Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ALLAH VE BİLİM FARKLI ŞEYLER MİDİR?


drmavi

Önerilen İletiler

Bilim insanoğlunun aklını kullanarak, evreni araştırmasının sonucu bir kısım mevcut varlık üzerinde tasarruf yaparak bir kısım ürünlere ulaşması eylemidir.

 

Bilim adamı kendisine verilen aklı kullanır, kendisine verilen madde materyalini değerlendirir. Var edilmiş nesneler üzerine yoğunlaşır, işleyişlerine açıklamalar ve isimlendirmeler getirir, yeni sentezlere verilere ulaşır.

 

Bu durumda bilim adamını ve üzerine eğildiği maddeyi kim var etmiştir sorusu gündeme gelir.

 

Eğer bir yaratıcı kabul edilmeyecekse, Allah ve Bilim tartışması anlamsız hale gelir. Bu durumda insanlar madde, insan ve bilim üzerinde, ölüm ve kıyamet gelinceye kadar tartışabilirler. Sahipsiz başıboş bu evrende, insan ölüm sonrası başıboşluğunun ve kaosunun çözümünü de kendisi üretmek zorunda kalır.

 

Şayet bir Yaratıcı kabul edilecekse, bu durumda insan ve evren ilişkisi anlamına gelen bilimi, insanı ve evreni var eden Yaratıcıdan soyutlayamayız, beraber düşünmek zorundayız.

 

Bu durumda şu açıklama yapılabilir:

 

Bütün bilim dalları ve bilim adına yazılan bütün kitaplar, Allah'ın kainattaki ve insandaki sanatları ve mükemmel işleyişi anlatan birer dil olur.

 

Bilim bu durumda Allah'ın iki kitabının müşterek ürünüdür. Atom harfleriyle yazılan evren ve hücre harfleriyle yazılan İnsan...

 

Allah'ın Kelam harfleriyle yazılan diğer kitabı Kur'an ise bu iki kitap arasındaki münasebetleri ve bağlantıları özlü olarak anlatır tercüman olur.

 

Vahyin ışığından ve aydınlatıcı ikliminden uzak kalan insan, maddeye yönelip bilim adına bir kısım çalışmalarda bulunur ve Yaratıcıyı tanımazsa bu, Maddeciliği doğurur.

 

Aksine Vahyi sadece göz önünde bulundurup evrenin inceliklerini kavramaya çalışmayan insan da bilimlerden uzak ve taassup içinde kalır.

 

Einştein'in dediği gibi, dinsiz ilim kör, ilimsiz din topal demektir...İnsan dinle doğru görebilir ve ilimle hedefine ulaşabilir...

 

Öte yandan Kur'an kıyamet noktasına kadar evrensel boyutta sözler ettiğinden, günümüzün bilimi onu anlamakta zorluk çekebilir. Kalp ve akıl fermuarlarını Kur'an'a kapatınca, asırlar sonrasını da görebilen ve ona göre günümüze yönelik söz söyleyen kur'an ile Bilimi birbirine ters gibi görebilir ve gösterebilir.

 

Oysa Kur'an'dan istifade eden Bilim adamlarının, Tıp, Astronomi, Matematik, Fizik, Kimya, Mekanik vb. pek çok ilim dalında temelleri attıkları ve karanlık Ortaçağ Avrupasını aydınlattıkları, orta okul öğrencisinin kitaplarında bile anlatılan tarihi gerçeklerdir.

 

Müslümanlar Kur'an'ı anladıkları ve samimi olarak gerçek temsil niteliğiyle yaşadıkları dönemlerde bilimlere öncülük ve üstadlık yapmışlardır. Allah'ın Kur'an kitabını okudukları kadar Evren kitabını okumayı terk ettikleri ve Allah'ın Bilim dillerini öğrenmedikleri dönemlerde de mağlublarının mağlubu haline gelmişlerdir. (Bknz: Avrupa üzerine doğan İslam güneşi, Dr.Sigrid Hunke; Müsl. ilim Öncü. Ans., Şaban Döğen; İsl.Kült.Garbı Med. Ahmet Gürkan)

 

Din ile Bilimi birbirinden ayrı ve hasım gibi görmek, dini de bilimi de bilmemenin ve anlamamanın ifadesi olabilir ancak...

 

Bilim Allah'a inanan insanın sevgilisi bile sayılabilir. Çünkü Bütün bilimler O'nun güzelliklerini ve eserlerini anlatan, gül üzerindeki bülbüller gibidir...

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Seni ayakta alkışlıyorum drmavi..

İnançsızlığın getirdiği kısır döngüden ne kadar kolay çıkılacağını yazmışsın..

Evet bilimde, bilim konularıda yaratılmıştır..

Yaratma her an devam etmektedir..

Her oluşum bir yaratmadır..

Zira hiç bir varlık onun ilmi dışına çıkamaz ve kendiliğinden de bir irade husule getiremez..

İrade verdikleri başka...

İnsan ki; O da sadece iyiyi ve doğruyu ayırt etmekle sorumludur..

Akla gelen, vehme düşen tüm icatlar Allahın işidir..

Zaten yok olan şey nasıl akla gelir...??

 

Saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

öyle mi peki ala. habil tarımla uğraşmaya başladıysa ilk oalrak nasıl oluyorda biz bu gün insan oğlunun tarımı ancak ortaya çıkışından binelrce yıl sonra keşfettiğini biliyoruz kara sabanın icadından sonra.

 

bilim ve inanç birbirinden bağımsız şeylerdir. eğer bunu birbirine karıştıran sen olursan sınıfta kalanda sen olurusn. zira bilimsel oalrak hiç bir zaman tanrının varlığı veya yokluğu ispat edilemez. ve varlığı ispat edilememiş olanlar yok kabul edilir.

 

nasıl ki bu gün evrim teorisi için hadi ispat edin, ispat edin diyorsanız. birisi de çıakr hadi tanrının varlığını bilimsel oalrak ispat edin der.

 

o yüzden inanç ve bilimi birbirine karıştırmayın. bilim adamı laboratuara girerken tüm inançlarını ve fikirlerini kapıdaki elbise askısına asar, oraya sıfır ön yargıyla girer.

 

inanç bir idefikse dayanır. bilimde idefikslere yer yoktur. sizin bu yaptığınız inancı koruma çabaları gülünçlüğün ötesinde zararlıdır. zira inancın korunmaya ihtiyacı yoktur. zaten inancın tarih boyunca zarar gördüğü evreler onu korumaya soyunup ortaya çıkanların yaptıkları yüzündendir.

 

bir düşünün bakalım neden büyük müslüman astronomlar matematikçiler, fizikçiler, yaşadıkları devirlerde islam mahkemelerinin hükümlerinden muaf tutuluyordu. şeyülsilam fetvalarından muaftılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

senin dediğin gibi büyük islam alimleri mahkemelerden muaf olsaydı iskilipli atıf hoca idam edilmezdi daha bir çoğu mahkeme kararına karşı gelmemiştir... kaldıki ilim ehli zaten kimseye tecavüz edecek kadar edep dışı değillerdi... bilim adamları inançlarını kapının askılığına bırakıyorlarda ideolojilerini bırakamıyorlar ve para hırslarını satılıyorlaz. taraflı davrananlarıda var. bu sadece allahı görmek istememelerinden çünkü o zaman istedikleri gibi hareket edemeyecekler... bir bilim adamı hücreyi inceledide din inceleme mi dedi... dini hükümler araştırmayın saklayın mı dedi. peygamber efendimizin ilim çindede olsa alınız hadisi ne oluyor o zaman. fransızlar. ilk koyunu kopyaladılarda ne oldu. yaşadımı... neymiş efendim. devlet idam ettirmiş koyunu. la zavallı hayvandan ne istiyon ne kadar yaşadı bakalım bunu saklamak için yıktılar işi devlete. şablonlarıda hazır ha....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

sana sadece şu örneği vericem bağnalzık hakkında. fes osmanlıya ilk girdiğinde insnalar karşı çıktı gavur işidir müslümana yakışmaz fes giymek, böyle şey olurmu frenk takkesi takmayız. ardından Atatürk fesi kaldırıken yine fesi kaldırmak islamiyete hakarettir , dinsizliktir, kafirliktir dediler. yani fes osmanlıya gelirken kafir işiydi günahtı. sonra onu yasaklamak dinsizlik islama hakaret oldu.

 

bilim alanındada bnöyle her dinde kaç bilim adamı yakıldı, katledildi, öldürüldü yok edildi biliyormusun. geçmişte bilim admalarının vatikanın zulmunden kurtulmak için kurdukları tarikatlar bu gün dünyanın en güçlü tarikatları arasında mesela illumianti. hazerfan ahmet çelebi alalhı reddetti diyemi cezayire sürgüne gönderilip yolda katledildi.

 

4. Murad hazerfanı desteklerken şeyhülsilam "Sultanım, hazerfan uçarsa halk demezmi Allah hazerfana uçma melekesi vermişte padişaha vermemiş, zat-ı şahanelerinin itibarına dokunmazmı ayanda başıbozukluk peydah olmaz mı" ve hazerfan cezayire sürgüne gönderilirken yolda katledild. hazerfan bunu bu gün yapsa. o uçarken mfütüler dua ederdi.

 

keşke dinin içtihat emirleri hep uygulanmış olsaydı. ama yobazlığı ve bağnazlığı görmemek yok kabul etmek. iman değil riyakarlıktır.

Tarih: Düzenleyen: CYRANO
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.