Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Lisbon'a Gece Treni - Night Train to Lisbon (2013) - Nachtzug nach Lissabon

Şans eseri izlemeye başladığım ve izledikçe girdap gibi beni içine çeken bir sinema başyapıtına dönüştü. Özellikle filmin çekiciliği başrol oyuncusunun (Jeremy Irons) size çekici bir öykü anlatırcasına oynaması diyebilirim. İntihar etmeye çalışan bir kadının cebinden çıkan kitabın öyküsü demek yerinde olur. Öyle bir kitapki Portekiz diktatörü Salazar'a karşı gelen grubun içinden çıkan bir doktorun öyküsü... Bu kadar yeter sanırım. Mutlaka izleyin... sakın kaçırmayın...

Yönetmen: Bille August
Oyuncular: Jeremy Irons, Mélanie Laurent, Jack Huston, Martina Gedeck, Tom Courtenay, August Diehl

post-2-0-15578600-1398477549_thumb.jpg post-2-0-72561600-1398477549_thumb.jpg

A Swiss professor seeks to uncover the truth about the life and death of a Portuguese poet who was dedicated to overthrowing Salazar's dictatorship.

Director: Bille August
Cast: Jeremy Irons, Mélanie Laurent, Jack Huston, Martina Gedeck, Tom Courtenay, August Diehl

Gönderi tarihi:

Listeye koydum hatta şu an yükleniyor, gece izlerim artık :)

Gönderi tarihi:

İzliyorum şu an... Ve birkaç şey yazmak istedim hakkında.

Mesela: Cümleleri insanı baştan alıyor yani gerçekten baştan almak istiyorsun. Her şeyi ama..  "İçimizde var olan hayatın sadece bir kısmını yaşıyoruz, peki geri kalanı ne oluyor," diyor. Düşünsenize...

Gönderi tarihi:

Ben hala izliyorum, durdura durdura izlemeyi hak eden filmlerden bu, çünkü duyduğun gördüğün bazı sahneler sindirilmek istiyor... Bu filmin başlarında bir yerinde diyordu ki: "Hayatın gerçek yönetmeni tesadüftür. Zalimlik, şefkat ve büyüleyici cazibeyle dolu bir yönetmen." Bu söze dikkat etmek gerek, çünkü filmin yönetmeni de aslında "tesadüf"

Gönderi tarihi:

Ve son bir yorum daha, bu filmi izledikten sonra Lizbon Darbesi hakkında daha çok şey öğrenmek istiyor insan. Filmde darbeden bahsedilmiyor ama etkileri anlatılıyor. O nedenle Okuduklarımı sizinle de paylaşayım.

Lizbon Darbesi, aslen bilinen adıyla Karanfil Devrimi... Dünyada şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen ilk ve tek askeri darbe. 25 Nisan 1974 tarihinde gerçekleştirilmiş. Portekiz'in otoriter bir diktatörlükten demokrasiye geçişini sağlayan iki yıllık bir değişim döneminin başlangıcı sayılıyor.

António de Oliveira Salazar, Portekiz Cumuriyeti’nin 1932-68 yılları arasındaki de facto diktatörü. 1933’ten 1974’e kadar süren kırk bir yıllık Estado Novo (Yeni Devlet) isimli politik rejimin kurucusu ve lideridir. (Estado Novo otoriter-aşırı sağcı bir rejimdir ve Salazar rejimi olarak da bilinir.) Salazar, Portekiz'in sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi hayatını kontrol eden, milliyetçi, fazlasıyla tutucu, gelenekçi ve katı muhafazakâr kimliğiyle biliniyor, bu özellikleriyle de İspanya'nın faşist diktatörü General Francisco Franco'ya benzetiliyor, Mussolini hayranıdır ve anti-semitik olmasa da Nazizm yanlısıdır.

Ant%C3%B3nio-de-Oliveira-Salazar.png

Estado Nova rejimi 1975 yılında, ordu içindeki pek çok sol görüşlü asker tarafından kurulan Silahlı Kuvvetler Hareketi isimli gizli bir örgütün darbesiyle yıkıldı. Darbenin fiili başlangıcı, 24 Nisan 1974'te Eurovision'da Portekiz'i temsil eden Paulo de Carvalho'nun E depoi do adeus isimli şarkıyı söylemenmesiyle oldu. Ardından, ertesi gün saat 12.15 de Zeca Afonso'nun ulusal radyo kanalında seslendirdiği Grandola, Villa Morena adlı şarkının çalınmasıyla gizli sinyal verildi ve Silahlı Güçler Hareketi darbeye girişti. Radyolardan sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen halk darbecileri desteklemek için sokağa indi. Lizbon Çiçek Pazarı'ndaki karanfiller de bu darbenin simgesi oldu. Askerler karanfilleri silahlarının ve tank namlularının ucuna yerleştirdiler ve şiddet kullanmamak kaydıyla darbeyi gerçekleştirdiler. Görüntüler tüm dünyada duyuldu ve darbe de adını bu görüntülerden aldı:  "Karanfil Devrimi"

karanfil-devrimi_68812.jpg

Karanfil Devrimi’yle, Batı Avrupa'nın en uzun süreli diktatör yönetimi olan Estado Novo olarak anılan ve  Salazar'la başlayan sıkıyönetim sona erdirilmiş oldu (1 yıl sonra da İspanya’da Franco’nun ölmesiyle Franco diktatörlüğü sona ermişti).

P3PW3O.jpg

Karanfil Devrimi’nin başlangıcı olan 25 Nisan günü, günümüzde Portekiz’de Özgürlük Günü (Dia da Liberdade) olarak kutlanmaya devam etmektedir.

25abrilportutal.jpg

Gönderi tarihi:

Carvalho'nun E depoi do adeus (Elveda'dan Sonra) isimli şarkısını buradan dinleyebilirsiniz.

Zeca Afonso'nun ulusal radyo kanalında seslendirdiği Grandola, Villa Morena isimli şarkıyı da buradan dinleyebilirsiniz.

Grandola, Villa Morena isimli şarkının Türkçe sözleri

Grandola esmer köy
Kardeşliğin ülkesi
Kendi insanlarının
Yönettigi, ah şehir
Yönettigi, ah şehir
Kendi insanlarının
Kardeşliğin ülkesi

Grandola esmer köy
Her köşesinde bir dost
Her yüzde eşitlik
Grandola, esmer köy
Kardeşliğin ülkesi
Kardeşliğin ülkesi
Grandola esmer köy
Her yüzde eşitlik
Kendi insanlarının yönettiği
Meşe ağacının gölgesinin altında
Şimdilerde kimsenin yaşını bilmediği
Yoldaşımmışsın gibi yemin ettim
Grandola, bu senin arzunu
Grandola, bu senin arzunu
Yoldaşımmışsın gibi yemin ettim
Şimdilerde kimsenin yaşını bilmediği
Meşe ağacının gölgesinin altında

• Admin
Gönderi tarihi:

Ah böyle olacağı belliydi. Aklımdan geçiyordu @@gloria bu filmi görürse ne olur diye... ellerine sağlık çok güzel açılamalar olmuş... :)

Gönderi tarihi:

Gerçekten bir kez daha izlemek istiyorum, kafam sakinken..

Bu aralar o kadar yoğunum ve bitirmem gereken o kadar çok iş varki zevk alarak yaptığım veya acelesi olmayan birçok işi geri plana itmem gerekti. Ama ilk fırsatta tekrar geçeceğim karşısına.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.