Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Silah Denetimi Kampanyası

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Silah ticareti kontrolden çıktı - Dur demenin vakti geldi

Silah satışı ve kullanımının denetlenmemesi nedeniyle çatışmalar, yoksulluk ve insan hakları ihlalleri artıyor. Ve bundan her devlet sorumlu!

Silah ihracatını düzenleyen küresel ve bağlayıcı bir düzenlemenin olmaması nedeniyle, silahlar geçmemesi gereken ellere geçiyor.

Uluslararası Af Örgütü, Oxfam ve Uluslararası Hafif Silahlar Eylem Ağı (IANSA), silah ticaretini kontrol altına alacak uluslararası bir Silah Ticareti Sözleşmesi'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesi için dünya çapında bir kampanya başlattı.

Bu Sözleşme, silahların insan hakları ihlallerinde kullanılabileceği ülkelere ihracını yasaklayacak.

Her yıl konvansiyonel silahlarla 500,000 üzerinde insan ölüyor; yani dakikada 1 kişi

Her yıl 16 milyar mermi üretiliyor - bu, kadın, erkek, çocuk her birimize 2 mermi demek.

Her yıl yaklaşık 8 milyon hafif silah üretiliyor ve bunların çoğu sivillerin eline geçiyor.

Hafif silahlar o kadar yaygın ki, dünya çapında her 10 kişiye bir silah düşüyor.

Dünya ülkelerinin üçte biri, sağlık hizmetleri için harcadığı paradan daha fazlasını ordu için harcıyor.

Sivillerin sahip olduğu silah sayısı, devletlerin elindekinden daha fazla. Hafif silahların yüzde altmışı sivillerin elinde.

Afrika, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinin silahlara harcadığı 22 miyar doların yarısıyla bu ülkelerdeki bütün çocuklar ilkokul eğitimi alabilir.

Dış yardım alan ülkeler sıralamasında ikinci olan Endonezya, aldığı yardım miktarının neredeyse tamamı kadar parayı ordu için harcıyor.

1998 - 2001 yılları arasında ABD, Britanya ve Fransa'nın gelişmekte olan ülkelere yaptıkları silah satışından kazandıkları para, yaptıkları yardımdan daha fazla.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan ABD, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin dünya konvansiyonel silah ihracatının %88'ini elinde tutuyor.

Bugün Kara Mayınları Sözleşmesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi varsa, bunları gerçekleştiren bizleriz; bunlar, tüm dünyada sıradan insanların yarattığı baskı sonucu hayata geçti.

Gelin bu kez de güçlerimizi Silah Ticareti Sözleşmesini devletlere kabul ettirmek için, daha güvenli bir dünyada yaşamak için birleştirelim.

kaynak www.amnesty-turkiye.org/silahdenetimi

Gönderi tarihi:
Silah ticareti kontrolden çıktı - Dur demenin vakti geldi

Silah satışı ve kullanımının denetlenmemesi nedeniyle çatışmalar, yoksulluk ve insan hakları ihlalleri artıyor. Ve bundan her devlet sorumlu!

Silah ihracatını düzenleyen küresel ve bağlayıcı bir düzenlemenin olmaması nedeniyle, silahlar geçmemesi gereken ellere geçiyor.

Uluslararası Af Örgütü, Oxfam ve Uluslararası Hafif Silahlar Eylem Ağı (IANSA), silah ticaretini kontrol altına alacak uluslararası bir Silah Ticareti Sözleşmesi'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesi için dünya çapında bir kampanya başlattı.

Bu Sözleşme, silahların insan hakları ihlallerinde kullanılabileceği ülkelere ihracını yasaklayacak.

Her yıl konvansiyonel silahlarla 500,000 üzerinde insan ölüyor; yani dakikada 1 kişi

Her yıl 16 milyar mermi üretiliyor - bu, kadın, erkek, çocuk her birimize 2 mermi demek.

Her yıl yaklaşık 8 milyon hafif silah üretiliyor ve bunların çoğu sivillerin eline geçiyor.

Hafif silahlar o kadar yaygın ki, dünya çapında her 10 kişiye bir silah düşüyor.

Dünya ülkelerinin üçte biri, sağlık hizmetleri için harcadığı paradan daha fazlasını ordu için harcıyor.

Sivillerin sahip olduğu silah sayısı, devletlerin elindekinden daha fazla. Hafif silahların yüzde altmışı sivillerin elinde.

Afrika, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinin silahlara harcadığı 22 miyar doların yarısıyla bu ülkelerdeki bütün çocuklar ilkokul eğitimi alabilir.

Dış yardım alan ülkeler sıralamasında ikinci olan Endonezya, aldığı yardım miktarının neredeyse tamamı kadar parayı ordu için harcıyor.

1998 - 2001 yılları arasında ABD, Britanya ve Fransa'nın gelişmekte olan ülkelere yaptıkları silah satışından kazandıkları para, yaptıkları yardımdan daha fazla.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan ABD, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin dünya konvansiyonel silah ihracatının %88'ini elinde tutuyor.

Bugün Kara Mayınları Sözleşmesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi varsa, bunları gerçekleştiren bizleriz; bunlar, tüm dünyada sıradan insanların yarattığı baskı sonucu hayata geçti.

Gelin bu kez de güçlerimizi Silah Ticareti Sözleşmesini devletlere kabul ettirmek için, daha güvenli bir dünyada yaşamak için birleştirelim.

kaynak www.amnesty-turkiye.org/silahdenetimi

15717[/snapback]

KATILIYORUM.

ÖNCE KENDI CUKLARIMIZ KARDESLERIMIZ VE KOMSULARIMIZDAN BASLAYALIM.

COCUKLARIMIZA OYUNCAK SILAH ALMAYALIM VE TANIDIGIMIZ KIM VARSA BU KONU ÜZERINE KISA SÖYLEVLER CEKEREK ENGEL OLALIM, ALDIRMAYALIM.

SILAH ILE ILGILI YAYIN VE DÖKÜMAN GIBI NE VARSA ORTADAN KALDIRMANIN YOLLARINI ARAYALIM.

:clover: saygilar

Gönderi tarihi:

Bugün silahlanmanın azalması isteniyorsa ilk önce güvenlik birimlerinin gerekli önlemleri alıp halkımızın huzurunu sağlaması gerekir. Yoksa bir hırsızın evimize rahatca girip boğazımızı kesmesini bekleyeceğimize meşru müdafa hakkımızı kullanmak için silah bulundurmamızın yadırganmaması lazım. Bu arada benim silahım yok..

Gönderi tarihi:

iste, eger sosyal yasam bu gün; (vatandasi) kendimi korumak icin böyle ortamda ben de silahlanmaliyim düsüncesine itiyorsa, sonucta silah tüccarlari yüz yillarin en büyük vurgununu yaparken, toplumlar da yüz yillarin en büyük vurgununu yiyeceklerdir`

saygilar

• 1 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Silahlar Yoksulluk Ve Acıyı Körüklüyor ( UAÖ resmi açıklamasıdir)

izmir, 9 Ekim 2005: Her yıl milyonlarca erkek, kadın ve çocuk silahlı saldırı korkusu içinde yaşıyor. Silahlar dakikada bir kişiyi öldürüyor. Silahların kontrol dışı artışı ve silahlı grupların ve hükümetlerin silahları kötüye kullanmasının faturası insan hayatı, geçim kaynakları ve yoksulluktan kurtuluş şansının kaybedilmesi olarak görülüyor.

Afrika, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkeleri her yıl ortalama 22 milyar $ silahlara harcıyor. Oysa bu miktarla, bu ülkeler çocuk ve anne ölüm oranlarını azaltma (tahminen 12 milyar $) ve evrensel ilköğretim eğitimine ( 10 milyar $) dair Milenyum Gelişme Amaçlarını gerçekleştirebilirler.

The Economist dergisinin verilerine göre çatışma yoksulluğu körüklemektedir. Tipik bir iç savaş ülkeyi %15 yoksullaştırır; halkın %30’u daha mutlak bir yoksulluk içinde yaşar. Kalkınma ve Barış adlı çalışmasında Paul Collier, Kişi başına düşen gelir yarıya düşünce, iç savaş riskinin ikiye katlandığını belirtmiştir.

Silahlar yılda yaklaşık yarım milyon kişiyi öldürüyor. Çok daha fazla sayıda kişi ise sakat kalıyor, işkence görüyor veya evlerini terk edip kaçmak zorunda kalıyor. Silahlanmadaki bu kontrolsüz artış insan hakları ihlallerinin artmasına, çatışmaların şiddetlenmesine yol açıyor.

Uluslararası Af Örgütü olarak uzun yıllardır, silah ticareti ve işkence aleti olarak silahla ilgili çalışma yapıyorduk. Askeri, güvenlik ve polis ekipmanı ticaretinin insan hakları ihlallerinde kullanılmasına yıllarca karşı çıktık. Son olarak silah ticareti konusunda yaşanan krizle mücadele etmek için, gücümüzü Oxfam ve Uluslararası Hafif Silahlar Eylem Ağı (IANSA) ile birleştirerek uluslararası bir kampanya başlatmıştık.

Bizler, insanların silahlı şiddet tehdidine karşı çok daha güvenlik içinde olması için etkin bir silah denetimi çağrısında bulunuyoruz. Bu korkunç durumu sona erdirmek için kamuoyunu bize katılmaya ve dünyanın en büyük görsel dilekçesinin, bir milyon yüz kampanyasının bir parçası olmaya çağırıyoruz. Bugün itibariyle ikinci yılını dolduran kampanyamız 500 bin yüze ulaşmayı başardı. Ancak daha önümüzde çok yol var. Birleşmiş Milletler Uluslararası Silah Ticareti Sözleşmesinin kabul edilmesi için başlattığımız çalışma tüm yoğunluğuyla devam ediyor. Türkiye’nin sözleşmeyi destekleyeceğini açıklaması bizler için çok sevindirici. Ancak, 2006’daki gözden geçirme konferansına kadar dünya çapında 500 bin yüze daha ihtiyacımız var.

Silahlar Denetlensin Kampanyası İki Yaşında (UAÖ resmi açıklaması )

Mutlu Yıllar! Silahlar Denetlensin kampanyası 9 Ekim 2003 tarihindeki başlangıcından bu yana dev adımlarla ilerliyor. İşte bazı gelişmeler:

Silahlar Denetlensin küresel silah ticaretiyle ilgili bir sözleşmenin hazırlanması için yoğun lobi çalışmaları yapıyor ve müthiş ilerleme kaydetti. En son haber Avrupa Birliği’nden geldi: Küresel silah ticaretinin %39’undan sorumlu olan AB’nin 25 hükümeti Silah Ticareti Sözleşmesi’ni desteklediklerini açıkladı. Ayrıca Temmuz ayında yapılan BM silah konferansında 13 yeni ülke desteklerini açıkladı. Şu an 42 hükümet Silah Ticareti Sözleşmesine açık destek veriyor. Bu harika bir gelişme. Şimdi bu ülkelerin, silah transferleriyle ilgili uluslararası ilkelere duyulan ihtiyacı dünyanın diğer ülkelerine anlatması için çalışmalıyız.

İyi haberler bununla da bitmiyor. Bu hafta 1.000.000 yüz dilekçesinde sayı 500.000’e ulaştı. İddia ettiğimiz sayının yarısına ulaştık. Ve inanıyoruz ki hedeflediğimiz sayıya ulaşacağız. Ve eminiz ki bu sayıya, esas lobi çalışmamızın odağı olan Haziran 2006’da yapılacak olan BM Gözden Geçirme Konferansı’ndan önce varacağız. Dünya çapında şu an 67 ülkede kampanyacılarımız Dilekçemiz için fotoğraf toplamaya devam ediyor. Siz de dilekçemiz için bir imza verin.

Çok önemli bir diğer olayı daha hatırlatalım. 23 Ekim 2005 tarihinde Brezilyalılar çok önemli bir referandumda oy kullanacak. Sivillere silah ve mühimmat satışının yasaklanıp yasaklanmaması konusunda karara varılacak bu referendum, küçük silahların denetlenmesi alanındaki en önemli gelişmelerden biri. Dünya tarihinde bir ülke ilk kez ulusal silah yasalarını halkın oylamasına sunuyor. Brezilya dünyanın silahlı şiddetten en fazla etkilenen ülkelerinden biri – her 15 dakikada bir kişi silah nedeniyle ölüyor. Silahlar Denetlensin kampanyası olarak Brezilya’daki IANSA üyelerimizle uluslararası dayanışma içinde, Brezilyalı seçmenlere Ulusal Referandum’da EVET demeleri için çağrıda bulunacağız.

Gönderi tarihi:

bu konuda hiç bişe yapılamaz silahlanma artık bir gercek ve dunyanın en cok para harcanan olayı ve en onemlisi bu ulkede silahlı insanlara saygı gosteriliyor ki bu heryerde bole

ben cok kişi gordum ben sedat pekerin yegeniyim diye ovunen

Gönderi tarihi:

bu konuda hiç bişe yapılamaz silahlanma artık bir gercek ve dunyanın en cok para harcanan olayı ve en onemlisi bu ulkede silahlı insanlara saygı gosteriliyor ki bu heryerde bole

ben cok kişi gordum ben sedat pekerin yegeniyim diye ovunen

bu konuda hiçbirşey yapılamaz düşüncesi sadece senin umutsuzlugun ve duygusallıgın eger öyle olmus olsaydı bugün brezilyada silah denetimi için referanduma gidermiydi ben inanıyorum birgün mutlaka bizim ülkemizdede bunlar yasanacak

sevgiler

Gönderi tarihi:

Toplulukların gayretine diyecek yok da bir ülkenin insan haklarını ihlal etme ihtimali teşkil ettiği nasıl anlaşılacak? Bence bu spekülasyona gayet açık bi konu. Bugün ABD'de Irak'ın insan haklarını tehdit ettiğini savunuyor mesela. ;)

Gönderi tarihi:

Toplulukların gayretine diyecek yok da bir ülkenin insan haklarını ihlal etme ihtimali teşkil ettiği nasıl anlaşılacak? Bence bu spekülasyona gayet açık bi konu. Bugün ABD'de Irak'ın insan haklarını tehdit ettiğini savunuyor mesela. ;)

bu kampanyanın neresi spekülasyona acık anlamadım ? senin söyledigin çok baska birşey degilmi onlar dünya pazarını genişletmek için silansızlanmayı bahane edip savaslar baslatıyor ama herkesde biliyorki neden bu degil ama sunu unutmaki brezilya gibi örnekler cogalır bu kampanyalar uluslararası anlamda bir kitlesellik yakalarsa o zaman birilerinin oyunlarıda bozulmazmı

sevgiler

Gönderi tarihi:

O oyunlar inşallah bozulur.

Spekülasyon konusu olma ihtimali var dediğim konu, toplulukların silahsızlanma için getirdiği önerideki "insan haklarını ihlal edebilecek" kısmı. Bunun belirleyicisi kim olacak? Bu belirleyiciyi tüm devletler ortak olarak kabul edecek mi? Milli güvenlik söz konusu olunca BM'nin yeterli yaptırımı sağlayabileceği,temennim tersi yönde olsa da şüpheli bence.

Gönderi tarihi:

O oyunlar inşallah bozulur.

Spekülasyon konusu olma ihtimali var dediğim konu, toplulukların silahsızlanma için getirdiği önerideki "insan haklarını ihlal edebilecek" kısmı. Bunun belirleyicisi kim olacak? Bu belirleyiciyi tüm devletler ortak olarak kabul edecek mi? Milli güvenlik söz konusu olunca BM'nin yeterli yaptırımı sağlayabileceği,temennim tersi yönde olsa da şüpheli bence.

bu tarz kampanyalarda belirleyici olan toplulukların yaratcagı baskı gücüdür referandum benzeri sonuclar azımsanamayacak ciddi bir gelişmedir referandumda belirleyici olan uluslar olacagına göre hangi devlet bunun karsısında durabilirki uluslar yeterki bu kampanyaları referanduma kadar omuzlayabilsin

elleri mahkum kabul edecekler :D

sevgiler

Gönderi tarihi:

Sevgi, mutlu ve umutlu yarınlara..

umarım o yarınlar uzak değildir hiç kimselere :( keşke hep mutlu olsak hayat lay lay lom olsa ama nerde illa birşeyler ters gidecek can yada canlar yanacak insanlar ölecek eski bir söz der ya silah çıktı mertlik bozuldu diye bu gerçekten doğru

Kolay Gelsin

Gönderi tarihi:

halkin bilinclenmesi çok zor maalesef... heryerde bangir bangir silahlanmaya hayir diye kampanyalar yapilirken doguda bir ilimizde (hatirlayamadim) dügünden önce stüdyoya resim çektirmeye giden gelinle damadin ellerinde silahlar vardi..

gelinin elince çiçegi olmasi, damadin elinde esinin eli olmasi gerekirken çapraz sekilde birbirlerine silah dogrultarak resim çekilmislerdi..

tv'ye bakakaldim.. yorum yapamiyorum.. keske sihirli bir degnegim olsa da tüm silahlari birden çiçeklere dönüstürebilsem..

:clover::clover:

Gönderi tarihi:

Bunları Biliyormuyuz

-----------------------------

Her yıl konvansiyonel silahlarla 500,000 üzerinde insan ölmektedir; yani dakikada 1 kişi

Her yıl 16 milyar mermi üretilmektedi - bu, kadın, erkek, çocuk her birimize 2 mermi demektir.

Her yıl yaklaşık 8 milyon hafif silah üretilmektedir ve bunların çoğu sivillerin eline geçmektedir.

Hafif silahlar o kadar yaygın ki, dünya çapında her 10 kişiye bir silah düşmektedir.

Dünya ülkelerinin üçte biri, sağlık hizmetleri için harcadığı paradan daha fazlasını ordu için harcamaktadır.

Sivillerin sahip olduğu silah sayısı, devletlerin elindekinden daha fazladır. Hafif silahların yüzde altmışı sivillerin elindedir.

Afrika, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinin silahlara harcadığı 22 miyar doların yarısıyla bu ülkelerdeki bütün çocuklar ilkokul eğitimi alabilmektedir.

Dış yardım alan ülkeler sıralamasında ikinci olan Endonezya, aldığı yardım miktarının neredeyse tamamı kadar parayı ordu için harcamaktadır.

1998 - 2001 yılları arasında ABD, Britanya ve Fransa'nın gelişmekte olan ülkelere yaptıkları silah satışından kazandıkları para, yaptıkları yardımdan daha fazladır.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan ABD, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin dünya konvansiyonel silah ihracatının %88'ini elinde tutmaktadır.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.