Gönderi tarihi: Perşembe 11:254 gün Yazar Admin Trump, Elon Musk'ı hiçe sayarak yeni NASA başkanını açıkladıDonald Trump, bir zamanlar "İlk Dostu" olarak bilinen Elon Musk'ı hiçe sayarak, NASA'nın geçici yöneticisi olarak Ulaştırma Bakanı Sean Duffy'yi (ortada) atadı. Wisconsin'li eski Kongre Üyesi Duffy, Trump'ın göreve gelmesinden bu yana Kennedy Uzay Merkezi'nin eski yöneticilerinden Janet Petro tarafından yönetilen 25 milyar dolarlık uzay ajansını yönetecek.Başkan, Çarşamba gecesi Truth Social sayfasında "Sean, ülkemizin Ulaştırma İşlerini yürütmede MUHTEŞEM bir iş çıkarıyor. Bunlar arasında son teknoloji Hava Trafik Kontrol sistemleri oluşturmak ve aynı zamanda yollarımızı ve köprülerimizi yeniden inşa ederek onları yeniden verimli ve güzel hale getirmek de var." diye yazdı. "Kısa bir süre için de olsa, giderek daha da önemli hale gelen Uzay Ajansı'nın harika bir lideri olacak. Tebrikler ve teşekkürler Sean!"Duffy, X'te "Bu görevi kabul etmekten onur duyuyorum. Uzayı ele geçirme zamanı. Hadi fırlatalım," diye yazarak adaylığı nezaketle kabul etti. Bu duyuru, Trump'ın Musk destekli girişimci ve milyarder özel astronot Jared Isaacman'ın adaylığını "önceki bağlantıları" gerekçesiyle aniden geri çekmesinden sadece birkaç hafta sonra geldi.Bu karar, SpaceX şirketiyle uzay ajansı için sözleşmeli işler yapan Musk'ı kızdırdı. Isaacman'ın adaylığından vazgeçme kararını açıklayan başkan, milyarderin kendisine Musk tarafından önerildiğini ve "arkadaşının çok iyi olduğunu düşünsem de, daha önce hiçbir Cumhuriyetçiye bağış yapmamış, koyu bir Demokrat olduğunu öğrenince şaşırdığımı" iddia etti.CBS News tarafından elde edilen Federal Seçim Komisyonu belgelerinde, Isaacman'ın (resimde) Demokrat kongre adaylarına ve gruplarına bağış yaptığı, ancak aynı zamanda Cumhuriyetçi Parti'ye de bir miktar para verdiği belirtiliyor. New York Times ayrıca Trump'ın, Isaacman'ı NASA'nın başına aday gösterdiği andan itibaren bağışlarından haberdar olduğunu ve bu durumun Isaacman'ın görevden alınmasının Musk ile artan husumetinden kaynaklandığı yönündeki spekülasyonları körüklediğini ortaya koydu.Trump, daha sonra "Uzay sektöründe çalışan Elon'ın çok yakın bir arkadaşının, NASA'nın Elon'ın kurumsal hayatının bu kadar büyük bir parçası olduğu bir dönemde NASA'yı yönetmesini uygunsuz bulduğunu" itiraf etti.Isaacman, 2021'de Musk'ın SpaceX şirketinde ilk özel uçuşunu satın aldığından beri Musk ile yakın bir iş birliği içinde. Trump'ın Musk ile yakın dostluğunun zirve yaptığı dönemde NASA'nın başına seçilmişti ve Trump, Isaacman'ı aday gösterdiğinde, milyarderi "başarılı bir iş lideri, hayırsever, pilot ve astronot" olarak övmüştü.Daha sonra bir Senato komitesi tarafından onaylandı ve Trump, Musk'ın Beyaz Saray'dan görevden alınmasının ardından adaylığını aniden geri çektiğinde onay oylamasına doğru gidiyordu. Isaacman daha sonra Pazartesi günü X'e giderek Trump'ın kendisi hakkında söylediği bazı şeyleri "açıklığa kavuşturdu" ve "başkanın yönetimine en iyi şekilde hizmet edeceğine inandığı liderlik ekibini kurma hakkına sahip olduğunu" belirtti. Milyarder roketçi, uzun yazısında kendisini "nispeten apolitik" ve "sağ görüşlü ılımlı" olarak tanımladı ve aday gösterilmeden önce "her iki partiye de yaptığı siyasi bağışları (Cumhuriyetçilere 10 kat daha fazla olsa da)" açıkladığını iddia etti.Isaacman, Elon'u yalnızca "profesyonel olarak" tanıdığını ve SpaceX'te herhangi bir hissesi olmadığını, ancak SpaceX roketleriyle iki kez uzaya uçtuktan sonra "kendisinin ve şirketlerinin başardıklarına dair ilk elden bir takdir" duyduğunu belirtti. "Tüm adaylar gibi ben de bir etik mektubu imzaladım ve buna saygı duyardım" diye yazdı.NASA'ya liderlik etme arzusunun 'asla siyasi hırs, kişisel kazanç veya başkalarını zenginleştirmekle ilgili olmadığını' ekledi. 'Ülkemi seviyorum ve Amerika'nın uzaydaki rekabet gücü ve liderliğine büyük önem veriyorum.' Trump'ın Çarşamba günü Duffy'yi atamasının ardından Isaacman, atamayı 'harika bir adım' olarak nitelendirdi ve ulaştırma bakanına başarılar diledi. X'te yazdığı bir yazıda, 'NASA, Başkan'ın güvendiği ve inandığı birinin siyasi liderliğine ihtiyaç duyuyor.'Kaynak: Daily Mail
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.