Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bayanlar da Ağız ve Diş Sağlığı


paradise34

Önerilen İletiler

KADINLARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Erişkinlik, adet, hamilelik, emzirme ve menopoz döneminde kadınlarda cinsiyet hormonları düzeyinde bazı dalgalanmalar söz konusudur. Bu hormonal değişiklikler doğrudan veya dolaylı olarak ağız ve diş sağlığını etkileyebilir. 

Ergenlik çağında  
Cinsiyet hormonu seviyesindeki dalgalanmalar, özellikle mensturasyon dönemlerinde, diş eti kızarıklıklarına ve diş eti kanamalarına neden olabiliyor.

Gebelik sırasında,  
kadınlarda “progesteron” ve “östrojen” hormonlarındaki değişiklikler dişeti hastalıkları riskini artırır. Bu hormonal değişiklikler ağızda kızarıklığa ve dişlerde kızarıklığa ve kanamaya neden olabilir. Gebelikte uzun süreli diş eti hastalığı erken doğuma neden olabilir. Hamilelik sırasında gebelik sırasında ortaya çıkan “Hamilelik şişmesi” hamilelik veya hamilelik sırasında kendini geliştirebilir. 

Birçok gebe kadınlarda bulantıdan kaynaklanan kusma, ağız ortamındaki asitliği arttırır. Bu asitler dişlerde erozyonlara neden olabilir. Asitin nötr olmasını sağlayarak karbonatlı su elde edilebilir. Böyle bir uygulama imkansızsa, ağzın su ile çalkalanması ve asit ortamının uzaklaştırılması mümkün olabilir.

Hamilelik Kontrolü 
Bu ilaçlar, hamilelikte ortaya çıkan hormonlar nedeniyle anneninkine benzer semptomlara neden olurlar. Doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı gingival enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle ameliyattan önce dişhekiminin bu durumu göz önünde bulundurması gerekiyor. 

Menopoz, kadın yaşamında çok önemli bir süreçtir. Bu dönemde kadınlarda hormonal ve psikolojik değişiklikler meydana gelebilir. Doğal olarak, ağız dokuları ve dişler de bu değiştirilebilen etkide yer almaktadır. Menopoz sırasında, femoral hormon “östrojen” seviyesinde önemli bir değişiklik vardır ve “östrojen” seviyesi en düşük seviyededir. 

Östrojen de kalsiyum emilimi için temel bir maddedir, kemikte kalsiyum seviyelerinin düşmesine, başka bir deyişle kemik iliği ve osteoporozuna neden olabilir. Kemik erime, vücuttaki tüm kemiklerde bulunur. Kemik dokusunun cildinde oluşan mukus, bazen dişlerin destekleyici dokuları kaybetmesine ve sonuçta diş kaybına neden olabilir. Menopoz sırasında yüksek kalsiyum ihtiyacı (1200 mg / gün) vardır. Günlük diyette kalsiyum almak doğru değildir. Bu nedenle, doktor kalsiyum preparatları ile kalsiyum alımını arttırmak için D vitamini önermektedir. Aynı zamanda, menopoza bağlı olarak değişen kalsiyum dengesini yeniden kurmak için hormon tedavisi de kullanılmalıdır.

Menapoz döneminde ağız ortamında oluşabilecek değişiklikler:  
Menapoz sırasında kadınların ağız ortamlarında çok değişik belirtiler gözlemek mümkündür Bu belirtilerin tümü aynı anda bir kişide görülebildiği gibi biri ya da birkaçı birlikte de görülebilmektedir. 

– Ağız kuruluğu “xerostomia” 
– Ağızda hassasiyet  
– Ağızda ağrı veya yanma hissi  
– Diş fırçalama sonrası ağızda yanma, tat alma duyusunda değişiklik.  
– Çene kemiğinde erime
 .

Menopoz sırasında geleneksel diş bakımına özellikle dikkat edilmesine gerek yoktur. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.