Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2013 11 yıl Kelime rast kökünden türemiştir. Bu nedenle doğru olan kullanımı "rastlantı"dır. Raslantı yanlıştır. rastlantı isim isim Bilgiye, isteğe, kurala veya belli bir sebebe dayanmaksızın oluveren karşılaşma, tesadüf"Bir gün Sahaflar Çarşısı'nda amaçsızca dolaşırken rastlantıyla eline bir kitap geçmiş." - İ. Aral Rast kökünden türeyen diğer kelimeler ise şunlardır: Rast Rast gelmek Rastlantı Rastlamak Rastlaşma Rastlayış Rastgele
Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2013 11 yıl Admin Bu benim kafamı en çok karıştıranlardan birisiydi.... Teşekkürler Gloria, çok güzel açıklamışsın...
Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2013 11 yıl .. kelimenin kökü "ras" tır efendim.. ki "An object of search or pursuit: bir şeyi aramak.. peşine düşmek..gibi.." son huruf olan "T: Te:" takıdır. ilâve olsa da olur.. olmasa da.. burada ise: aranan şeyin belli ve sınırlı platformda arandığını.. ve belki bu nedenle bulunamayacağını ifade ediyor.. bu bakımdan arayan kişinin yardıma gereksinimi olabilecektir.. o bakımdan.. bu dilekte bulunulur.. kısaca, her iki yazılış ta doğrudur.. merhaba.. ..
Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2013 11 yıl Yazar .. kelimenin kökü "ras" tır efendim.. ki "An object of search or pursuit: bir şeyi aramak.. peşine düşmek..gibi.." son huruf olan "T: Te:" takıdır. ilâve olsa da olur.. olmasa da.. burada ise: aranan şeyin belli ve sınırlı platformda arandığını.. ve belki bu nedenle bulunamayacağını ifade ediyor.. bu bakımdan arayan kişinin yardıma gereksinimi olabilecektir.. o bakımdan.. bu dilekte bulunulur.. kısaca, her iki yazılış ta doğrudur.. merhaba.. .. Bunu hangi kaynaktan yola çıkarak yazdınız efenim, çünkü TDK "ras" kelimesi için aynen şunu söylemektedir: ras sözü bulunamadı. ve rast kelimesi için de aynen şunu söylemektedir: rast sıfat eskimiş Farsça r¥st 1. sıfat Doğru, düzgün 2. isim Tesadüf 3. isim Atılan şey hedefi vurma
Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2013 11 yıl .. bireysel te'vil'imdir efendim..bu konuda yeterli bilgiye sahipher seviyede kim varsatartışmaya açığım..lûgat yazanları da işin içine katarak..bakınız, konu üzerinde söylediklerim.."rast" kelimesinin kısa bi açıklaması idi..ve daha fazlası bu forum için gereksizdir..ama özel görüşmelere daima açığım..işi bilen dostlarınız da varsa..ilginiz için teşekkür ederimmerhaba.. not: "forum için gereksiz," cümleciğini bi küçümseme ifadesi olarak almayınız.. henüz hazır olmayan kişilerin zihinlerini karıştırmamak gerekir.. bunu söylemek isrtedim.. hazm meselesi; alışık olunmayan bi yemeği yiyerek mideyi bozmak gibi.. ha bi de.. "rast" kelimesi arapça bi kelimedir.. tdk böyle çok kelimeyi içermiyor.. ve de.. rast ile tesadüf kelimeleri aynı konu üzerinde ve fakat ayrı açılardan soruna bakar.. bu bakımdan bir eşanlam göstermemektedir.. son olarak, "efenim" kelimesi galat olmaktadır.. aslı: "efendi" 'm dir.. ..
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.