyileştirmeye yönelik önemli bir ilk adım olacağını söylüyor.

López Obrador'u eleştirenler aynı zamanda hükümete koruma konusunda tavsiyelerde bulunan Biyoçeşitliliğin Bilgisi ve Kullanımı Ulusal Komisyonu'nu (CONABIO) esasen ortadan kaldırma çabalarından da şikayetçi oldu. Lazcano Araujo, "CONABIO örnek bir kurumdu ve nasıl tamamen parçalandığını görüyoruz" diyor.

Rojas González, bu geçmiş performansın araştırmacıları Sheinbaum Pardo'nun başkanlığı altında neler olabileceği konusunda endişeye sevk ettiğini söylüyor. "López Obrador'un bilime yönelik saldırılarına devam mı edecek yoksa... kökten değişecek mi?"

SHEINBAUM PARDO Bilime, akıl hocası yönetimi altında Meksika'nın bilim politikalarındaki "değişimin" farkında olduğunu anlattı. Ruiz Gutiérrez, eğer seçilirse Sheinbaum Pardo'nun olası revizyonlar konusunda bilim adamlarının katkılarını memnuniyetle karşılayacağını söylüyor. Adayın danışmanı, "İyi yapılanı devam ettirmeliyiz" diyor ve "düzeltilmesi gerekeni düzeltiyoruz." Örneğin Ruiz Gutiérrez şöyle diyor: “Uluslararası ilişkileri iyileştirmeliyiz. … Bu çok önemli."

Ancak Sheinbaum Pardo, belirli konuları nasıl ele alacağı konusunda nispeten belirsiz kaldı. Örneğin finansman konusunda şöyle diyor: "Temel bilimin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum, ancak bu, politikaların geliştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması gibi bugün bizi ulusal düzeyde ilgilendiren büyük sorunlarla ilişkilendirilmelidir". Bu amaçla öğrenci burslarını güçlendirmek, belediye başkanı olarak kurduğu üniversiteleri genişletmek ve yabancı şirketlerle işbirliklerini teşvik etmek istediğini söyledi.

Özellikle Sheinbaum Pardo, uzun vadeli Meksika ekonomisini yeniden şekillendirme hedefiyle araştırma alanındaki özel yatırımı artırmak için yabancı işletmelerle çalışmak istiyor. "Benim fikrim, Meksika'nın yalnızca ülkede fabrikalar kuran yabancı şirketlerin ürettiği ürünlerin ihracatçısı olmayacağı, aynı zamanda teknoloji yenilikçisi olacağıdır" diyor. Örneğin, Meksika'da çalışan ABD şirketlerini ülke içi araştırma ve geliştirme programlarını finanse etmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. "Benim için bilimsel ve teknolojik araştırma grupları ile ulusal kalkınma arasındaki bu bağlantı çok önemli" diyor. "Meksika tarihinde bunun çok nadir yaşandığına inanıyorum."

Bilim yasası söz konusu olduğunda kampanyası karışık sinyaller verdi. Uzun platform belgesi, yasayı mevcut hükümetin "bir başarısı" olarak kabul ediyor. Ancak Ruiz Gutiérrez geçmişte yasayı eleştirmişti. Ve Sheinbaum Pardo, Science'a tedbiri tekrar gözden geçirmeye açık olduğunu önerdi. "Yasayı gözden geçirmemiz ve toplumla konuşmamız gerekiyor" diyor.

Sheinbaum Pardo'nun yakın zamanda mevcut kemer sıkma önlemlerini mezun olduğu UNAM da dahil olmak üzere devlet üniversitelerini de kapsayacak şekilde genişleteceğini açıkladığı yüksek öğrenimi artırma vaatlerinde de çelişkili eğilimler var.

Diğer alanlarda Sheinbaum Pardo'nun politikaları mevcut yönetimin politikalarından açıkça farklı olacak. Örneğin López Obrador, Meksika'nın fosil yakıt endüstrisini güçlü bir şekilde desteklemiş ve iklim değişikliğine karşı agresif bir şekilde mücadele etmek için birkaç adım atmış olsa da, yenilenebilir enerjiye geçişi güçlendirmeyi planlıyor. Kuzeydeki Sonora eyaletinde, planlanan 1 gigawatt'lık bir fotovoltaik tesisi, kabaca beş fosil yakıtlı tesise eşdeğer olan 5 gigawatt üretecek şekilde genişletmek istiyor. Ve Meksika'nın evler için güneş enerjili su ısıtıcılarına daha fazla yatırım yapması ve ülkenin doğal gaz tüketimini azaltması gerektiğini söylüyor.

Aday ayrıca, Meksika'nın devam eden su tedarik krizi gibi diğer çevre sorunlarına pratik çözümler geliştirmek için bilim adamlarını bir araya getireceğini de söyledi. Bilim adamlarının makale yayınlamasının "önemli" olduğunu söylüyor, ama aynı zamanda bu bulguları "kamu politikalarının geliştirilmesine" "çevirmek" de.

Kaynak: Science

• 2 ay sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

MIT araştırmacıları süper hızlı, süper dayanıklı, süper kaygan bir transistör geliştirdiler ve '10 ila 20 yıl sonra dünyayı değiştirebileceğini' iddia ediyorlar

MIT'nin Malzeme Araştırma Laboratuvarı'ndaki küçük bir araştırmacı ekibi, flaş bellek yongaları yapmak için kullanılanlar kadar iyi olan ancak kullanımla aşınmayan ek bir avantaja sahip bir transistör geliştirdiler. Bu, normal silikon tabanlı mühendislik yerine ferromanyetik bir malzemeden yapılmıştır.

Flaş bellek, depolama sektöründe devrim yarattı ve günümüzde nispeten az bir parayla son derece hızlı ve kapasiteli NVMe SSD'ler satın alabilirsiniz. Ancak flaş üretimindeki tüm gelişmelere rağmen, teknolojinin hala önemli bir sorunu var: dijital bilgileri depolayan minik hücrelerin sınırlı bir ömrü var çünkü her yazma/silme döngüsünde aşınıyorlar.

Bu yüzden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Tom's Hardware aracılığıyla) Malzeme Araştırma Laboratuvarı'nın bu şekilde aşınmayacak bir transistör ürettiğini duyurduğunda, hemen dikkatimi çekti. Yaygın olarak kullanılan silikon tabanlı, alan etkili transistörün (FET) bir çeşidini kullanmak yerine, her şey iki ince bor nitrür tabakası, bir ferroelektrik transistör (FeFET) ile yapılır.
Bir elektrik alanı uygulandığında, katmanlar birbirinin üzerinden kayarak malzemenin elektriksel özelliklerini değiştirir. Durumların geçişi nanosaniyeler içinde gerçekleşir, bu nedenle bu, mevcut NAND flaş belleğinde kullanılanla aynıdır (pdf uyarısı), ancak araştırmacılar transistörün çok fazla bozulmadan 100 milyar geçişe maruz kalabileceğini keşfettiler.

Araştırma çalışmasına ortak liderlik eden Profesör Raymond Ashoori, "Fizikteki tüm kariyerimi düşündüğümde, bunun 10 ila 20 yıl sonra dünyayı değiştirebileceğini düşündüğüm çalışma olduğunu düşünüyorum." dedi. Çalışmayla ilişkili bir diğer kişi olan Profesör Pablo Jarillo-Herrero, "Bu, çok temel bilimin uygulamalar üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilecek bir şeye nasıl yol açtığının ilk ve belki de en dramatik örneklerinden biridir." dedi.

Bu kesinlikle keşfin flaş bellek ve onu kullanan her şey için gerçekten yeni bir paradigmanın başlangıcını oluşturabileceği gibi geliyor.

Elbette, tüm bunların büyük bir uyarısı var ve bunun nedeni sadece klasik "sadece laboratuvarda" türünde bir keşif olması değil. Araştırma ekibi bir transistör yarattı ve ortalama bir 1 TB NVMe SSD bunlardan birkaç trilyon içeriyor, ancak mevcut flaş bellek hücreleri sadece bir biti depolamak için birden fazla transistör gerektiriyor.

Şu anda, ferroelektrik malzemelerden büyük yonga plakaları seri üretmek mümkün değil, bu nedenle yakın zamanda oyun SSD'lerinize güç veren süper kaygan transistörler görmeyeceksiniz. Ancak Ashoori'nin dediği gibi, bir veya iki on yıl içinde ne olacağını kim bilebilir? Belki de kullandığımız her yonga, en son oyunları her zamankinden daha uzun süre depolayabilmemiz için öfkeyle yer değiştiren milyarlarca bor nitrür katmanına sahip olacak.

Kaynak: PC Gamer

• Admin
Gönderi tarihi:

Bükülmüş karbon nanotüpler lityum pillerden 3 kat daha fazla enerji depoluyor

Japonya ve ABD'den araştırmacıların işbirliği, bükülmüş karbon nanotüplerin standart lityum iyon pillerden üç kat daha fazla enerji depolayabileceğini gösterdi. Araştırma, hafif, kompakt ve daha da önemlisi güvenli olan yeni nesil implantlar ve sensörler için yolu açabilir.

Karbon nanotüpler, genellikle tek bir karbon atomu katmanından yapılmış nanometre boyutunda yapılardır. Grafen olarak da adlandırılan bu karbon levhalar, son derece hafiftir ancak çelikten daha güçlüdür. Malzemenin üstün özellikleri, bilim insanlarının onu çeşitli fütüristik uygulamalar için kullanmasına yardımcı oldu.

Japonya'daki Shinshu Üniversitesi'nde araştırmacı olan Sanjeev Kumar Ujjain, karbon nanotüplerin enerji depolamak için de kullanılıp kullanılamayacağını bilmek istedi. 2022'de Japonya'dan Maryland Baltimore County Üniversitesi'ne (UMBC) taşındı ve burada araştırmalarına devam etti ve bükülmüş karbon nanotüplerin enerji depolama verimliliğini artırdığını buldu.

Mekanik helezon yaylardan esinlenildi

Tek kullanımlık piller çocuk oyuncaklarına güç vermeye başlamadan çok önce, ikonik mekanik helezon yay vardı. Basit bir mühendislik harikası olan yay, bir anahtarla kurulabiliyor, mekanik enerjiyi potansiyel enerjiye dönüştürebiliyor ve daha sonra bir oyuncaktaki tekerleklerin hareketini kolaylaştırmak için serbest bırakılabiliyordu.

Mekanik helezon yayının küçültülmüş bir versiyonu, bobinin potansiyel enerjisi tükendiğinde genellikle yanlış zamanı gösteren eski kurmalı kol saatlerine de güç sağlıyordu.

Ujjain, sistemin daha da küçük ölçeklerde çalışıp çalışmayacağını test etmek istiyordu ve nano ölçekli karbon nanotüpler, çalışmalarını test etmek için tercih ettiği malzemeydi. İleri Sensör Teknolojisi Merkezi'ndeki (CAST) ekibi, ticari olarak temin edilebilen karbon nanotüpleri iplere bağladı ve daha sonra bunları tek bir ipliğe çekip büktü; bu ip, gücünü ve esnekliğini artırmak için farklı maddelerle kaplandı.

Performansı ölçme

Bu ipler bükülüp daha sonra çözülürse ne kadar enerji açığa çıkacağını belirlemek için ekip birkaç deney gerçekleştirdi ve enerji çıktısını birden fazla malzemeyle karşılaştırdı.

Araştırmacılar, bükülmüş karbon nanotüplerinin birim kütle başına çelik yaylardan 15.000 kat daha fazla enerji tutabildiğini buldular. Bu takdire şayan olsa da araştırmacılar, en büyük rakiplerinin insanlık tarafından inşa edilen en yüksek enerji yoğunluklu cihaz olan lityum iyon piller olduğunu biliyorlardı.

Araştırmacılar, standart lityum iyon pilden üç kat daha yüksek bir enerji depolama yoğunluğunu başarıyla gösterdiler. Lityum iyon pillerin farklı çalışma sıcaklıklarında sağladığı değişken performansın aksine, bükülmüş karbon nanotüpler -76 Fahrenheit (-60 santigrat derece) ile 212 °F (100 °C) arasındaki geniş bir sıcaklık aralığında enerji depolamada tutarlılık gösterdi.

Teknoloji elektrokimyasal olmaktan ziyade yaklaşımında daha mekanik olduğundan, implantlar gibi cihazlar için de çok daha güvenlidir. Interesting Engineering daha önce bilim insanlarının piller dışında implantlara güç sağlamak için alternatif yollar aradıklarını bildirmişti.

Ujjain ve ekibi yakın zamanda teknolojilerini bir implantta kullanmaktan çok uzak. Ekip, bükülmüş karbon nanotüplerini bir enerji kaynağı olarak test etmek için bir prototip sensör üzerinde çalışıyor.

Ujjain bir açıklamada, "Bu araştırma, bükülmüş karbon nanotüplerinin mekanik enerji depolaması için büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor ve bu haberi dünyayla paylaşmaktan heyecan duyuyoruz" dedi.

• Admin
Gönderi tarihi:

CERN'in çığır açan cihazı, antimaddenin soğuma süresini rekor düzeyde %99 oranında azaltıyor

Bilim insanları, maddeyi oluşturan elektronlar, protonlar, nötronlar ve diğer atom altı parçacıklar hakkında çok şey biliyorlar, ancak onlarca yıldır bir gizem olan maddenin nadir ama gerçek bir kuzeni olan antimaddeyi oluşturan parçacıkları anlamak da önemlidir.

Madde ile antimadde arasındaki temel fark, zıt elektrik yüklerine sahip olmalarıdır. Bu nedenle, antimaddeyi oluşturan temel parçacıklar, maddeyi oluşturan parçacıkların da zıtlarıdır. Örneğin, antimadde anti-protonlardan (-ve) ve pozitronlardan (+ve) oluşur, bu parçacıklar sırasıyla protonlara ve elektronlara benzer, ancak zıt yüklere sahiptirler.

Antimadde ve temel parçacıklarını incelemek, yeni enerji kaynakları türlerini ve evrenin bizim için hala bilinmeyen birçok başka yönünü ortaya çıkarabilir.

CERN'deki (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü) araştırmacıların çığır açan bir çalışması, antiprotonları yalnızca sekiz dakikada soğutabilen devrim niteliğinde bir cihazı ortaya koyuyor. Önceki 15 saatlik zorlu soğutma sürecinden sonra şaşırtıcı bir sıçramayı işaret ediyor.

Çalışmanın yazarları, "Bu önemli gelişme, antiprotonların özelliklerinin benzersiz bir hassasiyetle ölçülmesini mümkün kılıyor" diyor.

Neden soğuk antiprotonlar?

Bilim insanları, antimaddeyi incelemek için Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) gibi bir parçacık hızlandırıcıda antiprotonlar ve pozitronlar gibi parçacıklar yaratır ve çarpıştırır. Ancak, bu parçacıklar hareket ederken soğutulmalıdır.

Bunun nedeni, daha soğuk antiprotonların daha yavaş hareket etmesi ve bu sayede onları kontrol etmenin ve özelliklerini hızlı, rastgele hareketlerden etkilenmeden büyük bir hassasiyetle incelemenin daha kolay olmasıdır. Bu hassasiyet, doğru deneyler ve ölçümler için çok önemlidir.

Örneğin, bir antiprotonun manyetik momentini bulmak istiyorsanız, önce spin kuantum geçişlerinin, yani spin dönüşlerinin frekansını ölçmeniz gerekir.

Ancak, bir antiprotonun spini, manyetik alana maruz kaldığında ½ ile -½ arasında değişmeye devam eder. Bu nedenle, spin-flip frekansı yalnızca anti-proton yavaş olduğunda ölçülebilir.

CERN'deki BASE deneyinde araştırmacı ve baş yazar olan Barbara Latacz, "Bir antiprotonun spin geçişlerinin net bir ölçümünü elde etmek için parçacığı 200 milikelvinin (-459,3 °F veya -272,95 °C) altına soğutmamız gerekir" dedi.

Baryon Antibaryon Simetri Deneyi'ndeki (BASE) araştırmacılar, madde ve antimadde arasındaki farkları tespit etmek için protonların ve antiprotonların manyetik momentlerini inceliyorlar.

Yeni cihazla antiproton soğutma

BASE ekibi daha önce antiprotonları soğutmak için yaklaşık 15 saat süren bir düzenek geliştirmişti. Ancak, "1000 ölçüm döngüsü gerçekleştirmemiz gerektiğinden, bize üç yıl boyunca aralıksız ölçüm yapmamız gerekecekti ve bu gerçekçi olmazdı" dedi Latacz.

Araştırmacılar bu zorluğun üstesinden gelmek için benzer bir soğutma düzeneği kullanan ancak bazı değişiklikler yapan yeni bir cihaz geliştirdiler.

Başlangıçta, antiprotonlar bir Antiproton Yavaşlatıcı (AD) ve Ekstra Düşük Enerjili Antiproton halkası (ELENA) kullanılarak yavaşlatılır. Bir sonraki adımda, çok sayıda antiproton, manyetik ve elektrik alanları kullanarak yüklü parçacıkları (iyonlar veya antiprotonlar gibi) hapsetmek için kullanılan bir cihaz olan bir Penning tuzağında tutulur.

“Daha sonra bir antiproton, iki Penning tuzağından oluşan bir sisteme çıkarılır. İlk tuzak, parçacığın sıcaklığını ölçer. Çok yüksekse, antiproton soğutulmak üzere ikinci bir tuzağa aktarılır. Parçacık daha sonra istenen sıcaklığa ulaşılana kadar iki tuzak arasında gidip gelir,” diye belirtiyor çalışma yazarları.

Bu düzenek, bir antiprotonu sadece sekiz dakikada soğutabilir, yani BASE ekibi 1000 ölçüm döngüsü gerçekleştirebilir ve bir ay içinde hassas sonuçlar elde edebilir. Soğutmadaki ani değişiklik, bir dizi faktörün birleşiminden kaynaklanır.

Örneğin, önceki soğutma kurulumuyla karşılaştırıldığında, yeni cihazdaki soğutma (Penning) tuzağının çapı yarı yarıya küçülmüştür, yani 3,8 mm. Yeni cihaz ayrıca gelişmiş bir elektrot sistemi ve optimize edilmiş elektroniklerle donatılmıştır.

Tüm bu değişiklikler daha iyi ısı yönetimine, arka plan gürültüsünün azaltılmasına ve kurulumun daha verimli hale getirilmesine yol açmıştır. Örneğin, önceki kurulumda, bir antiproton her ölçüm döngüsü sırasında 10 dakika soğutma tuzağında kalmak zorundaydı, ancak yeni cihazda parçacık yalnızca beş saniye geçirmek zorundaydı.

Azaltılmış soğutma süresi, gelişmiş antimadde analizi anlamına gelir

NASA'ya göre, evrenimiz öncelikle karanlık enerjiden (~%69) ve karanlık maddeden (~%26) oluşmaktadır. Geriye kalan kısım çoğunlukla maddedir (~%5) ve antimadde evrenin yalnızca küçük bir kısmını oluşturmaktadır.

Ancak, durum her zaman böyle değildi. "Büyük Patlama, erken evrende eşit miktarda madde ve antimadde yaratmış olmalıydı. Ancak bugün, bulunabilecek çok fazla antimadde yok. CERN raporunda, "Dengeyi bozan bir şey olmuş olmalı" denildi.

Antimaddeyi derinlemesine anlamak, evrende neden bu kadar nadir olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir. Yeni cihazın önemli bir etki yaratabileceği yer burasıdır. Antiprotonları hızla soğutma yeteneği, antimaddeyi ve temel parçacıklarını daha yüksek doğrulukla incelemek için çok önemlidir.

Örneğin, "Şimdiye kadar, antiproton ve protonun manyetik momentlerini milyarda bir parça hassasiyetle karşılaştırabildik. Yeni cihazımız, milyarda bir veya hatta milyarda birin yüzde biri hassasiyete ulaşmamızı sağlayacak. En ufak bir tutarsızlık, Evrendeki madde ve antimadde arasındaki dengesizliğin gizemini çözmeye yardımcı olabilir," dedi çalışmanın yazarlarından biri olan Stefan Ulmer.

• 3 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin Modern Bilimde Dünya Lideri Nasıl Oldu | Çin'in Bilim Devrimi

Çin, onlarca yıldır hızla değişen bir ülkedir. Geriden gelip çok çeşitli alanlarda dünyaya liderlik etmiştir. En büyüklerinden biri de bilimdir. Çin, tıp, robotik, astronomi ve fizik alanlarında dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla bilim insanı yetiştirmektedir.

• 3 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Büyülü denklem kuantum fiziğini ve Einstein'ın genel göreliliğini ilk kez birleştiriyor

İlk kez, matematiksel bir çerçeve, uzay, zaman ve yerçekimi arasındaki ilişkiyi açıklayan Einstein'ın genel görelilik teorisinin, elektronların, fotonların ve diğer temel parçacıkların davranışını tanımlayan bilim dalı olan kuantum fiziğiyle uyumlu olduğunu kanıtlıyor.

Araştırmacılar çalışmalarında, "Genel görelilikten gelen Einstein alan denkleminin aslında göreli bir kuantum mekanik denklemi olduğunu kanıtladık" diyorlar.

Basitçe söylemek gerekirse, bu yeni çerçeve makroskobik dünyayı yöneten bilimi mikroskobik dünyayla birleştiriyor.

Bu nedenle, uzaydaki gizemli karanlık maddeden telefonunuzun el fenerinin yaydığı fotonlara kadar insanlığın bildiği her fiziksel olguyu açıklama potansiyeline sahip.

Araştırmacılar, "Bugüne kadar, tüm fiziksel gözlemleri açıklayacak küresel olarak kabul görmüş bir teori önerilmedi" diye eklediler. Teorilerinin fiziğin temellerine meydan okuyabileceğini ve evren anlayışımızı değiştirebileceğini iddia ediyorlar.

Görelilik ve kuantum dünyası arasındaki kopukluk

Einstein'ın genel görelilik teorisi, yerçekiminin nasıl çalıştığını açıklıyor. Gezegenler, yıldızlar veya galaksiler gibi büyük nesnelerin etraflarındaki uzay ve zaman dokusunu, trambolindeki ağır bir top gibi büktüğünü söyler. Bu bükülme, yerçekimi olarak hissettiğimiz şeyi yaratır.

Dolayısıyla, yerçekimini nesneleri birbirine çeken görünmez bir kuvvet olarak düşünmek yerine, genel görelilik nesnelerin etraflarındaki eğri uzayda eğriler boyunca hareket ettiğini gösterir. Nesne ne kadar büyükse, uzayı o kadar büker ve yerçekimi etkisi o kadar güçlü olur.

Öte yandan kuantum fiziği, evrendeki en küçük parçacıkların alışılmadık davranışlarının incelenmesiyle ilgilenir.

Örneğin, elektronlar gibi parçacıkların, biz onları ölçene kadar aynı anda birden fazla durumda veya konumda (süperpozisyon) nasıl var olabildiğini araştırır. Bu tür garip davranışlar, düzenli olarak uğraştığımız nesnelerde bulunmaz.

Şimdiye kadar, bilim insanları genel görelilik ve kuantum fiziğini uzlaştırmayı başaramadılar çünkü bu iki teori evreni temelde farklı şekillerde tanımlıyor. Her iki teoriyi birlikte uygulama girişimleri yapıldığında (örneğin kara delikler durumunda), çelişkili sonuçlar elde edildi ve bunların tek bir çerçevede birleştirilmesi zorlaştı.

Örneğin, genel görelilik bir kara deliğin çekirdeğinin sonsuz yoğunlukta olduğunu öngörürken, kuantum fiziği bu tür sonsuzlukların var olamayacağını öne sürer.

Görelilik ve kuantum fiziği arasındaki boşluğu kapatmak

Genel görelilik büyük ölçekli nesneler için iyi çalışırken, kuantum fiziği mikroskobik olayları doğru bir şekilde tanımlar, ancak bunları birleştirmeye ne gerek var? Bunun iki büyük nedeni var. Birincisi, bunları birleştirmek evrenin tüm ölçeklerde tam bir anlayışını sağlayacaktır.

Bu önemlidir çünkü kara delikler veya Büyük Patlama gibi birçok kavram muhtemelen hem kuantum fiziğinin hem de genel göreliliğin rol oynadığı koşulların sonucudur. Bunları anlamak için her ikisini de birleştiren bir teori gerekir.

İkincisi, genel görelilik teorisi ile kuantum fiziği arasındaki noktaları birleştirmeden kuantum çekimi, Hawking radyasyonu, sicim teorisi ve diğer çeşitli olayların ardındaki bilimi tam olarak anlamak mümkün değildir.

Araştırmacılar bunları birbirine bağlamak için, "Alan enerjisi ile uzay-zaman eğriliği arasındaki etkileşimler açısından leptonların (temel parçacıklar) kütlesini ve yükünü yeniden tanımlayan" matematiksel bir çerçeve geliştirdiler.

Araştırmacılar, "Elde edilen denklem uzay-zamanda kovaryanttır ve herhangi bir Planck ölçeğine göre değişmezdir. Bu nedenle, evrenin sabitleri yalnızca iki niceliğe indirgenebilir: Planck uzunluğu ve Planck zamanı," diye belirtiyorlar.

Bu denklem, görelilik teorisiyle ilgili Einstein Alan Denkleminin kuantum denklemine eşit olduğunu matematiksel olarak kanıtladı. Çalışmanın yazarları, bunun bir gizem olan çeşitli sorulara yanıt sağlayabileceğini iddia ediyorlar.

Örneğin, kara deliklerin neden çökmediğini, Büyük Patlama sırasında koşulların ne olduğunu ve uzay-zaman dolaşıklığının nasıl işlediğini açıklayabilir.

Dahası, "Son yıllarda, James Webb Uzay Teleskobu (JWST), büyük patlamadan 300 Myr sonra var olan ve hiç var olduğu düşünülmeyen galaksiler de dahil olmak üzere çeşitli fenomenleri gözlemledi. Araştırmacılar, “Önerdiğimiz teori bu olguyu uygun şekilde açıklıyor” dedi.

• Admin
Gönderi tarihi:

Bilim İnsanları Işığın Hızını İnanılmaz Bir Şekilde Saatte 38 Mil Hıza Düşürdüler

Işığın vakumdaki hızı, evrenin mutlak hız sınırıdır. Einstein'ın çalışmasına göre hiçbir şey saniyede 299.792 kilometreden (saniyede 186.000 mil) daha hızlı gidemez, çünkü bunu yapmak için sonsuz miktarda enerji gerekir.

Ancak bu, doğru koşullar altında ışığın hız açısından yenilemeyeceği anlamına gelmez. Örneğin suda ışık saniyede 225.000 kilometreye (saniyede 139.800 mil) yavaşlatılır, bu hala oldukça hızlıdır, ancak parçacıklar tarafından (örneğin bir nükleer reaktörde) yenilebilir ve Çerenkov ışığıyla sonuçlanabilir.

Ancak saniyede 225.000 kilometre, ışığın şimdiye kadar kat ettiği en yavaş hızdan çok uzaktır. 1998'de bilim insanları bunu saniyede sadece 17 metreye veya utanç verici bir şekilde saatte 61,2 kilometreye (38 mil) yavaşlatmayı başardılar.

Işığı yavaşlatmak deneyin nihai amacı değildi. Ekip, Albert Einstein tarafından teorik fizikçi Satyendra Nath Bose'nin çalışmalarına dayanarak ilk kez hipotez olarak ortaya atılan bir madde hali olan Bose-Einstein Yoğunlaşmasını (BEC) incelemeye istekliydi. Bozon gazı (tam sayı spini olan atom altı kuvvet taşıyan parçacıklar) mutlak sıfıra yaklaşan sıcaklıklara soğutulduğunda, genellikle tek bir atom gibi davranan tek bir kuantum nesnesi oluştururlar.

Bir makalede "BEC'nin dalga fonksiyonu, makroskobik bir kuantum nesnesinin temel durumuna karşılık gelir" deniyor. "Başka bir deyişle, bir BEC'deki atom topluluğu tek bir kuantum varlığı gibi davranır."

1995'te gerçek dünyada ilk kez yaratılan bu garip yeni madde halinde, kuantum davranışına makroskobik bir bakış elde edersiniz.

Sıfır viskozite de dahil olmak üzere birçok garip özelliği vardır. Bunlardan bir kısmını bir bardağa koyarsanız, bardağın kenarından yukarı doğru tırmanır. Analog kara delikler yaratmak için kullanılabilen girdapları sürdürebilirler ve bir süpernovaya benzer şekilde patlayabilirler, buna bosenova denir. Bu konuyu neden incelemek isteyeceğiniz oldukça açık.

1998'de Rowland Bilim Enstitüsü'nden bilim insanları, vakumlu bir odada sodyum atomlarını aşırı soğutarak bir BEC yarattılar. Önce sodyuma lazer ışınları (normal ışık hızında hareket ederek) ateşlediler ve fotonları emerken parçacıkları yavaşlattılar. Şimdi yavaşlatıldılar, atomların geldikleri yöne doğru geri itildiği başka bir lazer dizisine yerleştirildiler ve güçlü bir manyetik alan tarafından yerinde tutulan atom bulutu daha da yavaşlatıldı (ve soğutuldu).

Bu yapıldıktan ve bir yoğunlaşma bulutu oluştuktan sonra, ekip kuantum girişimini oluşturmak için genişliği boyunca bir lazer ateşlerken, uzunluğu boyunca ikinci bir lazer ateşlendi. Bu koşullar altında, ışık önemli ölçüde yavaşlatıldı.

Ekip deneyleri hakkında "Başlangıçta neredeyse saf bir Bose Einstein kondensatı (kondensat oranı %90) olarak hazırlanan bir atom bulutunda darbe yayılımı için saniyede 17 metrelik bir ışık hızı elde ediyoruz" diye yazdı. "Bulutun darbe yayılımı sırasında ve sonrasında bir kondensat olarak kalıp kalmayacağı bu Mektubun kapsamı dışında kalan bir konudur."

Ekip tatmin edici olsa da daha iyisini yapabileceklerini fark ettiler.

"Kısa bir süre sonra, BEC için geçiş sıcaklığının hemen üzerindeki bir sıcaklığa soğutulmuş bir atom bulutunda bir ışık darbesini tamamen durdurmayı başardık" diye açıklıyor ekip Hau Lab web sitesinde. "Işık darbesi yavaşlatıldığında, sıkıştırıldığında ve atomik numune içinde tutulduğunda, kontrol lazer alanını aniden kapatıyoruz ve daha sonra tekrar açıyoruz. Kontrol lazeri tekrar açıldığında, ışık darbesi yeniden üretiliyor: Işık darbesini durdurabilir ve kontrol edilebilir şekilde yeniden üretebiliriz."

Kaynak: IFL Science

• Admin
Gönderi tarihi:

Bilim İnsanlarını Şaşırtan Deneyde Çatlamış Bir Metal Parçası Kendini İyileştirdi

Bunu 'Bunun olması beklenmez!' başlığı altında dosyalayın. Bir deneyde, bilim insanları bir metalin kendi kendine iyileştiğini gözlemlediler. Bu süreç tam olarak anlaşılabilir ve kontrol edilebilirse, yepyeni bir mühendislik çağının başlangıcında olabiliriz.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir çalışmada, Sandia Ulusal Laboratuvarları ve Texas A&M Üniversitesi'nden bir ekip, metalin esnekliğini test ediyor ve metalin uçlarını saniyede 200 kez çekmek için özel bir transmisyon elektron mikroskobu tekniği kullanıyordu.

Daha sonra, vakumda asılı duran 40 nanometre kalınlığındaki bir platin parçasında ultra küçük ölçeklerde kendi kendine iyileşmeyi gözlemlediler.

Yukarıda açıklanan türden bir zorlanmanın neden olduğu çatlaklar, yorulma hasarı olarak bilinir: tekrarlanan stres ve hareket, mikroskobik kırılmalara neden olur ve sonunda makinelerin veya yapıların kırılmasına neden olur.

Şaşırtıcı bir şekilde, yaklaşık 40 dakikalık gözlemden sonra, platindeki çatlak tekrar birleşmeye ve farklı bir yönde tekrar başlamadan önce kendini onarmaya başladı.

"Bunu ilk elden izlemek kesinlikle muhteşemdi," dedi Sandia Ulusal Laboratuvarları'ndan malzeme bilimci Brad Boyce sonuçlar açıklandığında.

"Kesinlikle bunu aramıyorduk. Doğruladığımız şey, metallerin en azından nanometre ölçeğinde yorgunluk hasarı durumunda kendilerini iyileştirmek için kendi içsel, doğal yeteneklerine sahip olduklarıdır."

Bunlar tam olarak koşullar ve bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini veya bunu nasıl kullanabileceğimizi henüz bilmiyoruz. Ancak, köprülerden motorlara ve telefonlara kadar her şeyi onarmak için gereken maliyetleri ve çabayı düşündüğünüzde, kendi kendini onaran metallerin ne kadar fark yaratabileceğini söylemek mümkün değil.

Gözlem benzeri görülmemiş olsa da, tamamen beklenmedik değil. 2013 yılında, Texas A&M Üniversitesi malzeme bilimci Michael Demkowicz, metallerin içindeki minik kristal taneciklerin strese yanıt olarak sınırlarını değiştirmesiyle yönlendirilen bu tür nano çatlak iyileşmesinin gerçekleşebileceğini öngören bir çalışma üzerinde çalıştı.

Demkowicz ayrıca bu çalışma üzerinde çalıştı ve nanometre ölçeğinde metalin kendi kendini iyileştirme davranışına dair on yıllık teorilerinin burada olanlarla uyuştuğunu göstermek için güncellenmiş bilgisayar modelleri kullandı.

Otomatik onarım sürecinin oda sıcaklığında gerçekleşmesi araştırmanın bir diğer umut verici yönüdür. Metal genellikle formunu değiştirmek için çok fazla ısıya ihtiyaç duyar, ancak deney vakumda gerçekleştirildi; aynı sürecin tipik bir ortamda geleneksel metallerde de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belli değil.

Olası bir açıklama, metal yüzeylerin atomlarının birbirine dolanabileceği kadar yakınlaştığı ortam sıcaklıklarında meydana gelen soğuk kaynaklama olarak bilinen bir işlemi içerir.

Tipik olarak, ince hava katmanları veya kirleticiler işleme müdahale eder; uzay boşluğu gibi ortamlarda, saf metaller kelimenin tam anlamıyla yapışacak kadar yakınlaştırılabilir.

"Umarım bu bulgu, malzeme araştırmacılarını, doğru koşullar altında malzemelerin hiç beklemediğimiz şeyleri yapabileceğini düşünmeye teşvik eder," dedi Demkowicz.'

Kaynak: Nature

• Admin
Gönderi tarihi:

CERN Rusya'yı Kovuyor

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), 30 Kasım'da Rus araştırma enstitülerine bağlı tüm uzmanlarla işbirliğini sonlandıracak, Hotnews bildiriyor.

Bu karar, Rus bilim insanlarının 1 Aralık 2024'ten itibaren CERN verilerine erişimini kaybedecekleri ve o tarihe kadar Fransa veya İsviçre'deki oturma izinlerini iade etmeleri gerektiği veya sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalacakları anlamına geliyor.

Ancak CERN, Moskova'ya 120 kilometre uzaklıkta bulunan Dubna, Rusya'daki Birleşik Nükleer Araştırma Enstitüsü (JINR) ile işbirliğini sürdürecek.

Bu işbirliğinin kısmen devam etmesi CERN araştırmacıları arasında tartışmaya yol açtı.

"Büyük bir hata" mı?

Bazıları, CERN konseyindeki Ukrayna temsilcisi Boris Griniov gibi, JINR ile bağları sürdürmenin "büyük bir hata" olduğunu savunuyor.

Hamburg'daki DESY'den fizikçi Hannes Jung da dahil olmak üzere eleştirmenler, Rus uzmanların çıkarılmasının kolayca doldurulamayacak bir boşluk yaratabileceği konusunda uyarıyor.

Buna rağmen, CERN yönetimi geçişin yönetilebilir olacağına inanıyor ve yaklaşık 90 Rus bilim insanının Rus bağları olmayan kurumlarda pozisyon bulduğunu belirtiyor.

Rusya, hiçbir zaman tam bir CERN üyesi olmasa da, CERN bütçesinin yıllık yaklaşık %4,5'ini karşıladı; bu açığı diğer üye ülkelerin kapatması gerekecek.

Uzun süredir tartışılan bir karar

Karar, CERN'in Rusya'ya yönelik tutumu hakkında bir yıllık iç tartışma ve dış eleştirinin ardından geldi.

Büyük bir uluslararası füzyon projesi olan ITER ve Avrupa XFEL lazer enstitüsü, Rusya ile bir tür iş birliğini sürdürdü.

Ancak, CERN'deki Ukraynalı fizikçiler, askeri bağları olduğunu iddia ettikleri JINR ile herhangi bir iş birliğinin, Ukrayna'daki devam eden çatışma göz önüne alındığında kabul edilemez olduğunu savunuyor.

Kaynak: Dagens News

• Admin
Gönderi tarihi:

• Admin
Gönderi tarihi:

Bilim insanları 'negatif zaman'a dair kanıt buldu

Bilim insanları, fotonların bir maddeye girmeden önce maddeden çıktığını gözlemledikten sonra "negatif zaman" kanıtı bulduklarını iddia ediyorlar.

Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden bir kuantum fizikçileri ekibi, atom uyarımı olarak bilinen bir olguyu daha iyi anlamak için yedi yıl boyunca fotonların (ışığın dalga parçacıkları) davranışlarını inceledikten sonra bu keşfi yaptı.

Burada, bir madde tarafından emilen fotonlar, madde içindeki atomlarla etkileşimleri nedeniyle maddeden çıkmadan önce bir zaman gecikmesi (grup gecikmesi olarak da bilinir) yaşarlar.

Bu süreci daha iyi anlamak için araştırmacılar, fotonları ultra soğuk atomlardan oluşan bir bulutun içinden geçirmek ve atom uyarımını gözlemlemek için bir deney tasarladılar.

Şaşırtıcı bir şekilde, bazı fotonların atomlar arasındaki geçiş süresi, atom uyarımı bitmeden önce sona erdi ve bu da negatif bir değer verdi ve fotonların maddeye girmeden önce maddeden çıkmış gibi görünmesini sağladı.

Araştırmacılar, "Bu sonuçlar, grup gecikmesi gibi zamanlar tarafından alınan negatif değerlerin, genel olarak kabul edilenden daha fazla fiziksel öneme sahip olduğunu gösteriyor," diye belirtti.

Sonuçlar, şu anda akran incelemesini bekleyen "Bir fotonun bir atom bulutunda negatif miktarda zaman geçirebileceğine dair deneysel kanıt" başlıklı bir çalışmada ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

"Olumlu miktarda zaman aldı, ancak fotonların atomların uyarılmış durumda *negatif* miktarda zaman geçiriyormuş gibi görünmesini sağlayabileceğini gözlemleyen deneyimiz sona erdi!" Toronto Üniversitesi'nde deneysel kuantum fizikçisi olan Aephraim Steinberg, X hakkında yazdı. "Çılgınca geliyor, biliyorum."

Scientific American'a konuşan Toronto Üniversitesi'nden Josiah Sinclair, ekibinin sonuçlardan "tamamen şaşırdığını" söyledi.

"Olumsuz bir zaman gecikmesi paradoksal görünebilir, ancak bunun anlamı, atomların uyarılmış durumda ne kadar zaman harcadığını ölçmek için bir 'kuantum' saati inşa ederseniz, saat kolunun belirli koşullar altında ileriye değil geriye doğru hareket edeceğidir," dedi.

Bulguların zaman anlayışımız üzerinde pratik bir etkisi yoktur, ancak fotonlar ve optiklerle ilgili önceki çalışmalar hakkında sorular ortaya çıkarırken, aynı zamanda kuantum aleminin gizemli doğasını da göstermektedir.

The Independent, bağımsız düşünceli kişiler için küresel haberler, yorumlar ve analizler sunan dünyanın en özgür düşünceli haber markasıdır. Güvenilir sesimize ve olumlu değişime olan bağlılığımıza değer veren, bağımsız düşünceli kişilerden oluşan devasa bir küresel okuyucu kitlesi oluşturduk. Değişimi gerçekleştirme misyonumuz, bugün olduğu kadar hiçbir zaman önemli olmamıştı.

Kaynak: The Independent

• Admin
Gönderi tarihi:

İlk kompakt nükleer reaktör 8 yıl boyunca susuz çalıştı

Kanada, Saskatchewan'ın enerji manzarasını yeniden şekillendirmeye hazırlanan çığır açıcı bir gelişmede, sekiz yıl boyunca susuz çalışabilecek kapasiteye sahip kompakt bir nükleer reaktör 2029'a kadar faaliyete geçecek.

Saskatchewan hükümeti tarafından duyurulan, Saskatchewan Araştırma Konseyi tarafından Westinghouse ile işbirliği içinde yürütülen 80 milyon CAD'lik proje, eVinci olarak bilinen bu yenilikçi mikroreaktörün yeteneklerini göstermeyi amaçlıyor.

Başbakan Scott Moe, projenin dönüştürücü potansiyeli konusunda iyimserliğini dile getirerek, Saskatchewan'ın enerji ihtiyaçlarını karşılama ve aynı zamanda daha yeşil bir geleceği müjdeleme konusundaki benzersiz yeteneğini vurguladı. Başbakan Moe, "Mikroreaktörler, Saskatchewan'ın benzersiz enerji ihtiyaçları için özel bir çözüm sunuyor" dedi.

eVinci'nin arkasındaki şirket olan Westinghouse, bu teknolojinin yalnızca enerji üretimini devrim niteliğinde değiştirmeyeceğini, aynı zamanda hava kirliliğini de önemli ölçüde azaltacağını iddia ediyor. Westinghouse'a göre, her eVinci ünitesi yılda 55.000 tona kadar hava kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunacaktır.

eVinci mikroreaktörünün temel özelliklerinden biri etkileyici çok yönlülüğüdür. Saskatchewan Araştırma Konseyi'ne göre, beş megavat elektrik üretme, 13 megavattan fazla yüksek sıcaklıkta ısı üretme veya kombine ısı ve güç modunda çalışma kapasitesine sahip olacaktır.

Bunu perspektife koymak için, Nükleer Düzenleme Komisyonu 2012'de geleneksel bir enerji santralinden gelen tek bir megavat kapasitenin yılda 400 ila 900 evin enerji ihtiyacını karşılayabileceğini bildirdi.

Westinghouse, eVinci mikroreaktörünü gelecekteki enerji gereksinimleri için büyük bir vaat taşıyan çığır açıcı bir teknoloji olarak görüyor.

Mikroreaktörler taşınabilirlikleri ve uzak ve yetersiz hizmet alan yerlere güç sağlama potansiyelleri nedeniyle dikkat çekicidir. ABD Enerji Bakanlığı, çeşitli mikro reaktör tiplerinin şu anda Amerika Birleşik Devletleri genelinde geliştirilmekte olduğunu teyit ediyor.

Fiziksel kurulum açısından, eVinci mikro reaktörü yer üstünde olacak ve nispeten küçük bir alan kaplayacak. Dikkat çekici bir şekilde, ünite için destekleyici altyapı standart bir hokey pistinin içine sığabilir. Bu kompakt tasarım, mevcut elektrik şebekelerine kolay entegrasyon sağlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla eşleştirmeyi kolaylaştırır.

eVinci mikroreaktörünün en dikkat çekici yönlerinden biri, sistemi soğutmak için suya ihtiyaç duymayan yenilikçi "ısı borusu teknolojisi"dir. Soğutma için büyük miktarda suya güvenen geleneksel nükleer reaktörlerin aksine, eVinci'nin soğutma sistemi sudan bağımsızdır.

Dahası, Westinghouse'a göre, yaklaşık sekiz yıllık hizmetten sonra, eVinci ünitesi atılmak üzere çıkarılabilir ve yerine yeni bir ünite kullanılabilir. Genellikle bir bataryaya benzetilen bu tasarımın sadeliği, sürdürülebilir ve verimli bir enerji kaynağı olarak çekiciliğini artırır.

Enerji Bilgi İdaresi'nin bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda 54 ticari nükleer santral bulunmaktadır ve Kanada hükümetine göre Kanada altı nükleer santrale sahiptir.

Etkileyici enerji çıktılarına rağmen, geleneksel nükleer santraller önemli miktarda nükleer atık üretmektedir - ABD'de yılda yaklaşık 2.205 ton, bu da bir Olimpik yüzme havuzunun hacminin yarısından daha azdır.

Ancak bu tesislerin ürettiği atıklar, tehlikeli radyoaktif madde riskini ortadan kaldıran seramik peletlerden oluşmaktadır. Araştırmacılar, bu atıkları daha etkili bir şekilde yönetmek ve azaltmak için bakteri kullanımı gibi yenilikçi yöntemleri sürekli olarak araştırmaktadır.

Westinghouse'un eVinci mikro reaktörüne yaklaşımı belirgin şekilde farklıdır. Şirket, kullanılmış yakıtın sorumluluğunu üstlenmeyi, onu tesislerine geri göndermeyi veya uzun vadeli saklama için güvenli bir şekilde yeraltına depolamayı planlıyor.

Bu tasarım, yalnızca yüksek basınç ve soğutma sıvısı kaybıyla ilişkili riskleri azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda endüstriyel uygulamalar için değerli ısının çıkarılmasına da olanak sağlıyor.

İlk eVinci ünitesi, gelecekteki kurulumlar için yolu açan bir kavram kanıtı olarak selamlanıyor. Saskatchewan Araştırma Konseyi CEO'su Mike Crabtree, bu öncü projenin önemini teyit ederek, konseyin gelecekteki çabalarında topluluklara ve endüstrilere yardımcı olmaya hazırlanmasındaki rolünü vurguladı.

Crabtree, resmi basın bülteninde "Bu projeden öğrendiklerimiz, [konseyi] gelecekteki projelerde topluluklara ve endüstrilere yardımcı olmaya hazırlayacak" dedi.

"Westinghouse, bu hayati projede SRC ekibiyle çalışmaktan ve Başbakan Moe ile Saskatchewan Hükümeti'nin desteğinden gurur duyuyor," dedi Westinghouse Başkanı ve CEO'su Patrick Fragman. "eVinci™ pil teknolojisi, tamamen taşınabilir olduğu için Saskatchewan için mükemmel bir uyumdur. Ayrıca karbon içermeyen elektrik ve ısı sağlar, su kullanmaz ve sekiz yıl veya daha uzun süre sürekli çalıştıktan sonra tamamen sahadan kaldırılabilir."

SRC, Kanada'nın ikinci büyük araştırma ve teknoloji kuruluşudur. Yaklaşık 350 çalışanı, 232 milyon dolarlık yıllık geliri ve 76 yıllık deneyimiyle SRC, dünya çapında 22 ülkede 1.600 müşterisine hizmet ve ürünler sunmaktadır. SRC, 2021'de devre dışı bırakmadan önce 38 yıl boyunca bir SLOWPOKE-2 nükleer araştırma reaktörünü güvenli bir şekilde işletmiştir.

Kompakt tasarımı, sudan bağımsız soğutma sistemi ve endüstriyel ısıyı kullanma potansiyeli ile eVinci mikroreaktör, modern nükleer teknolojinin olanaklarını sergilemektedir. Türünün ilk örneği olarak, Saskatchewan ve ötesinde daha temiz, daha sürdürülebilir bir enerji geleceğinin habercisi niteliğindedir.

Kaynak: The Brightsight of News

• Admin
Gönderi tarihi:

Rusya, Ukrayna'daki savaşının büyük bir bilimsel beyin göçüne neden olduğunun bir işareti olarak CERN'e erişimini kaybetti

CERN, Ukrayna savaşı nedeniyle 500 Rus bilim insanının erişimini iptal ederek onları önemli tesislerden uzaklaştırdı.

Rus medyası bu hareketi Batı'nın kendi kalesine attığı bir gol olarak göstermeye çalıştı.
Ancak uzmanlar bu hareketin Rus bilimi için büyük bir aksilik olduğunu ve beyin göçünü körüklediğini söylüyor.

CERN, Rus kurumlarıyla bağlantılı yaklaşık 500 bilim insanının erişimini iptal ederek Rusya'nın araştırmacılarını son teknoloji tesislerinden uzaklaştırmak üzere.

Dünyanın tek Büyük Hadron Çarpıştırıcısına ev sahipliği yapan CERN olarak bilinen Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü, Reuters'ın bildirdiğine göre, Pazartesi günü etkilenen bilim insanlarının sayısını açıkladı ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam ölçekli işgalinin patlak vermesinden sonra ilk kez verilen bir sözü kesinleştirdi.

Bu hareket, Cenevre'deki kurum için büyük bir kopuş.

Rusya bir CERN üyesi devlet değil ancak Soğuk Savaş'ın zirvesinden beri gözlemci statüsüne sahip - bu ortaklık CERN'in savaş sonrası "barış için bilim" kuruluş misyonunu yansıtıyor.

Ancak Rusya'nın işbirliği sona erecek - ve her zamanki gibi yenilenmeyecek - 30 Kasım'da.

Ayrıca bu yazın başlarında Rus müttefiki Belarus'tan ayrıldı.

Salı günü 70. yıl dönümünü kutlayan CERN, bu hareketin Rus kurumlarıyla işbirliğini engellediğini ve bireyleri engellemediğini vurguladı.

Herkes bu karara katılmıyor.

Ukraynalı bilim insanları, CERN'in uluslararası bir kurum olarak kabul edilen Moskova'daki Ortak Nükleer Araştırma Enstitüsü ile bağlarını tamamen kesmeme kararını eleştirdi, Nature bildirdi.

Bilimsel işbirliğine yönelik kısıtlamalara karşı kampanya yürüten Science4Peace olarak bilinen bir parçacık fizikçisi grubu da itiraz etti.

İtibarı kurtarmak

Rusya, CERN'i bilimsel işbirliği alanında siyaset yapmakla suçladı.

Devlet kontrolündeki bazı medya kuruluşları da bu hareketi Rus araştırmaları için net bir kazanç ve Batı için kendi kalesine atılmış bir gol olarak nitelendirdi. Kremlin yanlısı yayın organı Sputnik, Avrupa'nın kendisini "bilimsel bir gecekonduya" sürüklediğini söyleyen bir Rus nükleer enerji uzmanından alıntı yaptı.

Devlet haber ajansı TASS da bilimsel ufkunun "açık kaldığını" ve Rus bilim insanlarının "yerel mega bilim projeleri" üzerinde çalışmaya geri döndüğünü neşeyle bildirdi.

TASS'a göre, Kurchatov Enstitüsü araştırma merkezi başkanı Mikhail Kovalchuk yerel yayın organı Izvestia'ya "Bu bazı açılardan bizim için oldukça olumlu bir gelişme" dedi.

Ancak Business Insider'ın görüştüğü bilim uzmanları farklı bir görüşe sahipti.

İngiltere'deki Sussex Üniversitesi'nde ABD ve Rusya'daki enerji politikalarına odaklanan Rus doğumlu araştırmacı Roman Sidortsov, "Bunlar gülünç yorumlar" dedi. "Bunlar kanıtlanmamış bir cesaret gösterisi" diye ekledi.

CERN'in bu hamlesi Devlet Başkanı Vladimir Putin için olumlu olmaktan uzak, aksine Rus teorik fizik araştırmalarını büyük bir dezavantaja sokuyor ve Sidortsov'un da dediği gibi ülkeyi beyin göçüne maruz bırakıyor.

Rus beyin göçünü tetiklemek

CERN ile çalışma bağlantıları olan birkaç kişi de dahil olmak üzere bilim uzmanları, bunun Rusya ve daha geniş bilim topluluğu üzerindeki sonuçları hakkında konuştular.

"Ben veya meslektaşlarımdan herhangi biri buna erişimi kaybetmek zorunda kalsaydı, bu oldukça yıkıcı olurdu," dedi İngiltere'deki Sussex Üniversitesi'nde deneysel parçacık fiziği uzmanı olan Kate Shaw.

2004'e kadar CERN'in araştırma direktörü ve genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Roger Cashmore, bunun Rusya için bir "darbe" olacağını söyledi.

Rusya'nın "bugün dünyanın önde gelen parçacık fiziği araştırma merkezine" erişimini kaybettiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Bu oldukça büyük bir kayıp."

Bu arada, bağımsız Rus yayın kuruluşu The Insider'a isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Rus fizikçi, bunu "Rus deneysel yüksek enerji fiziği alanının tamamının yıkımı" olarak tanımlayacaklarını söyledi.

Londra'daki Imperial College'da profesör olan ve daha önce İngiltere Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi'nin baş bilimsel danışmanı olan Robin Grimes da geri dönen bilim insanlarının Kremlin için bir nimet olacağı fikrine sert bir şekilde karşı çıktı.

"Putin'in Rusya'ya geri dönen 500 bilim insanını zerre kadar umursadığına inanmıyorum" dedi ve ekledi: "Orduya katabileceği 500 kişi daha umurunda olabilir."

Ayrıca, Rusya'ya geri getirilen uzmanlığın çoğunun gidecek yeri yok.

Grimes, CERN'in tesislerinin o kadar "akıl almaz derecede pahalı" olduğunu ve neredeyse hiçbir ülkenin bunları tek başına yapamayacağını söyledi.

Sadece bu değil, araştırma büyük ölçüde bir araya getirilen uluslararası uzmanlığa bağımlı.

"Kurumlarınız bu alanda çalışan insanların ana gövdesinden izole edilirse, düşüncenizi ve anlayışınızı şu anki gibi ilerletemeyeceksiniz" dedi.

Sidortsov, bunun yerine Rusya'nın Ukrayna'nın tam ölçekli işgalinin başlangıcından bu yana devam eden istikrarlı bir beyin göçü yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.

Sert bilim, Rusya'nın Sovyet döneminden kalma "kalan güçlerinden" biriydi, dedi.

"Ancak o bile hızla aşınıyordu. Rusya'da teorik fizikçi olmak gelecekteki bir mezun için hayalindeki iş değil," diye ekledi.

Ve Rus bilim insanlarının son teknoloji ekipmanlara ve mükemmellik topluluğuna erişimi kaybetme olasılığıyla karşı karşıya olması nedeniyle, Sidortsov birçoğunun kendi ülkeleri dışında iş arama olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Gerçekten de Nature, CERN ile çalışan yaklaşık 90 Rus araştırmacının 2022'den beri uluslararası kurumlarda yeni iş bulduğunu bildirdi.

Ve Ocak ayında, Novaya Gazeta Europe, Rusya'nın 2022'den beri yaklaşık 2.500 bilim insanını kaybettiğini tahmin etti.

CERN için de net bir kayıp

Ancak, kaybeden sadece Rusya değil.

"Bu kaybeden kaybeden kaybeden durumu," dedi Sidortsov.

CERN sözcüsü Arnaud Marsollier, BI'a Rusya'nın CERN deneylerine yaptığı %4,5'lik bütçe katkısının, yaklaşık 2,7 milyon doların artık "diğer enstitüler" tarafından karşılandığını söyledi.

Marsollier, CERN'in ayrıca 2029'da hizmete girmesi planlanan Yüksek Parlaklıklı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın bir sonraki büyük yükseltmesine Rusya'nın katkısının maliyetini de üstlendiğini sözlerine ekledi.

Nature'ın haberine göre bu yaklaşık 47 milyon dolara denk geliyor.

BI'ın görüştüğü bilim insanları, bazıları Rusya'ya yaptırım uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu söylese de, meslektaşlarını kaybettikleri için yas tuttular.

Grimes, "Rus bilim insanlarıyla ilişki her zaman çok güçlü olmuştur çünkü parçacık fiziğinde çok uzun ve çok iyi bir üne sahipler," dedi.

İngiltere'deki Liverpool Üniversitesi'nde profesör olan parçacık fiziği uzmanı Tara Shears, Rus enstitülerinden bilim insanlarının birçok değerli deneyi sürdürdüğünü söyledi. "Bunların hepsinin işbirliklerinin diğer üyeleri tarafından devralınması gerekiyor," diye ekledi.

Grimes, bilim camiasının ayrıca değerli bir insan grubunu Batı özgürlükleri, ilkeleri ve Ukrayna savaşına karşı muhalefetle tanıştırma fırsatını kaybettiğini söyledi.

Bu değerlerin topluluklarına "sızdığını" ve "şimdi bunun olmayacağını" söyledi.

Shaw, CERN'in ortak bilgi arayışının normalde ulusal siyaseti geçersiz kıldığı özel bir topluluk olduğunu söyledi.

"Bu, insanlığın iş birliği yapabilmesinin büyük bir başarı öyküsü ve bunu gerçekten görüyorsunuz, çünkü hepimiz günün sonunda bu kuarklar ve fotonlarla ilgileniyoruz," dedi.

Kaynak: BI

• Admin
Gönderi tarihi:

Kod düzeltmesiyle nükleer plazma ısıtma tahmini 10 milyon kat daha hızlı hale getirildi

Araştırmacılar, füzyon deneylerinde plazma ısınmasının tahminini önemli ölçüde iyileştirebilecek yeni yapay zeka (AI) modelleri geliştirdiler. Bağlam açısından, plazmayı anlamak ve kontrol etmek, temiz ve bol miktarda bulunan bir enerji kaynağı olan füzyon enerjisini kullanmak için kritik öneme sahiptir.

Bu yeni AI modelleri, tahmin hızını şaşırtıcı bir şekilde 10 milyon kat artırma kapasitesine sahiptir. Ayrıca, geleneksel bilgisayar kodlarının başarısız olduğu senaryolarda bile doğru sonuçlar sağlarlar.

ABD Enerji Bakanlığı'nın (DOE) Princeton Plazma Fiziği Laboratuvarı'nda (PPPL) baş yazar ve yardımcı araştırma fizikçisi olan Álvaro Sánchez Villar, "Zekamızla, AI'yı mevcut sayısal modellerin sınırlarının ötesine geçecek şekilde eğitebiliriz" dedi.

Anormallikleri belirleme ve ele alma

AI modelleri, bir bilgisayar kodu tarafından üretilen veriler üzerinde eğitildi. Bazı senaryolarda, plazma ısınma tahmini için kullanılan sayısal kodlar, aykırı değerler olarak bilinen anormal sonuçlar verdi. Bu aykırı değerler, beklenen fiziksel davranışla uyuşmayan ısıtma profilleri içindeki atipik sivri uçlar olarak tanımlanabilir.

"Isıtma profillerinin oldukça keyfi konumlarda düzensiz sivri uçlar gösterdiği parametrik bir rejim gözlemledik," diye vurguladı Sánchez Villar. "Bu sivri uçları açıklayacak fiziksel bir şey yoktu."

Ancak, AI modelleri bu aykırı değerleri başarıyla belirledi ve orijinal kodlar sınırlamalarla karşılaştığında bile tahmin doğruluğunu korudu. Bu sorunlu veri noktalarını kaldırarak ekip, AI'yı söz konusu fiziği doğru bir şekilde tahmin edecek şekilde eğitebildi.

"Eğitim veri setindeki sivri uçları ortadan kaldırarak modelimizi önyargılı hale getirdik ve yine de fiziği tahmin edebildik," diye ekledi yazar.

Sayısal modeli iyileştirme

Ekip, kapsamlı bir araştırmadan sonra sayısal modellerinin bir sınırlaması olduğunu gözlemledi.

“Hedeflenen davranışı takip etmeyen, genellikle aykırı değerler olarak adlandırılan durumları belirlemek ve sınıflandırmak için her TORIC veritabanının keşifsel bir analizini gerçekleştiriyoruz, bu da vekil eğitimde bunların korunup korunmayacağını seçmemize olanak tanıyor,” diye belirtti araştırma ekibi çalışmada.

HT-0.jpeg?itok=kht9Mb1B

Daha sonra, rastgele sivri uçların ortaya çıkmasına neden olan bu anormallikleri ele almak için kodun değiştirilmiş sürümünü çalıştırdılar.

Araştırmacılar, çözümlerin yalnızca tüm sorunlu durumlarda sivri uçlardan yoksun olmadığını, aynı zamanda, şaşırtıcı bir şekilde, bu çözümlerin, kritik aykırı değer senaryolarında bile, aylar önce makine öğrenimi modellerinden birinin yaptığı tahminlerle neredeyse mükemmel bir uyum sergilediğini bildirdiler.

Verimlilik ve etkinlik

Bu modellerin verimliliği ve etkinliği hakkında Sánchez Villar, bu AI uygulamasının orijinal kodu düzeltmeye eşit olduğunu belirtti.

“Modeller ayrıca ICRF ısıtması için hesaplama sürelerini de iyileştirdi. Basın bülteninde, "Bu süreler yaklaşık 60 saniyeden 2 mikrosaniyeye düştü ve bu da doğruluğu önemli ölçüde etkilemeden daha hızlı simülasyonlara olanak sağladı" vurgusu yapıldı.

plasma_sources.png?itok=-m9nJ_ze

Bu araştırmanın geniş kapsamlı etkileri var. Plazma ısınmasını doğru ve hızlı bir şekilde tahmin etme yeteneği, bilim insanlarının füzyon reaktörlerindeki plazma davranışını daha iyi anlamalarına ve kontrol etmelerine olanak tanır. Bu, nihayetinde füzyon enerjisinin temiz ve sürdürülebilir bir güç kaynağı olarak gelişimini hızlandıracaktır.

"Akıllı kullanımla, yapay zeka sorunları yalnızca daha hızlı değil, eskisinden daha iyi çözmemize ve kendi insan kısıtlamalarımızı aşmamıza yardımcı olabilir," diye sonlandırdı Sánchez Villar.

• Admin
Gönderi tarihi:

Kuantum testleri Güney Kore'de kimyasal hesaplama için 1.000 kat verimlilik artışı gösteriyor

Güney Kore, Daejeon merkezli bir kuantum hesaplama firması olan Qunova Computing, platformdan bağımsız algoritmasını kullanarak ticari bir kuantum hesaplama cihazında 'kimyasal doğruluk' elde eden ilk firmadır.

'Kimyasal doğruluk', gerçek dünya kimya uygulamaları için çözüm olarak kabul edilmesi gereken kuantum hesaplama platformlarından kaynaklanan 1,6 milihartree'nin altındaki eşiktir.

Hesaplama teknolojisinin bir sonraki sınırı olan kuantum hesaplama, hesaplama hızlarında devrim yaratmayı ve yeni ilaçlar tasarlamaktan lojistik operasyonları optimize etmeye kadar karmaşık sorunları çözmemize yardımcı olmayı vaat ediyor.

Kuantum hesaplama teknolojisi hesaplamalar yapmak için kuantum bitleri veya kübitleri kullanır ve şirketler hesaplamaların performansını test etmek için sınırlı sayıda kübit içeren bilgisayarlar üretiyor.

Bugüne kadar üretilen kuantum bilgisayarlarda hatalar kolayca birleşiyor ve uzmanlar buna Gürültülü Orta Ölçekli Kuantum (NISQ) dönemi diyor. Ancak Qunova'nın HiQVE olarak adlandırılan algoritması, doğruluklarını artırarak bu kuantum bilgisayarlarını gerçek dünya uygulamaları için konuşlandırılabilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Qunova Computing'in kurucusu ve CEO'su Kevin Rhee, Interesting Engineering (IE) ile yaptığı bir sohbette, "Qunova'nın algoritmasını NISQ makinelerinde çalıştırmayı ve önceki çalışmalarını yeniden değerlendirmeyi ve daha büyük problemler için NISQ makinesi tabanlı hesaplamaları uygulamaya çalışmayı düşünen birkaç endüstriyel kullanıcı görmeye başlıyoruz" dedi.

'Kimyasal Doğruluk' Elde Etmek

Quantum Korea 2024 Etkinliğinde, Qunova platform teknolojilerinden bağımsız olarak bir dizi kuantum bilgisayarda kimyasal doğruluk gösterdi.

İlk gösteride, Qunova bir IQM 20-kübitlik makine kullandı ve etkinlikte canlı olarak üç farklı Lityum Sülfür (Li2S) geometrisinin enerji tahminlerini üreterek algoritmasını gösterdi.

Qunova bundan önce, 24 kübit kullanan IBM'in Quantum Eagle işlemcisini kullanarak 0,1 milihartrees'lik bir doğruluk elde etmişti. Şirket ayrıca, Avrupa Birliği merkezli Alpine Quantum Technologies (AQT) tarafından üretilen ve 20 kübit kullanan IBEX Q1 kuantum bilgisayarını kullanarak da benzer bir doğruluk elde etmişti.

IQM ve IBM, transmon süperiletken mimarisini kullanırken, AQT kuantum hesaplama platformu için hapsolmuş iyonları kullanıyor. Bu ayrıca Qunova'nın algoritmasının platformdan bağımsız olduğunu da gösteriyor.

Rhee, e-postada "Kuantum algoritmaları, algoritma performansı belirli platformlar için benzersiz olabilen kuantum gürültüsüne tabiyse platformdan bağımsızdır. HiVQE, kuantum gürültüsüyle ilişkili bilgileri kullanmamak üzere tasarlanmıştır" diye açıkladı.

Qunova'nın algoritması nasıl çalışır?

Geleneksel bilgisayarlarda kullanılan simülasyonlar, karmaşık hesaplamalar yapmak için Varyasyonel Kuantum Özçözücüler (VQE'ler) kullanır. Ancak bu yaklaşım daha ölçeklenebilir olabilir ve kuantum bilgisayarlarda kimyasal doğruluk elde edebilir.

Qunova'nın yeniliği, Handover Iteration VQE veya HiQVE olarak adlandırdığı VQE'nin basitleştirilmiş bir versiyonunu kullanmasında yatmaktadır.

Rhee, IE'ye gönderdiği e-postada "Bunu açıklamak için bir benzetme, algoritmamızın yalnızca ne olduğunu ve kaç kez olduğunu görmezden gelmesi gibi," diye ekledi. "Kuantum gürültüsü genellikle kaç kez olduğunu bilgisini değiştirir, bu nedenle Qunova yalnızca değiştirilmemiş bilgileri kullanır."

Yaklaşımı, kuantum hesaplamalarından kaynaklanan hataları taşımamaya odaklandı ve genellikle kübitlerin farklı eksenlerdeki dönüşünü ölçmek için kullanılan "Pauli kelime ölçümlerini" hariç tuttu.

Bu, ekibin yalnızca her bir kübitin yörüngeleriyle ilgili temel verileri çıkarmasına izin verdi ve bunlar daha sonra sonucu hızlı ve daha yüksek bir doğruluk seviyesiyle hesaplamak için klasik bir bilgisayara aktarıldı.

Genel olarak, hesaplamalar 1.000 kat daha verimli bir şekilde çalıştı. Rhee bir basın bülteninde "Bu, ekibimiz ve aslında daha genel olarak kuantum hesaplama topluluğu için çok heyecan verici bir sonuç," dedi.

"Bu sonuçlar, mevcut NISQ makinelerinde endüstriyel kullanıcıların gereksinimlerini karşılayabileceğimizi gösteriyor. Benzer bir gösteriyi 40 kübit kadar az bir NISQ makinesinde çalıştırmanın endüstriyel kullanıcılara gerçek bir kuantum avantajı sağlayabileceğini öngörüyoruz."

Ekip önümüzdeki birkaç ayı bunu göstermekle geçirecek.

• 2 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin, Dünya'nınkinden 800 Bin kat daha fazla manyetik alanla yeni bir dünya rekoru kırdı

Çinli bilim insanlarının, 42.02 Tesla'lık sabit bir manyetik alan üreten dünyanın en güçlü dirençli mıknatısını yarattığı bildirildi. Bu manyetik alan, Dünya'nınkinden 800.000 kat daha güçlüdür.

52be49fed6d14bc39e6f924c5e48e4f1.jpg

Sarmal metal tellerden yapılan dirençli mıknatıslar, dünya çapındaki mıknatıs araştırma tesislerinde yaygın olarak kullanılır. Bu başarı, CHMFL (Yüksek Manyetik Alan Laboratuvarı, Çin Bilimler Akademisi) için, 2022'de dünyanın en güçlü 45.22-tesla hibrit mıknatısıyla elde ettiği başarının ardından bir başka büyük atılım olarak görülüyor.

Kuruma göre, bilim insanları ve mühendisler yaklaşık dört yıllık amansız çabaların ardından mıknatısın yapısını geliştirdiler, üretim sürecini optimize ettiler ve 32,3 MW güç kaynağıyla 42,02 tesla sabit manyetik alan elde ederek 2017'de ABD Ulusal Yüksek Manyetik Alan Laboratuvarı tarafından belirlenen 41,4 tesla rekorunu aştılar.

Rekor kıran mıknatıs, yeni fizik keşiflerine yol açabilir
Almanya'daki Dresden Yüksek Manyetik Alan Laboratuvarı'nda fizikçi olan Joachim Wosnitza'ya göre, Çin'in rekor kıran mıknatısı, daha da güçlü manyetik alanları sürdürebilen güvenilir mıknatıslar geliştirmek için zemin hazırlıyor. Bu gelişmeler, araştırmacıların beklenmedik yeni fiziği keşfetmesinin önünü açabilir.

Yüksek alan mıknatısları, çok düşük sıcaklıklarda atık ısı üretmeden elektrik akımı taşıyabilen süperiletkenler gibi gelişmiş malzemelerin gizli özelliklerini keşfetmek için olmazsa olmaz araçlardır. Bu güçlü manyetik alanlar ayrıca tamamen yeni fiziksel fenomenleri gözlemleme ve madde durumlarını manipüle etme fırsatları sunarak yoğun madde fiziğine dair değerli içgörüler sunar.

Cambridge Üniversitesi'nde yoğun madde fizikçisi olan Alexander Eaton'a göre, yüksek manyetik alanlar çözünürlüğü artırdığı ve ince fenomenleri tespit etmeyi kolaylaştırdığı için son derece hassas ölçümler gerektiren deneyler için özellikle yararlıdır.

Her ek tesla, bu ölçümlerin hassasiyetini büyük ölçüde artırarak, anlaşılması zor fiziksel etkilere dair daha net içgörüler sağlar.

SHMFF'de (Çin Bilimler Akademisi'nin Sabit Yüksek Manyetik Alan Tesisi) yüksek manyetik alan uzmanı olan Guangli Kuang, ekibin bu yeni rekora ulaşmak için mıknatısı geliştirmeye yıllar adadığını ve başarının hiç de kolay olmadığını belirtti.

Yeni çalışma, dirençli mıknatısların avantajlarını vurguluyor
Dirençli mıknatıslar, daha eski bir teknoloji olmalarına rağmen, daha yeni hibrit veya tamamen süperiletken mıknatıslara kıyasla daha uzun süreler boyunca yüksek manyetik alanları koruyabilir. Ayrıca manyetik alanlarını hızla artırma avantajı da sunarlar ve bu da onları deneyler için oldukça çok yönlü hale getirir.

Ancak, bunların en büyük dezavantajları, çalıştırılmalarını maliyetli hale getiren önemli güç tüketimidir. Örneğin, SHMFF'nin dirençli mıknatısı, rekor kıran alanına ulaşmak için 32,3 megavat elektrik gerektirdi ve bu tür kaynak kullanımı için güçlü bir bilimsel gerekçe gerektirdi.

Yüksek güç tüketiminin zorluğu, daha az enerjiyle yüksek manyetik alanlar üretebilen hibrit ve tamamen süperiletken mıknatısların geliştirilmesini teşvik ediyor. 2019'da, NHMFL araştırmacıları kısa süreliğine 45,5 tesla alana ulaşan küçük bir süperiletken mıknatıs yarattılar ve şimdi deneyler için daha büyük bir 40 tesla süperiletken mıknatıs üzerinde çalışıyorlar. Bu arada, SHMFF ekibi 55 tesla hibrit bir mıknatıs inşa ediyor.

Bu yeni mıknatısların dirençli mıknatıslardan daha ucuza çalıştırılması beklenirken, daha yüksek inşaat maliyetleri ve karmaşık soğutma sistemleri gibi kendi zorlukları da var.

• Admin
Gönderi tarihi:

Bilim insanları, cihazlara onlarca yıl güç sağlayabilecek akıl almaz bir nükleer pil üretti: 'Sürekli ve istikrarlı yeşil bir parıltı'

Çinli bilim insanları, New Scientist'in yenilikle ilgili haberine göre, genellikle nükleer atık olarak görülen amerisyumu, uzayda, denizde ve başka yerlerde işe yarayabilecek bir reaksiyon atılımının parçası olarak kullanıyorlar.

Soochow Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ve meslektaşları tarafından geliştirilen yeniliğin temel noktası, elektriğin tipik kimyasal reaksiyonlar yerine amerisyumun bozunmasından üretilmesidir. New Scientist raporuna göre, yeni nükleer pil, teknolojinin önceki yinelemelerinden şaşırtıcı derecede 8.000 kat daha verimlidir ve bu da onu her zamankinden daha fazla meyve vermeye yaklaştırmaktadır.

Sonuç, nükleer reaksiyon gücü için beklenmedik ayarlar olabilir.

Soochow araştırmacısı Shuao Wang, haberde "İdeal olarak, mikronükleer pilimizin, derin deniz keşifleri, uzay görevleri veya uzaktan izleme istasyonları gibi geleneksel güç kaynaklarının pratik olmadığı uzak veya zorlu ortamlarda minyatür sensörlere güç sağlamak için kullanılmasını öngörüyoruz" dedi.

New Scientist, araştırma ekibinin americium'un potansiyelini ortaya çıkardığı laboratuvardaki etkileyici sahneyi tarif etti.

Element, hızla dağılan enerji açısından zengin alfa parçacıkları yayar.

"Bu yüzden araştırmacılar, bu enerjiyi sürekli ve istikrarlı bir yeşil parıltıya dönüştüren bir polimer kristalin içine americium yerleştirdiler," diye yazdı New Scientist.

Uzmanlar, yeşil ışığı elektriğe dönüştüren fotovoltaik hücreler eklediler. Hepsi, bir inçin kesri kadar bir boyuttaki bir üniteye sığdırıldı. Pil, 200 saatten fazla verimli bir şekilde çalıştı ve onlarca yıl dayanması gerekiyor. New Scientist, Interesting Engineering ve Nature tarafından yayınlanan bir özete göre, sonunda radyasyon parçaları parçalayacak.

İcat, nükleer enerjideki ileri ilerlemeyi sürdürüyor. Araştırmacılar, oyun değiştiren füzyon reaksiyonlarını stabilize etmeye yaklaşıyor. Küçük modüler reaktörler, uzak yerlerde çalışabilen çok yönlü üniteler olarak tanıtılıyor. Nakliye uzmanları, hava kirliliği olmayan enerji kaynağıyla gemilere nasıl güç verileceğini bile inceliyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği gibi, bu, akciğer, kalp ve diğer hastalıklar için riskleri artırabilen zararlı, gezegeni ısıtan dumanları azaltarak daha temiz enerji üretimine geçişin bir parçasıdır. Diğer seçenekler arasında güneş panelleri, nükleer olmayan piller ve ek bir avantaj olarak ev elektrik maliyetlerini düşürebilecek bazı basit DIY hileleri yer almaktadır.

Nükleer açısından, radyoaktif atık ve güvenlik santrallerde endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Colorado'nun RMI'sinin kurucu ortağı olan fizikçi Amory Lovins, yakın zamanda The Cool Down'a nükleer enerjinin giderek daha pahalı hale geldiğini söyledi. Şebeke düzeyindeki elektrik tedarikinden bahsediyordu. Yenilenebilir rüzgar ve güneş enerjisinin geliştirilmesinin genellikle daha ekonomik olduğunu ekledi. RMI, temiz enerji projeleri üzerinde çalışan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Morgan State Üniversitesi'nden Michael Spencer, New Scientist'e Soochow liderliğindeki buluşun kullanılması için daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Rapora göre, şu anda 60 watt'lık bir ampulü çalıştırmak için 40 milyar cihaza ihtiyaç duyulacak.

Maryland Üniversitesi'nden uzman, New Scientist haberinde, araştırmanın "geçmiş tasarımlara kıyasla genel dönüşüm verimliliğini ve çıkış gücünü önemli ölçüde iyileştirdiğini" söyledi.

Başarılı bir şekilde geliştirilirse, buluş yakında sensörleri ve küçük ölçekli cihazları enerjilendirmek için tasarlanmış diğer yakın zamanda duyurulan güç kaynağı yeniliklerine katılabilir.

New Scientist raporunda, "Araştırmacılar tasarımlarının verimliliğini ve güç çıkışını iyileştirmek için şimdiden çalışıyorlar. Ayrıca, muhtemelen tehlikeli radyoaktif maddeler içerdiğinden, kullanımını daha kolay ve daha güvenli hale getirmek istiyorlar." denildi.

Kaynak: TCD

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.