Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Metin&Kemal Kahraman


netman

Önerilen İletiler

Metin&Kemal Kahraman

 

meyman.jpg

 

1963 yılında Tunceli’nin Pülümür ilçesinde doğan Metin Kahraman ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra lise eğitimi için İstanbul’a geldi. Beyoğlu Atatürk Lisesini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek Okuluna girdi.

 

Fakülteye devam ederken iki arkadaşıyla beraber (Orhan Emek ve Ali Dağlar) Grup Yorum’u kurdu. Önce tiyatro oyunlarına müzik yaparak başlayan grubun ilk albümü “Sıyrılıp Gelen” 1987 yılını Ekim ayında yayınlandı. 1990’da yayınlanan “Gel ki Şafaklar Tutuşsun”un ardından gruptan ayrılan Kahraman daha sonra kardeşi Kemal’le beraber müzik yapmaya başlar.

 

İki kardeş çalışmalarına başlamadan önce Kemal ODTÜ’de felsefe öğrencisidir. O da müzikle ilgilenmekte, bir takım öğrenci gruplarında çalmaktadır. Grup Yorum’un üyesi olmamakla beraber dışardan destek vermiş ve grubun önemli şarkılarından “Berivan”ı bestelemiştir.

 

İkili ilk albümleri “Deniz Koydum Adını” yayınlanmadan önce yine Grup Yorum’dan arkadaşları olan Gülbahar’ın “Seher Yeli/Desmal” adlı albümünün müzik yönetmenliği yapmış, albüme ayrıca şarkılarıyla destek olmuşlardır.

 

1994 yılında yayınlanan “Deniz Koydum Adını” da Grup Yorum’un eski elemanlarından Taci Uslu klavyesiyle, Ejder Akdeniz gitarıyla, Ayşegül Yordam ise vokaliyle arkadaşlarını yalnız bırakmadı. Yine Grup Yorum’un eski elemanlarından Serdar Keskin akustik gitar ve vokalde yer aldı ve Kahraman kardeşlerden hiç ayrılmadı. Ayrıca Türkiye’nin önemli müzisyenlerinden Okay Temiz ve İsmail Soyberk de albüme katkı sağladılar.

 

Kahraman kardeşler, ilk albümlerinin ardından, iki yıl sonra ikinci albümleri “Renklerde Yaşamak” ile bir kez daha dinleyici karşısına çıktılar. İlk albümün müzikal çizgisinin daha rafineleşerek yeni bir müzikal duruşa dönüştüğü albümde batı müziği formlarına büyük ölçüde bağlı kalınmıştır.

 

1997 yılına gelindiğinde Kahraman kardeşler uzun süredir hazırlıklarını yaptıkları “Yaşlılar Dersim Türküleri Söylüyor” albümünü yayınlar. Belgesel nitelikli çalışmada Metin ve Kemal ‘hazırlayıcı’ konumundadır. Örneğine nadir rastlanan çalışma, Dersim kültürünün, müziğinin özüne sadık kalınarak hazırlanmıştır.

 

Metin-Kemal Kahraman adıyla yayınlanan üçüncü albüm “Ferfecir” oldu (1999). Tamamen grubun kendi imkanlarıyla hazırlanan albüm yoğun bir dramatik kurguyu sadece müzikle göğüslüyordu. Etnik ve yerel kaynakların yine başat olduğu Ferfecir’deki dokuz parçadan beşi enstrümantaldi.

 

Bir yıl sonra ise geleneksel Zaza ve Kurmanci müziklerine daha da yakınlaştıkları “Sürela”yı çıkarırlar. Repertuarın içinde, tamamen yöresel, otantik öze sadık şarkılar var. Albümün önemli özelliklerinden biri de bir kadın vokalin, Aynur Doğan’ın grupla beraber çalışması.

 

Kahraman kardeşler son albümleri “Meyman”ı 2002’nin sonlarında yayınladılar. İkili oluşturdukları müzikal eksenlerinden hiç vazgeçmeden gitgide ‘world music’e daha da yakınlaştılar. Bu albümde Ortadoğu’nun makamsal soundunu, Akdeniz’in lirik melodilerini ve ezilen siyahların müziği Rap’i birarada bulmak mümkün.

 

Metin-Kemal Kahraman uzun süredir üzerinde çalıştıkları “Dersim Duaları, Beyitleri, Semahları” adlı albümlerini yakında piyasa sürmeye hazırlanıyor. Derlemeci kimliklerinin yine ön planda olacağı albümde Kahraman Kardeşler bu kez sadece düzenlemeci olarak kalmıyor, beyitlerden esinlenerek yazıp besteledikleri bir parçayı da albüme katıyorlar.

 

Kaynak:http://www.mkkahraman.org/

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.