Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanlarına Göre Komplo Teoricilerinin Temel Bilişsel Sorunları Var


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanlarına Göre Komplo Teoricilerinin Temel Bilişsel Sorunları Var

Ve hepimizi etkileyebilir

5ee78c59cf0f4.jpg

Dünya korkutucu, öngörülemez bir yer ve bu da beyninizi çıldırtıyor. Öngörülü bir organ olarak beyin, hem dünyayı açıklayan hem de onun içinde gelişmenize yardımcı olan kalıpları sürekli olarak arar. Bu yetenek insanların dünyayı anlamasına yardımcı olur. Örneğin, muhtemelen şimdi kırmızı görürseniz, bunun tehlike arayışında olmanız gerektiği anlamına gelir.

Ancak bilim adamları, Avrupa Sosyal Psikoloji Dergisi'nde yayınlanan 2017 tarihli bir makalede bildirdikleri gibi, bazen insanlar tanınacak bir desen olmasa bile tehlikeyi hissediyorlar - ve böylece beyinleri kendileri yaratıyor. Yanılsama örüntü algısı olarak adlandırılan bu fenomen, iklim değişikliği inkârcıları, 9/11 hakikatleri ve “Pizzagate” inananları gibi komplo teorilerine inanan insanları yönlendiren şeydir.

Çalışma özellikle zamanında; son anketler sıradan, patolojik olmayan Amerikalıların yaklaşık yüzde 50'sinin en az bir komplo teorisine inandığını gösteriyor.

Hayali örüntü algısı - orada olmayan örüntü arama eylemi - daha önce komplo teorilerine olan inanca bağlanmıştı, ancak bu varsayım asla ampirik kanıtlarla desteklenmedi. Yeni çalışmanın arkasındaki İngiliz ve Hollandalı bilim adamları, bu açıklamanın aslında doğru olduğunu ilk gösterenlerden bazıları.

Araştırmacılar, akıl dışı inançlar ve aldatıcı örüntü algısı arasındaki ilişkiye odaklanan 264 Amerikalı üzerinde beş çalışma yaptıktan sonra bu sonuca vardılar. İlk çalışmalar, gözlemlenebilir bir durumda örüntü bulma zorunluluğunun aslında irrasyonel inançlarla ilişkili olduğunu ortaya koydu: Rastgele bozuk para atımları ve kaotik, soyut tablolarda kalıplar görenlerin komplo ve doğaüstü teorilere inanma olasılığı daha yüksekti.

Çalışma, insanların dış etkilere de ne kadar duyarlı olabileceğini gösterdi. Paranormal veya komplo inançları hakkında okuyan araştırmacılar, “madeni para, resim ve yaşamda örüntü algısında hafif bir artışa” neden oldu ve bir komplo teorisini okumak insanları bir diğerine inanma olasılığını artırdı.

Yazarlar, “Bir komplo teorisine olan inanç manipülasyonunu takiben, insanlar dünyadaki olayların daha güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu gördüler ve bu da ilgisiz mantıksız inançları tahmin etti.

Araştırmacılar, akıl dışı inançların “uyaranlar arasında anlamlı ilişkiler belirleyerek dünyayı anlamlandırma otomatik eğilimi” nedeniyle örüntü algısından doğduğunu ileri sürüyorlar. Ancak çarpıtma meydana gelebilir ve beyin aslında var olmayan noktaları birleştirebilir. İnsanlar rastgele olanı yargılamakta kötüdür ve çoğu zaman kalıpların aslında tesadüf olduğuna inanır, bu da ilişkisiz uyaranlar arasında irrasyonel bağlantılara yol açar. Örneğin, toplumsal gücün zenginlerin egemen olması, bu zengin insanların İlluminati Satanistler oldukları anlamına gelmez, ancak bu birçok insanın inandığı bir şeydir.

Neyse ki, diğer bilim adamları aldatıcı örüntü algısının yaygınlığını engellemenin bir yolunu bulmuşlardır: eleştirel düşünme. Önceki bir röportajda, North Carolina State Üniversitesi psikoloji profesörü Anne McLaughlin, Inverse'e eleştirel düşünmenin öğretilebilecek bir şey olduğunu ve eğer insanlar doğru şekilde eğitildiyse, sahte bilimler ve yanlış komplolarla mantık ve akıl yürütme ile mücadele edilebilir. Beyin yanlış bağlantılar kurmaya çalışabilir, ancak bu ona inanmanız gerektiği anlamına gelmez.

Kaynak: Pocket Worthy

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.