Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

55 Yıllık Sağcı İktidarların Marifetleri

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Üstteki arkadaş İnönü hakkında ileri geri yazmış.Bir hatırlatma yapma ihtiyacı hissettim.

Ancak bu sadece hatırlatma sağ iktitarların nasıl ülkemiz insanının dişlerini bir bir söktüğünü

anlatmaya devam edeceğiz.......

1884 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas' ta tamamladıktan sonra Mühendishane İdadisini (Askerî Lise) bitirdi. 1903 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1906 yılında Harp Akademisi' nden mezun olarak, ordunun çeşitli kademelerinde görev yaptı. 1910-1913 yılları arasında Yemen İsyanı'nın bastırılması harekâtına katıldı. Bu ve bundan önceki görevlerinde hudut problemleri ve asilerle yapılan anlaşmalarda başarılı hizmetleri ve meslekî özellikleriyle dikkati çekti. Birinci Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi'nde Kolordu Komutanı olarak Atatürk'ün emrinde çalıştı ve öğrencilik yıllarından beri devam eden dostlukları ile devletin geleceği hakkında ortak fikirleri gelişti. Suriye Cephesi'nde savaştı; Millî Mücadele sırasında Atatürk'ün en yakın silâh arkadaşı olarak çalıştı. Edirne milletvekilliği ve bakanlık yaptı. Albay İsmet Bey, mebusluk ve bakanlık da uhdesinde kalarak Garp Cephesi Komutanlığı'na getirildi. 25 Ekim 1920'den sonra Batı Cephesi Komutanı olarak Çerkez Ethem isyanını bastırdı. Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarını yönetti. Tuğgeneral rütbesine yükseldi. Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'dan sonra kazanılan zafer üzerine Mudanya Mütarekesi'nde Büyük Millet Meclisi'ni temsil etti. Lozan Barış Konferansı'na Dışişleri Bakanı ve Türk heyeti başkanı olarak katıldı. 24 Temmuz 1923'te Lozan Andlaşması'nı imzaladı. Cumhuriyetin ilânından sonra 1923-1924 yıllarında ilk hükûmette Başbakan olarak görev aldı, 1924-1937 yılları arasında bu görevini sürdürdü. İnönü, Atatürk İnkılâplarının gerçekleşmesinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlam temeller üzerine oturtulmasında Atatürk'ün en yakın mesai arkadaşıydı. Atatürk'ün ölümünden sonra, 1938 yılında, TBMM tarafından Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi savaş felâketinin dışında tutmayı başardı. Savaştan sonra çok partili siyasî rejime geçilmesinde en büyük destek oldu. 1950 yılında, yapılan seçimleri kaybettikten sonra, 1960 yılına kadar Ana Muhalefet Partisi Başkanı olarak siyasî yaşamını sürdürdü. 27 Mayıs harekâtından sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçildi ve 10 Kasım 1961 tarihinde Başbakanlığa atandı. 1965 yılında bu görevden ayrıldıktan sonra milletvekili olarak siyasî yaşamına devam etti, 1972'de Parti Genel Başkanlığı ve milletvekilliğinden istifa ederek; ölünceye kadar (25 Aralık 1973) Anayasa gereğince Cumhuriyet Senatosu tabiî üyeliği görevinde bulundu.

• Cevaplar 84
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

inönünün ilk işi paranın üstünden atatürk resmini kaldırmaktır(BU SİYASİ LTARİTÜRDE YENİ BİR DEVLET KURMA ANLAMINA GELİR-KENDİ ADINA PARA BASTIRMAK-atamıza yapılan ilk saygısızlık

:D yalnız ağaç yine şaşırttı bizi :clover:

Gönderi tarihi:

Sag soL hükümetler diye ayırmayacaksınız Kollara İktidar olanları...

Cumhuriyetten bu güne değin yönetimde bulunan hiç bir iktidar Çalmaktan aşirmaktan başka icraat göstermemiştir..

Günümüze kadar Ne kadar geliştiğimiz ve muhasır medeniyetler seviyesine ulaştiğimizda aşikare..

Sen bir Ülke yönetimi düşün ki yalamalıkla yada yalakalıkla bir yere gelsin..

ABD'nin asfaltlarına paspas olmuşuz bu güne kadar..

Bİz bagımsız bir Ülkeyiz diyiyoruz ama ner kadar bagımsız olduğumuz tartişilir...

Düşünün bir kere Köşe yazarı yazı yazacak Büyük PAtrondan emir geliyor yazma..

ÜLke için Önemli bir haber verilecek boşver magazinle geçiştir..

Düşünebiliyormusun ABD de MeL Gibson İSRAİL için Bozguncu dediği için Ssinema filmi yayınlanmıyor ve dizisi yayından kaldırılıyor..

Buda yetmezmiş gibi 6 ay hapisle yargılanıyor..

Biizm Ülkemizdeki Köşe yazarları ve aydın entellüelkesimin korkularını şimdi daha iyi anlıyorum..

PAra kariyer aşkı VAtan sevgisininde üstünde demekki..

PARA aşkıda maalesef Sağ sOL hükümet dinlemiyor..

Bizler burda sağ soL hükümet diye tartişirken onlar mecliste kolkala girip YA ahmet hasan hüseyin şu iştende şu kadar para kaldıracaz ..

Falanca İhale var sizin bakana sölede bize torpil geçsin..

felen filan..

Kısacası sağida soluda paranın Kulu hav hav'ı olmuş...

Duyarsız bir toplum olduğumuz sürece sırtımızdan Yükü eksik etmezler ve hammal gelir hammal gideriz..

Bizi yıkan iki Ş var Biri Rüşvet Biri TorpiL..

Bu hastalıklarımızı tedavi etmedikten sonra Hükümet sağ olmuş soL olmuş neye yarar..

SAygıLAr..

Gönderi tarihi:

ilkçağ beyninden düşüncesinden Mustafa Kemal Atatürk'ün DEVRİMLERİYLE çıktınız nasıl unutursun bunu ? afedersin unutmuş gibi gözüküyosunuz.unutamazsınız dert oldu çünkü içinize

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

yüce Atamız komünist olun diyordu değil mi ya ATATÜRK ün bile ilkelerini komünizme uyarlıyorsunuz ya daha ne diyim rusyaya gidin dicem ama onlarda anladı komünizmin berbat yönetim olduğunu..haa en iyisi kübaya gidin.tam size göre

1-sana gör sol ______Sol=komünizm dimi ? bak ben her açılan topiğe bilgim yetersiz olduğu için yazmıyorum ama sen herşeye atlıyorsun bilmediğin halde.bu cvp sana yeter sanırım.

2-bizi kübaya göndermeye kalkıyorsun ? ya gerçekden gitsek mi napsak ? amerikaya daha kolay yalakalık yaparsınız...benden sana bi tavsiye sen git amerikaya biliyosun arada okyonuslar falan var burdan beri zor olur yalakalık yapmak en iyisi sana yol verelim biz.Lafa gelince ne güzel Yüce Atam diyorsunuz...

Gönderi tarihi:

1-sana gör sol ______Sol=komünizm dimi ? bak ben her açılan topiğe bilgim yetersiz olduğu için yazmıyorum ama sen herşeye atlıyorsun bilmediğin halde.bu cvp sana yeter sanırım.

2-bizi kübaya göndermeye kalkıyorsun ? ya gerçekden gitsek mi napsak ? amerikaya daha kolay yalakalık yaparsınız...benden sana bi tavsiye sen git amerikaya biliyosun arada okyonuslar falan var burdan beri zor olur yalakalık yapmak en iyisi sana yol verelim biz.Lafa gelince ne güzel Yüce Atam diyorsunuz...

Atam diye diye neyse...................................................!

Gönderi tarihi:

arkadaşım benmi anlatamıyorum yoksa sizin anlama kabiliyetinizmi sıfır

ben abd yede -kapitalizmede -komünizmede-solculuğada-ulusalcılığada karşıyım ben sadece ve sadece Atatürkçüyüm,Türkçüyüm benim solum sağım yok ben Atatürkçüyüm sizler Atatürkçülüğün içine ettiniz komünizmi sokarak

Gönderi tarihi:

arkadaşım benmi anlatamıyorum yoksa sizin anlama kabiliyetinizmi sıfır

ben abd yede -kapitalizmede -komünizmede-solculuğada-ulusalcılığada karşıyım ben sadece ve sadece Atatürkçüyüm,Türkçüyüm benim solum sağım yok ben Atatürkçüyüm sizler Atatürkçülüğün içine ettiniz komünizmi sokarak

Anlaşıldı arkadaşım.Siz voltranın bir parçasısınız :D

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.