Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Ulkemizde, Din görevlisi memur sayisinin.. 87.000 oldugunu,

- Cami sayisinin... 77.000 oldugunu,

- Her 345 kisiye bir cami düstügünü.

- Halen insaati devam 1140 cami oldugunu,

BUNA KARSILIK......

- Ulkemizde, Okul sayisinin 67.000 oldugunu,

- Egitim SEN'e göre 200 bin, Hükümete göre 96 bin ögretmen açigi oldugunu!

- Hastane sayisinin 1220 oldugunu,

- 60 bin kisiye bir hastane düstügünü,

- Saglik Ocagi sayisinin 6300 olduugunu (Alt yapidan yoksun, çogunda hekim

yok),

- Doktor sayisinin 77.344 oldugunu,

- Her 870 kisiye 1 doktor düstügünü,

- Türkiye'de hastanelerde sadece 189 bin yatak kapasitesi bulunurken, ayni

anda 26 milyon kisinin camilerde namaz kilabildigini.

- Buna ragmen önümüzdeki 1-2 yil içerisinde yeni yapilmasi gereken saglik

kurulusu/hastane sayisi 30-40 arasi ifade edilirken,

insaati sürmekte olan cami sayisinin 1340'a ulastigini.[1]

- Türkiye'de her 345 kisiye bir cami düserken, 60 bin kisiye bir hastane

düstügünü.[2]

- Almanya'da 70 bin Saglik Kurulusuna karsi sadece 8 bin kilise, Fransa'da

ise 60 bin saglik kurulusu ve sadece 9 bin kilise oldugunu.

-Almanya'da 11 bin 332, Fransa'da 4 bin kütüphane varken, 70 milyon nüfusu

olan Türkiye'de bu sayinin sadece 1435 oldugunu.

- Turkiye'de sadece 13 ilde Devlet Tiyatrosu oldugunu,

- Diyanete bagli Kuran Kursu sayisinin ise 82 ilde mevcut olup sayisinin, 3

bin 852 oldugunu,

- Ankara Ticaret Odasi'nin (ATO) yaptigi arastirmaya göre, 14..403 tane cami

yaptirma derneginin bulundugu,

Türkiye'de, maalesef sadece 1 opera, 11 bale, 10 heykel, 18 resim, 18

sinema, 38 tiyatro dernegi bulundugunu.[3]

Bu durumda , gelecegin nerede arandigini.???

- Türkiye'de 14.403 Cami yaptirma ve kuran kursu dernegi varken, " Dini

faaliyetleri kontrol - altinda tutmak icin kurulan " DIB'na ne gerek

oldugunu !

- DIB'nin 1997 yilinda 66 trilyon olan bütçesinin, 2006 yilinda 1.2

katrilyona çiktigini.

- 8 Bakanligin bütçesinin, Diyanet Isleri Baskanligindan daha az oldugunu.

- Dört bakanligin toplam bütçesi ve 22 Üniversitenin toplam bütçesi ise DIB

bütçesine esit oldugunu.

DIB Bütçe'sini yillar itibariyle dokumunun :

1997 66 Trilyon 751 Milyar 962 Milyon

1998 119 Trilyon 679 Milyar 140 milyon

1999 180 Trilyon 824 Milyar 159 Milyon

2000 270 Trilyon 362 Milyar 931 Milyon

2001 302 Trilyon 130 Miyar 110 Milyon

2002 553 Trilyon 364 Milyar 200 Milyon

2003 771 Trilyon 267 milyar

2004 1 Katrilyon 126 milyon 41 bin

2005 1 katrilyon 122 trilyon 41 milyar lira

2006 1.209.692.000 YTL

DIGER BAKANLIKLARLA BÜTÇE KARSILASTIRMASI

Diyanet Isleri Baskanligi 1.122.203.000

IÇISLERI BAKANLIGI 783.047.000

DISISLERi BAKANLIGI 562.643.000

BAYINDIRLIK VE iSKAN BAKANLIGI 677.219.000

ULASTIRMA BAKANLIGI 687.265.000

SANAYI VE TICARET BAKANLIGI 280.095.000

ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAK. 249.296.000

KÜLTÜR VE TURIZM BAKANLIGI 632.417.000

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIGI 404.396.000 OLDUGUNU BILIYORMUYDUNUZ.......

ULKEMIZDE , BAZI SIYASILER, ÇAREYI EGITIMLI VE SAGLIKLI TOPLUM YARATMADA

DEGIL, DIYANET VE CAMIDE ARAMISTIR DERSEK, YANLIS BIR SAPTAMA YAPMIS OLUR

MUYUZ ACABA.??

Gönderi tarihi:

resmi bir kaynak belirtmenizi rica ediyorum

cami yapımların durdurulmasını destekliyorum. ihtiyaç yok çünkü. bu dinen de israftır. "hayrat" psikolojisine binaen cami yaptıranların da okul yapılması hususunda ikna edilmesi gerekir.

bütçe konusunda bu rakamlara inanmak güç. doğruysa gerçekten yazık zira diyanet bildiğim kadarıyla kitap hususunda dahi ince eleyip sık dokuyup basmakta bi sürü ekonomik önlem alıyor.

Gönderi tarihi:

hâlâ resmi bir kaynak belirtmenizi bekliyoruz... ?

.

Alın size resmi kaynak / kaynaklar..

[1] Devlet İstatistik Enstitüsü verileri,

http://www.meb.gov.tr/istatistikler.htm, ----- ŞU HAN SAYFA AKTİF DEĞİL------

http://sgb.meb.gov.tr/daireler/istatistik/...I_2005_2006.pdf

http://www.die.gov.tr/tkba/istatistikler.htm

Eğitim Sen, Eylül 2004 Eğitimin Sorunları Raporu,

Sabah Gazetesi, 15.06.2004, Fatih ERTÜRK'ün haberi.

[2] Sabah Gazetesi, 15.06.2004, Fatih ERTÜRK

[3] Ankara Ticaret Odası'nın "AB Kapısında Sivil Toplum Dosyası" konulu araştırma dosya

Gönderi tarihi:

mantık yürütürsek;camiler zaten yeterli sayıda,ki zaten olan camilerin bile cemaati çoğu yerde yok denecek kadar..

ama okula çok fazla ihtiyacımız var,şu anda İstanbul Esentepe semtınde bildiğim bir okulda sınıf mevcudu 90 kişidir.90 kişiye bir öğretmen ne kadar eğitim verebilir?

inançlı insanlar camilere yapacakları yardım yerine okul yapımına da katkıda

bulunmalıdırlar.çünkü kendi çocuklarının da buna ıhtıyacı var..ülkemizinde..

herşeyin başı eğitimdir dıyoruz,ama bırçok okulda labaratuvar yok,projeksıyon yok,en önemlisi de bılgısayar yok

lafa gelince her tür düşünce sahibi insanlar eğitimi eleştırmeyı biliyorlar,fakat bırazda yardımları bu yonlere kanalıze edıp lafta bırakmasınlar..

60 kişiye;tuvalete gıtmekten tutunda fen öğretmeye kadar verılen eğitim ve öğretim gerçekten kolay değil..bu öğretmenleri çok yıpratıyor,verım alamayan öğretmende motıvasyonda kalmıyor

ülkemizin daha huzurlu,yaşam standartı yuksek, ve bölücü olmayan bireylerının yetişmesını ıstıyorsak,camiye verilen önemın okula verılmesıde önemli

somut örnek vereyım,14 yaşındaki çocuk okula içi dolu tabancayla geldi dün..böyle olmasının elbette bı çok sosyal nedeni var.ama 25 kişilik sınıfta yetişseydı o çocuk ,belkide öğretmenı daha çok vakıt harcayacaktı.belkıde o gencın hayata bakışı farklı olacaktı da kendını eğiten okula silahla gelmeyecekti.. :excl:

Gönderi tarihi:

resmi bir kaynak belirtmenizi rica ediyorum

cami yapımların durdurulmasını destekliyorum. ihtiyaç yok çünkü. bu dinen de israftır. "hayrat" psikolojisine binaen cami yaptıranların da okul yapılması hususunda ikna edilmesi gerekir.

bütçe konusunda bu rakamlara inanmak güç. doğruysa gerçekten yazık zira diyanet bildiğim kadarıyla kitap hususunda dahi ince eleyip sık dokuyup basmakta bi sürü ekonomik önlem alıyor.

....

Dipnot neyi kasdettiğim açık değil mi? ben zaten cami yapımına para harcanmasını tasvip etmediğimi ve eğitime daha çok öncelik verilmesi gerektiğini belirtmiştim. sorduğum soru bu istatistiklerin nereden alındığının ve diyanete bu kadar bütçe ayrıldığının resmi bir delili var mı? zira takip ettiğim kadarıyla diyanetin bütçesi o kadar büyük değil.

anlaşılabilmek umuduyla...

Gönderi tarihi:

camilerin gereğinden fazla olduğunu söylemişsiniz

genel olarak bu doğru fakat benim şu an oturduğum semtte 6 senedir bulunuyorum ve sadece son 2 senedir bir camimiz var,o da hala inşaat halinde

önemli olan cami yapılmaması değil,camilerin düzensiz bir şekilde yapılmaması

2 sokak arayla cami yapmaya kalkıp koca bi semte tek okul yaptırmamak nası bi zihniyettir onu aklım almıyor

yani önemli olan cami yaptırmamak değil düzgün bir şekilde yaptırmak

Gönderi tarihi:

camilerin yakın aralıklarla yapılmasına bende karşıyım yada cok fazla gösterişli olmasına karşıyım.

ama son bir kac yılda devletin ve özel sektörün destegiyle yapılan okulların veya yapılmış okullarında bilgisayar sınıflarının yapılmasnın cok hızlı ilerledigini bizzat kendim biliyorum.

Gönderi tarihi:

Sayın sudamlası,

Diğer topikten okuduğum,

"Kaynak istediğim için bilimselci buralara uğramıyor" ifadesi, üzücü.

Herkesin yapısı değişik, bu da senin yapın.

bu kadar kapıldığım ve yorumlarıma kattığım için pişman olduğum şeyler var. sanırım dinlenmem gerek. hepinize kolay gelsin.

Söyleyecek bir şeyim yok ne yapalım, polemik olmasın.

Ayni e-mail dipnot arkadaşıma da aynı gün gelmiş.

Ondan habersiz olarak ben başlık açmışım.

Kendisi kaynak verdi diye biliyorum.

Tatmin olmadı isen, daha güvenilir kaynağını bulmak için araştırma yapacağım.

Ortalama günde 1 ileti yazmaya çalışıyorum az ve öz.

Bu yüzden ben hep buralardayım, hergün buradan beni bulabilirsin.

Gönderi tarihi:

"bilimselci"nin verdiği diyanet ile ilgili istatistiğin kaynağını belirtmesini istememize rağmen günlerdir bi kaynak sunamadı bizlere. sanırım uğramıyor buralara. neyse sabır ile bekliyorum.

yanlış anlamışsınız bilimselci. "kaynak istediğim için uğramıyor" demediğim gayet açık.

dipnotun verdiği istatislikler eğitimle alakalı, bütçe dağılımı ile alakası yok. diyaneti az çok takip ettiğim için böyle bi bütçesinin olduğuna inanmam zor olduğundan resmi bi kaynak istedim. polemik olsun diye değil gerçekten merak ettiğim için sordum.

Gönderi tarihi:

bikere dediğiniz mantıuk dışı camilereden her mahallede olması şart çünkü benim dayım diyor bizim köyde camiyi köyün tam ortasına yapmışlar gidene kadar 15 dk geçiyor şimdi bunun dönüşüde var 15 daha etti 30 dk 5 vakit olduğuna göre 2.30 saat ediyor az bir zaman diğil bu yüzden her mahallede cami şart çünkü çok sık kullanılıyor okul ve hastanede ilçelere lazım çünkü onlar cami kadar sık kullanılmıor okula sadece öğrenciler gelir ama camiye herkes ayrıca kişi başına doktor değilde hasta başına yapsak daha mantıklı keşke osmanlı gibi olsa orada külliyeler vardı

Gönderi tarihi:

bikere dediğiniz mantıuk dışı camilereden her mahallede olması şart çünkü benim dayım diyor bizim köyde camiyi köyün tam ortasına yapmışlar gidene kadar 15 dk geçiyor şimdi bunun dönüşüde var 15 daha etti 30 dk 5 vakit olduğuna göre 2.30 saat ediyor az bir zaman diğil bu yüzden her mahallede cami şart çünkü çok sık kullanılıyor okul ve hastanede ilçelere lazım çünkü onlar cami kadar sık kullanılmıor okula sadece öğrenciler gelir ama camiye herkes ayrıca kişi başına doktor değilde hasta başına yapsak daha mantıklı keşke osmanlı gibi olsa orada külliyeler vardı

Bence Çok Haklısın Arkadaşım...

ASLINDA BU KADAR MASRAFA DA GEREK YOK HEPSİNİ İÇİNDE BARINDIRAN İMAM HATİP KÜLLİYESİ AÇMAK YETERLİ...

ZATEN KIZLARI OKUTMAYA DA GEREK OLMADIĞI İÇİN BU KÜLLİYEDEN ÜLDE BİR TANE OLMASI DA YETERLİ...

AYRICA HER MAHALLE YERİNE HER SOKAĞA CAMİ YAPILSA DAHA İYİ OLUR...

Gönderi tarihi:

yanlış anlamışsınız bilimselci. "kaynak istediğim için uğramıyor" demediğim gayet açık.

dipnotun verdiği istatislikler eğitimle alakalı, bütçe dağılımı ile alakası yok. diyaneti az çok takip ettiğim için böyle bi bütçesinin olduğuna inanmam zor olduğundan resmi bi kaynak istedim. polemik olsun diye değil gerçekten merak ettiğim için sordum.

Sevgili arkadaşım Su DaMLaSı...

Umarım bu kaynak yeterlidir..

Dost sevgilerimle...

.

http://www.diyanet.gov.tr/turkish/default.asp

adresine girin...

Tanıtım bölümünü tıklayın...

İstatististiki bilgileri tıklayın ve tüm bilgiler karşınızda...

Kolay gelsin...

.

Gönderi tarihi:

Hep karıştırmışımdır.

İnsanlara öncelikli olarak ne verilmeli?

İbadet yeri mi?

Okul mu?

Hastahane mi?

Bu soruların cevabı, o toplumun içindeki beklentilerden oluştuğundan dolayı çok değişik sıralamalar oluşabilir.Sizin toplumu nereye taşıyacağınıza ilişkin beklentilerinizde bu sıralamaları değiştirebilir.

Ülkemizde dinin etkileri o kadar coktur ki bu vesile ile bu sıralamada herhangi bir hata yoktur.

Secenekleri farklı kılabilecek gelişimler ancak toplumsal gelişme ile oluşacaktır.

Herşeyi dine dayandırdığınızda ibadet yerinden başka birşey istemenize gerek yoktur.

Zira okumanıza hiç gerek yoktur.Sadece dini kitabları okuyabılecek kadar bir okuma yazma özelliğinizin olması yeterlidir.

Cincilik-muskacılık faaaliyetleri de tıbbın yerini tuttuguna göre hastahaneye de gerek yoktur.

Neticede yaşamda ne kadar az günah işlerseniz kadar iyidir..Cennette ise tüm arzularınız giderilecektir.siz yeterki inanın ve ibadet edin denilirse Hastalıktan kıvranan inanmış bir kişi bu basit hastalığın allah tarafından bir sınama hadisesi olduğuna inanır.İçten içe bu acıyı çekerken sevinir.

Garip bir çilecilikdir.

İnanclı bir toplumda okul ve hastahane yapmazsanız bunu hoşgörürler ama camii yapmazsanız başınıza geçirirler.

Bu düşünceye karşı çıktığınızda karşılaşılabilecek suçlamalar dünyanın her yerinde aynıdır ne yazık ki

Gönderi tarihi:

Kaç okulumuz var biliyor musunuz? İmam-Hatipler dahil 66.876 bin. 1220 tane de hastanemiz varmış. Ve sadece 6300 sağlık ocağı…

Ya cami? Sıkı durum 77.548! Ve halen 1346 cami inşaatı hızla sürüyor.

343 kişiye bir cami düşüyor ama 61 bin kişiye bir hastane düşüyor. Alt yapısı eksik, hekim açığı olan bu hastane ve sağlık ocaklarında 870 kişiye bir doktor düşüyor.

150 bin civarında öğretmen açığı var bu okullarımızda. Ama 87 bir din görevlisini istihdam ediyor âli devlet! Oysa doktor sayımız bile 77.421….

Aynı anda 26 milyon kişi camilerde ibadet edebilirken, hastanelerin yatak kapasitesi sadece 189 bin. 1346 cami inşaatı sürerken, yeni yapılması planlanan hastane sayısı 37!

Devlet Tiyatrosu sadece 13 ilde var ama Diyanete bağlı Kuran Kursu sayısı ise 82 ilde mevcut olup sayısı 3 bin 852.

Koca enerji bakanlığına ayrılan bütçe 250 milyon Ytl, Sanayi bakanlığına ise 280… Dışişlerine ayrılan bütçe 563 milyon YTL, Bayındırlığa 677, Ulaştırmaya 687…. Böyle bir ülkede huzur olur mu? Onun için İçişlerine 783 milyon Ytl. Ya Diyanet İşleri Başkanlığı’na; 1 milyar 123 milyon YTL. Daha ne diyeyim?

Hasan UYSAL

09 Haziran 2006 Cuma

Sansursuz.com

Gönderi tarihi:

ULKEMIZDE , BAZI SIYASILER, ÇAREYI EGITIMLI VE SAGLIKLI TOPLUM YARATMADA

DEGIL, DIYANET VE CAMIDE ARAMISTIR DERSEK, YANLIS BIR SAPTAMA YAPMIS OLUR

MUYUZ ACABA.??

Kaç okulumuz var biliyor musunuz? İmam-Hatipler dahil 66.876 bin. 1220 tane de hastanemiz varmış. Ve sadece 6300 sağlık ocağı…

Ya cami? Sıkı durum 77.548! Ve halen 1346 cami inşaatı hızla sürüyor.

343 kişiye bir cami düşüyor ama 61 bin kişiye bir hastane düşüyor. Alt yapısı eksik, hekim açığı olan bu hastane ve sağlık ocaklarında 870 kişiye bir doktor düşüyor.

150 bin civarında öğretmen açığı var bu okullarımızda. Ama 87 bir din görevlisini istihdam ediyor âli devlet! Oysa doktor sayımız bile 77.421….

Aynı anda 26 milyon kişi camilerde ibadet edebilirken, hastanelerin yatak kapasitesi sadece 189 bin. 1346 cami inşaatı sürerken, yeni yapılması planlanan hastane sayısı 37!

Devlet Tiyatrosu sadece 13 ilde var ama Diyanete bağlı Kuran Kursu sayısı ise 82 ilde mevcut olup sayısı 3 bin 852.

Koca enerji bakanlığına ayrılan bütçe 250 milyon Ytl, Sanayi bakanlığına ise 280… Dışişlerine ayrılan bütçe 563 milyon YTL, Bayındırlığa 677, Ulaştırmaya 687…. Böyle bir ülkede huzur olur mu? Onun için İçişlerine 783 milyon Ytl. Ya Diyanet İşleri Başkanlığı’na; 1 milyar 123 milyon YTL. Daha ne diyeyim?

Hasan UYSAL / 09 Haziran 2006 Cuma

Sansursuz.com

Ne yaman çelişki değilmi arkadaşlar...

Bu toplumun kafasını bilim ve irfan ile doldurma,

Kültür adına bir adım atma,

Eğitim alanında bir arpa boyu bile yol alma,

Sağlık konusunda yarasına bir merhem bile sürememe,

Eeee o toplum neden medet umacaktır...

Gökten değilmi...

Hadi kolay gelsin...

Kanıl sağlıcakla...

.

Gönderi tarihi:

hâlâ devlet bütçe dağılımını belirleyen bir resmi kaynağa ulaşamadım. belli ki konunun müdavimleri de ulaşamamışlar.

şimdi sormak istiyorum, acaba diyanete harcanan para mı fazla yoksa Sağlık ve Eğitim bakanlıklarına harcanan para mı az? saçma gelmiş olabilir, vurgulamak istediğim şu, diyanetin bütçesi çok fazla diyebilirsiniz, bunu iyice araştırmak gerek, çünkü diyanet kadrosu fazla ama çalıştırdığı elemanı az olan bir bakanlık. (bakanlığın sitesindeki istatistiklere bakabilrsiniz)

bir de askeriyeye harcanan paraları ele almak gerek. lüks ve şaşalı yaşamlarından ödün vermeyen rütbelilerin bu lüksü hangi keseden sağladıklarını belirlemek... yıllarca askerîyede çalışanlarla dialoglarım oldu, hâlâ da var. bunları bizzat kendim gözlemledim. ve dikkatli olan herkes bunu rahatlıkla görebilir. doğuda yaşıyorum, yaşadığım bu doğu ilinde dahi görüyorum ki Askeriye müntesipleri batılı yaşamlarından zerre kadar ödün vermeden surlar arasında yaşıyorlar. konu dağılmasın diye eleştirilerimi burada bırakıyorum.

ve tabi ki meclis üyelerinin yaşam koşulları... kendi ceplerinden, hayatlarına ne kadar harcama yapabilioyrlar merak ediyorum. üstelik bu kadar yüksek meblağlar alırken...

eğer kalabalığı bol bir konuda bir eleştiri yapacaksanız tek bir suçlu ortaya koymak haksızlık olur. kaldı ki bu istatistiğin kaynakları da yok elinizde. bir mail grubunun bir maili.

daha sorgulayıcı ve bilimsel olmanız ümidiyle...

Gönderi tarihi:

Sevgili arkadaşım Su DaMLaSı...

Umarım bu kaynak yeterlidir..

Dost sevgilerimle...

.

http://www.diyanet.gov.tr/turkish/default.asp

adresine girin...

Tanıtım bölümünü tıklayın...

İstatististiki bilgileri tıklayın ve tüm bilgiler karşınızda...

Kolay gelsin...

.

Herkes buldu bi siz kaldınız...

Hadi kolay gelsin...

Gönderi tarihi:

size de tüm diğer arkadaşlara da söylediğim gibi DİPNOT

DEVLET BÜTÇE DAĞILIMI İSTATİSTİKLERİNİN RESMİ KAYNAK İLE AÇIKLANMIŞ HALİNİ ARIYORUM.

hâlâ da anlayamadıysanız artık çabalamayacağım.

• 3 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Başbakan recep Tayip ERDOĞAN umuyor ki, günün birinde,

"işte benim devraldığım ekonomi, işte bugün geldiğimiz nokta" diyerek, şanına şan katsın.

Ne var ki, evdeki hesap çarşıya uymuyor.

Tayyip Erdoğan o teslim tutanağını gün yüzüne çıkartamıyor.

Çünkü, 2002 Kasım ile Mayıs 2006 göstergeleri yan yana geldiğinde, durum parlak değil.

Şimdi bazı örnekler.

Benzin 2002 Kasım'ında bir dolar.

Bugün iki dolar.

Tüpgaz o gün 12 dolar, bugün 24 dolar.

Ekmek o gün 200 bin lira, bugün 300 bin lira.

İşsiz sayısı o gün 2 milyon 217 bin kişi.

Bugün 2 milyon 487 bin kişi.

Kapanan şirket sayısı o gün 18 bin 661,

bugün 28 bin 824.

Karşılıksız çek sayısı o gün 748 bin 493,

bugün bir milyon 102 bin 535.

Protestolu senet tutarı o gün 816 milyon YTL,

bugün 2 milyar 803 milyon YTL.

Dış borç o gün 120 milyar dolar,

bugün 170.1 milyar dolar.

İç borç o gün 87 milyar dolar,

bugün 182.4 milyar dolar.

Dış ticaret açığı o gün 15.5 milyar dolar,

bugün 42.9 milyar dolar.

Değerlendirmelerse,

Bu hükümet başarılı.

Nasıl oluyorsa...

Gönderi tarihi:

Ulkemizde, Din görevlisi memur sayisinin.. 87.000 oldugunu,

- Cami sayisinin... 77.000 oldugunu,

- Her 345 kisiye bir cami düstügünü.

- Halen insaati devam 1140 cami oldugunu,

BUNA KARSILIK......

Hakikaten çok acıymış yaaaa.. Çok elemli ve kederli...

bozan

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.